2014. január 1. szerda

jan. 1
8:00
Befogadást és szolidaritást sürgetett Ferenc pápa (orientpress)
Mások problémáit nem lehet messziről, egy magasra helyezett balkonról figyelni anélkül, hogy ez megérintene bennünket, 'akarjuk vagy sem, testvéreinkről van szó' - jelentette ki Ferenc pápa kedd délután a Szent Péter Bazilikában az általa vezetett vesperáson, ahol Róma városának problémáiról és ezzel egy időben a római egyházról is beszélt évzáró homíliájában.
jan. 1
10:09
A hét csillagászati képe - NGC 300: A déli testvér (csillagászat.hu)
A Triangulum csillagképben látható galaxisszomszédunk, az M33 déli megfelelõje, az NGC 300. Hasonlítsuk össze a két spirálgalaxist!
jan. 1
11:00
Évet értékeltek a magyar ferencesek (orientpress)
Idén jelentősen megemelkedett az országos középiskolai tanulmányi versenyeken továbbjutott ferences iskolákban tanuló diákok száma, és Mátraverebély-Szentkúton jól halad a kegyhely felújítása. A Gondviselés munkálkodásának legerősebb megtapasztalását a gyöngyösi Autista Segítő Központ működtetése jelentette a ferenceseknek - áll a rend közleményében.
jan. 1
13:36
Igazi különlegesség a magyar bucó (168 Óra Online)
A magyar bucót választották az év halának 2014-re a Magyar Haltani Társaság honlapján folyt közönségszavazáson.
jan. 1
14:09
Ilyen állatot még biztos nem látott (168 Óra Online)
Tavaly 18 ezer új élőlényt katalogizáltak a tudósok. Az állatok között a most felfedezett fajok több mint fele rovar, de a természet méretes meglepetéssel is szolgált 2013-ban: egy eddig ismeretlen, több mint százkilós emlősfajt is találtak a kutatók.
jan. 1
14:54
Világvégét hozott január 1? (MaHu)
2013 utolsó napján sem volt teljesen biztos, hogy január elsejétől tudunk tankolni, mivel a benzinkutak többségénél még nincs bekötve az online pénztárgép, hasonló okok miatt egyes boltok és a patikák sem nyithatnának ki. Ráadásul még az USA is összeomolhat, ha igazak a kínai pletykák...
jan. 1
17:00
Több száz köbméter hulladék keletkezett a fővárosban (orientpress)
Munkával kezdődött a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozóinak a 2014-es esztendő. A fergeteges szilveszteri hangulat eredményeként mintegy kétszáztíz köbméter hulladékot takarítottak össze január elsején a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai - áll a szervezet közleményében.
jan. 1
23:36
Egy debreceni találmány csökkentheti a lakások fűtési költségeit (MaHu)
Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.

