2009. október 1. csütörtök

okt. 1
0:06
A fiatalkori túlsúly beteges öregséget jelent (WebBeteg)
Drámaian csökken az egészséges öregkorra való esélyük azoknak a nőknek, akik fiatal felnőtt korukban túlsúlyosak - állapították meg egy tanulmányban, amely szerdán jelent meg a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi lapban.
okt. 1
5:21
"Agydaganatom van? Mik a betegség tünetei?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"21 éves vagyok, két hete fejfájás tapasztaltam. A fájás a fej középső részétől kicsit hátrébb, középen jelentkezett. Köhögés, ásítás, lépcsőzés hatására a fájdalom kissé fokozódott. Lehet, hogy agydaganatom van?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
okt. 1
7:27
Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető (WebBeteg)
A méhnyakrák már korai stádiumban is már jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.
okt. 1
8:06
Most olcsó a friss, ropogós Murok!- Piaci körkép (Édenkert)
Tudta, hogy a répát a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színben ismerték? A ma természetesnek számító narancssárga változatát holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették. Erdély egyes vidékein "murok" a neve.
okt. 1
8:24
Nincs okunk megnyugodni: a szennyezőanyag vándorol a Földön (Infostart)
Egyetlen ország sem gondolhatja, hogy megóvta polgárai egészségét, ha féken tartja a károsanyag-kibocsátást. A szmog és az üzemek levegőszennyezése ugyanis igen negatív hatást gyakorolhat a környezetre a világ más pontján is - derül ki egy friss tanulmányból.
okt. 1
8:24
Divatos ruhák (Metropol)
Egy emlőeltávolításon átesett nőnek sokszor okoz problémát megfelelő, ruhát találni. Ezen a helyzeten próbál segíteni egy New York-i tervező, aki olyan nőknek készít ruhát, akiknek leoperálták a mellét.
okt. 1
8:42
A gazdasági válság miatt csökken a gyermekvállalási kedv (Infostart)
Egyre több nő dönt úgy az Egyesült Államokban, hogy a korábban tervezettnél kevesebb gyermeket vállal vagy elhalasztja a gyermekvállalást a gazdasági válság miatt. A gyerekvállalásban inaktívvá válók jelentős része arról számol be, hogy már most rosszabbul él, mint egy évvel korábban és életkörülményei további rosszabbodására számít a közeljövőben.
okt. 1
9:09
Biolibidó- avagy a természetes vágyfokozás (Édenkert)
Sokaknak okoz gondot – és manapság már nem csak az életkor előrehaladtával – a csökkenő szexuális vágy és az ellaposodó szerelmi élet. Íme néhány természetes módszer, amelyekkel újra formába hozhatjuk magunkat a felesleges pirulák vagy egyéb vágyfokozót készítmények helyett.
okt. 1
9:18
Ön elégszer mos kezet? (Infostart)
Az amerikai "Szappan és Mosópor Társaság" felmérése szerint a korábbi évekhez képest javultak az amerikaiak higiéniás szokásai, ugyanakkor a kívánatosnál még mindig kevesebbszer mosnak kezet.
okt. 1
9:33
A D-vitamin hiánya magas vérnyomáshoz vezethet (WebBeteg)
Az alacsony D-vitamin bevitel magas vérnyomást eredményezhet - áll abban az amerikai tanulmányban, amely a nők esetében kialakuló magas vérnyomás lehetséges okait kutatja.
okt. 1
9:35
A borderline személyiségzavar (WebBeteg)
A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól.
okt. 1
9:54
Használ a recesszió az egészségnek? (Infostart)
A gazdasági visszaesésről nem mondható ki, hogy minden szempontból rosszat jelent. Egyesült államokbeli kutatók például azt állítják: az egészségünk számára kifejezetten hasznos.
okt. 1
10:36
Nem járvány, vérmégezés! - Nagy orvosi felfedezések (WebBeteg)
Semmelweis Ignác kezdte sejteni (amit ma már senki nem vonna kétségbe), hogy egy alapos fertőtlenítős kézmosás megakadályozhatja a gyermekágyas anyák halálát. Igencsak meg kellett küzdenie igaza elismertetéséért.
okt. 1
13:45
H1N1 - A halálesetek mögött felülfertőződés áll? (WebBeteg)
Az Egyesült Államokban a sertésinfluenza halálos áldozatai között sok embernél az influenzavírus mellé bakteriális fertőzés is társult, állapította meg a CDC járványügyi intézet.
okt. 1
14:06
A klívia télen pihenésre vágyik (Édenkert)
Tíz-húsz piros vagy narancssárga virágot hoz tavaszszal a hosszú, szalag alakú levelek rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán.
okt. 1
14:08
SX-ORSÓ KORONAFORMA AZ INTENZÍV ALMATERMESZTÉSBEN (Édenkert)
A könnyebb kezelhetőség és gazdaságosabb termesztés érdekében alakították ki az SX-orsó koronát Franciaországban.
