2013. szeptember 1. vasárnap

szept. 1
11:45
Íme, a székelyföldi diákigazolványt (168 Óra Online)
Marosvásárhelyen is népszerűsítik a székelyföldi diákigazolványt, amely Romániában, Magyarországon és egyéb országokban is biztosít kedvezményeket tulajdonosának.
szept. 1
12:51
Íme, a székelyföldi diákigazolvány (168 Óra Online)
Marosvásárhelyen is népszerűsítik a székelyföldi diákigazolványt, amely Romániában, Magyarországon és egyéb országokban is biztosít kedvezményeket tulajdonosának.
szept. 1
20:00
A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát (Infostart)
A mérsékelt alkohol - különösen bor - fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát - állapították meg spanyol szakemberek.
szept. 1
21:06
Napi egy pohár bor jót tehet (168 Óra Online)
A mérsékelt alkohol – különösen bor – fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát – állapították meg spanyol szakemberek.

2013. szeptember 2. hétfő

szept. 2
6:27
Megfejtették a fekete lyuk titkát (168 Óra Online)
Évek óta találgatják a kutatók, miért olyan kisétvágyú a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk. A Sagittarius A* nevű fekete lyuk tömege négymilliószorosa a Nap tömegének. Méretéhez képes meglepően inaktívnak tűnik, nagyon keveset fal fel a körülötte lévő gázból és egyéb anyagokból.
szept. 2
11:36
Megnőttek az európai férfiak (Infostart)
Átlagosan 11 centimétert nőtt az európai férfiak átlagmagassága az 1870-es évek eleje és 1980 között, a termet növekedése pedig az egészségi állapot jelentős javulását tükrözi - adta hírül egy hétfőn megjelent tanulmány.
szept. 2
14:09
A kutatók is rettegve figyelik a kártevők terjedését (168 Óra Online)
Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon – állítja egy friss kutatás.
szept. 2
15:24
Hatalmas kanyont fedeztek fel Grönland jege alatt (Adó1százalék)
A világ egyik legnagyobb kanyonját fedezte fel a Grönlandot borító jégpáncél alatt nemzetközi kutatók egy csoportja. A 800 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély árkot óriási folyó vájta ki több mint négymillió évvel ezelőtt.
szept. 2
17:27
Negyven év maradt ki (168 Óra Online)
Az elmúlt években újra megjelent és Tahitótfalunál idén tömegesen rajzik a tiszavirághoz hasonló dunavirág, amely valószínűleg a vízszennyezés miatt pusztult ki Magyarország legnagyobb folyójából.
szept. 2
21:18
Az idegen nyelv tanulása módosítja az agyfejlődést (168 Óra Online)
Jelentősen befolyásolja az agyszerkezetet az, hogy mennyi idősen kezdi el egy gyermek első idegen nyelvét tanulni – derült ki új kutatásból.

2013. szeptember 3. kedd

szept. 3
13:54
A szájüregén keresztül hall a fületlen béka (Adó1százalék)
Egy körömnyi, Seychelle-szigeteken élő békának nincsen füle, ezért a tudósok eddig süketnek hitték, ám egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte, hogy a szájüregén keresztül mégis hall.

2013. szeptember 4. szerda

szept. 4
6:18
Üstökös okozhatott klímaváltozást (168 Óra Online)
Egy aszteroida vagy üstökös becsapódása válthatta ki a tizenháromezer éve bekövetkezett hirtelen klímaváltozást a Földön. A becsapódás hatása drámai klímaváltozástokozott a Földön, messzeható hatása volt a növény- és állatvilágra: a klíma hirtelen hűvösebbre és szárazabbra változott. A feltételezett égitest a mai Kanadában, Québec területén csapódhatott be.
szept. 4
11:48
Grószt átverték (168 Óra Online)
Tizenegy éve nem találkozott már a román és a magyar pártfőtitkár, amikor 1988 augusztusában Grósz Károly, engedve Nicolae Ceauşescu nyomásának, elutazott Aradra. Az egész napon át tartó tárgyalások a Conducator diplomáciai győzelmével végződtek. A negyedszázad előtti találkozó eseményeit eleveníti fel a megbeszélésekről akkor tudósító KULCSÁR ISTVÁN.
szept. 4
16:45
Végre kiderült, miért van szükségünk alvásra (168 Óra Online)
Az alvás erősíti az agysejteket azáltal, hogy újratölti az idegrostok szigetelését – állapították meg amerikai kutatók, akik újabb okát fedezték fel annak, miért van szüksége az embernek jó alvásra.

