2013. szeptember 1. vasárnap

szept. 1
11:45
Íme, a székelyföldi diákigazolványt (168 Óra Online)
Marosvásárhelyen is népszerűsítik a székelyföldi diákigazolványt, amely Romániában, Magyarországon és egyéb országokban is biztosít kedvezményeket tulajdonosának.
szept. 1
11:54
Emelkedett a fukusimai sugárzási szint, milliós katasztrófavédelmi gyakorlat Japánban (MaHu)
Tizennyolcszorosára emelkedett a radioaktivitás szintje egy sugárszennyezett vizet tartalmazó fukusimai víztárolóban - közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető vállalat (TEPCO) képviselője.
szept. 1
12:48
Yosemite Park: újabb területek váltak a lángok martalékává, videó! (MaHu)
A látogatókat a térségben arra szólították fel, hogy ne tartózkodjanak sokáig a szabadban, és kerüljék a nagyon aktív fizikai tevékenységet. A füstre érzékeny emberek pedig ne menjenek a park belső területére.
szept. 1
12:51
Íme, a székelyföldi diákigazolvány (168 Óra Online)
Marosvásárhelyen is népszerűsítik a székelyföldi diákigazolványt, amely Romániában, Magyarországon és egyéb országokban is biztosít kedvezményeket tulajdonosának.
szept. 1
15:00
Pálinkás: bizalom nélkül nincs minőségi oktatás sem (orientpress)
A felsőoktatás, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködését sürgette Pálinkás József, az MTA elnöke a Szegedi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepségén elmondott köszöntőjében. Az intézmény zsúfolásig megtelt Kongresszusi termében egybegyűlteket arra figyelmeztette, hogy az egyetemek előtt álló kihívások nem vészmegoldásokat, hanem tényleges…
szept. 1
20:00
A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát (Infostart)
A mérsékelt alkohol - különösen bor - fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát - állapították meg spanyol szakemberek.
szept. 1
20:12
Érkezik Európába a hajlított Samsung OLED is - 2013-09-01 19:45:28 (sat.hu)
Az LG-t követően a Samsung is piacra dobja Európában az otthonokba IMAX élményt jelentő hajlított OLED készülékét.
szept. 1
21:06
Napi egy pohár bor jót tehet (168 Óra Online)
A mérsékelt alkohol – különösen bor – fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát – állapították meg spanyol szakemberek.
szept. 1
23:39
Megint a púpos bálnára feni a fogát az emberiség (MaHu)
A NOAA vizsgálja, hogy lekerüljön-e a hosszúszárnyú bálna a veszélyeztetett fajok listájáról.

2013. szeptember 2. hétfő

szept. 2
4:45
Zeneművet szült a globális felmelegedés (MaHu)
Zeneművet alkotott a globális felmelegedés adatai alapján egy ifjú amerikai kutató.
szept. 2
6:27
Megfejtették a fekete lyuk titkát (168 Óra Online)
Évek óta találgatják a kutatók, miért olyan kisétvágyú a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk. A Sagittarius A* nevű fekete lyuk tömege négymilliószorosa a Nap tömegének. Méretéhez képes meglepően inaktívnak tűnik, nagyon keveset fal fel a körülötte lévő gázból és egyéb anyagokból.
szept. 2
6:45
Szabadnak is születhettek a csillag nélküli bolygók (csillagászat.hu)
Új észlelések szerint kicsi, hideg, gömbszerû felhõkben minden feltétel adott lehet ahhoz, hogy csillag nélküli bolygók is kialakulhassanak, tehát a csavargó planéták létét nem csak a kidobódás magyarázhatja.
szept. 2
6:51
Négyezer éves birkabőrt találtak egy bronzkori sírban (MaHu)
Négyezer éves birkabőrt találtak egy korai bronzkori sírban az skóciai Sutherland grófságban lévő Spinningdale-ben.
szept. 2
8:03
2014-ben összesen öt hosszú hétvégével tervezhetünk (orientpress)
Megjelent a Magyar Közlönyben a nemzetgazdasági miniszter 33/2013. (VIII. 30.) NGM rendelete a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendről. E szerint jövőre három munkanapot helyeznek át, így ennek révén 2014-ben három hosszú hétvége jöhet, amit az ünnepek további kettővel egészítenek majd ki.
