2016. január 1. péntek

jan. 1
6:18
Boldog Új Évet! – Így mondják minden európai nyelven (168 Óra Online)
Remek nyelvészeti térképpel indítjuk az újévet.
jan. 1
11:09
Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban (Infostart)
Izgalmasnak ígérkezik az év a Naprendszerben: 2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
jan. 1
11:45
Egyre gyakoribb hőhullámokra kell felkészülnünk (Infostart)
A klímaváltozás hatására gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ezek hatására pedig a többlethalálozások is növekedni fognak. Az éghajlatváltozás mindennapi életre gyakorolt hatásait vizsgálta az Országos Meteorológiai Szolgálat - mondta az InfoRádiónak Szépszó Gabriella, az OMSZ munkatársa.

2016. január 2. szombat

jan. 2
7:27
Elkapták a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet (Infostart)
Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.
jan. 2
8:03
Így zárkózik a magyar gazdaság a nyugat-európai mintaországokhoz (Infostart)
Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989-1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és ezek következtében milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén.
jan. 2
16:24
Gyűlölethullámok a párkapcsolatokban (168 Óra Online)
Almási Kitti az egyik legismertebb magyar pszichológus, aki párterápiával foglalkozik. Nem téved nagyot, aki elsősorban a magánlét doktorának tartja. Milyen próbatételnek teszik ki a közélet viharai családi kapcsolatainkat? Beszűrődik-e legintimebb családi ünnepünkbe a kinti csatazaj? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg.
jan. 2
21:18
Egyre több gólya marad Magyarországon télen is (Infostart)
Legmesszebbre Tanzánia északi részéig repültek a fehér gólyák idén, de egyre több madár vészeli át Magyarországon a telet - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

2016. január 3. vasárnap

jan. 3
11:39
Névjegykártyáján az áll: szörnyvadász (168 Óra Online)
Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny titkát egy brit férfi, aki a mendemondák helyett hihető magyarázatot akar találni a legendabeli teremtmény észleléseire, amelyekből tavaly egyébiránt 13 éve nem látott számút jegyeztek fel.
jan. 3
23:12
Felállítják a lerombolt palmürai Baál-templom mását (Infostart)
Háromdimenziós nyomtatással elkészítik és Londonban, valamint New Yorkban felállítják idén a szíriai Palmüra lerombolt Baál-temploma jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását - jelentette be az Oxfordi és a Harvard Egyetem közös intézménye, a Digitális Régészeti Intézet.

2016. január 5. kedd

jan. 5
6:33
Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett (168 Óra Online)
Hétezer éves sírokat tártak fel a régészek Szarvason, az arborétum szomszédságában – tette közzé keddi számában a Magyar Idők a Beol.hu információját.
jan. 5
11:45
King Kong kihalásának oka (Infostart)
Óriási testméretei miatt nem tudott alkalmazkodni a környezet változásához, ezért halt ki 100 ezer éve a Gigantopithecus nevű, King Konghoz hasonló majom, amely családjának a valaha élt legnagyobb testű faja lehetett - állapították meg német tudósok.
jan. 5
13:06
„Sétáló fákra” bukkantak Dél-Amerikában (168 Óra Online)
Az ecuadori esőerdők mélyén olyan pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár húsz méter távolságot is vándorolni egy év alatt – írja az .
jan. 5
15:36
Menjünk az Északi-sarkra melegedni! (Infostart)
Különös hőmérséklet-emelkedést mértek az Északi-sarkon: melegebb volt ott, mint Magyarországon. Bartholy Judit, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a sarkon szokásos mínusz 30-40 fokról hirtelen plusz 0,7 Celsius fokra szökött fel a hőmérséklet.

2016. január 6. szerda

jan. 6
5:12
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában (Infostart)
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában a mérések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot, ráadásul ez volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap - derül ki a brit Meteorológiai Hivatal adataiból.
jan. 6
12:06
Szegeden készül a szuperbaktériumok elleni csodafegyver (Infostart)
Évente félmillió tonna antibiotikumot fogyaszt az emberiség, és ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több veszélyes, a gyógyszereknek ellenálló baktérium jelenik meg - áll a Magyar Tudományos Akadémia cikkében. A szuperbaktériumoknak is nevezett kórokozókkal folytatott "fegyverkezési versenyről" és magyar kutatók ígéretes eredményeiről tartott előadást a 2015-ös Magyar Tudomány Ünnepén Pál…
jan. 6
12:42
Az elmúlt év is a melegedés tendenciáját erősíti (Infostart)
Az előzetes adatok szerint összességében az elmúlt év időjárása is erősíti a melegedés tendenciáját. A magyarországi hőmérsékletemelkedés pedig még a globális értéket is meghaladta - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésből.
jan. 6
16:51
Háromezer-négyszáz éves erődre bukkantak Izraelben (Infostart)
Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában.
jan. 6
18:03
Az ön agya gyorsabb, mint eddig hitte! (Infostart)
A korábban hittnél jóval gyorsabban hívja elő az átélt élmények emlékét az agy. A szenzoros agyi területek 100-200 milliszekundum alatt aktiválódnak.
jan. 6
19:33
Megválasztották az év algáját Németországban (Infostart)
Egy jeges-tengeri fajt, a Melosira arcticát választották a 2016-os év algájává a Német Botanikus Társaság algakutatói.

