2009. május 2. szombat

máj. 2
9:57
Bán Zsófia és Garaczi László a New York-i PEN-fesztiválon (Metropol)
Az utóbbi 20 évben, a rendszerváltás óta Magyarországon sok olyan téma került be az irodalomba, amely korábban tabunak számított - mondta Bán Zsófia a PEN nemzetközi írószövetség New York-i fesztiváljának csütörtöki pódiumbeszélgetésén, amelynek résztvevői az irodalom és a tabuk kapcsolatát járták körbe.
máj. 2
10:33
Szabadtéri múzeum lesz az egykori arisztotelészi iskolából (Metropol)
Szabadtéri múzeum nyílik ott, ahol közel 2500 évvel ezelőtt Arisztotelész oktatta tanítványait - közölte a görög kulturális minisztérium.
máj. 2
12:39
Csütörtökön újra Műgyűjtők éjszakája (Metropol)
Plakátgaléria, aukciós tárlatok, belsőépítészeti kiállítás és erotikatárlat várja az érdeklődőket csütörtökön a Műgyűjtők éjszakáján.

2009. május 4. hétfő

máj. 4
8:27
Képes album jelent meg a történeti Magyarország bordélyvilágáról (Infostart)
Éjjeli lepkevadászat - Bordélyvilág a történeti Magyarországon címmel jelent meg egy képes kultúrtörténeti album. A kötetet szerkesztő irodalomtörténész, Császtvay Tünde az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a cél az volt, hogy a könyv kortörténeti rajz legyen - egy különleges nézőpontból.
máj. 4
11:09
A Vatikán akadályozta a Da Vinci-kód folytatásának elkészültét (Metropol)
Ron Howard, az Angyalok és démonok rendezője azzal vádolta vasárnap a Vatikánt, hogy megpróbálta megakadályozni új filmjének római forgatását, a katolikus kritikusokat pedig felszólította: mielőtt elítélnék, nézzék meg a filmet.
máj. 4
11:11
Milliókért vették meg a Magyarországon játszódó melegregényt (Metropol)
A múlt század elején Magyarországon játszódó, angol nyelvű meleg szerelmesregény rendkívül ritka első kiadásának egyik példánya érte el a legmagasabb eladási árat az elmúlt hetekben egy online amerikai antikváriumban.
máj. 4
14:46
Fotókat árvereznek a neten (Metropol)
Sokszínű kínálat jellemzi a Múzeum Antikvárium kedden induló első fotóárverését: az egy héten át tartó online aukción régi fényképek és kortárs alkotók felvételei, valamint fotóművészeti albumok is szerepelnek.
máj. 4
18:21
Harc a halálért (Metropol)
Gary Mark Gilmore Utah állam leghíresebb halálraítéltje, aki két egymást követő napon két fiatalemberrel végzett szinte ok nélkül.