szept. 2
9:18
Hitler és a drogok (Múlt-kor)
Hipochondria, mániás depresszió, Parkinson-kór, a nemi szervek állítólagos eltorzultsága és a nemi vágy szinte teljes „hiánya” – egy új dokumentumfilm az eddigi legpontosabb „diagnózist” állítja fel Hitlerről, aki a feljegyzések szerint több mint nyolcvan gyógyszert kapott.
szept. 2
9:27
Minden, amit a BlackBerry Q5-ről tudni akartál (BerryBlog)
A legjobb pillanatban érkeztünk haza a nyári szabadságról, egyben véget vetve Jack Potata rémuralmának itt a blogon: mától már a mobilszolgáltatók, illetve konkrétan egy mobilszolgáltató, a T-Mobile Telekom kínálatában is elérhető a BlackBerry Q5, a legolcsóbb BB10-es okostelefon. Ezzel a poszttal igyekszem az újdonsággal kapcsolatosan felmerülő esetleges kérdéseket megválaszolni, mert bár már…
szept. 2
9:30
"Valami" lángolt az orosz égen - VIDEÓ! (MaHu)
Oroszország távol keleti részén az emberek lenyűgözve figyelték azt a lángoló tárgyat, ami átszelte az égboltot Vlagyivosztok közelében. Az internet népe meteort kiáltott, de a tudósok szkeptikusak.
szept. 2
9:32
Leállítják és átvizsgálják Japán még működő két atomreaktorát (MaHu)
Japán az utolsó reaktorok kikapcsolásával az ősz folyamán átmenetileg várhatóan atomenergia nélkül marad, kérdéses ugyanis, hogy az ország többi, még működőképes reaktora mikortól indulhat újra.
szept. 2
9:33
Új vezető a szentszéki államtitkárság élén (orientpress)
Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár leváltásának bejelentése nem okozott meglepetést a Vatikánnal foglalkozó olasz sajtóban, amely a venezuelai utódban, Pietro Parolinban a 'régi vatikáni diplomáciai iskola' visszatérését látja. Bertone hét éven át irányította a szentszéki államtitkárságot.
szept. 2
9:35
A kormánybiztos szerint megengedhetetlen, hogy a bankok áthárítsák a költségeket (orientpress)
Németh Szilárd szerint az elfogadhatatlan, hogy az emberek elveszítsék jövedelmük egy jelentős részét azért, mert a bankok áthárítják a tranzakciós illetéket. Némelyik bank nagyon eldobta a kalapácsot - jelentette ki a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos az közszolgálati televízióban annak kapcsán, hogy egyre több pénzintézet hárítja át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket - írja a…
szept. 2
10:21
Négyezer éves birkabőr egy bronzkori sírból (Múlt-kor)
Négyezer éves birkabőrt találtak egy korai bronzkori sírban a skóciai Sutherland grófságban lévő Spinningdale-ben. A maradványok radiokarbonos kormeghatározása alapján a csontok i. e. 2050-1911 illetve 2150-2018 körüliek lehetnek.
szept. 2
11:03
Atomenergia nélkül marad Japán (orientpress)
Biztonsági ellenőrzés miatt ideiglenesen leállítják Japán két még működő atomreaktorát - közölte a létesítményt üzemeltető cég hétfőn. Az atomblokkok leállásával ideiglenesen szünetelhet az atomenergia-ellátás a szigetországban - tudta meg a Magyar Hírlap.
szept. 2
11:24
Horthy újratemetése bátor tett volt (Múlt-kor)
Horthy Miklós magyarországi újratemetését a veterán haditengerészek bátor kezdeményezésének, az akkori nagyon ellenséges politikai légkörben méltán emlékezetes tettnek tartja Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.
szept. 2
11:26
Római mozaik Koszovóból (Múlt-kor)
Koszovó északnyugati részén, Drsnikben római kori színes mozaikra bukkantak a szakemberek.
szept. 2
11:36
Megnőttek az európai férfiak (Infostart)
Átlagosan 11 centimétert nőtt az európai férfiak átlagmagassága az 1870-es évek eleje és 1980 között, a termet növekedése pedig az egészségi állapot jelentős javulását tükrözi - adta hírül egy hétfőn megjelent tanulmány.
szept. 2
11:54
Rókák bolygatták meg - késő-rézkori gödörsírt tártak fel Hajdúnánás határában (MaHu)
Késő rézkori, a Jamnaja-kultúra időszakára jellemző gödörsírt tártak fel régészek Hajdúnánás határában egy valamikori kurgán (népnyelven: kunhalom) alatt.
