2016. január 1. péntek

jan. 1
6:18
Boldog Új Évet! – Így mondják minden európai nyelven (168 Óra Online)
Remek nyelvészeti térképpel indítjuk az újévet.
jan. 1
9:21
Ezt az üzenetet kaptuk az űrből (MaHu)
Nem csak a világon ünnepelték az újévet, hanem az űrben is.
jan. 1
11:09
Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban (Infostart)
Izgalmasnak ígérkezik az év a Naprendszerben: 2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
jan. 1
11:45
Egyre gyakoribb hőhullámokra kell felkészülnünk (Infostart)
A klímaváltozás hatására gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ezek hatására pedig a többlethalálozások is növekedni fognak. Az éghajlatváltozás mindennapi életre gyakorolt hatásait vizsgálta az Országos Meteorológiai Szolgálat - mondta az InfoRádiónak Szépszó Gabriella, az OMSZ munkatársa.
jan. 1
12:09
Az erkölcsi fölény, amely győzelmet hozott az északiaknak (Múlt-kor)
„Soha életemben nem éreztem bizonyosabbnak, hogy helyesen cselekszem, mint most, amikor aláírom ezt a papirost!”  – mondta Abraham Lincoln a „lázadó” déli államok területén élő rabszolgákat felszabadító Emancipációs Kiáltvány aláírása kapcsán.
jan. 1
12:21
Ez lett az év hala (MaHu)
Lezárult a Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazása, amelyen most is három jelölt versengett az év hala címért.
jan. 1
13:12
A „fekete Napóleon” vezette a történelem legsikeresebb rabszolgafelkelését (Múlt-kor)
„Meg kell ölnünk a hegyekben élő négereket, férfiakat és nőket, csak a 12 év alatti gyerekeket hagyhatjuk életben. Síkvidéken a néger lakosság felét kell elpusztítanunk” – állt Charles Leclerc tábornok egyik jelentésében.

2016. január 2. szombat

jan. 2
7:27
Elkapták a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet (Infostart)
Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.
jan. 2
8:03
Így zárkózik a magyar gazdaság a nyugat-európai mintaországokhoz (Infostart)
Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989-1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és ezek következtében milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén.
jan. 2
9:15
Sokan vonatoztak az ünnepi időszakban (orientpress)
Nem csak karácsonykor és szilveszterkor, hanem a négy adventi hétvégén is sokan utaztak a vasútvonalakon - mondta a MÁV Zrt. szóvivője az M1 csatorna pénteki műsorában. Lőcsei Virág kifejtette: rengetegen keresték fel a környező országok karácsonyi vásárait.
jan. 2
10:27
Ez a videó kirántja a gondok közül (MaHu)
Az újév sok mindent tartogat, fogadalmakat tettünk, feladatok várnak ránk, kihívások, és számtalan probléma. Ez a videó emlékeztessen minket arra, hogy mi emberek, hol is vagyunk ebben a hatalmas univerzumban.
jan. 2
10:45
Nemzetközi újévi cimbalomkoncert a Hagyományok Házában (orientpress)
Immáron 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncertet a budapesti Hagyományok Házában, ahol idén Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Csehország zenéje köszönti január 9-én az újévet.
jan. 2
12:15
Szakértő: a téllel alig enyhül a bevándorlás (orientpress)
A téli viharos időjárás alig csökkentette az Európába irányuló migránsáradatot, ami újabb biztonsági kérdéseket vet fel - jelentette ki a polgári és katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese szombaton az M1 csatorna műsorában.
jan. 2
14:03
30 év után szabadon engedték a "szexrabszolga" madarat (MaHu)
Évtizedekig volt fogságban a ritka madár, most szabadon engedték.
jan. 2
16:24
Gyűlölethullámok a párkapcsolatokban (168 Óra Online)
Almási Kitti az egyik legismertebb magyar pszichológus, aki párterápiával foglalkozik. Nem téved nagyot, aki elsősorban a magánlét doktorának tartja. Milyen próbatételnek teszik ki a közélet viharai családi kapcsolatainkat? Beszűrődik-e legintimebb családi ünnepünkbe a kinti csatazaj? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg.
jan. 2
21:18
Egyre több gólya marad Magyarországon télen is (Infostart)
Legmesszebbre Tanzánia északi részéig repültek a fehér gólyák idén, de egyre több madár vészeli át Magyarországon a telet - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

