2013. január 28. hétfő

jan. 28
9:39
Ősi petroglifákat találtak Mexikóban (Múlt-kor)
Mexikói régészek időszámításunk szerint 850 és 1350 közötti időből való petroglifákra bukkantak a nyugat-mexikói Nayarit államban - jelentette be a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).
jan. 28
10:06
A hulladékszállítási díj emelése követheti a rezsicsökkentést? (orientpress)
A rezsiköltségek csökkentése a távhőszolgáltatás tekintetében negatívan érinti az önkormányzatokat. A Rádió Orient műsorában Gémesi György polgármester a kötelező díjcsökkentés helyett a rászorulók szociális ellátórendszeren keresztüli támogatását javallta. A rezsicsökkentéssel párhuzamosan megújuló hulladékgazdálkodási törvényt Gyenes Szilárd értékelte. Az ügyvezető igazgató céljai tekintetében…
jan. 28
10:24
BB10-zel bezzeg van VoIP-hívás a mobilhálózatokon (BerryBlog)
A BBM 7-es verzióját ért egyértelműen legnagyobb kritika, hogy az új változatban megjelent hanghívás funkció nem működik csak Wi-Fi kapcsolaton keresztül. Végső soron nem mondom, hogy nem alaptalanul vannak ezen kiakadva a felhasználók, pláne mivel a Skype és Viber régóta tudja ezt Androidon és iOS-en. Szerencsére a BlackBerry 10-nél ez az érthetetlen korlátozás is felszabadulhat, egy kiszivárgott…
jan. 28
10:42
Egy hamvába holt magyar mezopotámiai régészeti expedíció (Múlt-kor)
A nagy intézetalapítási láz éppen a XIX-XX. század fordulóján érte el csúcsát – nem függetlenül az európai és amerikai nagyhatalmi politikától. Ebbe a sorozatba kapcsolódott volna be egy Magyar Keleti Archeológiai Intézet is.
jan. 28
10:44
A győzőkre és a legyőzöttekre is emlékeztek (Múlt-kor)
Január 12-én múlt 70 éve, hogy a szovjet csapatok áttörték a Don-kanyari védőállásokban elhelyezett magyar vonalat, majd január 25-én felszabadították Voronyezst. A városba az évfordulón magyar kormányzati küldöttség utazott.
jan. 28
11:36
Kövér: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza (orientpress)
Tiszta lelkiismerettel állunk a választók elé, megcselekedtük, amit megkövetelt a haza - fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kisalföld című megyei napilapban hétfőn megjelent interjúban. A házelnök azt mondta: 'minden nehézség ellenére, ami mögöttünk van, az emberek józan többsége belátta, hogy ezen az úton végig kell mennünk, és azt gondolom, hogy ezt honorálni is fogják a…
jan. 28
11:45
160 éve született José Martí kubai forradalmárköltő (Múlt-kor)
Százhatvan éve, 1853. január 28-án született José Martí kubai író, költő, forradalmár, a kubai függetlenség szellemi atyja. Martí a kubai forradalmi mozgalom fő ideológusa volt, bár élete nagy részét külföldön töltötte, politikai írásaiban meghatározta Kuba és egész Latin-Amerika valóságos függetlenségének és társadalmi haladásának fő irányelveit.
jan. 28
12:48
Miért hagyták abba a férfiak a magas sarkú viselését? (Múlt-kor)
A magas sarkú cipők már generációk óta a csillogás és a nőies elegancia jelképei, azonban volt egy korszak, amikor a férfi viselet elengedhetetlen tartozékai voltak. Európába a 17. század elején a perzsa követek útján érkezett.
jan. 28
12:48
Hegyek, völgyek, állatok, városok, szótagok (nyest.hu)
Megint a szótag. Most arról lesz szó, hogyan függ össze a hangok hangossága a szótagban elfoglalt helyükkel. Állatok és különféle városok példáján mutatjuk be, hogy egy szó eleje lehet egy szótag vége.
jan. 28
12:57
A „kínai Nobel-díjjal” több pénzjutalom jár, mint az eredetivel (168 Óra Online)
A Nobel-díjhoz hasonló szerepet szán Ázsiában alapítója a Tang-díjnak, amellyel kétévente jutalmaznák a természet- és társadalomtudományok négy területének legkiválóbb elméit – írják tajvani napilapok.
