2014. január 1. szerda

jan. 1
13:36
Igazi különlegesség a magyar bucó (168 Óra Online)
A magyar bucót választották az év halának 2014-re a Magyar Haltani Társaság honlapján folyt közönségszavazáson.
jan. 1
14:09
Ilyen állatot még biztos nem látott (168 Óra Online)
Tavaly 18 ezer új élőlényt katalogizáltak a tudósok. Az állatok között a most felfedezett fajok több mint fele rovar, de a természet méretes meglepetéssel is szolgált 2013-ban: egy eddig ismeretlen, több mint százkilós emlősfajt is találtak a kutatók.

2014. január 2. csütörtök

jan. 2
5:36
Debreceni találmány csökkentheti a lakások fűtési költségeit (Infostart)
Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.
jan. 2
6:39
Kiderülhet a rejtélyes Ceng titka (168 Óra Online)
Az ősi Ceng állam titkait őrző, több mint 3000 éves sírokat tártak fel Kína Hupej (Hubei) tartományában. Szujcsou város egy Jecsiasan nevű temetőjében 2011 júniusában kezdődtek ásatások, amikben eddig száznegyven sírra és hét, lótetemeket rejtő gödörre bukkantak.
jan. 2
16:00
Kiderült, mi lassíthatja az Alzheimer-kórt (168 Óra Online)
Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását – derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 2
22:18
Az E-vitamin lassíthatja az Alzheimer-kórt (Infostart)
Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását - derült ki egy amerikai tanulmányból.

2014. január 3. péntek

jan. 3
8:45
Halálfejes pulóverben jelent meg a trafikban - elvitte a bevételt (Adó1százalék)
jan. 3
17:57
Mesterséges csontvelőt hoztak létre német tudósok (Infostart)
Német tudósok mesterséges csontvelőt hoztak létre, amelynek gyógyászati alkalmazása egyszerűsítheti a leukémia kezelését néhány év múlva - jelentette be pénteken a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT).
jan. 3
18:33
Belénk hajtott egy kisbolygó (Infostart)
Az év elsőként felfedezett kisbolygója rögtön bolygónk légkörében végezte, az égitest csütörtökön semmisülhetett meg valahol az Atlanti-óceán felett.
jan. 3
19:27
Hatalmas hullócsillag-raj érkezik felénk (Infostart)
Az év során csak kevés meteorraj mutat olyan mértékű aktivitást, ami az amatőr csillagászok nagy többségének, sőt a nagyközönségnek az érdeklődését is felkelti. Ezek egyike a január 3-án tetőző Quadrantidák.
jan. 3
20:36
Íme, a német James Bond: Horthy bajtársa, Hitler kémfőnöke volt (168 Óra Online)
Valahányszor kísérlet történt az angol flotta ötszáz éves verhetetlenségi mítoszának kikezdésére, minduntalan egy germán James Bond került a figyelem középpontjába. A szellemi aknazárak e mesteri feltörője – Canaris admirális – később Hitler kémfőnöke lett. Kapcsolatrendszereit hetven évvel halála után is tanulmányozzák Angliában. Richard Bassett ezzel foglalkozó könyvét BOKOR LÁSZLÓ is elolvasta.
jan. 3
21:33
Egy serfőző több mint 3000 éves sírját tárták fel Luxorban (Infostart)
Ősi egyiptomi serfőző több mint 3000 éves sírját tárták fel japán régészek Luxor városában - jelentette be pénteken az egyiptomi régészeti miniszter.
jan. 3
21:35
Kiválasztották az első Mars-telepeseket (Infostart)
Több mint kétszázezer jelentkező közül első körben 1058 embert választott ki a Mars One dán vállalkozás, amely egy valóságshow keretében szervez Mars-utazást 2025-re.
jan. 3
23:57
Izraeli régészek ellenzik a kelet-jeruzsálemi látogatóközpont építését (Infostart)
Több izraeli régész és polgárjogi aktivista ellenzi, hogy látogatóközpontot építsenek Kelet-Jeruzsálemben.

