2011. január 1. szombat

jan. 1
6:03
Kiderült: megcsalta a felesége a magyar királyt (168 Óra Online)
A középkori magyar uralkodók azonosítását megnehezíti, hogy szinte semmit nem tudunk a királyi családok magánéletéről. Egy dinasztia genetikai vonala akár meg is szakadhatott anélkül, hogy a kortársak tudtak volna róla – írja a műemlékem.hu magazin.
jan. 1
12:06
Királyi megrendelések a világhírű magyar kőfaragónak (168 Óra Online)
Ugyan a magyar művészettörténészek többsége korábban elutasította, hogy személyekhez kössék a középkori, kevéssé dokumentált építkezéseket, műalkotásokat, lassan egységes történetté áll össze Johannes lapicida, azaz János kőfaragó mester páratlan karrierje – írja a műemlékem.hu magazin.

2011. január 2. vasárnap

jan. 2
5:09
A kényszeres vásárlás pszichológiája (168 Óra Online)
A kényszeres vásárlás, vagy más néven vásárlásfüggőség kifejezetten a 80-as évek vége, a 90-es évek eleje óta került a figyelem fókuszába.
jan. 2
15:03
Dermedt kapcsolatok: Álmomban már megcsaltalak (168 Óra Online)
Egy kapcsolat „beindítása” általában olyan fontos, hogy minden mást kiszorít látókörünkből, az ember nem figyel arra, mit áldoz fel, milyen szituációkba megy bele, milyen kompromisszumokat köt.

2011. január 3. hétfő

jan. 3
14:24
Magyarországról is látható lesz a részleges napfogyatkozás (Infostart)
Kedden reggel Magyarországról is látható lesz az év első részleges napfogyatkozása.
jan. 3
14:42
Zabálják a katasztrófákat (168 Óra Online)
A Pew Research Center adatai szerint két környezeti katasztrófa keltette fel a leginkább az amerikai médiafogyasztók figyelmét a tavalyi évben. A Haitit megrázó földrengés és a Mexikói-öblöt elöntő olajszennyezésről szóló híradások hetekre lekötötték az amerikaiak figyelmét.
jan. 3
20:06
Titkolják a turisták miatt bujkáló ritka barátfókák rejtekhelyét (Infostart)
Kutatók mediterrán barátfókák telepére bukkantak Görögország egy rejtett szegletében: a faj hatszáznál is kevesebb egyedével a világ legveszélyeztetettebb fókája, egyben az egyik legveszélyeztetettebb tengeri emlős.

2011. január 4. kedd

jan. 4
6:06
Magyarországról is látható az év első részleges napfogyatkozása kedden (168 Óra Online)
Kedden reggel Magyarországról is látható lesz az év első részleges napfogyatkozása.
jan. 4
11:36
A kutatók még nem találtak magyarázatot a meglepő jelenségre (168 Óra Online)
A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy 2010-ben a Föld egy parányival gyorsabban forgott a megjósoltnál. Bár, mint minden évben, a bolygó forgó mozgása most is lassabbnak bizonyult az előző évinél, de nem annyival, mint a legutóbbi években. A hosszú távú trend egyértelmű: a Föld egyre lassabban forog, ezer nap alatt átlagosan egy másodpercet veszít forgási sebességéből. Ezt atomórákkal pontosan…
jan. 4
17:54
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának titkár? (Infostart)
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának titkát, amivel véges urántartaléka felhasználhatóságának idejét 3000 évvel megtoldotta - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV) értesülései alapján a kínai média kedden.
jan. 4
17:56
Ilyen volt a napfogyatkozás - videóval (Infostart)
A január 4-i napfogyatkozás megfigyelését Magyarország nagy részén megakadályozta a ködös időjárás. Nyugat-Magyarországon és a magasabb hegyeken azonban többen fotózták, videózták a ritka jelenséget.

