2013. december 1. vasárnap

dec. 1
7:12
Tesztelik az orosz robotasztronautát (168 Óra Online)
A Moszkva mellett fekvő csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző-központban bemutatták a SAR-401-es orosz humanoid robotot, amelyet október óta tesztelnek. A tervek szerint néhány éven belül a Nemzetközi Űrállomáson segédkezhet a NASA fejlesztette Robonauta mellett.
dec. 1
12:09
A NASA növényt fog termeszteni a Holdon (168 Óra Online)
Bazsalikom-, fehérrépa- és zsázsanövesztésre készül a Holdon az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy 2015-ös misszió keretében.
dec. 1
17:39
Így próbált 120 évig élni az észak-koreai diktátor (168 Óra Online)
Százhúsz évig akart élni Kim Ir Szen, Észak-Korea örök elnöke, ezért 1977-ben orvoscsoportot bízott meg azzal, hogy kidolgozzák az ezzel kapcsolatos ütemtervet. A programról egykori személyi orvosa, az 1992-ben emigrált dr. Kim Szojon mesél nemrég megjelent könyvében – írja az Index.
dec. 1
19:24
Elindult a Holdra a kínai űrszonda (Infostart)
Sikeresen útnak indították a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal majd leszáll a Holdon - jelentették helyi idő szerint hétfőn kora hajnalban a Szecsuan tartományi Hszicsang űrközpontból.

2013. december 2. hétfő

dec. 2
6:18
Teljesen eltűnt az üstökös (168 Óra Online)
Sajnos a legutóbbi képek alapján szinte semmi remény nincs arra, hogy láthassuk a poraiból feltámadt, de aztán valószínűleg végleg elenyésző üstököst.
dec. 2
12:21
Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon (168 Óra Online)
Leesett a szomszédos épület vakolatrétege is. A kárt hétfőn méri fel a nápolyi műemlékvédelmi és régészeti felügyelet. A helyreállítást december közepén kezdik meg – jelentették az olasz napilapok.
dec. 2
20:33
Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon (Infostart)
Az eső újabb falat mosott el a pompeji ásatásokon. Ezúttal a Via Stabiana utca egyik üzlethelyiségének oldalsó fala omlott le a vasárnapi heves esőzésben.

2013. december 3. kedd

dec. 3
6:21
Bonyolult küldetésen a kínai Holdistennő (Infostart)
Eddig csak a volt Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak sikerült űrszondát küldenie a Hold felszínére. Most sikeresen útnak indították és pályára állították a Holdistennő-3 elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint leszáll majd a bolygón. Erre december közepén kerülhet sor.
dec. 3
12:00
Ebben különbözik a férfi és a női agy (Infostart)
A női és a férfi agy sejtjei nem egyformán kapcsolódnak egymáshoz - állapította meg egy amerikai tanulmány.
dec. 3
18:36
Újra a régi (168 Óra Online)
A Lajos utca végén, háttal a Dunának áll egy klasszicista építmény. Hat korinthoszi oszlopával, timpanonos előcsarnokával kisebb reformkori palotára hajaz, de beúszik a Deák téri evangélikus templom képe is. Ám ha az ember kicsit hunyorít, s az ég felé emeli fejét, kettős kőtáblát lát a kereszt helyén. A márványon héber betűkkel a tízparancsolat. A homlokzati frízen szintén ószövetségi a felirat:…

2013. december 4. szerda

dec. 4
8:12
A kardszárnyú delfin hallás után is vadászik? (Infostart)
A kardszárnyú delfin valószínűleg hallás után is tud vadászni - állapították meg brit biológusok, akik az Amerikai Akusztikai Társaság (ASA) San Franciscó-i konferenciáján ismertették kutatásuk eredményét.
dec. 4
8:14
Föld körüli pályára állította első műholdját a SpaceX magánvállalat (Infostart)
Sikeresen Föld körüli pályára állította első távközlési műholdját a Space Exploration Technologies (SpaceX) amerikai magánvállalat.

