2011. augusztus 1. hétfő

aug. 1
5:57
Hűthetünk is a napenergiával? (Infostart)
Épp a forró napsugarak játszhatnak szerepet hamarosan a hűtési folyamatokban német tudósok szerint.
aug. 1
7:57
Negyven éve indult útnak a Holdautó (Múlt-kor)
40 éve, 1971. július 31-én indult útnak a Holdautó, az első ember által irányított jármű idegen égitesten.
aug. 1
9:00
Apolló Traianus fürdői alatt (Múlt-kor)
Apolló istent és egy múzsát ábrázoló mozaikot találtak a római Oppius-dombon, Traianus fürdői alatt, két percnyire a Colosseumtól.
aug. 1
9:02
Digitalizálták két galéria közel-keleti gyűjteményét (Múlt-kor)
A Freer Gallery of Art és az Arthur M. Sackler Gallery Archives egy olyan háromdimenziós technológiát fejlesztett ki, amelynek köszönhetően a gyűjteményükben fellelhető, mintegy négyszáz ékírásos, arab és perzsa szöveg bárki által kutathatóvá válik.
aug. 1
9:03
Fehér törpék öngyilkos tánca (csillagászat.hu)
Amerikai és spanyol kutatók újabb szoros fehértörpe-párost találtak; a kettõs tagjainak élete 900 ezer év múlva, egy gigantikus szupernóva-robbanás formájában ér majd véget.
aug. 1
10:03
Új felvételek erősítik a Nixon-paranoiát (Múlt-kor)
Megfélemlítés, a sajtó szisztematikus gyűlölete, és egy speciális elnöki akciócsoport létrehozása is szerepel azokban az emlékeztetőkben, amelyek titkosítását a múlt héten oldotta fel a Nixon Elnöki Könyvtár.
aug. 1
10:05
Negyedszázadát ünnepli a londoni Freud Múzeum (Múlt-kor)
Milyen volt a pszichoanalízis kitalálójának az élete? - többek között erre a kérdésre is választ kapnak a látogatók a londoni Freud Múzeumban,a mely csütörtökön ünnepelte fennállása 25. évfordulóját.
aug. 1
10:07
Hatvan történelmi dokumentumot lopott el egy amerikai történész (Múlt-kor)
A nyomozók most azt vizsgálják, hogy a Maryland Historical Society gyűjteményéből értékes anyagokat ellopó neves történész és társa vajon a Nemzeti Levéltárból és más könyvtárakból is hozott-e ki dokumentumokat.
aug. 1
10:09
Pár perc alatt ad eredményt az új vérvizsgáló chip (MaHu)
Áttörést hozhat a fertőzések diagnosztizálásában a világ rosszul felszerelt területein egy olcsó, kis méretű vérteszt, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.
aug. 1
11:06
Történelem és digitális térképészet (Múlt-kor)
Ma már digitális térképekkel vizsgálják az amerikai polgárháborút, a náci koncentrációs táborokat és a boszorkányperek helyszíneit, amivel a kutatók még pontosabb ismeretekre tehetnek szert az adott történelmi eseménnyel kapcsolatban.
aug. 1
11:08
Képregény készült Fidel Castróról (Múlt-kor)
Képregényt rajzoltak Fidel Castróról, Kuba egykori vezetőjéről Németországban; az alkotó hangsúlyozza, hogy nem akart állást foglalni sem a sokat vitatott politikus mellett, sem pedig ellene.
aug. 1
11:18
Pár perc alatt ad eredményt az új vérvizsgáló chip (transindex.ro)
Áttörést hozhat a fertõzések diagnosztizálásában a ...
aug. 1
12:06
A legjobb módszer szélütés ellen (168 Óra Online)
Aki idős korában örömmel gondol életére, egészségére és továbbra is optimista, az amerikai vizsgálatok szerint ritkábban kap szélütést.
aug. 1
12:09
Kiszorítottuk a Neander-völgyieket (Múlt-kor)
A Homo sapiens tízszeres túlsúlya okozhatta a Neander-völgyi ember kihalását - vélik a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik vizsgálataik eredményeit a Science múlt heti számában ismertették.
aug. 1
12:11
Bemutatják a római gladiátorok csontvázait Yorkban (Múlt-kor)
Ókori római gladiátoroknak tulajdonított csontvázakat és a mellettük talált egyéb leleteket mutatnak be szombattól az észak-angliai York városában.
aug. 1
13:12
Rézkori sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában (Múlt-kor)
Az i.e. 5. évezredtől kezdődő rézkorból származó, jó állapotban fennmaradt emberi csontvázat fedeztek fel Bulgária egyik régészeti lelőhelyén.
