2011. január 3. hétfő

jan. 3
14:24
Magyarországról is látható lesz a részleges napfogyatkozás (Infostart)
Kedden reggel Magyarországról is látható lesz az év első részleges napfogyatkozása.
jan. 3
20:06
Titkolják a turisták miatt bujkáló ritka barátfókák rejtekhelyét (Infostart)
Kutatók mediterrán barátfókák telepére bukkantak Görögország egy rejtett szegletében: a faj hatszáznál is kevesebb egyedével a világ legveszélyeztetettebb fókája, egyben az egyik legveszélyeztetettebb tengeri emlős.

2011. január 4. kedd

jan. 4
17:54
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának titkár? (Infostart)
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának titkát, amivel véges urántartaléka felhasználhatóságának idejét 3000 évvel megtoldotta - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV) értesülései alapján a kínai média kedden.
jan. 4
17:56
Ilyen volt a napfogyatkozás - videóval (Infostart)
A január 4-i napfogyatkozás megfigyelését Magyarország nagy részén megakadályozta a ködös időjárás. Nyugat-Magyarországon és a magasabb hegyeken azonban többen fotózták, videózták a ritka jelenséget.

2011. január 5. szerda

jan. 5
12:45
Lélegzetelállító fotók a vietnami barlangról, ahova egy felhőkarcoló is beférne (Infostart)
Óriásbarlangot tártak fel Vietnamban. A gigászi méretű üregnek saját folyója és dzsungele van, elférne benne egy New York-i felhőkarcoló, és még nem tudják, milyen mélyen nyúlik be a földbe. Lehetséges, hogy ez a Föld legnagyobb ismert barlangja - mondta az InfoRádió által megkérdezett geológus.
jan. 5
20:12
Változtatja a globális felmelegedés a Golf-áramlatot (Infostart)
Egy svájci-kanadai kutatás szerint a Golf-áramlat hatása az Atlanti-óceán északnyugati részén jócskán felerősödött 1970 óta: a jelenség egyedülálló az utóbbi kétezer évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel.

2011. január 6. csütörtök

jan. 6
8:54
Kiderítették, mi okozhat száj- és torokrákot a fiatal nőknél (Infostart)
A női nemi hormon, vagyis az ösztrogén lehet felelős fiatal nőknél a száj- és a nyaki daganatok egyre gyakoribb kialakulásában - tette közzé a Cancer Prevention Research című folyóirat. Az amerikai kutatócsoport tanulmánya arról számol be, hogy az ösztrogén serkenti egy bizonyos enzim termelődését, és ezzel a rákosodó sejtek mozgását, illetve osztódását.
jan. 6
18:48
Világbotrány: csalt a szülőket oltással riogató tudós (Infostart)
Andrew Wakefield, aki 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni vakcina, az MMR és az autizmus között, "aprólékosan megtervezett" csalást követett el az adatok meghamisításával - írja a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat.
jan. 6
20:18
Mitől tűnik élőnek egy arc? (Infostart)
Egy amerikai tanulmány szerint egy arcnak igencsak hasonlítania kell egy emberi ábrázathoz ahhoz, hogy élőnek tűnjön, és ebben a szemek játsszák a főszerepet.

2011. január 7. péntek

jan. 7
21:45
Egyszerű teszttel kimutatható az Alzheimer-kór (Infostart)
Amerikai kutatók egy olyan új eljárást dolgoztak ki az Alzheimer-kór megállapítására, amelyben az immunrendszer bizonyos sejtjeit keresik a páciensek vérmintáiban.

2011. január 8. szombat

jan. 8
9:09
Már a halak is csalnak? (Infostart)
A halak fel tudják mérni riválisaik másik nemre gyakorolt vonzerejét, és párzási viselkedésüket annak megfelelően alakítják - fedezték fel német biológusok.
jan. 8
11:33
Műholdas nyomkövetővel derítették ki a kérgesteknősök titkát (Infostart)
Műholdas nyomkövető készülékek segítségével sikerült felderíteni a világ egyik legősibb fajának számító kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) bámulatos transzatlanti vándorlásainak pontos útvonalait, amelyek az állatok táplálékszerző és fészkelő helyei között húzódnak.
jan. 8
14:33
Intelligens csomagolás a romlott ételek kiszűrésére (Infostart)
Az élelmiszer szavatossági idejének lejártakor elszíneződő csomagolóanyag kidolgozásán kísérleteznek a glasgow-i Strathclyde Egyetem kutatói.
jan. 8
18:27
Ilyen a gyerek, ha anyja leszbikus, apja spermadonor (Infostart)
A spermadonor apával való találkozás nem okoz lelki sérülést a gyermekekben - derült ki két tanulmányból. Leszbikus anyától mesterséges megtermékenyítés útján született 78 kamasz életét követte nyomon egy egyesült államokbeli kutatás.

