2013. május 1. szerda

máj. 1
6:15
A 10 napos borosta a legvonzóbb egy férfin (168 Óra Online)
A szakállnak még nem nevezhető, de a borostánál már mindenképpen több, nagyjából 10 napi nem borotválkozás után kialakuló arcszőrzet tesz egy férfit igazán vonzóvá, derült ki az Evolution and Human Behavior című pszichológiai szaklapban közölt tanulmányból.
máj. 1
10:06
Bioüzemanyag készül a sör és üdítő gyártási hulladékából (168 Óra Online)
Az argentin Universidad Nacional del Litoral kutatói sör és üdítő italok készítése közben keletkezett ipari szennyvízből próbálnak bioüzemanyagot előállítani.
máj. 1
15:03
Stirlitz 17 pillanata a Führer árnyékában (168 Óra Online)
1973 nevezetes éve a televíziózás történetének: akkor kezdték sugározni A tavasz tizenhét pillanata című sorozatot. Frenetikus sikere volt. Főhősét, Stirlitzet csak a Jóisten mentette meg attól, hogy Brezsnyev a Szovjetunió hősévé dekorálja. Saját bevallása szerint Putyin is a kémhistória hatására választotta a hírszerzői pályát. BUDAY B. CSABA visszatekintése.

2013. május 2. csütörtök

máj. 2
6:27
Rettenetes vihart találtak (168 Óra Online)
A Cassini űrszonda hatalmas hurrikánt fényképezett le a Szaturnusz északi sarkán. A vihart hatszög alakban veszik körbe a felhők. A képeket még 2012. november 27-én készítette a Cassini, ezek az első közeli képek a legalább 2006 óta tartó óriási viharról.
máj. 2
13:24
Nyálteszttel szerelik fel a kínai rendőröket (Adó1százalék)
Azonnali eredményt mutató, úgynevezett instant nyáltesztkészletet kapnak a kínai rendőrök, hogy szükség esetén megállapíthassák, fogyasztott-e kábítószert az autóvezető - jelentette be a közbiztonsági minisztérium egyik alapítványa pénteken.
máj. 2
13:36
Krónikusan feszült volt az angol király (168 Óra Online)
III. Richárd angol király a fogazata alapján ideges természetű volt, koponyasérülései pedig arra utalnak, hogy valóban viselhetett koronát utolsó csatájában – állítják brit kutatók.

2013. május 3. péntek

máj. 3
9:09
Szeged legfontosabb kitörési pontja (Infostart)
Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI lézerközpont - közölte B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott pénteken.
máj. 3
11:36
Magyar diákok sikere az ifjú kutatók nemzetközi versenyén (168 Óra Online)
Magyar diákok szépen szerepeltek az Indonéziában, Bali szigetén 2013 április 13. és 22. között megrendezett jubileumi 20. International Conference of Young Scientists, ICYS (Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciája) tanulmányi versenyen. A magyar csapatot 5 diák alkotta, ők ezúttal 4 díjjal tértek haza.
máj. 3
19:57
Sören Kierkegaard dán filozófus 200 éve született (Infostart)
Kétszáz éve, 1813. május 5-én született Sören Kierkegaard dán filozófus, az egzisztencializmus előfutára.

2013. május 5. vasárnap

máj. 5
6:27
Embereken tesztelik az új csodaszert (168 Óra Online)
Új stratégiát próbál ki egy nemzetközi kutatócsoport a máig gyógyíthatatlan HIV-fertőzöttek megmentésére. A módszer feltörheti a sejtekben rejtőző kórokozó védelmi rendszerét.

2013. május 6. hétfő

máj. 6
7:45
A magyar írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák (168 Óra Online)
Hétfő reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.
máj. 6
12:09
Orbán elmondta, szerinte mikor nem fogunk nyerni (168 Óra Online)
A magyar tudomány eredményeit méltatta, a kutatók itthon maradását szorgalmazta és akadémiai kutatóközponti beruházásokról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 184. közgyűlésének ünnepi ülésén, Budapesten.
máj. 6
16:33
15 %-os béremelést ígér Bajnai a pedagógusoknak (168 Óra Online)
Elsődleges, minden mást megelőző feladatunk a magyar oktatás megújítása – jelentette ki Bajnai Gordon a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány oktatási konferenciáján hétfőn.

