2013. október 1. kedd

okt. 1
5:54
Létrehozták a világ legélesebb röntgensugarát (Infostart)
A világ legélesebb röntgensugarát hozták létre göttingeni kutatók: tízezerszer vékonyabb, mint az emberi haj.
okt. 1
14:21
Arborétumot és csillagvizsgálót is lehet látogatni Szombathelyen (Adó1százalék)
Először lehet látogatni a Kutatók éjszakáján Szombathelyen a kámoni arborétumot, ráadásul az érdeklődők az éjszakai túrán az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot is felkereshetik.
okt. 1
20:00
A korán meddővé vált nők petefészkének újraébresztésére dolgoztak ki eljárást (Infostart)
Amerikai és japán kutatók eljárást dolgoztak ki korán meddővé vált nők petefészkének "újraébresztésre" - az új technológia alkalmazása nyomán megszületett az első gyermek, és újabb baba érkezését is várják.

2013. október 2. szerda

okt. 2
7:54
Barokk nappal tiszteleg híres püspöke előtt Sümeg (168 Óra Online)
Híres püspöke, Padányi Bíró Márton emléke előtt barokk nappal tiszteleg Sümeg szombaton.
okt. 2
15:15
A petefészek újraébresztésére dolgoztak ki eljárást (Adó1százalék)
Amerikai és japán kutatók eljárást dolgoztak ki korán meddővé vált nők petefészkének "újraébresztésre" - az új technológia alkalmazása nyomán megszületett az első gyermek, és újabb baba érkezését is várják.
okt. 2
19:18
Szupervulkánokat találtak a Marson (Infostart)
Kialudt szupervulkánokat azonosítottak a Mars felszínén brit és amerikai kutatók. Felfedezésükről a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányukban számolnak be.
okt. 2
21:39
A Quandt-titok – Miből tellett a BMW-re? (168 Óra Online)
A BMW forgalma tavaly 69 milliárd euró volt. A virágzó autógyártó világkonszern hasznának nagyobbik része ezúttal is a fő részvényeseknek, a Quandt család tagjainak jutott. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Ami viszont elgondolkodtató: nem lenne haszon, sőt ma már BMW sem, ha a Quandt-felmenők nem álltak volna össze Hitlerrel, s nem gyarapítják rabszolgamunkával is a családi vagyont, amelyből aztán…

2013. október 3. csütörtök

okt. 3
7:00
Visszafordítható lehet a női meddőség (168 Óra Online)
Amerikai és japán kutatók új eljárást dolgoztak ki korán meddővé vált nők petefészkének újraindítására. Az új technológia már bizonyított: megszületett az első gyerek, és egy újabb baba érkezését is várják.
okt. 3
13:03
Erős napvihar érte el a Földet (168 Óra Online)
Hatalmas koronakidobódás érte el a Föld mágneses terét még kedd éjjel, szokatlanul erős sarki fényt generálva ezzel a Kanadában és az USA északi államaiban élők nagy örömére.

2013. október 4. péntek

okt. 4
6:06
Gyilkos darazsak lepték el az ország középső részét (168 Óra Online)
Agresszív darazsak lepték el a Kína középső részén lévő Senhszi tartományt.
okt. 4
6:51
A koleszterincsökkentők harmadával mérsékelhetik a demencia kockázatát (Infostart)
A koleszterincsökkentő gyógyszerek csaknem harmadával mérséklik az emlékezetromlás és a demencia kockázatát - mutatta ki egy több tanulmány adatait elemző, nagyszabású vizsgálat.
okt. 4
11:57
Huszonéves magyar polihisztor világsikerei (Adó1százalék)
Napkollektor, oktatási robot, animációs filmek, nanotechnológia-kutatás, nemzetközi és hazai díjak - mindezeket egy szegedi egyetemista tudhatja magáénak.

