2016. január 1. péntek

jan. 1
11:09
Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban (Infostart)
Izgalmasnak ígérkezik az év a Naprendszerben: 2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
jan. 1
11:45
Egyre gyakoribb hőhullámokra kell felkészülnünk (Infostart)
A klímaváltozás hatására gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ezek hatására pedig a többlethalálozások is növekedni fognak. Az éghajlatváltozás mindennapi életre gyakorolt hatásait vizsgálta az Országos Meteorológiai Szolgálat - mondta az InfoRádiónak Szépszó Gabriella, az OMSZ munkatársa.

2016. január 2. szombat

jan. 2
7:27
Elkapták a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet (Infostart)
Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.
jan. 2
8:03
Így zárkózik a magyar gazdaság a nyugat-európai mintaországokhoz (Infostart)
Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989-1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és ezek következtében milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén.
jan. 2
21:18
Egyre több gólya marad Magyarországon télen is (Infostart)
Legmesszebbre Tanzánia északi részéig repültek a fehér gólyák idén, de egyre több madár vészeli át Magyarországon a telet - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

2016. január 3. vasárnap

jan. 3
23:12
Felállítják a lerombolt palmürai Baál-templom mását (Infostart)
Háromdimenziós nyomtatással elkészítik és Londonban, valamint New Yorkban felállítják idén a szíriai Palmüra lerombolt Baál-temploma jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását - jelentette be az Oxfordi és a Harvard Egyetem közös intézménye, a Digitális Régészeti Intézet.

2016. január 5. kedd

jan. 5
11:45
King Kong kihalásának oka (Infostart)
Óriási testméretei miatt nem tudott alkalmazkodni a környezet változásához, ezért halt ki 100 ezer éve a Gigantopithecus nevű, King Konghoz hasonló majom, amely családjának a valaha élt legnagyobb testű faja lehetett - állapították meg német tudósok.
jan. 5
15:36
Menjünk az Északi-sarkra melegedni! (Infostart)
Különös hőmérséklet-emelkedést mértek az Északi-sarkon: melegebb volt ott, mint Magyarországon. Bartholy Judit, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a sarkon szokásos mínusz 30-40 fokról hirtelen plusz 0,7 Celsius fokra szökött fel a hőmérséklet.

2016. január 6. szerda

jan. 6
5:12
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában (Infostart)
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában a mérések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot, ráadásul ez volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap - derül ki a brit Meteorológiai Hivatal adataiból.
jan. 6
12:06
Szegeden készül a szuperbaktériumok elleni csodafegyver (Infostart)
Évente félmillió tonna antibiotikumot fogyaszt az emberiség, és ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több veszélyes, a gyógyszereknek ellenálló baktérium jelenik meg - áll a Magyar Tudományos Akadémia cikkében. A szuperbaktériumoknak is nevezett kórokozókkal folytatott "fegyverkezési versenyről" és magyar kutatók ígéretes eredményeiről tartott előadást a 2015-ös Magyar Tudomány Ünnepén Pál…
jan. 6
12:42
Az elmúlt év is a melegedés tendenciáját erősíti (Infostart)
Az előzetes adatok szerint összességében az elmúlt év időjárása is erősíti a melegedés tendenciáját. A magyarországi hőmérsékletemelkedés pedig még a globális értéket is meghaladta - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésből.
jan. 6
16:51
Háromezer-négyszáz éves erődre bukkantak Izraelben (Infostart)
Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában.
jan. 6
18:03
Az ön agya gyorsabb, mint eddig hitte! (Infostart)
A korábban hittnél jóval gyorsabban hívja elő az átélt élmények emlékét az agy. A szenzoros agyi területek 100-200 milliszekundum alatt aktiválódnak.
jan. 6
19:33
Megválasztották az év algáját Németországban (Infostart)
Egy jeges-tengeri fajt, a Melosira arcticát választották a 2016-os év algájává a Német Botanikus Társaság algakutatói.

2016. január 7. csütörtök

jan. 7
5:27
Hatalmas gázhullámokat bocsátott ki egy közeli galaxis fekete lyuka (Infostart)
Két hatalmas, forró gázhullámot fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csillagászai a Chandra űrteleszkóp képein, a két gáztömeget egy közeli galaxis szívében lévő fekete lyuk lökte ki.

