2009. november 1. vasárnap

nov. 1
8:36
Százharminc éve született Teleki Pál (Infostart)
Százharminc éve, 1879. november 1-jén született Teleki Pál gróf földrajztudós, miniszterelnök, a múlt századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb megítélésű politikusa.
nov. 1
8:38
Mit ünneplünk a Mindenszentek napján? (Infostart)
November 1-je mindenszentek ünnepe. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor.
nov. 1
18:18
Zene: ötös, hangosítás: egyes (Metropol)
Szemmel szinte követhetetlenül virtuóz technika, rengeteg tűz, játékosság, és a zene élvezete: ezek jutnak eszembe elsőként.
nov. 1
19:12
Miniszoknyás lányok, malacorrú avatarok (Metropol)
A videoklipek és a számítógépes játékok képi világa ad egymásnak randevút a héten a mozikba került legfrissebb Gerard Butler-filmben, a Gamerben, amely megosztja közönségét.
nov. 1
19:30
Gamer -két szemszögből (Metropol)
Két kolléganőnk is megnézte a héten ugyanazt a filmet. Egyiküknek nagyon nem jött be, a másikuknak egy nagyon kicsit igen. Két kritika egy cikkben.

2009. november 2. hétfő

nov. 2
7:12
A magyar tudományt ünnepeljük (Metropol)
Közel négyszáz esemény szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) ma kezdődő idei programjában, amelyet a Kreativitás és innováció 2009-es európai évéhez csatlakozva Tudomány és innovatív környezet mottóval rendeznek.
nov. 2
7:30
Vissza kell néznünk az életünkben (Metropol)
Stone Gossard, a Pearl Jam tagja új albumuk kapcsán nyilatkozik, megtudhatjuk többek közt, miért lett a lemez címe Backspacer.
nov. 2
7:32
Konferencia Budapest szerepéről (Metropol)
Két konferenciát is rendez a héten a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely Budapest új európai és regionális szerepéről.
nov. 2
8:00
Sorozatban mondja le koncertjeit betegség miatt Elton John (Infostart)
Egymás után mondja le koncertjeit Sir Elton John, akit súlyos, többszörös fertőzéses megbetegedés miatt állítólag kórházban kezelnek.
nov. 2
8:42
A rendszerváltozásról novellák tükrében (Metropol)
November 5-én indul a Magyar Televízióban a Hajónapló 89-09 című 12 részes kisjátékfilm-sorozat. A 25 perces részekből álló sorozat a rendszerváltás óta eltelt időt mutatja be, ismert írók novellái alapján, fiatal rendezők filmjeiben. Az epizódok olyan írók művei alapján készültek, mint Grecsó Krisztián, Spiró György, Darvasi Lász-ló, Tasnádi István és Parti Nagy Lajos.
nov. 2
8:44
Doku gyerekekről (Metropol)
Gyermekjogi hónap meghirdetésével emlékezteti Magyarországot az UNICEF az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának 20. évfordulójára.
nov. 2
9:54
Senki nem akar Monroe mellé temetkezni (Metropol)
Egy árva licit sem érkezett a Marilyn Monroe sírhelye melletti urnahely internetes árverésére, így aztán másodszor is kudarcba fúlt a temetkezési hely értékesítése.
nov. 2
11:24
Chris Rea európai turné januártól (Metropol)
Januárban európai turnéra indul Chris Rea brit rockzenész. A Németországban kezdődő új koncertsorozat híre meglepetést keltett, hiszen Rea 2006-os hivatalos búcsúturnéja keretében már lezárta élő fellépéseinek sorát.
nov. 2
14:36
November 13-án temetik Dargay Attilát (Infostart)
Dargay Attila animációs filmrendezőtől november 13-án, pénteken 14.15 órakor vesznek végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz-termében - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége.
nov. 2
14:42
Dargay Attila temetése november 13-án lesz (Metropol)
Dargay Attila animációs filmrendezőtől november 13-án, pénteken 14.15 órakor vesznek végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz-termében - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége.
nov. 2
16:42
Farkas Gábor a weimari Liszt-zongoraverseny győztese (Infostart)
Farkas Gábor magyar zongoraművész nyerte idén a weimari nemzetközi zongoraversenyt - jelentette be hétfőn a zsűri elnöke.
nov. 2
18:36
A világ első színes bőrű Goncourt-díjasa (Metropol)
A szenegáli apától származó, Berlinben élő francia Marie Ndiaye Trois femmes puissantes (Három erős nő) című regénye kapta hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
nov. 2
20:42
Hófehérke modellje (Metropol)
A világ egyik legnépszerűbb rajzfilmje, a Hófehérke és a hét törpe, amely hosszú évtizedek óta világszerte meghódítja szinte az összes csöppség szívét. Bármilyen furcsán is hangzik, de Hófehérke karakterét valós emberről mintázták – Marge Champion állt modellt a film készítőinek.

