2013. január 24. csütörtök

jan. 24
5:54
Fő a közérthetőség! (nyest.hu)
Milyen magyarázatokat tekintünk közérthetőnek? Olyanokat, amelyek bárki számára érthetővé varázsolnak bonyolult dolgokat. Hogy hogyan lehet ilyen magyarázatokat gyártani? – Az angol nyelvű The Up-goer Five elnevezésű alkalmazás segít eldönteni a kérdést...
jan. 24
8:15
Közeleg a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje (orientpress)
A Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által, a 2012. évre kiírt Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje hamarosan, 2013. február 6., 12:00 órakor lejár. Az év legjelentősebb innovációját elismerő Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további hat kategóriában is díjazzák.
jan. 24
8:17
Nyárra kész a birtokregiszter (orientpress)
A jelenleg kidolgozás alatt álló egységes országos földnyilvántartó rendszernek köszönhetően a jövőben már egyértelművé válhat, hogy Magyarországon ki mekkora területet művel - közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A területek használóinak kötelezően be kell jelenteniük adataikat.
jan. 24
9:03
Nem tudják, mit kezdjenek III. Richarddal (Múlt-kor)
Bár még mindig nem lehet tudni pontosan, valóban III. Richard csontjait találták-e meg a régészek Leicesterben tavaly augusztusban, máris megindult a vita arról, hogy mihez kezdjenek az 1485-ben elhunyt angol király földi maradványaival.
jan. 24
9:27
Refinanszírozási keretmegállapodást kötött az Eximbank és a Volksbank (orientpress)
Szerdán refinanszírozási keretmegállapodást kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt.(Eximbank) és a Magyarországi Volksbank Zrt. (Volksbank), melyet Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója és Axel Hummel, a Volksbank vezérigazgatója írt alá.
jan. 24
9:48
Rajthoz állt a RIM új vállalati mobilmenedzsmentje is (BerryBlog)
Tegnap, éppen egy héttel a BlackBerry 10 platform végleges és visszavonhatatlan rajtja előtt a RIM elérhetővé tette a vállalati és kormányzati ügyfelek számára fejlesztett BlackBerry Enterprise Service 10 mobilmenedzsment-szolgáltatást, melynek egyik legfőbb hozadéka, hogy teljes kompatibilitást nyújt az új operációs rendszerrel. Ez még így önmagában nem is lenne olyan nagy szó, csakhogy a Mobile…
jan. 24
10:06
Megrajzolják az őskori dánok genetikai térképét (Múlt-kor)
Őskori dánok genetikai térképét rajzolják meg a Koppenhágai Egyetem tudósai, akik ily módon többet remélnek megtudni arról, honnan származik az ország népessége és milyen betegségekben szenvedtek egykori lakosai.
jan. 24
10:57
A Jobbik miatt borul sötétbe a Colosseum (orientpress)
Vasárnap este sötétbe borul Róma egyik jelképe, a világ egyik legismertebb műemléke. A Colosseum világítását a magyarországi Jobbik kijelentései elleni tiltakozásként kapcsolják le január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján - jelentették be Róma városa és a Római Zsidó Közösség kezdeményezését.
jan. 24
11:09
Kulturális háborút indított a Janus-arcú Törökország (Múlt-kor)
Megzsarolta a múzeumokat, és megengedte, hogy ásatási helyszíneket romboljanak le - ezekkel vádolják Törökországot, amely most magasabb sebességi fokozatba kapcsolt műkincseinek visszaszerzése érdekében.
jan. 24
11:15
Jól teljesített a megújult ­katasztrófa­védelem (orientpress)
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a januári hóhelyzet során öt megyében végzett megyei szintű műveletirányítást. Az intézményi átalakítás után a szervezet hatékonyan látta el feladatát: a villany-, gáz- és élelmiszerellátás folyamatos volt, két nap alatt az összes település elérhetővé vált. A Rádió Orient műsorában Bakondi György értékelte a januári erős havazást, szelet kísérő…
jan. 24
13:15
Fiúszerelem az ókori görögöknél (Múlt-kor)
A homoszexualitás az ókori görögöknél egy társadalmilag elfogadott kapcsolatot jelentett. Az azonos neműek közötti nemi vonzalom alatt - amit a görögök a pederasztia szóval neveztek - az idősebb férfinak a főként a fiatal, tizenéves fiúk iránti nemi vonzódását értjük.
