2011. március 1. kedd

márc. 1
7:06
Egy nappal tovább marad a Discovery (Infostart)
Egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA azért döntött így, hogy több idő maradjon az új tárolómodul beüzemelésére, és egyedülálló fotók készülhessenek a Nemzetközi Űrállomásról.

2011. március 2. szerda

márc. 2
5:51
Brutális adatok a HPV-fertőzöttségről (Infostart)
Amerikai kutatók tanulmánya szerint az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal, amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható több daganatos betegség kialakulásával is.

2011. március 4. péntek

márc. 4
7:03
Egy nappal meghosszabbították a Discovery utolsó misszióját (Infostart)
Még egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, hogy több idő maradjon egy új tárolómodul beüzemelésére, illetve egy japán teherűrhajó megtöltésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felgyülemlett szeméttel és hulladékkal.
márc. 4
12:27
Magyar idegtudósok kapták az "Agy-díjat' (Infostart)
Három magyar idegtudós kapta idén az egymillió euró összdíjazású "Agy-díjat" (The Brain Prize) - jelentették be Dániában. Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért veheti át a kitüntetést.
márc. 4
17:15
Freund Tamás: Végre dicsfény irányul Magyarországra (Infostart)
Az "Agy-díj" egyben a magyar tudományos iskolák sikere is - nyilatkozta Freund Tamás akadémikus, az MTA Kísérleti Kutatóintézetének igazgatója annak kapcsán, hogy két másik magyar idegtudóssal - Somogyi Péterrel és Buzsáki Györggyel "a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért" megosztva kapta az idén első ízben odaítélt dán The Brain Prize-t. Freund Tamás az…
márc. 4
19:21
Kik voltak Amerika legelső telepesei? (Infostart)
Tizenkétezer évvel ezelőtti hajósok nyomaira bukkantak Kaliforniában a Channel-szigeteken, a leletről a Science legújabb számában számoltak be az Oregoni Egyetem és a Smithsonian Intézet kutatói.

2011. március 5. szombat

márc. 5
12:33
Magyarország területe minden évben kisebb lesz (Infostart)
A földkéreg mozgásának űrgeodéziai feltérképezésével fontos információt kapunk arról is, hogy miért, hol és mekkora földrengések várhatóak. A szomszédos lemezek közeledése miatt a Pannon-medence folyamatosan összenyomódik, és ez azt is jelenti, hogy Magyarország területe közel 800 négyzetméterrel lesz kisebb évente.

2011. március 6. vasárnap

márc. 6
7:57
A városi környezet interszexuálissá tesz (Infostart)
Világszerte egyre több, különböző módon deformált kétéltű egyedet találnak. Egy közelmúltban publikált kutatás a békák körében felbukkanó interszexuális egyedekkel foglalkozik. Kiderült: a városi környezetben fogamzásgátlók maradványai jutnak a kétéltűek szervezetébe, ez okozza a veszélyes jelenséget. A témáról Vági Balázs biológus nyilatkozott az InfoRádió környezetvédelmi magazinjában.

2011. március 7. hétfő

márc. 7
6:18
Rossz hír a magyarok negyedének: itt az első pollenszezon (Infostart)
Világszerte egyre több az allergiás megbetegedés, a magyarok negyede is szenved valamilyen allergiától, a virágporra érzékenyek pedig másfél-kétmillió körül lehetnek. Új jelenség, hogy az első tünetek már három-négy éves korban jelentkeznek. A pollenszezon ráadásul a napokban elkezdődött.
márc. 7
20:36
Reménykedhetnek a korai bélrákosok (Infostart)
Két gént vizsgálva állapították meg brit kutatók, hogy bizonyos tesztek alkalmasak lehetnek a bélfalon jelentkező jóindulatú polip és a bélrák megkülönböztetésére - közölte a hétvégén a BBC hírportálja.
márc. 7
21:48
Bizonyíthatják, hogy az élet nem kizárólag földi eredetű (Infostart)
A NASA egyik kutatója déli sarkvidékről származó meteoritokban véli fölfedezni a Földön kívüli élet mikroszkopikus nyomait - derül ki a Journal of Cosmology című tudományos lap online kiadásából.

2011. március 8. kedd

márc. 8
21:45
Óriási veszélynek vannak kitéve a passzívan dohányzó kismamák (Infostart)
A várandósságuk alatt passzív dohányzásnak kitett nők magzatainál gyakoribb a születési rendellenesség és a halva születés - állapították meg brit kutatók.

