2011. február 1. kedd

febr. 1
5:39
Könnyű lesz a leszokás: gyógyszerrel szüntetik meg a nikotinéhséget (Infostart)
Állatkísérletekben térképezték fel amerikai kutatók egy nikotinéhséggel kapcsolatba hozható gén működését, eredményeikről a Nature tudományos magazin online kiadásában számoltak be.
febr. 1
8:39
Sok pénz, sok idő - ez kell a földrengés okainak feltárásához (Infostart)
A szombati földrengés egy régóta ismert törésvonal felett történt, a pontos okok feltárásához azonban olyan kutatásokra lenne szükség, amelyek nagyon sok időt és pénzt emésztenének fel - mondta az InfoRádió által megkérdezett geológus.
febr. 1
20:03
A szív őssejtes gyógyítására irányuló program indul (Infostart)
A Brit Szív Alapítvány kedden indítja útjára nagyszabású programját, melyben 50 millió fontot (mintegy 16 milliárd forintot) szánnak a szív őssejtes gyógyítására irányuló kutatásokra.
febr. 1
21:51
Az óceánok trágyázása nem lehet megoldás a klímaváltozásra (Infostart)
Az óceánok trágyázása a légköri szén-dioxidot megkötő apró növények elszaporítása céljából kevéssé valószínű, hogy működőképes eszköz a klímaváltozás lassítására - érvelnek egy ENSZ-tanulmány szerzői.

2011. február 2. szerda

febr. 2
19:24
Azonosították a "háromszarvarc" dinoszaurusz "atyját" (Infostart)
Hosszú időn át a triceratops számított a legnagyobb testű szarvas őshüllőnek, ám a jelek szerint amerikai paleontológusoknak most sikerült azonosítaniuk az "atyját", a hatalmas titanoceratopsot. A felfedezésről a Cretaceous Research című folyóirat következő számában jelenik meg tanulmány.
febr. 2
19:42
Miért teljesít rosszabbul az iskolában a szegény gyerek? (Infostart)
A képességek kifejlődését megakadályozó életkörülmények a felelősek azért, hogy a szegényebb családi háttérrel rendelkező gyerekek gyengébben teljesítenek az iskolában, és kisebb valószínűséggel mennek egyetemre - állítják a szakemberek.

2011. február 3. csütörtök

febr. 3
20:12
Megjósolható, mikor terjed szét egy daganat (Infostart)
Olyan vegyületre bukkantak amerikai és hongkongi kutatók, melyet az elsődleges tumorok szétszóródásuk előtt bocsátanak ki.

2011. február 5. szombat

febr. 5
8:33
Halszörnyet fogtak a Dunából Budapest fölött (Infostart)
Az Index birtokába került fotók, illetve egy szemtanú beszámolója alapján egy halász jókora lapátorrú tokot fogott ki Budapest fölött a folyóból. Az Index halszakírója a jelenséggel kapcsolatban megszólaltat egy tudományos kutatót is, aki a szarvasi intézetben, zárt rendszerben, maga is nevel tokokat. A lapátorrú tok a Mississippiben és vízrendszerében él, eredeti lakhelyén 220 centiméteresre és…
febr. 5
8:51
Hogyan fejlődtek ki a legnagyobb szárazföldi állatok? (Infostart)
A kutatókat már régóta foglalkoztatja, hogy a kecskeméretű korai dinoszauruszokból hogyan fejlődhettek ki a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, a Sauropodomorphok - a kérdést egy argentínai fosszília segített megválaszolni, amelyről PLoS ONE internetes tudományos folyóiratban számoltak be argentin paleontológusok.
febr. 5
18:27
A sürgősségi fogamzásgátlás durva "mellékhatásai" (Infostart)
Az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés nem csökkentette a kamaszkori terhességek számát Nagy-Britanniában, és valószínűleg összefüggésben van a nemi úton terjedő betegségek terjedésének növekedésével is - figyelmeztettek szakemberek.

2011. február 6. vasárnap

febr. 6
7:00
Mikor következhet be pusztító földrengés Magyarországon? (Infostart)
Magyarország közelében 2009-ben volt legutóbb pusztító hatású földrengés. A sok halálos áldozatot követelő olaszországi eset kapcsán hazai kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország területén is bekövetkezhet hasonló méretű földrengés. Fontos különbség ugyanakkor, hogy Olaszországban 10-15 évenként fordul elő 5,5-6-os magnitúdójú földrengés, Magyarországon ez a gyakoriság csak 100-150…
febr. 6
17:09
Ezért kell tartani az egyre gyarapodó űrszeméttől (Infostart)
Egyre jobban tartanak a szakértők a napról napra gyarapodó, s már így is hatalmas mennyiségű űrszeméttől. De miből is áll valójában a Föld körül keringő hulladéktömeg? És miért kell félni tőle? - tette fel a kérdést a Daily Telegraph cikke.
febr. 6
20:09
Az első teljes képet mutatta be a NASA a Napról (Infostart)
Első alkalommal figyelheti meg az emberiség az egész Napot a NASA jóvoltából.