2014. január 2. csütörtök

jan. 2
3:48
A Ceng állam több mint 3000 éves sírjait tárták fel Kínában (MaHu)
Az ősi Ceng (Zeng) állam titkait őrző több mint 3000 éves sírokat tártak fel Kína Hupej (Hubei) tartományában.
jan. 2
5:36
Debreceni találmány csökkentheti a lakások fűtési költségeit (Infostart)
Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.
jan. 2
6:39
Kiderülhet a rejtélyes Ceng titka (168 Óra Online)
Az ősi Ceng állam titkait őrző, több mint 3000 éves sírokat tártak fel Kína Hupej (Hubei) tartományában. Szujcsou város egy Jecsiasan nevű temetőjében 2011 júniusában kezdődtek ásatások, amikben eddig száznegyven sírra és hét, lótetemeket rejtő gödörre bukkantak.
jan. 2
8:00
Változások az egészségügyben (orientpress)
Ezentúl a mentők koordinálják a sürgősségi ügyeleti ellátást, nem csak a háziorvosunk ismerheti meg az igénybe vett ellátásokat, több gyógyszer tartozik a preferált referenciaár-sávba és nem kell elismerni a hagyományos kínai gyógyítók diplomáját sem ahhoz, hogy működési engedélyt kaphassanak - ezekről rendelkezik többek között az Országgyűlés által elfogadott legújabb egészségügyi salátatörvény.
jan. 2
8:09
Soha nem süt a nap egy szuperföldön (csillagászat.hu)
A Hubble-ûrteleszkóp tizenegy hónapot átfogó észlelési adatai alapján a GJ 1214b szuperföldrõl viszonylag egyszerû idõjárás-jelentéseket lehetne adni: a felhõs idõt borult, majd még felhõsebb periódusok követik.
jan. 2
8:18
Varga Mihály: egyre magabiztosabb a gazdaság (orientpress)
Varga Mihály szerint a magyar gazdaság egyre magabiztosabbá válik, miután a kormány megteremtette az egyensúlyt és a növekedés feltételeit. A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott év végi interjújában azt mondta, nem tart a hiánycél túllépésétől, a következő évek legnagyobb kihívásának pedig az uniós források felhasználását nevezte.
jan. 2
11:09
A legfantasztikusabb felfedezések 2013-ból (nyest.hu)
Műhamburger, mesterségesen megváltoztatott emlékek, laboratóriumban növesztett agyak – ez mind 2013-ban történt.
jan. 2
11:15
Új találmány csökkentheti a lakások fűtési költségeit (orientpress)
Nagyban csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon. Kukoricza János debreceni feltaláló Thermo Drapes hűtés-fűtés kiegészítő rendszere, és szabadalommal védett eljárása komoly szakmai elismerést kapott.
jan. 2
16:00
Kiderült, mi lassíthatja az Alzheimer-kórt (168 Óra Online)
Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását – derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 2
20:39
Rekordmennyiségű üveghulladékot gyűjtöttek 2013-ban az osztrákok (MaHu)
Rekordmennyiségű, 233 ezer tonnányi használt üvegpalackot, befőttesüveget és egyéb üveghulladékot gyűjtöttek be tavaly az osztrákok.
jan. 2
22:18
Az E-vitamin lassíthatja az Alzheimer-kórt (Infostart)
Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását - derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 2
22:24
Lezajlott a Kossuth és a Dankó Rádió frekvenciacseréje - 2014-01-02 18:10:40 (sat.hu)
2014. január 2-án este hat órára lezárult a Kossuth és a Dankó Rádió új adóinak üzembe helyezése, illetve néhány telephelyen megszűnt az eddigi adók sugárzása. Az új adóhálózatnak köszönhetően a Kossuth Rádió rendelkezik a legnagyobb lefedettséggel az ország területén, de a Dankó Rádió vételi lehetőségei is nagy mértékben javultak.
jan. 2
22:26
Az Eutelsat felvásárolta a Satmexet - 2014-01-02 21:50:24 (sat.hu)
Az Eutelsat befejezte a Satélites Mexicanos (Satmex) alaptőkéjének 100%-os felvásárlását, amellyel az összes szükséges kormányzati és hatósági engedély a kezébe került.

