2013. január 1. kedd

jan. 1
7:00
Felakasztotta magát a gorilla – itt az utód (168 Óra Online)
A cseh főváros állatparkjában nyáron pusztult el egy ötéves hím példány, Tatu, így különösen nagy az öröm, hogy gyarapodott a gorillacsalád.
jan. 1
8:06
Mélyült a válság a görög kiskereskedelemben (orientpress)
A kiskereskedelem volumene 18,1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Két éve a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Görögországban októberben, miután a jelentős munkanélküliséget eredményező megszorító intézkedések miatt a görögök kevesebbet vásárolnak.
jan. 1
10:00
2012 tíz legjobb videója (nyest.hu)
A The Guardian év végi válogatást közölt az év legjobb tudományos videóiból. A tíz legjobb videóból most ötöt mutatunk meg olvasóinknak. Kiderül, hogyan lebegtethető egy asztali lámpa, hogyan képzelhető el élet pulzus nélkül, miért olyan ritka a Vénusz-átvonulás, hogyan menthetőek meg a növények a kihalástól, és hogy mit tud egy muslica szeme...
jan. 1
11:00
Az USA elkerülte a 'költségvetési szakadékot' (orientpress)
Az amerikai szenátus keddre virradóra elfogadta az úgynevezett 'költségvetési szakadék' elkerüléséről szóló megállapodást. A kongresszus felsőháza két órával az éjféli határidő lejárta után adta áldását az utolsó percben nyélbe ütött, két párti kezdeményezéssel született megállapodásra: 89 szenátor adta rá a voksát, és nyolcan ellene szavaztak.
jan. 1
11:03
190 éve született Petőfi Sándor (Múlt-kor)
Százkilencven éve, 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor költő, a magyar költészet legismertebb alakja. Németh G. Béla így írt róla: Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot.
jan. 1
13:09
150 éve született a modern olimpiák atyja (Múlt-kor)
Százötven éve, 1863. január 1-jén született a francia Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiai mozgalom atyja. Nevét őrzi a Pierre de Coubertin-díj, amelyet minden esztendőben az év legsportszerűbb cselekedeteiért ítél oda a sportolóknak a Nemzetközi Fair Play Bizottság.
jan. 1
14:00
Állami fenntartásban a köznevelési intézmények (orientpress)
Állami fenntartásba kerültek január 1-jével az eddig önkormányzati köznevelési intézmények, amelyek ezzel beolvadtak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon - ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményben lévő más eszközöket és felszereléseket is - szintén a központ ingyenes használatába, illetve kezelésébe került.
jan. 1
14:42
Földönkívülieket gyártanak majd a Földön (168 Óra Online)
Már rendelkezésre áll egy mesterséges genetikai rendszer, amely elvben lehetővé teszi a földitől alapjaiban különböző létformák előállítását – írja az Origo.
jan. 1
15:15
Százötven éve kezdődött a rabszolga-felszabadítás (Múlt-kor)
Százötven éve, 1863. január 1-jén lépett életbe Abraham Lincoln amerikai elnök rabszolgákat felszabadító Előzetes Emancipációs Kiáltványa. A rendelkezés jóval kevesebb embert szabadított fel, mint azt napjainkban gondolnánk, a dokumentum mégis történelmi jelentőségű.
jan. 1
17:21
70 éve halt meg Rejtő Jenő (Múlt-kor)
Hetven éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, akit írói álnevén, P. Howardként is ismer és szeret a magyar olvasóközönség.
jan. 1
22:18
Tbc elleni szert hagytak jóvá az Egyesült Államokban (MaHu)
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hivatal (FDA) engedélyezte a Johnson&Johnson új, a multirezisztens tuberkulózis elleni készítményét.