2013. október 5. szombat

okt. 5
19:54
Hétfőtől jelentik be az idei Nobel-díjasokat (Infostart)
A hétfőn kezdődő héten jelentik be a Nobel-díjak kitüntetettjeinek nevét. A DNS-metiláció, az autofágia, valamint egy rákgén kutatása területén elért eredményeket nevezte az idei orvosi-élettani Nobel-díj legfőbb esélyesének hagyományosan minden évben közzétett elemzésében a Reuters Thomson médiavállalat, amely az elmúlt években csaknem 30 esetben jelezte előre helyesen a tudományos kategóriák…

2013. október 6. vasárnap

okt. 6
17:30
A klikk-kémia lehet a befutó a kémia Nobel- díjra (168 Óra Online)
A klikk-kémia lehet a befutó a kémiai Nobel-díjra a Reuters Thomson hagyományosan minden évben közzétett és gyakorta helytállónak bizonyuló elemzése szerint. A díjat szerdán adják át, és amennyiben kollégaival valóban az esélyesként emlegetett Barry Sharpless kapja, az azt jelenti, hogy a kutató kétszeres Nobel-díjas lesz.

2013. október 7. hétfő

okt. 7
6:42
Rendkívül ritka fajt fedeztek fel (168 Óra Online)
Új, igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban holland kutatók. Sikerült lefotózniuk, a hangját is felvették, már csak a genetikai vizsgálat van hátra.
okt. 7
8:54
Simogatással fejleszthetjük az újszülötteket (168 Óra Online)
A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelődését indítják el az agyban – mondta el az MTI-nek a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetője.
okt. 7
10:36
Hogyan tanulnak a babák? (Infostart)
A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelődését indítják el az agyban - ismertette a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetője.
okt. 7
13:09
Jobb állásért plasztikai beavatkozás? (Adó1százalék)
Mind gyakoribb a plasztikai műtét a huszonéves kínai városi fiatalok körében, akik a beavatkozástól többek között elhelyezkedési esélyeik növekedését várják.A témával az elmúlt hetekben több kínai újság és a központi televízió, a CCTV is foglalkozott.
okt. 7
19:54
A kutatók is nagyon meglepődtek (168 Óra Online)
Szivacsok segítik a korallzátonyok fennmaradását az óceán élelemhiányos „sivatagában”, mivel magukba szívják a szerves anyagokat és táplálékká alakítják őket a zátonyok élőlényei számára – fedezték fel holland kutatók.
okt. 7
21:51
Százéves a futószalag (Infostart)
Ma már raktárnak használják a detroiti Highland Parkban álló egykori Ford-üzemet, ahol az autógyártáson túl az amerikai társadalmat is átalakító futószalagos munka száz éve megszületett.

2013. október 8. kedd

okt. 8
8:03
Simonyi Károly nevét vette fel a soproni faipari kar (Infostart)
Egykori oktatójának, Simonyi Károlynak a nevét vette fel a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara.
okt. 8
14:36
Peter Higgs és Francois Englert kapta a fizikai Nobel-díjat (168 Óra Online)
Az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon létezését megjósoló brit Peter Higgs és a belga Francois Englert kapta az idei fizikai Nobel-díjat – jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.
okt. 8
15:51
Nobel-díj - pezsgőt bontottak a CERN-ben (Infostart)
- Pezsgőt bontottak az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben annak hallatán, hogy az általuk igazolt Higgs-bozon létezését megjósoló Peter Higgs és Francois Englert kapta a fizikai Nobel-díjat idén. A Genf mellett működő intézet főigazgatója a stockholmi bejelentést követően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagy nap ez a részecskefizika számára.
okt. 8
17:03
Elrejtőzött a friss Nobel-díjas (Infostart)
Peter Higgs "elrejtőzött" a médiafelhajtás elől, Francois Englert pedig először azt hitte, nem ő kapta a díjat, miután egy óra késéssel jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon létezését megjósoló brit és belga tudósnak ítélték megosztva az idei fizikai Nobel-díjat.

2013. október 9. szerda

okt. 9
12:12
Hárman kapták megosztva a kémiai Nobel-díjat (Infostart)
A komplex kémiai rendszerek modellezéséért Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat - jelentették be szerdán a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.
okt. 9
13:09
Hárman kapták megosztva a kémiai Nobel-díjat (168 Óra Online)
A komplex kémiai rendszerek modellezéséért Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat – jelentették be szerdán a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.
okt. 9
21:42
Először találtak üstökösdarabot a Földön dél-afrikai kutatók (Infostart)
Először találták meg üstökös töredékét a Földön dél-afrikai kutatók - adta hírül a johannesburgi Witwatersrand Egyetem.