szept. 2
12:27
Száz éve elesett britek búcsúleveleit teszik közzé (Múlt-kor)
Az első világháborúban elesett több mint 230 ezer brit katona végső akaratát, utolsó kívánságait és gondolatait tartalmazó leveleket tesznek közzé az elkövetkező egy évben az interneten - jelentette a BBC News.
szept. 2
12:33
Balatoni Monika: erős értékrenddel társadalmat építhetünk (orientpress)
A Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság munkájával emberarcúvá válhat a politika, közérthetőek lesznek a kormányzati döntések- vélekedett Balatoni Monika. Az államtitkárság vezetője a Rádió Orient műsorában elmondta, az államtitkárság által indított kampányokkal lehetővé válik a társadalmi-állampolgári ismertek bővítése, valamint a stabil értékrend kialakítása a fiatalokban. Az erős…
szept. 2
13:30
Meghalt a híres Watergate-interjúk készítője (Múlt-kor)
Hetvennégy éves korában meghalt David Frost brit újságíró, televíziós műsorvezető, aki a hírhedt Watergate-ügyben az akkor már lemondott Richard Nixon amerikai elnökkel 1977-ben emlékezetes interjúkat készített.
szept. 2
13:32
Küzdeni kellett a csokoládé elfogadásáért az újkorban (Múlt-kor)
350 éves csokoládéital-receptet talált egy brit történész. A hűsítő nedű leginkább a mai népszerű kávézóláncokból ismert tejes készítményekre hasonlít – állítja.
szept. 2
13:42
Jót tesz a kártevőknek az éghajlatváltozás (MaHu)
Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon.
szept. 2
14:09
A kutatók is rettegve figyelik a kártevők terjedését (168 Óra Online)
Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon – állítja egy friss kutatás.
szept. 2
14:33
Mit tanultak a kisiskolások a reformkorban? (Múlt-kor)
Szeptemberben több tízezernyi általános iskolás kezdi meg a tanévet. Az alapfokú oktatás a 18. század derekától vált kötelezővé Magyarországon, már akkortól rendeletben szabályozták, mit és hogyan kell tanulniuk a nebulóknak.
szept. 2
15:15
Elérhető a legnagyobb digitális videóarchívum (nyest.hu)
Második hazai hozzáférési pontját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nyitja a USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma. A gyűjteményben jelenleg közel 52 ezer videó látható, amelyek holokauszt-túlélők és szemtanúk, valamint a ruandai népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik.
szept. 2
15:24
Hatalmas kanyont fedeztek fel Grönland jege alatt (Népszava)
A világ egyik legnagyobb kanyonját fedezte fel a Grönlandot borító jégpáncél alatt nemzetközi kutatók egy csoportja. A 800 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély árkot óriási folyó vájta ki több mint négymillió évvel ezelőtt.
szept. 2
15:33
Hölvényi: erős közösségekre van szükség (orientpress)
Magyarország lehetőségeihez mérten támogatja mind a határokon belüli, mind a külhoni közösségeket a magyar nemzet lelki, szellemi megerősítése érdekében, mert erős közösségek nélkül nincs jövő - mondta Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Kárpátalján. Az államtitkár a karácsfalfalvai Görög…
szept. 2
15:35
Már a PC-s kasszákra összpontosít a Laurel (orientpress)
Újabb két kiskasszára kapott típusengedélyt a hétvégén az online pénztárgépek kifejlesztésében úttörő szerepet vállaló Laurel Cégcsoport. Ezzel teljessé vált a Laurel Smart kiskasszacsalád, ezért a cég következő időszakban a PC-s kasszák innovációját végzi, így a nagyobb áruházak is hamarosan megkezdhetik az átállást.