2011. január 9. vasárnap

jan. 9
12:39
Még egy hónapig lehet jelentkezni a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatára (Infostart)
Február 9-ig lehet jelentkezni a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatára. A jelenlegi kiírás szerint a díjra azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások pályázhatnak, amelyek kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el tavaly.

2011. január 10. hétfő

jan. 10
17:39
Az Alpok gleccsereinek több mint 70 százaléka eltűnhet 2100-ra (Infostart)
A globális felmelegedés várhatóan az Alpok és Új-Zéland gleccsereit érinti majd a legsúlyosabban, ezeknek több mint 70 százaléka eltűnhet az évszázad végére - figyelmeztetnek kutatók.
jan. 10
18:51
Hálás lehet a mikrobáknak a BP (Infostart)
A Mexikói-öbölben történt olajömlés idején tengerbe került metán többségét még a légkörbe jutás előtt természetes módon sikerült megsemmisíteni - közölték kutatók, akik szerint az üvegházhatást okozó gázok közül legkárosabbnak tekintett vegyületet a tengerben élő mikrobák falták fel.

2011. január 11. kedd

jan. 11
5:36
Mit árul el az emberről a ruhatetű? (Infostart)
Százhetvenezer éves múltra tekint vissza az emberi ruházkodás - erre a következtetésre jutottak a Floridai Egyetem genetikusai a ruhatetvek DNS-vizsgálata alapján. A floridai kutatásról szóló tanulmány a Molecular Biology and Evolution című folyóirat legújabb számában látott napvilágot.
jan. 11
12:12
Három jelentős újdonság a Lendület programban (Infostart)
Három jelentős újdonság szerepel az idén harmadszor meghirdetett Lendület programban. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: az első, hogy az idén a korábbinál jóval nagyobb összeget, 600 millió forintot biztosít a költségvetés erre a célra.
jan. 11
20:18
Van oka annak, miért csökken serdülőkorban a félelem (Infostart)
A serdülőkorban olyan változáson megy át az agy, amely elnyomja a gyerekkorban megtanult, félelmet keltő tapasztalatokat - közölték amerikai kutatók.

2011. január 12. szerda

jan. 12
14:09
A párzást követően kezdődik a konfliktus (Infostart)
A laposférgek szexuális élete kifejezetten bizarrnak mondható, és ennek köszönhető, hogy a spermiumok meghökkentő változatossága alakult ki náluk - derítették ki svájci kutatók.
jan. 12
20:27
Ha nem a tojás, akkor a fióka hasonul (Infostart)
Európai rokonaihoz hasonlóan az ausztrál rézkakukk fiókái megjelenésükben is hasonlítanak az őket nevelő egyéb fajokhoz - állapították meg ausztrál kutatók.

2011. január 13. csütörtök

jan. 13
6:03
Tudósok szerint a korrupció a felelős a földrengések áldozataiért (Infostart)
Az utóbbi harminc évben földrengés sújtotta országok közül azokban jelezték a legtöbb halálos áldozatot, ahol kiterjedt korrupcióval küzdenek - írták kutatók a Nature című tudományos folyóiratban a haiti természeti katasztrófa évfordulója kapcsán.
jan. 13
20:45
Közzétették az eddigi legrészletesebb égbolttérképet (Infostart)
Amerikai csillagászok közzétették az univerzumról készült eddigi legrészletesebb égbolttérképet, amelyet a digitális égboltfelmérési projekt (Sloan Digital Sky Survey, SDSS) során gyűjtött felvételekből állítottak össze.
jan. 13
21:57
A fájdalomcsillapítók növelik a szívkockázatot (Infostart)
A szívroham és a szélütés emelkedett kockázatát állapították meg áttekintésükben svájci kutatók olyan széleskörűen alkalmazott fájdalomcsillapító hatóanyagoknál, mint az ibuprofen vagy a diklofenák.

