2013. november 1. péntek

nov. 1
7:39
OECD: Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya (168 Óra Online)
Évente mintegy 800 ezer ember életét mentené meg a rák korai diagnózisa és a jobb kezelés a fejlett ipari országokban – állapította meg a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) szerdán közzétett jelentése, amelyből kiderült, hogy Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya az OECD 34 tagállama közül.
nov. 1
12:03
Malőr: nem is Gauss agyát vizsgálták (168 Óra Online)
A nagy német matematikus, Gauss preparált agya helyett egy másik tudósét tanulmányozták tévedésből kutatók évtizedeken át – jelentette be a cserét felfedező tudós.
nov. 1
16:27
Meteorvédelmi programot hirdetett az ENSZ (168 Óra Online)
Az ENSZ közgyűlése a múlt héten elfogadta az aszteroidavédelmi program kidolgozására irányuló javaslatot, és ezt részben az Association of Space Explorer (ASE) korábbi űrhajósai fogják kidolgozni.

2013. november 3. vasárnap

nov. 3
17:24
Vácrátóton is őrzik majd a Pannon Magbank génkincsét (168 Óra Online)
Tápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti botanikus kert biztonsági tárolójában is őrzik majd a Pannon Magbankba tartozó őshonos növények magvait – mondta el az MTI-nek Szilágyi Krisztina, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének projektkoordinátora.

2013. november 4. hétfő

nov. 4
6:15
Kezdődik A tudomány ünnepe (Infostart)
A velünk élő és értünk tevékenykedő tudományról szól az idei Magyar Tudomány Ünnepe: a Magyar Tudományos Akadémia novemberi rendezvénysorozatának középpontjában olyan kutatások állnak, amelyek célzottan kínálnak megoldást társadalmi-gazdasági szükségletekre, de az ünnepi repertoárt a legtehetségesebb ifjú tudósok bemutatkozása és az akadémiai kutatóközpontok és intézetek nyílt napjai is…
nov. 4
6:36
Erős hatással lesz a Földre a következő mágneses vihar (168 Óra Online)
Az orosz Hidrometeorológiai Központ előrejelzése szerint a Földet is érintő, igen erős mágneses viharra november közepén lehet számítani.
nov. 4
12:06
Meteorit zuhant egy romániai településre (168 Óra Online)
A helyi hatóságok szerint meteorit zuhant le a romániai Bihar megyei Szalárd községben még a múlt hét közepén.
nov. 4
16:30
Saját társait is felfalta az őshüllő (168 Óra Online)
A moszaszaurusz dögevő volt, és saját társait is felfalta – tanúsítják a tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványai. A gyomrában három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították.
nov. 4
19:48
Kiderült, miért csökkent az emlősök testmérete (168 Óra Online)
A több mint 50 millió évvel ezelőtt lezajlott globális felmelegedési hullámok hatására kétszer is csökkent az emlősök testmérete, méghozzá jelentősen – állapították meg amerikai egyetemi kutatók, akik nem tartják kizártnak, hogy hasonló jelenség következhet be a mostani, ember okozta klímaváltozás nyomán is.

2013. november 5. kedd

nov. 5
16:27
Diszlexiaszűrés szoftverrel (Infostart)
Egyre több Magyarországon a diszlexiás gyerek. A tanulási zavar szűrésére az egyik magyar cég számítógépes szoftvert fejlesztett ki, amely hamarosan minden iskola számára elérhető lesz.
nov. 5
17:54
Több milliárd lakható bolygó lehet a Tejútrendszerben (Infostart)
Több milliárd lakható bolygó lehet galaxisunkban, a Tejútrendszerben, annál is több, mint ahány ember él a Földön - állapították meg amerikai csillagászok az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által felbocsátott Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése nyomán.
nov. 5
20:18
A kő-papír-olló robot ellen nem lehet nyerni (Infostart)
A japán tudósok által kifejlesztett robot olyan gyors, hogy minden egyes menetet megnyer az emberek ellen a kő-papír-olló játékban, ráadásul észre sem vesszük a csalást.

2013. november 6. szerda

nov. 6
16:21
Még idén elkezdődhet a szegedi lézerközpont építése (168 Óra Online)
Néhány héten belül eredményt hirdethetnek a szegedi lézerközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson, és a tervek szerint még idén elindulhat az építkezés – közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.
nov. 6
20:12
Nejlonszemét: végre egy jó hír Magyarországról (168 Óra Online)
A környezetvédelmi termékdíjról szóló, 2012-től hatályos törvény alkalmazása már az első évben, szinte minden téren meghozta a kívánt eredményeket, így a többi között nagymértékben csökkent a műanyagzacskók gyártása, forgalmazása is – közölte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) szerdán az MTI-vel.