2011. február 8. kedd

febr. 8
17:18
Újabb vulkánkitörés bénítja meg Európa légi közlekedését? (Infostart)
Sorozatos földmozgásokat észleltek Izlandon, emiatt kutatók a Vatnajökull gleccser alatt megbújó vulkánok egyikének kitörését prognosztizálják.

2011. február 9. szerda

febr. 9
6:03
Eddig fel nem tételezett ok állhat a meddőség hátterében? (Infostart)
Az eddig ismert okok mellett az antioxidánsok is okozhatnak meddőséget - állapították meg állatkísérletek eredményeképpen amerikai kutatók. Ez az információ nemcsak azoknak a nőknek lehetnek hasznos, akiknek nem sikerül teherbe esniük, de a jövőben hatékony alternatívát nyújthat a születésszabályozásnál is.

2011. február 10. csütörtök

febr. 10
9:00
Mégsem jó a botox migrén ellen? (Infostart)
A ránctalanító botox injekciók, melyeket néhány országban a krónikus migrén kezelésére engedélyeztek, jelentéktelen hatással vannak a fejfájásra - állítják egy tanulmány szerzői.

2011. február 11. péntek

febr. 11
19:03
A számítógép is felismeri a gazdáját (Infostart)
Egy német szoftver a billentyűk leütésének ritmusából képes felismerni, hogy jogosult személy használja-e a számítógépet, vagy valaki, aki megszerezte a jogosult adatait.

2011. február 12. szombat

febr. 12
13:54
Szexcsodák a híres múzeumban (Infostart)
A brit főváros tekintélyes Természettudományi Múzeuma története során először szentelt kiállítást a szex témájának - úgy, ahogy az a természetben megvalósul. A "felnőtteknek és 16 éven felülieknek" meghirdetett kiállításon bemutatott anyag egyszerre bizarr és költői.

2011. február 13. vasárnap

febr. 13
18:39
Teller Ede hős volt, vagy intrikus? (Infostart)
Teller Ede kíméletlenül legyűrte ellenfeleit, ellenezte a nukleáris kísérletek betiltását és elbagatellizálta ezek egészségkárosító hatásait, a vitákban visszaélt a birtokában lévő titkos információkkal, és félrevezette az amerikai kormányt az űrvédelmi program megvalósíthatóságával kapcsolatban, az amerikai hidrogénbomba atyját mégsem lehet egyértelműen negatív karakterként jellemezni -…

2011. február 14. hétfő

febr. 14
18:12
Az FDA engedélyezte az első 3D-s mammográfiás készüléket (Infostart)
Engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA az első olyan mammográfiás készüléket, amely háromdimenziós felvételt készít az emlőkről, így könnyebben kiszűrhetik az orvosok a rákos elváltozásokat.
febr. 14
20:54
Gondolkodó sapkával fejlesztenék a kreativitást (Infostart)
Ausztrál kutatók úgynevezett gondolkodó sapka segítségével kívánják fejleszteni a kreativitást. A viszonylag egyszerű szerkezetet egy homlokpánttal rögzítenék, és az enyhe áramütéseket mérne viselőjére.

2011. február 15. kedd

febr. 15
12:24
Halálra zúzta magát egy férfi az Alagút tetejéről leesve (Infostart)
A fővárosban a Váralagút tetejéről a járdára zuhant és meghalt délelőtt egy fiatal férfi - közölte a rendőrség.
febr. 15
20:27
Döntetlenre végződött a "komputer kontra emberi elme" első fordulója (Infostart)
Döntetlenre végződött a "komputer kontra emberi elme" első fordulója, miután Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedőjének (Jeopardy!) korábbi bajnoka, Brad Ruttner és a Watson nevű szuperszámítógép egyformán 5000 dollárt (1 millió forintot) nyert.
febr. 15
21:54
Öregszik a társadalom és az orvosok is (Infostart)
Az Amerikai Orvosok Szövetségének statisztikája szerint az Egyesült Államokban dolgozó orvosok ötöde 65 évesnél idősebb.

2011. február 17. csütörtök

febr. 17
20:15
Az alacsony növés megvéd a rák ellen? (Infostart)
Alacsonynövést okozó génmutációval élő ecuadoriak hordozhatják a megoldást a rák és a cukorbetegség megelőzésére - közölték kutatók.