2011. január 14. péntek

jan. 14
7:51
Internetes radírral törölhetők a világhálón felejtett fényképek (Infostart)
Internetes radírt fejlesztettek német szakemberek azoknak a feledékeny netezőknek, akik csak akkor döbbennek rá korábbi hanyagságukra, amikor egy-egy viccesnek tekintett korábbi fényképük miatt kerülnek kínos helyzetekbe.
jan. 14
16:51
Újraindul a népszerű programsorozat (Infostart)
Barabási Albert-László fizikus, a bostoni Northeastern Egyetem professzorának szombati előadásával újraindul a hazai tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozata, a Mindentudás Egyeteme - hangzott el a szervezők pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
jan. 14
20:09
Szex-felmérés: a nők itt a legaktívabbak (Infostart)
Az orosz nők szexuális élete a legaktívabb Kelet-Európában, míg a férfiak Romániában a legaktívabbak - állapította meg az egyik legnagyobb gyógyszeripari konszern által megrendelt felmérés, amelynek eredményeit pénteken ismertette az orosz sajtó.

2011. január 15. szombat

jan. 15
7:33
Még látványosabb kitörésre készülődik az Etna - videó (Infostart)
Az Etna pénteken is viszonylag nyugodt volt, bár egész nap kékes gázokat pöfögött ki. A kutatók a vulkán minden rezdülését figyelik, hiszen napokon belül kezdődhet egy látványos kitörési fázis. Péntek éjjel ismét "nyugtalankodni" kezdett a vulkán.
jan. 15
8:09
Miért nem kerül elég új gyógyszer a patikákba? (Infostart)
Egyre kevesebb új készítményt juttat a patikákba a világ gyógyszeripara, pedig sok súlyos betegségnek még mindig nincs hatásos kezelése, és a kórokozók ellenálló-képességének gyors átalakulása újabb szerek bevezetését igényelné - figyelmeztetett vezércikkében a világ egyik legrégibb orvosi szakfolyóirata, az angol The Lancet.
jan. 15
9:57
Ezért halálos veszély az influenza (Infostart)
A H1N1 vírus eleve súlyos influenzajárvány okozójaként jelent meg, de a statisztikai adatok összesítése szerint a fertőzés különösen akkor életveszélyes, ha a beteg kórosan elhízott - mutatták ki amerikai kutatók.
jan. 15
11:27
Így butít a szerelem (Infostart)
A párban élő tengerimalacok butábbak, mint magányos társaik - derítették ki osztrák etológusok. A magyarázat feltehetően a páros élet stresszességében rejlik.
jan. 15
12:57
Sokkoló érvek a magyarországi klímacsúcs előtt (Infostart)
A III. Magyarországi Klímacsúcs szerdai programja előtt a szervezők összeállítást készítettek azokról a károkról, amelyeket a klímaváltozás okozott.
jan. 15
20:09
Az emberiség 10 éves memóriáját havonta 440 millióan koptatják (Infostart)
Az emberiség közös memóriájának nevezte a Wikipédiát Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a szabad felhasználású online enciklopédia tizedik születésnapja alkalmából rendezett budapesti konferencián, szombaton.

2011. január 17. hétfő

jan. 17
6:21
Magyarországon is tesztelik a tüdőrák elleni oltóanyagot (Infostart)
A tüdőrák elleni kezelést segítő oltóanyagot állítottak elő és jegyeztek be Kubában - adta hírül egy kubai lap. Az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász szerint ez "egy pici mérföldkő" a betegség kezelésében. Szondy Klára, a Semmelweis Egyetem Tüdőklinikájának klinikai főorvosa elárulta: hasonló szerek Magyarországon is kipróbálás alatt vannak jelenleg.
jan. 17
16:33
Amiben Lenin ártatlan (Infostart)
Sem Lenin, sem Szverdlov nem adott utasítást a cári család meggyilkolására, számos vonatkozó feltételezés ellenére erre semmiféle bizonyíték nem került elő, sőt tudható, hogy Lenin mindent elkövetett a család biztonsága érdekében, és kizárt a szintén sokszor emlegetett rituális gyilkosság lehetősége is - hangsúlyozta az Izvesztyija című orosz lap hétfői számában Vlagyimir Szolovjov, a nyomozati…
jan. 17
20:45
A hó- és jégsapka visszaszorulása gyorsíthatja a fölmelegedést (Infostart)
A hóval, illetve jéggel fedett területek visszaszorulása felgyorsíthatja a globális fölmelegedést, mert a lecsupaszodó, "sötétebb" területek kevésbé verik vissza a napsugarakat.

