2009. október 1. csütörtök

okt. 1
7:48
Budapest-szerte ingyenes koncertekkel ünneplik a Zene Világnapját (Infostart)
Szalóki Ági, a Quimby, Lajkó Félix, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és sok amatőr zenekar is fellép városszerte a Zene Világnapja alkalmából október 1-én, este pedig a Művészetek Palotájában rendeznek különleges koncertet a Haydn év jegyében a magyar dzsessz, komoly- és könnyűzene jeles képviselői.
okt. 1
7:48
Megzenésített Radnóti-versek (Metropol)
A magyar etno-rock virtuóz gitárosa, Both Miklós Radnóti Miklós verseire írt hanganyagát hallhatja élőben pénteken a Művészetek Palotája közönsége.
okt. 1
9:18
Rómában 14 film indul (Metropol)
Meryl Streep retrospektív, 14 film a hivatalos versenyszekcióban, számos sztár, érdekes kiállítások – többek között ezekkel várja a filmek szerelmeseit az idei Római Film­fesztivál október 15–23. között.
okt. 1
10:12
A fáraók Székelyföldre költöznek (Metropol)
Az ókori Egyiptom fáraói és képzőművészei álmukban sem hitték volna, hogy haláluk után hátrahagyott emlékeik egyszer majd a Kárpád-medencei magyarság csodálatának lesznek tárgyai.
okt. 1
11:24
Polanski-ügy - Hazudott az ügyész (Metropol)
Bevallotta David Tells amerikai nyugalmazott ügyész, hogy hazudott a Polanski-dokumentumfilmben, amikor azt állította, hogy a rendező elleni perben befolyásolta a bírót.
okt. 1
15:18
Eltemették Bujtor Istvánt (Infostart)
Örök nyugalomra helyezték csütörtök délután a balatonszemesi temetőben - szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
okt. 1
15:54
Megőrzi a HVG szellemiségét az új főszerkesztő (Infostart)
Vass Pétert választotta a HVG főszerkesztőjének a hetilap szerkesztősége. Az új vezető mától vette át a HVG irányítását Réti Páltól, aki több mint négy éven át volt főszerkesztő, és ezúttal nem pályázott a posztra.
okt. 1
15:54
Eltemették Bujtor Istvánt (Metropol)
Örök nyugalomra helyezték csütörtök délután a balatonszemesi temetőben - szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
okt. 1
19:31
Tangótól lesz jobb a szex (Metropol)
A frissen világörökségi szellemi kulturális hagyománnyá nyilvánított argentin tangó nemcsak a hangulatot fokozza, hanem igazoltan befolyással bír a stressz- és szexhormonokra.