2013. november 7. csütörtök

nov. 7
6:39
Genetikusok feltámasztják az őstulkot (168 Óra Online)
Újra életre akarják kelteni a sok évszázada kihalt őstulkot cseh, holland, német és amerikai kutatók, hogy az óriás patás állat csordái legeljék le a parlagon maradt földeket.
nov. 7
19:48
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ veszi át több állami agrárkutató feladatát (Infostart)
Jövő év január elsejétől több, állami tulajdonban lévő agrárkutató gazdasági társaság feladatát a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ veszi át - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.
nov. 7
20:24
Különleges katonai dokumentumok titkosságát oldották fel Moszkvában (Infostart)
Az orosz védelmi minisztérium feloldotta az 1941. november 7-i moszkvai katonai parádéval kapcsolatos dokumentumok titkosságát - közölte csütörtökön a Rosszija 24 állami hírtelevízió.
nov. 7
20:26
A véltnél hatalmasabb erővel csapódott be a cseljabinszki meteorit (Infostart)
A korábban véltnél is hatalmasabb erővel csapódott be az a meteorit, amely februárban több mint 1500 embert sebesített meg az oroszországi Cseljabinszkban - derült ki több új kutatásból.

2013. november 9. szombat

nov. 9
8:39
Ilyen kisbolygót fedezett fel a Hubble (Infostart)
Hatcsóvájú, üstökösre hasonlító kisbolygót fedezett fel a Hubble űrteleszkóp - jelentették be amerikai tudósok.
nov. 9
8:57
Születésnapjukat ünneplik a számítógépes vírusok (Infostart)
Harminc éve, 1983. november 10-én "született meg" a számítógépes vírusok őse.
nov. 9
15:51
Vatikán: kínos bakira derült fény (168 Óra Online)
A távozását februárban latinul bejelentő XVI. Benedekről is beszélt Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a Vatikán újraindított latin nyelvű folyóiratának bemutatásán.

2013. november 10. vasárnap

nov. 10
6:42
Gyilkos tengeri csillagok fenyegetik a Nagy-korallzátonyt (168 Óra Online)
Tengeri csillagok öt-tíz év alatt akár teljesen elpusztíthatják az ausztráliai Nagy-korallzátony koralljait, hívták fel a figyelmet a veszélyre ausztrál kutatók. A tengeri csillagok szépek és ártalmatlanok, ez azonban nem érvényes a töviskoronásnak nevezett fajukra, amelyek felfalnák a teljes korallzátonyt, ha számukat nem korlátoznák.
nov. 10
9:33
Mikroelektronikai "játszóház" és robotépítés a Design Terminálban (Infostart)
Robotépítéssel, 3D-s nyomtatással és mikroelektronikai "játszóházzal" várja a gyerekeket a Design Terminálban november 14. és 17. között a Startra kész Magyarország! programja, amely a fiatalabb korosztály tagjainak kívánja játékos formában bemutatni a tudomány és technológia újdonságait.
nov. 10
16:18
Vasárnap estétől várható a lezuhanó műhold (Infostart)
Vasárnap éjjel elérik a földet a felénk zuhanó műhold darabjai. A rémhírek szerint Európában érhetnek földet a maradványok, de a szakemberek szerint óceáni vagy sarki területekre hullanak a darabok.

2013. november 11. hétfő

nov. 11
6:21
A szakemberek sem tudják, miért van ilyen sok veszett róka (168 Óra Online)
Három év után ismét felütötte a fejét a veszettség a magyar vörös rókák körében. Szeptember közepe óta már 16 állatnál igazolták a fertőzést, a vírus Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét érinti. A szakemberek számára egyelőre rejtély, hogy a betegség hogyan jutott be észrevétlenül az ország közepére.
nov. 11
7:39
Teljes útzár az M30-ason (Adó1százalék)
Veszélyes anyagot szállító kamion az M30-as és az M3-as autópályák kereszteződésében Miskolcról Budapest felé tartva szalagkorlátnak ütközött.
nov. 11
9:06
Trombitás, kakastollas, díszfutás (168 Óra Online)
Most hetven éve, hogy a Duce provokálta észak-afrikai hadszíntéren elhallgattak a fegyverek. A helyi természet sajátossága, hogy BOKOR LÁSZLÓ sok évvel később is forró nyomokra lelt vizsgálódásai során.

