2011. január 20. csütörtök

jan. 20
7:42
Óriásvihar tombol a Szaturnuszon! (csillagászat.hu)
Több mint 50 ezer km hosszan nyújtózkodik el a hatalmas fehér folt a gyûrûs bolygó légkörében.
jan. 20
8:33
Március végén jelenik meg a Nintendo 3D-s változata (transindex.ro)
Európában és az Egyesült Államokban március végétõ ...
jan. 20
8:35
Az eddigi legforróbb bolygót fedezték fel (transindex.ro)
Az eddigi legforróbb bolygót fedeztek fel, egy oly ...
jan. 20
8:37
Molekuláris képalkotó eljárással is kimutatható lehet az Alzheimer-kór (transindex.ro)
Molekuláris képalkotó eljárással detektálni tudják ...
jan. 20
8:42
Országimázs volt az első spanyol szívátültetés (Múlt-kor)
Beperelték Francisco Franco családját Spanyolország első szívátültetése miatt, mivel a beteg leszármazottjának állítása szerint a műtétre politikai célok miatt volt szükség.
jan. 20
8:44
Elárverezték Hitler eddig ismeretlen fotóit (Múlt-kor)
Csaknem tízmillió forintnyi összegért árvereztek el egy mindeddig ismeretlen, Adolf Hitlerről készített fotógyűjteményt Nagy-Britanniában.
jan. 20
9:45
Mutáns gének, ír óriások (Múlt-kor)
Genetikai vizsgálattal sikerült megfejteni egy 18. századi ír óriás gigantizmusának titkát: a ma már csak múzeumi furcsaságként ismert férfi hipofízis rákban szenvedett.
jan. 20
9:47
A jugoszláv titkosszolgálat műve lehet az Olof Palme-gyilkosság (Múlt-kor)
Tagadta az egykori jugoszláv titkosszolgálat illetékese, hogy a szolgálat bízott volna meg valakit Olof Palme svéd miniszterelnök megölésével. A politikussal 1986 februárjában végzett egy orgyilkos a svéd főváros központjában.
jan. 20
9:49
Az USA legnagyobb rabszolgafelkelése (Múlt-kor)
Több mint száz évvel a modern polgárjogi mozgalmak előtt zajlott az Egyesült Államok legnagyobb rabszolgafelkelése.
jan. 20
10:00
Színvak ragadozók: mégsem a sárga színre gerjednek a cápák (MaHu)
A korábbi feltételezésekkel ellentétben minden valószínűség szerint színvakok a cápák - derült ki ausztrál tudósok kutatásaiból.
jan. 20
10:15
Bekeményít a miniszter: Csúnya idők jönnek a letöltőkre, feltöltőkre egyaránt (168 Óra Online)
Az orosz kommunikációs miniszter szerint jogi felelősség kell terhelje azon internetezőket, akik szerzői jog által védett tartalmat tesznek illegálisan elérhetővé.
jan. 20
10:48
Avar kincsek a békéscsabai múzeumban (Múlt-kor)
A kunágotai avar vezér sírjában talált aranyleleteket is láthatják azok, akik ellátogatnak a Békés Megyei Önkormányzat fenntartásában működő békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumba péntektől.
jan. 20
10:50
Kína újítja fel a világháborús kerülőutat (Múlt-kor)
Megújul a Stillwell-út, amelyen a második világháborúban Indiából látták el a japánok ellen küzdő kínai csapatokat a szövetségesek. A rekonstrukciót egy kínai cég végzi - India legnagyobb csalódására.
jan. 20
11:51
Mégsem boszorkányok a mocsári múmiák (Múlt-kor)
Az elmúlt két évtizedben több száz mocsári múmia került elő, amelyek többsége a kutatók szerint rituális gyilkosság vagy nyilvános kivégzés áldozata lehetett. Egy új tanulmány szerint szó sem volt hasonlókról.
jan. 20
11:53
Siva-templomot mentettek meg Indiában (Múlt-kor)
Indiában az összeomlástól mentettek meg egy több mint ezer éves templomot, amelyet acélrudakkal „foltoztak” egybe.