2013. október 10. csütörtök

okt. 10
6:30
Megfejthetik a legenda titkát (168 Óra Online)
Egy dániai ásatáson dolgozó régészcsapat új felfedezésekkel gazdagíthatja a legjelentősebb óangol költemény, a Beowulf-legenda hátterével kapcsolatos ismereteinket. A BBC szakértője, David Keys tudósít a részletekről.
okt. 10
9:48
Talar: élő emberek szerveit veszik el az orvosok (168 Óra Online)
A múlt héten hatalmas botrány keveredett Poznańban egy nemzetközi orvoskongresszuson. A felszólalók egyike, egy lengyel professzor azzal vádolta meg kollégáit, hogy – mivel a 21. században nem sikerül halott emberek szerveit megszerezni – élők szerveit veszik el. Az ügyről a TVN Tények műsora számolt be.
okt. 10
13:06
Hetvenöt év alatt lett kész a múzeum (168 Óra Online)
Hetvenöt év után végre teljes egészében elkészült és kizárólag kiállítási célokra van berendezve a prágai Nemzeti Műszaki Múzeum.
okt. 10
19:09
Eltűnt a fizikai Nobel-díjas (168 Óra Online)
A svéd Királyi Tudományos Akadémia az idei fizikai Nobel-díját megosztva a brit Peter Higgs-nek és a belga François Englert-nek ítélte, ahogy ezt már sokan és régóta várták. De Peter Higgs-nek nyoma veszett, mindenki őt keresi. Az egyetemi e-mail címére százasával érkező gratuláló leveleket nem látta, csak Alan Walker, az Edinborough-i Egyetemi kollégája tudja fogadni az üzeneteit. A svéd Királyi…

2013. október 11. péntek

okt. 11
6:42
Ötven éven belül új klíma alakul ki az egész Földön (168 Óra Online)
Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás a század közepére alakíthat ki olyan „új normát”, amelynek következtében emberek milliárdjai élhetnek a számukra megszokottnál melegebb hőmérsékleti viszonyok között, a természetben és a társadalomban is alapvető változásokat okozva.
okt. 11
11:06
Osztyapenko tényleg lépést vált (168 Óra Online)
Az orosz űrkutatási tevékenységgel kapcsolatos sorozatos kudarcok után Dmitrij Medvegyev kormányfő csütörtökön leváltotta az űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz vezetőjét.
okt. 11
14:48
Fordulópont az Alzheimer-kór gyógyításában? (Infostart)
Fordulópont lehet az Alzheimer-kór gyógyításában egy új brit felfedezés, az első szer, amely sikeresen akadályozta meg az agyszövet pusztulását beteg egereknél. Az emberi gyógyszer kifejlesztése még éveket vehet igénybe.

2013. október 14. hétfő

okt. 14
6:45
Egyre biztosabb, hogy más lakható bolygók is léteztek (168 Óra Online)
Először találtak vízre és kőzetekre utaló jeleket egy fehér törpe típusú csillag légkörében brit kutatók. A távoli naprendszerhez tartozó kisbolygó már szétesett az űrben – jelentette be az amerikai Science című tudományos folyóiratban a víz nyomai felfedező Jay Fahiri, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.
okt. 14
14:09
Három amerikaié a közgazdasági Nobel-díj (Infostart)
Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller amerikai közgazdászoknak ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn Stockholmban.
okt. 14
18:51
A két jelenség összekapcsolása teljesen abszurdnak tűnt (168 Óra Online)
Az Antarktisz feletti szezonális ózonlyuk lehet a felelős az Afrika déli részét két évtizede sújtó felmelegedésért – állapították meg kutatók, akik a Nature Geoscience című folyóirat internetes oldalán közölték eredményeiket.