2009. október 2. péntek

okt. 2
8:24
A mi előadásunk lehet a jó példa (Metropol)
John Du Prez zeneszerző valósággal el van ragadtatva Szirtes Tamás Spamalot-rendezésétől.
okt. 2
8:26
Koncertek hárfabemutatóval (Metropol)
A XI. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál vasárnapig tart a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. Maria Krusevskaja, az amerikai hárfaverseny győztesének mai estjén Bach d-moll toccatája mellett Liszt, Salzedo, Csajkovszkij művei, átiratai is elhangoznak.
okt. 2
10:48
Radikális musical a Pesti Színházban (Metropol)
A párizsi luxusáruházak világát felidéző „radikális musicalt” mutat be szombaton a Pesti Színház: Milos Orson Stedron, Lucie Malkova és Jan Tosovsky A nő vágya című darabja szórakoztató módon kíván szakítani a műfaj kiüresedőben lévő kliséivel.
okt. 2
11:06
Schwarzenegger nem kivételez Polanskival (Metropol)
Ugyanúgy kell kezelni Roman Polanski ügyét, ha amerikai bíróság elé kerül, mint bárki másét - szögezte le helyi idő szerint csütörtökön Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. A Los Angeles-i főügyész egyidejűleg cáfolta, hogy bosszúhadjárat folyna a rendező ellen.
okt. 2
14:42
A kékszakállú herceg vára kétszer (Infostart)
A Magyar Állami Operaházban október 11-én egy estén kétszer adják elő Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. A szereplők ugyanazok, ám az értelmezés más lesz, a hangsúlyok máshová kerülnek. A dupla előadás így - az alkotók szándéka szerint - arra világít rá, hogy a párkapcsolatok nem ítélhetők meg egyetlen igazság alapján.
okt. 2
15:36
Hangfoglalás és minden más - hétvégi programajánló (Infostart)
Hangfoglalás zenei kiállítás és klubfesztivál, Boban Markovics zenekarának jubileumi koncertje valamint majd' fél tucat színházi bemutató szerepel a hétvége kulturális programkínálatában.
okt. 2
16:48
Ákos 40+: lemezre égetve (Metropol)
40+ címmel dupla cd-je és dvd-je jelent meg pénteken Ákosnak, aki az elmúlt egy évben zenekarával akusztikus előadásokkal járta az országot; az énekes, dalszerző műsora novemberben blue-ray formátumban is elérhető lesz, magyar előadótól elsőként.
okt. 2
19:12
Ámosz Oz az idei irodalmi Nobel-díj esélyese (Metropol)
Az izraeli Ámosz Oz vezeti az idei irodalmi Nobel-díj várományosainak listáját, az esélyesek közül azonban nehéz megjósolni, hogy a Svéd Királyi Akadémia - amelynek hivatalos bejelentése jövő csütörtökön esedékes - kinek ítéli oda a kitüntetést.
okt. 2
20:06
Szombattól csak az új műholdon fogható az m2 (Infostart)
Már csak az új paraméterekkel folytatja az Eurobird 9A műholdról a jelenlegivel teljesen egyező (HD és SD) formátumú m2 kínálattal műholdas sugárzását október 3-ától a Magyar Televízió.

2009. október 3. szombat

okt. 3
10:48
Tökéletlen jövő (Metropol)
A Bruce Willis főszereplésével forgatott sci-fi thriller, a Hasonmás érdekes, bár egyben kissé komplikált keveréke több filmnek. Legalábbis ez az érzete támad a nézőnek, aki a közönség soraiban ül.

2009. október 5. hétfő

okt. 5
7:48
Félreértelmezett szerepek (Metropol)
Boldizsár Ildikó író Királylány születik című meséjével bekerült az idei Rotary Irodalmi Díj jelöltjei közé.
okt. 5
8:06
Hangfoglalás: börze nem csak zeneértőknek (Metropol)
A zenélő fűrész, a 4 méteres kürt és a vietnami doromb is meg- szólaltatható volt a több tízezer hagyományos vonós, fúvós, ütős és pengetős hangszer mellett.
okt. 5
8:08
Sport és festészet (Metropol)
Kicsit több, mint festészet – Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázónknak ezzel a címmel nyílt kiállítása pénteken az A38 hajó éttermében.
okt. 5
9:18
Koncertek és oktatás (Metropol)
A Liszt Ferenc Zene művészeti Egyetem a Zene Világnapján indította el új weboldalát.
okt. 5
9:20
A kékszakállú kettős tükörben (Metropol)
Bartók Béla–Balázs Béla A kékszakállú herceg vára című operáját mutatja be a Magyar Állami Operaház október 11-én.
okt. 5
10:12
Fasírt után zombira éheztek (Metropol)
A két hét alatt fasírttal jóllakott észak-amerikai mozinézők a hét végén Zombiföldre vágytak: a Derült égből fasírt című 3D-s animációtól Woody Harrelson vígjátéka, a Zombieland vette át a kasszasiker-lista vezetését.
okt. 5
11:24
Elhunyt Mercedes Sosa argentin énekesnő (Metropol)
A latin-amerikai zene egyik csillagának neve összeforrt a diktatúra elleni küzdelemmel; az argentin énekesnőt vasárnap 74 évesen érte a halál Buenos Airesben.
okt. 5
16:48
Egyszerre olvassák ugyanazt a könyvet (Metropol)
Ugyanazon a napon ugyanazt a könyvet olvassák fel szerte a világon kisgyerekek százezreinek csütörtökön. A szervező FasTracKids képességfejlesztő központ egyrészt ezzel szeretné megdönteni a tavalyi világrekordot, másrészt felkelteni a kicsik könyvek iránti érdeklődését és szeretetét.
okt. 5
17:39
Szlengben írt görög tragédia a Szemlőhegyi-barlangban (Infostart)
A helyspecifikus produkciókat bemutató Placcc Fesztivál keretében mutatja be a budai Szemlőhegyi-barlangban új rendhagyó előadását a Soharóza Kórus, Göttinger Pál rendezésében. A Mindenütt jó című előadást hétfőtől szombatig minden este két alkalommal láthatja a közönség.
okt. 5
20:24
Aki nem vágyik Hollywoodba (Metropol)
Noomi Rapace színésznő bár kapott néhány forgatókönyvet, még nem szeretne elindulni a "hollywood-i" úton.

