2009. november 1. vasárnap

nov. 1
8:36
Százharminc éve született Teleki Pál (Infostart)
Százharminc éve, 1879. november 1-jén született Teleki Pál gróf földrajztudós, miniszterelnök, a múlt századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb megítélésű politikusa.
nov. 1
8:38
Mit ünneplünk a Mindenszentek napján? (Infostart)
November 1-je mindenszentek ünnepe. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor.
nov. 1
18:18
Zene: ötös, hangosítás: egyes (Metropol)
Szemmel szinte követhetetlenül virtuóz technika, rengeteg tűz, játékosság, és a zene élvezete: ezek jutnak eszembe elsőként.
nov. 1
18:30
Lépcsőházi vizit az Újlipótvárosban (Spa Trend Online)
Újlipótváros, járókelők elől elzárt építészeti csodáit mutatja be az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény kedden nyíló kiállítása, a fél 6-kor kezdődő megnyitón Arató György kerületi főépítész beszél. A Szellem-Forma, Bau-haus című tárlat Újlipótváros modernista lépcsőházainak Bujnovszky Tamás által készített fotóiból ad válogatást, de a termekben a Pintér Galéria jóvoltából a korabeli…
nov. 1
19:12
Miniszoknyás lányok, malacorrú avatarok (Metropol)
A videoklipek és a számítógépes játékok képi világa ad egymásnak randevút a héten a mozikba került legfrissebb Gerard Butler-filmben, a Gamerben, amely megosztja közönségét.
nov. 1
19:30
Gamer -két szemszögből (Metropol)
Két kolléganőnk is megnézte a héten ugyanazt a filmet. Egyiküknek nagyon nem jött be, a másikuknak egy nagyon kicsit igen. Két kritika egy cikkben.

