2013. január 17. csütörtök

jan. 17
5:54
Szükség van-e az internet korában műveltségre? (nyest.hu)
Sokszor gondoljuk, hogy a műveltséghez inkább hozzátartozik az, hogy valaki tudja, milyen művei voltak Shakespeare-nek, mint az, hogy tisztában legyen az elektron természetével. Amellett érvelünk, hogy az általános műveltséghez mindkettő egyformán hozzátartozik, de egyik sem merül ki a puszta információk tudásában.
jan. 17
6:21
Titokzatos sámánköveket találtak (168 Óra Online)
A sámáni rituálék legkorábbi közép-amerikai bizonyítékai lehetnek azok a kövek, amelyekre Panamában bukkantak régészek. A közel ötezer éves köveket egy kőfal alatti búvóhelyen találták.
jan. 17
9:39
Magyarországon politikai kérdéssé torzítják a történelmet is (168 Óra Online)
Magyarországon nemcsak a nyelvészeket, hanem a lakosság széles rétegeit is foglalkoztatja az anyanyelv eredete. A tudományosan bizonyított finn-magyar rokonságot időről időre érzelmi alapon, fantáziával és hazafisággal akarják legyűrni. Utóbbi tábor tagadja a történelmi-összehasonlító nyelvészet megállapításait és azt állítja, hogy a finn kapcsolatot csupán a Habsburgok találták ki a 19.…
jan. 17
9:48
Bemutatkozik a BlackBerry 10 fájlmenedzsere (Dropbox!) (BerryBlog)
Egy okostelefonon ma már kis túlzással annyiféle állományt tárolunk, mint egy számítógépen, éppen ezért nem mindegy, hogyan próbálunk ezek közt kiigazodni, illetve ehhez milyen segítséget kapunk a rendszertől gyárilag. A BlackBerry 10-hez hasonlóan QNX alapokra építkező PlayBook nem jeleskedett különösképpen ezen a téren, az új BlackBerryk azonban szerencsére egy minden eddiginél jobban…
jan. 17
10:06
Mégse voltak annyira békések a minósziak (Múlt-kor)
A Minotaurusz által híressé tett ókori krétai civilizáció legalább annyira harcias volt, mint a félig ember, félig bika alakú mitológiai teremtény – sugallja egy új kutatás, amely szakítani kíván a minósziakat békés társadalomként leíró hamis képpel.
jan. 17
11:09
Össztűz zúdult a lefebvristákra (Múlt-kor)
A katolikus egyház nem változtathatja meg álláspontját a II. vatikáni zsinattal (1962-65) kapcsolatban, beleértve a katolikus egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról szóló, Nostra Aetate kezdetű nyilatkozatot is - jelentette ki Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke.
jan. 17
12:12
150 éve született Sztanyiszlavszkij (Múlt-kor)
Százötven éve, 1863. január 17-én született Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij szovjet-orosz színész, rendező, színészpedagógus, a színházművészet megújítója, aki azt vallotta: a színésznek azzá kell válnia, akit megjelenít.
jan. 17
12:12
Antalok a magyar nyelvtudományban (nyest.hu)
Mi a közös egy hírhedt szegedi professzorban, egy beteges, ám lelkes utazóban, egy precíz bencés szerzetesben és egy hazát cserélő nyelvzseniben? Mi a Horger-törvény? Ki volt az egyik első terepmunkás a keleti finnugor népeknél? Hogy lehet mordvin adatokat gyűjteni Pannonhalmán? Ki volt a szinkron nyelvleírás első magyarországi szószólója? Antal nevű magyar nyelvészek nyomába eredünk.
jan. 17
13:16
80 éve halt meg Louis Comfort Tiffany (Múlt-kor)
Nyolcvan éve, 1933. január 17-én halt meg Louis Comfort Tiffany amerikai iparművész, a szecessziós üvegművészet legendás mestere.
jan. 17
13:30
Kérdések és válaszok az Európai Unióról (168 Óra Online)
Megjelent a Napvilág Kiadó új, ismeretterjesztő sorozatának első kötete Kérdések és válaszok az Európai Unióról címmel. Miért tudunk olyan keveset az Európai Unióról? Egyáltalán, keveset tudunk-e róla? A könyv szerzői és kiadója nem így gondolják. A birtokunkban lévő tudáshalmaz nagyon is bő, ám meglehetősen rendezetlen. E kiadvány segítséget ad, hogy eligazodjunk az Unió kapcsán felmerülő…
jan. 17
15:04
Valaki ihletet kapott Tajvanon (BerryBlog)
Az alábbi, kiszivárgott képen (ami egyébként nem fotó, hanem számítógépes grafika) állítólag a HTC új csúcskategóriás okostelefonjának, az M7-nek egy prototípusát látszik. A telefon egyébként jövő hónapban mutatkozhat be Barcelonában, és állítólag akár egész máshogy is nézhet ki. Akár. Ismerős? Via Unwired View.
