2013. november 1. péntek

nov. 1
7:39
OECD: Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya (168 Óra Online)
Évente mintegy 800 ezer ember életét mentené meg a rák korai diagnózisa és a jobb kezelés a fejlett ipari országokban – állapította meg a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) szerdán közzétett jelentése, amelyből kiderült, hogy Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya az OECD 34 tagállama közül.
nov. 1
12:03
Malőr: nem is Gauss agyát vizsgálták (168 Óra Online)
A nagy német matematikus, Gauss preparált agya helyett egy másik tudósét tanulmányozták tévedésből kutatók évtizedeken át – jelentette be a cserét felfedező tudós.
nov. 1
13:18
25 éve halt meg a leghíresebb Kossuth-díjas élmunkás (Múlt-kor)
Huszonöt éve, 1988. november 1-jén halt meg Pióker Ignác Kossuth-díjas sztahanovista élmunkás, az ötvenes évek munkaversenyeinek hőse, egy korszak hivatalos példaképe.
nov. 1
16:27
Meteorvédelmi programot hirdetett az ENSZ (168 Óra Online)
Az ENSZ közgyűlése a múlt héten elfogadta az aszteroidavédelmi program kidolgozására irányuló javaslatot, és ezt részben az Association of Space Explorer (ASE) korábbi űrhajósai fogják kidolgozni.
nov. 1
16:45
Újabb kínai kutatóállomás épül az Antarktiszon (MaHu)
A Tajsan a negyedik kínai állomás lesz a Déli-sarkvidéken. A már működő Csungsan és Kunlun állomások közé tervezték, így logisztikai szerepe is lesz.
nov. 1
18:33
Immár hivatalos: a Panasonic befejezi a plazmatelevízió-gyártást - 2013-11-01 12:44:16 (sat.hu)
A japán Panasonic már ez év végén befejezi plazmaképernyővel szerelt televíziói gyártását. A hetek óta különböző források által megszellőztetett hírt e hét csütörtökén tette hivatalossá a cég. A plazmatechnológia vezető márkájának döntésével véget ér egy korszak a lapos televíziók történetében.
nov. 1
18:35
Januártól megszűnik az MTV Hungary név - 2013-11-01 18:24:10 (sat.hu)
Januártól egyszerűen csak MTV-ként üzemel tovább az Y generáció csatornája az MTV Hungary. Változatlan műsorstruktúrával és azonos, magyar nyelvű tartalmakkal várja a nemrég új arculattal jelentkező csatorna a fiatalokat.
nov. 1
21:48
Diákok az űrben - videó! (MaHu)
A NASA tanulócsoportokat reptet alacsony gravitációban.

2013. november 2. szombat

nov. 2
5:48
S, M, L, XL - a ruhaméretek elavultak! (MaHu)
Egy új fejlesztésnek köszönhetően olyan ruhák készülhetnek, mintha azokat tulajdonosuk szabónál varratta volna.
nov. 2
13:27
Az első bécsi döntés 75 éve született (Múlt-kor)
Hetvenöt éve, 1938. november 2-án hozták meg az első bécsi döntést, amely visszajuttatta Magyarországnak a Felvidék Trianonban elcsatolt magyarlakta területeit.
nov. 2
18:42
Hazánkban is befejeződött a digitális átállás - 2013-11-02 18:37:26 (sat.hu)
Október 31-én, csütörtökön 12 óra 30 perckor az ország északkeleti és délnyugati területeit ellátó tévéadók, valamint a hozzájuk kapcsolódó átjátszó adók is befejezték az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg földi terjesztésű adásainak közvetítését, ezzel lezárult az országos digitális átállás második üteme.
nov. 2
18:54
Titokzatos halál a floridai partoknál - KÉPEK, VIDEÓ! (MaHu)
Egy közel 10 méteres bálnát sodort ki a víz a Tampánál. A tudósok szerint az állat azért vetette partra magát, hogy meghaljon - ezért kegyes halálban részesítették és felboncolták.
nov. 2
20:42
Az évforduló alkalmából hallgasson egy kis léghegedűt! (MaHu)
Húsz éve, 1993. november 3-án halt meg Leon Theremin szovjet-orosz fizikus, az elektronikus zene úttörője, az első teljesen elektronikus hangszer, a teremin megalkotója. Hogyan szól a teremin? A cikk végén meghallgathatja.