jan. 24
13:36
Még mindig túl erős a svájci frank (orientpress)
Jean-Pierre Danthine, a svájci jegybank alelnöke szerint a svájci fizetőeszköz még így is túl erős, de a jegybank örül a frank gyengülésének.
jan. 24
15:57
Óvatosságra intenek a pénzpiacok (orientpress)
'Az új jegybankelnök személyével kapcsolatos találgatások újból előtérbe helyezték az MNB devizatartalék szintje körüli vitát. A probléma összetettségét mutatja, hogy miközben nincs egységesen megfogalmazott nemzetközi irányelv a devizatartalék szintjére vonatkozóan, a hazai pénz- és tőkepiacok máris hevesen reagáltak a tartalékszint lehetséges csökkentésének hírére. Ez az árfolyamkockázat a…
jan. 24
16:06
Így fogod felvenni a telefonhívásokat BB10-en (BerryBlog)
A BlackBerry 10 erősen épít a különféle gesztusokra, vagyis azokra az ujjmozdulatokra, melyekkel korábban jobbára csak a kép tartalmát lehetett scrollozni, vagy zoomolgatni. A BB10-nél minden más lesz, például a hívások kezelése is. A fenti videón azt láthatjátok, hogy egy L-sorozatú telefonnal (fontos, hogy itt sem a szoftver, sem a hardver nem végleges) hogyan lehet egy ujjmozdulattal felvenni,…
jan. 24
16:15
Telefonadó: kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen (orientpress)
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a telefonhívásokra és szöveges üzenetekre kivetett adó miatt. Egy bizottsági forrás az MTI-nek megerősítette: úgy vélik, hogy a telefonadó uniós jogot sért, a távközlési szektorra kivetett adóteherből származó bevételt az állam ugyanis - az uniós előírásokkal ellentétben - nem csak a telekommunikációs szektorral…
jan. 24
16:24
Buda 1784-ben (Múlt-kor)
1784-ben II. József rendeletének megfelelően egyes kormányszékeket Pozsonyból Budára helyeztek. A hivatalok, hivatalnokok számára a Várban és az azt övező külvárosokban jelöltek ki épületeket, telkeket.
jan. 24
17:27
NGM: A telefonadó nem ütközik az uniós jogba (orientpress)
A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írja, hogy Magyarország nem kívánja módosítani a távközlési adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott intézkedés teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.
jan. 24
17:27
Mussolini millióiból épült a Vatikán offshore-birodalma (Múlt-kor)
Bár háborús időkben a Vatikán érthető okokból nem akarta nagy dobra verni vagyonának fasiszta eredetét, az már kevésbé világos, hogy a pápai állam miért nem tisztázta a holdingjai körüli visszásságokat az 1999-es reorganizáció után.
jan. 24
17:29
Andor László a roma integrációról tárgyalt Soros Györggyel Davosban (orientpress)
A davosi Világgazdasági Fórum második napján, csütörtökön Andor László uniós biztos Soros Györggyel tárgyalt a roma integráció és a szegénység elleni küzdelem feladatairól. A megbeszélésen hangsúlyozták, hogy a roma integráció elősegítése érdekében az oktatásra kell a legnagyobb figyelmet fordítani, és a tagállamok mellett az Európai Uniónak is feladata, hogy ezt támogassa.
jan. 24
17:39
Búvártól kért segítséget a delfin (168 Óra Online)
Búvárhoz úszott segítségért egy horgászzsinórba gabalyodott delfin Hawaii partjainál. Az állat békésen tűrte, hogy a búvár letekerje az uszonyára tekeredett damilt.
