2014. január 20. hétfő

jan. 20
0:30
Ezer arany-, illetve ezüsttárgyat találtak amatőr brit kincsvadászok 2012-ben (168 Óra Online)
Mintegy 990 darab, kincsként azonosított régészeti leletet találtak 2012-ben a Nagy-Britannia területén kutató fémkeresős amatőr kincsvadászok – közölte a londoni British Museum.
jan. 20
6:00
Szakály Sándor megköveti azokat, akiket megsértett (Infostart)
Szakály Sándor megköveti azokat, akiket megsértett minapi nyilatkozatával. A Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója az ATV Szabad Szemmel című műsorában vasárnap azt is elmondta, lehet, hogy tévedett.
jan. 20
6:30
Rosszul teljesítenek és boldogtalanok a magyar gyerekek (168 Óra Online)
Már a magyar interneten is osztogatják azt a grafikont, amely szerint nemcsak a PISA-teszten szerepeltek le a magyar diákok, de még ráadásul boldogtalanok is. (A felmérést háromévente készítik el 65 ország részvételével, a 2012-es legutóbbit 510 000 olyan diák töltötte ki, akiknek az életkora 15 év 3 hónap és 16 év 2 hónap között volt.)
jan. 20
7:30
Erős földrengés rázta meg Új-Zéland középső részét (MaHu)
Nagy erejű, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Új-Zéland középső részét, a földmozgást a fővárosban, Wellingtonban is lehetett érezni. Főként a gyéren lakott Wairarapában rongálódtak meg házak, kémények dőltek le, ablakok törtek be.
jan. 20
8:36
Miért barátságosak bizonyos kutyák? (nyest.hu)
A kutyák emberre irányuló szociális viselkedését befolyásolja, hogy az oxitocinra érzékeny receptorfehérje mely genetikai változatait hordozzák. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport irányításával készült tanulmány a PLoS ONE folyóiratban jelent meg január 15-én.
jan. 20
8:54
Meg kell győzni a világot Egyiptom biztonságáról - interjú Bács Tamással (Múlt-kor)
Meg tudtuk őrizni a Kákosyék révén ismertté vált pozíciónkat a nemzetközi egyiptológiában - mondta el a Múlt-kornak adott interjújában Dr. Bács Tamás, akivel forradalomról, Záhi Havvászról, a modern régészetről és a pangó egyiptomi turizmusról is beszélgettünk.
jan. 20
9:00
Uniós munkavállalás: senki nem áll a britek mellé? (orientpress)
Egyetlen más EU-társállam sem támogatja David Cameron brit kormányfő terveit az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás korlátozására - írta vezető uniós politikusok véleményét idézve a hétfői Financial Times. A londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egyenesen Németország érdekeinek veszélyeztetésével vádolta a konzervatív párti brit…
jan. 20
9:18
Legalizációs mozgolódás, autonóm autók és új terápiás gyógyszerek - Lapszemle (orientpress)
Az Egyesült Államok elnöke nem zárkózik el a marihuána legalizálásától - informál a Népszabadság. Obama nem tarja veszélyesebbnek a marihuánát az alkoholtól vagy a cigarettától. A Magyar Nemzet a jövő autonóm közlekedési eszközeiről cikkezett. A Világgazdaság arról tájékoztat: tíz új innovatív terápiát jelentő gyógyszer támogatásáról döntött az egészségbiztosító.
jan. 20
9:57
Megvizsgálhatják Hitler pápájának aktáit (Múlt-kor)
Federico Lombardi szentszéki szóvivő vasárnap megerősítette a titkos vatikáni levéltár újabb részlegének megnyitási szándékát, miután Abraham Skorka argentin rabbi úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozhatja a XII. Pius pápaságára vonatkozó dokumentumokat.
jan. 20
10:30
Több száz embert kellett evakuálni az olaszországi ítéletidőben (MaHu)
Közepes szintű készültséget rendelt el hétfőn az olasz polgári védelem Itália északi tartományaiban a heves esőzések és havazás miatt.
jan. 20
10:30
Kína 7,7 százalékkal bővült 2013-ban (orientpress)
A tavalyi 7,7 százalékos kínai gazdasági növekedés 1999 óta a legalacsonyabb adatnak számít, de azért 0,2 százalékponttal mégis felette van a kínai vezetés által tervezett 7,5 százaléknak. Ennek tükrében meglepő, hogy gyengülnek az ázsiai tőzsdeindexek.
jan. 20
10:42
Nyelvtanházi – Tegye próbára tudását! (nyest.hu)
Ön meg tud oldani egy hetedikeseknek szóló nyelvtani házi feladatot? – Legyen erős, legalább próbálja meg!