2011. január 5. szerda

jan. 5
6:18
Feltámad a zombiműhold (168 Óra Online)
A 2010. április óta irányítatlanul sodródó, de az útba ejtett környékbeli geostacionárius műholdakat leállíthatatlan adásával zavaró Galaxy-15 fölött december végére visszaszerezték az ellenőrzést a földi irányítók.
jan. 5
10:42
Magyar siker: mérföldkőnek bizonyulhat a felfedezés (168 Óra Online)
Mérföldkőnek bizonyulhat a csillagok fizikájának és belső szerkezetének pontosabb megismerésében az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa, Szabó Róbert vezette kutatócsoport egy közelmúltban publikált felfedezése. A csillagászok a Kepler-űrtávcsövet használva a fényességüket az idő függvényében változtató, úgynevezett változócsillagok egy típusában figyeltek fel új…
jan. 5
12:45
Lélegzetelállító fotók a vietnami barlangról, ahova egy felhőkarcoló is beférne (Infostart)
Óriásbarlangot tártak fel Vietnamban. A gigászi méretű üregnek saját folyója és dzsungele van, elférne benne egy New York-i felhőkarcoló, és még nem tudják, milyen mélyen nyúlik be a földbe. Lehetséges, hogy ez a Föld legnagyobb ismert barlangja - mondta az InfoRádió által megkérdezett geológus.
jan. 5
12:54
Elsötétítés: tiltakozik a médiatörvény ellen a népszerű honlap (168 Óra Online)
Egy napra befeketedik a thepiratebay.org.
jan. 5
16:12
Keressen exobolygót a karosszékből (168 Óra Online)
A Zooniverse projekten keresztül részesévé válhat a csillagászati felfedezés élményének. Az új , vagyis Bolygóvadász elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a Kepler exobolygókat kereső űrmisszió hatalmas mennyiségű adathalmazában az emberek segítségét kérjék új exobolygók felfedezéséhez.
jan. 5
20:12
Változtatja a globális felmelegedés a Golf-áramlatot (Infostart)
Egy svájci-kanadai kutatás szerint a Golf-áramlat hatása az Atlanti-óceán északnyugati részén jócskán felerősödött 1970 óta: a jelenség egyedülálló az utóbbi kétezer évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel.

2011. január 6. csütörtök

jan. 6
8:54
Kiderítették, mi okozhat száj- és torokrákot a fiatal nőknél (Infostart)
A női nemi hormon, vagyis az ösztrogén lehet felelős fiatal nőknél a száj- és a nyaki daganatok egyre gyakoribb kialakulásában - tette közzé a Cancer Prevention Research című folyóirat. Az amerikai kutatócsoport tanulmánya arról számol be, hogy az ösztrogén serkenti egy bizonyos enzim termelődését, és ezzel a rákosodó sejtek mozgását, illetve osztódását.
jan. 6
18:48
Világbotrány: csalt a szülőket oltással riogató tudós (Infostart)
Andrew Wakefield, aki 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni vakcina, az MMR és az autizmus között, "aprólékosan megtervezett" csalást követett el az adatok meghamisításával - írja a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat.
jan. 6
20:18
Mitől tűnik élőnek egy arc? (Infostart)
Egy amerikai tanulmány szerint egy arcnak igencsak hasonlítania kell egy emberi ábrázathoz ahhoz, hogy élőnek tűnjön, és ebben a szemek játsszák a főszerepet.

2011. január 7. péntek

jan. 7
5:36
Ez aggasztja leginkább a nőket (168 Óra Online)
„A 16 és 63 év közötti nőkkel készített interjúkból kiderült, hogy mindegyik korosztály sovány, de formás szeretne lenni, és a többség tényleges méretétől függetlenül körülbelül 3 kilót szeretne leadni.
jan. 7
15:30
Íme a világ legidősebb macskája (+fotó) (168 Óra Online)
Gazdája, a 63 esztendős Bill Thomas és felesége nem születése óta tartja Lucyt, de alaposan kutakodott macskájuk múltjában.
jan. 7
18:15
Újfajta terror terjed az iskolákban (168 Óra Online)
Egy 2006-os kutatás azt találta, hogy bár jelentős átfedés van a hagyományos és elektronikus bullying elkövetői és áldozatai között, a kiváltott hatás szempontjából különbség mutatkozik, ugyanis az újfajta „terror” több kutató szerint érzelmileg megterhelőbb, mint ódivatúbb formája.
jan. 7
21:45
Egyszerű teszttel kimutatható az Alzheimer-kór (Infostart)
Amerikai kutatók egy olyan új eljárást dolgoztak ki az Alzheimer-kór megállapítására, amelyben az immunrendszer bizonyos sejtjeit keresik a páciensek vérmintáiban.