2013. november 3. vasárnap

nov. 3
6:54
Az Univerzum legnagyobb szemetese vagyunk (MaHu)
Naponta 3,5 millió tonna szemetet termel a Föld lakossága a legújabb becslések szerint.
nov. 3
17:21
Ismét kitört az indonéz Sinabung vulkán - üresek a falvak (MaHu)
Kitört a Sinabung vulkán a nyugat-indonéziai Szumátrán vasárnap, emiatt a környező falvak lakosai otthonuk elhagyására kényszerültek.
nov. 3
17:24
Vácrátóton is őrzik majd a Pannon Magbank génkincsét (168 Óra Online)
Tápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti botanikus kert biztonsági tárolójában is őrzik majd a Pannon Magbankba tartozó őshonos növények magvait – mondta el az MTI-nek Szilágyi Krisztina, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének projektkoordinátora.
nov. 3
19:54
Viszlát plazma, üdv Ultra HD és OLED - 2013-11-03 19:16:45 (sat.hu)
Most, hogy a Panasonic hivatalosan is bejelentette, hogy végzett a plazma TV-k gyártásával, már nem kérdéses, hogy a jövő az Ultra HD-jé és az OLED-é.

2013. november 4. hétfő

nov. 4
6:15
Kezdődik A tudomány ünnepe (Infostart)
A velünk élő és értünk tevékenykedő tudományról szól az idei Magyar Tudomány Ünnepe: a Magyar Tudományos Akadémia novemberi rendezvénysorozatának középpontjában olyan kutatások állnak, amelyek célzottan kínálnak megoldást társadalmi-gazdasági szükségletekre, de az ünnepi repertoárt a legtehetségesebb ifjú tudósok bemutatkozása és az akadémiai kutatóközpontok és intézetek nyílt napjai is…
nov. 4
6:36
Erős hatással lesz a Földre a következő mágneses vihar (168 Óra Online)
Az orosz Hidrometeorológiai Központ előrejelzése szerint a Földet is érintő, igen erős mágneses viharra november közepén lehet számítani.
nov. 4
7:09
Vácrátóton is őrzik majd a Pannon Magbank génkincsét (MaHu)
Tápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti botanikus kert biztonsági tárolójában is őrzik majd a Pannon Magbankba tartozó őshonos növények magvait.
nov. 4
8:30
Így halt meg Tutanhamon (Múlt-kor)
Brit régészek bejelentették, hogy végre sikerült megfejteni, hogyan hunyt el Egyiptom legismertebb uralkodója: az orvos szakértői vizsgálatok szerint a fáraót kocsihajtás közben érte a baleset, szívét pedig egy szembejövő harci szekér roncsolta össze.
nov. 4
9:33
Az 56-os hősökre emlékezünk (Múlt-kor)
Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján.
nov. 4
10:36
Az eBay-re kerültek a holokausztáldozatok személyes tárgyai (Múlt-kor)
Kelet-európai holokausztáldozatok fogolyruházatát és személyes használati tárgyait kínálta árverésre az eBay internetes aukciós portál - írta vasárnapi feltáró riportjában egy brit lap. Az eBay azonnal leállította a licitet e tárgyakra, és nyilatkozatban kért elnézést.
nov. 4
10:37
Megjött az Instagram BlackBerry 10-re (BerryBlog)
Mindenkiben ott egy vele született fotóművész -- ezt vallja az Instagram fotómegosztó szolgáltatás, és alighanem erről messzemenőkig meg vannak győződve az Instagram felhasználói is. Maga a szolgáltatás éppen ezért talán a világ egyik leginkább túlértékeltebb közösségi szolgáltatása, mindez azonban nem von le semmit abból a tényből, hogy a BlackBerry felhasználók számára mindeddig nem volt…
nov. 4
10:38
A nácik által elrabolt 1500 festmény kerülhetett elő (Múlt-kor)
A nácik által elrabolt mintegy 1500 festményt, köztük Picasso, Matisse, Chagall alkotásait foglalták le a Focus című német hírmagazin szerint egy müncheni férfi lakásában.
nov. 4
10:45
A velünk élő tudomány - kezdődik A tudomány ünnepe (MaHu)
Az Akadémia országos programsorozata idén rávilágít arra, hogy miként befolyásolja a mindennapi életben alkalmazható termékek piaci értékét, piacképességét a fejlesztés során hozzáadott szellemi értékek újszerűsége.
nov. 4
11:39
Szakácskönyv a túlélésért (Múlt-kor)