2013. november 12. kedd

nov. 12
20:33
Napinfó: Ezt a világon mindenki megérzi majd! (Infostart)
Befejeződéséhez közeledik a Nap polaritásváltása: az ellentétes töltésű részek az északi féltekén már a nyáron felcserélődtek, a folyamat a délin is hamarosan véget ér a kaliforniai Stanfordi Egyetem tudósainak megfigyelése szerint.

2013. november 13. szerda

nov. 13
16:06
Balog Zoltán meglengette a mézesmadzagot (168 Óra Online)
Minden felsőoktatási szakon lesz államilag finanszírozott férőhely jövőre – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, miután szerdán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) tárgyalt a fővárosban, és megerősítették a témában kötött korábbi részmegállapodást.
nov. 13
17:45
A földi élet legkorábbi jeleit fedezhették fel Nyugat-Ausztráliában (168 Óra Online)
A földi élet legkorábbi nyomait rejtheti a nyugat-ausztráliai Pilbara nevű régió – állítják ausztrál szakemberek, akik szerint a mostani felfedezés olyan áttörést jelenthet, amely segíthet a kutatóknak a Naprendszer jobb megértésében.
nov. 13
20:48
"Egy életből öt élet lett" (Infostart)
Már otthonában növekszik az a baba, akit fogantatásának 27. hetében, három hónapig agyhalottként kórházban kezelt édesanyja méhéből császármetszéssel segítettek világra a nyáron a debreceni szülészeti klinikán - közölte Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke szerdán nemzetközi sajtótájékoztatón.
nov. 13
23:12
Öregít a depresszió (Infostart)
A depresszió sejtszinten gyorsítja fel az öregedést - mutatta ki holland és amerikai tudósok nagy létszámú résztvevővel végzett kutatása.

2013. november 14. csütörtök

nov. 14
10:51
Sűrűsödnek a nagy erejű meteoritbecsapódások (168 Óra Online)
Az eddig gondoltnál négyszer-ötször gyakrabban érhetik el a Földet a cseljabinszki meteorithoz hasonló nagy meteoritok – írja az AP a februárban a februárban szibériai város fölött felrobbanó meteorit tanulságait elemezve három tanulmány alapján, melyek a Nature-ben és a Science-ben jelentek meg.
nov. 14
14:06
A madárinfluenza újabb változata terjedt át emberre (Infostart)
Először terjedt át emberre a madárinfluenza egyik változata, a H6N1 vírustörzs. A mutáción átesett vírus egy húszéves tajvani nőt fertőzött meg - közölték tajvani kutatók.
nov. 14
15:00
Nagy a baj az óceánokkal (Infostart)
Az üvegházhatású gázok meleggé, savassá és oxigénhiányossá teszik a világ óceánjait - figyelmeztet egy új, 540 nemzetközi kutató közreműködésével készült jelentés.
nov. 14
16:12
Drámaian nőtt a cukorbetegek száma (Infostart)
Drámaian nőtt a cukorbetegséggel élők száma a világon: idén a becslések szerint 382 millióan lesznek - jelentették be csütörtökön a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szakértői, akik úgy vélik, a betegség elleni háború vesztésre áll. Magyarországon csaknem 600 ezer cukorbeteg él.
nov. 14
17:06
Új fegyver a dohányzás ellen - Stimulálják az agyat (Infostart)
Az agy homloklebenyének mágneses stimulációja segíthet megszüntetni a nikotinfüggőséget egy új kutatás első eredményei szerint.
nov. 14
18:33
Kutyabarát okostelefon (168 Óra Online)
Csak idő kérdése volt, hogy a korszerű távközlési technika segítségével átlépjék az országhatárokat a kutyabarátok is. Müncheni fejlesztők jóvoltából elérhető az új alkalmazás, illetve az internetes közösség, amelynek segítségével a városba látogató idegen is megtudhatja, hol sétálhat, játszhat a kutyája – vagy hol fenyegeti azt veszély.