2011. január 8. szombat

jan. 8
7:27
A maradványok az utolsó vacsora maradékát is tartalmazták (168 Óra Online)
A tintahalak és polipok távoli rokonai, az ammoniteszek a leggyakoribb és legismertebb ősmaradványok közé tartoznak, ám eddig még nem volt arra vonatkozó bizonyíték a kutatók kezében, hogy ezek az állatok hol helyezkedtek el az egykori táplálékláncon belül. Egy franciaországi speciális röntgensugaras berendezés használatával azonban most olyan maradványokat vizsgáltak, amelyeken kivételesen jó…
jan. 8
9:09
Már a halak is csalnak? (Infostart)
A halak fel tudják mérni riválisaik másik nemre gyakorolt vonzerejét, és párzási viselkedésüket annak megfelelően alakítják - fedezték fel német biológusok.
jan. 8
11:33
Műholdas nyomkövetővel derítették ki a kérgesteknősök titkát (Infostart)
Műholdas nyomkövető készülékek segítségével sikerült felderíteni a világ egyik legősibb fajának számító kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) bámulatos transzatlanti vándorlásainak pontos útvonalait, amelyek az állatok táplálékszerző és fészkelő helyei között húzódnak.
jan. 8
14:33
Intelligens csomagolás a romlott ételek kiszűrésére (Infostart)
Az élelmiszer szavatossági idejének lejártakor elszíneződő csomagolóanyag kidolgozásán kísérleteznek a glasgow-i Strathclyde Egyetem kutatói.
jan. 8
18:27
Ilyen a gyerek, ha anyja leszbikus, apja spermadonor (Infostart)
A spermadonor apával való találkozás nem okoz lelki sérülést a gyermekekben - derült ki két tanulmányból. Leszbikus anyától mesterséges megtermékenyítés útján született 78 kamasz életét követte nyomon egy egyesült államokbeli kutatás.

2011. január 9. vasárnap

jan. 9
12:39
Még egy hónapig lehet jelentkezni a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatára (Infostart)
Február 9-ig lehet jelentkezni a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatára. A jelenlegi kiírás szerint a díjra azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások pályázhatnak, amelyek kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el tavaly.
jan. 9
13:42
Narancs színű és ijesztő - A szakemberek is tanácstalanok (+fotó) (168 Óra Online)
Narancsszínű aligátort fényképezett le egy floridai nyugdíjas.
jan. 9
16:27
Milliókat öl meg, a drogkereskedők is „pályát módosítanak” (168 Óra Online)
A nemzetközi szinten forgalomba kerülő gyógyszerek 10-25 százaléka, az interneten kínált készítmények több mint 50 százaléka lehet hamisítvány. A hamis gyógyszerek évente akár 1 millió ember halálát is okozhatják.

2011. január 10. hétfő

jan. 10
17:39
Az Alpok gleccsereinek több mint 70 százaléka eltűnhet 2100-ra (Infostart)
A globális felmelegedés várhatóan az Alpok és Új-Zéland gleccsereit érinti majd a legsúlyosabban, ezeknek több mint 70 százaléka eltűnhet az évszázad végére - figyelmeztetnek kutatók.
jan. 10
18:51
Hálás lehet a mikrobáknak a BP (Infostart)
A Mexikói-öbölben történt olajömlés idején tengerbe került metán többségét még a légkörbe jutás előtt természetes módon sikerült megsemmisíteni - közölték kutatók, akik szerint az üvegházhatást okozó gázok közül legkárosabbnak tekintett vegyületet a tengerben élő mikrobák falták fel.