2009. november 2. hétfő

nov. 2
5:00
Jó ötlet a Magyar Televíziótól (Spa Trend Online)
Jó ötlet, hogy a Magyar Televízió elővette Benkó Sándor A jazz születésétől napjainkig című zenetörténeti műsorát. Az öt koncertből rögzített, 24 részes televíziós produkció 1865-től napjainkig mutatja be a jazz világát, fejlődését, stílusait, legkiemelkedőbb egyéniségeit. Közben – időrendben párhuzamosan – a világtörténelem, a kultúra, a politika, a társadalom történéseiről is beszámol a sorozat.
nov. 2
5:02
Befejezettnek tekinti pályáját a Kossuth-díjas művész! (Spa Trend Online)
A barcelonai Gran Teatre del Liceu – Európa egyik legrangosabb operaháza – harminc év után ismét átadta a nagynevű operaházhoz kapcsolódó művészeknek odaítélhető aranyérmet. Úgy mondhatjuk, „magyar siker” született, a kitüntetést egyik legkiválóbb világjáró művészünk, a drámai szoprán Marton Éva is megkapta.
nov. 2
6:12
Novák Pétert kérdeztük a Beugróról, a jobbítás szándékáról, a Kultúrpartról (Spa Trend Online)
Ismét költözött a Beugró, a nézőkedvenc műsor október közepétől a Cool tévén látható. Játékmesterét, Novák Pétert nemcsak erről, hanem az eltűnt esélyegyenlőségi műsoráról, a Roma Ikon fesztiválon vállalt meghatározó szerepéről, s a zenekar helyébe lépett új szenvedélyről, a Kultúrpartról kérdeztük. Azt is megtudtuk, hogy jövőre Dózsa György lesz egy zenés-táncos darabban.
nov. 2
7:12
A magyar tudományt ünnepeljük (Metropol)
Közel négyszáz esemény szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) ma kezdődő idei programjában, amelyet a Kreativitás és innováció 2009-es európai évéhez csatlakozva Tudomány és innovatív környezet mottóval rendeznek.
nov. 2
7:30
Vissza kell néznünk az életünkben (Metropol)
Stone Gossard, a Pearl Jam tagja új albumuk kapcsán nyilatkozik, megtudhatjuk többek közt, miért lett a lemez címe Backspacer.
nov. 2
7:32
Konferencia Budapest szerepéről (Metropol)
Két konferenciát is rendez a héten a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely Budapest új európai és regionális szerepéről.
nov. 2
8:00
Sorozatban mondja le koncertjeit betegség miatt Elton John (Infostart)
Egymás után mondja le koncertjeit Sir Elton John, akit súlyos, többszörös fertőzéses megbetegedés miatt állítólag kórházban kezelnek.
nov. 2
8:42
A rendszerváltozásról novellák tükrében (Metropol)
November 5-én indul a Magyar Televízióban a Hajónapló 89-09 című 12 részes kisjátékfilm-sorozat. A 25 perces részekből álló sorozat a rendszerváltás óta eltelt időt mutatja be, ismert írók novellái alapján, fiatal rendezők filmjeiben. Az epizódok olyan írók művei alapján készültek, mint Grecsó Krisztián, Spiró György, Darvasi Lász-ló, Tasnádi István és Parti Nagy Lajos.
nov. 2
8:44
Doku gyerekekről (Metropol)
Gyermekjogi hónap meghirdetésével emlékezteti Magyarországot az UNICEF az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának 20. évfordulójára.
nov. 2
9:54
Senki nem akar Monroe mellé temetkezni (Metropol)
Egy árva licit sem érkezett a Marilyn Monroe sírhelye melletti urnahely internetes árverésére, így aztán másodszor is kudarcba fúlt a temetkezési hely értékesítése.
nov. 2
11:24
Chris Rea európai turné januártól (Metropol)
Januárban európai turnéra indul Chris Rea brit rockzenész. A Németországban kezdődő új koncertsorozat híre meglepetést keltett, hiszen Rea 2006-os hivatalos búcsúturnéja keretében már lezárta élő fellépéseinek sorát.
nov. 2
12:12
Filmfesztivál indul Marosvásárhelyen (Spa Trend Online)
Spanyolország a díszvendége a Marosvásárhelyen szerdán kezdődő és vasárnapig tartó 17. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválnak - írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában.
nov. 2
14:36
November 13-án temetik Dargay Attilát (Infostart)
Dargay Attila animációs filmrendezőtől november 13-án, pénteken 14.15 órakor vesznek végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz-termében - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége.
nov. 2
14:42
Dargay Attila temetése november 13-án lesz (Metropol)
Dargay Attila animációs filmrendezőtől november 13-án, pénteken 14.15 órakor vesznek végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz-termében - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége.
nov. 2
16:42
Farkas Gábor a weimari Liszt-zongoraverseny győztese (Infostart)
Farkas Gábor magyar zongoraművész nyerte idén a weimari nemzetközi zongoraversenyt - jelentette be hétfőn a zsűri elnöke.
nov. 2
18:36
A világ első színes bőrű Goncourt-díjasa (Metropol)
A szenegáli apától származó, Berlinben élő francia Marie Ndiaye Trois femmes puissantes (Három erős nő) című regénye kapta hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
nov. 2
20:18
Középső ujját mutatta a tévé kameráinak a cseh legenda (Spa Trend Online)
Gott "kétségtelenül Plzen leghíresebb élő alakja" - mondta az oklevél átadása alkalmával a város alpolgármestere. Marcela Krejsova élő legendának, a világ nem angol nyelvű zenei élete egyik legnagyobb sztárjának, a külföldön legsikeresebb cseh énekesnek nevezte a villanyszerelőből lett dalnokot.
nov. 2
20:42
Hófehérke modellje (Metropol)
A világ egyik legnépszerűbb rajzfilmje, a Hófehérke és a hét törpe, amely hosszú évtizedek óta világszerte meghódítja szinte az összes csöppség szívét. Bármilyen furcsán is hangzik, de Hófehérke karakterét valós emberről mintázták – Marge Champion állt modellt a film készítőinek.