2014. január 4. szombat

jan. 4
7:45
Kiállta az űrtesztet a gekkó ihlette robot (Infostart)
A gekkó ihlette, kanadai fejlesztésű robot a tesztek szerint a világűrben is jól vizsgázna, azaz a jövőben talán helyettesíthetné az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál - jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA).

2014. január 5. vasárnap

jan. 5
7:15
Ezernél több önkéntes jutott át a Mars One első tesztjén (168 Óra Online)
Az első marsi telepeseket kereső Mars One hétfőn bejelentette, 1058 jelentkezőt választott ki az első szelekciós kör során.
jan. 5
12:45
Ez a paprika erősebb, mint a rendőrspray (168 Óra Online)
A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik a világ legcsípősebb paprikája, amellyel egy dél-karolinai termesztő büszkélkedhet a Guinness-világrekordok szerkesztősége szerint.
jan. 5
15:51
A székelyek lemészárlásának évfordulója (Infostart)
Kétszázötven éve, 1764. január 7-én mészárolta le az osztrák katonaság a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyeket,a vérengzés a történelembe madéfalvi veszedelem néven vonult be. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:
jan. 5
17:42
Magyar jelenséget tapasztalnak Japánban (168 Óra Online)
Rekordnak számító 244 ezer fővel csökkent Japán népessége 2013-ban az ország egészségügyi minisztériumának becslései szerint – írja az MTI. A kormány közlése szerint 2013. március 31-én a népesség 126 393 679 millió fő volt, 0,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

2014. január 6. hétfő

jan. 6
6:21
Elképesztő dolgok derültek ki Pompeji gazdagjairól (168 Óra Online)
Egészen különleges étrendjük volt az ókori Pompeji lakóinak, a gazdagabbak még zsiráfot is ettek. A legújabb kutatások olyan adatokat találtak, amelyek alapján rekonstruálták a lakosok étrendjét.
jan. 6
13:18
Eltitkolt levél: ezért tört ki az I. világháború! (Infostart)
Az ortodox karácsony böjtjén a szerb sajtó nem csak az ünnepi készülődéssel foglalkozik. Hétfőn nagy teret szenteltek egy most nyilvánosságra hozott történelmi levélnek, amely több mint egy évvel az első világháború kitörése előtt már a háború előkészítéséről szólt.
jan. 6
18:42
Mit jelent a piros, fehér, zöld? (Infostart)
Egy ország jólétéről is árulkodnak a lobogóján látható színek egy új-zélandi tanulmány szerint, amelyben 194 ország zászlóinak színkombinációit vizsgálták.

2014. január 7. kedd

jan. 7
5:45
A kisbabák megkülönböztetik a nyelveket (Infostart)
A kisbabák észlelik a nyelvek közötti különbségeket, még ha beszélni nem is kezdtek el: felismerik, hogy az idegen nyelvet beszélők másképp használják az egyes szavakat - derült ki egy új-zélandi kutatásból.
jan. 7
15:36
Hazatért a nácik zenepropagandáját bemutató tárlat (Infostart)
Több mint 25 éves amerikai és európai turné után hazatért Düsseldorfba a náci rezsim zenepropagandáját bemutató Gyanús szaxofon című kiállítás.
jan. 7
16:12
Kövér: Magyarország többé nem lesz hűtlen a székelységhez (Infostart)
Magyarország többé nem lesz hűtlen a székelységhez, a magyar állam többé nem fordul szembe nemzetével - jelentette ki az Országgyűlés elnöke kedden, a 250 évvel ezelőtti vérengzés helyi emlékművénél tartott megemlékezésen, a székelyföldi Madéfalván.
jan. 7
21:45
Eltűnt a férfi dominancia a net világából (Infostart)
A korábbi évek során az online világban uralkodó "férfi dominancia" mára szinte teljesen eltűnt, és Magyarországon a férfiak és a nők internetezési szokásai nagyjából megfelelnek az uniós tagállamok átlagának - derül ki az eNET-Telekom Jelentés az internetgazdaságról című kutatássorozatának anyagából, amely a férfiak és a nők számítógép- és internethasználati szokásait vizsgálja.

