2014. január 28. kedd

jan. 28
5:33
Budapesten találkoznak a sugárvédelem és a dozimetria szakértői (Infostart)
Budapesten tartják a sugárvédelem és a dozimetria szakértőinek idei találkozóját február 10. és 13. között - közölte az MTI-vel a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK).
jan. 28
7:15
Gyorsan forgó csillagot kísér egy fekete lyuk (csillagászat.hu)
Egy spanyol kutatócsoport azonosított egy, az elméletek által megjósolt, de eddig még soha nem detektált kettőst, amelynek egyik komponense egy nagyon gyorsan forgó Be csillag, a másik pedig egy csillagtömegű fekete lyuk. Az ún. Be csillagok nagy számban fordulnak elő
jan. 28
7:18
Földcsuszamlás az indonéziai Kelet-Jáva tartományban (MaHu)
A mentőalakulatokat rendőrök, katonák és önkéntesek segítik a romok alatt rekedt falubeliek kiszabadításában. Indonéziában napok óta esik az eső, ami sok helyütt földcsuszamlásokhoz és többtucatnyi ember halálához vezetett.
jan. 28
8:45
Petting állatokkal? (nyest.hu)
Olvasónkban fölmerült, hogy az angol ’kisállat’ és a magyar „petting” összefüggenek egymással. Kapaszkodjanak meg: tényleg!
jan. 28
9:03
A katona, aki 67 évesen is harcolt (Múlt-kor)
Csak száz évvel az első világháború kitörése után vált ismertté annak a brit katonának a története, aki fiait követve ment a nyugati frontra, de már nem térhetett haza, így 67 évével ő lett a Nagy Háború legidősebb, harctéren elhunyt brit katonája.
jan. 28
9:15
Társbetegségekkel járhat együtt a vitiligo (orientpress)
Gyakran egyszerű kozmetikai problémaként kezelik, a vitiligo azonban ennél összetettebb betegség. Bár kialakulásának pontos okai nem tisztázottak, a legszélesebb körben elfogadott hipotézis szerint autoimmun betegség, melyhez több más kórkép is társulhat.
jan. 28
10:06
Több mint százéves vitát zárt le Chile és Peru (Múlt-kor)
Új tengeri határt szabott meg hétfőn a hágai Nemzetközi Bíróság Chile és Peru között. A kompromisszumos döntés pontot tett az egyik utolsó, immár több mint száz éve tartó latin-amerikai határvitára.
jan. 28
10:08
Ellopták II. János Pál vérét (Múlt-kor)
Ellopták a II. János Pál pápa vérét tartalmazó ampullát az abruzzói San Pietro della Ienca templomból. A bűncselekményt hétfő reggel fedezték fel.
jan. 28
10:45
Hétezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Fejér megyében (orientpress)
Egy év alatt jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma Fejér megyében: a 2013. decemberi zárónapon 14 784-en szerepeltek a nyilvántartásban, ami 7 051 fővel, 32,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - derült ki a Fejér Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja munkaerő-piaci helyzetét bemutató elemzésből.
jan. 28
10:51
Elérhető a legjobb natív Instagram-kliens (BerryBlog)
Bevallom őszintén soha nem értettem ezt a nagy Instagram-őrületet. Oké, hogy egy kép többet mond ezer szónál, de minek a vintage-effektus meg a fekete keret minden fotóra? És különben is, miért kell minden kaját lefotózni, amit kitesznek valaki elé az asztalra? Szóval számomra furcsa jelenség az instagramozás, de ettől még a fél világ odavan érte, beleértve a BlackBerry-tulajokat is, akiknek…
jan. 28
11:54
Tudomány, nácizmus, céllövölde (nyest.hu)
Azt mérik a kutatók, amit mérni szeretnének? Sokszor nem ez a helyzet. A kísérleti személyek igen könnyen befolyásolhatóak, a kísérlet környezete pedig sokszor köszönő viszonyban sincsen a hétköznapok világával. Ön szokott szabadidejében áramütést osztani?