2009. november 3. kedd

nov. 3
4:42
Középső ujját mutatta a tévé kameráinak a cseh legenda (Spa Trend Online)
Gott "kétségtelenül Plzen leghíresebb élő alakja" - mondta az oklevél átadása alkalmával a város alpolgármestere. Marcela Krejsova élő legendának, a világ nem angol nyelvű zenei élete egyik legnagyobb sztárjának, a külföldön legsikeresebb cseh énekesnek nevezte a villanyszerelőből lett dalnokot.
nov. 3
8:24
Quiet Nights Diana Krall-lal (Metropol)
November 18-án végre Magyarországon üdvözölhetjük a dzsessz stílus népszerű énekesnőjét, Diana Krallt. A művésznő Quiet Nights című turnéjával érkezik hazánkba.
nov. 3
8:42
Vadonatúj repertoárral készültek (Metropol)
Az Old Boys pénteken este tartja 30 éves születésnapi koncertjét a Petőfi Csarnokban. Idén az évfordulóra az együttes új repertoárral készült, melyet önállóan és szimfonikus zenekari kísérettel is be mutattak.
nov. 3
11:42
Decemberben bíróság elé áll Polanski (Metropol)
Roman Polanski Svájcban őrizetben tartott Oscar-díjas rendező ügyvédjeinek decemberben meg kell jelenniük a Los Angeles-i fellebbviteli bíróságon a művész Amerikában zajló ügyében - számolt be a The New York Times.
nov. 3
13:12
77 helyszín a múzeumok első őszi éjszakáján (Metropol)
Különleges programokkal várja 30 budapesti és 47 vidéki múzeum a látogatókat november 14-én, a múzeumok első őszi éjszakáján: lesz a kiállítóhelyek falai között zene, színház, tánc, de a Márton-nap apropóján nem maradhatnak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem.
nov. 3
13:48
Janisch Attila életmű DVD-n (Metropol)
Fontos állomáshoz érkezett Janisch Attila, a filozofikus sorstörténeteket horrorba hajlóan bemutató filmrendező pályafutása: játékfilmjei és rövidfilmjei megjelentek DVD-n.
nov. 3
18:12
Ma este fél óráig nem lesz adás a TV2-n (Infostart)
Öt évvel ezelőtti műsorért kirótt képernyő-elsötétítést hajt végre kedd este a TV2 - olvasható a társaság közleményében.
nov. 3
18:48
Újra Budapesten dalol Eros Ramazzotti - videók (Infostart)
Idén megjelent új lemezének koncertturnéja keretében Eros Ramazzotti kedd este lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az olasz szívtipró három év után tért vissza Magyarországra.
nov. 3
19:42
"Scrooge az első vállalati szemétláda. Az utált szemétláda" (Spa Trend Online)
Dickens története, a Karácsonyi ének ma is aktuális - véli Jim Carrey, a 19. századi regény héten debütáló új filmes feldolgozásának főszereplője.
nov. 3
20:36
Búcsúzik a Zeneakadémia (Spa Trend Online)
A felújítás előtt álló Liszt Ferenc Zeneakadémia épületbúcsúztató fesztiváljának nyitányaként két kiállítás nyílt kedden az intézmény előcsarnokaiban: az emeleten Schiller Kata Pillanatok és állapotok című fotóanyaga látható, a földszinten A megújuló Zenepalota címmel az épület felújításának dokumentációjával és látványterveivel ismerkedhet a közönség.
nov. 3
21:18
Ritkán olvas szórakozásból (Metropol)
Még mindig a könyvek világában lel megnyugvást, ha megroggyan. Szécsi Noémi író az olvasásról és választásairól.
nov. 3
21:48
Verzió Filmfesztivál - Soros György nyitotta meg az emberi jogi seregszemlét (Spa Trend Online)
Megkezdődött a VI. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál kedden Budapesten; a 25 ország több mint 60 filmjét felvonultató, vasárnapig tartó seregszemlét Soros György amerikai-magyar üzletember nyitotta meg a Toldi Moziban.