okt. 1
14:42
Egyre többen végzik agyserkentő szerekkel az egyetemet (Infostart)
Egyre gyakoribb, hogy a diákok különböző agyserkentő gyógyszerekkel próbálják elvégezni tanulmányaikat, legalábbis ezt állítják amerikai orvosok. Hozzáteszik: tiltással semmit sem lehet elérni.
okt. 1
14:48
Influenza - Maximálják az oltóanyag árát (WebBeteg)
A tervek szerint maximált patikai ára lesz az új influenzavírus elleni oltóanyagnak, de az ár még nem végleges, annyit lehet tudni, hogy várhatóan 1800-2000 forint között lesz - mondta Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
okt. 1
15:18
Gazdasági válság jót tesz az egészségnek? (Metropol)
A súlyos gazdasági helyzet a múlt század húszas-harmincas éveiben jelentősen javította az életkilátásokat az Egyesült Államokban - a meghökkentő adatokat ismertető tudományos vizsgálat eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb száma közölte.
okt. 1
15:36
Daganat okozta a tini halálát, nem a méhnyakrák elleni oltás (Infostart)
Rosszindulatú daganata volt annak a 14 éves brit lánynak, aki pár órával azután halt meg, hogy iskolájában beadták neki a méhnyakrák megelőzését elősegítő HPV-oltást - derült ki csütörtökön.
okt. 1
16:54
Terhesség alatti diabétesz - Érdemes kezeltetni? (WebBeteg)
A terhesség alatt kialakuló enyhébb diabéteszt is érdemes kezelni, mert kevesebb súlyt szed fel a mama és a baba, valamint kisebb a szövődmények kockázata - állapították meg amerikai kutatók.
okt. 1
17:57
"Tüdőrák: van még remény?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Édesapám 72 éves, 2 éve diagnosztizáltak nála tüdő- és főhörgő rákot. A kemó és sugárterápiákon már túl van. Ehhez társult egy idült hörghurut. Állandó erős köhögés kínozza - lehet valahogyan enyhíteni ezen a tüneten?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.
okt. 1
18:00
Drágulnak a síbérletek Ausztriában (Infostart)
Az idei téli szezonban átlagosan három százalékkal kerülnek majd többe a síbérletek Ausztriában a tavalyinál - közölték csütörtökön az osztrák gazdasági kamaránál (WKÖ) a felvonó társaságok megkérdezése alapján.
okt. 1
19:00
Meghalt a beoltott lány - Mi végzett vele valójában? (WebBeteg)
Rosszindulatú daganata volt annak a 14 éves brit lánynak, aki pár órával azután halt meg, hogy iskolájában beadták neki a méhnyakrák megelőzését elősegítő HPV-oltást - derült ki csütörtökön.
okt. 1
19:48
Napi egy orgazmustól egészséges marad az ember (Infostart)
Egészségesebbek, életerősebbek azok a nők, akiknek rendben van a szexuális életük - állapították meg ausztrál kutatók.
okt. 1
20:06
A magas sarkú cipő fájdalmakat okoz (Infostart)
Nem titok, hogy a magas sarkú cipő árt a lábnak. Egy friss tanulmány most a kockázatokat dokumentálta.
okt. 1
20:24
Családi kiárusítás: nagymamát vegyenek! Most csak 300 forint! (Infostart)
Megrögzött kereskedő van egy brit családban: egy 10 éves lányka a nagyanyját árulta az interneten, előtte pedig az anyját próbálta elsózni.
okt. 1
20:42
Michael Jackson egészséges volt a boncolási jegyzőkönyv szerint (Infostart)
Korának megfelelően egészséges volt Michael Jackson - derült ki a részletes boncolási jegyzőkönyvből. Bár karját tűszúrások nyoma borította, fején és nyakán pedig hegek voltak, Michael Jackson teste közel sem volt az a "beteg csontváz", mint amilyennek a sajtó leírta.
okt. 1
20:44
Ahol van diagnosztika, ott jelentősen csökken a mellrák miatti halálozások száma (Infostart)
Egyre kevesebb nő hal meg mellrákban az Egyesült Államokban, ám a fehér és a fekete lakosság adatai közti különbség még mindig igen nagy - derült ki egy friss kutatásból.
okt. 1
21:06
Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről (WebBeteg)
Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.
okt. 1
21:36
Anyajegyek mikroszkóp alatt (Infostart)
A tapasztalt bőrgyógyász el tudja dönteni, magában hordozza-e egy anyajegy a bőrrák kockázatát vagy sem, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az anyajegyszűrés jelentőségét. A vizsgálatra kétféle módszer is rendelkezésre áll.
okt. 1
22:09
"Két nőt szeret egyszerre" - A pszichológus válaszol (WebBeteg)
"Ismerősöm 10 éve elhagyta feleségét és két gyermekét és összejött egy fiatal nővel. Valamiért azonban nem tud elszakadni a családjától, alkalmanként próbált visszatérni. Hogyan lehetne rajta segíteni?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

2009. október 2. péntek

okt. 2
0:15
Mikortól kapható a patikákban a H1N1 vakcina? (WebBeteg)
A tervek szerint két hét múlva, október közepétől megkezdődik a H1N1 elleni térítéses oltóanyag kiszállítása a gyógyszertárakba, így megvehetik azok, akik nem jogosultak az ingyenes védőoltásra.