2013. január 2. szerda

jan. 2
6:06
Ezt nyeri az Év hala (Infostart)
Győzött a menyhal - közölte honlapján a Magyar Haltani Társaság. A szilveszter éjjel lezárult az "Év hala - 2013" címért folyó választás során a menyhal a leadott szavazatok több mint felét kapta.
jan. 2
9:06
Horthy katonái (Múlt-kor)
A XX. századi magyar történelem alakításában meghatározó szerep jutott nagybányai Horthy Miklósnak, a Magyar Királyság 1920. március 1-e és 1944. október 16-a közötti államfőjének, az ország kormányzójának.
jan. 2
11:12
Botrány a Katolikus Püspöki Kar 1951-es hűségesküje után (Múlt-kor)
1951. július 21-én kiemelkedő jelentőségű esemény zajlott le az Országházban: a magyar katolikus egyház vezetői több évi ellenállás után meghajoltak az államhatalom előtt, és letették az esküt a Népköztársaságra, az 1949-es Alkotmányra.
jan. 2
11:12
Mi köze Tiszaújvárosnak Londonhoz? (BerryBlog)
Tiszaújváros és London elég kevés tekintetben hasonlít egymásra, az egymástól uszkve 1600 kilométerre fekvő két várost most mégis összeköti valami számunkra állati fontos kapocs. Ez a borsodi város egyik turisztikai szempontból kevésbé fontos, munkaadói és munkavállalói oldalról viszont kétségtelenül lényeges nevezetességéhez, az amerikai Jabil circuits helyi gyártóüzeméhez köthető.  A gyár…
jan. 2
13:18
Ungváry: Lehetnénk megértőbbek Horthyval szemben (Múlt-kor)
1944 márciusáig Horthy szerepe alapvetően pozitívnak tekinthető, még akkor is, ha a mai kor normáival nem egyeztethető össze az, ahogy ő politikusként viselkedett, fejtette ki Ungváry Krisztián a hvg.hu-nak adott interjújában.
jan. 2
14:54
Ez veszélyezteti a magyar tudomány jövőjét (168 Óra Online)
A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (Tudosz) szerint veszélyezteti a magyar tudomány jelenét és jövőjét a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók nyugdíjba küldése.
jan. 2
15:24
63 évet késett a vasúti naptár (Múlt-kor)
December végén érkezett egy pennsylvaniai helyi laphoz a vasút naptárja, hogy megszépítse az új évet - mindenki megdöbbenésére azonban az 1950-es kalendárium érkezett meg a szerkesztőségbe.
jan. 2
17:06
Az űrhajósok agyára mehet a Mars-utazás (168 Óra Online)
A besugárzott kísérleti egerek agyában megjelentek az emberek esetén beszédzavarral és emlékezetkieséssel járó Alzheimer-kórt jelző béta-amiloid plakkok is.
jan. 2
19:36
A legnagyobb videók! (nyest.hu)
A The Guardian év végi válogatást közölt az év legjobb tudományos videóiból. A tíz legjobból most a második ötöt is megmutatjuk olvasóinknak. Kiderül, hogyan landolt a Curiosity a Marson, hogyan lehet a halpiacra kerülni egy planktonból, milyen mennyiségű információ kering napi szinten az interneten, mi Andrea Sella két kedvenc kémiai eleme, és végül: hogyan morajlanak a seregélyek.
jan. 2
19:51
Az enyhén túlsúlyos emberek tovább élnek (168 Óra Online)
Az enyhén túlsúlyos embereknél kisebb a korai halálozás kockázata, mint az optimális testtömegűek esetében – ezt mutatja egy olyan nemzetközi vizsgálat, amely csaknem 3 millió felnőttre terjedt ki szerte a világban.
jan. 2
21:36
Szlovákia befejezte a digitális átállást - 2013-01-02 21:10:37 (sat.hu)
Szlovákia a legújabb európai ország, amely lekapcsolta az analóg földi sugárzást, és végleg digitálisra váltott.
jan. 2
21:38
Megszűnt a Reflektor TV - 2013-01-02 21:20:08 (sat.hu)
2013. január 1-jével megszűnik a Reflektor TV.
jan. 2
21:51
A világ legjobb tűzijátékai az űrben - KÉPEK! (MaHu)
Az óévet világszerte tűzijátékokkal búcsúztatták, de lássuk a legszenzációsabb fotókat, amiket a világegyetem valaha produkált!

