2014. január 1. szerda

jan. 1
9:39
Magyar találmány csökkentheti a fűtési költségeket (Metropol)
Különleges csőrendszert talált fel Kukoricza János.
jan. 1
9:54
Sűrű volt a szilveszter éji forgalom a fővárosi toxikológián (Infostart)
Szokás szerint telt a szilveszter éjszaka a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán, összesen 74 beteget vettek fel, többségüket a túlzott alkoholfogyasztás miatt - közölte Zacher Gábor, a toxikológiai osztály vezetője szerdán az MTI-vel.

2014. január 2. csütörtök

jan. 2
5:36
Egész éven át tartó allergiaszezon (WebBeteg)
Az allergia miatt nem szenvedő - egyre kisebb arányban létező – „szerencséseknek” is fontos tudniuk, hogy evvel az egyént és a társadalmat (az ellátókat, finanszírozókat) egyre nagyobb mértékben sújtó (nép)egészségügyi problémával nem kizárólag az úgynevezett allergiaszezonban lehet találkozni.
jan. 2
9:48
Korai magömlés - Okok és magömlést késleltető technikák (WebBeteg)
Hogyan lehet természetes úton megakadályozni a korai magömlést? Milyen technikák késleltethetik a magömlést? Mi okozhatja a szexuális életben a korai magömlést? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
jan. 2
12:57
Mi változik 2014-ben? (WebBeteg)
Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Harminchárom gyógyszer ára átlagosan hét százalékkal csökkent idén, bővül a támogatott biológiai készítmények köre. Több mint ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj. Akinek nincs érvényes TAJ-kártyája, és nem Magyarországon fizeti az egészségbiztosítási járulékot, ki kell fizetnie a kezelést.
jan. 2
13:12
A forgalommal szemben haladt egy autó az M1-es autópályán (Infostart)
A forgalommal szemben haladt egy személygépkocsi csütörtökön az M1-es autópályán, a járművet a rendőrök Mosonmagyaróvár térségében állították meg - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
jan. 2
13:48
Rádőlt a fal egy munkásra a Nyírségben (Infostart)
Súlyosan megsérült egy munkás falbontás közben Nyírtelek-Görögszálláson csütörtökön - közölte a katasztrófavédelem.
jan. 2
15:18
Palacsintából főfogás (Blikk)
Három könnyen, gyorsan elkészíthető sós variáció a népszerű tésztaféléből.
jan. 2
16:06
A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai (WebBeteg)
Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is.
jan. 2
17:06
Ma már csak a magyarok 10 százaléka iszik naponta bort (Infostart)
Ma már csak a magyarok 10 százaléka sorolja magát a naponta rendszeresen bort fogyasztók körébe, míg 10 éve ez az arány 19,1 százalék volt - derül ki a Varga Pincészet legfrissebb felméréséből.
jan. 2
22:24
Erotománia, hiperszexualitás vagy nimfománia (WebBeteg)
A szexualitás az egészséges, teljes élet része. Azonban ha valaki olymértékű, állandó, ellenállhatatlan késztetést érez a szexuális aktusra, hogy az uralja a partnerkapcsolatát, munkáját és élete egyéb területeit, akkor komoly problémával küzd.

2014. január 3. péntek

jan. 3
4:42
A szemizombénulás okai, kezelése (Fotóval) (WebBeteg)
A szemgolyót mozgató szemizmok bénulása leggyakrabban kettős látással - diplopiával - jár. Külső szemlélőnek az adott tekintési irányban jelentkező kancsalság a legszembetűnőbb! A kancsalság foka, mértéke jelentősen változhat. Nagyon súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, ezért teljes kivizsgálás szükséges.
jan. 3
7:51
8 pont a vastagbéldaganatok ellen (WebBeteg)
Családorvosok, gasztroenterológusok, sebészek és onkológusok közös javaslatai a vastagbél- és végbélrákos esetek számának csökkenése érdekében. A szakemberek szerint a széklet vértartalmának vizsgálata is sokat jelentene.
jan. 3
9:57
Így zöldülnek idén az épületek (Metropol)
Az iparág egyik vezetője foglalta össze elvárásait 2014-gyel kapcsolatban.
jan. 3
11:01
A Callanetics-torna (WebBeteg)
A 90-es években az Egyesült Államokból Európába érkezett Callanetics az utóbbi években valóságos reneszánszát éli. A tornát elsősorban azoknak ajánlják, akik nem a dinamikus mozgást szeretik, hanem a lassú, kontrollált izommunkán alapuló gimnasztikát részesítik előnyben.
jan. 3
14:09
A reumatológiai betegségek királynője (WebBeteg)
A legveszélyesebb betegségek azok, amelyek nem fájnak - számos orvostól hallottam ezt a véleményt. Nos, a rheumatoid arthritis (RA) ugyan fájdalommal jár, ez azonban kezdetben nem mindig olyan erős, hogy a beteg orvoshoz forduljon.
jan. 3
16:15
Természetes életerő-forrásaink (WebBeteg)
A teljesítményre, fogyasztásra, haszonra törő világunk az egyéni jóllét elérésében nincs igazán segítségünkre. Kutatások tömege ír arról, hogy hiába növekednek az anyagi javak, az emberek nem válnak elégedettebbé az életükkel és nem lesznek ettől lelkileg egészségesebbek.

