2011. január 5. szerda

jan. 5
6:00
Szlovákiai magyarság a lélektani határ alatt? (Népszava)
Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint elképzelhető, hogy a szlovákiai magyar lakosok száma az idei népszámlálás során kevesebb lesz, mint a tíz évvel ezelőtti mutató volt. Az MKP vezető politikusa a SITA hírügynökségnek nyilatkozva egyebek mellett kifejtette, nem kizárt, hogy az 500 ezres lélektani határt sem éri el a szlovákiai magyarság.
jan. 5
6:02
Brüsszel ébredezik (Népszava)
Az újévi lakossági nyitány után január 6-án lesz a magyar uniós elnökség politikai nyitánya, melynek keretein belül Yves Leterme, belga miniszterelnök átadja az elnökségi zászlót a magyar kormányfőnek a Parlament Kupola csarnokában - mondta tegnap Győri Enikő, uniós ügyekért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján a Külügyminisztériumban.
jan. 5
6:04
Költözködés a Kongresszusban (Népszava)
Barack Obama azt reméli, a republikánus kongresszusi vezetéstől támogatást kap ahhoz, hogy új állásokat teremtsenek az amerikai népnek. Az amerikai elnök, aki hawaii vakációjáról tegnap tért vissza Washingtonba, a 112. Kongresszus eskütétele előtt a revansra készülő republikánusokat emlékeztette: bőven lesz idő a kampányolásra az elnökválasztás évében, 2012-ben.
jan. 5
6:06
Európa saját 170 ezer tibeti buddhistája (nyest.hu)
A tibeti buddhizmus az elmúlt 20 évben Magyarországon is szép számú érdeklődőt és hívet szerzett, de azt talán nem mindenki tudja, hogy Európában már lassan négy évszázada jelen van a tibeti buddhizmus. A Volga Kaszpi-tengeri deltájánál ugyanis 1630 óta egy buddhista mongol nép, a kalmükök laknak.
jan. 5
6:06
Szaúd-Arábia elszakadna az olajtól (Népszava)
Szaúd-Arábia forradalmi újítással próbálja függetleníteni gazdaságát a legfőbb bevételi forrástól, az olajtól. Modern technológiával ellátott elitvárosokat hoz létre, liberálisabb társadalmakkal. E településeken nem az iszlám konzervatív ága, a vahhabizmus lenne az uralkodó. A vállalkozással egymillió új munkahelyet kívánnak létrehozni.
jan. 5
6:54
Obama erős kínai kapcsolatokat akar (HVG)
Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint kedden találkozott Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel, aki Hu Csin-tao kínai elnök washingtoni látogatását készíti elő.
jan. 5
7:12
Kutyák enyhítik a vizsgadrukkot (HVG)
A bostoni Tufts Egyetem kollégiumában nyolc terápiás kutya áll a hallgatók rendelkezésére, akik gyakran szoronganak vizsgáik előtt.
jan. 5
7:30
Tűzpárbaj és ámokfutás egy kínai városban (HVG)
Két rendőr, egy segédrendőr, valamint egy korábbi bűncselekménnyel gyanúsított ember meghalt, hatan pedig megsebesültek egy kelet-kínai lövöldözésben - adta hírül a kínai média szerdán. A hatóság emberei gyilkosság ügyében nyomoztak.
jan. 5
7:30
Nap idézete: kopt nyugalom (Kitekintő)
III. Shenouda kopt pápa, egyiptomi vallási vezető
jan. 5
7:45
Hogyan hallgassuk le a mobiltelefonokat egyszerűen? (nyest.hu)
A hackerkonferencián a biztonsági szakértők egy olyan módszert mutattak be, melynél a lehallgatáshoz viszonylag olcsó eszközök is elegendőek.
jan. 5
7:48
Sikamlós videók miatt röpül a repülőgép-hordozó parancsnoka (MaHu)
Leváltják az amerikai Enterprise nukleáris repülőgép-hordozó parancsnokát, mert néhány évvel ezelőtt sikamlós és meleggyalázó videókat vetíttetett le a hajó belső videohálózatán - közölte kedden Washingtonban a Pentagon egy névtelenséget kérő illetékese.
jan. 5
7:48
Zentai Károly családját feldúlta az újabb fellebbezés (Népszava)
Zentai Károly családját "feldúlta" az ausztrál kormány azon döntése, hogy folytatják a 89 éves, magyar származású férfi elleni jogi eljárást - mondta Zentai fia szerdán az ABC rádiónak adott nyilatkozatában. Az ausztrál belügyminiszter egy nappal korábban nyújtott be fellebbezést a náci háborús bűnnel vádolt férfi kiadatását tiltó bírósági döntés ellen.