okt. 2
3:24
Szellemi doppingon élnek az egyetemisták? (WebBeteg)
Az amerikai egyetemeken egyre több diák használ rendszeresen szellemi teljesítményfokozó gyógyszert, hívta fel a figyelmet egy csütörtökön megjelent tanulmány.
okt. 2
5:30
Ne bukjunk meg az elsősegély vizsgán! - Újraélesztés lépésről-lépésre (WebBeteg)
Október 1-től szigorodik az elsősegély vizsga. Vegyük át lépésről-lépésre, hogyan nyújtsunk segítséget, ha valaki bajba került.
okt. 2
6:36
Újinfluenza: Az Egyesült Államokban megkezdődött az oltás (Infostart)
Az amerikai hatóságok megkezdték helyi idő szerint csütörtökön az újinfluenza elleni, nagyszabású oltóanyagkampányt, amelynek keretében a tervek szerint 600 ezer ember kapja meg a vakcinát csak a következő napokban. Az akció a tervezettnél két héttel korábban indul.
okt. 2
7:36
Csontritkulás és cukorbetegség (WebBeteg)
A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.
okt. 2
7:48
Tiger Woods az első milliárdos sportoló (Infostart)
A Forbes magazin számításai szerint a golfsztár Tiger Woods lett az első milliárdos sportoló.
okt. 2
8:24
Megfontoltan válasszon - Életveszélyes a téli gumik 30 százaléka! (Infostart)
A Német Autószövetség (ADAC) legfrissebb téligumi tesztjén háromból kettő minden további nélkül átment a rostán, azonban jobb ha figyelünk, nehogy abból a harmadból válasszunk, melytől óva intenek a szakemberek.
okt. 2
9:18
Hamis biztonságérzetet ad a fegyver (Infostart)
A fegyveres konfliktusokban 4,5-ször gyakrabban szereznek sebesüléseket azok, akiknél van fegyver, mint azok, akiknél nincs - derül ki egy amerikai jelentésből.
okt. 2
9:36
Mitől nő a hölgyek melle? (Infostart)
Örülhetnek a német férfiak, ugyanis egy felmérés szerint a német nők melle több centivel nagyobbodott egy év alatt.
okt. 2
9:42
Mell-levétel rákmegelőzési céllal? (WebBeteg)
Mintegy duplájára nőtt azon nők aránya, akik az egyik mellükben talált tumor miatt másik mellüket is eltávolíttatták, közölték amerikai kutatók a Cancer című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.
okt. 2
9:44
Népszerű gyerekből lesz az egészséges felnőtt? (WebBeteg)
Azok, akik iskolás korukban a legnépszerűbbek és legbefolyásosabbak a gyerekek között, felnőttként jobb egészségnek örvendenek, állapította meg egy kedden publikált svéd tanulmány.
okt. 2
10:03
Egy hajszálon múlik a férfiasság? (Édenkert)
A haj nemcsak a szépség egyik összetevője, hanem a szexuális vonzerő bevetésénél is nélkülözhetetlen. De mi van, ha hullani kezd? Egyeseknek tragédia, mások szerint ez az élet rendje. Jó tudni, hogy a kopasz ember a legpotensebb.
okt. 2
10:30
Kanye West újabb magánszáma: "Miért nem kérdezték meg, akarok-e csirkét?" (Infostart)
Az amerikai rapper ezúttal egy jótékonysági koncerten üvöltözött a pincérnővel, hogy miért nem szolgálnak fel neki ételt az öltözőjében. Több sztár is döbbent csendben nézte végig Kanye West magánszámát.
okt. 2
10:48
Életfogytiglani börtön - tetoválásért (Infostart)
Életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat az a kaliforniai férfi, aki tetoválta hétéves fiát. A vád ellene: súlyos testi sértés.
okt. 2
11:06
Öngyilkosságot hiúsított meg a futballedző (Infostart)
Megmentette egy nő életét Phil Brown, az angol Premier Leauge-ben szereplő Hull City menedzsere.
okt. 2
11:48
Öt centi a határ - A magassarkú cipő veszélyei (WebBeteg)
Az öt centiméternél magasabb cipősarok – a cipő gyakori viselése esetén – a vádli rövidüléséhez vezethet. Brit női szakszervezetek rögtön szervezkedésbe is fogtak annak elérésére, hogy ne kelljen a mindennapos munka során ilyen cipőt hordaniuk.
okt. 2
12:00
Megzsarolták szexbotrányai miatt a sztárműsorvezetőt (Infostart)
Kétmillió dollárt (372 millió forintot) követelt a zsarolója munkahelyi nőügyei miatt - árulta el David Letterman amerikai tévés műsorvezető Late Show című műsora csütörtöki felvételén.
okt. 2
12:18
Szép napos idő lesz a hétvégén, talán idén utoljára (Infostart)
A hétvégén szép napos idő várható, a hőmérséklet 16-20 Celsius-fok közé emelkedik majd. Csapadékra csak jövő hét közepén kell számítani, majd egy hidegfront éri el az országot.

Keresés