2016. január 3. vasárnap

jan. 3
11:39
Névjegykártyáján az áll: szörnyvadász (168 Óra Online)
Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny titkát egy brit férfi, aki a mendemondák helyett hihető magyarázatot akar találni a legendabeli teremtmény észleléseire, amelyekből tavaly egyébiránt 13 éve nem látott számút jegyeztek fel.
jan. 3
23:12
Felállítják a lerombolt palmürai Baál-templom mását (Infostart)
Háromdimenziós nyomtatással elkészítik és Londonban, valamint New Yorkban felállítják idén a szíriai Palmüra lerombolt Baál-temploma jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását - jelentette be az Oxfordi és a Harvard Egyetem közös intézménye, a Digitális Régészeti Intézet.

2016. január 4. hétfő

jan. 4
0:24
Fura ujjlenyomatokat fedeztek fel a marsjárón a NASA által közzétett egyik képen (MaHu)
A Star Wars-ból jól ismert Csillagrombolótól, a hosszúhajú hölgyön át UFO-szobrokig, sok mindent látni vélünk a Mars-szonda által rögzített képeken. De ez a felvétel tényleg érdekes...
jan. 4
7:06
Félúton a következő óriás űrtávcső megépítése felé (csillagászat.hu)
A NASA Greenbeltben található hatalmas “tisztaszobájában” a mérnökök egy robotkar segítségével a helyére emelték a James Webb-űrteleszkóp főtükrének 9. szegmensét, így az már félkész állapotban van. A Hubble-űrtávcsövet leváltó James Webb-űrteleszkóp a NASA Goddard Space Flight Center greenbelti szerelőcsarnokában épül.
jan. 4
8:45
Erős földrengés rázta meg az India-Mianmar határt (MaHu)
Az embereket álmukban ébresztette az erős rázkódás, mely egyes területeken két percig is eltartott.
jan. 4
10:15
Zuckerberg mesterséges asszisztenst fejleszt (MaHu)
A Marvel-filmhős, Vasember Jarvis nevű mesterséges intelligenciájához hasonló "i-komornyik" létrehozását tűzte ki idei személyes céljául a Facebook alapítója, hogy az új asszisztens segítségére legyen a háztartásban és munkájában.
jan. 4
10:17
Újabb fantasztikus fotó a Marsról (MaHu)
Világos, faggyal teli repedések csipkeszerű hálója tölt ki egy krátert a Mars északi pólusa közelében. A fotót a Mars Reconnaissance Orbiter szonda HiRISE kamerája készítette.
jan. 4
10:30
Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr (Múlt-kor)
Életének 86. évében, január 1-jén, kevéssel éjfél előtt elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr - közölte Facebook-oldalán vasárnap a világhírű filmművész üzlettársa, Yuri Neyman. Zsigmond Vilmost a San Franciscótól délre fekvő Big Sur településen érte a halál.
jan. 4
10:32
Hivatásos szörnyvadász oldhatja meg a Loch Ness rejtélyét (Múlt-kor)
Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny titkát egy brit férfi, aki a mendemondák helyett hihető magyarázatot akar találni a legendabeli teremtmény észleléseire, amelyekből tavaly egyébiránt 13 éve nem látott számút jegyeztek fel.
jan. 4
11:33