jan. 5
8:06
Durván beszóltak a kormánynak (Kitekintő)
Bulgária köztársasági elnöke, Georgi Parvanov felülvizsgálatra visszaküldte a parlamentnek az országgyűlés által decemberben módosított választási törvényt.
jan. 5
8:24
Az EU és az USA helyteleníti a minszki EBESZ-iroda bezáratását (HVG)
Sajnálkozásának adott hangot az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) kedden a minszki kormányzat azon döntése miatt, amelynek értelmében bezáratják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fehéroroszországi irodáját.
jan. 5
8:42
Robbantott a Hyundai és a Kia az USA-ban (Napi)
jan. 5
8:42
Zöld sziget a forgalom közepén (HVG)
Zöld kerületet építenek a római külvárosban. Napenergia, kerékpárút, zéró kibocsátás – szólnak az olasz főváros más részein ismeretlen jelszavak.
jan. 5
8:42
Zöld sziget a forgalom közepén (MaHu)
Zöld kerületet építenek a római külvárosban. Napenergia, kerékpárút, zéró kibocsátás - szólnak az olasz főváros más részein ismeretlen jelszavak.
jan. 5
8:42
Bajuszt akasztott a magyar kormány Brüsszellel (Kitekintő)
Miközben Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti megbeszélést José Manuel Barrosóval, az EU Bizottság elnökével, a magyar miniszterek és államtitkár a biztosokkal fognak tárgyalni. Több biztos a tagállamok és a nemzetközi média nyomására kénytelen lesz magyar ügyeket is napirendre tűzni.
jan. 5
8:42
Levágták a tolvaj kezét a tálibok (Népszava)
Henteskéssel vágták le tálib fegyveresek egy tolvajlással vádolt férfi kezét Pakisztán északnyugati részén - közölte az AFP-vel szerdán a helyi hatóságok egyik, neve elhallgatását kérő illetékese. A férfit az afgán határon fekvő Orakzai körzet Mamozai városának egyik önjelölt tálib bírósága ítélte el, és a büntetés nyilvános végrehajtását több tucatnyi ember nézte végig.
jan. 5
8:44
Közös fellépést sürget a keresztények védelmében a francia külügyminiszter (Népszava)
Közös európai fellépést sürgetett a francia külügyminiszter a Közel-Keleten élő keresztények elleni támadások ügyében. Michele Alliot-Marie kedden közölte a Europe 1 rádióban, hogy néhány nappal az egyiptomi kopt keresztény közösséget ért merénylet után levelet írt Catherine Ashtonnak, amelyben arra kérte az Európai Unió külügyi főképviselőjét, hogy Európa közösen kezelje a problémát.
jan. 5
9:00
Elhunyt az amerikai Patriot rakéták egyik vezető tervezője (HVG)
Kilencvenegy éves korában elhunyt Zdzislaw Starostecki, az amerikai Patriot légvédelmi rakéták egyik vezető tervezője - közölte Starostecki családja. Az idős tervező fia elmondta, hogy apját december 31-én, a floridai Sarasotában érte a halál.
jan. 5
9:00
Nagymama, a fehér bevándorló (Kitekintő)
Történet az "átkosból", Szocimagyarországról. Illúziók, politika, rejtély és árulás. Happy end nincs.
jan. 5
9:00
Szigorúan titkos ukrán uránszállítmányt felügyeltek az amerikaiak (Népszava)
Az elmúlt napokban két atombombára elegendő magasan dúsított uránt szállítottak Ukrajnából Oroszországba, az amerikaiak szigorú ellenőrzése mellett - jelentette az UNIAN, az amerikai Fox News televíziós társaságra hivatkozva. A hasadóanyag a lehető legnagyobb titoktartás mellett, kémfilmekbe illő módon jutott el az orosz fogadóállomásra.
jan. 5
9:02
Sokan meghaltak a fülöp-szigeteki áradásokban (HVG)
Huszonöten meghaltak a Fülöp-szigeteket a múlt hónap vége óta sújtó, heves esőzések okozta áradásokban - közölték szerdán a délkelet-ázsiai ország hatóságai.
jan. 5
9:18
Ausztrál árvizek: duplájára nőtt az árvíz által körülzárt városok számra (HVG)
Két nap leforgása alatt majdnem a duplájára nőtt az árvíz által körülzárt városok száma az északkelet-ausztráliai Queensland szövetségi államban, és a lakosok felkészülnek arra, hogy a várható újabb heves esők miatt tovább fog emelkedni a folyók vízszintje.
