2011. július 1. péntek

júl. 1
8:42
Nem gond az elhelyezkedés az ELTE végzőseinek (Infostart)
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) friss diplomásai közül 68,6 százaléknak már volt állandó munkahelye a diploma megszerzésének idején, a legtöbben az oktatásban helyezkedtek el - derül ki az intézmény honlapján közzétett összegzésből. Az állandó munkahellyel eddig nem rendelkezők között felülreprezentáltak a tanulmányaikat (még) folytató végzettek, ez összegyetemi szinten a válaszadók 18,2…

2011. július 2. szombat

júl. 2
9:06
Újabb titok derült ki a dinoszauruszról (Infostart)
Valóságos "bukósisak" védte az aprócska, két lábon járó növényevő dinoszaurusz, a Stegoceras validum agyát az ütésektől, amikor párválasztáskor az őshüllők fejjel mentek egymásnak. A dinoszauruszok sajátságos koponyaszerkezetét ismertető tanulmányt eredetileg a PLoS ONE tette közzé.

2011. július 4. hétfő

júl. 4
10:27
A lombikbébi eljárás növelheti a Down-szindróma kockázatát? (Infostart)
Egy új teszt, amely kiszűri a petesejtben esetlegesen jelen lévő kromoszóma rendellenességeket, "forradalmasíthatja" a lombikbébi eljárást, mert segítségével megállapíthatják, hogy az idősebb nőknek mekkora az esélye a teherbe esésre ezzel a módszerrel - közölte egy nemzetközi orvoscsoport, amely az újdonságról az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban…
júl. 4
19:57
A Föld a legtávolabb volt a Naptól (Infostart)
A Föld hétfő délután - közép-európai idő szerint ötkor - került a legtávolabb a Naptól, amikor is 152 millió kilométer választotta el a központi csillagtól.

2011. július 6. szerda

júl. 6
5:51
A harcos hangyák felismerik ellenségeiket (Infostart)
A Temnothorax longispinosus elnevezésű hangyafaj tanulmányozásakor arra jöttek rá német kutatók, hogy egyedei felismerik legveszélyesebb ellenségeiket, és a fenyegetettség mértékének megfelelő agresszióval reagálnak megjelenésükre - idézte az Ethology című szakfolyóiratban megjelent eredeti tanulmány megállapítását a BBC hírportálja.
júl. 6
8:51
Tízből négy főiskolás külföldön is tanulna (Infostart)
A jelenlegi elsőéves hallgatók 42 százaléka szeretne külföldön is tanulni, minden második gólya pedig az alapképzés után mesterszakot is végezne. A diploma megszerzését követően a hallgatók több mint fele valamilyen multinacionális cégnél, vagy más, magántulajdonú nagyvállalatnál szeretne elhelyezkedni, saját vállalkozást csak 18 százalékuk indítana - többek között ezekre az eredményekre…

2011. július 7. csütörtök

júl. 7
5:30
"Háromtonnás szörnyeteget" találtak Ausztráliában - képpel (Infostart)
Terepjáró méretű erszényes, diprotodon csontvázát tárták fel Ausztráliában: a háromtonnás szörny kétmillió évvel ezelőtt élt az ötödik kontinensen, a mai Queensland területén.

2011. július 9. szombat

júl. 9
8:39
Hogyan fiatalodnak vissza a sejtek? (Infostart)
Egy élesztőgombában lévő gént tanulmányozva juthatnak közelebb a kutatók annak megválaszolásához, hogy miként képesek visszafiatalítani magukat az öreg sejtek - számolt be a New Scientist ismeretterjesztő folyóirat internetes kiadása.
júl. 9
21:12
Bambusztekercsek árulkodnak az ókoriak életéről (Infostart)
Közel másfél ezer bambusztekercset tártak fel Kína észak-nyugati részén Kanszu tartományban.