2014. január 3. péntek

jan. 3
8:45
Halálfejes pulóverben jelent meg a trafikban - elvitte a bevételt (Népszava)
jan. 3
9:51
Most meg a kínai jégtörő akadt el az antarktiszi jégben (MaHu)
A Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörő helikoptere előző nap szállította el az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij utasait az Aurora Australis ausztrál jégtörőhöz.
jan. 3
9:57
Kiderülhet a rejtélyes Cengek titka (Múlt-kor)
Az ősi Ceng állam titkait őrző több mint 3000 éves sírokat tártak fel Kína Hupej tartományában - jelentették be kínai régészek. A feltételezések szerint a temetőben talált sírokban a Ceng állam három uralkodója feküdhet.
jan. 3
11:21
Ők lehetnek az első Mars-telepesek: most még ezren esélyesek (MaHu)
Az első körben kiválasztott telepesjelöltek közül egy televíziós showműsor keretében 24 főre szűkítik azok számát, akik 2025-től elutazhatnak a Vörös Bolygóra. A Földre történő visszautazást nem tervezik.
jan. 3
11:48
A NAV nem büntet a kasszák miatt (orientpress)
Nem lesznek tömeges boltbezárások amiatt, hogy a számítógép alapú, úgynevezett nagykasszák többsége még nem állt át az online adatkapcsolatra az adóhivatal közlése szerint. A gyártók csúszásban vannak az új eszközök beüzemelésével. A NAV azt ígéri, azokat a vállalkozásokat, amelyek önhibájukon kívül nem kapták még meg az új kasszákat, nem büntetik meg.
jan. 3
14:36
Belénk hajtott egy kisbolygó (csillagászat.hu)
Az év elsõként felfedezett kisbolygója rögtön bolygónk légkörében végezte, a mindössze 2-3 méter átmérõjû égitest csütörtökön semmisülhetett meg valahol az Atlanti-óceán felett.
jan. 3
15:30
Döbbetent: ami minden nyelvben van (nyest.hu)
Pszicholingvisták azt találták, hogy a „huh?” visszakérdezés minden nyelvben használatos lehet.
jan. 3
16:27
Milliók életét keserítette meg Amerikában a hóvihar (MaHu)
Faggyal, viharos erejű széllel és helyenként a 60 centimétert is meghaladó hóval okozott káoszt az Egyesült Államok északnyugati területein egy nagykiterjedésű téli vihar.
jan. 3
17:21
Robothadsereget fejleszt az USA? (MaHu)
Az Egyesült Államok hadi műveleteiben egyre nagyobb szerepet fognak játszani az ember nélküli rendszerek.
jan. 3
17:57
Mesterséges csontvelőt hoztak létre német tudósok (Infostart)
Német tudósok mesterséges csontvelőt hoztak létre, amelynek gyógyászati alkalmazása egyszerűsítheti a leukémia kezelését néhány év múlva - jelentette be pénteken a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT).
jan. 3
18:33
Belénk hajtott egy kisbolygó (Infostart)
Az év elsőként felfedezett kisbolygója rögtön bolygónk légkörében végezte, az égitest csütörtökön semmisülhetett meg valahol az Atlanti-óceán felett.
jan. 3
19:27
Hatalmas hullócsillag-raj érkezik felénk (Infostart)
Az év során csak kevés meteorraj mutat olyan mértékű aktivitást, ami az amatőr csillagászok nagy többségének, sőt a nagyközönségnek az érdeklődését is felkelti. Ezek egyike a január 3-án tetőző Quadrantidák.
jan. 3
20:27
Jön a BBM Voice és a Csatornák Androidra (BerryBlog)
A BlackBerry Messenger némi kezdeti bonyodalmat követően tavaly októberben vált elérhetővé Androidra és iOS-re, a korábban kizárólag a BlackBerrykkel működő chatalkalmazás ezzel keresztplatformossá vált. A kanadai gyártó a kezdeti változatban kizárólag a csevegőfunkciót építette be, a BlackBerryken elérhető többi kommunikációs csatorna későbbi frissítéssel érkezik majd meg mindkét platformra. Ha…
jan. 3
20:36
Íme, a német James Bond: Horthy bajtársa, Hitler kémfőnöke volt (168 Óra Online)
Valahányszor kísérlet történt az angol flotta ötszáz éves verhetetlenségi mítoszának kikezdésére, minduntalan egy germán James Bond került a figyelem középpontjába. A szellemi aknazárak e mesteri feltörője – Canaris admirális – később Hitler kémfőnöke lett. Kapcsolatrendszereit hetven évvel halála után is tanulmányozzák Angliában. Richard Bassett ezzel foglalkozó könyvét BOKOR LÁSZLÓ is elolvasta.
jan. 3
21:33
Egy serfőző több mint 3000 éves sírját tárták fel Luxorban (Infostart)
Ősi egyiptomi serfőző több mint 3000 éves sírját tárták fel japán régészek Luxor városában - jelentette be pénteken az egyiptomi régészeti miniszter.
jan. 3
21:35
Kiválasztották az első Mars-telepeseket (Infostart)
Több mint kétszázezer jelentkező közül első körben 1058 embert választott ki a Mars One dán vállalkozás, amely egy valóságshow keretében szervez Mars-utazást 2025-re.
jan. 3
23:57
Izraeli régészek ellenzik a kelet-jeruzsálemi látogatóközpont építését (Infostart)
Több izraeli régész és polgárjogi aktivista ellenzi, hogy látogatóközpontot építsenek Kelet-Jeruzsálemben.

