2009. október 1. csütörtök

okt. 1
5:06
Meglepetésnek: gyilkosság (Spa Trend Online)
A világirodalom és a filmművészet alaptémái közé tartoznak a kamasznövendékek iskolai-intézeti zárt világának televényéből sarjadó történetek. A felsorolástól helyszűke miatt el kell tekintenünk, csak két példa mutatóba: Ottlik Géza Iskola a határon című halhatatlan regénye és Truffaut Négyszáz csapás című filmklasszikusa. Amikor tehát Gárdos Péter filmrendező egy Kosztolányi-novella ihletésére…
okt. 1
5:42
Volt, amikor a Magyar Televízióban még az esti mese is veszélybe került (Spa Trend Online)
Emlékszünk, volt idő amikor a Magyar Televízióban még az esti mese is veszélybe került. Igaz a gyermek nézőkkel ma sem nagyon számol eléggé a közszolgálati adó. Nem így volt ez szerdán, amikor majd egész nap mesélt a m1 és az m2 csatorna.
okt. 1
7:48
Budapest-szerte ingyenes koncertekkel ünneplik a Zene Világnapját (Infostart)
Szalóki Ági, a Quimby, Lajkó Félix, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és sok amatőr zenekar is fellép városszerte a Zene Világnapja alkalmából október 1-én, este pedig a Művészetek Palotájában rendeznek különleges koncertet a Haydn év jegyében a magyar dzsessz, komoly- és könnyűzene jeles képviselői.
okt. 1
7:48
Megzenésített Radnóti-versek (Metropol)
A magyar etno-rock virtuóz gitárosa, Both Miklós Radnóti Miklós verseire írt hanganyagát hallhatja élőben pénteken a Művészetek Palotája közönsége.
okt. 1
9:18
Vevőre vár az Európa és a Hunnia mozi (Spa Trend Online)
Október végéig lehet ismét jelentkezni a Hunnia és az Európa mozik megvásárlására, az épületek hasznosítására vonatkozó korlátokat nem határozott meg a Budapest Film - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
okt. 1
9:18
Rómában 14 film indul (Metropol)
Meryl Streep retrospektív, 14 film a hivatalos versenyszekcióban, számos sztár, érdekes kiállítások – többek között ezekkel várja a filmek szerelmeseit az idei Római Film­fesztivál október 15–23. között.
okt. 1
10:12
Kulturális fesztivál Szegeden (Spa Trend Online)
Gyeviki János fotókiállításának megnyitójával csütörtök este a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) elkezdődik a XIV. Őszi Kulturális Fesztivál; az egy hónapos rendezvénysorozat alatt ötven helyszínen kétszázötven program, köztük tárlatok, színházi előadások, irodalmi estek, könyv- és filmbemutatók, komoly- és könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket.
okt. 1
10:12
A fáraók Székelyföldre költöznek (Metropol)
Az ókori Egyiptom fáraói és képzőművészei álmukban sem hitték volna, hogy haláluk után hátrahagyott emlékeik egyszer majd a Kárpád-medencei magyarság csodálatának lesznek tárgyai.
okt. 1
11:24
Polanski-ügy - Hazudott az ügyész (Metropol)
Bevallotta David Tells amerikai nyugalmazott ügyész, hogy hazudott a Polanski-dokumentumfilmben, amikor azt állította, hogy a rendező elleni perben befolyásolta a bírót.
okt. 1
15:18
Eltemették Bujtor Istvánt (Infostart)
Örök nyugalomra helyezték csütörtök délután a balatonszemesi temetőben - szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
okt. 1
15:36
Örök nyugalomra tért a nemzet Csöpije (Spa Trend Online)
Örök nyugalomra helyezték csütörtök délután a balatonszemesi temetőben - szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
okt. 1
15:54
Megőrzi a HVG szellemiségét az új főszerkesztő (Infostart)
Vass Pétert választotta a HVG főszerkesztőjének a hetilap szerkesztősége. Az új vezető mától vette át a HVG irányítását Réti Páltól, aki több mint négy éven át volt főszerkesztő, és ezúttal nem pályázott a posztra.
okt. 1
15:54
Eltemették Bujtor Istvánt (Metropol)
Örök nyugalomra helyezték csütörtök délután a balatonszemesi temetőben - szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
okt. 1
19:31
Tangótól lesz jobb a szex (Metropol)
A frissen világörökségi szellemi kulturális hagyománnyá nyilvánított argentin tangó nemcsak a hangulatot fokozza, hanem igazoltan befolyással bír a stressz- és szexhormonokra.