2011. július 10. vasárnap

júl. 10
8:18
"A triviális dolgokkal időnként senki nem foglalkozik" (Infostart)
A virágok egyik ritka tulajdonságát, az irizálási képességet vizsgálva brit kutatók arra jöttek rá, hogy a színjátszó küllem összefüggésben van megporzásuk hatékonyságával.

2011. július 11. hétfő

júl. 11
20:12
Vészesen fogynak a kétkarmú teknősök (Infostart)
Rohamtempóban csökkent a kétkarmú teknősök száma az elmúlt harminc évben - derítették ki ausztrál és brit kutatók.
júl. 11
22:00
Így dúsítják vassal az óceánt (Infostart)
Az antarktiszi tápláléklánc alapját képező garnélaszerű krillek jelentős mennyiségű vasat juttatnak a Déli-óceánba, a vas trágyaként hat a fitoplankton növekedésére, ezáltal növeli az óceán szén-dioxid-megkötő képességét - fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport.

2011. július 12. kedd

júl. 12
17:42
Nem nagyobb a rák kockázata az atomerőművek közelében (Infostart)
Svájci kutatók szerint a gyermekeknél nem nagyobb a rák kialakulásának kockázata az atomerőművek környékén.
júl. 12
18:36
Megkezdődött az űrsiklókorszak utolsó űrsétája (Infostart)
Megkezdődött kedden az amerikai űrrepülőgép-program utolsó külső űrszerelési munkája, amelyet azonban a korábbiakkal ellentétben nem az űrsikló legénysége, hanem a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronauták közül kettő hajt végre.
júl. 12
18:54
A madarakat is itatni kell a hőségben (Infostart)
A kánikulában a madarak itatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

2011. július 13. szerda

júl. 13
5:54
Működőképes fogegységeket növesztettek egér-őssejtekből (Infostart)
Működőképes komplett "fogegységeket" növesztettek egér-őssejtekből a Tokiói Egyetem kutatói, akik kísérleteikről a PLoS ONE tudományos folyóiratban számoltak be.
júl. 13
20:15
Ritka természeti csoda Londonban (Infostart)
A londoni Természettudományi Múzeumban ritkaságnak számító, félig hím, félig nőstény lepke bújt ki egy bábból.

2011. július 14. csütörtök

júl. 14
7:33
Háromezer éves fa sírkamrát tártak fel (Infostart)
Ritka, csaknem háromezer éves fa sírkamrát tártak fel régészek Bajorországban.

2011. július 16. szombat

júl. 16
9:15
Új szer a HIV-fertőzés kezelésére (Infostart)
Egy új szer, a rilpivirine hatékony kiegészítője lehet a HIV-fertőzés kezelésére jelenleg alkalmazott gyógyszerkombinációnak - állapították meg kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban pénteken közzétett tanulmányaikban.
júl. 16
18:33
Súlyosbodhat az asztma nyáron (Infostart)
Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik egy időben szénanátha is. A tavaszi és nyári időszakban magas a levegőben található allergének száma, így különösen fontos, hogy a betegek megismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket és a megelőzés lehetőségeit - közölte Dózsa Izabella, a Budai…
júl. 16
19:45
A szén-dioxid harmadát nyelik el az erdők (Infostart)
A légkörben lévő szén-dioxid harmadát kötik meg a világ erdei újabb kutatások szerint. Szakemberek ennek kapcsán felhívták a figyelmet az erdőirtás drámai következményeire, amelyek az éghajlat felmelegedését okozzák.

2011. július 17. vasárnap

júl. 17
9:21
Amerika főszerepét várják az űrkutatásban (Infostart)
A NASA űrsikló programjának leállítása kapcsán végzett felmérés szerint az amerikaiak többsége úgy véli, továbbra is fontos, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a világűr és annak rejtélyei feltárásában.