2009. november 3. kedd

nov. 3
8:24
Quiet Nights Diana Krall-lal (Metropol)
November 18-án végre Magyarországon üdvözölhetjük a dzsessz stílus népszerű énekesnőjét, Diana Krallt. A művésznő Quiet Nights című turnéjával érkezik hazánkba.
nov. 3
8:42
Vadonatúj repertoárral készültek (Metropol)
Az Old Boys pénteken este tartja 30 éves születésnapi koncertjét a Petőfi Csarnokban. Idén az évfordulóra az együttes új repertoárral készült, melyet önállóan és szimfonikus zenekari kísérettel is be mutattak.
nov. 3
11:42
Decemberben bíróság elé áll Polanski (Metropol)
Roman Polanski Svájcban őrizetben tartott Oscar-díjas rendező ügyvédjeinek decemberben meg kell jelenniük a Los Angeles-i fellebbviteli bíróságon a művész Amerikában zajló ügyében - számolt be a The New York Times.
nov. 3
13:12
77 helyszín a múzeumok első őszi éjszakáján (Metropol)
Különleges programokkal várja 30 budapesti és 47 vidéki múzeum a látogatókat november 14-én, a múzeumok első őszi éjszakáján: lesz a kiállítóhelyek falai között zene, színház, tánc, de a Márton-nap apropóján nem maradhatnak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem.
nov. 3
13:48
Janisch Attila életmű DVD-n (Metropol)
Fontos állomáshoz érkezett Janisch Attila, a filozofikus sorstörténeteket horrorba hajlóan bemutató filmrendező pályafutása: játékfilmjei és rövidfilmjei megjelentek DVD-n.
nov. 3
18:12
Ma este fél óráig nem lesz adás a TV2-n (Infostart)
Öt évvel ezelőtti műsorért kirótt képernyő-elsötétítést hajt végre kedd este a TV2 - olvasható a társaság közleményében.
nov. 3
18:48
Újra Budapesten dalol Eros Ramazzotti - videók (Infostart)
Idén megjelent új lemezének koncertturnéja keretében Eros Ramazzotti kedd este lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az olasz szívtipró három év után tért vissza Magyarországra.
nov. 3
21:18
Ritkán olvas szórakozásból (Metropol)
Még mindig a könyvek világában lel megnyugvást, ha megroggyan. Szécsi Noémi író az olvasásról és választásairól.

2009. november 4. szerda

nov. 4
8:36
Molnár Ferenc mulatságos és elgondolkodtató színműve az Új Színházban (Infostart)
Bánsági Ildikó, Takács Katalin és Eperjes Károly főszereplésével látható az Új Színház legújabb produkciójában Molnár Ferenc: A hattyú című vígjátéka. Az előadásról Szinetár Miklós rendező beszélt az InfoRádióban.
nov. 4
13:30
Musical lesz Esterházy Péter regényéből (Metropol)
Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regénye alapján készült zenés darabot mutat be pénteken a bécsi Burgtheater színház.
nov. 4
13:32
Emléktábla Janikovszky Éva tiszteletére (Metropol)
Janikovszky Éva emlékére avattak táblát egykori lakhelyén Budapesten, a Bazja utca 8. számú ház falán szerdán.
nov. 4
15:36
VIII. Kortárs Drámafesztivál november végén (Metropol)
Magyar és nemzetközi színházi produkciókkal, felolvasószínházi estékkel és számos kísérőprogrammal várja a hazai és a nemzetközi közönséget november 20. és 28. között Budapesten a VIII. Kortárs Drámafesztivál.
nov. 4
19:12
Megszeppent macsó az Arénában (Metropol)
Eros Ramazzotti koncertjének felén is túl van már. A Cose Che Ho Visto első ütemei hangoznak fel, az énekes azonban elvéti a belépést.
nov. 4
19:24
Húsz éve halt meg Vladimir Horowitz zongoravirtuóz - videókkal (Infostart)
Húsz éve, 1989. november 5-én halt meg Vladimir Horowitz, a múlt század egyik legnagyobb zongoravirtuóza, aki "zenekarrá változtatta a zongorát".
nov. 4
19:48
Életvezetési tippek könyve nőknek (Metropol)
Női témákban ad „életmentő” tanácsokat legújabb könyvében Szentváry Panna. A kötet a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.
nov. 4
20:42
Gospel - magyarul (Metropol)
Bolyki Balázs november 17-én Kirk Frank­lin koncertje előtt szólóban lép fel. A zenésszel a Bolyki Brotherszről, persze Kirk Franklinről és a szólókarrierről beszélgettünk.
nov. 4
20:44
Terézanyu visszatér (Metropol)
Hét éve már, hogy megismerhettük Kéki Katát, vagy ismertebb nevén Terézanyut. Rácz Zsuzsa szingli hősnője - aki még jóval a szó divatossá válása előtt csetlett-botlott végig néhány száz oldalt - nemcsak szeretni, de megmenteni is akarta a férfiakat az Állítsátok meg Terézanyut! címet viselő regényben.

