2011. szeptember 1. csütörtök

szept. 1
18:45
"Turistaként" nézelődik az Opportunity marsjáró (Infostart)
"Turistaként" nézelődik, s kattogtatja fényképezőgépét a NASA Opportunity marsjárója, amióta három héttel ezelőtt megérkezett a vörös bolygó óriáskráteréhez, a 22,5 kilométer átmérőjű Endeavour nyugati pereméhez.
szept. 1
21:45
Mi áll a kóros soványság hátterében? (Infostart)
Azok az emberek, akiknél bizonyos génekből többletkópia is jelen van, jóval hajlamosabbak a túlzott soványságra - számoltak be kutatók a brit Nature tudományos magazinban.

2011. szeptember 2. péntek

szept. 2
16:48
Nem az alacsony napfolttevékenységtől függ a lehűlés (Infostart)
Az alacsony napfolttevékenység kevéssé járult hozzá a kis jégkorszak alatti lehűléshez a 16-17. században, amelyért a legújabb német kutatás szerint a vulkánkitörések és az üvegházhatású gázok csökkenő mennyisége tehető elsősorban felelőssé.
szept. 2
17:39
Életveszélyesen sok a szemét az űrben (Infostart)
Már életveszélyesen sok a szemét az űrben - figyelmeztettek amerikai tudósok.
szept. 2
17:41
Érzékenyek az ételekre a bélbaktériumok (Infostart)
Az étrendi szokásaink jelentősen befolyásolják bélbaktériumaink "jólétét" - közölték csütörtökön amerikai kutatók a Science tudományos magazinban ismertetett tanulmányukban.
szept. 2
19:06
Két űrszondát indít a Holdra a NASA (Infostart)
Két űrszondát, a GRAIL-ikreket (Gravity Recovery and Interior Laboratory) indítja a NASA a Discovery programja keretében szeptember 8-án a Holdra, amelyek segítségével égi kísérőnk gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják majd.

2011. szeptember 4. vasárnap

szept. 4
8:45
Hogyan lehet meggyorsítani a repülőgépbe szállást? (Infostart)
Akár 40 százalékkal is lehetne gyorsítani az utasok beszállását a repülőgépekbe, mivel a jelenlegi sorrendmodell az egyik legrosszabb - erre jutott egy amerikai asztrofizikus. Jason Steffen azután kezdett el gondolkodni a dolgon, hogy 2008-ban rendkívül hosszú sort kellett végigállnia beszálláskor. Számítógépes szimulálással azután meglelte a legjobb - vagy legalábbis - az általánosan…

2011. szeptember 5. hétfő

szept. 5
19:45
"Példátlan védelmet nyújtó" vakcina tbc ellen (Infostart)
Olyan tuberkulózis elleni vakcinát fejlesztettek ki amerikai kutatók vasárnapi bejelentése szerint, amely egérkísérletekben példátlan védelmet nyújtott az állatoknak a betegséggel szemben.

2011. szeptember 6. kedd

szept. 6
9:33
Őssejtekkel kezelhető a kopaszodás (Infostart)
Megtalálták annak a jelzőanyagnak a forrását a Yale Egyetem kutatói, amely növekedésre készteti a hajat. Felfedezésük - reményeik szerint - a kopaszodás új kezelési módjához vezethet.

2011. szeptember 7. szerda

szept. 7
20:39
Nem lesz sztárfocista vagy orvos az, aki nyáron született (Infostart)
Összefüggés mutatkozik a születési hónap és a majdani szakmaválasztás, a betegségek valószínűsége, a várható élettartam, az intelligencia között - állítják a brit statisztikai hivatal elemzői.

2011. szeptember 8. csütörtök

szept. 8
5:54
Mit szólnak ehhez az összeesküvés-elméletek hívei? (Infostart)
A Holdon negyven év elteltével is látszanak az amerikai asztronauták jelenlétének nyomai, akik 1969 és 1972 között hat alkalommal szálltak le a Föld égi kísérőjére az Apollo-program keretében - erről tanúskodnak a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda legújabb felvételei, amelyeket az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA hozott nyilvánosságra.
szept. 8
22:03
Őskori meteoritok "aranyozták be" a Földet (Infostart)
Őskori meteoritok "aranyozták be" négymilliárd évvel ezelőtt a Földet, bolygónk keletkezése után kétszázmillió évvel záporozva a felületére - derítették ki brit tudósok, akik kutatásaikat a Nature csütörtöki számában ismertették.

2011. szeptember 9. péntek

szept. 9
22:21
"Lopakodó" planétát fedezett fel a Kepler-űrtávcső (Infostart)
"Lopakodó" planétát talált a bolygóvadász Kepler-űrtávcső, a felfedezésről a The Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.