2013. május 7. kedd

máj. 7
7:51
NASA: Irány a Mars (168 Óra Online)
Nem kerülheti el az ember, hogy a 2030-as évek végéig a Marsra ne lépjen, az Egyesült Államok számára pedig ez még prioritás is – jelentette ki hétfőn Charles Bolden, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgatója egy washingtoni tudományos konferencián.
máj. 7
18:51
Önfenntartó közvilágítást fejlesztenek (Infostart)
Olyan közvilágítási rendszer kifejlesztésébe kezdett konzorciumi partnereivel a GE Hungary Kft., amely éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
máj. 7
19:45
Kétezer éves temetkezési helyre bukkantak Mexikóban (Infostart)
Több mint kétezer éves temetkezési helyre bukkantak mexikói régészek a latin-amerikai ország nyugati felében, Colima város közelében.

2013. május 8. szerda

máj. 8
6:18
Hatalmas felfedezés: mégiscsak létezhetett Atlantisz (168 Óra Online)
Régvolt kontinens, talán épp a legendabeli Atlantisz nyomaira bukkanhattak japán és brazil szakemberek Rio de Janeiro partjaitól több mint ezer kilométerre az Atlanti-óceánban.
máj. 8
10:06
Rekonstruálták az ősember néhány szavát (168 Óra Online)
Európa és Ázsia lakóinak ősei egy közös nyelvet beszéltek 15 ezer évvel ezelőtt – állítják brit kutatók, akik megnevezték azt a 23 szót is, amit alapszóként a kőkori embert is ismert.
máj. 8
13:06
III. Richárd ideges természetű volt, csikorgatta a fogait (Adó1százalék)
III. Richárd angol király a fogazata alapján ideges természetű volt, koponyasérülései pedig arra utalnak, hogy valóban viselhetett koronát utolsó csatájában - állítják brit kutatók.
máj. 8
15:33
Így csökkentheti a vérnyomását (Infostart)
A napozás csökkenti a vérnyomást, ám nem csak melegítő hatása, hanem ultraibolya sugárzása révén is, mit több, ez utóbbi tartósabban alacsonyabban tartja az értékeket.
máj. 8
15:33
Kiderült, mi szabályozza a téli álmot alvó állatok szívműködését (168 Óra Online)
A téli álmot alvó emlősök szívműködését bizonyos telítetlen omega zsírsavak szabályozzák a hibernáció alatt, gondoskodva arról, hogy az állatok szívverése egyenletes legyen – állapították meg tudósok.
máj. 8
16:06
Lehelet- és lábszagérzékelő robotot fejlesztettek ki Japánban (Adó1százalék)
Az ember leheletét és lábszagát érzékelő és azt pozitív vagy negatív megjegyzésekkel kommentáló, a tulajdonost fogmosásra vagy tisztálkodásra ösztökélő robotokat fejlesztettek ki japán kutatók - írta az Aszahi Simbun japán napilap.

2013. május 9. csütörtök

máj. 9
6:24
Őssejtből készült légcsövet kapott egy kétéves kislány (168 Óra Online)
Egy légcső nélkül született kétéves kislány lett a világ legfiatalabb páciense, aki biotechnológiával előállított ilyen szervet kapott: a gyermeknek saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be a svédországi Karolinska Intézet egyik professzorának vezetésével.
máj. 9
15:45
Szeptemberben minden elsős ingyen kapja a tankönyveit (168 Óra Online)
A jogszabályban rögzített időpontig elkészültek az új Nemzeti alaptantervnek megfelelő tankönyvek. Jó hír a szülőknek, hogy az idei tanévtől minden első osztályos ingyen kapja a könyveket.
máj. 9
16:42
18 ezer kilométeres expedíció indul Közép-Ázsiába (Adó1százalék)
Velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva, futva teszi meg a több hónapos utat az ultrasportoló Hídvégi-Üstös Pál, akit expedíciójára számos kutató, tudós kísér el.
máj. 9
17:24
1,4 millióval csökkent a magyarok száma a Kárpát-medencében (168 Óra Online)
A Kárpát-medencében a 2011. évi népszámlálások alkalmával a teljes lakosság száma hozzávetőleg 25 millió 700 ezer volt, és mintegy 10 millió 400 ezren (40,5 százalék) vallották magukat magyar nemzetiségűnek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete.
máj. 9
21:15
Egy szelet Európai Unió a dél-amerikai őserdőben (168 Óra Online)
Meglepőnek tűnik, de tény: az Európai Unió földrajzi határai túlnyúlnak az európai kontinensen, legnyugatibb vidéke az Atlanti-óceán túlpartján, a dél-amerikai kontitnensen elhelyezkedő Francia Guyana. A Brazília és Suriname közé ékelődő volt francia gyarmat 1946-ban lett Franciaország tengerentúli megyéje, s mint ilyen, ma szerves része az uniónak. A nagyobbrészt őserdőkkel borított terület…