2014. január 4. szombat

jan. 4
0:51
Elapadó tóból bukkant elő az elfeledett ősi híd (MaHu)
A Csianghszi tartományban elterülő óriási, eredetileg 4500 négyzetkilométer területű tó vízszintje évek óta csökken a csapadékhiány miatt és a Jangce folyón emelt gigantikus Hármasszoros-vízlépcső következményeként.
jan. 4
7:45
Kiállta az űrtesztet a gekkó ihlette robot (Infostart)
A gekkó ihlette, kanadai fejlesztésű robot a tesztek szerint a világűrben is jól vizsgázna, azaz a jövőben talán helyettesíthetné az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál - jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA).
jan. 4
9:09
Szükségállapot Belgiumban (MaHu)
Nagy erejű vihar okozott súlyos anyagi károkat péntek este Flandriában.
jan. 4
9:21
Torzítja a személyiséget a Facebook? (nyest.hu)
Több kutatás bizonyította, hogy a közösségi média használata nárcisztikus személyiségzavarhoz vezethet. Mi ez? Mik a csalhatatlan jelei? És mi köze mindennek a Facebookhoz? Most egy infografika segítségével választ adunk a kérdésekre.
jan. 4
10:03
Újabb halottakat követelt az ítéletidő az Egyesült Államokban (MaHu)
Legkevesebb 13 halottja van az Egyesült Államok északkeleti területeit megbénító téli viharnak.
jan. 4
10:18
Elvontatják az A38 hajót (orientpress)
Hamarosan az A38 Hajót daruk veszik körül, leemelik a hídjait, majd útnak indítják a Dunán felfelé. A cél a Komáromi Hajógyár, ahol a műszaki felújítására kerül majd sor. A hajó január 7-én, kedden kerül kiemelésre a hatalmas hajógyárban, ahol délelőtt az első állapotfelméréseket végzik majd el, azt vizsgálva, milyen karbantartási munkálatokat kell majd elvégezni rajta.
jan. 4
11:51
Kijelző a szemen - az okoslencsék kora (MaHu)
Többé nem kell a sebességmérőre pillantania vezetés közben és akár tévét is nézhet - tévé nélkül!

2014. január 5. vasárnap

jan. 5
7:15
Ezernél több önkéntes jutott át a Mars One első tesztjén (168 Óra Online)
Az első marsi telepeseket kereső Mars One hétfőn bejelentette, 1058 jelentkezőt választott ki az első szelekciós kör során.
jan. 5
12:45
Ez a paprika erősebb, mint a rendőrspray (168 Óra Online)
A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik a világ legcsípősebb paprikája, amellyel egy dél-karolinai termesztő büszkélkedhet a Guinness-világrekordok szerkesztősége szerint.
jan. 5
14:45
Fidesz: átlépte a 4 milliós 'álomhatárt' a foglalkoztatás mértéke (orientpress)
A kormányzat intézkedéseinek köszönhetően átlépte a négymilliós 'álomhatárt' a foglalkoztatás mértéke, ez is azt igazolja, hogy Magyarország jó úton jár - mondta az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.
jan. 5
15:51
A székelyek lemészárlásának évfordulója (Infostart)
Kétszázötven éve, 1764. január 7-én mészárolta le az osztrák katonaság a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyeket,a vérengzés a történelembe madéfalvi veszedelem néven vonult be. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:
jan. 5
17:36
Milyen technológiai trendekre számítsunk 2014-ben? - 2014-01-05 16:38:48 (sat.hu)
2014. számos új innovációt tartogat, lássuk, milyen irányba fejlődik a televíziós technológia idén.

Keresés