2016. január 7. csütörtök

jan. 7
5:27
Hatalmas gázhullámokat bocsátott ki egy közeli galaxis fekete lyuka (Infostart)
Két hatalmas, forró gázhullámot fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csillagászai a Chandra űrteleszkóp képein, a két gáztömeget egy közeli galaxis szívében lévő fekete lyuk lökte ki.
jan. 7
17:18
Év végi sajtószemle – anno 1955 (168 Óra Online)
1955 a hidegháború sajátos esztendeje: aláírták az osztrák államszerződést, kivonultak a szomszédból a szovjet csapatok – de nálunk maradtak, megalakult a Varsói Szerződés. Genfben csúcstalálkozó volt és enyhülésről beszéltek. Mindeközben a két éve reformokat indító Nagy Imre helyére a Moszkvából visszatért Rákosi Mátyás tolakodott fel – újra. Idézetekben a sötét idők – tíz hónapra rá forradalom…

2016. január 8. péntek

jan. 8
6:15
A tavalyi volt a legmelegebb december az Egyesült Államokban (Infostart)
A tavalyi volt a valaha feljegyzett legmelegebb december és második legmelegebb esztendő az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).
jan. 8
7:36
Őskori migránsok Afrikából Európába (168 Óra Online)
Az 1991-ben Ausztriában, gleccserbe fagyva talált ősember múmia gyomrából vett minta elemzése alapján kutatók most azt állítják a lelet áttörést hozhat a migrációtörténet kutatásában.
jan. 8
11:03
Kiderült, kik voltak Ötzi ősei (Infostart)
Az Ötzi gyomrában lévő baktériumok vizsgálata alapján az alpesi gleccsermúmia elődei Ázsiából vándoroltak be Európába.
jan. 8
12:33
Ezért kapirgáltak eszeveszetten a dínók (Infostart)
Dinoszauruszok heves párzási rítusának nyomai lehetnek azok a talajban felfedezett hosszú kaparásnyomok, amelyeket az egyesült államokbeli Colorado állam négy helyszínén találtak kutatók.
jan. 8
16:09
Mennyi alkoholt fogyasszon egy brit? (Infostart)
Óva inti a briteket az alkoholfogyasztástól a brit kormány egészségügyi főtanácsadóinak új irányelve, hangsúlyozva, hogy bármilyen mértékű alkoholfogyasztás növeli a rák és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát.
jan. 8
18:51
Végigfertőzték Európát a hódító rómaiak (Infostart)
A közegészségügyi újítások ellenére a római birodalom hódításai együtt jártak a különféle, bélben megtelepedő és külső vérszívó élősködők térnyerésével az ókori Európában - derítette ki régészeti bizonyítékok alapján a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója.
jan. 8
19:27
Krumpli a Marson! (Infostart)
A NASA vizsgálja, lehet-e krumplit termeszteni marsi körülmények között.
jan. 8
20:57
A tudomány beletisztít vécénkbe! (Infostart)
Vízvezeték, csatorna és külső energia nélkül működő, nanotechnológián alapuló vécét fejlesztettek brit kutatók.
jan. 8
21:33
Elhunyt Hazai György, az MTA rendes tagja (Infostart)
Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja - közölte a család és a Magyar Tudományos Akadémia pénteken az MTI-vel.

2016. január 9. szombat

jan. 9
6:39
Lehet-e krumplit termeszteni marsi körülmények között? (168 Óra Online)
A NASA vizsgálja, lehet-e krumplit termeszteni marsi körülmények között.
jan. 9
6:48
Borzalmas a Kanadával egyidős sör (Infostart)
Iható, de rossz ízű és illatú a Kanadával csaknem egyidős sör, amelyet tavaly novemberben talált egy búvár az új-skóciai Halifax-öbölben a tenger fenekén.
jan. 9
8:18
Félmilliárd dollárt költ a Titicaca-tó védelmére Peru és Bolívia (Infostart)
Tíz év alatt 500 millió dollárt költ a Titicaca-tó ökológiai védelmére Bolívia és Peru, az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá a két dél-amerikai ország környezetvédelmi minisztere.

