2011. január 5. szerda

jan. 5
6:18
Feltámad a zombiműhold (168 Óra Online)
A 2010. április óta irányítatlanul sodródó, de az útba ejtett környékbeli geostacionárius műholdakat leállíthatatlan adásával zavaró Galaxy-15 fölött december végére visszaszerezték az ellenőrzést a földi irányítók.
jan. 5
7:12
Csillagnézés a Széchenyi-hegyen (csillagászat.hu)
2011-ben is folytatódnak a csillagnézõ túrák a Budai-hegységben. Legközelebbi esti sétánk január 8-án (szombaton) lesz, ezúttal a Széchenyi-hegyre megyünk.
jan. 5
8:24
Európában a Firefox megelõzte az Internet Explorert (transindex.ro)
Az internetes böngészõk versenyében a Firefox#/ ...
jan. 5
8:26
Háromezer évet nyert Kína a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának kifejlesztésével (transindex.ro)
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolg ...
jan. 5
8:33
A Kennedy-dinasztia távozott az amerikai országos politikából (Múlt-kor)
Kedden kitelt Patrick Kennedy Rhode Island-i demokrata képviselő nyolcadik mandátuma; távozása nyomán a legendás dinasztiának egyetlen tagja sem maradt az amerikai országos politikában, amivel egy több mint hat évtizedes korszak zárult le.
jan. 5
9:27
A Motorola hivatalosan is két részre szakadt (transindex.ro)
A Motorola amerikai cég kedden hivatalosan ...
jan. 5
9:36
A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapni (Múlt-kor)
A sárospataki református nagykönyvtár második világháborúban elhurcult ritkaságainak újabb köteteit, köztük az úgynevezett Lengyel Bibliát szeretné visszakapni Magyarország Oroszországtól, ez az ott őrzött kötetek egyik legértékesebbje.
jan. 5
9:38
Indiában felmérik az épített örökséget (Múlt-kor)
Delhi egy ambiciózus program keretében szeretné lajstromba venni az Indiában található épített örökséget, mielőtt a műemlékek teljesen eltűnnének a föld felszínéről. A kezdeti nehézségek után magasabb fokozatba kapcsoltak az illetékes szervek.
jan. 5
10:39
A televízió forradalma, avagy a jóképű elnök győzelme (Múlt-kor)
Egyesek szerint a felkészült, jóképű és fess Kennedy leginkább a tévé hatalma miatt nyerhette el az elnöki széket. De tényleg csak emiatt jutott be a Fehér Házba Kennedy, és Nixon tényleg ilyen gyengén szerepelt a képernyőn?
jan. 5
10:42
Magyar siker: mérföldkőnek bizonyulhat a felfedezés (168 Óra Online)
Mérföldkőnek bizonyulhat a csillagok fizikájának és belső szerkezetének pontosabb megismerésében az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa, Szabó Róbert vezette kutatócsoport egy közelmúltban publikált felfedezése. A csillagászok a Kepler-űrtávcsövet használva a fényességüket az idő függvényében változtató, úgynevezett változócsillagok egy típusában figyeltek fel új…
jan. 5
11:42
Kamaravilág Magyarországon (Múlt-kor)
Klauzál és Bruck. A két politikus eltérő célokkal. Klauzál a magyar ipar és kereskedelem védelméért, Bruck a Habsburg Birodalom kereskedelmének és iparának az egységesítéséért, a belső vámok eltörléséért tevékenykedett.
jan. 5
11:44
London tízmillió szovjet halálával számolt egy nukleáris háborúban (Múlt-kor)
A brit kormánynak azért esett a választása a Trident nukleáris fegyverre, mivel úgy számoltak, hogy azzal akár 10 millió szovjet embert pusztíthatnak el, s „elfogadhatatlan károkat” okozhatnak a kommunista országban.
jan. 5
11:54
Agresszívvá tesz-e a videójáték, rontja-e a látást a fény? (nyest.hu)
Jól jöhet-e a hétköznapi életben egy kis kutatásmódszertan? Igen! Új sorozatunk első részéből kiderül, mit jelent, ha két változó között együttjárást találunk, és hogyan kapcsolódik mindez a másnapossághoz, az éjszaka fényeihez és az agresszív videojátékokhoz.
jan. 5
12:36
A Piratebay is tiltakozik a magyar médiatörvény ellen (transindex.ro)
A [*[link to="http://thepiratebay.org/"]*]Pirat ...
