2016. január 1. péntek

jan. 1
6:18
Boldog Új Évet! – Így mondják minden európai nyelven (168 Óra Online)
Remek nyelvészeti térképpel indítjuk az újévet.
jan. 1
11:09
Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban (Infostart)
Izgalmasnak ígérkezik az év a Naprendszerben: 2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
jan. 1
11:45
Egyre gyakoribb hőhullámokra kell felkészülnünk (Infostart)
A klímaváltozás hatására gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ezek hatására pedig a többlethalálozások is növekedni fognak. Az éghajlatváltozás mindennapi életre gyakorolt hatásait vizsgálta az Országos Meteorológiai Szolgálat - mondta az InfoRádiónak Szépszó Gabriella, az OMSZ munkatársa.
jan. 1
12:09
Az erkölcsi fölény, amely győzelmet hozott az északiaknak (Múlt-kor)
„Soha életemben nem éreztem bizonyosabbnak, hogy helyesen cselekszem, mint most, amikor aláírom ezt a papirost!”  – mondta Abraham Lincoln a „lázadó” déli államok területén élő rabszolgákat felszabadító Emancipációs Kiáltvány aláírása kapcsán.
jan. 1
13:12
A „fekete Napóleon” vezette a történelem legsikeresebb rabszolgafelkelését (Múlt-kor)
„Meg kell ölnünk a hegyekben élő négereket, férfiakat és nőket, csak a 12 év alatti gyerekeket hagyhatjuk életben. Síkvidéken a néger lakosság felét kell elpusztítanunk” – állt Charles Leclerc tábornok egyik jelentésében.

2016. január 2. szombat

jan. 2
7:27
Elkapták a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet (Infostart)
Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.
jan. 2
8:03
Így zárkózik a magyar gazdaság a nyugat-európai mintaországokhoz (Infostart)
Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989-1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és ezek következtében milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén.
jan. 2
16:24
Gyűlölethullámok a párkapcsolatokban (168 Óra Online)
Almási Kitti az egyik legismertebb magyar pszichológus, aki párterápiával foglalkozik. Nem téved nagyot, aki elsősorban a magánlét doktorának tartja. Milyen próbatételnek teszik ki a közélet viharai családi kapcsolatainkat? Beszűrődik-e legintimebb családi ünnepünkbe a kinti csatazaj? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg.
jan. 2
21:18
Egyre több gólya marad Magyarországon télen is (Infostart)
Legmesszebbre Tanzánia északi részéig repültek a fehér gólyák idén, de egyre több madár vészeli át Magyarországon a telet - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

2016. január 3. vasárnap

jan. 3
11:39
Névjegykártyáján az áll: szörnyvadász (168 Óra Online)
Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny titkát egy brit férfi, aki a mendemondák helyett hihető magyarázatot akar találni a legendabeli teremtmény észleléseire, amelyekből tavaly egyébiránt 13 éve nem látott számút jegyeztek fel.
jan. 3
23:12
Felállítják a lerombolt palmürai Baál-templom mását (Infostart)
Háromdimenziós nyomtatással elkészítik és Londonban, valamint New Yorkban felállítják idén a szíriai Palmüra lerombolt Baál-temploma jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását - jelentette be az Oxfordi és a Harvard Egyetem közös intézménye, a Digitális Régészeti Intézet.