2013. szeptember 5. csütörtök

szept. 5
6:30
Ötszázzal száguld a japán szupervonat (168 Óra Online)
Valóban képes az 500 kilométeres óránkénti sebességre a legújabb, egyelőre tesztelés alatt álló japán szupervonat.
szept. 5
13:39
Tizenegy centit nőttünk száz év alatt (168 Óra Online)
Száz év alatt átlagosan 11 centivel lett magasabb az európai ember, derítették ki brit tudósok. Az Essexi Egyetem kutatói 1870 és 1980 közti adatokat vetettek össze, amikből kiderült, hogy a várakozásokkal szemben pont a nagy gazdasági világválság, illetve a két világháború közti időszak volt az, amikor nyúlni kezdtünk.
szept. 5
19:51
Ettől csökken látványosan az infarktusveszély (Infostart)
Még 70 fölött is érdemes abbahagyni a dohányzást, mert négy évvel növeli meg a várható élettartamot, a szívinfarktus kockázata pedig a visszaáll a normálisra - derült ki egy szakmai konferencia két tanulmányából.
szept. 5
21:57
Több az Alzheimer-kóros ott, ahol jobb a higiénia (Infostart)
A modern városi életmód és a fejlett higiénia is meghúzódhat az Alzheimer-kórnak az ipari országokban tapasztalt terjedése mögött - derült ki egy frissen közölt brit tanulmányból.

2013. szeptember 6. péntek

szept. 6
16:06
A világ legnagyobb vulkánját fedezték fel a Csendes-óceán alatt (Adó1százalék)
A világ legnagyobb vulkánja lappang a Csendes-óceán alatt egy amerikai tanulmány szerint. A Tamu-fenékhegy egy gigászi domb, amely mellett eltörpül a hawaii Mauna Loa, az eddigi csúcstartó is. Csupán 25 százalékkal kisebb a galaxis legnagyobb vulkánjánál, a Marson található Olimpia-hegynél.
szept. 6
16:42
Hirtelen szívhalál végzett egy csimpánz testvérpárral (Adó1százalék)
Ugyanazt a rejtett betegséget azonosították egy csimpánz testvérpárnál, amely fiatal sportolók hirtelen szívhalálát is okozza. Egy ritka, gyakran örökletes betegség, a ritmuszavart okozó jobbkamrai szívizom-elváltozás (ARVC) hirtelen szívhalált okozhat egyébként teljesen egészséges embereknél, leginkább testi megerőltetés következtében.

2013. szeptember 8. vasárnap

szept. 8
13:15
Forradalmi felfedezés a cukorbetegség kezelésére (168 Óra Online)
Egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a zsíranyagcseréért felelős hormon, a leptin helyettesítheti a diabétesz kezelésére használt inzulint.

2013. szeptember 9. hétfő

szept. 9
15:39
Újabb szinten lehetne államilag elismert nyelvvizsgát tenni (168 Óra Online)
Egy újabb szinten is lehetne államilag elismert nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet-tervezet értelmében.

2013. szeptember 10. kedd

szept. 10
6:03
Húszmillió évvel régebbi lehet a nyugat-antarktiszi jégtakaró (Infostart)
Húszmillió évvel korábban alakulhatott ki a nyugat-antarktiszi jégtakaró, mint eddig feltételezték - mutatták ki amerikai kutatók.
szept. 10
6:30
Európa retteg az idegen fajoktól (168 Óra Online)
A behurcolt fajoktól félti az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását – derül ki a testület hétfőn kiadott közleményéből. A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak.
szept. 10
16:57
Kiderült, miért nem hallható mindig a bálnák éneke (168 Óra Online)
A déli féltekén élő hosszúszárnyú bálna, vagy más néven púpos bálna (Megaptera novaeangliae) populációnak csupán egy része vándorol az Egyenlítőhöz az antarktiszi nyár végén, az állomány néhány egyede a téli hónapok alatt is a déli sarkvidék vizeiben marad – állapították meg az Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet biológusai és fizikusai.
szept. 10
22:27
Irány a Mars! (168 Óra Online)
Hold-bázis, Mars-expedíció. Melyek lesznek az űrkutatás főbb irányai a következő 30 évben? Ezekről a témákról beszélgetünk szeptember 11-én a 168 Óra élő rádióműsorában, a Szerda 11-ben.