jan. 28
13:51
200 éve adták ki először a Büszkeség és balítéletet (Múlt-kor)
A világirodalom egyik legismertebb kezdő sora, Colin Firth hírneve és egy zombifilm is köthető a Büszkeség és balítélet című regényhez, amelyet maratoni felolvasással ünnepelnek a rajongók hétfőn Bath-ban megjelenése 200. évfordulója alkalmából.
jan. 28
13:53
A Monty Python a brit állampolgársági teszten (Múlt-kor)
Történelemmel, kultúrával és humorral bővül az új brit állampolgársági teszt, mert a kormány azt akarja, hogy a bevándorlók alaposan elmerüljenek mindenben, ami brit, mielőtt hivatalosan is a szigetország állampolgáraivá válnának.
jan. 28
14:54
Világháborús bombák fenyegetik az új angliai repteret (Múlt-kor)
Léket kaphat Boris Johnson londoni polgármester nagyszabású terve: a The Telegraph értesülései szerint a Temze torkolata mellé tervezett repülőtér számára kiszemelt terület olyan hellyel esik egybe, ahol egy második világháborúban elsüllyedt, több száz tonna fel nem robbant bombával megrakodott hajó is pihen.
jan. 28
15:27
Irán majmot küldött az űrbe (MaHu)
Irán egy majmot küldött fel a világűrbe hétfőn, és az űreszköz épségben visszahozta az állatot a földre.
jan. 28
15:57
A buddhizmus legkorábbi kéziratait vizsgálják német kutatók (Múlt-kor)
Több mint kétezer éves indiai buddhista kéziratokat vizsgálnak a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem (LMU) indológusai: a nyírfaháncsra írt hosszú tekercsek a legrégebbről fennmaradt buddhista írásos dokumentumok.
jan. 28
17:00
Lezárult a krasznahorkai vár felújításának első szakasza (Múlt-kor)
Lezárult a tavaly tavasszal tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár felújítási munkáinak első szakasza, a műemlék minden épületét ideiglenes tető védi már. A vár területén található valamennyi építményt sikerült ideiglenes tetőszerkezettel ellátni.
jan. 28
17:02
I. világháborús csapdahajóra bukkantak (Múlt-kor)
Első világháborúban elsüllyedt csapdahajó roncsára bukkantak búvárok az angliai Plymouth mellett. HMS Stock Force küldetését sokáig titkolták, története – amit némafilmben is megörökítettek – csak az első világégést követően válhatott ismertté.
jan. 28
17:45
Fotók az eredeti BlackBerry tokokról (BerryBlog)
Talán emlékeztek még, a BerryBlog a világon elsőként adott hírt arról, milyen tartozékok lesznek a BlackBerry 10-es telefonokhoz, pontosabban az L-szériához, most pedig a CrackBerry jóvoltából itt vannak az első képek három különböző típusú tokról. A képen lévő három tok balról jobbra haladva az övcsipeszes bőrtok (Flip Shell), a mikroszálas tok (ebből lesz bőr változat is, plusz különböző színű…
jan. 28
18:03
Ritka színes fotók a századfordulós Párizsról (Múlt-kor)
Ritka, a 20. század elején készített színes felvételeket közölt az egyik angol nyelvű internetes oldal a francia fővárosról.
jan. 28
18:05
Ünnepel Balassagyarmat, a legbátrabb város (Múlt-kor)
A megszálló cseh katonaság 94 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. Az 1919. január 29-ei helytállás miatt a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet adományozta az Országgyűlés 2005-ben a Nógrád megyei városnak.
jan. 28
19:06
Gyönyörű haja volt a kétezer éve elhunyt egyiptomi nőnek (Múlt-kor)
A kutatók egy kétezer évvel ezelőtt eltemetett, igen gondosan megalkotott frizurájú fiatalasszony sírját találták meg a fáraók luxori sírhelyei mellett. A 157 centiméter magas, 20 év körüli nő aranyozott koporsója két évezreden át pihent a piramisok melletti Hawara nevű területen.
jan. 28
22:33
Japán kezdi meg a rendszeres Ultra HD sugárzást - 2013-01-28 21:49:41 (sat.hu)
Japán két évvel a tervezettnél előbb, 2014 júliusában megkezdi a világ első rendes ultra HD adását.

Keresés