2016. január 4. hétfő

jan. 4
10:30
Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr (Múlt-kor)
Életének 86. évében, január 1-jén, kevéssel éjfél előtt elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr - közölte Facebook-oldalán vasárnap a világhírű filmművész üzlettársa, Yuri Neyman. Zsigmond Vilmost a San Franciscótól délre fekvő Big Sur településen érte a halál.
jan. 4
10:32
Hivatásos szörnyvadász oldhatja meg a Loch Ness rejtélyét (Múlt-kor)
Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny titkát egy brit férfi, aki a mendemondák helyett hihető magyarázatot akar találni a legendabeli teremtmény észleléseire, amelyekből tavaly egyébiránt 13 éve nem látott számút jegyeztek fel.
jan. 4
11:33
Amputált karú csontvázra bukkantak Szarvas határában (Múlt-kor)
Kilenc 7 ezer éves sírt, valamint több avar temetkezési helyet is feltártak a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai a Holt-Körös partján felépítendő öntözőcsatorna kiépítésének megkezdése előtt végzett megelőző feltáráson – számolt be róla a beol.hu.
jan. 4
12:36
Mégsem voltak mindig olyan komolyak a viktoriánus korban (Múlt-kor)
A humoráról jól ismert, az életét a viktoriánus korban leélő Mark Twain (1835-1910) egy alkalommal ezt mondta: „A fotográfia az egyik legfontosabb kordokumentum, és semmi se lenne kellemetlenebb annál, mint hogy az utókor bugyután mosolygó emberként emlékezzen rám.”
jan. 4
13:39
Kegyetlen barbárok vagy az egyház áldozatai? – a vandálok igazi arca (Múlt-kor)
A vandalizmus szó a 18. század vége óta gyakorlatilag a rombolás szinonimája. A kifejezést Henri Grégoire abbé alkotta meg, aki a jakobinus terror időszakának egyházellenes lépéseit, a szélsőséges forradalmárok tetteit a vandálok tevékenységével hozta párhuzamba.
jan. 4
15:45
Japán kárpótolja a II. világháborús dél-koreai szexrabszolgákat (Múlt-kor)
Dél-Korea és Japán megállapodásra jutott a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlásáról - jelentette be nemrég Szöulban a két ország külügyminisztere. A megállapodás jelentős előrelépés a két kelet-ázsiai hatalom viszonyában,
jan. 4
16:48
12 bizarr kép a történelemből (Múlt-kor)
A bevásárlást sítalpakon bonyolító szakácsok, krokodillal a padon fekvő elegáns hölgy és az elefántról golfozó férfi. Néhány példa az alábbi összeállításban szereplő, a történelem különböző korszakaiból összeválogatott különös képekre.
jan. 4
17:51
Két kiáltvánnyal is kiállt 1956 mellett Albert Camus (Múlt-kor)
Ötvenöt éve, 1960. január 4-én halt meg Albert Camus Nobel-díjas francia író, az egzisztencializmus egyik legismertebb képviselője. Műveinek fő témái az elidegenedés, az ember elszigeteltsége egy idegen világban, a Gonosz kérdésköre és a halál véglegessége.

