2013. január 4. péntek

jan. 4
5:45
Detektálták a bolygónövelõ gázáramokat egy protoplanetáris korongban (csillagászat.hu)
Az ALMA antennarendszerrel egy fiatal csillagot övezõ protoplanetáris korongban detektálták azokat a gázáramokat, amelyek a bolygókeletkezési elméletek szerint a diszk külsõ részébõl anyagot szállítanak a formálódó planétákra.
jan. 4
5:57
Újraírják a Nagy Pszichiátriai Betegségek Könyvét (168 Óra Online)
Újraírják Amerikában a pszichiátriai betegségek nagykönyvét, amely sok millió beteg sorsát befolyásolhatja – írja az Origo. A sokat újító, de azért nem unortodox új kézikönyvben, a DSM-ben a mentális zavarok közé kerültek a bőrtépkedők, a nagy zabálók és a hisztis gyerekek, de kimaradtak belőle a szexfüggők, és kikerültek a transzneműek. A klinikai tesztek ugyan nem nagyon sikerültek, a világ…
jan. 4
8:54
Azonosították Göring feleségét (Múlt-kor)
Orvos szakértők azonosították Herman Göring feleségének maradványait, amelyek Berlin mellett, egy vadászház kertjéből kerültek elő több mint húsz évvel ezelőtt. Hitler helyettese megszállottan szerette a nőt, akiről a Berlin melletti vadászházát is elnevezte.
jan. 4
8:54
Új autós navigáció érkezik BlackBerrykre (BerryBlog)
A BlackBerry platform eddig nem bővelkedett különösebben az autós vagy gyalogos navigációs alkalmazásokban, ellentétben egynéhány másik platformmal, melyek felépítésükből (vagy a rájuk épülő telefonok felépítéséből) fakadóan jobb terepet nyújtottak az efféle alkalmazásoknak. Jobb későn mint soha alapon most éppen a RIM igyekszik megtörni ezt az állapotot egy saját fejlesztésű, ingyenes navigációs…
jan. 4
11:00
Vasárnap népszavazás Horthyról (Múlt-kor)
Helyi népszavazást tartanak vasárnap Gyömrőn civilek, valamint az őket támogató pártok, szervezetek kezdeményezésére annak eldöntésére, hogy a pár hónapja Horthy parkra átnevezett közterület visszakaphatja-e eredeti nevét - tájékoztatott a Pest megyei város jegyzője.
jan. 4
11:00
Baj-e az, ha férfival? (nyest.hu)
Különlegesen ragozódik-e a „férfi” szó? Igen, de nem azért, amiért olvasónk gondolja. A leghelyesebb, ha lecsekkoljuk a nyelvi adatokat. Elismételjük azt is, hogy mi helyes a nyelvben, és mi nem.
jan. 4
12:04
A középkorban virágzó zsidó közösség élt a mai Afganisztánban (Múlt-kor)
Észak-afganisztáni barlangokban talált, részben héber, arámi és judeo-perzsa nyelvű iratok tanúsága szerint mintegy ezer évvel ezelőtt virágzó zsidó közösség élt a térségben.
jan. 4
12:04
Hitleren is túltettek a náci nyelvművelők (nyest.hu)
A Harmadik Birodalom megkísérelte eltüntetni az idegen szavakat a német nyelvből, de a náci törekvések kudarcot vallottak és a telefonból nem lett távbeszélő. Vannak, akik napjainkig sem adták fel a harcot – Németországban ma csak a szélsőjobbon hívják az internetet világhálónak!
jan. 4
12:06
Keresztes lovagvárak a Közel-Keleten (Múlt-kor)
Az európai várépítészet sokat vett át a Közel-Keleten található katonai objektumok építészeti és hadászati megoldásaiból, mégse ismerjük eléggé őket.
jan. 4
12:39
Egykor virágzó zsidó közösség élt a mai Afganisztán északi részében (MaHu)
Észak-afganisztáni barlangokban talált, részben héber, arámi és judeo-perzsa nyelvű iratok tanúsága szerint mintegy ezer évvel ezelőtt virágzó zsidó közösség élt a térségben.
jan. 4
14:10
A Kex és az állambiztonság (Múlt-kor)
Volt egy zenekar az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején, amelynek működése hatalmas sikerei ellenére tiszavirág-életűnek bizonyult. Koncertjei, dramaturgi megoldásai mégis kitörölhetetlen nyomot hagytak a magyar zenei szubkultúrában.
jan. 4
14:12
Hoffmannt kiosztották: irreális, megalapozatlan, alkalmatlan (168 Óra Online)
A Nyelvtudásért Egyesület szerint a nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája a jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megoldja a hazai nyelvoktatással kapcsolatos problémákat, vagy, hogy előremutató gondolatokat közöljön a nyelvtanulás-nyelvtanítás terén. A civilek az oktatási államtitkárság által kiadott „Fehér Könyvet” véleményezték.
jan. 4
14:45
Hat tippet adunk, hogyan kerüljék el a fertőzéseket (168 Óra Online)
Az internetes kártevők esetében a mennyiséget felváltotta a minőség. Személyre szabott támadások jönnek a vállalatok ellen, a hazai felhasználók pénzét pedig magyarul beszélő banki trójaiak próbálják meg ellopni az új évben.
jan. 4
15:12
Ezért várom a január végét (BerryBlog)
Valakit a Verizonnál (aki nem ismerné, ez kvázi az amerikai Vodafone) nagyon fenéken fognak bizonyára billenteni az alábbi fotó miatt, ami nem is egy, hanem mindjárt két BlackBerry 10-es telefont (valószínűleg a London CDMA-s testvérét, a Lagunát) ábrázol és amin most először tűnik fel a BlackBerryknél oly sokat látott szolgáltatói branding. Az amerikai szolgáltatóknál továbbra is szokás a…
jan. 4
16:16
Elfeledett keresztény állam írja át az iszlám korai történetét (Múlt-kor)
Egykoron virágzó keresztény birodalom romjait rejti a jemeni fennsík, amely új kérdéseket vet fel az iszlám korai történetével kapcsolatban: valóban lett volna egy keresztény templom Mekkában?
jan. 4
17:18
Megemlékezés a doni áttörés 70. évfordulója alkalmából (Múlt-kor)
A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékeznek meg jövő vasárnap a doni áttörés 70. évfordulójára.
jan. 4
17:20
Az Eb is növelte Auschwitz látogatottságát (Múlt-kor)
Látogatói rekordot könyvelhetett el az auschwitzi emlékhely: tavaly több mint 1,4 millióan keresték fel az egykori náci megsemmisítő tábort. Az élénk érdeklődéshez a futball Európa-bajnokság is hozzájárult.
jan. 4
18:22
Cunamibombákkal kísérletezett az USA (Múlt-kor)
Az Egyesült Államok és Új-Zéland úgynevezett cunamibombákat tesztelt a második világháború idején; a víz alatti detonációk által keltett mesterséges szökőárakkal a part mentén elhelyezkedő ellenséges városokat akarták elpusztítani.

Keresés