2011. március 9. szerda

márc. 9
10:03
Nézze élőben a Discovery érkezését! (Infostart)
Huszonhét év szolgálat és harminckilenc repülés után a Discovery űrrepülő utoljára készül leszállásra, magyar idő szerint szerdán, 17:58-kor.

2011. március 10. csütörtök

márc. 10
19:39
Érdemes-e hallgatni a netes sportgenetikai tesztekre? (Infostart)
Az interneten rendelhető sportgenetikai tesztek kockázataira figyelmeztetnek szakemberek egy rangos amerikai orvosi folyóiratban. A Journal of the American Medical Association című szaklap közöl kommentárt gyerekorvos szerzőktől, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a genetikai tesztek önmagukban nem alkalmasak annak megállapítására, hogy melyik gyerekből lesz élsportoló. Nem javasolják azt sem,…
márc. 10
20:15
Meghalt Ranschburg Jenő (Infostart)
75 esztendős korában csütörtökön elhunyt Ranschburg Jenő pszichológus, a pszichológia tudományok kandidátusa. Mint lánya, Ranschburg Edit elmondta: a népszerű pszichológus, tanár, számos szakkönyv szerzője vasárnap került kórházba, ahol csütörtökön délután hunyt el.
márc. 10
20:17
Kiderült, mire vágynak a tengeri rákok (Infostart)
A tengeri élőlények közül csupán egy maréknyiról ismert, hogy van hallása. Ezek a tengeri emlősök, teknősök, halak és néhány garnéla. Egy brit kutatásból most kiderült, hogy számos más rákfaj előtt sem ismeretlen a hangok világa, sőt, azok alapján választják ki lakóhelyüket.
márc. 10
20:51
A lábkörömből kiderülhet, kit fenyeget a tüdőrák (Infostart)
Új módot találtak amerikai kutatók arra, hogy megjósolják a tüdőrák kialakulásának esélyét. A módszer fájdalommentes, nem kell más hozzá, csak a páciens lábujjkörme.

2011. március 11. péntek

márc. 11
14:51
Ez okozta a tavalyi oroszországi hőhullámot (Infostart)
Nem a klímaváltozás, hanem egy természetes időjárási jelenség okozta a több tízezer áldozatot követelő tavaly nyári oroszországi hőhullámot - érvelnek amerikai kutatók.
márc. 11
15:45
Miért és mennyire veszélyes a cunami? (Infostart)
A földrengés következtében kialakuló cunami az óceánon még alig három-négy méteres, de a sekélyebb partvidékre érve több emelet magasságúra feltorlódik, hatalmas pusztítást okozva ezzel - mondta az InfoRádiónak Juhász Árpád geológus.
márc. 11
19:03
A vulkánokat is aktivizálhatja a japán földrengés (Infostart)
Hírügynökségi jelentések szerint kitört Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója a Karangetang. A hatóságok megkezdték a vulkán oldalában élők kitelepítését. A kitörés néhány órával a 8.9 magnitúdójú japán földrengés után kezdődött.

2011. március 12. szombat

márc. 12
7:39
A japán katasztrófa okai: ugrott a lemez (Infostart)
Japán térségében az egymás felett/alatt lévő kőzetlemezek "összeakaszkodtak" és mivel a Pacifikus lemez csak egyre nyomul nyugatra, nőttön nőtt a feszültség. Péntek hajnalara ez már akkora lett, hogy a fogak nem bírták tovább, egyszerre egy jó nagyot "ugrott" a lemez. Ez az ugrás volt a földrengés. A főrengést még 39 erős utórengés követte, közülük az első 6 erősebb volt a legutóbbi új-zélendinál…
márc. 12
9:09
Hová tűntek a nagy fehér cápák? (Infostart)
Egy új tanulmány szerint jóval kevesebb nagy fehércápa él Kalifornia partjainál, mint a kutatók eddig gondolták.
márc. 12
13:39
Az ember öregségében is nagyon hasonlít a majomra (Infostart)
A legtöbb majomfaj nőstényi hosszabban élnek, mint a hímek, a leghosszabb életű főemlős, az ember azonban mégis lényegében ugyanúgy öregszik, mint közeli rokonai - ez derült ki egy új összehasonlító elemzésből.
márc. 12
15:27
Megvan a hiányzó kapocs az emlősök és a baktériumok között (Infostart)
Amerikai kutatók felfedezték az emlősök és a baktériumok ingerületátvitele közti rokonságot.