2016. január 8. péntek

jan. 8
6:15
A tavalyi volt a legmelegebb december az Egyesült Államokban (Infostart)
A tavalyi volt a valaha feljegyzett legmelegebb december és második legmelegebb esztendő az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).
jan. 8
11:03
Kiderült, kik voltak Ötzi ősei (Infostart)
Az Ötzi gyomrában lévő baktériumok vizsgálata alapján az alpesi gleccsermúmia elődei Ázsiából vándoroltak be Európába.
jan. 8
12:33
Ezért kapirgáltak eszeveszetten a dínók (Infostart)
Dinoszauruszok heves párzási rítusának nyomai lehetnek azok a talajban felfedezett hosszú kaparásnyomok, amelyeket az egyesült államokbeli Colorado állam négy helyszínén találtak kutatók.
jan. 8
16:09
Mennyi alkoholt fogyasszon egy brit? (Infostart)
Óva inti a briteket az alkoholfogyasztástól a brit kormány egészségügyi főtanácsadóinak új irányelve, hangsúlyozva, hogy bármilyen mértékű alkoholfogyasztás növeli a rák és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát.
jan. 8
18:51
Végigfertőzték Európát a hódító rómaiak (Infostart)
A közegészségügyi újítások ellenére a római birodalom hódításai együtt jártak a különféle, bélben megtelepedő és külső vérszívó élősködők térnyerésével az ókori Európában - derítette ki régészeti bizonyítékok alapján a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója.
jan. 8
19:27
Krumpli a Marson! (Infostart)
A NASA vizsgálja, lehet-e krumplit termeszteni marsi körülmények között.
jan. 8
20:57
A tudomány beletisztít vécénkbe! (Infostart)
Vízvezeték, csatorna és külső energia nélkül működő, nanotechnológián alapuló vécét fejlesztettek brit kutatók.
jan. 8
21:33
Elhunyt Hazai György, az MTA rendes tagja (Infostart)
Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja - közölte a család és a Magyar Tudományos Akadémia pénteken az MTI-vel.

2016. január 9. szombat

jan. 9
6:48
Borzalmas a Kanadával egyidős sör (Infostart)
Iható, de rossz ízű és illatú a Kanadával csaknem egyidős sör, amelyet tavaly novemberben talált egy búvár az új-skóciai Halifax-öbölben a tenger fenekén.
jan. 9
8:18
Félmilliárd dollárt költ a Titicaca-tó védelmére Peru és Bolívia (Infostart)
Tíz év alatt 500 millió dollárt költ a Titicaca-tó ökológiai védelmére Bolívia és Peru, az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá a két dél-amerikai ország környezetvédelmi minisztere.

2016. január 10. vasárnap

jan. 10
11:21
Új terápiás eljárások is segítik a cukorbetegség kezelését (Infostart)
A cukorbetegség megelőzésének és kezelésének számos már meglévő és új terápiás eljárására hívta fel a figyelmet a Bajcsy-Zsilinszky-kórház osztályvezető főorvosa vasárnap az M1 aktuális csatornán.
jan. 10
19:09
Kincsek egy ezeréves kínai teherhajó maradványaiban (Infostart)
Több mint 14 ezer relikviát találtak abban az ősi kínai teherhajóban, amelyet a Délkínai-tengerben találtak 30 méter mélyen még 2007-ben.

2016. január 12. kedd

jan. 12
5:33
Kiirtható a HIV-vírus az emberi szervezetből? (Infostart)
A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa az AIDS vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszert ígér, amelynek hamarosan megkezdődnek klinikai tesztjei.
jan. 12
22:21
Fagyott vizet talált egy törpebolygón a Dawn űrszonda (Infostart)
Fagyott víz van a Ceres törpebolygón a Dawn űrszonda által készített legutóbbi felvételek tanúsága szerint - közölte a Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) kedden.
jan. 12
22:57
Tömegesen vetődtek partra delfinek Indiában (Infostart)
Több mint nyolcvan delfin vetődött partra Dél-Indiában, közülük 45 elpusztult a megmentésükre tett erőfeszítések ellenére is - közölték kedden a helyi hatóságok.

2016. január 13. szerda

jan. 13
5:15
Óceántrágyázással fékezik a globális felmelegedést (Infostart)
Az óceánban élő, szén-dioxid elnyelésre képes algák és egyéb apró organizmusok élelmének biztosításával segítik az Antarktiszról leváló legnagyobb jéghegyek a globális felmelegedés lassítását - derült ki egy új tanulmányból.
jan. 13
10:57
Csúcson a szervadományozások és -átültetések száma Spanyolországban (Infostart)
Mintegy tíz százalékkal nőtt a szervadományozók és ezáltal a szervátültetések száma 2015-ben Spanyolországban - jelentette be a spanyol szervátültetési szervezet (ONT).
jan. 13
11:15
Nincs már remény a Philae működésére (Infostart)
Hamarasan végéhez ér a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösre küldött Philae küldetése: az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai ugyan január végéig még próbálnak kapcsolatot teremteni vele, ám az üstökös felszínén uralkodó körülmények túlságosan zordak azok, hogy a robot életben maradjon.
jan. 13
21:45
Egy kalóz csontjai kerültek elő az iskolaudvaron (Infostart)
Egy 16. században élt kalóz csontvázát tárhatták fel egy edinburghi általános iskola udvarán - számoltak be szakértők, akik szerint a férfit annak idején valószínűleg kivégezték és közszemlére tették a holttestét a többi tengeri rabló elrettentése céljából.
jan. 13
21:47
Hamarosan igazolhatják Einstein gravitációs hullámait (Infostart)
Áttörés várható az asztrofizikában, hamarosan mérésekkel igazolhatják Albert Einstein általános relativitás elméletének egyetlen eddig még nem bizonyított tételét, a gravitációs hullámok létezését. A gravitációs hullámok érzékelhetővé tehetik a fényt elnyelő, így szemmel nem látható fekete lyukakat is. A kutatásról Frei Zsolt asztrofizikus, az MTA doktora, az ELTE Fizikai Intézetének tanára és…