2013. október 15. kedd

okt. 15
7:30
Ilyen veszélyek leselkednek a magyar netezőkre (168 Óra Online)
A magyarországi internet-felhasználók globális összehasonlításban nagyjából átlagos mértékben vannak kitéve a naponta keletkező több mint 35 ezer új kártevőnek, veszélyforrásként viszont az ország elenyésző szerepet játszik – derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat 2013. harmadik negyedévi Global Security Bulletin című jelentésének kivonatos verziójából, amelyet a cég hétfőn…
okt. 15
16:03
Szenzációs adatátviteli világrekord (Infostart)
Világcsúcsot jelentő, száz gigabit adatot továbbítottak egy másodperc alatt rádiójelek formájában a Stuttgarti Egyetem laboratóriumában.
okt. 15
19:21
Egy brit történész, aki érti a magyarok lelkét (Infostart)
A magyar Külügyminisztérium Lánchíd díját vehette át Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök egykori külpolitikai tanácsadója. Sir Bryan Cartledge magyar történelemről írt könyveiről Martonyi János miniszter úgy fogalmazott: minden olyan mű, amely "józanul, tárgyilagosan és bizonyos tisztelettel közelíti meg a magyar történelmet", sokat segít az országnak. A díjátadó után nyilatkozott a brit…

2013. október 16. szerda

okt. 16
15:24
Kiemelték a vízből a cseljabinszki meteorit legnagyobb darabját (Infostart)
Kiemelték szerdán a szibériai Csebarkul tóból a cseljabinszki meteorit legnagyobb, féltonnás darabját. A Rosszija 24 állami hírtelevízió élő adásban sugározta a szenzációnak számító eseményt.
okt. 16
15:57
Kiemelték a cseljabinszki meteorit féltonnás darabját (168 Óra Online)
Kiemelték szerdán a szibériai Csebarkul tóból a cseljabinszki meteorit legnagyobb, féltonnás darabját. A Rosszija 24 állami hírtelevízió élő adásban sugározta a szenzációnak számító eseményt.
okt. 16
16:36
Az MSZP feljelenti Kocsis Mátét (Adó1százalék)
Az MSZP nem kíván lealacsonyodni egy "ex-MIÉP-es hazugsággép erkölcsi szintjére".

2013. október 17. csütörtök

okt. 17
6:33
Pandabocsot és tigriskölyköt gyászolnak az állatkertben (168 Óra Online)
Az Edinburgh-i Állatkert óriáspandája elveszítette várva várt bocsát, míg a Londoni Állatkertben vízbe fúlt a nemrégiben született szumátraitigris-kölyök.
okt. 17
11:30
A Jupiteren gyémántból van az esőcsepp (168 Óra Online)
A Szaturnusz és a Jupiter új légköri adatai arra utalnak, hogy bőségesen előfordul bennük a szén szemet gyönyörködtető, kristályos alakzata, a gyémánt.
okt. 17
14:48
Óriás aszteroida fenyegeti a Földet (168 Óra Online)
Csütörtökön számolt be az ukrán és orosz média arról, hogy krími csillagászok felfedeztek egy körülbelül négyszáz méteres aszteroidát, amely 2032-ben nekiütközhet a Földnek.
okt. 17
20:18
Egy új módszerrel órák alatt kimutatható a vérmérgezés (Infostart)
Gyors, új vérvizsgálattal órák alatt kimutatható a veszélyes vérmérgezés, így életek ezreit lehetne megmenteni - jelentették be az eljárást kidolgozó kutatók.

2013. október 18. péntek

okt. 18
6:45
Kiderült a jeti titka (168 Óra Online)
Az Oxfordi Egyetem genetikus szakértője szerint a misztikus himalájai jeti nem más, mint egy jegesmedve felmenőkkel rendelkező barnamedve.
okt. 18
7:06
Őssejt használata nélkül állítottak elő porcsejtet Japánban (Infostart)
Emberi bőrsejtből a porcsejtek jellegzetességeivel bíró sejtet állítottak elő a Kiotói Egyetem kutatói, ami a Plos One internetes tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint jelentősen gyorsabb módszernek bizonyult, mintha őssejtet használtak volna.
okt. 18
11:18
3D-vel nyomtatott titánpatkóval hasíthatnak a versenylovak (Infostart)
"Pehelysúlyú" titánpatkót fejlesztettek ki háromdimenziós nyomtatási technológiával ausztrál tudósok.

Keresés