2016. január 10. vasárnap

jan. 10
5:45
Megmagyarázhatatlan tetemet találtak egy erdőben az Egyesült Államokban (168 Óra Online)
Megdöbbentő állati tetemre bukkant egy vadász az Egyesült Államokban, az Idaho és Utah államok határán elterülő erdőségben.
jan. 10
11:21
Új terápiás eljárások is segítik a cukorbetegség kezelését (Infostart)
A cukorbetegség megelőzésének és kezelésének számos már meglévő és új terápiás eljárására hívta fel a figyelmet a Bajcsy-Zsilinszky-kórház osztályvezető főorvosa vasárnap az M1 aktuális csatornán.
jan. 10
19:09
Kincsek egy ezeréves kínai teherhajó maradványaiban (Infostart)
Több mint 14 ezer relikviát találtak abban az ősi kínai teherhajóban, amelyet a Délkínai-tengerben találtak 30 méter mélyen még 2007-ben.

2016. január 12. kedd

jan. 12
5:33
Kiirtható a HIV-vírus az emberi szervezetből? (Infostart)
A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa az AIDS vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszert ígér, amelynek hamarosan megkezdődnek klinikai tesztjei.
jan. 12
22:21
Fagyott vizet talált egy törpebolygón a Dawn űrszonda (Infostart)
Fagyott víz van a Ceres törpebolygón a Dawn űrszonda által készített legutóbbi felvételek tanúsága szerint - közölte a Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) kedden.
jan. 12
22:57
Tömegesen vetődtek partra delfinek Indiában (Infostart)
Több mint nyolcvan delfin vetődött partra Dél-Indiában, közülük 45 elpusztult a megmentésükre tett erőfeszítések ellenére is - közölték kedden a helyi hatóságok.

2016. január 13. szerda

jan. 13
5:15
Óceántrágyázással fékezik a globális felmelegedést (Infostart)
Az óceánban élő, szén-dioxid elnyelésre képes algák és egyéb apró organizmusok élelmének biztosításával segítik az Antarktiszról leváló legnagyobb jéghegyek a globális felmelegedés lassítását - derült ki egy új tanulmányból.
jan. 13
10:57
Csúcson a szervadományozások és -átültetések száma Spanyolországban (Infostart)
Mintegy tíz százalékkal nőtt a szervadományozók és ezáltal a szervátültetések száma 2015-ben Spanyolországban - jelentette be a spanyol szervátültetési szervezet (ONT).
jan. 13
11:15
Nincs már remény a Philae működésére (Infostart)
Hamarasan végéhez ér a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösre küldött Philae küldetése: az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai ugyan január végéig még próbálnak kapcsolatot teremteni vele, ám az üstökös felszínén uralkodó körülmények túlságosan zordak azok, hogy a robot életben maradjon.
jan. 13
21:45
Egy kalóz csontjai kerültek elő az iskolaudvaron (Infostart)
Egy 16. században élt kalóz csontvázát tárhatták fel egy edinburghi általános iskola udvarán - számoltak be szakértők, akik szerint a férfit annak idején valószínűleg kivégezték és közszemlére tették a holttestét a többi tengeri rabló elrettentése céljából.
jan. 13
21:47
Hamarosan igazolhatják Einstein gravitációs hullámait (Infostart)
Áttörés várható az asztrofizikában, hamarosan mérésekkel igazolhatják Albert Einstein általános relativitás elméletének egyetlen eddig még nem bizonyított tételét, a gravitációs hullámok létezését. A gravitációs hullámok érzékelhetővé tehetik a fényt elnyelő, így szemmel nem látható fekete lyukakat is. A kutatásról Frei Zsolt asztrofizikus, az MTA doktora, az ELTE Fizikai Intézetének tanára és…

2016. január 14. csütörtök

jan. 14
5:33
Egyre több a parlagi sas Magyarországon (Infostart)
Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok és több mint húszszorosára a kerecsensólymok száma mintegy harminc év alatt Magyarországon a madárvédelmi programoknak köszönhetően - közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa.
jan. 14
6:24
Tényleg kell nekünk még nagyobb állami energiaholding? (Adó1százalék)
Találtuk: http://gurulohordo.blog.hu/
jan. 14
6:26
Fogyókúra (Adó1százalék)
Érdekes jelenség bukkant föl, pontosabban tűnt el hirtelen az M1 híradó bűvös honlapjáról.
jan. 14
6:28
Ünnepélyes megnyitó (Adó1százalék)
Népszava, 1944. január 14.
jan. 14
6:30
Európa szétesése (Adó1százalék)
Paul Lendvai: sajnos egyre többen akarnak kevesebb Európát, több nemzeti bezárkózást.
jan. 14
6:32
"Ez itt az én hazám..." - Galambfelhő Debrecen felett (Adó1százalék)
Hitchcock-filmbe illő látványban lehetett része azoknak, akik a napokban a debreceni vasútállomás közelében jártak.

Keresés