2011. január 18. kedd

jan. 18
6:00
Feltámasztják a mamutot, hogy kiderítsék, miért halt ki (Infostart)
Öt éven belül tervezik "feltámasztani" a gyapjas mamutot japán genetikusok. A klónozott borjú megszületése után széles körű vizsgálatokat végeznek majd, hogy kiderítsék, miért is haltak ki a gyapjas mamutok.
jan. 18
20:21
Meglepő: régi szerzetesek feljegyzései egyeznek a mai komputerszimulációkkal (Infostart)
Évszázadokkal ezelőtt élt szerzetesek naplóinak segítségével kutatják skót tudósok a klímaváltozást. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint a feljegyzések nagyjából megegyeznek az elmúlt 500 év európai éghajlati mintáit modellező komputerszimulációkkal.
jan. 18
20:23
Furcsa farkos kétéltű sejtjei védhetnek meg a mellráktól (Infostart)
A mexikói axolotl furcsa állat: ha ez a vízben élő farkos kétéltű elveszíti egy végtagját vagy akár szervét, az rövid időn belül visszanő. Brit kutatók most az állat sejtjeit vetették be a mellrák elleni harcban.

2011. január 19. szerda

jan. 19
18:45
Emberek tízezreinek életét menthetné meg egy olcsó szer (Infostart)
Egy méhvérzés csökkentésére használt olcsó generikus gyógyszer balesetet szenvedett emberek tízezreinek életét menthetné meg - közölték brit kutatók. Az elemzésben két, összesen 20 ezernél több embert érintő tanulmány eredményeit összesítették és tekintették át a londoni Közegészségügyi és Trópusi Gyógyászati Egyetem tudósai.
jan. 19
20:30
Kutyahúst ettek Amerikában (Infostart)
Majd tízezer évvel ezelőtt az ember legjobb barátja nemcsak védte gazdáját, és társa volt, hanem alkalmanként a fazékba is került - állítják egyesült államokbeli kutatók, akik a háziasított ebek legrégebbi amerikai igazolt maradványait fedezték fel.

2011. január 20. csütörtök

jan. 20
18:42
Megtalálták a legforróbb bolygót (Infostart)
Az eddigi legforróbb bolygót fedeztek fel, egy olyan gázóriást, amelynek felületén a hőmérséklet eléri a 3200 Celsius fokot, vagyis a planétán magasabb hőmérséklet uralkodik, mint némely csillagon.
jan. 20
20:12
Vadonatúj módszer az Alzheimer-kór kimutatására (Infostart)
Molekuláris képalkotó eljárással detektálni tudják élő emberek agyában is a béta-amiloid lerakódást, azt a biomarkert, mellyel boncolásnál igazolják az Alzheimer-kórt - közölték amerikai kutatók.

2011. január 21. péntek

jan. 21
6:06
A NASA nyárra is tervez még űrsikló-repülést (Infostart)
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtöki bejelentése szerint még egy ráadás űrsikló-repülést tervez nyárra, noha az ehhez szükséges költségvetési hozzájárulást a washingtoni törvényhozás még nem szavazta meg.
jan. 21
7:36
Baktériumbenzin: tökéletes megoldás a legsúlyosabb problémára (Infostart)
Joule Unlimitednek hívják azt a céget, amelyik talán megoldotta a világ egyik legsúlyosabb problémáját, a világ üzemanyag-ellátásának biztosítását. A társaság állításai szerint kész technológiával rendelkeznek ahhoz, hogy szén-dioxidból, vízből és napfényből - egyéb nyersanyagok felhasználása nélkül - a mai technológiákat kiszolgáló folyékony szénhidrogént állítsanak elő.
jan. 21
14:24
Így javíthatják a férfiak termékenységét (Infostart)
Antioxidáns étrend-kiegészítők, így az E-vitamin és a cink szedése segíthet azoknak a férfiaknak, akiknek problémájuk van termékenységükkel - állapították meg 34 tanulmány áttekintése alapján új-zélandi kutatók.
jan. 21
14:26
A kormány támogatja a szegedi szuperlézer programot (Infostart)
A kormány az Új Széchenyi Terv keretében támogatja a Szegeden megvalósuló szuperlézer programot - mondta az MTI-nek Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.
jan. 21
19:12
Rájöttek, mi hosszabbíthatja meg a hasnyármirigyrákosok életét (Infostart)
Az Apple első emberét, Steve Jobsot is érintő ritka hasnyálmirigyrák túlélési idejét bizonyos génváltozatok jelenléte határozhatja meg - közölték amerikai kutatók.
jan. 21
20:24
Szexpartnereket szállítottak a százéves Magányos George-nak (Infostart)
Ismét megpróbálják párzásra bírni a tudósok a világ talán legismertebb teknősét, a Galápagos-szigeteken élő Magányos George-ot, fajának valószínűleg utolsó példányát.

Keresés