Az ausztriai lichtenwörthi haláltáborban fogva tartott nők által leírt receptekből jelenik meg a Szakácskönyv a túlélésért című kötet. A szénnel és grafitfoszlányokkal papírfecnikre körmölt 149 receptet tartalmazó könyvet csütörtökön mutatják be Budapesten.
nov. 4
12:06
Meteorit zuhant egy romániai településre (168 Óra Online)
A helyi hatóságok szerint meteorit zuhant le a romániai Bihar megyei Szalárd községben még a múlt hét közepén.
nov. 4
12:42
A béke gyilkosa (Múlt-kor)
Tel-Aviv, 1995. november 4. Este fél 10. Miután a béketüntetésre összegyűlt több tízezer ember előtt megtartotta beszédét, és a tömeggel együtt elénekelte a „béke dalát”, Jichák Rabin izraeli miniszterelnök mosolyogva lép le a tel-avivi Izrael királyai téren felállított színpadról.
nov. 4
13:27
Kimagasló kutatói teljesítményeket díjaztak (MaHu)
Kiemelkedő kutatói teljesítményeket díjaztak a Magyar Tudomány Ünnepének hétfői nyitórendezvényén a veszprémi Pannon Egyetemen, ahol heten vehették át Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől a kiemelkedő tudományos életmű elismerésére szolgáló Eötvös József-koszorút.
nov. 4
13:45
Így köszöntötték a magyarok a 700 éves Toruńt (Múlt-kor)
A magyarországi városokkal és a magyarokkal ápolt kapcsolatok néhány nyoma mind a mai napig megmaradt a Toruńi Állami Levéltár gyűjteményében.
nov. 4
15:51
BRÉKING: 1 milliárd dollárt kap a BlackBerry, Heins távozik (BerryBlog)
A BlackBerry ezekben a percekben jelentette be, hogy befektetők egy csoportja 1 milliárd dollárt fektet a kanadai cégbe. A befektetői konzorciumot az a Fairfax vezeti, amely már korábban, szeptemberben is érdeklődését fejezte ki a cég iránt. Korábbi elképzelések szerint a Fairfax valószínűleg kivonta volna a tőzsdéről a BlackBerryt, hogy a tőzsde és a versenytársak árgus szemei elől rejtve,…
nov. 4
16:09
Saját társait is felfalta a kréta-kori tengeri csúcsragadozó (MaHu)
A moszaszaurusz dögevő volt, és a saját társait is felfalta - tanúsítják a tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványai. A gyomrában három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították.
nov. 4
16:30
Saját társait is felfalta az őshüllő (168 Óra Online)
A moszaszaurusz dögevő volt, és saját társait is felfalta – tanúsítják a tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványai. A gyomrában három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították.
nov. 4
17:57
Szenzációs középkori leleteket tártak fel Regensburgban (Múlt-kor)
A 8. és a 9. századból származó épületeket és középkori ipari területekre utaló leleteket tártak fel régészek Regensburgban.
nov. 4
19:00
Street View a 17. századi Londonról (Múlt-kor)
Zseniális videót készítettek a leicesteri De Montfort Egyetem (DMU) diákjai a 17. századi Londonról.
nov. 4
19:48
Kiderült, miért csökkent az emlősök testmérete (168 Óra Online)
A több mint 50 millió évvel ezelőtt lezajlott globális felmelegedési hullámok hatására kétszer is csökkent az emlősök testmérete, méghozzá jelentősen – állapították meg amerikai egyetemi kutatók, akik nem tartják kizártnak, hogy hasonló jelenség következhet be a mostani, ember okozta klímaváltozás nyomán is.
nov. 4
21:06
Ultra HD 2014-től – A Netflix megelőzi a tévéadókat? - 2013-11-04 14:23:05 (sat.hu)
Az amerikai Netflix internetes videoszolgáltató lehet az egyik legnagyobb ösztönzője az ultra nagyfelbontású 4K-s tartalmak elterjedésének. Médiatudósítások szerint a vállalat már most is kínál belső tesztelésre 4K-s videókat, és a tervek szerint 2014-ben rendes ügyfelei számára is elérhetővé teszi UHD filmjeit. A Netflix ezzel a lépésével jócskán megelőzheti a hagyományos tévéadókat.
nov. 4
21:08
MinDig TV frekvenciacserék Északkelet-Magyarországon - 2013-11-04 20:33:22 (sat.hu)
Az Antenna Hungária a frekvenciacseréket 2013. november 5-14. között hajtja végre, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is.