2014. január 4. szombat

jan. 4
10:30
Pécsett egészségtelen, de a fővárosban sem tiszta a levegő (Infostart)
Putnokon csökkent a levegő szálló por (PM10) koncentrációja, így ott már csak kifogásolt a levegő minősége, Pécs levegőjét viszont egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szombaton.
jan. 4
12:18
Kímélő menü az új évre (Blikk)
Egy újabb nagyszerű év vette kezdetét! Kívánom, hogy mindenki számára legszebb álmainak megvalósulását tartogassa az új esztendő! Most egy olyan menüvel készültem, amely a nagy ünnepi lakomák után kicsit könnyedebb. A mai fogás 1090 kcal/fő értéket tartalmaz. Az ételek elkészítéséhez sok sikert, elfogyasztásukhoz pedig jó étvágyat kívánok!Fásy Ádám
jan. 4
12:36
Itt a vízkereszt, jön a farsang (Infostart)
A nyugati kereszténységben január 6-án van vízkereszt, a három királyok ünnepe. Ez a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. A keleti kereszténységben a Julián-naptárnak a Gergely-naptárhoz viszonyított késése miatt január 6-7-re esik a karácsony, és 13 nappal később ünneplik a vízkeresztet.
jan. 4
13:12
Életmódtanácsok visszereseknek (Blikk)

2014. január 5. vasárnap

jan. 5
17:54
Évtizedes hidegrekordok dőlhetnek meg az Egyesült Államokban (Infostart)
A meteorológiai előrejelzések szerint két évtizedes fagyrekordokat dönthetnek meg az Egyesült Államokba beáramló sarkvidéki légtömegek.

2014. január 6. hétfő

jan. 6
10:36
Sehol sem egészségtelen már a levegő (Infostart)
Országszerte csökkent a légszennyezettség, a levegő szálló por (PM10) koncentrációja már egy településen sem éri el a veszélyes, vagy egészségtelen szintet.
jan. 6
12:30
A magas sarkú cipők átka - Mit nevezünk terpeszlábnak? (WebBeteg)
Lábaink a testünk legjobban igénybe vett részei, teherviselő mozgásszervek, az egész testsúlyunkat hordozzák. A test súlya álláskor normál körülmények között a lábfej három pontján támaszkodik a talajra, az első és az ötödik lábközépcsont fejecsén és a sarokcsont gumóján.
jan. 6
14:36
Tüdőfibrózis okozta Helyey László halálát (WebBeteg)
Életének 66. évében meghalt Helyey László Jászai Mari-díjas színművész. Az Újszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
jan. 6
19:51
Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata? - Orvos válaszol (WebBeteg)
Azt hallottam, hogy a hűsítő fejkendő alkalmazásáról, hasznosságáról igen megoszlik az onkológusok véleménye, mivel a fejbőr ereinek összehúzásával állítólag gátolja a citosztatikum eljutását a véráramon keresztül a rákos sejtekhez. Igaz ez?

2014. január 7. kedd

jan. 7
0:03
Gigantizmus (óriásnövés) és akromegália (WebBeteg)
A növekedési hormon túltermelődését gyermekkorban gigantizmusnak (óriásnövésnek) hívjuk, felnőttkorban az akromegália kifejezéssel illetjük. A betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében.
jan. 7
17:54
Leszokni újévkor sem egyszerű (WebBeteg)
A dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést – derül ki a Szinapszis Kft. közel 700 dohányos megkérdezésével végzett felméréséből.
jan. 7
21:03
A csontvelő-átültetésről részletesen (WebBeteg)
Karl-Erik Böhn, a női magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Rakaczki Bence, a Diósgyőr kapusa is átesett csontvelő-átültetésen. A beavatkozás lényege, a kezelés utáni kilátások, tudnivalók.