jan. 5
9:18
Késelőt végeztek ki egy teheráni főtéren (Népszava)
Kivégezték szerdán Iránban azt a férfit, akit egy Teheránban elkövetett októberi gyilkosság miatt ítéltek halálra - közölte az IRNA iráni hírügynökség. Az elítélt a vád szerint az iráni főváros egyik forgalmas terén késelt halálra egy Mohammad Reza nevű férfit.
jan. 5
9:36
Elveszíti-e állampolgárságát a magyar pártelnök? (Kitekintő)
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke hétfőn benyújtotta magyar állampolgársági kérelmét Magyarország pozsonyi konzulátusán.
jan. 5
9:36
Rendőröket öltek a kirgiz fővárosban (Népszava)
Álarcos fegyveresek támadtak kedd este rendőrökre Kirgizisztán fővárosában, megölve a hatóság három emberét - közölte a biskeki rendőrség szóvivője szerdán. A beszámoló szerint a rendőrök éppen személyazonosság-ellenőrzést végeztek egy szálloda vendégei körében, amikor az elkövetők kalasnyikovokkal tüzet nyitottak rájuk.
jan. 5
9:54
MOL, ING: különös házasság (Kitekintő)
Lehívta vételi opcióját a MOL az ING-vel szemben, amelynek értelmében az ING-nél parkoló 5.220.000 darab MOL-részvény tekintetében pénzügyi elszámolást tartottak a felek.
jan. 5
9:54
Kitálal az ünnepelt művész: "Anyám náci volt" (168 Óra Online)
Eldar Einarson, a hatvanhárom éves norvég filmes, rendező, író, producer karrierje nem akárhogyan alakult. Tizenöt évesen hajósinasnak állt, másodgépészi vizsgát tett, majd négy esztendő múltán odahagyta a tengert, a színház és a film felé fordult, utóbb meg írni kezdett. GARAM KATALIN a magyar kötődéseiről is kérdezte.
jan. 5
10:12
Nagyobbra rajzolták Észtországot az új euróérméken (HVG)
Az európai fizetőeszköz bevezetésének első napján Szergej Szeregyenko, Észtország orosz ombudsmanja értesítette Jurij Merzljakovot, Moszkva tallinni nagykövetét, hogy az új pénzérmén az orosz érdekeket súlyosan sértő módon szerepel a kis ország térképe. A hivatalosan Oroszországhoz tartozó pecsorai és Narván túli régiókat ugyanis észt felségterületnek tüntették fel.
jan. 5
10:30
Megbukhat a magyar EU-elnökség? (Kitekintő)
Példátlan össztűz alá került Magyarország az EU-elnökség első napjaiban, de vajon van-e jelentősége a mostani kardcsörtetésnek?
jan. 5
10:30
Keresztények célkeresztben (Népszava)
Az egész világot megdöbbentették a szombat éjjeli, szilveszteri miséről távozó egyiptomi keresztények elleni bombatámadás képei. Az alexandriai Két Szent templomnál hajnali fél egy körül robbantott egy öngyilkos merénylő, megölve 21, és megsebesítve 79 embert- köztük nyolc muszlimot és négy rendőrt, akik a hívőkre vigyáztak.
jan. 5
10:30
Wikileaks-böngésző alkalmazások okostelefonokra (nyest.hu)
Az iPhone felhasználók Steve Jobs jóvoltából nem szórakozhatnak az amerikai külképviseletek szaftos jelentésein, míg az androidos közösség tucatnyi Wikileaks app közül vállogathat. Ezek a programok a nagy testvér hírében álló Google a hivatalos alkalmazás boltjából is elérhetőek.
jan. 5
10:48
Híres amerikai nagykövetre vágyik Chávez (HVG)
Hugo Chávez venezuelai elnök üdvözölte Washington bejelentését, miszerint Larry Palmer helyett új személyt nevez ki a caracasi képviseletének élére, majd viccesen megjegyezte: nem bánná, ha olyan emberre esne a választás, akit ő is ismer és kedvel, ilyen például Oliver Stone vagy Sean Penn.
jan. 5
10:48
Ikreknek születtek - egy év különbséggel (MaHu)
Egy év különbséggel - más esztendőben, más hónapban, más napon - született ikerpár az Egyesült Államokban: nem a szülés húzódott el nagyon, hanem éppen szilveszter éjén történt.
jan. 5
11:06
Ipsos: "2011 jobb év lesz, mint a tavalyi" (Infostart)
A gazdasági válság és recesszió sújtotta 2010 után, derűs várakozással tekintenek a fogyasztók az újesztendő elé - derült ki a Reuters megbízásából készített nemzetközi felmérésből. Az Ipsos kutatásában résztvevő 18 ezer válaszadó több mint kétharmada szerint 2011 jobb év lesz, mint a tavalyi.