2013. november 5. kedd

nov. 5
0:51
Európáig jutott egy ősi mezopotámiai nép, a hurrik (MaHu)
A történelemkönyvek átírására kényszeríthetnek a hurri civilizáció azon leletei, amelyeket az isztambuli Kücükcekmece tó partján fekvő Bathonea ősi városban fedeztek fel a régészek, és amelyek első ízben szolgáltatnak bizonyítékot az ókori észak-mezopotámiai nép európai kalandozásaira és civilizációja hosszú történetére.
nov. 5
8:39
Hogy kerül perzsa selyem a viking sírokba? (Múlt-kor)
Nem fosztogatás, hanem kereskedelmi kapcsolataik révén jutottak selyemhez a norvég vikingek - derül ki egy friss kutatásból.
nov. 5
9:42
Kiderült, hogyan épült a pekingi Tiltott Város (Múlt-kor)
Szánon, mesterséges jégpályán szállították a gigantikus köveket a pekingi Tiltott Város, vagyis a hajdani kínai császári palota építéséhez - állapították meg kutatók. Ez azért meglepő, mert az építkezés idején Kínában már háromezer éve ismerték a küllős kereket.
nov. 5
9:42
Már megint nem halt meg a BlackBerry (BerryBlog)
Lassan kezd ez az egész olyan lenni, mint az állatorvosi ló esete, ez a kanadai okostelefon-gyártó csak nem akar kimúlni, pedig annyian és oly sokszor jövendölték (szeretnék?!) már a halálát, hogy ebbe egy egészséges cég már rég ötször oda-vissza belerokkant volna. Most meg tessék, nem vásárolják fel, sőt, tőkeinjekciót kap, nem beszélve arról, hogy egy olyan profi stratégát tesznek meg a cég…
nov. 5
10:45
Európába is eljutott egy ősi mezopotámiai nép (Múlt-kor)
A történelemkönyvek átírására kényszeríthetnek a hurri civilizáció azon leletei, amelyeket az isztambuli Kücükcekmece tó partján fekvő Bathonea ősi városban fedeztek fel a régészek.
nov. 5
11:48
100 éve született Vivien Leigh (Múlt-kor)
Száz éve, 1913. november 5-én született Vivien Leigh Oscar-díjas angol színésznő, aki az Elfújta a szél Scarlett OHarájaként írta be magát a filmtörténetbe.
nov. 5
12:51
Őrült önkísérletek és feltalálók a történelemben (Múlt-kor)
Volt, aki tűt szúrt a szemébe, más üveget és kavicsot evett, illetve olyan is akadt, aki saját magát műtötte meg, vagy szó szerint feláldozta magát a tudomány oltárán. Következzenek a történelem legvakmerőbb kísérletei.
nov. 5
12:53
Az argentin katonai junta titkos dokumentumaira bukkantak (Múlt-kor)
Mintegy 1500, az egykori argentin katonai junta idejéből származó titkos dokumentumra bukkantak Buenos Airesben, az argentin légierő parancsnokságának egy elhagyatott épületrészében - jelentette kedden honlapján a BBC.
nov. 5
13:45
A Marsra tart az első indiai űrszonda (MaHu)
Elindult a Mars felé kedden az első indiai űrszonda, amely megérkezése után a vörös bolygó légkörét is kutatja.
nov. 5
13:54
30 éve zajlott az évszázad magyar bűnügye (Múlt-kor)
Harminc éve, 1983. november 5-én ismeretlenek betörtek a budapesti Szépművészeti Múzeumba, ahonnan hét felbecsülhetetlen értékű festményt loptak el. Az évszázad bűnügyeként elhíresült eset végül szerencsésen végződött, a tetteseket elfogták.
nov. 5
15:15
Új, hiperszonikus kémrepülőgép készül (MaHu)
A Lockheed Martin amerikai hadiipari vállalat új, hiperszonikus kémrepülőgép kifejlesztésén dolgozik.

Keresés