jan. 20
10:42
80 ezer BlackBerryt integrál új adatvédelmi rendszerébe a Pentagon (BerryBlog)
Az Amerikai Védelmi Minisztériumnál szeretik a BlackBerryket. Nyilván ennek történelmi hagyománya van már a Pentagonban, hiszen ha biztonságos mobilkommunikációs megoldást keres valaki, akkor a BlackBerryknél keresve sem találhatott jobbat a múltban, illetve nem találhat jobbat most sem. A "cég" most több lépcsőben izzítja be új mobilmenedzsment-rendszerét, melybe idén összesen százezer, a…
jan. 20
10:48
Január végéig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét (orientpress)
2014. január 31-e a 2013. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A fizetési értesítő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának bevallási felületén érhető el.
jan. 20
11:00
10 tény a Ku Klux Klánról (Múlt-kor)
jan. 20
12:00
Felfedezték az univerzum legnagyobb gázfelhőjét (MaHu)
Az univerzum legnagyobb gázfelhőjét fedezték fel egy kvazár fényében amerikai csillagászok. Úgy vélik, az "intergalaktikus pókháló" egy fonalát azonosították.
jan. 20
12:00
Tíz év múlva több mint félmillióval kevesebb aktív korú lesz hazánkban (orientpress)
A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének népesség-előreszámításai szerint a következő 10 évben, 2014 és 2024 között mintegy 412 ezerrel csökken majd Magyarország teljes népessége, ám ennél jóval, csaknem 40 százalékkal lesz nagyobb mértékű a fogyás (mintegy 579 ezer fő) az aktív életkorúak, a 20-64 évesek körében. Ezzel párhuzamosan, 2020-ig az újszülöttek várható élettartama a fiúk esetében a…
jan. 20
12:03
Újra megnyitják az Altamira-barlangot (Múlt-kor)
Tizenkét év szünet után ismét megnyitják a látogatók előtt a világhírű őskori sziklafestményeket rejtő észak-spanyolországi Altamira-barlangot.
jan. 20
12:18
Fél évszázada nem volt ilyen rossz paprikatermés (orientpress)
A tavaly októberi fagy megtizedelte a hazai paprikatermést, egyes gazdák szerint az utóbbi ötven év legrosszabb termését aratták le az év végén. A kedvezőtlen időjárás miatt a termény jelentős hányadát nem tudták betakarítani a földekről, az ország bizonyos pontjain 50 százalékos kiesést mértek. Hiány nem lesz a piacon, Bulgáriából, Kínából importált fűszerőrleménnyel töltik fel a polcokat.
jan. 20
13:06
Rehabilitáltak egy 1670-ben ártatlanul máglyára küldött zsidót (Múlt-kor)
Rehabilitáltak egy 344 évvel ezelőtt rituális gyilkossággal megvádolt, ártatlanul halálra ítélt zsidót a kelet-franciaországi Glatiny faluban.
jan. 20
13:06
Valaki kővel dobálózik a Marson (168 Óra Online)
Az egyik képen még nem volt ott a tízcentis kő, a másikon már igen. Egyelőre nem ismerik a forrását.
jan. 20
13:30
Mozgásban az európai bankszektor (orientpress)
Átrendeződik az európai bankszektor, a társaságok több mint fele tervez értékesítést, illetve felvásárlást a következő fél évben. A vizsgált piacok közül leginkább Franciaországban, Ausztriában és Svájcban gondolkodnak a pénzintézetek az eladásban - derül ki az EY legfrissebb iparági felméréséből, amelyben mintegy 200 banki vezetőt kérdeztek meg.
jan. 20
14:42
Megérkezett az "okos" teniszütő (MaHu)
Mini elektronikus érzékelő teszi "okossá" a teniszütőt: a játékosok az ütőre szerelt műszerrel elemezhetik játék közben az ütéseiket - adott hírt a Sony új fejlesztéséről.
jan. 20
14:55
Hamarosan jön a Z30 a Telekomhoz! (BerryBlog)
Régebben voltak idők, amikor egy-egy újabb BlackBerry magyarországi megjelenésére több mint fél évet kellett várni, és bár a helyzet azóta sokat javult, bizonyos okokból kifolyólag a magyarországi szolgáltatóknál továbbra is eltart egy darabig, míg belistázzák az újdonságokat. De legalább belistázzák, mint ahogy a Telekom tette a BlackBerry aktuális nagyágyújával, az egyébként tavaly október…
jan. 20
15:12
DNS-teszt tisztázta a Titanic egyik utolsó rejtélyét (Múlt-kor)
DNS-teszt tisztázta a Titanic-katasztrófa egyik utolsó rejtélyét: több mint száz éve a hullámsírba merült hajóról nem menekült meg a kétéves Loraine Allison sem - számolt be a fejleményekről a The Daily Telegraph.