Amputált karú csontvázra bukkantak Szarvas határában (Múlt-kor)
Kilenc 7 ezer éves sírt, valamint több avar temetkezési helyet is feltártak a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai a Holt-Körös partján felépítendő öntözőcsatorna kiépítésének megkezdése előtt végzett megelőző feltáráson – számolt be róla a beol.hu.
jan. 4
12:21
Elképesztő fotó 243.141.632 kilométerről (MaHu)
A 67P/Csurjumov-Geraszimenko (67P/C-G) üstököst segítenek megismerni a Rosetta űrszonda felvételei, ez az elképesztő felvétel december 31-én készült.
jan. 4
12:36
Mégsem voltak mindig olyan komolyak a viktoriánus korban (Múlt-kor)
A humoráról jól ismert, az életét a viktoriánus korban leélő Mark Twain (1835-1910) egy alkalommal ezt mondta: „A fotográfia az egyik legfontosabb kordokumentum, és semmi se lenne kellemetlenebb annál, mint hogy az utókor bugyután mosolygó emberként emlékezzen rám.”
jan. 4
13:39
Kegyetlen barbárok vagy az egyház áldozatai? – a vandálok igazi arca (Múlt-kor)
A vandalizmus szó a 18. század vége óta gyakorlatilag a rombolás szinonimája. A kifejezést Henri Grégoire abbé alkotta meg, aki a jakobinus terror időszakának egyházellenes lépéseit, a szélsőséges forradalmárok tetteit a vandálok tevékenységével hozta párhuzamba.
jan. 4
14:36
Pakisztán kapitulált (BerryBlog)
November végén meglehetősen feszült volt a hangulat Pakisztánban, na azért nem annyira, hogy az atomhatalom már nukleáris fegyverek bevetését fontolgatta volna: a helyi kormányzat ultimátumára a BlackBerry közölte, hogy kivonul az országból, mivel a helyi törvényekkel szembeállva nem hajlandó folyamatos hozzáférést nyújtani az országban zajló BlackBerry-adatforgalomhoz. Aki kicsit is otthon van a…
jan. 4
15:45
Japán kárpótolja a II. világháborús dél-koreai szexrabszolgákat (Múlt-kor)
Dél-Korea és Japán megállapodásra jutott a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlásáról - jelentette be nemrég Szöulban a két ország külügyminisztere. A megállapodás jelentős előrelépés a két kelet-ázsiai hatalom viszonyában,
jan. 4
16:48
12 bizarr kép a történelemből (Múlt-kor)
A bevásárlást sítalpakon bonyolító szakácsok, krokodillal a padon fekvő elegáns hölgy és az elefántról golfozó férfi. Néhány példa az alábbi összeállításban szereplő, a történelem különböző korszakaiból összeválogatott különös képekre.
jan. 4
17:51
Két kiáltvánnyal is kiállt 1956 mellett Albert Camus (Múlt-kor)
Ötvenöt éve, 1960. január 4-én halt meg Albert Camus Nobel-díjas francia író, az egzisztencializmus egyik legismertebb képviselője. Műveinek fő témái az elidegenedés, az ember elszigeteltsége egy idegen világban, a Gonosz kérdésköre és a halál véglegessége.
jan. 4
22:51
Egy "láthatatlan tyúk" a 2016-os év madara (MaHu)
Ez az arasznyi, tyúkszerű megjelenésű, valójában azonban a hatalmas darvakkal és túzokokkal rokonságban álló faj az üde rétek rejtett életmódot folytató madara.