2013. december 5. csütörtök

dec. 5
8:54
Pálinkás József: az MTA doktora cím teljesítmény és tekintély a tudományban (Infostart)
Magyarországon ma a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora cím hitelesen bizonyítja, hogy birtokosa a tudományban értéket hozott létre, és aktív résztvevője a tudományos életnek - emelte ki Pálinkás József, az MTA elnöke azon a szerdai ünnepségen, amelyen 92 kutató vehette át a cím megszerzéséről szóló oklevelet. Az akadémiai doktorok száma velük 2792-re bővült.
dec. 5
8:55
Házakat rongáltak meg a visszahulló Jáde nyúl darabjai (168 Óra Online)
Két házat is megrongáltak Kínában azok a rakétaalkatrészek, amik az ország első holdjáróját szállító rakéta fellövésekor zuhantak vissza a felszínre. A szecsuáni házak tulajdonosai 1800 és 1000 dollár közötti összegnek megfelelő jüant (220-400 ezer forint) kaptak kártérítésként, és szerencsére senki sem sérült meg.
dec. 5
8:56
Négyszázezer éves ember DNS-ét sikerült rekonstruálni (Infostart)
Négyszázezer éves ember DNS-ét sikerült rekonstruálni egy spanyol barlangban talált csont alapján. Az egyedülálló genetikai eljárás segítségével a távolabbi múltban követhetjük őseink nyomát.
dec. 5
17:09
Grönland felől érkezik az óriásvihar (168 Óra Online)
Ítéletidő lehet Németországban: 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökések várhatók, az orkán az ország kétharmadát érinti. Hamburgban magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962-es vihardagály idején.
dec. 5
22:06
Angkor megóvásáról és helyreállításáról tanácskoznak több mint 30 ország képviselői (Infostart)
Több mint 30 ország régészei, kulturális szakértői és illetékesei kezdtek csütörtökön tanácskozást Kambodzsában az ősi khmer romváros, Angkor megóvásának és helyreállításának további terveiről.

2013. december 6. péntek

dec. 6
16:48
Amerikai professzor kapta a Debrecen Díjat (168 Óra Online)
Donald M. Bers amerikai professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést. A rangos elismerést Fülesdi Béla egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke adta át pénteken.
dec. 6
21:21
Embert nehezen fertőz a H7N9-es madárinfluenza-vírus egy kutatás szerint (Infostart)
Embert nehezen fertőz meg a H7N9 madárinfluenza-vírus, csak a szárnyasok között terjed könnyen - derült ki egy amerikai kutatásból.

2013. december 7. szombat

dec. 7
6:33
Naponta fejenként mintegy 300 forinttal drágább az egészséges táplálkozás (Infostart)
Naponta fejenként mintegy 1,5 dollárral (330 forint), évente 550 dollárral (120 ezer forint) drágább az egészséges, zöldségben és gyümölcsben bővelkedő táplálkozás egy friss amerikai tanulmány szerint.
dec. 7
6:51
Egy új kutatás szerint az agyi kapcsolódás problémája okozhatja a diszlexiát (Infostart)
Két agyi régió közötti kapcsolódási hiba okozhatja a diszlexiát egy tanulmány szerint, amely új megvilágításban vizsgálja a világ népességének 10 százalékát érintő, olvasási és nyelvértési nehézséggel járó részképességzavart.
dec. 7
7:45
Kétséges a D-vitamin betegségmegelőző hatása egy tanulmány szerint (Infostart)
Kétséges, hogy a nagy dózisú D-vitaminos táplálék-kiegészítőkkel megelőzhetők az olyan betegségek, mint a rák vagy a cukorbetegség - állapította meg egy francia tanulmány.
dec. 7
20:00
Több lesz a célzott kibertámadás (Infostart)
Veszélyesebbé vált a kibertér: 2014-ben növekedni fog a célzott támadások száma és aránya, ezért a felhasználóknak tudatos, proaktív védekező magatartást kell elsajátítaniuk - mondta el Szergej Novikov, a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat globális kutatócsoportjának igazgatóhelyettese az MTI-nek Budapesten adott exkluzív interjúban.