2011. szeptember 10. szombat

szept. 10
7:39
Új rovart fedeztek fel - a múzeumban (Infostart)
Sokan hihetnék, hogy a legfeltűnőbb rovarokat már mind felfedezték, de ez nem így van: eddig ismeretlen, hatalmas koromfekete darázsfajt azonosítottak, méghozzá nem is a vadonban, hanem a berlini természettudományi múzeum végtelen gyűjteményében.
szept. 10
11:30
Feltérképezték az elmúlt nyolcszázezer év éghajlati változásait (Infostart)
Az elmúlt nyolcszázezer év éghajlati változásait térképezte fel egy nemzetközi kutatócsoport Stephen Barkerrel, a Cardiffi Egyetem docensével az élen; a vizsgálat eredményeit a Science pénteki számában tették közzé.
szept. 10
19:18
A kétmillió éves fosszíliák átírhatják az emberi evolúció történetét (Infostart)
Átírhatják az emberi nem evolúciójának történetét a kétmillió éves fosszíliák, amelyekre a Dél-Afrikai Köztársaságban bukkantak.

2011. szeptember 11. vasárnap

szept. 11
18:54
Tudományok és találmányok hídjává alakul a Lánchíd (Infostart)
A legérdekesebb magyar találmányok és legújabb fejlesztések foglalják el szeptember 17-én 16 órától a Lánchidat és a Széchenyi teret, az eseményen innovációikat mutatják be az érdeklődőknek a kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok és kutatóegyetemek.

2011. szeptember 12. hétfő

szept. 12
21:48
A természettudományos tárgyakat népszerűsíti a nanobusz (Infostart)
A nanovilág hétköznapi csodáit mutatja be az MTA interaktív mobil kiállítása. A nanobuszt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke indította el. Az MTA nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a diákok körében a természettudományos tárgyakat - mondta az InfoRádiónak Bársony István, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének igazgatója.

2011. szeptember 14. szerda

szept. 14
19:15
Kiállítják Arkhimédész írásait, amelyek "újraírják a matematika történetét" (Infostart)
Kiállítják az ókori görög matematikus, Arkhimédész hosszú kutatómunkával feltárt írásait októberben a baltimore-i Walters Művészeti Múzeumban.
szept. 14
19:33
Kamikazehangyák védelmezik a kolóniákat (Infostart)
Kamikazehangyák védelmezik a borneói kolóniákat - derítették ki belga kutatók, akik az Acta Zoologica című szaklapban publikálták tanulmányukat.

2011. szeptember 15. csütörtök

szept. 15
20:54
Miért jó a lustáknak? (Infostart)
A téli álmukat alvó apró emlősök életét nagy valószínűséggel meghosszabbítja a hibernálás - vélik osztrák tudósok, akik állatkísérleteikről a Biology Letters című folyóiratban számoltak be.

2011. szeptember 16. péntek

szept. 16
6:48
Visszatért a Földre három űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról (Infostart)
Biztonságosan visszatért a Földre három űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról (IIS) péntek reggel - közölte a Moszkva melletti földi repülésirányító központ.
szept. 16
12:03
Ma van az ózon világnapja (Infostart)
Ma van az ózon világnapja. Tóth Zoltán légkörfizikus, meteorológus arra figyelmeztet, hogy az ózonréteg vastagodása ellenére enyhén nőtt az UV-sugárzás.
szept. 16
13:33
Megtalálták a Tatuint (Infostart)
Megtalálták a Csillagok háborújának Tatuinját, a Kepler 16b katalógusjelű planétának ugyanis ugyanúgy két napja van, mint Luke Skywalker "szülőbolygójának". A felfedezésről a Science pénteki számában jelent meg tanulmány.
szept. 16
20:09
Sok a kisgyerekkori gyógyszermérgezés (Infostart)
Egyre több amerikai kisgyerek kerül sürgősségi osztályra véletlen gyógyszermérgezés következtében - írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban.

2011. szeptember 19. hétfő

szept. 19
20:54
Játékosok fejtették meg egy vírus enzimjének szerkezetét (Infostart)
Online játékosok fejtették meg egy HIV-vírushoz hasonló retrovírus hasító enzimjének szerkezetét, amellyel már egy évtizede próbálkoztak a kutatók.
szept. 19
21:30
Megfejtették a kozmikus "szingliség" rejtélyét (Infostart)
A Tejútrendszerben a csillagok felének van csupán párja, a többiek elmagányosodtak - a kozmikus "szingliség" rejtélyét a Bonni Egyetem és a Max-Planck rádiócsillagászati kutatóintézet tudósainak sikerült megfejteniük.

2011. szeptember 20. kedd

szept. 20
19:24
Ezt se tudtuk a lazacokról (Infostart)
A lazacok képesek meghatározni, hogy a rájuk leselkedő emlős ragadozó evett-e korábban lazacot - derítették ki brit kutatók.
szept. 20
20:54
Az anyanyelv változásai az apák vándorlásához köthetők (Infostart)
Az elődök nyelvhasználatába sokkal inkább a bevándorló férfiak, mint a nők vitték a változásokat - állapította meg a Cambridge-i Egyetem két kutatója.