2009. november 5. csütörtök

nov. 5
9:00
Magyar filmek Hollywoodban (Metropol)
Idén kilencedik alkalommal kerül sor a Bunyik Entertainment szervezésében és rendezésében a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál. A fesztivál egyik fő támogatója a Főkonzulátus.
nov. 5
9:54
Orosz klasszikus balettben (Metropol)
A Karamazov testvérek című balettet mutatja be a Magyar Állami Opera ház szombaton és vasárnap két szereposztásban. Borisz EifmanDosztojevsz kij műve nyomán írta meg a librettót, alkotta meg a koreográfiát – Rachmani nov, Muszorgsz kij, Wagner műveit és orosz cigányzenét válogatva.
nov. 5
15:36
Helen Mirren kémes képregényfilmet forgat (Metropol)
Helen Mirren csatlakozott a Red című képregénysorozatból készülő film stábjához; az Oscar-díjas brit színésznő Bruce Willis és Morgan Freeman oldalán szerepel majd a kémthrillerben.
nov. 5
15:38
MittelCinemaFest péntektől Budapesten (Metropol)
Idén elsősorban vígjátékokban erős a pénteken kezdődő MittelCinemaFest Közép-európai Olasz Filmfesztivál programja, melybe azonban drámai hangvételű filmek is bekerültek - mondták el a seregszemle szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon a budapesti Olasz Kultúrintézetben.
nov. 5
16:24
Mari Boine: "Sokat tanultam Jan Garbarektől" (Infostart)
A lappföldi számi népcsoportból származó Mari Boine november 6-án este a Millenárison ad koncertet. A hagyományos számi éneket a dzsessz, az elektronika és rock műfajával ötvöző énekesnő, aki most harmadszor lép fel Magyarországon, az InfoRádiónak adott interjújában mesél új lemezének ihletőjéről, a számi zenei hagyományokról, és Peter Gabriellel és Jan Garbarekkel folytatott korábbi…
nov. 5
17:18
Híradók a '30-as évekből - nézze meg! (Infostart)
Több mint ötezer régi filmhíradó-bejátszást lehet megnézni, továbbítani vagy megosztani a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ most elindult internetes oldalán. Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató elmondta: az archívumhoz olyan felületet alakítottak ki, amely a legmodernebb videómegosztó oldalakkal is felveszi a versenyt.
nov. 5
18:00
A magyar fotográfia ünnepe Finnországban (Metropol)
Finnországban az elkövetkező hónapban három magyar fotókiállítást is láthat a közönség: két tamperei és egy helsinki tárlat mutatja be csütörtöktől, illetve péntektől a magyar fotográfia különböző korszakait, generációit.
nov. 5
18:18
Filmes mellékhatás (Metropol)
Három párosból egyik titokban készül válni, a másiknál van vagy húsz év korkülönbség, a harmadik pedig valós problémákkal küzd. Van ennél érdekesebb alapszituáció?
nov. 5
20:00
Mandulacsók és Sacher-torta is került Horthy Miklós asztalára (Infostart)
Az utcáról került be a Krisztina Antikváriumba Horthyné Purgly Magdolna receptgyűjteménye, melyből megtudhatjuk, milyen finomságok kerültek a tízes években Horthy Miklós asztalára. A könyvecske részt vesz az antikvárium hétvégi aukcióján - mondta az InfoRádiónak az üzlet vezetője.
nov. 5
20:42
A hasznos „graffiti” (Metropol)
Erdődi Katalinnal, az Artopolis Egyesület képviselőjével a vizuális környezetvédelemért szervezett akciókról beszélgettünk.
nov. 5
21:54
Műgyűjtő éjszaka 12 megnyitóval (Metropol)
November 12-én délután öt óra és éjfél között a Falk Miksa, a Balaton és a Markó utca, valamint a Szent István körúti műkereskedők alkalmi és állandó tárlatokkal, tárlatvezetéssel, előadásokkal és aukciókkal készülve tartanak nyitva.
nov. 5
21:56
Merlin Calling: Sascha Funke Budapesten (Metropol)
Ahogy a táncfilmekből tíz, úgy a diszkós kultmozikból ötévente készít újabb változatot a filmipar, hogy a felnövő generációk jó előre meglássák a vastag piros csíkot, amit még akkor sem szabad átlépni, amikor kamaszként a lázadás határait feszegetik.

2009. november 6. péntek

nov. 6
8:18
A 60 éves Nők Lapja retrokiállítása (Infostart)
Az elmúlt hatvan évre emlékezik A világ női szemmel című, péntektől ingyen látogatható retrokiállítás. Az érdeklődők a Nők Lapja cikkein keresztül, emblematikus, az újságban is ábrázolt tárgyak segítségével eleveníthetik fel a múltat a budapesti VAM Design Centerben.
nov. 6
8:24
Volt egyszer egy filmszínház (Metropol)
Mindennek volt Hőskora, akárcsak a Vad nyugatnak – ilyen vagy olyan. Volt a Filmnek is, és volt a Filmszínháznak is. Hogy mindegyiken túl vagyunk már, nyilvánvaló. Hogy ami volt, elmúlt, az sem különösebben meglepő.
nov. 6
8:42
Kutyakeringő a Kamrában (Metropol)
Ma este tartja új bemutatóját a fővárosi Katona József Színház, vasárnap pedig a Kamrában debütál Leonyid Andrejev nálunk még nem játszott darabja, a Kutyakeringő.

Keresés