2009. május 5. kedd

máj. 5
5:27
"Nyalogasd a p...nám ajkát" - verselgetett is a leghíresebb magyar író (Infostart)
Gondolta volna Jókairól, hogy hatalmas prózai életművének megalkotása közben pornografikus versekkel pihente ki fáradalmait? Egy kevéssé ismert művében ezt írta: "Czombod tövét megcsókolom, Kondor fanod felborzolom. Szétnyílik a pinád partja, Piros száját kimutatja..." Korhatáros irodalomtörténet, nem csak érettségizőknek.
máj. 5
8:45
A bűn múzeuma (Metropol)
A filmekből ismert klasszikus maffiózók és a modern bűnözők életének egy-egy szeletét mutatja be egy kiállítás a fővárosi Maffia Múzeumban.
máj. 5
9:21
Anton Corbijn fotói (Metropol)
A Munka című retrospektív Anton Corbijn-kiállítás – amely a kortárs holland művészetet bemutató budapesti NL-Nincs Lehetetlen fesztivál része – július 5-ig látható a Ludwig Múzeumban.
máj. 5
9:23
Nyelvújítás egykor és ma (Metropol)
A Magyar Nyelv Évét és annak kezdetét is egyértelműen kijelölte Kazinczy Ferenc, a nyelvújítás vezéralakja születésének 250. évfordulója.
máj. 5
12:03
Januárban ismét Depeche Mode-koncert Budapesten (Metropol)
Jövő év elején ismét Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik a Depeche Mode együttes.
máj. 5
13:51
Chagall-kiállítás nyílik Esztergomban (Metropol)
Marc Chagall százhúsz fekete-fehér, illetve színes litográfiájából nyílik kiállítás csütörtökön Esztergomban, az Északi Kanonoksor Nagytermében, a Bazilika szomszédságában.
máj. 5
14:27
Száz éve született Radnóti Miklós (Infostart)
A hazaszeretetről sokat tanított nekünk. Általa ismerhetjük meg Apollinaire verseit, de néger meséket is. Megtanította nekünk, hogy a legembertelenebb körülmények között is erőt adhat az emberiesség, az emberi értékek. Száz éve született Radnóti Miklós.
máj. 5
17:27
Holokauszttúlélők videointerjúi a CEU-ban (Metropol)
Holokauszttúlélők videointerjúi láthatók csütörtöktől a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtárában, a közép-kelet-európai régióban elsőként; a gyűjteményt a Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma (USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) bocsátja közre.
máj. 5
17:29
Radnótira emlékeztek Borban (Metropol)
Az egész napos rendezvénysorozatot a város önkormányzata és a belgrádi magyar nagykövetség együtt szervezte, s részt vett rajta Nebojsa Bradic szerb kulturális miniszter is.

2009. május 6. szerda

máj. 6
10:15
Itt a műkincs, hol a műkincs? (Infostart)
Nem tudni, pontosan mennyi olyan műtárgy van a múzeumok tulajdonában, amelyekért jelentkezhetnek egykori tulajdonosaik vagy azok örökösei, de egy biztos: ami leltárba van véve, az már a múzeumé, és azt csak bírósági úton lehet megszerezni. Mindenesetre nem kell attól tartani, hogy kiürülnek az intézmények a műkincsek tömeges visszaigénylése miatt.
máj. 6
12:21
Kertész Imre: Sokan nem is akarják megérteni a holokausztot (Infostart)
Az Auschwitz utáni kor címmel Kertész Imre Nobel-díjas író, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Jutta Hausmann, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora részvételével tartottak beszélgetést kedd este a Pilinszky János Irodalmi Kávéházban. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány rendezvényét követően Kertész Imre nyilatkozott az InfoRádiónak.
máj. 6
13:51
Gálaműsor és nyolc bemutató az Operában (Metropol)
Gálaműsorral ünnepli szeptember 26-án és 27-én fennállásának 125. évfordulóját a Magyar Állami Operaház, emellett a következő évadban 8 bemutatót és 3 fölújítást tartanak a dalszínházban annak ellenére, hogy az 5,3 milliárd forintos büdzséből 300 milliót elvont a fenntartó.