2014. január 8. szerda

jan. 8
15:00
Holdbázist építene Kína (168 Óra Online)
Nemcsak embert küldene a Holdra a jövőben Kína, de kutatóbázis felállítását is tervezi ott – írja a Zsenmin Zsipao központi lap szerdai számában.
jan. 8
21:33
Társaik figyelmét tesztelik a prérikutyák (Infostart)
A feketefarkú prérikutyák társaik figyelmét teszik próbára azzal, hogy két lábra állnak - állapították meg kanadai kutatók.

2014. január 9. csütörtök

jan. 9
5:03
A száguldó napvihar most éri el a Földet (Infostart)
Erős napkitörést regisztrált kedden a NASA Solar Dynamics Observatory műholdja, a tudósok az idei év első jelentős napviharát az X1,2-es kategóriába sorolták. A plazmafelhő egy része másodpercenként 1500 kilométeres sebességgel halad, és várhatóan csütörtökön reggel öt óra körül érkezik meg a Földre. Az idei év első jelentős geomágneses vihara mintegy tizenkét órával később éri el csúcspontját.
jan. 9
5:39
Atomkísérletek nyomaira bukkantak a légkörben (Infostart)
Atomkísérletek nyomait fedezték fel a légkörben svájci tudósok, a radioaktív részecskékből azonban olyan kevés jut az atmoszféra legalsó rétegeibe, hogy az nem veszélyezteti az egészséget.
jan. 9
6:15
Sikerült feltérképezni a barna törpék időjárását (Infostart)
Először készült időjárás-jelentés egy barna törpére vonatkozóan: csillagászok szerint a Földhöz legközelebbi "félresikeredett csillagok" felszínén villámlásokkal és hurrikánokkal tarkított olvadt vas esőre és forró homok "havazásra" kell számítani.
jan. 9
6:51
Robotautók versenyeznek szombaton a műszaki egyetemen (Infostart)
Akadálypályán bizonyíthatják megbízhatóságukat és manőverező képességüket a műszaki egyetemen szombaton immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtvonalhoz álló önjáró kisautók.
jan. 9
6:57
A tudomány szerint ekkor kell kávézni (168 Óra Online)
A legoptimálisabb időpont a reggeli kávézásra 9:30 és 11:30 óra között van – állítja Steven Miller idegkutató. Az időpont gondos kiválasztása fontos abból a szempontból, hogy ne alakuljon ki tolerancia a kávéval szemben.
jan. 9
9:09
Műegyetem: a Hazárdmentesítés lordjai a legjobb robotautó címért (168 Óra Online)
Akadálypályán bizonyíthatják megbízhatóságukat és manőverező képességüket a műszaki egyetemen szombaton immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtvonalhoz álló önjáró kisautók.
jan. 9
14:54
Hőtérképes vérvizsgálat a méhnyakrák-diagnosztikában (Infostart)
Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák - derült ki egy amerikai kutatásból.
jan. 9
17:03
A Földre veszélyes aszteroidát talált a NASA (168 Óra Online)
Eddig ismeretlen aszteroidára bukkant az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA „nyugdíjazott”, majd NeoWISE néven újra munkába állított űrteleszkópja.
jan. 9
20:36
Harminchat kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből (Infostart)
Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli - közölte a Cseh Televízió.
jan. 9
22:24
A nagy ragadozók eltűnése veszélyezteti a teljes ökoszisztémát (Infostart)
Az emberi tevékenységek hatására a világon szinte mindenütt veszélyeztetettek vagy a kihalás szélére kerültek az olyan nagytestű ragadozók, mint a tigrisek, oroszlánok vagy pumák - hiányuk pedig széleskörű hatással van az ökoszisztémára.

