2011. január 4. kedd

jan. 4
6:06
Magyarországról is látható az év első részleges napfogyatkozása kedden (168 Óra Online)
Kedden reggel Magyarországról is látható lesz az év első részleges napfogyatkozása.
jan. 4
8:15
Androidos trójai fenyeget (transindex.ro)
A [*[link to="https://www.mylookout.com/"]*]Loo ...
jan. 4
8:24
Skót lehetett Robin Hood (Múlt-kor)
Robin Hood, az angol hősök archetípusa valójában skót volt - legalábbis egy új kutatás szerint.
jan. 4
8:39
Már az előember is nagy utódokat hozott a világra (MaHu)
Már a modern ember elődje is - a majmokhoz képest - nagyobb gyermekeket hozott a világra. Ezt a tényt hozta fel bizonyítékul egy amerikai kutató arra, hogy a korábban feltételezetteknél hamarabb jelentkezett a gyermeknevelésben a munkamegosztás.
jan. 4
9:18
CES 2011: a táblagépek évébe lépünk (transindex.ro)
A világ legnagyobb szórakoztatóipari vásárán az Android alapú tabletek, a 3D kamerák és tévék, valamint az Intel Sandy Bridge nevû chipje köré fog minden összpontosulni.
jan. 4
9:27
Sokkal régebben hajózik az ember, mint azt korábban gondolták (Múlt-kor)
Talán az emberek által tett első, több százezer éve tett tengeri hajóút nyomaira bukkantak régészek Kréta szigetén - közölte a görög kulturális minisztérium.
jan. 4
9:29
Álnéven élhetett tovább Lincoln merénylője (Múlt-kor)
Könnyen elképzelhető, hogy nem Lincoln gyilkosa fekszik a baltimore-i temetőben, Booth-nak ugyanis sikerült megmenekülnie, s négy évtizedet élt álnéven, mielőtt saját kézzel véget vetett életének - állítja a merénylő családja.
jan. 4
10:21
Elkapták a Galaxy 15-öt! - 2011-01-04 09:32:36 (sat.hu)
Ismét irányítása alatt tartja az Intelsat a zombi műholdként emlegetett Galaxy 15-öt, melyet nyolc hónapja „veszített el” a cég.
jan. 4
10:21
Húszmillióan töltötték le az IE9 bétáját (transindex.ro)
A Microsoft új böngészõjének, az Interne ...
jan. 4
10:30
Titokzatos dombot vizsgálnak a sherwoodi erdőben (Múlt-kor)
Egy titokzatos, öt évvel ezelőtt felfedezett temetkezőhely nyomába erednek a régészek januárban Nagy Britanniában: a sherwoodi erdő közepén magasló domb a térség valódi történetének megismerésében segíthet majd.
jan. 4
10:32
A Wikileaks és a spanyol műkincsek (Múlt-kor)
Mi köti össze egy 1804-ben elsüllyedt hajó rakományát Camille Pissarro impresszionista festményével? Természetesen a Wikileaks, a tavalyi év egyik legnagyobb diplomáciai botránya, s annak egyik érdekes epizódja.
jan. 4
11:33
Interneten gyűjtik az évszázados kínai irodalmi emlékeket (Múlt-kor)
Nyolcszáznegyvenmillió szavas internetes adatbázisba gyűjtik Kínában a népi irodalmi emlékeket, hogy nagyobb eséllyel sikerüljön megmenteni a kulturális örökségnek tekintett évszázados alkotásokat.
jan. 4
11:36
A kutatók még nem találtak magyarázatot a meglepő jelenségre (168 Óra Online)
A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy 2010-ben a Föld egy parányival gyorsabban forgott a megjósoltnál. Bár, mint minden évben, a bolygó forgó mozgása most is lassabbnak bizonyult az előző évinél, de nem annyival, mint a legutóbbi években. A hosszú távú trend egyértelmű: a Föld egyre lassabban forog, ezer nap alatt átlagosan egy másodpercet veszít forgási sebességéből. Ezt atomórákkal pontosan…
jan. 4
11:57
Tízéves kislány észlelt szupernovát az égbolton (MaHu)
Tízéves kanadai kislány lett a világ legifjabb csillagászati felfedezője, aki szupernóvát észlelt az égbolton.
