2013. január 1. kedd

jan. 1
7:00
Felakasztotta magát a gorilla – itt az utód (168 Óra Online)
A cseh főváros állatparkjában nyáron pusztult el egy ötéves hím példány, Tatu, így különösen nagy az öröm, hogy gyarapodott a gorillacsalád.
jan. 1
14:42
Földönkívülieket gyártanak majd a Földön (168 Óra Online)
Már rendelkezésre áll egy mesterséges genetikai rendszer, amely elvben lehetővé teszi a földitől alapjaiban különböző létformák előállítását – írja az Origo.

2013. január 2. szerda

jan. 2
6:06
Ezt nyeri az Év hala (Infostart)
Győzött a menyhal - közölte honlapján a Magyar Haltani Társaság. A szilveszter éjjel lezárult az "Év hala - 2013" címért folyó választás során a menyhal a leadott szavazatok több mint felét kapta.
jan. 2
14:54
Ez veszélyezteti a magyar tudomány jövőjét (168 Óra Online)
A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (Tudosz) szerint veszélyezteti a magyar tudomány jelenét és jövőjét a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók nyugdíjba küldése.
jan. 2
17:06
Az űrhajósok agyára mehet a Mars-utazás (168 Óra Online)
A besugárzott kísérleti egerek agyában megjelentek az emberek esetén beszédzavarral és emlékezetkieséssel járó Alzheimer-kórt jelző béta-amiloid plakkok is.
jan. 2
19:51
Az enyhén túlsúlyos emberek tovább élnek (168 Óra Online)
Az enyhén túlsúlyos embereknél kisebb a korai halálozás kockázata, mint az optimális testtömegűek esetében – ezt mutatja egy olyan nemzetközi vizsgálat, amely csaknem 3 millió felnőttre terjedt ki szerte a világban.

2013. január 3. csütörtök

jan. 3
5:57
Az antidepresszánsok nem növelik a terhesség körüli kockázatokat (Infostart)
A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok nincsenek összefüggésben a halvaszületés vagy a csecsemőhalálozás magasabb kockázatával - derült ki egy svéd tanulmányból.

2013. január 4. péntek

jan. 4
5:57
Újraírják a Nagy Pszichiátriai Betegségek Könyvét (168 Óra Online)
Újraírják Amerikában a pszichiátriai betegségek nagykönyvét, amely sok millió beteg sorsát befolyásolhatja – írja az Origo. A sokat újító, de azért nem unortodox új kézikönyvben, a DSM-ben a mentális zavarok közé kerültek a bőrtépkedők, a nagy zabálók és a hisztis gyerekek, de kimaradtak belőle a szexfüggők, és kikerültek a transzneműek. A klinikai tesztek ugyan nem nagyon sikerültek, a világ…
jan. 4
14:12
Hoffmannt kiosztották: irreális, megalapozatlan, alkalmatlan (168 Óra Online)
A Nyelvtudásért Egyesület szerint a nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája a jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megoldja a hazai nyelvoktatással kapcsolatos problémákat, vagy, hogy előremutató gondolatokat közöljön a nyelvtanulás-nyelvtanítás terén. A civilek az oktatási államtitkárság által kiadott „Fehér Könyvet” véleményezték.
jan. 4
14:45
Hat tippet adunk, hogyan kerüljék el a fertőzéseket (168 Óra Online)
Az internetes kártevők esetében a mennyiséget felváltotta a minőség. Személyre szabott támadások jönnek a vállalatok ellen, a hazai felhasználók pénzét pedig magyarul beszélő banki trójaiak próbálják meg ellopni az új évben.