2013. szeptember 11. szerda

szept. 11
10:33
Irány a Mars! (168 Óra Online)
Hold-bázis, Mars-expedíció. Melyek lesznek az űrkutatás főbb irányai a következő 30 évben? Ezekről a témákról beszélgetünk szeptember 11-én a 168 Óra élő rádióműsorában, a Szerda 11-ben.
szept. 11
10:36
A NASA leállította az űrsétákat (Infostart)
A NASA leállította űrhajósai számára az űrsétákat, ameddig nem derítik ki, mi okozta az olasz Luca Parmitano szkafanderének hibáját - jelentette ki a Moszkva környéki Koroljovban tartott szerdai tájékoztatón az amerikai űrkutatási hivatal képviselője.
szept. 11
11:06
A NASA leállította űrhajósai számára az űrsétákat (168 Óra Online)
A NASA leállította űrhajósai számára az űrsétákat, ameddig nem derítik ki, mi okozta az olasz Luca Parmitano szkafanderének hibáját – jelentette ki a Moszkva környéki Koroljovban tartott szerdai tájékoztatón az amerikai űrkutatási hivatal képviselője.
szept. 11
12:00
A tüdő betegségei okozzák minden tizedik európai lakos halálát (Adó1százalék)
A tüdő betegségei miatt hal meg minden tizedik ember Európában, és a dohányzás számít a fő okok egyikének - olvasható az Európai Légzőszervi Társaság jelentésében.
szept. 11
15:54
A NASA leállította űrhajósai számára az űrsétákat (Adó1százalék)
A NASA leállította űrhajósai számára az űrsétákat, ameddig nem derítik ki, mi okozta az olasz Luca Parmitano szkafanderének hibáját - jelentette ki a Moszkva környéki Koroljovban tartott szerdai tájékoztatón az amerikai űrkutatási hivatal képviselője.

2013. szeptember 12. csütörtök

szept. 12
6:54
Leomlott egy mítosz: a delfinek valójában buták (168 Óra Online)
A delfineket ötven éve tartjuk a legintelligensebb állatoknak, tulajdonképpen az ember utáni legintelligensebb élőlénynek. Pedig a legújabb kutatások szerint semmivel sem okosabbak a többi állatnál.
szept. 12
11:51
Koponyacsontba ültettek hallókészüléket Szegeden (168 Óra Online)
Európában egyedülálló hallásjavító-műtétet hajtottak végre kedden a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján. Az új megoldás elsősorban azokon a pácienseken segíthet, akiknél nem váltak be a hagyományos hallókészülékek – közölte Rovó László professzor.
szept. 12
12:51
Kávézaccból biodízel (Infostart)
Kávézaccból állítottak elő biodízelt az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói.
szept. 12
16:48
Tényleg van hatodik érzék (168 Óra Online)
Új kutatási eredmények alapján a látás, a hallás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés mellett valóban létezik egy hatodik, eddig nem bizonyított hatodik érzék is.
szept. 12
20:00
Földimogyoró alakja van a Tejútrendszer központjának (Infostart)
Földimogyoró alakja van a Tejútrendszer központjának, amelyről az eddig készült legjobb 3D-s térképet mutatták be az Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársai csütörtökön Németországban.
szept. 12
22:03
A NASA szerint a Voyager-1 elhagyta a Naprendszert (Infostart)
Ember építette első szerkezetként a Voyager-1 elhagyta a Naprendszert a NASA csütörtöki közlése szerint. Az amerikai űrkutatási hivatal mindeddig nem foglalt hivatalosan állást a hónapok óta tartó vitában arról, hogy az 1977-ben útnak indított űrszonda valóban átlépett-e már a csillagközi térbe.

2013. szeptember 13. péntek

szept. 13
17:33
"Vakon" szállt le szerdán a Nemzetközi Űrállomás legénysége (Infostart)
Elromlott az adatátviteli berendezés, így a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő legénység gyakorlatilag "vakon" szállt le szerdán a kazahsztáni sztyeppén - árulta el Pavel Vinogradov űrhajós a Csillagvárosban pénteken tartott tájékoztatón.
szept. 13
17:42
"Vakon" szállt le a Nemzetközi Űrállomás legénysége (Adó1százalék)
Elromlott az adatátviteli berendezés, így a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő legénység gyakorlatilag "vakon" szállt le szerdán a kazahsztáni sztyeppén - árulta el Pavel Vinogradov űrhajós a Csillagvárosban pénteken tartott tájékoztatón.

