2014. január 23. csütörtök

jan. 23
6:24
Kívülről tölthető pacemakert kapott egy magyar férfi (168 Óra Online)
Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető. A feltölthetőségre azért volt szükség, mert a különleges szíverősítő pacemaker energiaigénye mintegy százszorosa a hagyományos készülékeknek.
jan. 23
9:00
Nem lehetnek olvashatatlanok az étkezési tojásárak a boltokban (orientpress)
Nem tüntethetik fel alig látható, szinte olvashatatlan betűmérettel a kiskereskedelmi láncok az étkezési tojások kilogrammra vetített árát - olvasható ki a nemzetgazdasági miniszter most megjelent rendeletéből. A szabályozási változtatás lehetőséget nyújt arra, hogy a rosszabbul látó fogyasztók is jó vásárlási döntéseket hozzanak, és erősítheti a legális hazai tojástermelő vállalkozások piaci…
jan. 23
9:18
Fordulat a kgfb-piacon, idén már nőhetnek a tarifák (orientpress)
Megállt a kgfb-díjak hatodik éve tartó esése. A károk mennyisége sem csökken már, így a biztosítók kismértékű díjemelkedésre számítanak az idén. A tavalyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban körülbelül 12 ezer forintos éves tarifa mellett válthatott egy autós kötelezőt - írja a Világgazdaság.
jan. 23
9:21
Leopárdfogak és borjúcsontok a gízai piramisok lábainál (Múlt-kor)
Egy közel 4500 éves, valószínűleg magas rangú tisztviselők által lakott, ősi palota romjaira bukkantak a kutatók a gízai piramisok közelében. A fiatal szarvasmarhacsontok, valamint a leopárdfogak léte arra utal, hogy az itt lakók királyi módon éltek.
jan. 23
10:24
Bizánci mozaikra bukkantak Izraelben (Múlt-kor)
Egy bizánci korból származó 1500 éves templom maradványait tárták fel izraeli régészek. A jó állapotban megmaradt mozaikpadlóval rendelkező templom nyomaira egy Aluma nevű falu bővítésének munkálatai során bukkantak.
jan. 23
10:48
Kibővítik a kormányablakot Székesfehérváron (orientpress)
Az első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablak Fejér megyében Székesfehérváron, a Piac tér 10. szám alatt nyílik meg, várhatóan 2014 február második felében - a jelenlegi kormányablak kibővítésével, átalakításával. A bővítési, kivitelezési munkák idején is zavartalanul ellátja feladatát, a régi helyiségben, az integrált ügyfélszolgálat - áll a Fejér Megyei Kormányhivatal közleményében.
jan. 23
11:09
Tuti tipp a vizsgaidőszakra! (nyest.hu)
Egy kutatás azt bizonyítja, hogy akkor tanulunk a leghatékonyabban, ha rászánjuk az időt, és a tanulási időszakok között szüneteket tartunk.
jan. 23
11:27
8000 éves gabonatárolót találtak Catalhöyükben (Múlt-kor)
Több mint nyolcezer éves gabonatárolóra és benne több kiló árpára bukkantak lengyel régészek a híres török neolitikus lelőhelyen, Catalhöyükben. A szobában találtak egy másfajta gabonát is. Archeobotanikai elemzéséből kiderült, hogy egy már kihalt búzafaj.
jan. 23
11:29
Eladó Hitler vécéje (Múlt-kor)
Eladja jelenlegi tulajdonosa az egykoron Adolf Hitler által használt, tavaly előkerült porcelánvécét.
jan. 23
11:54
Egy napig csak a szélenergia hajtotta Dániát (168 Óra Online)
Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia – írja a motherboard.vice.com. Az összes decemberben felhasznált dán áram 54,8 százaléka származott szélenergiából, karácsony hetében pedig, amikor az ipari fogyasztás alacsonyabb, 68,5 százalékra nőtt ez az arány.
jan. 23
12:30
Szobrot állítanak Gavrilo Principnek Belgrádban (Múlt-kor)
Az I. világháború századik évfordulója alkalmából szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek, a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének - írta csütörtökön a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.
jan. 23
13:33
Abban különbözöm a többi bolondtól, hogy nem vagyok bolond (Múlt-kor)
Huszonöt éve, 1989. január 23-án halt meg Salvador Dalí, a legismertebb szürrealista festő. Dalí a festői mesterség minden fortélyának birtokában volt, a klasszikusokkal is felvette a versenyt, de talán senki sem engedte ennyire szabadon szárnyalni képzeletét.
jan. 23
13:48
Szabó Erika: minden intézkedés az ügyfelek érdekében történik (videó) (orientpress)
Minden intézkedés és minden átszervezés központi eleme, hogy az ügyfelek igazi polgárként mehessenek be az ügyfélszolgálatokra - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a járási hivatalok működése kapcsán az elmúlt egy évben szerzett tapasztalatokat és eredményeket összegezte.