2009. október 2. péntek

okt. 2
8:24
A mi előadásunk lehet a jó példa (Metropol)
John Du Prez zeneszerző valósággal el van ragadtatva Szirtes Tamás Spamalot-rendezésétől.
okt. 2
8:26
Koncertek hárfabemutatóval (Metropol)
A XI. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál vasárnapig tart a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. Maria Krusevskaja, az amerikai hárfaverseny győztesének mai estjén Bach d-moll toccatája mellett Liszt, Salzedo, Csajkovszkij művei, átiratai is elhangoznak.
okt. 2
10:48
Radikális musical a Pesti Színházban (Metropol)
A párizsi luxusáruházak világát felidéző „radikális musicalt” mutat be szombaton a Pesti Színház: Milos Orson Stedron, Lucie Malkova és Jan Tosovsky A nő vágya című darabja szórakoztató módon kíván szakítani a műfaj kiüresedőben lévő kliséivel.
okt. 2
11:06
Schwarzenegger nem kivételez Polanskival (Metropol)
Ugyanúgy kell kezelni Roman Polanski ügyét, ha amerikai bíróság elé kerül, mint bárki másét - szögezte le helyi idő szerint csütörtökön Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. A Los Angeles-i főügyész egyidejűleg cáfolta, hogy bosszúhadjárat folyna a rendező ellen.
okt. 2
12:36
Lélegeztetőgépen van "Latin-Amerika hangja" (Spa Trend Online)
Válságosra fordult a kórházban ápolt Mercedes Sosa világhírű argentin folkénekesnő állapota, a 74 éves művészt lélegeztetőgépre tették, fia szerint "eljött az imádkozás ideje".
okt. 2
14:42
A kékszakállú herceg vára kétszer (Infostart)
A Magyar Állami Operaházban október 11-én egy estén kétszer adják elő Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. A szereplők ugyanazok, ám az értelmezés más lesz, a hangsúlyok máshová kerülnek. A dupla előadás így - az alkotók szándéka szerint - arra világít rá, hogy a párkapcsolatok nem ítélhetők meg egyetlen igazság alapján.
okt. 2
15:36
Hangfoglalás és minden más - hétvégi programajánló (Infostart)
Hangfoglalás zenei kiállítás és klubfesztivál, Boban Markovics zenekarának jubileumi koncertje valamint majd' fél tucat színházi bemutató szerepel a hétvége kulturális programkínálatában.
okt. 2
15:36
Nagy Sándor görög volt, nem macedón (Spa Trend Online)
Tudományos szempontból Görögországnak van igaza abban a vitában, amely csaknem két évtizede folyik Macedónia és Görögország között az ókori uralkodó, Nagy Sándor "nemzetiségéről" - állítja egy német szakértő.
okt. 2
16:48
Ákos 40+: lemezre égetve (Metropol)
40+ címmel dupla cd-je és dvd-je jelent meg pénteken Ákosnak, aki az elmúlt egy évben zenekarával akusztikus előadásokkal járta az országot; az énekes, dalszerző műsora novemberben blue-ray formátumban is elérhető lesz, magyar előadótól elsőként.
okt. 2
19:12
Megkezdődött a Design Hét (Spa Trend Online)
A Versenyben - magyar design a világpiacon című kiállítás megnyitójával vette kezdetét az 11-ig tartó Design Hét Budapest programsorozata péntek délután az Erzsébet téri Design Terminálban.
okt. 2
19:12
Ámosz Oz az idei irodalmi Nobel-díj esélyese (Metropol)
Az izraeli Ámosz Oz vezeti az idei irodalmi Nobel-díj várományosainak listáját, az esélyesek közül azonban nehéz megjósolni, hogy a Svéd Királyi Akadémia - amelynek hivatalos bejelentése jövő csütörtökön esedékes - kinek ítéli oda a kitüntetést.
okt. 2
20:06
Szombattól csak az új műholdon fogható az m2 (Infostart)
Már csak az új paraméterekkel folytatja az Eurobird 9A műholdról a jelenlegivel teljesen egyező (HD és SD) formátumú m2 kínálattal műholdas sugárzását október 3-ától a Magyar Televízió.

