2011. január 6. csütörtök

jan. 6
5:06
Az elrabolt ENSZ-es esetével magyarázkodik Szijjártó (168 Óra Online)
A körülményekhez képest jó egészségi állapotban van a Szudánban kiszabadított Papp István ENSZ-alkalmazott - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója Budapesten.
jan. 6
5:42
Bombával fenyegetőzve térített volna el egy török repülőgépet (HVG)
A többi utas megfékezte a fenyegetőző, 40 éves férfit, s az 59 utast szállító gép végül akadálytalanul leszállt az isztambuli repülőtéren.
jan. 6
5:42
Oldódik a feszültség Egyiptomban (Népszava)
Szabadon engedtek 23 kopt keresztény tüntetőt Egyiptomban, akiket még a novemberi demonstráció során vettek őrizetbe a rendőrökkel való összecsapások után.
jan. 6
5:44
Hiteles a szavunk? (Népszava)
Kínos, szégyenletes helyzetbe került Magyarország. Két évtizedes szabad fejlődésének csúcspontjához, az uniós elnökség átvételéig jutva valósággal záporoznak rá a dehonesztáló kifejezések. Legutóbb Werner Hoyer német külügyi államminiszter mondott visszafogott hangú, de annál lesújtóbb kritikát.
jan. 6
5:46
"Kerítésen lovagló" (Népszava)
Fogadta tegnap az első delegációt a Ferihegy repülőtér 2-es terminálja mellett található magyar soros elnökségi váró. Mint azt Bakos Piroska, a magyar elnökség arca a váró hivatalos átadóján elmondta: hatvan brüsszeli újságíró érkezett hazánkba.
jan. 6
6:00
Magyarország legjobb borai kerülnek uniós vendégeink asztalára (Népszava)
A sommelier szó jelentését nem mindenki ismeri Magyarországon. A pohárnok kifejezést viszont többen azzal a tétova képzettársítással párosítják, hogy nyilván kihalt tevékenységet takar. Pedig a kettő egy és ugyanazon élő, hagyományosan férfi szakmát jelez. Hazánk Európai Uniós elnökségének idején a sommelier, azaz a bor koordinátori feladatait egy hölgy, Gál Helga látja el.
jan. 6
6:02
Előnyöket jelent számunkra a hármas elnökség (Népszava)
Idén január 1-jétől Magyarország fél évre veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az elnökség a Tanács intézményének irányítását jelenti. Az Európai Bizottságot és a Parlamentet nem befolyásolja, hogy éppen mely állam viszi az elnökséget. Az elnökségi feladatok technikai, szervezési jellegűek, s a Lisszaboni Szerződés életbe lépése óta valamelyest csökkent a soros elnök befolyása.
jan. 6
6:04
Merész célokat fogalmazott meg a magyar elnökség (Népszava)
Magyarország számára a soros uniós elnökségi időszak több szempontból is roppant fontos. Az uniós tagállamok körében általánosan elfogadott nézet, hogy az első soros elnökség egyfajta tűzkeresztség: akkor értjük meg igazán ezt a bonyolult döntéshozatali mechanizmust, ha egyszer már irányítottuk.
jan. 6
6:06
"Üzenem Európának" (Népszava)
Hogyan látják a magyar gyermekek az Európai Uniót és annak jövőjét? Erre kereste a választ a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a soros EU-elnökség alkalmából "Üzenem Európának" címmel meghirdetett közös rajzpályázatán. Magyarország mintegy 1700 általános iskolájának diákjai ceruzával, krétával, illetve filctollal készített rajzaikon keresztül mutatják meg,…
jan. 6
6:08
Sok feladat vár Magyarországra (Népszava)
Interjú Györkös Péterrel, az EU mellett működő magyar képviselet vezetőjével.
jan. 6
6:10
Megnyitja kapuit a CES 2011 (Népszava)
Ma startol Las Vegasban a legnagyobb elektronikai expó, a CES (Consumer Electronic Show), mely január 9-ig várja a látogatókat az Egyesült Államokban. A világvásár minden év elején felvonultatja a szórakoztatóiparban tevékenykedő vállalatok legújabb fejlesztéseit, irányt szabva az adott esztendő uralkodó trendjeinek.
jan. 6
6:12
Hogyan tekintenek az oroszok az új évre? (Népszava)
Könnyű dolguk van az asztrológusoknak: ők mindent tudnak az év várható fejleményeiről, nem úgy, mint az egyszerű halandók. Mi hétköznapi emberek, az eddigi fejleményekből próbáljuk felvázolni magunknak azt a világot, amely idén ránk vár. Aztán vagy igazunk lesz, vagy nem.