2014. január 8. szerda

jan. 8
6:30
A korai felismerés titka (WebBeteg)
Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.
jan. 8
8:36
A lakások mintegy 70%-át kéne felújítani (Metropol)
Történelmi mélyponton van a lakásépítés. Lakosságarányosan Ausztriában hatszor annyi lakás épül, mint Magyarországon.
jan. 8
11:45
Szívbetegség és sportolás (WebBeteg)
A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel.
jan. 8
13:18
Hogyan síeljünk biztonságosan? (Infostart)
Berkes István sportorvos szerint a síbalesetek többsége megelőzhető a megfelelő felkészüléssel, gyakorlással és bemelegítéssel. A Semmelweis Egyetem sportorvosi tanszékének tanára kiemelte: nagyon felkészült sízők sem tudják kivédeni a veszélyes szituációkat, ha nem tartják be a legfontosabb szabályokat.
jan. 8
13:51
Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek (WebBeteg)
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
jan. 8
18:03
Nanorészecskékkel állítanák meg a rák terjedését amerikai kutatók (WebBeteg)
A véráramban terjedő rákos sejteket elpusztító nanorészecskéket hoztak létre az amerikai Cornell Egyetem kutatói.
jan. 8
21:12
Magas vérnyomás - A leggyakrabban feltett kérdések (WebBeteg)
A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott. Sok esetben egy rutin vérnyomásmérés során derül fény a magas vérnyomás betegségre, amely addigra - panaszok jelentkezése nélkül - már jelentős károsodást okozhatott az érrendszerben.

2014. január 9. csütörtök

jan. 9
0:21
Csalánkiütés, orrdugulás? (WebBeteg)
A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében a mediátor diéta segíthet.
jan. 9
8:45
Stresszes? Ellenőriztesse a vércukorszintjét! (WebBeteg)
A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológusa a stresszről, mint önálló rizikófaktorról beszélt.
jan. 9
15:21
Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák egy kutatás szerint (WebBeteg)
Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák - derült ki egy amerikai kutatásból.
jan. 9
19:33
Keresik az ország legjobb életmentőit! (WebBeteg)
Az Országos Mentőszolgálat és az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány elsősegélyversenyt hirdet 5-10. osztályos diákoknak. A verseny nemcsak azoknak szól, akik járatosak a segélynyújtásban, hanem azoknak is, akik szeretnék elsajátítani azt!
jan. 9
20:36
Hat hizlaló "menedzserszokás" (Édenkert)
Fáradékonyság, levertség a fizikai és szellemi teljesítő képesség csökkenése. Tipikus tünetei lehetnek a táplálkozási zavaroknak a fokozott pszichikai igénybevételnek kitett szellemi foglalkozásúak, menedzserek, vállalkozók, művészek körében.
jan. 9
23:36
Sokat javult tavaly a repülésbiztonság (Infostart)
Jelentősen javult a repülésbiztonság 2013-ban a világon, tíz éve nem volt ilyen alacsony a halálos repülőgép-katasztrófák száma - közölte az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) csütörtökön.

2014. január 10. péntek

jan. 10
12:21
Minden, amit tudnia kell a bakteriális vaginózisról (WebBeteg)
A leggyakoribb panasz, amivel a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak a hüvelyfolyás.
jan. 10
15:30
Tegyünk meg mindent a biztonságunkért! - A védőfelszerelés életet menthet (WebBeteg)
A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg is mindenképp legyen az alapfelszerelés része!
jan. 10
16:33
Január a pajzsmirigybetegek hónapja: 300 milliónál is több érintett világszerte (WebBeteg)
A Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság 2013. évi felmérése alapján 300 milliónál több ember szenved a pajzsmirigy rendellenes működése miatti betegségekben, jóllehet a betegek jelentős részének még nincs tudomása lappangó, vagy nem diagnosztizált betegségéről.
jan. 10
17:36
Megkezdődött a makói pszichiátriai nappali kórház kialakítása (WebBeteg)
Megkezdődött a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház pszichiátriai nappali kórházának kialakítása; a projekt valamivel több mint 54 millió forint uniós támogatásból valósul meg - jelentették be az intézmény vezetői csütörtökön Makón.
jan. 10
20:54
Közoktatási tantervben a szexuális sokszínűség elfogadására nevelés? (Infostart)
A németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya felvenné a szexuális sokszínűség elfogadására nevelést a közoktatási tantervbe. A katolikus és az evangélikus egyház pénteken bírálta a kezdeményezést, és korábban egy online petíció is indult ellene, amelyhez több tízezren csatlakoztak azután, hogy a héten nyilvánosan vállalta homoszexualitását egy volt válogatott labdarúgó.

2014. január 11. szombat

jan. 11
12:30
Több európai országban már tombol az influenza (Infostart)
Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.
jan. 11
19:51
ÁNTSZ: az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket is kiemelten vizsgálják az idén (WebBeteg)
Az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket ellenőrzi kiemelten az idén az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), és továbbra is napirenden lesz a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

2014. január 12. vasárnap

jan. 12
12:39
Influenza: több európai országban már járvány van (WebBeteg)
Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Keresés