2013. december 8. vasárnap

dec. 8
6:12
Régóta vitatott kérdésre kaptak választ a csillagászok (168 Óra Online)
Komoly tudósok évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy elpusztíthatók-e a fekete lyukak. Mostanra kiderült, hogy egy csak elméletben létező anyag felhasználásával megoldható a dolog, de ennek a hatékonysága olyan csekély, hogy megpróbálni sem érdemes. És amúgy sem jutnánk el odáig.
dec. 8
15:18
Átrepült az Egyenlítőn a jeladós fehér gólya (Infostart)
Átrepülte az Egyenlítőt és Kenya déli részén tartózkodik a Nógrád megyei Nemti község közelében 2012 augusztusában jeladóval ellátott, Zagyva nevű fehér gólya - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora vasárnap az MTI-t.
dec. 8
15:33
Dél-Afrikáig is eljuthat Zagyva (168 Óra Online)
Átrepülte az Egyenlítőt és Kenya déli részén tartózkodik a Nógrád megyei Nemti község közelében 2012 augusztusában jeladóval ellátott, Zagyva nevű fehér gólya – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora vasárnap az MTI-t.

2013. december 10. kedd

dec. 10
7:48
Jóval halálosabb a légszennyezettség, mint eddig gondoltuk (Infostart)
A légszennyezettségnek való tartós kitettség még akkor is növeli a halálozás kockázatát, ha a szennyezettség mértéke az európai uniós egészségügyi határérték alatt van - derült ki az Utrechti Egyetem által vezetett vizsgálatból.
dec. 10
7:49
Felbecsülhetetlen leletre bukkantak a régészek (168 Óra Online)
Kerti szökőkúttal díszített gazdag kúria maradványait tárták fel régészek az Izrael középső részén fekvő Rámlában.
dec. 10
7:50
A Mars ősi tavában fedezték fel az élet feltételeinek nyomait (Infostart)
A Mars egy ősi tavában egykor léteztek az élethez szükséges elemek, ám a hajdani életnek semmiféle nyoma sincsen - állapították meg nemzetközi kutatócsoportok a Curiosity Mars-szonda adatainak elemzése során.
dec. 10
11:06
A magyar külügy számítógépes rendszerébe is betörtek kínai hackerek (168 Óra Online)
Különböző európai országok, köztük Magyarország Külügyminisztériumának számítógépes rendszerébe is betörtek kínai hackerek – írta internetes oldalán a kaliforniai Fireeye kiberbiztonsági cég jelentésére hivatkozva a The International New York Times (INYT) kedden. A cikk kedden megjelent az INYT-t kiadó amerikai lapban, a The New York Timesban is.
dec. 10
20:24
Döntően 1989 feldolgozására koncentrál a rendszerváltás történetét kutató intézet (Infostart)
A jövő év 1989 jegyében telik majd, ezért elsősorban a huszonöt évvel ezelőtti események feldolgozására koncentrál a fél éve működő Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum - mondta az intézet főigazgatója kedden.
dec. 10
20:27
Új üvegházhatású gázt azonosítottak a légkörben – nincs, ami megsemmisítené (168 Óra Online)
Új, hosszú életű, konszolidált üvegházhatású gázt (LLGHG) azonosítottak a légkörben a Torontói Egyetem kémiai tanszékének kutatói: a perfluortributilamin (PFTBA) az, amely a legnagyobb hatással van a globális felmelegedésre a légkörbe jutó eddig ismert üvegházhatású gázok közül.

2013. december 11. szerda

dec. 11
6:00
Itt van a Föld leghidegebb pontja (Infostart)
Műholdas mérésekkel azonosították a Föld leghidegebb pontját: a mínusz 93,2 Celsius-fok hőmérsékletet az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán, 3900 méter magasan mérték.
dec. 11
12:54
Hivatalosan is halottnak nyilvánították az ISON üstököst (Infostart)
Egy tudományos konferencián a Nap izzó felszínével való túl közeli találkozást nevezték meg az égitest végzeteként.