2013. május 10. péntek

máj. 10
10:39
Azonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete (Infostart)
Holdkőzetek elemzése alapján tudósok azt feltételezik, hogy a Holdon és a Földön lévő víz eredetileg egy helyről származhatott.
máj. 10
19:06
Furcsa élőlényeket találtak amerikai kutatók az óceán mélyén (Adó1százalék)
Furcsa élőlényekre bukkantak amerikai kutatók az Atlanti-óceán mélyén a virginiai partok közelében, egy olyan helyen, ahol metángáz szivárog a tengerfenékből.
máj. 10
21:42
Különleges élőlényeket találtak az óceán mélyén (Infostart)
Furcsa élőlényekre bukkantak amerikai kutatók az Atlanti-óceán mélyén a virginiai partok közelében, egy olyan helyen, ahol metángáz szivárog a tengerfenékből.

2013. május 11. szombat

máj. 11
13:42
A növénypalánták jobban fejlődnek a biztató szavakra (Adó1százalék)
A növényvilágban is megfigyelhető, hogy a palánták gyarapodására jótékony hatással vannak a közvetlen környezetből érkező biztató, barátságos szavak - derült ki egy új kutatásból.
máj. 11
15:36
A „Kínai lány” ma is szívesen lenne Tretchikoff modellje (168 Óra Online)
Ma is szívesen lenne Vladimir Tretchikoff (Vlagyimir Tretcsikov) modellje, de csak az övé – mondta a BBC online hírportálnak adott interjúban Monika Pon-su-san, akiről az orosz származású művész hatvan éve a Kínai lány című híres képét festette Fokvárosban.
máj. 11
17:54
Egymás miatt cigiznek igazából az általános iskolások (Adó1százalék)
Egy meglepő kutatási eredmény szerint felső tagozatban jóval erősebb a csoportnyomás hatására történő cigarettázás mértéke, mint később, noha a befolyásoló erő még a középiskolákban sem szűnik meg, írja a hazipatika.com.

2013. május 12. vasárnap

máj. 12
6:24
Meglepő dolog derült ki az újszülöttekről (168 Óra Online)
Már az anyaméhben elkezdődik az anyanyelv tanulása – vélik svéd és amerikai kutatók, akik a születés után 30 órával vizsgáltak újszülötteket.
máj. 12
11:21
Negyven éve állt pályára az első amerikai űrállomás (168 Óra Online)
Negyven éve, 1973. május 14-én állították Föld körüli pályára a floridai űrközpontból az első amerikai űrállomást, a Skylab 1-et.
máj. 12
13:24
Itt az igazság a halálos kórt terjesztő magyar vérszívókról (Adó1százalék)
Rohamtempóban oszlatta el az ÁNTSZ a gyilkos kórt terjesztő szúnyogokról szóló mendemondákat.
máj. 12
17:24
Többen belehaltak a kísérletekbe (168 Óra Online)
Több mint 50 ezer emberen próbáltak ki gyógyszereket nagy nyugati cégek az NDK-ban a keletnémet pártállam közreműködésével – írta a Der Spiegel vasárnap megjelent számában.

