2014. január 2. csütörtök

jan. 2
5:36
Debreceni találmány csökkentheti a lakások fűtési költségeit (Infostart)
Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.
jan. 2
22:18
Az E-vitamin lassíthatja az Alzheimer-kórt (Infostart)
Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását - derült ki egy amerikai tanulmányból.

2014. január 3. péntek

jan. 3
8:45
Halálfejes pulóverben jelent meg a trafikban - elvitte a bevételt (Adó1százalék)
jan. 3
17:57
Mesterséges csontvelőt hoztak létre német tudósok (Infostart)
Német tudósok mesterséges csontvelőt hoztak létre, amelynek gyógyászati alkalmazása egyszerűsítheti a leukémia kezelését néhány év múlva - jelentette be pénteken a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT).
jan. 3
18:33
Belénk hajtott egy kisbolygó (Infostart)
Az év elsőként felfedezett kisbolygója rögtön bolygónk légkörében végezte, az égitest csütörtökön semmisülhetett meg valahol az Atlanti-óceán felett.
jan. 3
19:27
Hatalmas hullócsillag-raj érkezik felénk (Infostart)
Az év során csak kevés meteorraj mutat olyan mértékű aktivitást, ami az amatőr csillagászok nagy többségének, sőt a nagyközönségnek az érdeklődését is felkelti. Ezek egyike a január 3-án tetőző Quadrantidák.
jan. 3
21:33
Egy serfőző több mint 3000 éves sírját tárták fel Luxorban (Infostart)
Ősi egyiptomi serfőző több mint 3000 éves sírját tárták fel japán régészek Luxor városában - jelentette be pénteken az egyiptomi régészeti miniszter.
jan. 3
21:35
Kiválasztották az első Mars-telepeseket (Infostart)
Több mint kétszázezer jelentkező közül első körben 1058 embert választott ki a Mars One dán vállalkozás, amely egy valóságshow keretében szervez Mars-utazást 2025-re.
jan. 3
23:57
Izraeli régészek ellenzik a kelet-jeruzsálemi látogatóközpont építését (Infostart)
Több izraeli régész és polgárjogi aktivista ellenzi, hogy látogatóközpontot építsenek Kelet-Jeruzsálemben.

2014. január 4. szombat

jan. 4
7:45
Kiállta az űrtesztet a gekkó ihlette robot (Infostart)
A gekkó ihlette, kanadai fejlesztésű robot a tesztek szerint a világűrben is jól vizsgázna, azaz a jövőben talán helyettesíthetné az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál - jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA).

2014. január 5. vasárnap

jan. 5
15:51
A székelyek lemészárlásának évfordulója (Infostart)
Kétszázötven éve, 1764. január 7-én mészárolta le az osztrák katonaság a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyeket,a vérengzés a történelembe madéfalvi veszedelem néven vonult be. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

2014. január 6. hétfő

jan. 6
13:18
Eltitkolt levél: ezért tört ki az I. világháború! (Infostart)
Az ortodox karácsony böjtjén a szerb sajtó nem csak az ünnepi készülődéssel foglalkozik. Hétfőn nagy teret szenteltek egy most nyilvánosságra hozott történelmi levélnek, amely több mint egy évvel az első világháború kitörése előtt már a háború előkészítéséről szólt.
jan. 6
18:42
Mit jelent a piros, fehér, zöld? (Infostart)
Egy ország jólétéről is árulkodnak a lobogóján látható színek egy új-zélandi tanulmány szerint, amelyben 194 ország zászlóinak színkombinációit vizsgálták.