máj. 6
15:21
Először nyílik Vasarely-kiállítás Szlovéniában (Metropol)
Először nyílik Vasarely-kiállítás Szlovéniában, a lendvai Galéria Múzeumban. A magyar származású festőművész képeiből péntektől látható tárlatot Pécs és Lendva (Lendava) együttműködése keretében rendezik meg.
máj. 6
15:39
Nemzetközi utazó színházi fesztivál (Metropol)
Öt héten át tart majd szeptember 28-tól Egerben a Quartet elnevezésű nemzetközi utazó színházi és kulturális fesztivál programja, amelyet egy cseh, egy francia és egy szerb színházzal közösen rendez az egri Gárdonyi Géza Színház - közölték a szervezők szerdán Egerben.
máj. 6
15:57
Faust elkárhozása - magyarországi premier Szegeden (Metropol)
Magyarországi bemutatóként Juronics Tamás rendezésében pénteken mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban Berlioz Faust elkárhozása című művét.
máj. 6
15:59
Táncosok csatáznak a Citadellán (Metropol)
A hétvégén az ország legjobb breaktáncosai gyűlnek össze, hogy megküzdjenek a „Legjobb csapatműsor” díjért, és egyben kiharcolják a németországi breaktánc világbajnokság ausztriai selejtezőjén való indulás jogát.
máj. 6
16:01
Újra színpadra áll a Roxette (Metropol)
Újra színpadra áll az 1990-es években ismertté vált svéd popduó, a Roxette: Per Gessle gitáros és Marie Fredriksson énekesnő a Night of the Proms koncertsorozat keretében adja elő dalait, különleges zenekari kísérettel.
máj. 6
16:51
Széchenyi világot járt serlege az Akadémián (Metropol)
Egy valaha Széchenyi István könyvtárszobá- jában álló serleg hosszú utazása ért véget, amikor Hegykő, Isztambul, Párizs, Willebadessen után hazatért.
máj. 6
17:27
Miró-plakáttervek Budafokon (Metropol)
A világhírű katalán művész, Joan Miró plakáttervei, kiállítások, koncertek, mesemondó verseny és előadói estek is várják a közönséget szombattól több mint egy hónapon át a 35. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválon.
máj. 6
17:46
Preparált halottak szex közben Berlinben (Metropol)
Újfent tabukat dönget a plasztináció révén ismertté vált Gunther von Hagens: a művész ezúttal szexuális aktus közben mutatja be a különleges eljárása révén tartósított holttesteket. A csütörtöktől látható kiállítás már a megnyitó előtt vihart kavart Németországban.
máj. 6
18:21
Párizsi kiállítás a berlini fal maradványaiból (Metropol)
Harminc nemzetközi hírű képzőművésznek a leomlott berlini fal maradványaira készült műalkotásaiból nyílt szerdán Párizsban szabadtéri kiállítás, a falbontás huszadik évfordulója alkalmából.
máj. 6
18:23
Tiësto a magyar bájakra bukik (Metropol)
Meglepő sikert aratott nemrégiben a Tits & Clits (Cicik & Csiklók): az egyik remixüket nem más, mint a holland trance-mágus, DJ Tiësto játszotta le rádióműsorában. A srácok pályáján mostanában nem ez az egyetlen váratlan történés.
máj. 6
19:51
"Minden férfi erőszaktevő" - meghalt a "férfigyűlölő" írónő (Infostart)
Szombaton meghalt New Yorkban Marilyn French, akit korunk egyik legmeghatározóbb feminista írónőjének tartanak.
máj. 6
20:27
Pharrell zöld úton jár (Metropol)
A popzene világa nem éppen a környezetbarát módszerekről ismert: Pharrell Williamsnek az a szándéka, hogy ezen a képen változtasson.
máj. 6
21:21
Élvezi az újdonság varázsát (Metropol)
Szijgyártó Bianka, a High School Musical on Ice magyar szereplője arról beszélt lapunknak, hogy mekkora kihívást jelentett számára ez a koreográfia.