jan. 4
12:36
Nem csak a modern ember betegsége a rák (Múlt-kor)
Leginkább a rendelkezésre álló leletek elenyésző száma nehezíti a rák történetének vizsgálatát, azzal a tévhittel azonban egyszer és mindenkorra le kell számolnunk, hogy a rák a modern ember találmánya lett volna - állítják egyöntetűen a kutatók.
jan. 4
13:24
A legtöbb helyen nem látszott a ködtől a napfogyatkozás (MaHu)
Az európai földrész nagy részén uralkodó ködös téli idő megakadályozta a keddi részleges napfogyatkozás élvezetét, de akadtak helyszínek, ahol látható volt a ritka jelenség.
jan. 4
13:39
Kódolt üzenet az amerikai polgárháború sorsdöntő ostromából (Múlt-kor)
A CIA elemzői fejtették meg azt az eleddig üvegszelencébe zárt titkos üzenetet, amelyet a konföderációs csapatok vicksburgi parancsnokának azon a napon kellett volna megkapnia, amikor a várost bevették az unionista csapatok.
jan. 4
13:41
Felújítják a történelmi Masaryk pályaudvart Prágában (Múlt-kor)
Nemsokára régi fényében ragyoghat a cseh főváros történelmi és kulturális örökségének számító Masaryk pályaudvar, amelyet jelenleg a felújításra váró, illetve a megőrizhető részek felkutatásának céljából vizsgálnak át a szakemberek.
jan. 4
14:24
Képek és videók a napfogyatkozásról (csillagászat.hu)
Szép számmal érkeztek felvételek és beszámolók olvasóinktól. Napsarlók Angliától a Bükk-fennsíkig.
jan. 4
14:42
Már az előember is nagy gyermekeket hozott a világra (Múlt-kor)
Már a modern ember elődje is - a majmokhoz képest - nagyobb gyermekeket hozott a világra. Ezt a tényt hozta fel bizonyítékul egy amerikai kutató arra, hogy a korábban feltételezetteknél hamarabb jelentkezett a gyermeknevelésben a munkamegosztás.
jan. 4
15:36
Apple nélkül is az Apple lesz a sláger Las Vegasban (transindex.ro)
Az Apple nélkül is az Apple lesz a csütörtö ...
jan. 4
15:45
Mikrokozmonauták az Orvostörténeti Múzeumban (Múlt-kor)
2010-ben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum sikeresen valósította meg a diákok számára tervezett foglalkozásokat, amelyeken több iskola mintegy 200 tanulója vett részt.
jan. 4
16:39
Médiahatósági eljárás az RTL Klub ellen - 2011-01-04 16:20:58 (sat.hu)
Az NMHH szerint az RTL Klub hatásvadász módon tudósított egy gyilkosságról. A csatorna ezt tagadja, és a szerkesztői szabadság megsértéséről beszél. - írja az index.hu.
jan. 4
16:48
Film az embermentő Göringről (Múlt-kor)
Nagy-Britanniában ma este tartják annak a részben Magyarországon forgatott dokumentumfilmnek a televíziós premierjét, amely a második világháború idején zsidókat mentő Albert Göring, Hermann Göring testvérének történetét kíséri végig.
jan. 4
17:51
Új operaház épül Linzben (Múlt-kor)
A volt európai kulturális főváros, Linz nem hagyta abba a fejlesztéseket, már épül és 2013 áprilisában megnyílik Felső-Ausztria legszebb operaháza. Josef Pühringer, a tartomány vezetője szerint a nyitás után már másik ligában játszanak.
jan. 4
17:53
Új megvilágításba került Raffaello remekműve (Múlt-kor)
Átvitt és szó szerinti értelemben egyaránt új megvilágításba került Raffaello mesterműve, A nagyherceg Madonnája.
jan. 4
17:54
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának titkár? (Infostart)
Kína megfejtette a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozásának titkát, amivel véges urántartaléka felhasználhatóságának idejét 3000 évvel megtoldotta - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV) értesülései alapján a kínai média kedden.
jan. 4
17:56
Ilyen volt a napfogyatkozás - videóval (Infostart)
A január 4-i napfogyatkozás megfigyelését Magyarország nagy részén megakadályozta a ködös időjárás. Nyugat-Magyarországon és a magasabb hegyeken azonban többen fotózták, videózták a ritka jelenséget.
jan. 4
21:54
Hardveres video-másolatvédelmet nyújt az Intel új processzora (transindex.ro)
Az Intel új technológiával siet a filmipar ...

Keresés