2013. január 3. csütörtök

jan. 3
5:57
Az antidepresszánsok nem növelik a terhesség körüli kockázatokat (Infostart)
A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok nincsenek összefüggésben a halvaszületés vagy a csecsemőhalálozás magasabb kockázatával - derült ki egy svéd tanulmányból.
jan. 3
9:15
Képeken a legkorábbi fáraóábrázolás (Múlt-kor)
Egy ötven évvel ezelőtt felfedezett, több mint ötezer éves metszeten azonosították az ókori Egyiptom első ismert fáraóját, amire a felső-egyiptomi uralkodók királyi szimbóluma, a rajzokon is jól kivehető fehér korona utal.
jan. 3
10:18
Polgári repülőgépekkel kémkedett a Szovjetunió (Múlt-kor)
A Szovjetunió polgári repülőgépekkel kémkedett Nagy-Britannia légterében a hidegháború idején – többek között ez is kiderül azokból a titkosszolgálati iratokból, amelyek titkosságát 30 év után oldották fel pénteken.
jan. 3
11:03
Kihirdették a Wolf-díj nyerteseit Izraelben (MaHu)
Kihirdették a Wolf-díj 2013-as díjazottjainak névsorát, amelyben idén amerikai, német és osztrák tudósok, valamint egy portugál építész szerepel - jelentette be szerda este Tel Avivban a Wolf Alapítvány.
jan. 3
11:21
Vagy jó kémfotót, vagy semmilyent! (BerryBlog)
Aki gyakorta olvasgatja a BerryBlogot, bizonyára nem először találkozik mindenféle készülékeket ábrázoló kémfotókkal, amiken szinte törvényszerűen nincs egy éles pont sem, a megvilágítás meg aztán végképp csapnivaló. Az efféle képek készítésének körülményeit behatóbban ismerők tudhatják, hogy ennek az oka elég prózai: többnyire nincs idő komponálni, a felvétel tárgya csak másodpercekre tűnik fel,…
jan. 3
12:24
90 éve halt meg a Svejk szülőatyja (Múlt-kor)
Kilencven éve, 1923. január 3-án hunyt el Lipnicében Jaroslav Hasek cseh író, humorista, a cseh irodalom legkiválóbb szatirikusa.
jan. 3
12:24
Zéró? Nem semmi! (nyest.hu)
Ha a nyelvben valami nem hangzik el, akkor az vagy nincs ott, vagy ott van, csak nem mondjuk és persze nem halljuk. Annak járunk utána, mikor melyik megoldást érdemes feltételezni. A lengyel lányoktól egy jelöletlen bocin át egy elesett orosz katonáig haladunk.
jan. 3
13:27
Szárított tök őrizte meg XVI. Lajos vérét (Múlt-kor)
Két évszázaddal azt követően, hogy a forrongó francia nép kivégezte felszentelt uralkodóját, XVI. Lajost, s zsebkendőiket királyi vérébe mártotta, tudósok azt állítják, hogy egy ilyen forradalmi szuvenírként őrzött, véres szövetdarabra bukkantak.
jan. 3
13:29
Fia mesélte el Rommel halálát (Múlt-kor)
Eddig nem látott levélben mesél apja, Erwin Rommel haláláról Manfred Rommel, aki a szövetségeseknek diktálta le, mi is történt valójában az öngyilkosságba kergetett legendás vezértábornaggyal.
jan. 3
17:39
Londonba megy Knut hajószörnyetege (Múlt-kor)
Az akár száz harcost is magába fogadó 11. századi viking hadihajó, a Roskilde 6 egy koppenhágai kiállítás után jövőre Londonba megy, hogy a British Museum frissen megnyíló viking kiállításának egyik legfontosabb látnivalója legyen.
jan. 3
18:42
Megmenekülhettek volna Scotték (Múlt-kor)
Épségben visszatérhetett volna Scott és csapata a Déli-sarkról, ha a kapitány társai követik a legendás brit felfedező utasításait - ez áll annak a kutatásnak a végkövetkeztetésében, amely Scott besározott hírnevének helyreállítását tűzte ki célul.
jan. 3
21:42
3D TV játékkedvelőknek - 2013-01-03 20:54:55 (sat.hu)
Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy több új játék lesz elérhető a CINEMA 3D Smart TV-ken, amelyekkel jelentősen kibővülnek az interaktív szórakozási lehetőségek az egész család számára. A játékokkal először a CES közönsége találkozhat.