jan. 5
11:06
Megint a médiatörvényen köszörülik: "Magyarországnak súlyos problémái lehetnek" (MaHu)
A magyar médiatörvényt bírálta Dirk Sterckx belga liberális európai parlamenti képviselő a Le Soir című, francia nyelvű brüsszeli lap szerdai számában megjelent interjújában.
jan. 5
11:06
Rázós út vár az amerikai gazdaságra (Kitekintő)
Nem kaptak érdemi támogatást a tegnap megjelent FED-jegyzőkönyvben a piaci szereplők, a jegybank grémiuma ugyanis változatlanul vegyes víziókat vázolt a jövőre nézve.
jan. 5
11:06
Varsó visszakéri a lezuhant elnöki repülőgép roncsait (Népszava)
Lengyelország oroszországi nagykövete arra szólította fel szerdán Moszkvát, hogy a lehető legrövidebb időn belül szolgáltassa vissza Varsónak a tavaly áprilisban lezuhant elnöki repülőgép roncsait. "Elvárjuk, hogy a repülőgép maradványait juttassák vissza Lengyelországba, ha a nyomozásban nincs rájuk további szükség."-mondta.
jan. 5
11:24
Sme: Nevetséges Magyarország (HVG)
Nevetséges Magyarország címmel közöl írást a külföldi magyarok kettős állampolgárságáról a Sme című szlovák liberális napilap szerdán.
jan. 5
11:24
Ipsos: a megkérdezettek fele optimista 2011-et illetően (Népszava)
Pozitívak a fogyasztói várakozások a 2011-es évre nézve az Ipsos nemzetközi felmérése szerint. A 18 ezer válaszadó több mint kétharmada szerint az idei év jobb lesz mint 2010. A legnépszerűbb újévi fogadalmak között szerepel a több pénz keresése, a több megtakarítás, illetve a személyes vagy családi költségvetés hatékonyabb irányítása.
jan. 5
11:42
A Wall Street Journal az EU-elnökség csökkenő súlyáról (HVG)
Az EU félévente változó országelnökségének csökkenő súlyáról szóló írás jelent meg a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap Európával foglalkozó rovatának egyik blogbejegyzéseként.
jan. 5
11:42
A börtön sem állíthatja meg Timosenkót (Kitekintő)
Julija Timosenko, a Batykivscsina volt vezetője a BBC ukrajnai szolgálatának adott interjújában elmondta, hogy  nem tartja kizártnak, hogy rács mögé kerül.
jan. 5
12:00
A tetthelyen végezték ki a bűnöst (HVG)
A tetthelyen végeztek ki egy emberölésben bűnösnek talált férfit Iránban szerdán. A 31 éves férfit Teherán északi részén akasztották fel - jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség.
jan. 5
12:00
Ott az n-betűs szó: cenzúrázni készülnek Huckleberry Finnt Amerikában (MaHu)
Mark Twain klasszikusa, a Huckleberry Finn hamarosan cenzúrázott verzióban jelenik meg az Egyesült Államokban: a rasszistának minősülő "nigger" szót rabszolgára (slave) cserélik, és más, kisebb változtatásokat is eszközölnek.
jan. 5
12:00
Lengyelek: itt az idő a kamatemelésre (Kitekintő)
Egy nap alatt nagyot fordult a világ, hiszen a hét elején a lengyel jegybank monetáris tanácsának egyik tagja (Kazmierczak) még azt pedzegette, hogy nem sürgős megindítani a kamatemeléseket, miközben tegnap a jegybank elnöke (Belka) határozottan a monetáris szigorítás mellett állt ki.
jan. 5
12:18
Megosztja a magyar állampolgárság igénylése a román és magyar politikusokat is (HVG)
Román politikusok mellett a Magyar Polgári Párt is kampányfogásnak nevezte, hogy több romániai magyar politikus is elsőként igényelt magyar állampolgárságot.
jan. 5
12:18
Az SME szerint Magyarország nevetséges (MaHu)
Nevetséges Magyarország címmel közöl írást a külföldi magyarok kettős állampolgárságáról a Sme című szlovák liberális napilap szerdán.
jan. 5
12:36
INA: újabb epizód a szappanoperában (Kitekintő)
Horvát lapértesülések szerint a helyi nyugdíjalapok már az INA 3,4%-án csücsülnek, amely jelentős pakett, hiszen a teljes közkézhányad 8,1%-ra rúg.

Keresés