2011. január 11. kedd

jan. 11
5:36
Mit árul el az emberről a ruhatetű? (Infostart)
Százhetvenezer éves múltra tekint vissza az emberi ruházkodás - erre a következtetésre jutottak a Floridai Egyetem genetikusai a ruhatetvek DNS-vizsgálata alapján. A floridai kutatásról szóló tanulmány a Molecular Biology and Evolution című folyóirat legújabb számában látott napvilágot.
jan. 11
5:51
Összehozza a családot a fura szokás (168 Óra Online)
Bár több esetben is ennek ellenkezőjét állítják, egy friss kutatás szerint a videojátékok nem elidegenítik, hanem közelebb hozzák egymáshoz a családtagokat. A felmérés szerint a közös játék egyike a leggyakrabban említett családi programoknak.
jan. 11
9:09
Csökken az egészségben eltöltött éveink száma (168 Óra Online)
Laikusként azt feltételeznénk, hogy ahogy növekszik a születéskor várható élettartam, úgy nő egészségben eltöltött éveink száma is. Pedig nem így van, sőt az Egyesült Államokban zajlott felmérés adatai szerint egy mai huszonéves előtt kevesebb egészséges év áll, mint egy tíz évvel ezelőtt húszas évei közepén járó fiatal előtt - derült ki a Journal of Gerontology című szaklap decemberi számából.
jan. 11
11:54
Hasznos négylábúak: aktívan tartják a csemetéinket (168 Óra Online)
Aktívabbak azok a gyerekek, akiknek a családjában tartanak kutyát – a londoni St. George's Egyetem kutatói 2065 kilenc-tíz éves gyermeket vizsgáltak, és kimutatták, hogy az ebtartó családok gyermekei több fizikai tevékenységet folytatnak, mint a „kutyátlanok”.
jan. 11
12:12
Három jelentős újdonság a Lendület programban (Infostart)
Három jelentős újdonság szerepel az idén harmadszor meghirdetett Lendület programban. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: az első, hogy az idén a korábbinál jóval nagyobb összeget, 600 millió forintot biztosít a költségvetés erre a célra.
jan. 11
14:06
Gyalog módszer a Pető Intézetben (x) (168 Óra Online)
Egyensúlynapot tartott a Pető Intézet Dr. Szilárd Zsuzsanna vezetésével, aki megkapta az idei Egészség-díj 2010 Pályázat közönségdíját számítógépes konzol játék ötletével, a mozgássérült gyerekek fizikailag és lelkileg egyaránt megélhetik ugyanazt az élményt, amit egy valódi sportpálya nyújtana számukra.
jan. 11
20:09
A tavalyi évet is megúszta: Jubilál a marsjáró (168 Óra Online)
Január első napjaiban már a nyolcadik évét kezdte meg a Marson az amerikai Spirit marsjáró. Irányítói már régóta nem kaptak életjelet róla, de még próbálkoznak. Az Opportunity továbbra is jól van.
jan. 11
20:18
Van oka annak, miért csökken serdülőkorban a félelem (Infostart)
A serdülőkorban olyan változáson megy át az agy, amely elnyomja a gyerekkorban megtanult, félelmet keltő tapasztalatokat - közölték amerikai kutatók.

2011. január 12. szerda

jan. 12
7:09
Nem cicóznak: Börtönt kapott másolt CD-ért (168 Óra Online)
Négy hónap szabadságvesztést szabott ki a brit bíróság egy helyi férfira, aki több ezer kalózlemezt próbált meg online értékesíteni. Egy másik esetben 200 óra közérdekű munkavégzésről határozott a testület.
jan. 12
13:45
Mehet a Puli a Holdra (168 Óra Online)
A Puli Space Technologies sikeres „fund raising” akcióját követően befizette a Google Lunar X Prize 50 ezer dolláros regisztrációs díját.
jan. 12
14:09
A párzást követően kezdődik a konfliktus (Infostart)
A laposférgek szexuális élete kifejezetten bizarrnak mondható, és ennek köszönhető, hogy a spermiumok meghökkentő változatossága alakult ki náluk - derítették ki svájci kutatók.
jan. 12
18:42
Megtalálta Dobó Istvánt, most Petőfi Sándor után ered (168 Óra Online)
A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós levélben fordult Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz, és kérte, hogy a Kormány támogassa Petőfi Sándor földi maradványainak felkutatását, azonosítását és méltó eltemetését – közölte Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Sajtószolgálata.
jan. 12
20:27
Ha nem a tojás, akkor a fióka hasonul (Infostart)
Európai rokonaihoz hasonlóan az ausztrál rézkakukk fiókái megjelenésükben is hasonlítanak az őket nevelő egyéb fajokhoz - állapították meg ausztrál kutatók.

2011. január 13. csütörtök

jan. 13
6:03
Tudósok szerint a korrupció a felelős a földrengések áldozataiért (Infostart)
Az utóbbi harminc évben földrengés sújtotta országok közül azokban jelezték a legtöbb halálos áldozatot, ahol kiterjedt korrupcióval küzdenek - írták kutatók a Nature című tudományos folyóiratban a haiti természeti katasztrófa évfordulója kapcsán.
jan. 13
6:48
Titokzatos zöld foltot vizsgál az űrteleszkóp (+fotó) (168 Óra Online)
Egy titokzatos zöld foltot vizsgál a Hubble űrteleszkóp, amely az eddigi legélesebb képet készítette a Tejút méretű, a Földtől mintegy 650 millió fényévre található gázfelhőről.
jan. 13
13:24
Újra mehetnek turisták az űrállomásra (168 Óra Online)
2013-tól újra mehetnek űrturisták az orosz Szojuz űrkapszulákon a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette be szerdán az utakat szervező amerikai cég. Utoljára 2009-ben mehetett turista az orosz űrhajóval az állomásra. Az űrturisták egyik volt Charles Simonyi, magyar származású szoftverfejlesztő, aki kétszer utazott az űrbe.

Keresés