jan. 28
12:15
Ne adjunk esélyt az influenzának! (orientpress)
Az influenza minden évben felüti a fejét Európában, így hazánkban is. A népesség körülbelül tíz százaléka fertőződik meg a vírussal évente, az influenzához köthető szövődmények pedig további számos kellemetlen betegséget okozhatnak, melyek akár kórházi kezelést is igényelhetnek. Leginkább a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők a veszélyeztetettek, de az influenzával való…
jan. 28
13:15
Kör alakú lehetett Noé bárkája (Múlt-kor)
A British Museum egyik szakértője szerint egy 3700 éves babiloni agyagtáblán található írás arra utalhat, hogy miként építették fel Noé bárkáját, amely a közhiedelemmel ellentétben kerek volt - igaz, maga a kutató nem hisz a bárka létezésében.
jan. 28
13:17
300 ezer éves tűzhelyet találtak egy izraeli barlangban (Múlt-kor)
Hamut és elszenesedett csontokat rejtő, 300 ezer éves tűzhelyet tártak fel régészek egy izraeli barlangban. A lelet arra utal, hogy az ember ősei már azelőtt tudatosan használták a tüzet, hogy a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel ezelőtt felbukkant volna Afrikában.
jan. 28
14:00
A BlackBerry továbbra is a királykategóriában (BerryBlog)
A mai nap több szempontból is jelentőségteljesnek minősíthető a megrögzött BlackBerry-fanatikusok számára: egyrészt ma indul a 10.2.1-es OS frissítési hulláma, ami remélhetőleg rövid időn belül eljut a magyarországi felhasználókhoz is. Másrészt pedig ma kezdődött Jerezben a 2014-es Formula 1-es szezon első tesztnapja. A Formula 1 -- melyet szokás az autósport királykategóriájának is nevezni -- a…
jan. 28
15:03
Elérhető a BlackBerry 10 várva-várt frissítése (BerryBlog)
Egyre-másra kapjuk tőletek a leveleket, meg a facebookos üzeneteket, hogy a BlackBerrytek jelzett: elérhetővé vált a BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb, 10.2.1-es verziója. A frissítést persze mi is megkaptuk, az egész pontosan 10.2.1.537-es számozást viselő szoftver terítése tehát az előzetes menetrendnek megfelelően megkezdődött. Az új rendszerverzió a számozás alapján csak kis…
jan. 28
16:45
Ha klikkelsz, az rád is hat: felelős netezésre tanítják a diákokat (orientpress)
Az internet az oktatás, tanulás és munka során is megkerülhetetlen, használata azonban közel annyi veszéllyel, mint előnnyel jár a fiatalok számára. A felelősségteljes, magánszférát is védő böngészésben segíthet a 'Az internet nem felejt' -projekt, aminek első előadását a Gundel Károly Szakiskolában tartották. Fontos, hogy a diákok merjenek beszélni a rossz tapasztalataikról is, mert így tudunk…
jan. 28
17:27
25 éve ellopott 15. századi kézirat kerül vissza Olaszországba (Múlt-kor)
Egy huszonöt évvel ezelőtt ellopott és nemrég az Egyesült Államokban megtalált 15. századi olasz kézirat kerül vissza Olaszországba.
jan. 28
18:15
Innovatív orvostechnikai eszközökkel törne be Magyarország az arab piacra (orientpress)
Innovatív orvostechnikai eszközökkel jelentek meg a magyar cégek a világ egyik legnagyobb orvostechnikai kiállításán Dubaiban - közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) kedden.
jan. 28
22:00
A BBC Worldwide új csatornákkal bővít - 2014-01-28 21:42:41 (sat.hu)
A BBC Worldwide újabb három csatorna indítását tervezi nemzetközi szinten.
jan. 28
22:42
Zsidók, magyarok, cigányok, holokauszt (Múlt-kor)
Soha sehol sem szabad egyetlen lépést sem engedni az emberi szabadságjogokból, az emberek egyenlőségéből és a jogvédelemből - hangsúlyozta Rétvári Bence államtitkár a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen.

Keresés