2009. október 6. kedd

okt. 6
9:33
Egy nap alatt elfogytak a jegyek - a jövő nyári fesztiválra (Infostart)
Kevesebb, mint 24 óra alatt fogytak el a jegyek a jövő évi Glastonbury Fesztiválra. A belépőket szombaton reggel kezdték árulni, tíz fonttal, azaz mintegy 3 000 forinttal drágábban, mint az ideieket.
okt. 6
9:36
Csodálatos volt Párizsban (Metropol)
Joel Charlebois Párizsba utazott a Metro Global Photo Challenge nyerteseként: itteni tapasztalatairól mesélt kolléganőnknek.
okt. 6
11:42
Dokufilm a hazai leszbikusokról (Metropol)
Leszbikus nők mesélnek arról az Eltitkolt évek című dokumentumfilmben, hogy milyen volt az életük a rendszerváltás előtt és milyen azóta. Takács Mária alkotása pénteken debütál a budapesti Művész moziban.
okt. 6
12:54
Plágiummal vádolják a Guns N' Roses-t (Metropol)
Egymillió dollárra perlik a Guns N' Roses együttest, amiért tavaly novemberben megjelent albumán jogosulatlanul használt fel bizonyos részeket a német Ulrich Schnauss szerzeményeiből.
okt. 6
13:12
Túl a Maszat-hegyen Tatabányán (Metropol)
Varró Dániel zenés mesejátékát, a Túl a Maszat-hegyen című darabot mutatják be szerdán délután a tatabányai Jászai Mari Színházban.
okt. 6
13:48
Stephen Hawking új ifjúsági könyve (Metropol)
Hamarosan a magyar olvasók is kézbe vehetik Stephen Hawking asztrofizikus második ifjúsági könyvét, amelyet újságíró lányával, Lucyval közösen írt: a George kozmikus kincsvadászata októberben jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadónál.
okt. 6
14:03
Elkezdődhet a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása (Infostart)
Román és magyar szakemberek között megállapodás született a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása ügyében azt követően, hogy a felek a munkálatokat előkészítő műszaki ütemtervet dolgoztak ki a helyszínen - erősítette meg a Krónika című napilap hírét az InfoRádiónak Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.
okt. 6
15:18
Erik Sumo Band - színvonalas kacatpop (Metropol)
Kacatpop - így határozza meg az Erik Sumo Band stílusát Tövisházi Ambrus, a zenekar vezetője; a csapat minap megjelent új albumát, a sokszínűen dinamikus The Trouble Soup-ot, amelyet közönség és kritika egyaránt lelkesen fogad, novemberben mutatja be a fővárosi Dürer-kertben.
okt. 6
16:30
Madonna tekintélyes kártérítést kap (Metropol)
Madonna elfogadta annak a brit lapnak a kártérítési ajánlatát, amely az énekesnő állítása szerint a Guy Ritchievel való házasságkötését megörökítő, házából korábban ellopott képeket jelentetett meg.
okt. 6
18:36
Svájc elutasítja Polanski szabadlábra helyezési kérelmét (Metropol)
A svájci igazságügyi minisztérium bejelentette: elutasította Roman Polanski lengyel származású filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek.
okt. 6
20:42
Valaki ma este megsérülhet (Metropol)
Pogár László, a Hangmás zenekar gitárosa arról is beszél a Metropol olvasóinak, hogy csütörtökön lesz a második nagylemezük bemutató koncertje az A38 hajón.