jan. 6
6:14
"A jó gasztronómiához minden adottsága megvan hazánknak" (Népszava)
Ruprecht László pályázattal nyerte el az Európai Unió elnöksége idejére a gasztronómiai tanácsadó posztját, amit olyan kihívásnak tart, ami ritkán adatik meg egy 37 esztendős szakács életében.
jan. 6
6:16
A prioritások nem kerülhetnek hátrányba a válságelhárítás miatt (Népszava)
A magyar elnökség idején feltehetően a pénzügyi, válságelhárító kérdések állnak majd a figyelem középpontjában. Vajon lesz e Magyarországnak elég tekintélye ahhoz, hogy megszabja a tárgyalások napirendjét, hogy saját prioritásaink megtárgyalására? Milyen esély van Románia és Bulgária mielőbbi schengeni rendszerhez való csatlakozásának, amikor idén éppen e két ország roma állampolgárai körül…
jan. 6
6:23
Magyar paramilitáris szervezet tagjai "hemzsegnek Erdélyben" (Kitekintő)
Olguţa Vasilescu szociáldemokrata (PSD) szenátor sérelmezte szerdán, hogy a román hatóságok semmit nem tesznek az ellen, hogy Romániában működik egy magyar „paramilitáris és fasiszta” szervezet, amelynek tagjai „hemzsegnek” Erdélyben.
jan. 6
6:36
EBESZ: Minszk állítsa le a független média elleni fellépést (HVG)
Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse Szjarhej Martinav fehérorosz külügyminiszternek írott levelében mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a december 19-i fehérorosz elnökválasztás után - mint fogalmazott - "példátlan erőszak-, megfélemlítési, letartóztatási és üldöztetési hullám" indult újságírók ellen Fehéroroszországban.
jan. 6
6:54
Megölte az anyját egy 10 éves fiú Ohióban (Infostart)
Az ohiói rendőrség őrizetbe vett egy 10 éves kisfiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy 22-es kaliberű puskával agyonlőtte az anyját - jelentették amerikai lapok.
jan. 6
6:57
A benzinkutak ellen szervezkednek a sofőrök (Kitekintő)
Romániában a Yahoo Messengeren kering a felhívás a sofőrök körében, hogy januárban három napig mindenki kerülje el a benzinkutakat, és így szóljanak be a "milliárdos üzemanyagforgalmazóknak" – írja a Manna.ro.
jan. 6
7:12
Hóban elakadt busz vezetőjét tépte szét egy szibériai tigris (HVG)
Megtámadta és halálra marcangolta egy szibériai tigris egy turistabusz vezetőjét Kína északi részén, miközben a jármű rémült utasai végignézték a férfi haláltusáját - jelentette a kínai média.
jan. 6
7:14
Merénylet Maliban a francia nagykövetség előtt (HVG)
A merénylő egy gázpalackot robbantott fel a bamakói diplomáciai képviselet előtt, a detonáció két embert könnyebben megsebesített.
jan. 6
7:15
Komoly botrány készülődik: aggódhat a kormánypárt is (Kitekintő)
Magasrangú horvát és szlovén politikusok korrupciós ügyeiben vizsgálódik a finn Nemzeti Nyomozó Iroda. Ha sikerül bizonyítani a vádakat, egy volt miniszterelnök is rács mögé kerülhet.
jan. 6
7:30
Megválasztották az amerikai képviselőház új elnökét (HVG)
John A. Boehner ohiói képviselőt választották meg szerdán a 112. amerikai kongresszus alakuló ülésén a szövetségi törvényhozás alsóházának 61. elnökévé.
jan. 6
7:48
Bombával fenyegetőzve kísérelt meg eltéríteni egy repülőgépet (MaHu)
Bombával fenyegetőzve kísérelte meg eltéríteni egy török utas szerda este a Turkish Airlines török légitársaság egyik utasszállító repülőgépét, ám a többi utas legyűrte - jelentette a török média biztonsági forrásokra hivatkozva.
jan. 6
8:06
Szöul és Washington óvatosan fogadja Észak-Korea tárgyalási javaslatát (HVG)
Fenntartással reagált Szöul és Washington arra az észak-koreai javaslatra, hogy kezdődjenek feltétel nélküli tárgyalások Dél-Koreával a válság rendezéséről, ismét azt hangsúlyozva, hogy Északot a lépései és nem nyilatkozatai alapján fogják megítélni.