2011. július 18. hétfő

júl. 18
22:06
Jelek, amelyek Alzheimer-kórra utalnak (Infostart)
Az Alzheimer-kór kockázatától szenvedők körében kétszer gyakoribbak az esések, és a betegség retinavizsgálat során is megállapítható - közölték kutatók vasárnap.

2011. július 19. kedd

júl. 19
6:24
Megtalálták a birodalom bukásának okát (Infostart)
Szárazság okozhatta az egyiptomi Óbirodalom hanyatlását 4200 évvel ezelőtt - vélik a walesi Aberystwyth Egyetem kutatói, akik a Kék-Nílusnak életet adó Tana-tó (Etiópia) üledékét vizsgálták.
júl. 19
8:48
Ritka gibbonok közösségét fedezték fel (Infostart)
Veszélyeztetett gibbonok reggeli "szóváltását" figyelve a vietnámi hegyekben a természetvédelmi szakemberek 455 főemlőst számoltak össze.

2011. július 21. csütörtök

júl. 21
7:42
Az anyai stressz átjuthat a magzatba (Infostart)
A várandós anya stressze átjuthat a méhben fejlődő magzatba és hosszan tartó hatása lehet - idézte német kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
júl. 21
8:36
A kő-papír-olló-játékosok is utánozzák egymást (Infostart)
A kő-papír-olló-játék közben is öntudatlanul utánozzák ellenfeleik mozdulatait a résztvevők, holott e játékban éppen azzal lehet előnyt szerezni, ha társától eltérően reagál a játékos - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
júl. 21
22:03
Gondolta volna? Egészségtelen az erdőtűz füstje (Infostart)
Rövid- és közepes távon is kedvezőtlen az egészségre az erdőtűz a környéken lakók számára egy amerikai munkacsoport szerint, amely a három éve Észak-Karolinában föllobbanó erdőtűznek a környezetben lakók egészségére gyakorolt hatását tanulmányozta, és amelynek eredményeit az Environmental Health Perspectives közölte.
júl. 21
22:05
Jelentősen csökkenti egy mutáns gén a férfiak termékenységét (Infostart)
A férfi terméketlenség egy újabb összetevőjére bukkantak kutatók: a férfiak mintegy húsz százaléka olyan génmutációt hordoz, amelynek következtében a petesejt megközelítését segítő fehérjeburkolat nélkül maradnak hímivarsejtjeik, ezáltal kisebb lesz a megtermékenyítés esélye.

2011. július 22. péntek

júl. 22
17:33
Közel kerülhetünk a beszélő majmokhoz? (Infostart)
Új szabályozást igényelnek azok a tudományos kísérletek, amelyekben emberi géneket vagy sejteket illesztenek be állatokba, hogy biztosítható legyen etikusságuk, és ne vezessenek "torzszülöttek" létrehozásához - közölte vezető brit tudósok egy csoportja pénteken.
júl. 22
19:21
Kráterben száll le az amerikai marsjáró (Infostart)
Egy 150 kilométer átmérőjű kráterben álló hegy lábánál landol majd a vörös bolygón a NASA következő marsjárója, a Curiosity (Kíváncsiság).

2011. július 23. szombat

júl. 23
14:51
Szívroham vagy gutaütés? (Infostart)
Szív-és érrendszeri betegségben halnak meg manapság legtöbben világszerte, a legújabb statisztikák azt mutatják, hogy ennek megjelenési formája döntően a nemzeti össztermék nagyságától függ. Amerikai kutatók következtetéseiket az Egészségügy Világszervezet (WHO) és a Világbank adataiból vonták le - írja Matos Lajos, az MTI szakértője.
júl. 23
19:57
Tényleg hasznos az erőltetett folyadékfogyasztás? (Infostart)
Elterjedt nézet szerint az embernek sokat kell innia, mert az jót tesz az egészségnek, szépségnek, szellemi frissességnek. Számos orvos azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az évtizedek óta sulykolt tanácsnak semmilyen tudományos alapja nincs.