2014. január 7. kedd

jan. 7
5:45
A kisbabák megkülönböztetik a nyelveket (Infostart)
A kisbabák észlelik a nyelvek közötti különbségeket, még ha beszélni nem is kezdtek el: felismerik, hogy az idegen nyelvet beszélők másképp használják az egyes szavakat - derült ki egy új-zélandi kutatásból.
jan. 7
15:36
Hazatért a nácik zenepropagandáját bemutató tárlat (Infostart)
Több mint 25 éves amerikai és európai turné után hazatért Düsseldorfba a náci rezsim zenepropagandáját bemutató Gyanús szaxofon című kiállítás.
jan. 7
16:12
Kövér: Magyarország többé nem lesz hűtlen a székelységhez (Infostart)
Magyarország többé nem lesz hűtlen a székelységhez, a magyar állam többé nem fordul szembe nemzetével - jelentette ki az Országgyűlés elnöke kedden, a 250 évvel ezelőtti vérengzés helyi emlékművénél tartott megemlékezésen, a székelyföldi Madéfalván.
jan. 7
21:45
Eltűnt a férfi dominancia a net világából (Infostart)
A korábbi évek során az online világban uralkodó "férfi dominancia" mára szinte teljesen eltűnt, és Magyarországon a férfiak és a nők internetezési szokásai nagyjából megfelelnek az uniós tagállamok átlagának - derül ki az eNET-Telekom Jelentés az internetgazdaságról című kutatássorozatának anyagából, amely a férfiak és a nők számítógép- és internethasználati szokásait vizsgálja.

2014. január 8. szerda

jan. 8
21:33
Társaik figyelmét tesztelik a prérikutyák (Infostart)
A feketefarkú prérikutyák társaik figyelmét teszik próbára azzal, hogy két lábra állnak - állapították meg kanadai kutatók.

2014. január 9. csütörtök

jan. 9
5:03
A száguldó napvihar most éri el a Földet (Infostart)
Erős napkitörést regisztrált kedden a NASA Solar Dynamics Observatory műholdja, a tudósok az idei év első jelentős napviharát az X1,2-es kategóriába sorolták. A plazmafelhő egy része másodpercenként 1500 kilométeres sebességgel halad, és várhatóan csütörtökön reggel öt óra körül érkezik meg a Földre. Az idei év első jelentős geomágneses vihara mintegy tizenkét órával később éri el csúcspontját.
jan. 9
5:39
Atomkísérletek nyomaira bukkantak a légkörben (Infostart)
Atomkísérletek nyomait fedezték fel a légkörben svájci tudósok, a radioaktív részecskékből azonban olyan kevés jut az atmoszféra legalsó rétegeibe, hogy az nem veszélyezteti az egészséget.
jan. 9
6:15
Sikerült feltérképezni a barna törpék időjárását (Infostart)
Először készült időjárás-jelentés egy barna törpére vonatkozóan: csillagászok szerint a Földhöz legközelebbi "félresikeredett csillagok" felszínén villámlásokkal és hurrikánokkal tarkított olvadt vas esőre és forró homok "havazásra" kell számítani.
jan. 9
6:51
Robotautók versenyeznek szombaton a műszaki egyetemen (Infostart)
Akadálypályán bizonyíthatják megbízhatóságukat és manőverező képességüket a műszaki egyetemen szombaton immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtvonalhoz álló önjáró kisautók.
jan. 9
14:54
Hőtérképes vérvizsgálat a méhnyakrák-diagnosztikában (Infostart)
Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák - derült ki egy amerikai kutatásból.
jan. 9
20:36
Harminchat kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből (Infostart)
Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli - közölte a Cseh Televízió.
jan. 9
22:24
A nagy ragadozók eltűnése veszélyezteti a teljes ökoszisztémát (Infostart)
Az emberi tevékenységek hatására a világon szinte mindenütt veszélyeztetettek vagy a kihalás szélére kerültek az olyan nagytestű ragadozók, mint a tigrisek, oroszlánok vagy pumák - hiányuk pedig széleskörű hatással van az ökoszisztémára.