2013. november 15. péntek

nov. 15
12:09
Lyukas szívű csecsemőt mentettek meg magyar orvosok a Fülöp-szigeteken (Adó1százalék)
A nehéz körülmények ellenére stabilizálni tudták a 16 napos csecsemő állapotát, és a még mindig kaotikus állapotok dacára megszervezték Manilába szállítását.
nov. 15
14:03
Intelligens kutatóközpont a fővárosban (Infostart)
Nem csupán egy új épület, hanem új kutatói szemlélet jöhet létre a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának (MTA TTK) felépítésével - hangsúlyozta a lágymányosi Infoparkban pénteken átadott tudományos centrum megnyitóján az MTA elnöke.
nov. 15
16:27
Aggasztóan emelkedik a női nemi szervek esztétikai műtéteinek száma (Infostart)
Aggasztóan emelkedik a női nemi szervek esztétikai műtéteinek száma Nagy-Britanniában - olvasható brit nőgyógyászok tanulmányában. Az okok közül a szakértők a pornográfia vizuális hatását hangsúlyozták.

2013. november 17. vasárnap

nov. 17
7:36
ALLEGRO: Gázhűtésű gyorsreaktor Közép-Európában (168 Óra Online)
2013. október 3-án rendezte meg az Energetikai Szakkollégium a Jendrassik György emlékfélévének második előadását, melynek címe ALLEGRO: Gázhűtésű gyorsreaktor Közép-Európában. Az előadást Dr. Czifrus Szabolcs tartotta, a BME Nukleáris Technikai Tanszékének vezetője, aki maga is részt vesz az ALLEGRO-val kapcsolatos projektekben.
nov. 17
15:18
Elképesztő felvétel készült a Csáp-galaxisokról (168 Óra Online)
Látványos felvételt tett közzé a hetvenmillió fényévnyire lévő Csáp-galaxisokról az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A felvételt a Hubble űrteleszkóp készítette, a két galaxisról eddig még soha nem sikerült ennyire részletes képet kapni.
nov. 17
18:42
Látványos felvételt tett közzé a NASA a Csáp-galaxisokról - fotó (Infostart)
Látványos felvételt tett közzé a hetvenmillió fényévnyire lévő Csáp-galaxisokról az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A felvételt a Hubble űrteleszkóp készítette, a két galaxisról eddig még soha nem sikerült ennyire részletes képet kapni.
nov. 17
21:03
Szondát indít a Mars légkörének tanulmányozására a NASA (Infostart)
Hétfőn indítja a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal a MAVEN űrszondát, amelynek segítségével szeretné alaposabban megérteni a vörös bolygó történelmét, és megmagyarázni, miért veszítette el szinte teljes légkörét.

2013. november 18. hétfő

nov. 18
6:33
Bármely mobilkészüléket le lehet hallgatni (Infostart)
Hálózati szinten gyakorlatilag bárkinek a telefonhívásai lehallgathatók, készüléke típusától és márkájától függetlenül - mondta az InfoRádiónak a Mobilarena.hu főszerkesztője. Hozzátette: a Blackberry telefonokat azért tartják biztonságosabbnak a többinél, mert a küldött e-maileket már maga a készülék titkosítja. Az amerikai hírszerzés azonban ezt a kódolást is ismeri.
nov. 18
6:42
Rendkívül értékes telephelyet tártak fel Mátraalján (168 Óra Online)
A rendszeres terepbejárások, felszíni gyűjtések a Mátra hegység vidékén 2004-től kezdődtek el, de a Mátraalja keleti részén lévő őskőkori telephelyet először tárták fel régészeti módszerek alkalmazásával és régész irányításával.
nov. 18
9:12
Hétezer doboz csempészett cigarettát foglaltak le a vámosok (Adó1százalék)
Hat és félmilliót és az ukrán csempészáru.
nov. 18
10:24
Újítással küzd a Google a gyermekpornográfia ellen (Infostart)
Technológiai újításokat vezetett be a legelterjedtebb internetes keresőrendszereket működtető Google és Microsoft a gyermekpornográfia terjesztése elleni küzdelem jegyében. Ennek köszönhetően ezek a keresőoldalak a jövőben több mint százezer keresőszót vagy -kifejezést visszautasítanak, egyben figyelmeztetik az internetezőt, hogy a gyermekekkel szembeni visszaéléseket tartalmazó képek keresése…
nov. 18
14:51
Mi lesz, ha túl sok antibiotikumot kapkodunk be? (Infostart)
Indokolatlanul és sokszor szedünk antibiotikumot, emiatt egyre több baktérium válik ellenállóvá, vagyis a gyógyszerek hatástalanok lesznek.

Keresés