2011. július 24. vasárnap

júl. 24
20:48
A világegyetem legnagyobb víztárolóját fedezték fel csillagászok (Infostart)
Amerikai csillagászok két csoportja a világegyetem legnagyobb és legtávolabbra lévő víztárolóját fedezték fel.

2011. július 25. hétfő

júl. 25
20:03
A kannibálok rejtélye: saját társaikat ették meg, hogy erősebbek legyenek (Infostart)
Emberhúst fogyasztottak a háborúhoz és a földműveléshez kapcsolódó rítusaik során a 15. század közepén barlanglakásokban élő xixime indián törzs tagjai, derült ki mexikói antropológusok kutatásaiból.

2011. július 26. kedd

júl. 26
5:57
Megmenekül a Nagy-korallzátony? (Infostart)
A korábban véltnél ellenállóbb a Nagy-korallzátony az éghajlatváltozással szemben, így a természeti ritkaság mégsem tűnik el a jósolt 20-30 éven belül.
júl. 26
16:06
Leleplezték a teafüvek titkos összetevőit (Infostart)
Három New York-i középiskolás szorgalmi feladatként teafüvek összetételét elemezte DNS-vizsgálatokkal, melyek nem várt alkotórészek jelenlétét is bizonyították. Az ifjú kutatók eredményeiket a Nature tudományos magazinban ismertették (http://www.nature.com).
júl. 26
17:18
Óriási meteoritra bukkantak Kínában (Infostart)
Hatalmas meteoritot fedeztek fel Kína északnyugati részén, a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen.
júl. 26
21:48
Hallott már a kacsacsőrű dinoszauruszról? (Infostart)
A kacsacsőrű dinoszauruszok új nemét és faját fedezték fel, ez a legkorábbi Észak-Amerikából ismert hadroszaurusz, amelynek köszönhetően megismerhető a hadrosauridae-család evolúciója.

2011. július 27. szerda

júl. 27
7:03
Furcsa rovart találtak Brazíliában (Infostart)
A rovarok "Frankensteinjét" tárták fel Brazíliában német kutatók, akik felfedezésükről az Insect Systematic and Evolution című folyóirat különszámában számoltak be.
júl. 27
19:57
A teknősök a gyíkokkal állnak közeli rokonságban (Infostart)
A teknősök a gyíkokkal, nem pedig a krokodilokkal és a madarakkal állnak közeli rokonságban - állapította meg egy amerikai kutatócsoport, véget vetve ezzel az őslénykutatók és a molekuláris biológusok több évtizedes vitájának.
júl. 27
20:15
A keresztény világ számára fontos régészeti felfedezés küszöbén (Infostart)
Fülöp apostol sírját találták meg állításuk szerint olasz régészek Törökország nyugati részén.
júl. 27
22:03
A tesztoszteron védelmet nyújt (Infostart)
A tesztoszteron nem csak az izmok és a testszőrzet növekedésében játszik szerepet: a legfontosabb férfi nemi hormonnak köszönhetően a férfiak ritkábban szenvednek gyulladásoktól és allergiától, mint a nők - derítették ki német kutatók.

2011. július 30. szombat

júl. 30
8:48
DNS-vizsgálattal azonosítják Dzsingisz kán unokaöccsét (Infostart)
Dzsingisz kán unokaöccsének, Iszunke kánnak a földi maradványait tárhatták fel orosz régészek. A tervezett DNS-vizsgálatokat oroszországi és külföldi laboratóriumokban egyaránt elvégzik.

2011. július 31. vasárnap

júl. 31
9:39
"A siker titka az idősebb, tapasztaltabb emberekben rejlik" (Infostart)
A nagyszülők bölcsessége segítette elő a Homo sapiens felemelkedését - állítják amerikai kutatók. Azt nem lehet tudni, hogy a Homo sapiensnek miért adatott hosszabb élettartam, ám a hatása óriási volt.

Keresés