2013. január 4. péntek

jan. 4
5:45
Detektálták a bolygónövelõ gázáramokat egy protoplanetáris korongban (csillagászat.hu)
Az ALMA antennarendszerrel egy fiatal csillagot övezõ protoplanetáris korongban detektálták azokat a gázáramokat, amelyek a bolygókeletkezési elméletek szerint a diszk külsõ részébõl anyagot szállítanak a formálódó planétákra.
jan. 4
5:57
Újraírják a Nagy Pszichiátriai Betegségek Könyvét (168 Óra Online)
Újraírják Amerikában a pszichiátriai betegségek nagykönyvét, amely sok millió beteg sorsát befolyásolhatja – írja az Origo. A sokat újító, de azért nem unortodox új kézikönyvben, a DSM-ben a mentális zavarok közé kerültek a bőrtépkedők, a nagy zabálók és a hisztis gyerekek, de kimaradtak belőle a szexfüggők, és kikerültek a transzneműek. A klinikai tesztek ugyan nem nagyon sikerültek, a világ…
jan. 4
8:54
Azonosították Göring feleségét (Múlt-kor)
Orvos szakértők azonosították Herman Göring feleségének maradványait, amelyek Berlin mellett, egy vadászház kertjéből kerültek elő több mint húsz évvel ezelőtt. Hitler helyettese megszállottan szerette a nőt, akiről a Berlin melletti vadászházát is elnevezte.
jan. 4
8:54
Új autós navigáció érkezik BlackBerrykre (BerryBlog)
A BlackBerry platform eddig nem bővelkedett különösebben az autós vagy gyalogos navigációs alkalmazásokban, ellentétben egynéhány másik platformmal, melyek felépítésükből (vagy a rájuk épülő telefonok felépítéséből) fakadóan jobb terepet nyújtottak az efféle alkalmazásoknak. Jobb későn mint soha alapon most éppen a RIM igyekszik megtörni ezt az állapotot egy saját fejlesztésű, ingyenes navigációs…
jan. 4
11:00
Vasárnap népszavazás Horthyról (Múlt-kor)
Helyi népszavazást tartanak vasárnap Gyömrőn civilek, valamint az őket támogató pártok, szervezetek kezdeményezésére annak eldöntésére, hogy a pár hónapja Horthy parkra átnevezett közterület visszakaphatja-e eredeti nevét - tájékoztatott a Pest megyei város jegyzője.
jan. 4
11:00
Baj-e az, ha férfival? (nyest.hu)
Különlegesen ragozódik-e a „férfi” szó? Igen, de nem azért, amiért olvasónk gondolja. A leghelyesebb, ha lecsekkoljuk a nyelvi adatokat. Elismételjük azt is, hogy mi helyes a nyelvben, és mi nem.
jan. 4
12:04
A középkorban virágzó zsidó közösség élt a mai Afganisztánban (Múlt-kor)
Észak-afganisztáni barlangokban talált, részben héber, arámi és judeo-perzsa nyelvű iratok tanúsága szerint mintegy ezer évvel ezelőtt virágzó zsidó közösség élt a térségben.
jan. 4
12:04
Hitleren is túltettek a náci nyelvművelők (nyest.hu)
A Harmadik Birodalom megkísérelte eltüntetni az idegen szavakat a német nyelvből, de a náci törekvések kudarcot vallottak és a telefonból nem lett távbeszélő. Vannak, akik napjainkig sem adták fel a harcot – Németországban ma csak a szélsőjobbon hívják az internetet világhálónak!
jan. 4
12:06
Keresztes lovagvárak a Közel-Keleten (Múlt-kor)
Az európai várépítészet sokat vett át a Közel-Keleten található katonai objektumok építészeti és hadászati megoldásaiból, mégse ismerjük eléggé őket.
jan. 4
12:39
Egykor virágzó zsidó közösség élt a mai Afganisztán északi részében (MaHu)
Észak-afganisztáni barlangokban talált, részben héber, arámi és judeo-perzsa nyelvű iratok tanúsága szerint mintegy ezer évvel ezelőtt virágzó zsidó közösség élt a térségben.
jan. 4
14:10
A Kex és az állambiztonság (Múlt-kor)
Volt egy zenekar az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején, amelynek működése hatalmas sikerei ellenére tiszavirág-életűnek bizonyult. Koncertjei, dramaturgi megoldásai mégis kitörölhetetlen nyomot hagytak a magyar zenei szubkultúrában.
jan. 4
14:12
Hoffmannt kiosztották: irreális, megalapozatlan, alkalmatlan (168 Óra Online)
A Nyelvtudásért Egyesület szerint a nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája a jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megoldja a hazai nyelvoktatással kapcsolatos problémákat, vagy, hogy előremutató gondolatokat közöljön a nyelvtanulás-nyelvtanítás terén. A civilek az oktatási államtitkárság által kiadott „Fehér Könyvet” véleményezték.
jan. 4
14:45
Hat tippet adunk, hogyan kerüljék el a fertőzéseket (168 Óra Online)
Az internetes kártevők esetében a mennyiséget felváltotta a minőség. Személyre szabott támadások jönnek a vállalatok ellen, a hazai felhasználók pénzét pedig magyarul beszélő banki trójaiak próbálják meg ellopni az új évben.
jan. 4
15:12
Ezért várom a január végét (BerryBlog)
Valakit a Verizonnál (aki nem ismerné, ez kvázi az amerikai Vodafone) nagyon fenéken fognak bizonyára billenteni az alábbi fotó miatt, ami nem is egy, hanem mindjárt két BlackBerry 10-es telefont (valószínűleg a London CDMA-s testvérét, a Lagunát) ábrázol és amin most először tűnik fel a BlackBerryknél oly sokat látott szolgáltatói branding. Az amerikai szolgáltatóknál továbbra is szokás a…

Keresés