2009. október 3. szombat

okt. 3
5:06
"Napjainkban ez a történet nem Hitlerről szól, hanem arról, hogy hol tartunk most." (Spa Trend Online)
Kerekes Évának egy héten belül két premierje is lesz az Örkény Színházban. Ma este az Arturo UI feltartóztatható felemelkedése című Brecht-darabban a főszerepet adja, ezt sokan Hitler személyével azonosítják. A jövő héten pénteken pedig Örkény Macskajátékában lesz Egérke, aki tiszta, naiv, szelíd teremtés.
okt. 3
5:24
Fotók, fotókiállítások Robert Capa-tól Gárdi Balázsig (Spa Trend Online)
Az csak legyen megemlítve itt az elején, hogy a Ludwig Múzeumban éppen a vége felé jár a Robert Capa-kiállítás, a XX. század legnagyobb haditudósítójának mára már klasszikussá érett háborús képeivel (is; A milicista halála, D-day, olaszországi ejtőernyős ugrás, németországi utcai harcok, vietnami előrenyomulás stb.), mert nem összehasonlítani akarunk, csak nem elfelejteni azt. Meg azt sem, hogy…
okt. 3
6:00
Tévénéző - Jamie titka (Spa Trend Online)
Tudjuk, a televíziós szakácsoknak sokkal többet kell tudni, mint főzni. Izgalmas, szimpatikus, vagy épp megosztó személyiségük sokkal fontosabb, mint amit a konyhában produkálnak. Merthogy mi készül a lábasban és a tepsiben, úgysem tudja senki, legfeljebb a stáb. Minket, nézőket, nem az ízek, hanem a látvány győz meg.
okt. 3
6:02
"Hát miért alkalmazkodjanak a gyerekek egy ilyen világhoz?" (Spa Trend Online)
Márai Sándornak, azt hiszem, nagyon igaza volt, amikor több mint fél évszázaddal ezelőtt azt írta, hogy az embereket nevelni lehet, más egyebet nem is lehet kezdeni velük, és az írók ebben a küldetésben megbuktak. Ne feledjük, a második világháború kellős közepén, tehát a legszörnyűségesebb időszakban volt képes nemzetnevelési röpiratot kiadni! Az, hogy mennyit ér a nevelés hatóereje, az igazából…
okt. 3
6:36
"Szittya, aki a feszültséget szítja” (Spa Trend Online)
Az 1975-ben bemutatott Gyalog galopp című filmből röpke idő alatt kultuszmű lett. A Monty Python csoport fantáziadús szemtelenkedése, közízlést fricskázó, élvezettel teli pofátlankodása, féktelen marhulási kedve sokakat elbűvölt. Szép számmal akadtak, akik újra és újra megnézték a filmet. Szállóigeként idézték bizonyos beköpéseit.­ Imádták fancsali, a dolgok fonákját megmutató humorát, diákos…
okt. 3
6:54
„Kihordják a tóhoz a bútorokat. / Öreg házaspár, tele fájdalommal. / Látszólag öreg. Látszik az arcukon / az utolsó esély.” (Spa Trend Online)
A Telep valami más. A Telep nem az, amihez hozzászokott a magyar irodalom. A Telep nem irodalmi csoportosulás, nem antológia, nem felolvasókör, nem nemzedéki lobbi, nem bulicsapat, nem generációs nosztalgiaközpont stb. A Telep egy blog” – írja a Telep-antológia kivezetőjében az idősebb költőtárs, Borbély Szilárd.
okt. 3
8:06
Hibernált mosómedvék, beatbokszoló macskák és izmos királylányok... (Spa Trend Online)
Hibernált mosómedvék, beatbokszoló macskák és izmos királylányok lepik el a vásznat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakos hallgatóinak diploma- és vizsgafilmjeit bemutató MOME MOZGÓ 2009 elnevezésű vetítéssorozaton októberben az Örökmozgó Filmmúzeumban.
okt. 3
10:48
Tökéletlen jövő (Metropol)
A Bruce Willis főszereplésével forgatott sci-fi thriller, a Hasonmás érdekes, bár egyben kissé komplikált keveréke több filmnek. Legalábbis ez az érzete támad a nézőnek, aki a közönség soraiban ül.
okt. 3
11:24
Német író kap ma szobrot Székkutason (Spa Trend Online)
Szobrot avatnak Hugo Hartungnak szombaton, Székkutason; a német író Gyakran gondolok Piroskára című műve az egész világon híressé tette a települést, ahol még ma is gyakran gondolnak az egykor cserediákként oda érkezett Hartungra.
okt. 3
21:36
Kulturális programok októberben Európában: XIV. Lajos, Amalia Rodrigues és Micimackó (Spa Trend Online)
XIV. Lajos újra "életre kel" versailles-i kastélyában a francia uralkodó életét bemutató kiállításon, a fado királynője, Amalia Rodrigues ismét hallatja hangját Lisszabonban és 80 év óta most először új album jelenik meg Micimackó kalandjaival. Íme néhány Európa októberi kulturális ajánlatából.