2013. május 13. hétfő

máj. 13
9:30
Veseelégtelenséget okoz a gyorsan terjedő vírus (Adó1százalék)
Tizenötre emelkedett Szaúd-Arábiában az újfajta koronavírus halálos áldozatainak a száma, közölte a királyság egészségügyi minisztériuma.
máj. 13
11:00
Már a méhben tudják azonosítani anyanyelvüket a magzatok (Adó1százalék)
Már az anyaméhben elkezdődik az anyanyelv tanulása - vélik svéd és amerikai kutatók, akik születésük után 30 órával vizsgáltak újszülötteket.
máj. 13
11:18
Az első jenki "lakás" az univerzum közepén (Adó1százalék)
Tizenöt méteres telexen kapták az utasításokat az első amerikai űrállomás legénységének tagjai - negyven éve startoló program majdnem hamvába holt.
máj. 13
21:27
Pestisjárvány is hozzájárulhatott a római birodalom összeomlásához (168 Óra Online)
A 6-8. században lezajlott pestisjárvány is hozzájárulhatott a római birodalom végső széthullásához – állapították meg kutatók csontvázakon végzett DNS-vizsgálatokra támaszkodva.

2013. május 14. kedd

máj. 14
11:36
Még mindig nem tudják, miért zuhant össze a hold mágneses tere (Adó1százalék)
A Hold a korábbi feltételezéseknél jóval hosszabb ideig, legalább 3,56 milliárd évvel ezelőttig rendelkezett a földihez hasonlóan erős mágneses térrel - állapították meg tudósok egy új tanulmányban, egyszersmind leszögezve: azt viszont továbbra sem tudják, hogy mikor és miért indult hanyatlásnak a jelenséget kiváltó belső dinamómechanizmus.

2013. május 15. szerda

máj. 15
6:24
A legborzasztóbb dolog történt (168 Óra Online)
Markológépekkel és buldózerekkel bontottak le egy maja piramist Belize-ben, a köveket valószínűleg egy útépítésen fogják felhasználni – adta hírül a CNN. A Noh Mul-ban található ősi templom 2300 éves volt, szakértők szerint a történtek tragikusak és megbocsáthatatlanok.
máj. 15
14:00
Súlytalanság állapotában adott esztrádműsort az űrhajós (videó) (Adó1százalék)
Földet ért a kazahsztáni sztyeppében a Nemzetközi Űrállomás (ISS) három asztronautáját szállító leszállóegység - közölte kedd reggel az orosz űrkutatási hivatal.
máj. 15
14:03
A növények föld alatti hálózaton kommunikálnak egymással (168 Óra Online)
Föld alatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről – fedezték fel brit kutatók.
máj. 15
14:30
A diplomácia és a köpönyegforgatás nagymestere (Infostart)
Százhetvenöt éve, 1838. május 17-én halt meg Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord gróf, Benevent hercege, a diplomácia történetének nagy alakja, egy császár és két forradalom kiszolgálója. Az ellentmondásos megítélésű Talleyrand a nagypolitikában a francia érdekek következetes képviselője, ugyanakkor a köpönyegforgatás "bajnoka" volt, akit az egyéni haszonszerzés vezérelt. Az MTVA Sajtó- és…
máj. 15
15:24
Áder: A víz már nemzetbiztonsági kérdést is jelent (Infostart)
A víz ma már nemzetbiztonsági kérdés - fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Multidiszciplináris Vízkonferencia megnyitóján. A tudományág szakemberei kétnapos tanácskozást tartanak a Magyar Tudományos Akadémián.
máj. 15
16:18
Magyarország egyetlen Ősjegyét felújították (Infostart)
Felújították az idén 125 éves nadapi Szintezési Ősjegyet, Magyarország magassági referenciapontját; az 1888-ban létesített úgynevezett főalappont avatóünnepségét szerdán tartották a Fejér megyei településen.
máj. 15
17:21
A britek butábbak, mint 130 éve (168 Óra Online)
A viktoriánus korban okosabbak voltak a britek – állítják brit tudósok. Számításaik szerint az általános intelligenciahányados a szigetországban 1880 óta 14 ponttal csökkent.
máj. 15
21:12
Pusztító veszély leselkedik az Arab-tenger térségére (168 Óra Online)
Pusztító erejű, akár a kilences fokozatot is elérő, szökőárral kísért földrengés rázhatja meg az Arab-tenger térségét – állapították meg brit és kanadai kutatók, akik szerint a szakemberek eddig alábecsülték a régiót fenyegető katasztrófaveszélyt.

Keresés