2016. január 5. kedd

jan. 5
6:33
Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett (168 Óra Online)
Hétezer éves sírokat tártak fel a régészek Szarvason, az arborétum szomszédságában – tette közzé keddi számában a Magyar Idők a Beol.hu információját.
jan. 5
9:36
Videó: így változott a magyar női ideál a 20. században (Múlt-kor)
A 20. századi Magyarország hölgyideáljait, a női haj, smink, divatstílus változásait mutatja be egy ötletes videó, amelyet a Budapest Plasztikai Intézet készített el. Az ideálok változásait az 1910-es évektől a napjainkig bemutató videón egy magyar modellt, Szigligeti Ivettet öltöztették be.
jan. 5
10:15
Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett (MaHu)
Két avar női sírban aranyból készült pénzutánzatokat, valamint az egyikben egy kis medált tártak fel. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé.
jan. 5
10:39
Lábnyomokra és kávéfoltokra bukkantak Pollock híres mesterművén (Múlt-kor)
Különleges eljárással tisztítják meg az évtizedek porától Jackson Pollock amerikai művész 65 éve készült mesterművét, a Number 32-t. A tizenkét négyzetméteres fekete-fehér festményt több héten át tisztogatják a szakértők egy búzakeményítővel dolgozó műszerrel.
jan. 5
10:41
Hogyan gyógyították a másnaposságot a középkorban? (Múlt-kor)
Szilveszter a kollektív eszméletvesztés ünnepe. Kevesen vannak, akik ilyenkor távol tudják tartani magukat az alkoholtól. A másnaposság persze a középkorban is komoly gondokat okozott, és ekkoriban is számos módszerrel igyekeztek tompítani a macskajajt.
jan. 5
11:36
Új gyártó a BerryBoltban: Nillkin (x) (BerryBlog)
Új év, új gyártóval bővül a BerryBolt kiegészítő-kínálata: mostantól elérhetitek raktárról a Nillkin prémium minőségű hátlapjait, melyek hatékonyan védik a BlackBerrydet, emellett kényelmes fogást is biztosítanak neki. A még nagyobb védelemhez hozzájárul, hogy minden Nillkin védőtok dobozában találsz egy kijelzővédő fóliát is grátiszban. Az új tokok amellett, hogy ellnállók, vékonyak és…
jan. 5
11:45
King Kong kihalásának oka (Infostart)
Óriási testméretei miatt nem tudott alkalmazkodni a környezet változásához, ezért halt ki 100 ezer éve a Gigantopithecus nevű, King Konghoz hasonló majom, amely családjának a valaha élt legnagyobb testű faja lehetett - állapították meg német tudósok.
jan. 5
12:03
Óriási volt, nem tudott alkalmazkodni - ezért halt ki a Gigantopithecus (MaHu)
A Gigantopithecusok 1,8-3 méteresre is megnőttek, súlyukat 200-500 kilogrammra becsülik.
jan. 5
12:45
Vajpéniszű Kolbeinn és Mocskosfing Eystein – bizarr viking melléknevek a középkorból (Múlt-kor)
A középkori népek fiainak és lányainak nem volt a mai értelemben vett vezetéknevük, a személyek beazonosításában legtöbbször a különféle jelzők segítettek. A számos korabeli társadalom közül minden bizonnyal a vikingek büszkélkedhettek a legkülönösebb ragadványnevekkel.
jan. 5
13:06
„Sétáló fákra” bukkantak Dél-Amerikában (168 Óra Online)
Az ecuadori esőerdők mélyén olyan pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár húsz méter távolságot is vándorolni egy év alatt – írja az .
jan. 5
13:15
Miniszteri kitüntetés az amerikai törzszászlósnak (orientpress)
A 'Szolgálati Érdemjel' ezüst fokozatát vehette át Matthew B. Ott törzszászlós, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Attasé Hivatal rangidős altisztje január 4-én, hétfőn, Budapesten - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
jan. 5
13:17
Túlsúly - hogy a fogadalmat sikerüljön betartani (orientpress)
Az emberek többsége tesz fogadalmakat január elsején, közülük pedig minden harmadik egészségesebben szeretne élni (táplálkozás és sport). Tény, hogy a január a fogyókúrák kezdetének az időszaka, és az is tény, hogy a fogadalmakat és a diétákat nem sikerül maradéktalanul betartanunk. Holott a karcsúság nemcsak egy divatos elvárás, hanem fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából is.
jan. 5
13:19
Februártól lehet pályázni élelmiszeripari támogatásokra (orientpress)
Február 15-től lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra - hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Egyéni pályázat esetében maximum 500 millió forint nyerhető el, konzorciumok akár 1,5 milliárd forintos támogatáshoz is…
jan. 5
13:48
Hadifoglyok építették a Thaiföld és Burma közti hírhedt halálvasutat (Múlt-kor)
Hónapokkal az előre tervezett időpont előtt megnyílt a második világháború alatt a Thaiföld és Burma közti hírhedt halálvasút megépítésében részt vett hadifoglyokra emlékező múzeum Mianmarban.
jan. 5
14:45
Ön megtalálja a Szaturnusz 3 holdját a képen? (MaHu)
2.897.000 kilométerre készítette a Cassini űrszonda a felvételeket a hatodik bolygó holdjairól.
jan. 5
14:45
Ezzel a BlackBerryvel mindenkit leharsogsz a buszon (BerryBlog)
A BlackBerryk tradicionálisan a legjobb külső hangszórókkal rendelkeznek a mobilok közül, de legalábbis mindig is ott voltak az élbolyban, aminek roppant egyszerű, prózai magyarázata van: Nem, az üzletemberek viszonylag ritkán bömböltetik a dubstepet a metrón vagy a buszon, ám annál többet használják a telefonjukat kihangosítva, egy jó hangszóró (és mikrofon) márpedig mindig elkél ilyenkor. Ezt a…

Keresés