2013. január 5. szombat

jan. 5
10:33
Szuperüstökös közelít (168 Óra Online)
Az év leglátványosabb tudományos eseménye az ISON nevű üstökös érkezése lesz, amely teliholdként ragyog majd november végén az égbolton.
jan. 5
13:33
Rendkívüli tempóban falta a nőket a diktátor (Adó1százalék)
Jovanka Broz, a néhai jugoszláv elnök, Josip Broz Tito 88 éves özvegye szerint férje "jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán".
jan. 5
14:57
Különleges meteoritot találtak (168 Óra Online)
Amatőr gyűjtő vásárolta meg 2011-ben egy marokkói meteorit-árustól azt a repedezett külsejű sötét kőzetdarabot, amelyről a későbbi részletes elemzés során kiderült, hogy körülbelül 2,1 milliárd évvel ezelőtt jött létre a Mars nedves felszíni környezetében, ezért sokkal több vizet tartalmaz a korábbiaknál.
jan. 5
15:57
Japán találmány az érzelemjelző farkas öv (Adó1százalék)
Egy japán feltaláló olyan övet szerkesztett, amelyen hátul szőrmés farok díszlik, és aszerint csóválódik, ahogy változik viselőjének szívritmusa. Így aztán jó látható külső megnyilvánulása lehet például annak, ha nagyot dobban valaki szíve, mert meglátja álompárját.
jan. 5
18:39
260 ezer kilométer magas plazmacsóvát lövellt ki a Nap - videó (Adó1százalék)
A Nap is megtartotta a maga óévbúcsúztatóját 2012 utolsó napján. A látványos napkitörésről fotót és videót is közölt a NASA. A jelenség csaknem négy órán keresztül tartott.
jan. 5
18:57
Veszély! - Mobilokról szívják le a pénzt a hackerek (Adó1százalék)
Azok a mobilbankolást és mobilfizetést használó ügyfelek vannak kitéve a leginkább hackertámadásoknak, akik iPhone-t vagy androidos okostelefont használnak - derül ki a Javelin kutatócég elemzéséből.
jan. 5
19:54
Kállay Miklós és a kállai kettős (168 Óra Online)
A Horthy-vita alkalmából ismét kézbe vehető Kállay Miklós magyar királyi miniszterelnök (1942–1944) újból megjelent emlékirata. Kállay nevéhez fűződött a diplomáciai kállai kettős taktikája, a régi nagykállói várból eredt fura, lábváltó páros tánc. Eleink foglyaikat kettesével, egymásnak háttal összekötözték, és „megtáncoltatták őket” korbáccsal. Igaz, ami igaz: volt hasonlóság a hajdani és az…

2013. január 6. vasárnap

jan. 6
16:16
A levegőben robbant fel az UFO – video (168 Óra Online)
Egy kaliforniai férfi videóra vette, amint egy ismeretlen tárgy hatalmas tűzlabdává alakul.
jan. 6
18:21
Másfél év múlva Hawaii belesüllyed a tengerbe (Adó1százalék)
Szép lassan megeszik a Hawaii talapzatát a felszín alatti vizek, a legfrissebb kutatások úgy számolnak: másfél év múlva indul meg a tengerfenék felé a sziget.
jan. 6
18:39
Egyre több fiatal érdeklődik családjáról a nemzetbiztonság irattárában (Adó1százalék)
Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.

2013. január 7. hétfő

jan. 7
14:45
Dráma: bealszanak az utasszállító gépek pilótái (Adó1százalék)
Nem először hallani arról, hogy az utasszállító gépek pilótáit túlhajszolják. Egy friss felmérés szerint előfordul, hogy egy-egy pilóta akár 23 órányi ébrenlét után is dolgozik, ha úgy jön ki a munkarendje, írja az origo.hu. Emiatt pedig nem ritka, hogy elalszanak repülés közben.
jan. 7
15:57
Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedés lehet (Adó1százalék)
Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a gleccserkutatók, akik úgy vélik, hogy korábban jelentősen alábecsülhették az olvadó jégtakarók jelentette potenciális veszélyt.