aug. 1
13:14
Kivágják a Canal du Midi platánfáit (Múlt-kor)
Egy pusztító és gyógyíthatatlan gombabetegség miatt ki kell vágni a dél-franciaországi Canal du Midi csatornát szegélyező több tízezer platánfát.
aug. 1
13:16
Új kalandokra indul a Titanic megtalálója (Múlt-kor)
Újabb nagyszabású mélytengeri kutatást indít Robert Ballard, a Titanic roncsait megtaláló oceanográfus.
aug. 1
14:15
Nem ragyog többé régi színében Scarlett OHara zöld bársonyruhája (Múlt-kor)
Nem lehet már visszaállítani teljesen eredeti állapotába az 1939-es Elfújta a szél című filmklasszikus jelmezeinek néhány darabját, köztük a főhősnő, Scarlett OHara híressé vált zöld bársonyruháját.
aug. 1
15:18
Kőbe vésték az ókori fogathajtóversenyt (Múlt-kor)
Ókori fogathajtóversenyt ábrázoló kétezer éves domborművet tártak fel török régészek, akik az égei-tengeri Mugla tartományban végeznek ásatásokat.
aug. 1
15:20
Átadták a felújított sümegi várat (Múlt-kor)
Befejeződött a sümegi vár történetének legnagyobb felújítása; az összesen 823 millió forint összértékű beruházáshoz a város 682 millió forintos támogatást nyert az Európai Uniótól - közölte az önkormányzat.
aug. 1
15:22
Tényleg lelőhették Gagarin repülőgépét (Múlt-kor)
Jurij Gagarin, a világűrben járt első ember repülőgépét talán lelőtték - ennek a lehetőségét vetette fel egy idős ember a Moszkovszkij Komszomolec című lapban hétfőn.
aug. 1
15:57
Hitelkártya nagyságú a legújabb AIDS-teszt (168 Óra Online)
Miniatűr és gyors vértesztet fejlesztett ki egy amerikai cég. A módszer elsősorban az afrikai elmaradott térségekben élőknek jelenthet segítséget – számolt be az .
aug. 1
16:21
Hetven éve jelent meg a Nyugat utolsó száma (Múlt-kor)
A Nyugat megindulásáig sehol sem volt otthonunk. A Nyugat azért jött létre, mert az előttünk járó generáció tudni sem akart rólunk. A későbbi szerkesztő, Babits Mihály emlékezett e szavakkal a 20. századi irodalmi, művészeti, szellemi élet korszakot jelentő folyóiratának indulására. Hetven éve, 1941. augusztus 1-jén jelent meg a Nyugat folyóirat utolsó száma.
aug. 1
16:23
Camino a Himalájában: zarándokút a világ tetejére (Múlt-kor)
A perui inka ösvényt és az amerikai Appalache-hegységben kanyargó zarándokösvényt megirigyelve a világ tetejére vezető utat jelöltek ki a Himalája nepáli vidékén a bátor túrázóknak.
aug. 1
16:33
A zöld repülésért szövetkezett a Google és a NASA (transindex.ro)
Egymillió dollárt vihet el az a csapat, amely a legkörnyezetbarátabb repülõt tervezi meg. A Google is beállt szponzornak. [think]
aug. 1
17:03
Brutális tapló: féltonnás gombát találtak Kínában (MaHu)
Az eddigi legnagyobb ismert gombát fedezték fel Kínában, amelynek súlya eléri a fél tonnát. A leletről a Fungal Biology című folyóiratban jelent meg tanulmány.
aug. 1
17:24
Szovjet propagandaplakátok a II. világháború idejéből (Múlt-kor)
A II. világháború (1939-1945) sajátos tükrének tekinthetők azok a nem egyszer karikatúraszerű szovjet propagandaplakátok, amelyeket tegnaptól mutat be a chicagói Art Institute kiállítása.
aug. 1
17:26
Megújult a Mészárosok bástyája (Múlt-kor)
Befejeződött a Nagybánya egyik jelképének számító Mészárosok bástyája restaurálása. A belső felújítással várhatóan ősszel készülnek el.
aug. 1
18:27
Felfüggesztették a Jaruzelski elleni másik pert is (Múlt-kor)
Felfüggesztették a Wojciech Jaruzelski ellen a hadiállapot 1981. december 13-i bevezetése miatt zajló pert a tábornok egészségi állapota miatt hétfőn az illetékes varsói körzeti bíróságon.
aug. 1
19:09
Sokat várnak az új vérvizsgáló chiptől (Infostart)
Áttörést hozhat a fertőzések diagnosztizálásában a világ rosszul felszerelt területein egy olcsó, kis méretű vérteszt, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.
aug. 1
20:21
Épen maradt római uszályt hoznak felszínre Franciaországban (MaHu)
Az I. századból származó, épségben megmaradt római uszályt hoznak felszínre a franciaországi Arles városában.