2011. február 18. péntek

febr. 18
5:30
Gyógyszert találtak a koraszülöttek vakságára (Infostart)
Egy rák elleni szer segít megelőzni a koraszülöttek vakságát, amely például Stevie Wondert is sújtja - közölték szerdán amerikai kutatók. A tanulmány a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban jelent meg.
febr. 18
14:27
Újabb viharos kitörést produkál az Etna (Infostart)
Péntek reggel óta intenzív kitörés zajlik az Etna dél-keleti kráterében. A vulkáni működést egyelőre nem lehet megfigyelni webkamerákon keresztül a viharos időjárás miatt, de a földrengések és a hőkamerák pontosan jelzik az eseményeket.

2011. február 19. szombat

febr. 19
10:30
Ráncfelvarráson esett át az átkot szóró múmia (Infostart)
Új arcot kapott, ezúttal barna szemekkel Ötzi, a gleccsermúmia felfedezésének közelgő 20. évfordulója tiszteletére. Ötzi a hírnevét a jégember átkának tulajdonított haláleseteknek is köszönheti: a múmia megtalálása után több olyan személy elhunyt, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a rézkori vadásszal.
febr. 19
14:42
Mit csinál a medve alvás közben? (Infostart)
Nem alszanak szigorú értelemben vett téli álmot az amerikai fekete medvék (Ursus americanus), sokkal inkább nyugalmi állapotba kerülnek, amelynek során testhőmérsékletük csupán négy-hét fokkal csökken, és viszonylag könnyen felébreszthetők. Fenn északon azonban akár hét hónapot is kibírnak egyfolytában táplálkozás és ürítés nélkül.
febr. 19
17:42
Szenzációs hír a reflux-betegek számára (Infostart)
A reflux néven emlegetett betegség kezelése műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain.

2011. február 20. vasárnap

febr. 20
7:12
Tudja meg, mi a teendője földrengés esetén! (Infostart)
Gyakran ismételt kérdések és szakszerű válaszok a földrengésekkel kapcsolatban. A januárban észlelt magyarországi rengés óta a szeizmológia témái többször előkerülnek. A Földrengés.hu oldalon a kutatók összeállították a legfontosabb kérdésekre adható hiteles válaszokat.
febr. 20
19:12
Primitív dinoszauruszt fedeztek fel az Antarktiszon (Infostart)
Egy ismeretlen dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel amerikai paleontológusok az Antarktiszon, a primitív őshüllő a kora jura korban, 190 millió évvel ezelőtt élt, amikor a hatodik kontinensen mérsékelt égövi klimatikus viszonyok uralkodtak.

2011. február 21. hétfő

febr. 21
6:30
Így alakítják át az életünket (Infostart)
A közelmúltban indult a "Gutenberg-galaxistól a Google-galaxisig" előadás-sorozat az ELTE BTK szervezésében. Az első előadást Bódi Zoltán tartotta, A világháló új nyelve címen. A következő előadások arról szólnak majd, hogy a társadalmak nincsenek fölkészülve azokra a nagyívű változásokra, amelyek most zajlanak. A technikai fejlődést a gondolkodásmód, a psziché lassan képtelen követni.
febr. 21
11:00
Hogy kerül a mézbe antibiotikum? (Infostart)
Antibiotikum, farmakológiai hatóanyag, állatgyógyászati szerek maradványai. A hazai mézvizsgálatok közel felénél derül ki, hogy ilyen anyagokat is tartalmaz a méz. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője az InfoRádiónak elmondta: ezek az anyagok akár antibiotikum-rezisztenciát is okozhatnak az embernél.

2011. február 22. kedd

febr. 22
19:39
Készen áll utolsó küldetésére a Discovery amerikai űrsikló (Infostart)
Fölkészítették utolsó küldetésére a Discovery amerikai űrsiklót; az 1984 óta szolgáló űrrepülőgépnek tervek szerint csütörtökön lesz a 39., utolsó indítása.

2011. február 23. szerda

febr. 23
5:33
Hol keletkeznek a burgonya nagyságú gyémántok? (Infostart)
Azt a célt tűzte ki egy tízéves nemzetközi kutatóprogram, hogy felderítse a szén előfordulását a Föld belsejében: nagyjából tudni lehet ugyanis, hogy mennyi van e kulcsfontosságú elemből a légkörben, a tengervízben és a földkéregben - a köpeny és a mag széntartalmáról, az ottani körforgásról azonban semmi sem ismert.