2014. január 10. péntek

jan. 10
15:48
Bocsánatot kértek az ausztrál tudósok (Infostart)
Bocsánatot kértek ausztrál tudósok egy hétéves kislánytól, mert nem tudták teljesíteni kívánságát: nem sikerült tűzokádó sárkányt teremteniük neki. Mint fogalmaztak, a témában hiányos kutatások miatt nem tudták valóra váltani a kis Sophie óhaját.
jan. 10
16:06
Közös tudományos műhelyt hozott létre a Richter és a Pécsi Tudományegyetem (Infostart)
A magasabb rendű agyműködés vizsgálatára alkalmas műhely működtetését célozza a Richter Gedeon Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által kötött megállapodás - jelentette be a baranyai megyeszékhely egyeteme.
jan. 10
18:48
Első világháború - Mit bizonyít a Szerbiában közzétett szenzációs levél? (Infostart)
A nagyhaboru.blog.hu történelmi portálon közzétett cikk szerint nem bizonyítja a Potiorek-levél, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia már 1914 előtt egy évvel a Szerbia elleni háborúra készült volna. A Pollmann Ferenc hadtörténész által jegyzett írás hangsúlyozza: ez a levélből csak a benne szereplő állítások félreértésével vagy szándékos félreértelmezésével olvasható ki.

2014. január 11. szombat

jan. 11
6:27
Kiderülhet a gigászi csillagok titka (168 Óra Online)
Óriási, de csillagokat egyelőre még nem szült felhőmagok segíthetik megválaszolni a kérdést, miként alakulhatnak ki a Napunknál jóval nagyobb, központi égitestünk tömegét legalább nyolcszorosan meghaladó csillagok.
jan. 11
14:48
Diák-pályázatot hirdetett a CERN (Infostart)
Diákok kísérletezhetnek az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben a nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából: a szerencsés csoportot pályázat keretében választják ki, jelentkezni január végéig lehet.
jan. 11
17:27
Az új vakcina forradalmasíthatja az orvostudományt (168 Óra Online)
Igény szerint, a felhasználás helyszínén és bonyolult eszközök nélkül elkészíthető oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A nanorészecskék felhasználásával készülő új típusú vakcinát egereken már sikeresen tesztelték.
jan. 11
21:03
Helyben elkészíthető oltóanyag fejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók (Infostart)
Igény szerint, a felhasználás helyszínén és bonyolult eszközök nélkül elkészíthető oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A nanorészecskék felhasználásával készülő új típusú vakcinát egereken már sikeresen tesztelték.

2014. január 12. vasárnap

jan. 12
13:12
Történészek "harca" a világháború kitörésének magyarázatáért (Infostart)
Napok óta tart a vita a szerbiai és a főleg magyar, illetve osztrák történészek között az úgynevezett Potiorek-levél kapcsán. Egyes szerb tudósok ezzel akarják bizonyítani, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia már több mint egy évvel az első világháború kitörése előtt készült a háborúra, míg a külföldi kutatók szerint nem kell ekkora jelentőséget tulajdonítani a dokumentumnak.
jan. 12
15:54
Orbán Viktor a CERN-központban: büszkék lehetünk a magyar mérnökökre (Infostart)
Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az MTI-nek, miután Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével közösen látogatást tett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjában.
jan. 12
19:18
Felébresztették a Jáde nyulat a Holdon (168 Óra Online)
Magához tért „mesterséges álmából” a Holdon két hétre ideiglenesen forgalomból kivont Jáde nyúl nevű holdjáró – jelentette a kínai központi televízió vasárnap.

2014. január 13. hétfő

jan. 13
7:24
Üzletemberek számára vonzó az űrtúra (168 Óra Online)
Két kínai üzletember már jegyet foglalt egy 2015-re meghirdetett űrutazásra, amelynek óradíja legkevesebb 95 ezer dollár (20,7 millió forint) lesz – jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap hétfőn.
jan. 13
12:54
Felépítik a Titanic élethű mását (168 Óra Online)
A Titanic élethű mását építik meg egy közép-kínai megyében, ahol a 20. század elején történt hajószerencsétlenség emlékére témaparkot is létesítenek – írta a South China Morning Post című hongkongi újság.

Keresés