2013. január 8. kedd

jan. 8
6:45
Egy kis szigeten ismerik a hosszú élet titkát (168 Óra Online)
A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember – mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.
jan. 8
7:09
Nehezebb lett a kilogramm (Infostart)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok.
jan. 8
7:51
Nehezebb lett a kilogramm (Adó1százalék)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok. A kilogrammnak a franciaországi Sévres-ben lévő súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában őrzött, henger alakú, platina alapú prototípusára a légszennyezés parányi részecskéi tapadtak.
jan. 8
13:21
Rengeteg Föld-szerű bolygó van a Tejútrendszerben (168 Óra Online)
A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagászai szerint a Tejútrendszerben nagyjából 17 milliárd Földhöz hasonló bolygó lehet.
jan. 8
21:51
Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben (Infostart)
Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben, minden ma élő emberre legalább kettő jut - közölte Francios Fressin amerikai asztrofizikus legújabb becslését egy hétfői csillagásztalálkozón az Egyesült Államokban.

2013. január 9. szerda

jan. 9
8:36
Ezzel megelőzhető az elbutulás (168 Óra Online)
A magas vérnyomás kezelésére használt bétablokkolók szedése csökkentheti a demencia kockázatát – derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 9
10:48
Beethovent hallgatni veszélyes (168 Óra Online)
Az autóvezetés biztonsága és a közben hallgatott zene közötti összefüggés alapján állítottak össze slágerlistát Nagy-Britanniában.
jan. 9
17:24
Brit tudósok: ezért tud esőben gyalogolni az ember (168 Óra Online)
Hosszas áztatás után a kéz- és lábujjak bőre redőződik, ami segíti az embert a nedves tárgyak megfogásában – derítették ki brit kutatók, akik szerint a bőr gyűrődése már az ember őseit is segíthette a nedves körülményekhez való jó alkalmazkodásban.

2013. január 10. csütörtök

jan. 10
6:15
Hová csörtettek a dinoszauruszok? (Infostart)
Kilencvenötmillió évvel ezelőtt nagy csapat apró, két lábon járó őshüllő rohant át a mai Queensland területén, "Ausztráliában" lábnyomok ezreit hagyva hátra. A "csörtető" dinoszauruszokról most kiderült, hogy nem szárazföldön, hanem vízben gázolva haladtak.
jan. 10
17:36
Elpazaroljuk a világon megtermelt élelmiszer felét (168 Óra Online)
Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna – derül ki egy Nagy-Britanniában készült jelentésből.

2013. január 11. péntek

jan. 11
5:57
Új repülőbéka-fajt fedeztek fel Délkelet-Ázsiában (Infostart)
Egy ausztrál biológus és vietnami kollégái új repülőbéka-fajt fedeztek fel kevesebb mint 100 kilométerre Délkelet-Ázsia egyik legnyüzsgőbb városától.
jan. 11
9:33
A merevedési zavar fizikai okai (168 Óra Online)
Azok a férfiak, akik komoly periodontális problémáik miatt fogínygyulladástól szenvednek, háromszor gyakrabban tapasztalnak erekciós problémákat is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

2013. január 12. szombat

jan. 12
8:03
Az elhízás fokozza az agykárosodást (Infostart)
Az elhízás fokozza az Alzheimer-kórral járó agykárosodást egy francia tanulmány szerint.
jan. 12
8:39
Az eddigi legnagyobb spirálgalaxist fedezték fel (Infostart)
Az eddigi legnagyobb spirálgalaxist fedezte fel a NASA ultraibolya űrteleszkóp, a GALEX (Galaxy Evolution Explorer) felvételeinek segítségével egy nemzetközi kutatócsoport. Az amerikai, brazil és chilei csillagászok Kaliforniában, az Amerikai Asztronómiai Társaság 221. közgyűlésén számoltak be eredményeikről.
jan. 12
20:45
Terjed a vírusfertőzés (168 Óra Online)
Lengyelországban egyre nagyobb gondot okoz, hogy a szülők egyre szélesebb köre ellenzi a gyermekek számára előírt kötelező oltásokat. Még olyan vélemények is terjednek, hogy ezek az oltások halált is okozhatnak, ezért inkább maguk fertőzik meg csemetéiket, hogy a betegségekkel ilyen módon vegyék fel a küzdelmet. Az orvosok egyértelműen azt állítják – ez kuruzslás.