jan. 23
14:36
10 évig tartott a középkori tél (Múlt-kor)
Az éveken át tartó tél nem csak a népszerű regény és televíziós fantasy sorozat, a Trónok harca főszereplőinek életét keseríti meg, 1500 évvel ezelőtt a Föld lakossága is megtapasztalhatta a soha véget nem érő telet.
jan. 23
15:18
Ingyenes bicikli szerviz: élt három hónapot (orientpress)
Három hónapig használhatták a biciklisek Magyarország első ingyenes önkiszolgáló szervizpontját. A Vérmező északi részén található kerékpárállomáson két szervizpont volt, melyek rendelkezésre álltak a gyorsjavításokhoz. A mai napon vették észre, hogy a szervízpontot megrongálták, a szerszámokat ellopták. Az okozott kár becsült összege több mint 400.000 forint.
jan. 23
15:20
“Nekem a vers élni segít' - beszélgetés Ughy Szabinával (orientpress)
Ughy Szabina rádióban dolgozik szerkesztőként, a Magyar Írószövetség sajtósa, felolvasóest sorozatot szervez és alapítója A pesti nő elnevezésű, méltán sikeres blognak. Első kötete 2011-ben jelent meg Külső protézis címmel, de most éppen első regényén dolgozik. A sokoldalú költővel arról beszélgettünk, mit ad az alkotónak és olvasónak az írás, miért érdemes megismerni városunkat és a körülöttünk…
jan. 23
16:42
Magunkat kutatjuk az űrből (MaHu)
A Föld légkörét, vizeit és talaját kutatják az űrből az amerikai űrkutatási hivatal idei missziói.
jan. 23
16:42
Megemlékeztek az újvidéki hideg napok áldozatairól (Múlt-kor)
Az 1942-es razzia, az úgynevezett hideg napok 72. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a vajdasági Újvidéken csütörtökön.
jan. 23
16:48
A többség egyetért a budapesti taxirendelettel (orientpress)
A 2013. szeptember 1-jén életbe lépett, a BKK által előkészített Fővárosi Önkormányzat új budapesti taxi rendeletével a taxisok és a fuvarszervezők döntő többsége egyetért. A mai demonstráció oka a fuvarszervező cégek, illetve a cégek és a szerződéses taxis vállalkozásaik közötti feszültségből adódhatott. A taxirendelet alapján a taxizás hosszú idő után kiszámíthatóbbá, a rendszer átláthatóbbá és…
jan. 23
17:18
Új delfinfajra bukkantak (MaHu)
Új folyamidelfin-fajt, 1918 óta az elsőt azonosították brazil tudósok az Araguaia folyóban.
jan. 23
17:27
Ez van, ha kártyát adsz egy fanboy kezébe (BerryBlog)
A BlackBerry idén ismét felemelkedik -- a próféta szerepét ezúttal nem a BlackBerry valamelyik vezetője, és nem is a BerryBlog önjelölt elemzője tölti be, hanem ugyanaz a srác, aki anno két rajongói videóval vált híressé az interneten. Bár az egyiknek az volt a címe, hogy "Ezért utálom a Z10-emet", a másiknak pedig "Még mindig utálom a Z10-emet", J_Caloy természetesen a legelvakultabb rajongók…
jan. 23
18:18
Még több lehetőség a nők 40 plusz programban (orientpress)
Módosul 'A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése' program feltételrendszere. 2014. január 1-jétől szélesedik azoknak a nőknek a köre, akik igénybe vehetik a nyugdíjba vonulás előtti időszakra vonatkozó kedvezményeket.A program meghirdetésekor azok a nők tartoztak a célcsoportba, akik legalább 39 év jogosultsági idővel rendelkeztek, és legalább fél éve álláskeresőként…
jan. 23
19:06
Zongoraduetté alakították a Voyager-szondák adatait (MaHu)
37 év alatt összegyűjtött mérési adatok adnak különleges zenei élményt. Kattintson és hallgassa meg!
jan. 23
19:33
5 hasznos kézmozdulat (nyest.hu)
Az előadáson nem csak a tartalom számít, a közönség a műsort is díjazza. Ellenállhatatlanul entellektüelnek szeretne látszani? Vegyen szemüveget, és alkalmazza a következő gesztusokat.
jan. 23
19:48
Gálaműsorral indul a Tolnay Klári emlékév (orientpress)
100 évvel ezelőtt született Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas kiváló és érdemes művész, ez alkalomból országos rendezvénysorozat veszi kezdetét, melyről Dr. Gógl Laurát, az emlékév főszervezőjét kérdeztük, aki kislányként egyszerűen bekopogott Márai Sándor egykori szerelmének ajtaján.
jan. 23
22:42
Megfejtették a hím szivárványos guppik titkát (Infostart)
Tübingeni kutatók megfejtették a szivárványos guppik hímjeinek titkát: legalább két különböző pigmentsejt együttesen gondoskodik a halak színfoltjairól.

Keresés