2009. október 4. vasárnap

okt. 4
12:00
Hadat üzent az orosz nyelvnek Ukrajna (Spa Trend Online)
Ukrajnában a kormány rendeletben kötelezte az állami és az önkormányzati iskolákat az államnyelv kizárólagos használatára, de az okmány szerint a nemzetiségek nyelvén oktató tanintézetekben az ukrán mellett a tanítás nyelve is használható.

2009. október 5. hétfő

okt. 5
7:12
A legendás film élő show formájában tér vissza karácsonykor (Spa Trend Online)
Ki ne emlékezne minden idők egyik legsikeresebb filmjére, a Ben Hurra? Szeptembertől élő show-ként megelevenedik a kocsiverseny, a tengeri csata, a fantasztikus tömegjelenetek a világ modern arénáiban. December 11–12-én Budapesten is látható lesz a produkció.
okt. 5
7:48
Radnóti: „Ha túléled, keresd fel Ortutay Gyulát, és mutasd meg neki a síromat” (Spa Trend Online)
Abban nincs semmi rendkívüli, hogy egy-két fiatal amatőr a kőbányai Művelődési Házban verses, zenés programot ad in memoriam Radnóti Miklós. Szavalnak, énekelnek, van bátorságuk a Radnóti-versek között saját verseiket is előadni. Szavaltak, énekeltek, aztán megfagyott a levegő.
okt. 5
7:48
Félreértelmezett szerepek (Metropol)
Boldizsár Ildikó író Királylány születik című meséjével bekerült az idei Rotary Irodalmi Díj jelöltjei közé.
okt. 5
7:50
Polgár László: "Most valakinek nagyot kell kiáltani, megrázni az embereket, hogy felébredjenek" (Spa Trend Online)
Meglepetésre készül Polgár László operaénekes a Dohány utcai zsinagóga fennállásának százötven éves jubileumára rendezett fellépésén október 18-án. Bár szakmai nyugdíjazását kérte Budapesten és Zürichben is, bevallása szerint még soha nem énekelt pályafutása során ennyit, mint manapság. Ráadásul most saját maga választja meg a szerepeit. Közéleti témákról is szót ejtve, a neves művész aggódik a…
okt. 5
8:06
Hangfoglalás: börze nem csak zeneértőknek (Metropol)
A zenélő fűrész, a 4 méteres kürt és a vietnami doromb is meg- szólaltatható volt a több tízezer hagyományos vonós, fúvós, ütős és pengetős hangszer mellett.
okt. 5
8:08
Sport és festészet (Metropol)
Kicsit több, mint festészet – Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázónknak ezzel a címmel nyílt kiállítása pénteken az A38 hajó éttermében.
okt. 5
9:18
Koncertek és oktatás (Metropol)
A Liszt Ferenc Zene művészeti Egyetem a Zene Világnapján indította el új weboldalát.
okt. 5
9:20
A kékszakállú kettős tükörben (Metropol)
Bartók Béla–Balázs Béla A kékszakállú herceg vára című operáját mutatja be a Magyar Állami Operaház október 11-én.
okt. 5
9:54
Megették vacsorára a fasírtot a zombik (Spa Trend Online)
A két hét alatt fasírttal jóllakott észak-amerikai mozinézők a hét végén Zombiföldre vágytak: a Derült égből fasírt című 3D-s animációtól Woody Harrelson vígjátéka, a Zombieland vette át a kasszasiker-lista vezetését.
okt. 5
10:12
Fasírt után zombira éheztek (Metropol)
A két hét alatt fasírttal jóllakott észak-amerikai mozinézők a hét végén Zombiföldre vágytak: a Derült égből fasírt című 3D-s animációtól Woody Harrelson vígjátéka, a Zombieland vette át a kasszasiker-lista vezetését.
okt. 5
11:06
74 éves korában örökre elhallgatott "Latin-Amerika hangja" (Spa Trend Online)
Elhunyt Mercedes Sosa, a latin-amerikai zene egyik csillaga, akinek neve összeforrt a diktatúra elleni küzdelemmel; az argentin énekesnőt vasárnap 74 évesen érte a halál Buenos Airesben.
okt. 5
11:24
Elhunyt Mercedes Sosa argentin énekesnő (Metropol)
A latin-amerikai zene egyik csillagának neve összeforrt a diktatúra elleni küzdelemmel; az argentin énekesnőt vasárnap 74 évesen érte a halál Buenos Airesben.
okt. 5
12:00
"Papírszalvétát kérek, mert eztet gyűjtöm én" (Spa Trend Online)
Kiállítások, irodalmi művekre épülő beszélgetések, egészségügyi előadások és zenei csemegék várják elsősorban az 50 év feletti korosztályt az Országos "Nagyi" Könyvtári Napokon Budapesten hétfőtől vasárnapig.

Keresés