jan. 6
8:06
Robbantásos merénylet történt Maliban a francia nagykövetség előtt (MaHu)
Robbantásos merényletet követett el egy tunéziai férfi szerda este a nyugat-afrikai Mali fővárosában a francia nagykövetség előtt; az elkövetőt elfogták, s a kihallgatáson az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet tagjának mondta magát - közölték rendőrségi forrásból.
jan. 6
8:24
Rosszul megy a Praktikernek (Napi)
jan. 6
8:27
Tisztújítás előtt áll a Magyar Koalíció Pártja (Kitekintő)
Berényi József valószínűleg ismét megpályázza az elnöki tisztséget a tavasszal esedékes tisztújításon. Interjú
jan. 6
8:42
Egy amerikai diplomatával erőszakoskodtak a rendőrök Vietnámban (HVG)
Vietnámi rendőrök erőszakot alkalmaztak egy amerikai diplomatával szemben: földre teperték, majd elvitték az emberi jogokkal foglalkozó tisztségviselőt, amikor éppen találkozni akart egy katolikus pappal, ismert rendszerbírálóval - jelentette csütörtökön a Free Asia rádióadó.
jan. 6
8:44
Az olajkutat működtető cégek hibái vezettek a katasztrófához (HVG)
Az amerikai elnök által kinevezett vizsgálóbizottság szerdán nyilvánosságra hozott végső jelentése szerint az olajkút tulajdonosa, a British Petrol cég nem épített ki megfelelő biztonsági ellenőrző rendszert, és hiányzott a kormányzati felügyelet, illetve szabályozás is.
jan. 6
9:00
Szakadékba zuhant egy autóbusz Indiában: több tucatnyi halott (MaHu)
Szakadékba zuhant egy autóbusz Indiában, és legalább 22 utasa meghalt, további 19 pedig megsérült az észak-indiai Uttarahand szövetségi államban - közölte csütörtökön a rendőrség.
jan. 6
9:06
Vegyi vészhelyzet: tartsanak zárva minden ablakot, ajtót (168 Óra Online)
Felszólították a hatóságok a délnyugat-hollandiai Moerdijk város lakóit szerdán, hogy tartsanak zárva minden ablakot, ajtót, és nem menjenek a szabadba a környék vegyi üzemében kitört tűzvész miatt. A hatóságok szerint nagy a kockázata annak, hogy mérgező anyagot lélegeznek be azok, akik a szabad ég alatt tartózkodnak.
jan. 6
9:18
Több millió hordó kőolajra bukkant a Mol kurd partnere (HVG)
A Világgazdaság értesülései szerint a magyar olajcég kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone Petroleum ismét sikeres kutatási eredményekről számolt be.
jan. 6
9:21
Kiszabadult szudáni fogságából Papp István (Kitekintő)
Három hónapnyi fogság után, egyelőre tisztázatlan körülmények között kiszabadult szudáni fogvatartói kezéből Papp István ezredes, az országban civil szolgálatot végző magyar békefenntartó.
jan. 6
9:42
"Elsüllyed vagy úszik" - Magyarország uniós elnökségéről közöl elemzést a BBC (Népszava)
A magyar uniós elnökség fél évének főbb témáiról, a nemzetközi felzúdulást kiváltó médiatörvényről, és Magyarország megosztottságáról közölt elemzést csütörtökön, a BBC, brit közszolgálati médium internetes oldala. Magyarország hivatalosan csütörtökön veszi át az Európai Unió soros elnökségét.
jan. 6
9:54
Médiatörvény: kevés iránymutatást kaptak a külföldi magyar tudósítók (HVG)
A magyarországi médiatörvény megalkotásának hátteréről írt csütörtöki számában két román napilap. A magyar médiatörvény rendelkezései érvényesek a magyarországi lapok romániai tudósítóira is, ők azonban azt mondják, nem kaptak otthonról instrukciókat.
jan. 6
9:54
A BP és partnerei takarékossága okolható az olajömlésért (Infostart)
A brit BP olajtársaság és partnerei számos olyan költségcsökkentő intézkedést hoztak, amelyek végeredményben hozzájárultak a Deepwater Horizon olajfúró platform felrobbanásához és elsüllyedéséhez a Mexikói-öbölben tavaly áprilisban - ezt állapította meg az amerikai elnök által létrehozott hivatalos vizsgálóbizottság.
jan. 6
10:15
Jó híreket hozott a MOL (Kitekintő)
A MOL egyik partnere, a Gulf Keystone Petroleum tegnapi bejelentése szerint még csinosabb olajkészleteket rejthetnek a kurdisztáni mezők.