2011. március 13. vasárnap

márc. 13
8:15
A japán földrengést az űrállomáson is megérezték (Infostart)
Japán történetének eddigi legnagyobb, 8,9-es magnitúdójú földmozgása miatt a Nemzetközi Űrállomás ottani irányító központja leállt.
márc. 13
11:51
Tapogatással fejthetik meg Stonehenge titkait (Infostart)
Lézeres letapogatással kutatják Stonehenge titkait az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet szakemberei, akik arra keresik a választ, hogy mikor és miért jött létre a megalitikus építmény.
márc. 13
12:45
A legrosszabb forgatókönyv is bekövetkezhet Japánban? (Infostart)
A fukusimai atomerőműben történt robbanás az áramellátás kimaradására és azt követően a tartalék áramforrások belépésének az elmaradására vezethető vissza. A szakemberek dolgoznak az áramellátás helyreállításán a reaktor leolvadásának a megakadályozása érdekében - írja a Scientific American online kiadása a japán atomerőműben történteket magyarázó cikke.
márc. 13
14:15
Kizökkent a világ a japán földrengéstől (Infostart)
Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a Japánt megrázó földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is.
márc. 13
14:51
"Fukusima nem Csernobil" (Infostart)
"Rendkívül súlyos" robbanás történt a fukusimai atomerőműben, de ez nem jelent "újabb Csernobilt" - hangsúlyozta vasárnap megjelent elemzésében egy vezető brit atomenergia-ipari szakértő.
márc. 13
19:39
Már látható a Naprendszer legszebb bolygója (Infostart)
Vasárnap este már látható a Naprendszer legszebb bolygója, a gyűrűs Szaturnusz.
márc. 13
19:57
Gyakoribbak lettek a súlyos földrengések? (Infostart)
Nem lettek gyakoribbak a súlyos földrengések a világon, az utóbbi időszakban többek közt Új-Zélandon, Chilében és a napokban Japánban tapasztalt katasztrófák sorozata puszta véletlen a német geológiai kutatóintézet (GFZ) szerint.

2011. március 15. kedd

márc. 15
8:33
A rendkívüli hideg miatt jelentősen csökkent az ózonréteg az Északi-sark fölött (Infostart)
A rendkívüli hideg miatt jelentősen csökkent az ózonréteg az Északi-sark fölött.
márc. 15
8:51
Felújították a részecskenyalábok ütköztetését a nagy hadronütköztetőben (Infostart)
Felújították a hét végén a részecskenyalábok ütköztetését a nagy hadronütköztetőben a téli leállás után. Oliver Buchmüller, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet fizikusa elmondta: ennek és a jövő évnek az elsődleges feladata lesz, hogy bizonyítékot találjanak a szuperszimmetria létezésére, a sötét anyag létére, a sötétlyuk keletkezésére és hogy megtalálják az úgynevezett isteni részecskét, a…

2011. március 16. szerda

márc. 16
9:54
Visszatért a Földre a Szojuz TMA-M űrhajó, utasai jól vannak (Infostart)
Visszatért a Földre szerdán a Szojuz TMA-M, az első digitális űrhajó, fedélzetén Alekszandr Kaleri és Oleg Szkripocska orosz és Scott Kelly amerikai űrhajóssal; a leszálló egység a kazahsztáni sztyeppén ért földet, az űrhajósok egészségesek - közölte a Repülésirányítási Központ (CUP).
márc. 16
21:00
Mióta használjuk a tüzet? (Infostart)
Nagy valószínűséggel nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt kezdték el rendszeresen használni Európában letelepedett őseink a tüzet, ami meglepetést okozott a kutatóknak, mivel a viszonylag hideg éghajlatú kontinensen már egymillió éve megjelent az ember.

2011. március 17. csütörtök

márc. 17
19:09
Visszatér a krétakor? (Infostart)
Egy bécsi geológus szerint amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, az éghajlat a 120-90 millió évvel ezelőtti, középső krétakorban uralkodóhoz lesz hasonló. Az akkori üvegházhatás szélsőséges eseményekhez, a tengeri élet tömeges pusztulásához vezetett.

2011. március 18. péntek

márc. 18
14:36
Japán: feléledhet a Fuji, a híres vulkán? (Infostart)
Amennyiben a jövő veszélyes vulkáni kitöréseit szeretnénk számba venni, akkor valószínűleg nem az aktív tűzhányók között kell keresnünk a potenciális pusztítót, hanem a régóta alvók között. Érdemes e szempontból is figyelni a Fuji tevékenységét is, hiszen nem kizárt, hogy a híres vulkán felébred több mint 300 éves álmából.