2016. január 14. csütörtök

jan. 14
5:33
Egyre több a parlagi sas Magyarországon (Infostart)
Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok és több mint húszszorosára a kerecsensólymok száma mintegy harminc év alatt Magyarországon a madárvédelmi programoknak köszönhetően - közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa.
jan. 14
6:24
Tényleg kell nekünk még nagyobb állami energiaholding? (Adó1százalék)
Találtuk: http://gurulohordo.blog.hu/
jan. 14
6:26
Fogyókúra (Adó1százalék)
Érdekes jelenség bukkant föl, pontosabban tűnt el hirtelen az M1 híradó bűvös honlapjáról.
jan. 14
6:28
Ünnepélyes megnyitó (Adó1százalék)
Népszava, 1944. január 14.
jan. 14
6:30
Európa szétesése (Adó1százalék)
Paul Lendvai: sajnos egyre többen akarnak kevesebb Európát, több nemzeti bezárkózást.
jan. 14
6:32
"Ez itt az én hazám..." - Galambfelhő Debrecen felett (Adó1százalék)
Hitchcock-filmbe illő látványban lehetett része azoknak, akik a napokban a debreceni vasútállomás közelében jártak.
jan. 14
7:00
Ilyen lehetett a világ valaha élt legnagyobb kérődzője (Infostart)
Egy tízezer évvel ezelőtt kihalt zsiráf lehetett a bolygón valaha élt legnagyobb kérődző - állapította meg a Biology Letters szaklapban közölt kutatás.
jan. 14
7:18
Nincs kapcsolat a Philae-vel (Infostart)
Hamarosan végéhez ér a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösre küldött Philae küldetése: az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai ugyan január végéig még próbálnak kapcsolatot teremteni vele, ám az üstökös felszínén uralkodó körülmények túlságosan zordak azok, hogy a robot életben maradjon.
jan. 14
17:39
Van még kutatnivaló a miskolci Lenin Kohászati Művek bezárása kapcsán (Infostart)
Történeti és gazdaságtörténeti szempontból mára szinte teljesen sikerült feltárni, mi történt negyedszázada, a miskolci Lenin Kohászati Művek (LKM) bezárásakor, de a szociológiai vonatkozásokban még sok a fehér folt - mondta csütörtökön az MTI-nek a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) főigazgatója.
jan. 14
18:51
Ezért kapjuk később a következő jégkorszakot (Infostart)
Az üvegházhatású gázok ember általi kibocsátása legkevesebb 50 ezer évvel késlelteti a következő jégkorszak beköszöntét - állapították meg németországi kutatók.
jan. 14
19:27
Európa eddig feltárt legrégebbi művégtagjára találtak Ausztriában (Infostart)
Európa eddig feltárt legrégebbi, csaknem 1500 éves művégtagjára találtak a dél-ausztriai Hemmabergben: a fából készült lábprotézis darabjait egy középkorban élt férfi földi maradványai között fedezték fel.
jan. 14
22:27
Egy holland diák találmányával tisztíthatják meg a tengereket (Infostart)
Boyan Slat holland diák kitalált egy tengertisztító szerkezetet, amely a tengeri áramlások útjában kifeszítve egy évtized alatt jórészt megtisztítaná az óceánokat a felszínen úszó műanyag hulladéktól. Boyan ötlete most megvalósulni látszik - mondta az InfoRádiónak Csikor Zsolt, a Budapesti Műszaki Egyetem Környezettechnológiai Laboratóriumának vezetője.
jan. 14
22:45
Egy diák találmányával tisztíthatják meg a tengereket (Infostart)
Boyan Slat holland diák kitalált egy tengertisztító szerkezetet, amely a tengeri áramlások útjában kifeszítve egy évtized alatt jórészt megtisztítaná az óceánokat a felszínen úszó műanyag hulladéktól. Boyan ötlete most megvalósulni látszik - mondta az InfoRádiónak Csikor Zsolt, a Budapesti Műszaki Egyetem Környezettechnológiai Laboratóriumának vezetője.

2016. január 15. péntek

jan. 15
5:18
A világ legrégebbi teáját találták meg Kínában (Infostart)
Kínai régészek a világ legrégebbi teájára leltek egy 2100 évvel ezelőtt élt uralkodó sírjában.
jan. 15
11:12
Vízilabda Eb - Magyarország-Törökország 20-5 (Adó1százalék)

Keresés