jan. 20
15:14
Áprilisban adják át a Várkert Bazárt (Múlt-kor)
Közel kétszáz program várja országszerte az érdeklődőket az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából elindított 2014 Ybl bicentenárium - Magyar Építészet Éve rendezvényein. Az emlékév kiemelkedő eseménye a felújított Várkert Bazár átadása lesz.
jan. 20
15:18
Ismét sláger lehet az ingatlanbefektetés (orientpress)
Az elmúlt évtized ingatlanboomja majd drasztikus visszaesése után újra fellendülés jöhet 2014-ben. A hitelezést segítő intézkedések, az árak csökkenése és az ingatlanbefektetések előnyei az általános banki betétekkel szemben közösen járultak hozzá az közelmúlt kedvező változásaihoz, és bizakodásra adnak okot idén is - véli Erdélyi Ferenc, a Duna Consortium Zrt. vezetője, az OTP Ingatlanpont…
jan. 20
16:48
A kormány dönt a Paksot érintő határidőkről (orientpress)
Rendeletben határozza meg a kormány az atomerőműveket érintő szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési, valamint az ország fenyegetettségi szintjének megállapítására rendelkezésre álló határidőket; a kabinet honlapján megjelent tervezet szabályait várhatóan februártól kell alkalmazni.
jan. 20
16:50
Nyílik a pitypang, abroncs lesz belőle (orientpress)
Áttörés előtt áll a pitypangból készülő gumiabroncsok előállításában az aacheni székhelyű Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézet(IME). Az utóbbi években a hatékony termesztési módszereknek és az optimalizált földművelési rendszereknek köszönhetően lehetővé vált a kiváló minőségű, természetes abroncsok előállítása a gyermekláncfűből. Az IME münsteri telephelyén nemrég megkezdődött annak a…
jan. 20
16:57
Tisztázták a Titanic-katasztrófa egyik utolsó rejtélyét (168 Óra Online)
DNS-teszt tisztázta a Titanic-katasztrófa egyik utolsó rejtélyét: több mint száz éve a hullámsírba merült hajóról nem menekült meg a kétéves Loraine Allison sem – számolt be a fejleményekről a The Daily Telegraph.DNS-teszt tisztázta a Titanic-katasztrófa egyik utolsó rejtélyét: több mint száz éve a hullámsírba merült hajóról nem menekült meg a kétéves Loraine Allison sem – számolt be a…
jan. 20
17:01
First World Problems: Két hete Q10 nélkül, Androiddal (BerryBlog)
Mindenkit előre figyelmeztetek, hogy ez a bejegyzés egy igazi fanboy-szerű utálkozás lesz, Android-ellenes uszítás, de az ember hol máshol ossza meg frusztrációját, mint barátok közt! Annyi történt, hogy első újévi meglepetésként egy reggel a Q10 többé nem volt hajlandó elfogadni az energiát egy akkumulátortól se, hiába adtam neki teljesen feltöltött telepeket - azt jelezte, az neki nem elég…
jan. 20
17:18
Vaskori falu maradványait tárták fel Dániában (Múlt-kor)
Egy remek állapotban fennmaradt vaskori falu maradványait tárták fel a régészek az észak-dániai Aalborgban, ahol egy új kórház építési munkálatait megelőzően vizsgálják a szakemberek a beruházásban érintett területeket.
jan. 20
18:00
Postát avattak a MÁV-Aszódi Lakótelepen (orientpress)
Mintegy 2,5 millió forintból újították fel Ferencvárosban MÁV-Aszódi Lakótelep postai kirendeltségét: a renovált épületet Vas Imre országgyűlési képviselő, Bácskai János kerületi polgármester, Sajó Ákos önkormányzati képviselő, valamint Kocsis István, a Magyar Posta Zrt. hálózati igazgatója át hétfőn.
jan. 20
19:07
Sém fiai (nyest.hu)
Úgy érzi, keveset tud az arabról és a héberről? Szívesen olvasna a Közel-Kelet ókori nyelveiről? Az etióp kereszténység története érdekli, vagy inkább az ószövetségi történetek háttere? Akkor van egy kötet, melyet érdemes lesz a kezébe vennie.
jan. 20
19:24
A padlásról kerültek elő a polgárháborús képek (Múlt-kor)
Több száz, addig ismeretlen fotó került elő egy dél-vermonti ház padlásáról 1975-ben. A jó állapotban megmaradt felvételek az amerikai polgárháború örökségének fontos részeivé váltak.
jan. 20
21:18
Sikerült felébreszteni a hibernált Rosettát (Infostart)
Sikerült felébreszteni 2011 óta tartó hibernációjából hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű üstökösvadász űrszondáját: első rádiójeleit az ESA tájékoztatása alapján közép-európai idő szerint 19 óra 18 perckor fogták.

Keresés