2011. március 19. szombat

márc. 19
15:30
Mennyire kell félnünk a sugárzás miatt? (Infostart)
Egyre többen keresik a kálium-jodid tablettákat világszerte, védelmet remélve a japán atomerőművi balesetből származó sugárzástól. Valódi nukleáris veszély hiányában a szer szedése azonban kockázatos.

2011. március 20. vasárnap

márc. 20
20:33
Új rágcsálófajt fedeztek fel Brazíliában (Infostart)
Egy új, a fák csúcsán élő, 30 cm hosszú rágcsálófajt fedeztek fel a közelmúltban a brazil hegyi erdőkben.

2011. március 22. kedd

márc. 22
5:45
Értékessé teszi a klímaváltozás a holland tapasztalatot (Infostart)
A klímaváltozással és a nyomában járó emelkedő tengerszinttel világszerte egyre keresettebbé válik a hollandok több évszázados tapasztalata a betörő tengervíz elleni védekezésben.
márc. 22
12:57
Amerikai professzor kapta a Stockholm Víz Díjat (Infostart)
Stephen R. Carpenter amerikai limnológusnak, zoológusnak ítélték oda az idén a 150 ezer dollár, vagyis 29 millió forint pénzjutalommal járó Stockholm Víz Díjat.

2011. március 23. szerda

márc. 23
12:51
Megarengések sorozatába illeszkedik a japán katasztrófa? (Infostart)
Kivételes erejű, egymással összefüggésben álló "mega-földrengések" sorozatába illeszkedhet a Japán északkeleti partjai előtt kipattant legutóbbi, katasztrofális következményekkel járó rengés - legalábbis egyes tudósok szerint ezt a gyanút veti fel az elmúlt évek hatalmas csendes-óceáni földmozgásainak feltűnő gyakorisága.
márc. 23
13:27
Biztató eredmények az agydaganatok kutatása terén (Infostart)
Harminc évvel ezelőtt tíz betegből csupán egy volt még életben hat hónappal azután, hogy az agydaganatok egyik legagresszívabb típusát, a glioblasztóma multiformot (GBM) találtak nála, ma azonban ez az arány ötven százalékos.
márc. 23
20:18
Kíváncsi az amőbák szexuális életére? (Infostart)
Az amőbák is élnek szexuális életet a svájci Neuenburgi Egyetem tudósai szerint.

2011. március 26. szombat

márc. 26
6:57
Milyen lesz a világvége? (Infostart)
Az élővilág - valószínűleg nem véletlenül - eddig minden katasztrofális eseményt túlélt, beleértve a valóban katasztrofális, nagy kihalásokat okozó természeti csapásokat is - írja blogjában Harangi Szabolcs vulkanológus, reagálva azokra az aggodalmakra, amelyek az elmúlt időszak természeti katasztrófái hatására fogalmazódtak meg.
márc. 26
12:18
Megtalálták a terhességi toxémiát okozó géneket? (Infostart)
Három olyan hibás gént azonosítottak a kutatók, amelyek preeklampsziát, más néven terhességi toxémiát okozhatnak a nőknél. A felfedezés nyomán akár a tünetegyüttes kialakulása is megelőzhetővé válhat.

2011. március 28. hétfő

márc. 28
18:15
A fehérvérűség egy típusában szerepet játszó géneket azonosítottak (Infostart)
Egy vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú daganat, az akut mieloid leukémia kialakulásában szerepet játszó génmutációkat azonosítottak brit tudósok egérkísérleteikben, amelyekről a Nature Genetics című szakfolyóirat online kiadásában (www.nature.com/ng) számoltak be.

2011. március 29. kedd

márc. 29
20:33
Erre is jó a hasznos koleszterin (Infostart)
A "hasznos" HDL-koleszterin nem csak a szívinfarktus megelőzésére alkalmas, hanem bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenti. Holland kutatók vezette, nemzetközi kutatócsoport vizsgálatának eredményeit a bélbetegségek nemzetközi szakfolyóirata, a Gut közölte.

2011. március 30. szerda

márc. 30
19:51
Mire jó a téli álom? (Infostart)
Az az állat, amelyik a zord időket átalussza, tovább él: bécsi kutatók kiderítették, hogy az emlősök túlélési esélye nemcsak téli álmuk alatt jóval nagyobb, mint aktívan töltött hónapjaikban, hanem egész élettartamukra vetítve is előnyt élveznek az ugyanakkora, de egész évben aktív állatokkal szemben.

2011. március 31. csütörtök

márc. 31
15:39
Mi van a Merkúron? (Infostart)
A Hold kártereinél is több becsapódás látható a Messenger űrszonda Merkúrról készült első felvételein.

Keresés