2011. január 6. csütörtök

jan. 6
5:45
Tengerre, malac! De miért, miért, miért? (nyest.hu)
Bizonyára nincs olyan olvasó, aki még ne hallott volna az egyik legnépszerűbb házi kedvencről, a tengerimalacról. De vajon megfordult-e bárki fejében is, hogy minek köszönheti furcsa elnevezését? Mi fényt derítettünk rá!
jan. 6
7:27
Gigantikus ütközések a bolygókeletkezési fázis végén (csillagászat.hu)
Egy új elmélet szerint a Földet a Hold kialakulását elõidézõ becsapódást követõen további nagyobb égitestek is eltalálták, melyek közül a legnagyobb akár a Pluto méretét is elérhette.
jan. 6
8:42
Továbbra is téma Németországban a nácikkal kollaboráló minisztériumok ügye (Múlt-kor)
A német közvélemény nehezen tud napirendre térni az egykori köztisztviselőknek a náci rendszerrel ápolt kapcsolatai felett, s az idősebb generáció mellett immáron a fiatalabbak is lélegzetvisszafojtva várják a témához kapcsolódó további publikációk megszületését.
jan. 6
8:54
Kiderítették, mi okozhat száj- és torokrákot a fiatal nőknél (Infostart)
A női nemi hormon, vagyis az ösztrogén lehet felelős fiatal nőknél a száj- és a nyaki daganatok egyre gyakoribb kialakulásában - tette közzé a Cancer Prevention Research című folyóirat. Az amerikai kutatócsoport tanulmánya arról számol be, hogy az ösztrogén serkenti egy bizonyos enzim termelődését, és ezzel a rákosodó sejtek mozgását, illetve osztódását.
jan. 6
9:45
Vízkereszt hozza el a farsang kezdetét (Múlt-kor)
A vízkereszt, a római katolikus naptár szerint Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenésének napja, míg a farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (Húsvét előtti 40. nap), a nagyböjt kezdetéig tart.
jan. 6
10:48
Thatcher a pápához fordult az ír éhségsztrájkolók ügye miatt (Múlt-kor)
Margaret Thatcher brit miniszterelnök II. János Pál pápát az 1980-as éhségsztrájkolók elítélésére szólította fel, miután a szentatya a Vasladytől a „tragikus” helyzet holtpontról való kimozdítását kérte.
jan. 6
10:50
Újabb kitüntetést kaptak a várbarátok (Múlt-kor)
A 2009. évben elnyert Podmaniczky-díj után idén ismét rangos elismerésben részesült az idén ötödik születésnapját ünneplő Szádvárért Baráti Kör.
jan. 6
11:51
Mítoszok helyett történelem (Múlt-kor)
Mozaikszerű kép bontakozik ki a nők 1950-80-as évekbeli helyzetéről Tóth Eszter Zsófia Kádár leányai című tanulmánykötetéből. A szerző a havas budai várban, levéltárbeli irodájában beszélt decemberben megjelent könyvéről.
jan. 6
12:48
Elektromos autó elérhetõ áron? Az elkövetkezõ 5 évben nem (transindex.ro)
Az autóipar nagyágyúi szerint a környezetbarát közlekedõeszköz a jövõben sem lesz tömegáru kormányzati támogatás nélkül.
jan. 6
12:54
Messze még a könyvek alkonya (Múlt-kor)
Hiába minden e-olvasó, és más kütyü, a papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmány - véli Umberto Eco és Jean-Claude Carriére, akiknek gondolatébresztő beszélgetését végre magyarul is olvashatjuk.
jan. 6
12:56
Mozaikon egy görög komédiás színpadi művei (Múlt-kor)
Az Amerikai Filológiai Társaság januári közgyűlése után Kathryn Gutzwiller professzor legújabb kutatását tervezi bemutatni négy, a római korban népszerű görög darabot ábrázoló mozaik felfedezésével kapcsolatban.
jan. 6
13:42
Kétlik IV. Henrik koponyájának valódiságát (MaHu)
Kétségeinek adott hangot IV. Henrik francia király koponyájának valódiságát illetően egy francia történész-újságíró.
jan. 6
13:51
Bemutatták a CES-en az Android 3.0-t (transindex.ro)
A Google videón mutatta be a CES-en a kifejezetten ...
jan. 6
13:53
Már több mint tízmillió Samsung Galaxy S-t adtak el (transindex.ro)
Tavaly júniusi bemutatkozása óta több mint tízmill ...
jan. 6
13:57
Kihalás fenyegeti az ősi görög nyelv legközelebbi rokonát (Múlt-kor)
Északnyugat-Törökországban, a Fekete-tenger partjai közelében egy olyan rurális társadalom él a világtól teljesen elzárva, amely a kihalt ősi görög nyelvhez hasonló dialektusban beszél.
jan. 6
14:54
Minden eszközön fut majd az új Windows (transindex.ro)
Laptopok és asztali PC-k mellett különleges, alacs ...
jan. 6
14:56
Több mint 5 ezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából (transindex.ro)
Az intézkedésre azért volt szükség, mert kiderült: ...
jan. 6
15:00
A magyar kultúra napján avatják újra a kolozsvári Mátyás-szobrot (Múlt-kor)
Január 22-én adják át hivatalosan Kolozsvárott Fadrusz János felújított alkotását, a város főterén álló Mátyás-szoborcsoportot.
jan. 6
15:02
Kétlik IV. Henrik koponyájának valódiságát (Múlt-kor)
Kétségeinek adott hangot IV. Henrik francia király koponyájának valódiságát illetően egy francia történész-újságíró.
jan. 6
16:03
Megkezdődik a gödöllői királyi váró felújítása (Múlt-kor)
Közlekedés- és helytörténeti múzeumként, idegenforgalmi látványosságként fogadja majd a betérőket a jövőben a gödöllői királyi váró, amelynek felújítása január 10-én, hétfőn kezdődik.
jan. 6
18:48
Világbotrány: csalt a szülőket oltással riogató tudós (Infostart)
Andrew Wakefield, aki 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni vakcina, az MMR és az autizmus között, "aprólékosan megtervezett" csalást követett el az adatok meghamisításával - írja a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat.
jan. 6
20:18
Mitől tűnik élőnek egy arc? (Infostart)
Egy amerikai tanulmány szerint egy arcnak igencsak hasonlítania kell egy emberi ábrázathoz ahhoz, hogy élőnek tűnjön, és ebben a szemek játsszák a főszerepet.

Keresés