2014. január 10. péntek

jan. 10
15:48
Bocsánatot kértek az ausztrál tudósok (Infostart)
Bocsánatot kértek ausztrál tudósok egy hétéves kislánytól, mert nem tudták teljesíteni kívánságát: nem sikerült tűzokádó sárkányt teremteniük neki. Mint fogalmaztak, a témában hiányos kutatások miatt nem tudták valóra váltani a kis Sophie óhaját.
jan. 10
16:06
Közös tudományos műhelyt hozott létre a Richter és a Pécsi Tudományegyetem (Infostart)
A magasabb rendű agyműködés vizsgálatára alkalmas műhely működtetését célozza a Richter Gedeon Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által kötött megállapodás - jelentette be a baranyai megyeszékhely egyeteme.
jan. 10
18:48
Első világháború - Mit bizonyít a Szerbiában közzétett szenzációs levél? (Infostart)
A nagyhaboru.blog.hu történelmi portálon közzétett cikk szerint nem bizonyítja a Potiorek-levél, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia már 1914 előtt egy évvel a Szerbia elleni háborúra készült volna. A Pollmann Ferenc hadtörténész által jegyzett írás hangsúlyozza: ez a levélből csak a benne szereplő állítások félreértésével vagy szándékos félreértelmezésével olvasható ki.

2014. január 11. szombat

jan. 11
14:48
Diák-pályázatot hirdetett a CERN (Infostart)
Diákok kísérletezhetnek az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben a nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából: a szerencsés csoportot pályázat keretében választják ki, jelentkezni január végéig lehet.
jan. 11
21:03
Helyben elkészíthető oltóanyag fejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók (Infostart)
Igény szerint, a felhasználás helyszínén és bonyolult eszközök nélkül elkészíthető oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A nanorészecskék felhasználásával készülő új típusú vakcinát egereken már sikeresen tesztelték.

2014. január 12. vasárnap

jan. 12
13:12
Történészek "harca" a világháború kitörésének magyarázatáért (Infostart)
Napok óta tart a vita a szerbiai és a főleg magyar, illetve osztrák történészek között az úgynevezett Potiorek-levél kapcsán. Egyes szerb tudósok ezzel akarják bizonyítani, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia már több mint egy évvel az első világháború kitörése előtt készült a háborúra, míg a külföldi kutatók szerint nem kell ekkora jelentőséget tulajdonítani a dokumentumnak.
jan. 12
15:54
Orbán Viktor a CERN-központban: büszkék lehetünk a magyar mérnökökre (Infostart)
Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az MTI-nek, miután Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével közösen látogatást tett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjában.

2014. január 13. hétfő

jan. 13
17:57
Tízezredszerre kerülte meg a Földet a Masat-1 (Infostart)
Tízezredik körét teljesítette a Föld körül pénteken a Masat-1: az első magyar fejlesztésű műhold január 10-én 18 óra 27 és 42 perc között haladt el Magyarország felett - közölte a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara hétfőn az MTI-vel.
jan. 13
22:06
Kilenc sikeres méhátültetés Svédországban (Infostart)
Svéd orvosok kilenc nő szervezetébe transzplantálták sikerrel rokon donorok méhét, és hamarosan a nők saját megtermékenyített petesejtjeit is beültetik az új méhekbe - jelentette be a Göteborgi Egyetem.

2014. január 14. kedd

jan. 14
5:00
A koffein segít az emlékezőképesség beindításában (Infostart)
Aktivizálja az emlékezőképességet a koffein: legalább egy napig segíti az emlékek megőrzését egy amerikai tanulmány szerint.
jan. 14
5:54
Megállíthatatlanul olvad egy hatalmas antarktiszi gleccser (Infostart)
Egy hatalmas antarktiszi gleccser húsz év alatt egymagában akár egy centiméterrel is megemelheti a tengerek szintjét - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Az Antarktisz nyugati térségében található Pine-sziget gleccser egyre gyorsabban zsugorodik: az évezred elejétől kezdve körülbelül tíz kilométerrel rövidült meg - írták a Grenoble-i Egyetem Gleccserkutató és Geofizikai Intézetnek…
jan. 14
22:06
Komoly fenyegetést jelentenek az antarktiszi ökoszisztémákra az idegen fajok (Infostart)
Visszafordíthatatlan változásokat okoznak az Antarktisz és a szubantarktikus szigetek ökoszisztémáiban az emberek által behurcolt idegen növény- és állatfajok - figyelmeztetett kedden egy vezető Antarktisz-kutató.