2013. január 13. vasárnap

jan. 13
6:39
Félelmetes homokvihar csapott le (168 Óra Online)
Óriási tengeri homokvihar csapott le az északnyugat-ausztráliai Onslow városa közelében január 10-én.
jan. 13
13:15
Nem robban fel a Föld 2036-ban (168 Óra Online)
A NASA tudósai szerint a legfrissebb megfigyelések azt mutatják, hogy az Apophis aszteroida nem fogja a közeljövőben a Földet fenyegetni, számol be az Usa Today.
jan. 13
16:00
Ritkaságok érkeztek Budapestre (168 Óra Online)
A két tojásrakó hangyászsün eddig karanténban volt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezeket az állatokat nagyon ritkán lehet látni állatkertekben.
jan. 13
17:39
Csaknem ötvenezren maradtak a Donnál (168 Óra Online)
A munkaszolgálat 1938-45 között létezett sajátos magyar katonai szolgálat, amelyet zsidó vallású vagy származású, valamint politikailag megbízhatatlan és más nemzetiségű (például szerb, román, ruszin) sorkötelesek fegyver nélkül, fizikai munkával voltak kötelesek teljesíteni. Az embertelen körülmények, a brutális bánásmód következtében a munkaszolgálatosok többsége nem élte túl: a doni áttörésnél…

2013. január 14. hétfő

jan. 14
18:57
Durva kiberkémkedési akciósorozatot lepleztek le (168 Óra Online)
Diplomáciai, kormányzati és tudományos kutatással foglalkozó szervezeteket világszerte legalább öt éve támadó, kiberkémkedési akciósorozatot azonosított a Kaspersky Lab informatikai biztonságtechnikai vállalat az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint.
jan. 14
20:36
Ez veszélyezteti a gyerekek immunrendszerét (Infostart)
A magas telítettzsír-tartalmú ételek - például gyorséttermi húspogácsák - gyakori fogyasztása csökkentheti a gyerekek immunrendszerének hatékonyságát, és egyebek között asztmát és bőrkiütést okozhat nekik - állapították meg új-zélandi tudósok.
jan. 14
21:03
Kihalhat a lapostetű a szőrtelenítés miatt (Adó1százalék)
Kihalás fenyegeti a lapostetűt az emberiség szeméremszőrmentes divatja miatt - "figyelmeztetnek" ausztrál orvosok.

2013. január 15. kedd

jan. 15
5:57
Alig akad lapostetű (168 Óra Online)
Kihalás fenyegeti a lapostetűt az emberiség szeméremszőrmentes divatja miatt – „figyelmeztetnek” ausztrál orvosok.
jan. 15
13:39
A magyar egyetemeket népszerűsítik külföldön (168 Óra Online)
Navracsics Tibor: a Campus Hungary programmal Magyarország visszatért az európai szellemi közéletbe
jan. 15
17:33
Így lesz valakiből főnök (Infostart)
Brit kutatók felfedeztek egy gént, amely segít abban, hogy valaki vezetőnek szülessen.
jan. 15
18:27
Kétezer éves kincsekre bukkanta a Krím-félszigeten (Infostart)
Kétezer éves kincseket fedeztek fel Ukrajnában, a Krím-félszigeten, Kercs közelében, ahol 1989 óta orosz és ukrán régészek egy ősi erődítményt tárnak fel.
jan. 15
19:21
A horog sem fáj a halaknak (Infostart)
A halak nem éreznek fájdalmat, még akkor sem, ha horogra akadva keservesen vergődnek - állapították meg egy új kutatás szerzői.

2013. január 16. szerda

jan. 16
14:09
Okostelefonon és táblagépen tanulhatunk jelnyelvet (Adó1százalék)
Elkészült a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával létrehozott Hallatlan jelnyelvi szótár mobiltelefonos alkalmazásának megújult, 2.0-ás verziója, amely iOS és Android operációs rendszert futtató okostelefonokra és táblagépekre egyaránt letölthető.

Keresés