2013. szeptember 14. szombat

szept. 14
8:24
Százéves a bahá’í hit Magyarországon (168 Óra Online)
„Budapest lészen egyik középpontja Kelet és Nyugat egyesülésének”. Ezt a kijelentést a bahá’i hit alapítójának fia tette Budapesten 1913 áprilisában. ’Abdu’l-Bahá hatvankilenc éves korában a Teozófiai Társulat volt elnökének, Start Lipótnak a meghívására érkezett a magyar fővárosba, ahol a korabeli magyar köz- és tudományos élet számos fontos képviselőjével találkozott. Ezt a látogatást számítják…
szept. 14
10:33
Az életműdíjas professzor vízvíziója (Infostart)
Vízügyi előrejelzésekre is szükség lenne a klímaváltozás miatt - hangsúlyozta Somlyódy László professzor, miután átvette a Klíma Klub életműdíját a szervezet V. Klímacsúcsán. Áder János köztársasági elnök az életműdíjast köszöntő levelében megfogalmazta: a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségek, természeti katasztrófák egyre inkább társadalmi üggyé teszik a környezettudatos…
szept. 14
11:09
Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus 120 éve született (Infostart)
Százhúsz éve, 1893. szeptember 16-án született Budapesten Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője, az első és máig egyetlen magyar tudós, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését, a Nobel-díjat Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért nyerte el. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:
szept. 14
12:00
Ritka leletek a balatonudvari avar sírokban (Adó1százalék)
Ritka leleteket találtak a balatonudvari avar kori sírokban az idei ásatási szezonban. A temetőből előkerült különleges darabokat szerdán mutatták be sajtótájékoztatón a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

2013. szeptember 15. vasárnap

szept. 15
9:18
Mindjárt betör a Google a rejtélyes indiánbirodalomba (Adó1százalék)
Hamarosan a Machu Picchu és más inka emlékhelyek is bejárhatók lesznek a Street View-szolgáltatással, a Google ugyanis engedélyt kért - és minden bizonnyal kap is - a perui kormánytól a híres romváros feltérképezéséhez és a szükséges felvételek elkészítéséhez.

2013. szeptember 16. hétfő

szept. 16
8:15
Öngyilkos lett Stephen Crohn, aki nem tudta elkapni az AIDS-t (168 Óra Online)
Öngyilkos lett Stephen Crohn, aki egy genetikai rendellenesség miatt nem kapta el a szerzett immunhiány-betegséget és akit emiatt a világsajtóban úgy emlegettek: a férfi, aki nem tudja elkapni az AIDS-t – közölte vasárnap internetes kiadásában a The New York Times.
szept. 16
11:51
Alacsonyabb lett a Mont Blanc (Infostart)
Alacsonyabb lett a Mont Blanc, Európa legmagasabb hegycsúcsa a legfrissebb adatok szerint - közölte a méréseket végző expedíció egyik résztvevője.
szept. 16
12:09
Megépíthetik Szulejmán szultán szolnoki dzsámijának mását (Infostart)
Földradaros vizsgálatokkal sikerült pontosan meghatározni a Szolnokon mintegy 500 éve épült, és az elmúlt évszázadok során a földfelszínig lepusztult török dzsámi pontos helyét - mondta el Kertész Róbert, a városi Damjanich múzeum régésze hétfőn az MTI-nek.

2013. szeptember 17. kedd

szept. 17
6:21
Megtalálták a génhibát, amiért nem éreznek egyesek fájdalmat (Infostart)
Jénai kutatók felfedezték azt a génhibát, amely miatt egyes betegek nem éreznek fájdalmat.
szept. 17
6:57
"Lassított felvételben" látnak a kis állatok (Infostart)
Nagyobb felbontásban, azaz több képre bontva, lassított felvételhez hasonlóan érzékelik a mozgást a kis testű állatok - állapította meg egy friss kutatás.
szept. 17
15:36
Tudományok és Tehetségek Kertje Budapesten (Adó1százalék)
Tehetséges fiatal feltalálók, tudósok és vállalkozók mutatják be innovációikat és találmányaikat szombaton a Tudományok és Tehetségek Kertje elnevezésű rendezvényen a budapesti Múzeumkertben, ahol szó lesz az űrkutatásról is.

Keresés