2014. január 15. szerda

jan. 15
5:18
Félmilliárd eurónál is többet ad kutatásra az EU - Magyarok is kapnak a pénzből (Infostart)
Két magyar tudós és egy, kutatásait Magyarországon végző külföldi is kap támogatást abból a mintegy 575 millió euróból, amelynek odaítélésről az Európai Kutatási Tanács (ERC) döntött kedden.
jan. 15
6:12
A vándorsáska genomját fejtették meg kínai genetikusok (Infostart)
A vándorsáska genomját fejtették meg kínai genetikusok, ez új fegyvert adhat az ember kezébe az éhínséget okozó rovar elleni harcban.
jan. 15
15:39
Régészek megtalálták az isten születési helyét (Infostart)
Mexikói régészek történelmi források és régészeti leletek alapján valószínűsítik, hogy megtalálták az aztékok által szentként tisztelt Coatepec-hegyet, ahol fő istenük, Vicilopocstli született.
jan. 15
17:27
Régészeti szenzáció Egyiptomban (Infostart)
Egy olyan fáraó sírját fedezték fel amerikai régészek a dél-egyiptomi Abüdoszban, akinek eddig a létezése sem volt ismert. A régészeti szenzációt szerdán Kairóban jelentette be Pennsylvaniai Egyetem Josef Wegener vezette kutatócsoportja.
jan. 15
22:15
Nagysebességű, zöld vonatot fejleszt Kína (Infostart)
Környezetbarát energiaforrások kombinálásával működő nagysebességű vonatok fejlesztésén dolgozik az egyik legnagyobb kínai vonatgyártó cég - írja a sina.com hírportál.

2014. január 16. csütörtök

jan. 16
5:42
"Ígéretes hazaérkezés" a magyar tudományos életben (Infostart)
Korszerű környezettel, 36 vendégszobával, közösségi helyiségekkel, könyvtárral, konferenciateremmel és parkosított kerttel várja a határon túli magyar kutatókat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti Domus Hungarica vendégházának 250 millió forintból felújított épülete.
jan. 16
6:00
Véres történelem - Börtönáru az osztályellenségnek (Infostart)
Fogvatartottaktól vett vért is exportáltak az NDK-ból nyugatra, a politikai elítéltekkel végeztetett kényszermunkának pedig az Ikea mellett az Aldi és a Volkswagen is a haszonélvezője volt az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyagát kezelő hivatal (BStU) új kutatása szerint.
jan. 16
6:18
Hová tűnnek el a méhek? (Infostart)
Testükre erősített nyomkövető szenzorokkal előznék meg a méhek pusztulását ausztrál tudósok - közölte az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) szerdán.
jan. 16
12:36
Ezért repülnek V-alakban a madarak (Infostart)
Energiatakarékosság céljából repülnek V-alakzatban a madárrajok egy új tanulmány szerint, amelyet a Nature című folyóirat internetes oldalán közöltek a szakemberek.
jan. 16
13:30
Mindkét agyfélteke szükséges a beszédhez (Infostart)
Mindkét agyfélteke szükséges a beszédhez - derült egy új amerikai kutatásból, amelynek eredményei ellentétesek azzal az elfogadott nézettel, hogy a beszédhez elég az egyik agyfélteke.
jan. 16
21:54
Ilyen hatással van az alkohol a memóriára (Infostart)
Gyorsabban romlik a memóriája a nagyivó férfiaknak: a túl sok alkohol akár hat évvel is felgyorsíthatja az emlékezetromlást - derült ki egy nagy létszámú kutatásból.
jan. 16
22:12
Hátfájós volt az ősi krokodil (Infostart)
Az ősállatoknak is lehettek hátfájdalmaik - erre utalnak legalábbis egy 220 millió éves ősi krokodilgyík kövületének vizsgálatai.

2014. január 17. péntek

jan. 17
11:00
11 éves a miskolci rabló (Adó1százalék)
Társával pénzt, telefont, biciklit zsákmányolt.

Keresés