jan. 5
12:45
Lélegzetelállító fotók a vietnami barlangról, ahova egy felhőkarcoló is beférne (Infostart)
Óriásbarlangot tártak fel Vietnamban. A gigászi méretű üregnek saját folyója és dzsungele van, elférne benne egy New York-i felhőkarcoló, és még nem tudják, milyen mélyen nyúlik be a földbe. Lehetséges, hogy ez a Föld legnagyobb ismert barlangja - mondta az InfoRádió által megkérdezett geológus.
jan. 5
12:45
Noé bárkája egy amerikai skanzenben (Múlt-kor)
Éles alkotmányjogi vitát robbantott ki Kentucky amerikai szövetségi államban egy Noé bárkájának mása köré felépítendő szórakoztatópark, amelyet állami támogatással kíván létrehozni egy olyan egyházközösség, amely tagadja az evolúciót.
jan. 5
12:54
Elsötétítés: tiltakozik a médiatörvény ellen a népszerű honlap (168 Óra Online)
Egy napra befeketedik a thepiratebay.org.
jan. 5
13:39
Lehull a lepel a Windows TV-ről - 2011-01-05 13:26:01 (sat.hu)
A Microsoft már régóta gondolkodik saját TV-n, most a szoftveróriás bejelentette, hogy a hamarosan kezdődő CES-en (Fogyasztói Elektronikai Vásáron) bemutatja a Windows alapú TV dobozát.
jan. 5
13:48
Fotókkal egy angol közlegény nyomában (Múlt-kor)
Nem sokkal karácsony előtt egy angliai vidéki kúria faburkolata mögül előkerült egy első világháborús képeslap. A falu most szeretné visszaadni ezt a címzett katona családjának, ezért kampányt indítottak a férfi felkutatására.
jan. 5
13:50
Irak az ókori Babilon romjait mentené (Múlt-kor)
Az ókori Babilon városában a kárfelmérés és a műemlékek megmentése most amerikai segédlettel zajlanak.
jan. 5
14:51
Összeírták a szerbiai megtorlások 20 ezer áldozatát (Múlt-kor)
Az 1944 szeptembere utáni vajdasági megtorlások áldozatai után kutató állami bizottság eddig húszezer elhunytat vett számba - közölte a testület Egeresi Sándorral, a vajdasági parlament elnökével és Pásztor István vajdasági miniszterelnök-helyettessel.
jan. 5
15:54
Átfogó felújítás alatt a szász-anhalti Luther-emlékhelyek (Múlt-kor)
Felújítják 2011-ben a Luther Mártonhoz, a reformáció elindítójához kötődő múzeumokat és emlékhelyeket Németország Szász-Anhalt tartományában.
jan. 5
16:12
Keressen exobolygót a karosszékből (168 Óra Online)
A Zooniverse projekten keresztül részesévé válhat a csillagászati felfedezés élményének. Az új , vagyis Bolygóvadász elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a Kepler exobolygókat kereső űrmisszió hatalmas mennyiségű adathalmazában az emberek segítségét kérjék új exobolygók felfedezéséhez.
jan. 5
16:57
Náci eutanázia-áldozatokat rejthet egy osztrák pszichiátriai intézet temetője (Múlt-kor)
Történészek és régészek vizsgálják majd meg egy ausztriai pszichiátriai intézet temetőjét és archívumát, mert felmerült a gyanú, hogy a sírok egy része egy náci eutanáziaprogram áldozatait rejti.
jan. 5
16:59
Felújítás miatt bezárt a Jurisics-vár (Múlt-kor)
Funkcióbővítő felújítás miatt január elsejétől bezárt és legalább egy évig még nem lesz látogatható a kőszegi Jurisics-vár; a vele egy fedél alatt lévő múzeum, művelődési központ és várszínház átmeneti időre más helyre költözött, de tovább működik.
jan. 5
18:00
Felújították Nyíregyháza legpatinásabb épületét (Múlt-kor)
Felújították Nyíregyháza legpatinásabb épületének, a Nyírvíz-palotának a homlokzatát és tetőszerkezetét, a kupolára visszakerült az onnan egykor eltávolított rétisas szobrának másolata is, amely csakúgy mint egykor, vigyázza a három szintes létesítményt.
jan. 5
20:12
Változtatja a globális felmelegedés a Golf-áramlatot (Infostart)
Egy svájci-kanadai kutatás szerint a Golf-áramlat hatása az Atlanti-óceán északnyugati részén jócskán felerősödött 1970 óta: a jelenség egyedülálló az utóbbi kétezer évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel.

Keresés