2011. február 24. csütörtök

febr. 24
13:57
Még a csigáknak is szükségük van alvásra (Infostart)
Még a csigáknak (Gastropoda) is szükségük van alvásra - derítették ki kanadai tudósok, akik kutatásaikról a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be.
febr. 24
19:21
Figyelje élőben a Discovery űrrepülőgép utolsó indítását! (Infostart)
Fölkészítették utolsó küldetésére a Discovery amerikai űrsiklót; az 1984 óta szolgáló űrrepülőgépnek tervek szerint csütörtökön lesz a 39., utolsó indítása. A startot közép-európai idő szerint 22 óra 50-re tűzték ki.
febr. 24
20:33
A kiújuló mellráknál kisebb a szűrés hatékonysága (Infostart)
Az Egyesült Államok legnagyobb mammográfiás regiszteréből származó információkon alapuló új eredmények azt mutatják, hogy a korábban már mellrákkal kezelt nőknél kisebb hatékonysággal mutatja ki a vizsgálat a megjelenő újabb tumort.

2011. február 25. péntek

febr. 25
6:45
Utolsó küldetésére indult a Discovery (Infostart)
Elindult a csaknem három évtizedes pályafutását lezáró küldetésére a Discovery; az amerikai űrsiklót csütörtökön bocsátották fel a floridai Cape Canaveralból.
febr. 25
14:51
Jégkorszaki gyermek csontjaira bukkantak (Infostart)
Egy a jégkorszakból származó kisgyermek csontjaira bukkantak régészek Alaszkában. A hamvasztás után megmaradt maradványok az eddig talált legrégebbi emberi csontok a szubarktikus Észak-Amerikában.
febr. 25
15:09
Tragikus különlegesség Új-Zélandon (Infostart)
Új-Zéland fekete napját hozta a most hétfőn Christchurch városától délre kipattant erős földrengés. Mi idézte elő a rengést, előre lehet-e jelezni hasonló természeti tragédiákat és miért okozott ez a földrengés ekkora katasztrófát? Ezekre a kérdésekre válaszol Harangi Szabolcs, az ELTE tanszékvezetője.
febr. 25
22:03
Vége a legzöldebb versenynek (Infostart)
Huszonhétezer kilométer megtétele után az indulástól számítva 188 napig tartott az ausztrál, német és svájci elektromos autók "legzöldebb" világkörüli versenye.

2011. február 26. szombat

febr. 26
8:12
Látóidegükkel is tapogatnak a vakok (Infostart)
Még a születésüktől fogva vak embereknek is van aktív látóidegük, amely az optikai információk feldolgozása helyett a tapintási érzéket erősíti, elősegítve ezáltal a Braille-írás gyors olvasását - közölték német kutatók.
febr. 26
12:24
Sikeresen pályára állították az orosz Glonaszsz-K műholdat (Infostart)
Sikeresen pályára állították szombaton az orosz Glonaszsz navigációs rendszer új nemzedékének első, Glonaszsz-K elnevezésű műholdját.
febr. 26
16:36
A tömegben is megőrizzük egyéniségünket (Infostart)
A tömegben is megőrizzük az egyéniségünket - derítették ki amerikai biológusok, akik vizsgálataik eredményeit a Current Biology című folyóiratban jelentetik meg.

2011. február 27. vasárnap

febr. 27
10:00
A Discovery utolsó útja (Infostart)
Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Discovery amerikai űrsikló.
febr. 27
17:30
Meghalt a kínai atombomba egyik atyja (Infostart)
Meghalt 87 éves korában Csu Kuang-ja (Zhu Guangya) atomfizikus, Kína első atom- és hidrogénbombájának egyik kifejlesztője - jelentették be a hétvégén Pekingben.
febr. 27
18:39
Kövér László: Öveges József elajándékozta az életét (Infostart)
Öveges József elajándékozta az életét; piarista szerzetesként és tanárként másokért élt, másoknak adta a tudását - méltatta az 1979-ben elhunyt fizikaprofesszort az Országgyűlés elnöke vasárnap a Zala megyei Pákán, az Öveges Emlékház avatóján.

2011. február 28. hétfő

febr. 28
7:27
Még az idén piacra dobja első villanyautóját az Opel (Infostart)
A március 3-án nyíló Genfi Autószalon főszereplői még a robbanómotoros modellek lesznek, de mögöttük már ugrásra készen állnak a jövő autói: az elektromos meghajtású gépkocsik. Minden autóipari cég tisztában van ugyanis avval, hogy előbb-utóbb ezek fogják átvenni a főszerepet az ágazatban. Aki pedig nem készül fel időben a jövőre, az behozhatatlan technológiai hátrányba kerülhet a vetélytársakkal…

Keresés