aug. 1
20:54
Majdnem féltonnás óriásgombát találtak egy kínai erdőben (168 Óra Online)
Körülbelül fél tonnát nyom az az óriásgomba, amelyet Kínában fedeztek fel. Ez az eddigi legnagyobb ismert gomba.
aug. 1
20:57
Ázsia legrégebbi kutyáját 33 ezer éve szelídítették meg (MaHu)
Az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlege közölte: az ember legjobb barátjának számító kutya legősibb egyedét Ázsiában több mint 33 ezer évvel ezelőtt domesztikálták az Altaj Köztársaságban.
aug. 1
21:51
A világ első szögmérője lehet az óegyiptomi lelet (MaHu)
A világ első szögmérője lehet az a 3400 éves tárgy, amely egy óegyiptomi építész sírkamrájából került elő.
aug. 1
22:45
Ókori oroszlánszobrot tártak fel Törökországban (MaHu)
Kétezer-nyolcszáz éves oroszlánszobrot tártak fel a Torontói Egyetem régészei, akik a Tell Tayinat-i lelőhelyen végeznek ásatásokat Antakya közelében.

2011. augusztus 2. kedd

aug. 2
7:54
Megtalálták a Föld különös kísérőjét (168 Óra Online)
A kisbolygót, amely 60°-kal a Föld előtt halad a Nap körül, az amerikai WISE infravörös űrteleszkóp mérései alapján találták meg. Ez az első ismert ún. trójai égitest a Föld pályája mentén.
aug. 2
9:09
A hét csillagászati képe - Egy holdfogyatkozás 48 pillanata (csillagászat.hu)
Idézzük fel a június 15-i teljes holdfogyatkozás legszebb pillanatait!
aug. 2
9:09
Múzeumban a némafilmek (Múlt-kor)
Filmes átjáró a múltba: a magyar némafilm kora sztárok-fotók-plakátok-filmek címmel kamarakiállítás nyílik a Műcsarnok projektgalériájában augusztus 4-én.
aug. 2
9:11
Torinóban őrizhetik a világ első szögmérőjét (Múlt-kor)
A világ első szögmérője lehet az a 3400 éves tárgy, amelyet eddig csupán szintezőnek véltek és egy óegyiptomi építész sírkamrájából került elő.
aug. 2
9:13
Bizonytalan Angkor Wat jövője (Múlt-kor)
Műemlékvédelmi szakértők szerint a turizmus komolyan veszélyezteti Kambodzsa nemzeti kincsét, a világörökség részévé nyilvánított Angkor Watot (Angkorvatot).
aug. 2
9:15
Középkori zafírköves gyűrűre lelt egy amatőr régész (MaHu)
Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.
aug. 2
9:15
Hitler Bollywoodban (Múlt-kor)
Adolf Hitlerről szóló indiai filmet mutattak be a szubkontinensen, az alkotás már a forgatás idején nagy vihart kavart.
aug. 2
10:12
Kitüntették a partraszállást előkészítő brit kommandósokat (Múlt-kor)
Kitüntették a normandiai partraszállás brit hőseit, akik kicsiny tengeralattjárókból kémlelték a partokat, és mutattak utat a partraszálló szövetséges erőknek.
aug. 2
10:14
Épen maradt római uszályt hoznak felszínre Franciaországban (Múlt-kor)
Az 1. századból származó, épségben megmaradt római uszályt hoznak felszínre a franciaországi Arles városában.
aug. 2
10:16
Nem gyilkoltak sebesült ausztrálokat a németek (Múlt-kor)
Túlzás az az ausztrál vélekedés, amely szerint a német katonák túlkapásokat követtek el Fromelles-nél az ausztrál katonák kárára, és néhány sebesültet le is lőttek.
aug. 2
11:15
Ősi csatornát tártak fel Kínában (Múlt-kor)
A kínai Nagy-csatorna vagy más néven Császár-csatorna részeként azonosították régészek a Honan tartomány központjában húzódó ősi csatornaszakaszt.
aug. 2
11:17
Viktoriánus múzeumpolitika Londonban (Múlt-kor)
A National Gallery viktoriánus gyűjteményének kialakulását mutatja be a világhírű intézmény kiállítása, amely az első igazgató páratlan gyűjteménygyarapítási és modernizációs munkásságáról emlékezik meg.
aug. 2
11:19
Angolszász nemesé lehetett a középkori zafírköves gyűrű (Múlt-kor)
Egy titokzatos középkori gyűrű tartja lázban a yorkshire-i tudósokat, akik szerint a helyi közgyűjtemény által tetemes összegért megvett tárgy egy uralkodóhoz tartozhatott.
aug. 2
11:39
Így nézett ki az ősrobbanás (MaHu)
Látványos képpel ábrázolják kutatók a világ születésének első pillanatait.

Keresés