2009. május 7. csütörtök

máj. 7
8:45
Nyolc bemutatóval és három felújítással ünnepel az Operház (Infostart)
A Magyar Állami Operaház fennállásának 125. évfordulóját gálaesttel, valamint klasszikus és kortárs magyar művek bemutatóival ünnepli a következő évadban.
máj. 7
10:34
Erdélyi antológia – táncban (Metropol)
.
máj. 7
12:57
Intézetek éjszakája (Infostart)
A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek mutatkoznak be pénteken éjjel, az első Intézetek éjszakáján. Az eseményen koncerteket, kiállításokat, felolvasásokat, és nyelvtanfolyamokat is rendeznek.
máj. 7
15:57
Katalán látványszínház az idei Sziget nagy szenzációja (Infostart)
Összeállt az idei, 17. Sziget fesztivál programja. Az augusztus 12-től 17-ig tartó rendezvényen világhírű külföldi és népszerű magyar előadók mellett látványos katalán cirkusz-színházi produkció is várja a látogatókat.
máj. 7
16:15
Szíven szúrt ország: ma mutatják be a Marian Cozma meggyilkolásáról készült filmet (Infostart)
Szíven szúrt ország címmel mutatják be Marian Cozmának, a veszprémi kézilabdacsapat játékosának meggyilkolásáról készült dokumentumfilmet csütörtök este a Veszprém Arénában. Kálomista Gábor producer elmondta: ez csak az első része egy kétrészes dokumentumfilmnek, a másodikban a jogerős ítéletig szeretné követni az ügyet. Ő egyébként a Veszprém régi szurkolója, és személyesen is ismerte Marian…
máj. 7
16:15
Tom Hanks máskor is szívesen bújna Robert Langdon bőrébe (Metropol)
A napokban bemutatásra kerülő Angyalok és Démonok után Tom Hanks máskor is szívesen bújna a szimbólumkutató Robert Langdon bőrébe, szerinte Dan Brown könyveinek főhőse Sherlock Holmeshoz hasonlóan időtálló karakter.
máj. 7
20:46
Kiállítás a magyar vízjelkészítés 500 éves történetéről (Metropol)
A magyar vízjelkészítés 500 éves múltjának legszebb és legritkább vízjeleit mutatja be Pelbárt Jenő festő- és grafikusművész Fedezzük fel a vízjelek világát! című kiállításán, amely pénteken 15 órakor nyílik Budapest Főváros Levéltárában.
máj. 7
21:03
Legbensőbb titkok (Metropol)
John Waters rendező jelenleg This Filthy World – Dirtier & Fil­thier (Ez a bűnös világ – mocskosabb és bűnösebb) című egyszemélyes show-jával járja a világot.
máj. 7
22:33
Világsztárok a Zöld Pardonban (Metropol)
Május 11-én érkezik az első nagyágyú a Stereo Mc’s, DJ-szett és MC formájában. Hiphop, elektronika, triphop és groove-dzsessz.
máj. 7
22:35
A cirkusz szülinapi gálája (Metropol)
Péntek este hét órakor kezdődik a Fővárosi Nagycirkusz születésnapi gálaelőadása, az első előadást 120 éve tartották.

2009. május 8. péntek

máj. 8
7:33
Húsz éve váltották le Kádár Jánost (Metropol)
A Kádár-rendszer máig traumatizálta a magyar társadalmat, és csak a rendszerváltás után született új nemzedékekben bízhatunk - mondta Kornis Mihály drámaíró annak kapcsán, hogy 20 éve, 1989.május 8-án mentette fel Kádár Jánost pártelnöki tisztségéből és KB-tagságából az MSZMP Központi Bizottsága.
máj. 8
8:09
Élete kihívása volt Tornatoréval dolgozni (Metropol)
Több éves várakozás után végre hazánkban is megjelent DVD-n Giuseppe Tornatore filmje, Az óceánjáró zongorista legendája, melynek operatőre Koltai Lajos. A film egy férfi története, aki egy hajón születik, és ott is éli le egész, mesés életét. A két filmes nagy találkozásából nemcsak ez az alkotás született, hanem később a Koltai Lajosnak Oscar-jelölést hozó Malena is. Koltaival a DVD-megjelenés…
máj. 8
8:45
Négyezren a Cozma-film bemutatóján (Metropol)
Négyezer ember felállva, percekig tapsolt, amikor befejeződött csütörtökön este Veszprémben a Cozma-gyilkosságról készült, Szíven szúrt ország című film első részének díszbemutatója; a közönség hosszú ideig Marian Cozma nevét skandálta.
máj. 8
10:33
Elhunyt az utolsó mumpicok egyike (Metropol)
Elhunyt Mickey Carrol, az utolsó mumpicok egyike, az Óz, a csodák csodája című, 1939-ben készült amerikai film szereplője.
máj. 8
11:28
Zorán dupla koncertje (Metropol)
Tavaszi turnéjának zárásaként dupla koncertet ad Zorán a Művészetek Palotájában (MüPa): az énekes-gitáros hétfőn délután és este is fellép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
máj. 8
12:21
Hihető fantasyt álmodott (Metropol)
A MI 3 rendezőjének számos indoka volt, hogy visszautasítsa az új Star Trek elkészítését, ám a forgatókönyv magáért beszélt. Exkluzív interjú!
máj. 8
12:39
Schwarzenegger is feltűnik az új Terminátor-filmben (Metropol)
Az eredetileg Arnold Schwarzenegger által alakított T-800-as robot is feltűnik az új, Terminátor - Megváltás című filmben, amelyet csütörtök este sajtóvetítésen mutattak be az Egyesült Államokban.

Keresés