jan. 17
15:21
Nagy a csend Garibaldi sírja körül (Múlt-kor)
Még mindig nem tudni pontosan, hogy tényleg Caprera szigetén van-e eltemetve az olasz egységért vörösingeseivel küzdő katona.
jan. 17
17:10
Özönlenek az amerikai vállalatok a BB10 képzésekre (BerryBlog)
Ha valakinek egy pillanatig is kétségei támadtak azzal kapcsolatban, hogy a BlackBerry 10-zel a RIM a vállalati, kormányzati szektort éppúgy megcélozta, mint az egyszeri felhasználókat, az alighanem most kénytelen lesz átgondolni az álláspontját, az új BlackBerryk ugyanis láthatóan nagyon is érdeklik a cégeket. Mindez aligha véletlen, a RIM egyrészt tradicionálisan ezen a területen erős, mondhatni…
jan. 17
17:27
18. századi szíriai patikusládát kapott az egri múzeum (Múlt-kor)
Szíriából származó, 18. századi patikusládát adományozott az egri Dobó István Vármúzeumnak M. Soós Tamás, az iszlám világ szakértője. Azzam pasa patikáját csütörtökön, Egerben nyújtotta át a Kelet-kutató Berecz Mátyásnak, az egri vármúzeum megbízott vezetőjének.
jan. 17
18:30
Virágzik Mussolini kultusza Olaszországban (Múlt-kor)
Minden év elején több ezer olasz rakja ki büszkén az asztalára vagy a falra Mussolini portréjával ellátott naptárját. Ez csak az egyik, de annál nyilvánvalóbb jele annak, hogy a Duce kultusza köszöni szépen, jól van, sőt sokadvirágzását éli.
jan. 17
19:12
Global 8D problémamegoldó folyamat (tanfolyamok.net)
jan. 17
19:14
Méréstechnika képzés (tanfolyamok.net)
jan. 17
19:16
Aláírás- és okmányazonosító szaktanfolyam (tanfolyamok.net)
jan. 17
19:18
Excel kimutatások / Power Pivot (tanfolyamok.net)
jan. 17
19:20
Kereskedő, boltvezető tanfolyam Békéscsaba (tanfolyamok.net)
jan. 17
19:33
70 éve törték meg Leningrád blokádját (Múlt-kor)
Hetven éve, 1943. január 18-án sikerült a szovjet csapatoknak feltörniük a Leningrád körüli akkor már másfél éve tartó német szárazföldi blokádot, a város teljes felszabadításáért folyó harcok azonban még 1944 januárjáig elhúzódtak.
jan. 17
19:33
Több vesszőre lenne szükség? (nyest.hu)
Olvasónk azt kérdezte tőlünk, miért írják sokszor vessző nélkül a „több, mint” szerkezetet. A válaszunk az, hogy azért, mert a „több(,) mint” kapcsolat két használata nehezen különíthető el egymástól. Amit mi ajánlhatunk: egy módszer annak eldöntésére, hogy mikor kell a vessző, és mikor nem.
jan. 17
19:39
Tíz év után először emelkedett a Holt-tenger szintje (MaHu)
Tíz év után először emelkedett a kiszáradás fenyegette Holt-tenger vízszintje.
jan. 17
21:12
Jön a Comedy Central Extra - 2013-01-17 20:15:58 (sat.hu)
Tovább bővült a Viacom Hungary ifjúsági csatornáinak lefedettsége Magyarországon 2012-ben, miközben egy új csatorna, a Comedy Central Extra bevezetésével a cég még jobban megveti a lábát a magyar piacon.
jan. 17
21:14
Februárban jön az RTL Klub HD - 2013-01-17 20:36:11 (sat.hu)
Rögtön az indulás napjától, 2013. február 11-étől nagy felbontású, HD-változatban is látható lesz az RTL Klub adása a UPC kábeles előfizetői számára.
jan. 17
21:45
"Páváskodó" dinoszauruszok (MaHu)
A madárszerű Oviraptoridae-családba tartozó dinoszauruszok faroktollazata, miként a páváknál, a násztánc során játszhatott szerepet.

Keresés