2011. szeptember 21. szerda

szept. 21
19:51
Jobb lesz a memóriája, ha leszokik a dohányzásról (Infostart)
A cigarettázásról való leszokás a nem dohányzókéval azonos szintűre képes visszaállítani a mindennapi memória működését - állapították meg a brit szakemberek.

2011. szeptember 23. péntek

szept. 23
6:03
Kiderült, kik hagyták el elsőként Afrikát (Infostart)
Ausztrália őslakosai a legrégebbi Afrikán kívüli népcsoport génvizsgálatok szerint, vagyis elődeik korábban hagyták el a kontinenst, mint minden más ma élő embercsoport elődei.
szept. 23
10:30
"Ez döbbenet" - a fénysebességnél gyorsabban haladó részecskéket mértek (Infostart)
Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak csütörtöki bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak. Ha a kísérlet eredményét más kutatócsoportoknak is sikerül megismételniük, akkor megdőlhet az Einstein-féle relativitáselmélet, a modern fizika egyik alaptörvénye.
szept. 23
20:00
A születést követő stressz megnehezíti a tanulást (Infostart)
A stressz negatívan befolyásolhatja a szellemi teljesítményt, különösen, ha közvetlenül a születés után következik be - erre a következtetésre jutottak német neurobiológusok egereken végzett kísérletek alapján.

2011. szeptember 24. szombat

szept. 24
18:45
Mikrobákkal teli édesvízforrásokat találtak a Holt-tengerben (Infostart)
Újfajta mikroorganizmusoknak életteret biztosító édesvízforrásokat fedeztek fel a Holt-tengerben német és izraeli kutatók.
szept. 24
20:51
Hogyan választanak társat a pingvinek? (Infostart)
A szaguk alapján azonosítják a rokonaikat és választanak maguknak családon kívül társat a pingvinek - állapították meg a szakemberek, egy lehetséges magyarázatot kínálva arra, hogy miként képesek eligazodni ezek a madarak a hatalmas kolóniáikban.

2011. szeptember 26. hétfő

szept. 26
19:15
Ritka óriás sétált be a fotócsapdába (Infostart)
Szokatlan felvételekre tettek szert brit biológusok egy Brazíliában kitett fotócsapda segítségével. A "zsákmányról", vagyis az ásás közben lefényképezett óriástaturól alig tudni valamit.
szept. 26
20:09
"Szexuális fortélyokkal" kompenzálják termetüket a kishalak (Infostart)
A kistermetű hím zebrahalak méretükből előnyt kovácsolva megelőzhetik nagyobb társaikat, így előbb termékenyíthetik meg a nőstény által lerakott ikrákat - derítették ki brit kutatók.

2011. szeptember 27. kedd

szept. 27
6:36
Miért temettek szentelt földbe egy boszorkányt? (Infostart)
Rendkívüli múmiát találtak Olaszországban: a 13. században eltemetett nő szájába szögeket vertek, amiből a régészek arra következtetnek, hogy kortársai esetleg boszorkánynak tartották.

2011. szeptember 28. szerda

szept. 28
18:48
Bronzkori kincsleletet talált egy amatőr régész (Infostart)
Bronzkori kincsleletet talált fémdetektor segítségével egy amatőr régész Bulgária északi részén, Szvistov várasa mellett.
szept. 28
19:06
Megfejtették a fluoreszkáló soklábúak titkát (Infostart)
Megfejtették a kaliforniai hegyvidéken élő fluoreszkáló soklábúak titkát, amelyek fényükkel az éjszakai ragadozókat próbálják elriasztani.
szept. 28
20:00
Így késleltethető a regenerálódó sejtek öregedése (Infostart)
Szerveink öregedő sejtjeit érett őssejtek pótolják, melyek elősegítik a károsodott vagy már működésképtelen sejtek cseréjét. Ezeknek az őssejteknek a pusztulását sikerült kutatóknak megakadályozni, és ezzel egész sor, a kor előrehaladtával megjelenő vagy romló betegség kezeléséhez segítséget nyújtani - ismertette a Cell Cycle legújabb tanulmánya.

2011. szeptember 29. csütörtök

szept. 29
5:33
Mit okozhat a napkitörés? (Infostart)
Az óriási napkitörés kevés hatást gyakorol a távközlésre és az energiaellátásra - állítják a NASA coloradói űridőjárás-előrejelzési központjának szakemberei.

2011. szeptember 30. péntek

szept. 30
21:39
Legalább tízezer Földre veszélyes aszteroidát még nem találunk (Infostart)
Sikerült feltérképezni azoknak a nagyméretű aszteroidáknak a 93 százalékát, amelyek veszélyeztethetik a Földet - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Keresés