jan. 20
12:54
Új eljárás a kerámiák kormeghatározására (Múlt-kor)
Több ezer dollárt is megspórolhatnak a kutatók egy olyan új eljárás segítségével, amely a régészeti lelőhelyeken felbukkanó ősrégi, több ezer éves kerámiák idejét határozza meg.
jan. 20
13:57
A Himnusz kézirata a Széchényi könyvtárban (Múlt-kor)
A magyar kultúra napja alkalmából ingyenesen látogatható kiállításokkal és tárlatvezetésekkel várja pénteken az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), ahol a Himnusz kézirata is megtekinthető az ünnepen.
jan. 20
14:39
Makacs dunaföldváriak „elfűrészelhetik” a világörökségi jelölésünket (168 Óra Online)
Ősszel fejeződik be a limes világörökség magyarországi szakasza előkészítésének első fázisa. Három település nem csatlakozott a programhoz – közülük egy hiánya akár komolyabb gondot is okozhat a későbbiekben. A műemlékem.hu magazin cikke.
jan. 20
14:51
Az iPadeken is elérhetõ lesz a cenzúrázatlan Playboy (transindex.ro)
A Playboy férfimagazin régi és új számai is ...
jan. 20
15:00
Két hónap alatt állítják helyre a tettyei romokat (Múlt-kor)
Hatvan nap áll rendelkezésére a kivitelezőnek, hogy helyreállítsa a tettyei romokat; Pécs egyik nevezetességének déli fala tavaly áprilisban repedt meg.
jan. 20
15:02
A vészkorszakból vár tárgyi emlékeket a Holokauszt Emlékközpont (Múlt-kor)
A Holokauszt Emlékközpont felhívást tett közzé a vészkorszakkal kapcsolatban még fellelhető korabeli iratok, tárgyak, fényképek összegyűjtése és megóvása érdekében a kamenyec-podolszkiji deportálás 70. évfordulója alkalmából.
jan. 20
16:03
Kártérítést követelnek Oroszországtól a litvánok (Múlt-kor)
Kártérítést követel a litván kormány Oroszországtól a függetlenségi mozgalom húsz évvel ezelőtt megkísérelt leverésének áldozataiért, remélve a jó szándék gesztusát az orosz kormány részéről.
jan. 20
17:06
Kerítéstárlat az európai szecesszióról (Múlt-kor)
Art Nouveau címmel vasárnaptól látható Barcelonában, a Sagrada Família kerítésén az a fotótárlat, amely a magyar uniós elnökség alkalmából bemutatja Magyarország mellett Spanyolország és Belgium egy-egy híres építészét a szecesszió korából.
jan. 20
18:30
Életre kelti Nagy-Magyarország álmát (168 Óra Online)
A magyar EU elnökség az Európa Tanács épületének bejárati csarnokában az 1848-as határokkal ábrázolt Nagy-Magyarországot bemutató szőnyeget helyezett el. Ez mindenekelőtt Ausztriával és Szlovákiával szemben jelent provokációt – írja a konzervatív Die Presse. Az alábbiakban dr. Gonda László szó szerinti fordításában közöljük Wolfgang Böhm és János A. Fehérváry cikkét.
jan. 20
18:42
Megtalálták a legforróbb bolygót (Infostart)
Az eddigi legforróbb bolygót fedeztek fel, egy olyan gázóriást, amelynek felületén a hőmérséklet eléri a 3200 Celsius fokot, vagyis a planétán magasabb hőmérséklet uralkodik, mint némely csillagon.
jan. 20
20:12
Vadonatúj módszer az Alzheimer-kór kimutatására (Infostart)
Molekuláris képalkotó eljárással detektálni tudják élő emberek agyában is a béta-amiloid lerakódást, azt a biomarkert, mellyel boncolásnál igazolják az Alzheimer-kórt - közölték amerikai kutatók.
jan. 20
22:21
A tematikus csatornák szárnyalnak Lengyelországban - 2011-01-20 21:33:22 (sat.hu)
A tematikus csatornák egyre népszerűbbé válnak Lengyelországban, így a televíziós reklámbevételek mintegy ötödével számolhatnak az idén. A reklámok jobban célt is érnek ezeken az adókon.

Keresés