2016. január 5. kedd

jan. 5
6:33
Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett (168 Óra Online)
Hétezer éves sírokat tártak fel a régészek Szarvason, az arborétum szomszédságában – tette közzé keddi számában a Magyar Idők a Beol.hu információját.
jan. 5
9:36
Videó: így változott a magyar női ideál a 20. században (Múlt-kor)
A 20. századi Magyarország hölgyideáljait, a női haj, smink, divatstílus változásait mutatja be egy ötletes videó, amelyet a Budapest Plasztikai Intézet készített el. Az ideálok változásait az 1910-es évektől a napjainkig bemutató videón egy magyar modellt, Szigligeti Ivettet öltöztették be.
jan. 5
10:39
Lábnyomokra és kávéfoltokra bukkantak Pollock híres mesterművén (Múlt-kor)
Különleges eljárással tisztítják meg az évtizedek porától Jackson Pollock amerikai művész 65 éve készült mesterművét, a Number 32-t. A tizenkét négyzetméteres fekete-fehér festményt több héten át tisztogatják a szakértők egy búzakeményítővel dolgozó műszerrel.
jan. 5
10:41
Hogyan gyógyították a másnaposságot a középkorban? (Múlt-kor)
Szilveszter a kollektív eszméletvesztés ünnepe. Kevesen vannak, akik ilyenkor távol tudják tartani magukat az alkoholtól. A másnaposság persze a középkorban is komoly gondokat okozott, és ekkoriban is számos módszerrel igyekeztek tompítani a macskajajt.
jan. 5
11:45
King Kong kihalásának oka (Infostart)
Óriási testméretei miatt nem tudott alkalmazkodni a környezet változásához, ezért halt ki 100 ezer éve a Gigantopithecus nevű, King Konghoz hasonló majom, amely családjának a valaha élt legnagyobb testű faja lehetett - állapították meg német tudósok.
jan. 5
12:45
Vajpéniszű Kolbeinn és Mocskosfing Eystein – bizarr viking melléknevek a középkorból (Múlt-kor)
A középkori népek fiainak és lányainak nem volt a mai értelemben vett vezetéknevük, a személyek beazonosításában legtöbbször a különféle jelzők segítettek. A számos korabeli társadalom közül minden bizonnyal a vikingek büszkélkedhettek a legkülönösebb ragadványnevekkel.
jan. 5
13:06
„Sétáló fákra” bukkantak Dél-Amerikában (168 Óra Online)
Az ecuadori esőerdők mélyén olyan pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár húsz méter távolságot is vándorolni egy év alatt – írja az .
jan. 5
13:48
Hadifoglyok építették a Thaiföld és Burma közti hírhedt halálvasutat (Múlt-kor)
Hónapokkal az előre tervezett időpont előtt megnyílt a második világháború alatt a Thaiföld és Burma közti hírhedt halálvasút megépítésében részt vett hadifoglyokra emlékező múzeum Mianmarban.
jan. 5
14:51
Interjú egy magyar asszonnyal, aki megjárta a szovjet munkatábort (Múlt-kor)
Huber Jánosné története igen szívszorító. Barátnőjével és akkori párjával együtt hurcolták el - a Kiskunhalas-Debrecen útvonalon keresztül - Szovjetunióba. A Krivoj Rog-i munkatáborban barátnőjével egy barakkba került, ahol a háború utáni újjáépítés céljából fagerenda-rakodási munkára kötelezték őket.
jan. 5
15:36
Menjünk az Északi-sarkra melegedni! (Infostart)
Különös hőmérséklet-emelkedést mértek az Északi-sarkon: melegebb volt ott, mint Magyarországon. Bartholy Judit, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a sarkon szokásos mínusz 30-40 fokról hirtelen plusz 0,7 Celsius fokra szökött fel a hőmérséklet.
jan. 5
15:54
Melinda és Gertrudis - a Bánk bán hölgyei (Múlt-kor)
Kétszáz évvel ezelőtt, 1815 szeptemberében nyújtotta be az Erdélyi Múzeum pályázatára Katona József a Bánk bán első változatát. A pályázati értékeléskor a drámát meg sem említették, hosszú időre feledésbe merült, és ezen az sem segített, hogy a szerző átdolgozta a művét.
jan. 5
18:00
16. századi kalóz aludta örök álmát egy edinburgh-i játszótér alatt (Múlt-kor)
Egy edinburgh-i általános iskola játszótere alatt fedeztek fel munkások egy kalózkodás vádjával felakasztott férfit, aki a kutatások szerint a 16-17. században élhetett. A szakértők úgy vélik, hogy az iskolához közeli vesztőhelyen lelte végzetét.
jan. 5
19:03
Aki mosolyával rombolta le a gonosz birodalmát (Múlt-kor)
Nyolcvannégy éve, 1932. január 5-én született a mosolygó cárnőként emlegetett Raisza Gorbacsova, Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő felesége, az első és utolsó szovjet first lady. Szépsége, szellemessége, közvetlensége sokat javított a szovjet országimázson.