szept. 2
15:37
Vezércserék a Magyar Fejlesztési Banknál (orientpress)
Baranyay Lászlót, a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) elnök-vezérigazgatóját az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) alelnökévé választották meg. A megtisztelő megbízatás miatt Baranyay László közös megegyezéssel távozott az MFB éléről. Az alapítói jogokat gyakorló Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Nagy Csabát nevezte ki az MFB…
szept. 2
17:03
Megkezdődött a Tüskésrét tájrendezésének utolsó üteme is (orientpress)
A Budafai Meddőhányó rekultivációja után megkezdődött a pécsi Tüskésrét rekultivációjának utolsó üteme. A város szívében fekvő, mintegy 51 hektáros területen a meglévő talajtakaró megvastagításával és egy új csapadék-elvezető rendszer kialakításával véglegesen befejeződik az erőmű egykori zagyterének tájrendezése. A munkálatok már elkezdődtek és 2014. december 31-ig zárulnak le. A tájrendezéssel a…
szept. 2
17:05
Tanévkezdésre megérkeztek a könyvek az iskolákba (orientpress)
'Mára a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. minden iskolába kiszállította a tankönyveket' - tájékoztatott Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Elmondta, a tankönyvterjesztésben idén bevezetett új, központosított rendszer a kisebb hibák ellenére jól vizsgázott. 'Több panasz érkezett hozzánk a szülők részéről, azonban jelentős fennakadás nem volt' - közölte Arany László Tamás, a…
szept. 2
17:27
Negyven év maradt ki (168 Óra Online)
Az elmúlt években újra megjelent és Tahitótfalunál idén tömegesen rajzik a tiszavirághoz hasonló dunavirág, amely valószínűleg a vízszennyezés miatt pusztult ki Magyarország legnagyobb folyójából.
szept. 2
17:42
Filmen a Kennedy-gyilkosság véres részletei (Múlt-kor)
John F. Kennedy amerikai elnök ötven évvel ezelőtti meggyilkolásának körülményeit vizsgálja a velencei filmfesztiválon vasárnap bemutatott Parkland című film, amely az összeesküvés-elméleteket kerülve a véres részletekre koncentrál.
szept. 2
18:24
Napi 15 perc, és jobban leszünk (nyest.hu)
A tudatosságot segítő meditációs gyakorlatok segítségével csökkenthető a stressz és megelőzhető a kiégés a pedagógusok esetében – derült ki egy új kutatásból.
szept. 2
19:24
Kiszabadult a magyar gólya, akit francia kémhattyúként "tartóztattak le" (MaHu)
Az illetékes egyiptomi hatóságok megvizsgálták és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították Ménest, a jeladós fehér gólyát.
szept. 2
21:18
Az idegen nyelv tanulása módosítja az agyfejlődést (168 Óra Online)
Jelentősen befolyásolja az agyszerkezetet az, hogy mennyi idősen kezdi el egy gyermek első idegen nyelvét tanulni – derült ki új kutatásból.

2013. szeptember 3. kedd

szept. 3
8:24
A bélyeg volt az utolsó csepp a 13 amerikai gyarmatnak (Múlt-kor)
230 éve írták alá azt a békét, amellyel véget ért az amerikai függetlenségi háború. London hosszú idő után először volt kénytelen vesztesként lezárni egy katonai konfliktust, a frissen létrejött állam révén pedig új szereplő lépett a világpolitika színpadára.
szept. 3
9:06
Megtalálták az autizmus okát? (nyest.hu)
Az észak-karolinai egyetem kutatói egy kemoterápiás gyógyszer hatóanyagát tesztelték, amikor váratlan eredményre bukkantak: a hatóanyag összefüggésbe hozható az autizmusban tapasztalható génmódosulásokkal.
szept. 3
9:36
Kérek egy feketét! (BerryBlog)
Baromi későn (vagy korán) írom ezt a posztot a berlini szállodám szobájában, szóval előre is elnézést, ha kusza mondatokat szőnék a szövegbe, na de majd reggel egy jó erős feketekávéval feldobom magam, hogy valahogy túléljem a napot. Erről jut eszembe, a múlt hét végén röppent fel a hír, hogy sok BB10-es BlackBerry-felhasználó imája úgy tűnik meghallgattatott, és tényleg lehet majd témákat váltani…
szept. 3
10:30
Bíróság előtt egy volt Waffen SS-tag (Múlt-kor)
Megkezdődött Németországban hétfőn az egykori náci párt fegyveres alakulata, a Waffen SS egyik tagjának pere, a 92 éves férfit gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.
szept. 3
10:32
Kleopátra végzetes döntése (Múlt-kor)
A két egykori triumvir, Octavianus és Marcus Antonius flottája között sokáig kiegyenlített küzdelem folyt, azonban a csata egy pontján Antonius felesége, VII. Kleopátra egyiptomi királynő 60 hajójával együtt váratlanul elhagyta a csata helyszínét.

Keresés