jan. 24
17:45
Erősítjük a gazdasági és az egészségügyi együttműködést Törökországgal (orientpress)
A magyar-török gazdasági vegyes bizottság a két ország közötti energetikai, ipari és egészségügyi együttműködés erősítéséről állapodott meg csütörtöki ülésén - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten. Vizsgálják a légi közlekedésben nyitott kérdéseket és a két ország közti vízumkötelezettségi rendszerek módosításának lehetőségét is.
jan. 24
18:03
Új megközelítéssel kell számolniuk a cégeknek a külföldi kiküldetések kezelésénél (orientpress)
Már csak alig egy hétig, január 31-ig van idejük a vállalkozásoknak a személyi jövedelemadó bevallásokhoz szükséges igazolások elkészítésére. A dokumentumok helyes kiállításához - különösen az olyan speciális foglalkoztatási formák, mint a munkavállalók külföldi kiküldetése esetében - a vállalatoknak idén számos új szabályt kell figyelembe vennie. Tudatos kiküldetési politikával, a feladatok…
jan. 24
18:12
Megvan a magyar ára a BlackBerry 10-nek? (BerryBlog)
Szándékosan nem írok márkanevet, mert azt még ugye nem tudjuk, de nagyon úgy néz ki, hogy a magyarországi disztribútorok lassan beárazzák az első BlackBerry 10 készülékeket. Egy a tech2.hu birtokába jutott árlistán legalábbis feltűnt fehér és fekete színben a Liverpool, ami legjobb tudomásunk szerint éppúgy az L-szériába tartozik, mint a London, és teljesen egyforma is kívülről a két készülék, ám…
jan. 24
18:21
Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (orientpress)
A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat felállásával a tavalyi év végén lezárult a kormányzati informatika konszolidációjára 2011 júliusában elindított Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisa. Ebből az alkalomból köszöntötte ünnepélyes keretek között az NTG létrehozásában közreműködő szakembereket Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.…
jan. 24
19:33
Légyottok helyszínei és múzeumok lettek Európa bunkereiből (Múlt-kor)
Összeállításunkban négy olyan bunkert vagy bunkerrendszert mutatunk be, amelyek közül egyik sem tudta beteljesíteni építésének célját: kikerülte az ellenség, vagy harc nélkül foglalta el, esetleg el sem készült teljesen vagy meg se próbálták elfoglalni.
jan. 24
20:00
Így csap le a hidegvérű gyilkológép (Infostart)
Az Adélie-pingvinek (Pygoscelis adeliae) valódi hidegvérű gyilkológéppé válva csapnak le zsákmányukra az Antarktisz körüli fagyos vizekben - állapították meg japán kutatók.
jan. 24
20:54
A legnagyobb testű dinoszaurusz parányi aggyal rendelkezett (MaHu)
A valaha élt legnagyobb testű szárazföldi állatok, a Titanosauria-csoportba tartozó dinoszauruszok egyik neme, az Ampelosaurus parányi, teniszlabda méretű aggyal rendelkezett.
jan. 24
21:03
Rászabadult az amerikai humor Magyarországra! - 2013-01-24 20:38:13 (sat.hu)
Comedy Central Extra: az új adó Amerika legnépszerűbb humoristáit hozza el. Február 1-től magyar felirattal!
jan. 24
21:48
Budapesten tartja vezetőségi ülését az Európai Régészeti Tanács (MaHu)
Az Európai Régészeti Tanács (EAC) vezetősége pénteken Budapesten tartja idei első ülését a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központban, a tanácskozás többek között előkészíti a márciusi, Albániában megrendezendő éves örökségvédelmi konferenciát is.
jan. 24
22:42
Kis húsevő dinoszauruszok sokasága népesítette be Észak-Amerikát (MaHu)
A kistestű, két lábon járó húsevő dinoszauruszoknak a feltételezettnél lényegesen több faja népesítette be a 85 millió és 65 millió évvel ezelőtti időszakban a mai Észak-Amerika területét.

Keresés