2009. november 4. szerda

nov. 4
5:36
Elhunyt Lossonczy Tamás (Spa Trend Online)
Életének 106. évében kedden elhunyt Lossonczy Tamás Kossuth-díjas festőművész; az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
nov. 4
7:42
"Van vetkőző show, riszálás, smárolás, nyálcsorgatás, minden, ami szem, s szájnak ingere" (Spa Trend Online)
Nehéz gusztustalanabb műsort kitalálni, mint ahol egy öregedő férfi kegyeiért verseng tizenhat jobb sorsra érdemes nő. A Benkő feleséget keres című produkcióban részt vevőket persze nem kell sajnálni a megalázó helyzetekért, hiszen maguk választották a pénzkereset, vagy a percnyi hírnév kedvéért ezt a műsort.
nov. 4
8:36
Molnár Ferenc mulatságos és elgondolkodtató színműve az Új Színházban (Infostart)
Bánsági Ildikó, Takács Katalin és Eperjes Károly főszereplésével látható az Új Színház legújabb produkciójában Molnár Ferenc: A hattyú című vígjátéka. Az előadásról Szinetár Miklós rendező beszélt az InfoRádióban.
nov. 4
10:42
A Csupasz pisztoly sztárja lesz az Oscar-gála házigazdája (Spa Trend Online)
Steve Martin és Alec Baldwin kapta az Oscart - nem a szobrot, hanem az Amerikai Filmakadémia gálájának műsorvezetői tisztét.
nov. 4
12:12
Színpadra viszik Esterházyt (Spa Trend Online)
Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regénye alapján készült zenés darabot mutat be pénteken a bécsi Burgtheater színház.
nov. 4
13:30
Musical lesz Esterházy Péter regényéből (Metropol)
Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regénye alapján készült zenés darabot mutat be pénteken a bécsi Burgtheater színház.
nov. 4
13:32
Emléktábla Janikovszky Éva tiszteletére (Metropol)
Janikovszky Éva emlékére avattak táblát egykori lakhelyén Budapesten, a Bazja utca 8. számú ház falán szerdán.
nov. 4
14:00
Kultúrát követel a nép! Jeggyel is nehéz volt bejutni a Három nővérre (Spa Trend Online)
Nem volt elegendő napokkal korábban jegyet vásárolnia a nézőnek, a bukaresti Bulandra színház kis előcsarnokában összezsúfolódott, jegy nélküli, de kultúrára szomjas egyetemisták tömegén kellett átfurakodnia, hogy bejuthasson a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának előadására.
nov. 4
15:36
VIII. Kortárs Drámafesztivál november végén (Metropol)
Magyar és nemzetközi színházi produkciókkal, felolvasószínházi estékkel és számos kísérőprogrammal várja a hazai és a nemzetközi közönséget november 20. és 28. között Budapesten a VIII. Kortárs Drámafesztivál.
nov. 4
18:30
A Római Magyar Akadémia egykori elnöke a Nemzeti Múzeum élén? (Spa Trend Online)
Információink szerint Csorba László történészt, a Római Magyar Akadémia egykori elnökét javasolja a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára a bíráló bizottság. A minisztérium ezt nem erősített meg, azt azonban a sajtóosztály elárulta, a bíráló bizottság megtette javaslatát, a miniszter azonban még nem döntött. A másik két jelölt információink szerint két régész professzor volt, Bánffy Eszter a…
nov. 4
19:12
Megszeppent macsó az Arénában (Metropol)
Eros Ramazzotti koncertjének felén is túl van már. A Cose Che Ho Visto első ütemei hangoznak fel, az énekes azonban elvéti a belépést.
nov. 4
19:24
Húsz éve halt meg Vladimir Horowitz zongoravirtuóz - videókkal (Infostart)
Húsz éve, 1989. november 5-én halt meg Vladimir Horowitz, a múlt század egyik legnagyobb zongoravirtuóza, aki "zenekarrá változtatta a zongorát".
nov. 4
19:48
Életvezetési tippek könyve nőknek (Metropol)
Női témákban ad „életmentő” tanácsokat legújabb könyvében Szentváry Panna. A kötet a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.
nov. 4
20:42
Gospel - magyarul (Metropol)
Bolyki Balázs november 17-én Kirk Frank­lin koncertje előtt szólóban lép fel. A zenésszel a Bolyki Brotherszről, persze Kirk Franklinről és a szólókarrierről beszélgettünk.

Keresés