2009. október 7. szerda

okt. 7
6:51
Hilary Mantelnek ítélték az idei Booker-díjat (Infostart)
Hilary Mantel brit írónőnek ítélték az idei Booker-díjat. Az angol nyelvű regényirodalom legrangosabb elismerését - The Man Booker Prize for Fiction - a szerző VIII. Henrik idejében játszódó, történelmi tárgyú regényével nyerte el. A Wolf Hall című könyv központi figurája Thomas Cromwell, a Tudor-király nagyhatalmú politikai mindenese, tanácsadója és - bukásáig - első számú bizalmasa.
okt. 7
10:12
A filmsztárok világa könyvbe zárva (Metropol)
Az utolérhetetlen Mr. Yorke címmel jelent meg Mörk Leonóra első könyve. A film világát választotta a számos izgalmas munkahelyszín közül az Elle főszerkesztő-helyettese.
okt. 7
10:27
Megépülhet a 400 méter magas Gazprom-felhőkarcoló Szentpétervárott (Infostart)
A műemlékvédők tiltakozása ellenére megépülhet Szentpétervár történelmi negyedében a Gazprom 400 méter magas felhőkarcolója, amely egy égnek meredő kukoricacső vagy dárdahegy alakjában lesz hivatott hirdetni Oroszország mint energianagyhatalom nagyságát.
okt. 7
11:03
Törőcsik Mari: Nem kis pillanat volt, ahogy visszajöttem (Infostart)
Tavalyi súlyos betegsége után Törőcsik Mari szerda este Szemző Tibor és Sári László Csoma című filmoperájának mesélőjeként áll először újra a közönség elé. A művésznő októberben a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, novemberben pedig a Nemzeti Színházban is látható lesz a színpadon. A ma esti előadásról, betegségéről és terveiről nyilatkozott Törőcsik Mari az InfoRádiónak.
okt. 7
12:00
Túl „Európa-centrikus” az irodalmi Nobel-díj (Metropol)
„Túl Európa-centrikus” az irodalmi Nobel-díjak odaítélése - ismerte el a 2009-es nyertes csütörtöki kihirdetése előtt a nagy presztízsű díjról döntő testület titkára.
okt. 7
12:36
Újra mozi nyílik a vajdasági Zomborban (Metropol)
Újra mozi nyílik a vajdasági Zomborban egy helyi kezdeményezésnek köszönhetően - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán. A filmszínházat a város szülöttéről, Bosnyák Endre filmrendezőről fogják elnevezni.
okt. 7
15:36
Törölték Mel Gibson priuszát (Metropol)
Miután maradéktalanul teljesítette ittas vezetése miatti büntetésének minden tételét, egy kaliforniai bíró törölte Mel Gibson priuszát.
okt. 7
16:30
Franciák a Katalin Varga című filmről (Metropol)
Vegyes kritikákkal fogadták a francia napilapok a brit-román-magyar koprodukcióban készült Katalin Varga című filmet, amelyet szerdát kezdtek vetíteni a francia mozikban.
okt. 7
16:45
Kizárta a Zene Rádiót a pályázatából az ORTT (Infostart)
Kizárta az országos kereskedelmi jogosultságokra kiírt pályázatból a Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt.-t a médiahatóság. Az Országos Rádió és Televízió Testülethez tájékoztatása szerint a jelenleg a Sláger és a Danubius Rádió által használt hullámsávért is versenybe szálló társaságot mindkét versenyből kizárták.
okt. 7
18:36
Mozikban a puha diktatúra (Metropol)
A jövő héten mutatják be Mészáros Márta új filmjét, az Utolsó jelentés Annáról című mozit, amely az Eszenyi Enikő által életre keltett szociáldemokrata politikusnak állít emléket.

Keresés