2016. január 6. szerda

jan. 6
5:12
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában (Infostart)
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában a mérések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot, ráadásul ez volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap - derül ki a brit Meteorológiai Hivatal adataiból.
jan. 6
8:42
Hét hírhedt börtönszökés (Múlt-kor)
Amióta léteznek börtönök, az ott fogva tartott rabok azóta próbálkoznak szökéssel. Sokaknak hihetetlen kreativitásra volt szüksége, hogy a rendkívül jól őrzött fegyintézetből ki tudjanak jutni, de számos olyan esetet ismerünk, amikor ez sikerült.
jan. 6
10:48
Mit ünneplünk vízkeresztkor? (Múlt-kor)
A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Az ünnepi népszokások közé tartozott mások mellett a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya is.
jan. 6
11:51
A Stukák tesztelése miatt bombáztak le négy spanyol falut a németek (Múlt-kor)
Sokáig rejtély volt, hogy 1938 májusában a németek miért bombáztak le három, Castellón tartományban, nem hadműveleti területen fekvő falut, harmincnyolc ember halálát okozva ezzel. A különös történetnek egy helyi történész járt utána.
jan. 6
12:06
Szegeden készül a szuperbaktériumok elleni csodafegyver (Infostart)
Évente félmillió tonna antibiotikumot fogyaszt az emberiség, és ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több veszélyes, a gyógyszereknek ellenálló baktérium jelenik meg - áll a Magyar Tudományos Akadémia cikkében. A szuperbaktériumoknak is nevezett kórokozókkal folytatott "fegyverkezési versenyről" és magyar kutatók ígéretes eredményeiről tartott előadást a 2015-ös Magyar Tudomány Ünnepén Pál…
jan. 6
12:42
Az elmúlt év is a melegedés tendenciáját erősíti (Infostart)
Az előzetes adatok szerint összességében az elmúlt év időjárása is erősíti a melegedés tendenciáját. A magyarországi hőmérsékletemelkedés pedig még a globális értéket is meghaladta - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésből.
jan. 6
12:54
Hatalmas Mao-szobrot emeltek Kína szívében (Múlt-kor)
Mao Ce-tung egykori kommunista vezető óriási, 37 méter magas, aranyra festett szobrát állították fel Kína szívében, Henan tartomány egy mezőgazdasági területén - adta hírül a helyi sajtóra hivatkozva a BBC News.
jan. 6
13:57
Ez a fenyő már akkor élt, amikor az ember még csupán ismerkedett a földműveléssel (Múlt-kor)
A világ legrégebbi fája egy Svédországban növekedő, 9550 éves norvég lucfenyő, amelyet az Umeå Egyetem természetföldrajz professzora, Leif Kullman, pontosabban az oktató szibériai huskyja fedezett fel 2004-ben. A kutya után Old Tjikkónak nevezték el a növényi matuzsálemet.
jan. 6
15:00
„Merényletet” látott a Lúdas Matyiban a magyar nemesség (Múlt-kor)
Fazekas Mihályt, a Lúdas Matyi és az első magyar növényhatározó szerzőjét kétszázötven éve, 1766. január 6-án keresztelték meg Debrecenben. Életének ez az első ismert dátuma: pontos születési idejét nem tudjuk.
jan. 6
16:51
Háromezer-négyszáz éves erődre bukkantak Izraelben (Infostart)
Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában.
jan. 6
17:06
Ritka színes fotók a 19. század végi Nápolyról (Múlt-kor)
A görög telepesek által Kr. e. 471-ben alapított Neapolisz az ókor után a középkorban, majd az újkorban is meghatározó szerepet kapott: a rómaiak után a bizánciak, normannok, Anjouk, spanyolok, osztrákok, majd a Bourbonok uralkodtak a gazdag kikötőváros felett.
jan. 6
18:03
Az ön agya gyorsabb, mint eddig hitte! (Infostart)
A korábban hittnél jóval gyorsabban hívja elő az átélt élmények emlékét az agy. A szenzoros agyi területek 100-200 milliszekundum alatt aktiválódnak.
jan. 6
18:09
Háromezer-négyszáz éves erődre bukkantak Izraelben (Múlt-kor)
Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában. Egy földalatti parkolót is magában foglaló új toronyház alapozási munkálatai közben bukkantak az ősi maradványokra - értesült szerdán az Ynet.
jan. 6
19:33
Megválasztották az év algáját Németországban (Infostart)
Egy jeges-tengeri fajt, a Melosira arcticát választották a 2016-os év algájává a Német Botanikus Társaság algakutatói.

2016. január 7. csütörtök

jan. 7
5:27
Hatalmas gázhullámokat bocsátott ki egy közeli galaxis fekete lyuka (Infostart)
Két hatalmas, forró gázhullámot fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csillagászai a Chandra űrteleszkóp képein, a két gáztömeget egy közeli galaxis szívében lévő fekete lyuk lökte ki.
jan. 7
8:51
10 tény a huszitákról (Múlt-kor)
jan. 7
10:57
Brutálisan törte le a székelyek ellenállását Mária Terézia (Múlt-kor)
A székelyek elleni 1764-es madéfalvi vérengzés 252. évfordulója előestéjén tartott megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerda este a marosvásárhelyi kultúrpalotában.
jan. 7
10:59
Így nézett ki a szétbombázott Berlin a II. világháború után (Múlt-kor)
A második világháborút követően Hein Gorny fotós rendkívül látványos légi felvételeket készített a lerombolt Berlinről. Ezek voltak az első fotók, amelyeket egy német fényképész készített néhány hónappal a világháború befejezése után.

Keresés