jan. 6
10:30
„Elsüllyed vagy úszik”: a magyar uniós elnökségről ír a BBC (HVG)
A magyar uniós elnökség fél évének főbb témáiról, a nemzetközi felzúdulást kiváltó médiatörvényről közölt elemzést csütörtökön a BBC internetes oldala.
jan. 6
10:33
Óriási botrány tört ki a parlamentben (Kitekintő)
Németországban ismét a kommunizmushoz vezető út került a politikai közbeszéd fókuszába, miután a Bundestagban is jelen lévő Die Linke elnökasszonya egy cikkében a marxi vízió megvalósításáról értekezett.
jan. 6
10:35
Kertelés nélkül: Csendes autonomista tendencia (Kitekintő)
Minél több a konfliktus a délszláv térségben, minél inkább félnek az emberek egy újabb háborútól, annál kisebb az autonómia támogatottsága. És fordítva, természetesen.
jan. 6
10:36
Nem mentik, aki nem hajlandó elmenekülni- hatalmas árvíz Ausztráliában (Népszava)
Romolhat a helyzet Ausztrália árvíz sújtotta területein a csütörtökön érkezett heves esőzések miatt - figyelmeztetett a kontinensnyi ország meteorológiai hivatala. A csapadékos idő a hétvégéig is eltarthat. Közben a víz által borított Rockhampton település vezetője bejelentette, hogy a mentőalakulatok többé nem szállítanak élelmiszert a "felelőtlen" lakosoknak, akik a felszólítások ellenére sem…
jan. 6
10:51
Ukrajna szétesőben? Fenyergetőzés: ruszin fegyveres felkelés (nyest.hu)
Ha nem ismeri el Ukrajna a ruszin kisebbséget, akár a fegyveres felkelésre is módot ad a nemzetközi jog, állítja egy ruszin vezető.
jan. 6
11:06
Le Soir: nagyon rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség (HVG)
Nagyon rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség, hiszen napok óta másról sincs szó, mint a magyar médiatörvényről - írta a Le Soir című, balközép-liberális irányultságú, francia nyelvű belga napilap, csütörtöki számában megjelent beszámolójában.
jan. 6
11:06
Hangja húzhatja ki a csávából az aranytorkú hajléktalant (MaHu)
Különleges bariton hangja húzhatja ki a csávából azt az amerikai hajléktalant, aki rövid idő alatt az internet egyik új csillaga lett, és már televízió- és rádióadók érdeklődnek iránta.
jan. 6
11:08
Brüsszeli lap: Magyarországnak el kell oszlatnia a kétségeket (HVG)
A The European Voice című brüsszeli hetilap szerint Magyarországnak el kell oszlatnia a médiatörvénnyel kapcsolatos kételyeket.
jan. 6
11:24
Egy emberöltőnyi börtönt kaphat egy újságíró Ruandában (HVG)
A ruandai igazságszolgáltatás 33 év börtönt kért a Umurabyo című független újság főszerkesztőjére, akit azzal vádolnak, hogy "revizionista" és a "közrendet" megzavaró cikkeket közölt a lapban.
jan. 6
11:26
Tanzánia: halálos áldozatok az ellenzék tüntetésén (HVG)
Arusha központjában szerdán a Chadema több ezer híve gyűlt össze, hogy tiltakozzon Kikwete szerintük csalással elért újraválasztása és kormányzatának korrupciója ellen.
jan. 6
11:27
Etikus szirénahasználat az orosz utakon (Kitekintő)
2011. január 1-től csakis azok a vezetők ülhetnek egy szirénával ellátott jármű volána mögé, akik elvégeznek egy speciális programot az Oktatási Minisztérium szervezésében
jan. 6
11:42
Nem fizetett váltságdíjat Papp Istvánért az ENSZ (HVG)
Nem fizetett váltságdíjat a Szudánban tegnap kiszabadult Papp Istvánért az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó szervezete (UNAMID) – mondta a hvg.hu-nak a szervezet szóvivője, aki szerint a túsz kiszabadítása során erőszakot sem alkalmaztak. Arról nincs információja, hogy ezzel szemben Magyarország fizetett-e a tavaly október 7-én elrabolt magyar férfi kiszabadulásáért.
jan. 6
11:42
H1N1-influenzában halt meg egy német turista Ausztriában (MaHu)
A H1N1-vírus okozta influenzában halt meg egy német turista Ausztriában - közölte egy egészségügyi illetékes.

Keresés