2013. december 12. csütörtök

dec. 12
6:33
Megdőlt a hideg világrekordja (168 Óra Online)
A NASA Landsat–8 nevű műholdja szerint az Antarktisz keleti részén, egy több száz kilométer hosszan húzódó hátság mentén van a Föld leghidegebb területe. A 2003 és 2013 között gyűjtött adatok elemzése alapján 2010. augusztus 10-én -93,2 Celsius-fok volt, ez pedig négy fokkal hidegebb, mint a korábbi rekord, amit a Vosztok kutatóállomáson mértek, a hátságtól amúgy nem messze, 1983-ban. A…
dec. 12
8:42
Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszere (Infostart)
Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszere szerdán, de a Föld körül keringő állomáson tartózkodó hat űrhajóst nem fenyegeti veszély - jelentette be az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA).
dec. 12
15:36
A rák okozta halálozások száma drámaian emelkedett a világon 2012-ben (Infostart)
A rák okozta halálozások száma 8,2 millióra emelkedett a világon 2012-ben, és drámaian nőtt a mellrákos megbetegedések száma - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) jelentéséből.
dec. 12
15:38
A Szent Margit Gimnázium diákjaié a legjobb láncreakció (Infostart)
A budapesti Szent Margit Gimnázium Indukció Tudományos Diákkör csapata építette meg a legjobb, 24 kémiai és fizikai reakciót összekapcsoló gépezetet a Láncreakció elnevezésű tudományos versenyben.
dec. 12
15:54
Az antialkoholisták korábban halnak (168 Óra Online)
Egy most megjelent tanulmány azt állítja, hogy akik rendszeresen isznak alkoholt, kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik soha életükben nem ittak alkoholt. A Time-ban megjelent cikk szerint az absztinencia tehát károsabb, mint a rendszeres ivás.
dec. 12
18:54
A jó iskolai teljesítmény titka (Infostart)
Genetikai hatás magyarázza az iskolai vizsgaeredmények közötti különbségeket - állapították meg brit kutatók ikervizsgálatok nyomán.

2013. december 13. péntek

dec. 13
19:57
James Bond hármas kategóriájú alkoholista volt, nem szuper ügynök (168 Óra Online)
James Bond nemhogy a világot nem tudta volna rendszeres időközönként megmenteni, de „a lábán sem tudott volna megállni” annyi alkoholtól, amennyit Ian Fleming, a Bond-regényfolyam szerzője Őfelsége leghíresebb titkos ügynökével megitatott – erre a következtetésre jutott két brit orvos szakértő.
dec. 13
21:54
Rejtett kódot fedeztek fel az emberi DNS-ben amerikai tudósok (Infostart)
Az emberi genetikai kód két különböző "nyelven" íródott.

2013. december 14. szombat

dec. 14
14:42
Az iráni majmok második űrutazása is sikeres volt (Infostart)
Irán közölte szombaton, hogy másodjára is sikerrel küldött fel a világűrbe egy majmot, és épségben vissza is hozta a Földre.
dec. 14
15:15
Leszállt a Holdra a kínai űrszonda (Infostart)
Sikeresen leszállt a Holdra szombaton a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszonda a magával vitt, Jáde nyúl nevű holdjáró robottal a kínai média jelentése szerint.
dec. 14
15:45
Leszállt a Holdra a kínai űrszonda (168 Óra Online)
Sikeresen leszállt a Holdra szombaton a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszonda a magával vitt, Jáde nyúl nevű holdjáró robottal a kínai média jelentése szerint.

2013. december 15. vasárnap

dec. 15
6:36
Kínai űrszonda landolt a Holdon (168 Óra Online)
Kína a sikeres landolással közelebb jutott hosszabb távú tervéhez, az emberrel megvalósuló holdutazáshoz. A három szakaszra osztott program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be, majd 2024 körül mindezt követné a kínai űrhajós Holdra szállása.
dec. 15
11:00
Irán ismét majmot küldött az űrbe – és vissza is hozta (168 Óra Online)
Irán közölte szombaton, hogy másodszor is sikerrel küldött fel majmot a világűrbe, és épségben vissza is hozta a Földre.
dec. 15
16:30
Íme a demencia ellenszerei (168 Óra Online)
A rendszeres mozgással lehet a leghatékonyabb megelőzni a demenciát – derül ki a Cardiffi Egyetem 35 éve folyó kutatásából.

2013. december 16. hétfő

dec. 16
15:03
A tudósok is meglepődtek az eredményen (168 Óra Online)
Miniatűr, kezdetleges, egy öthetes embrióéhoz hasonló vesét növesztettek őssejtből ausztrál tudósok. Azt remélik, hogy a segítségével tesztelhetik az új gyógyszerek biztonságát és a vesebetegek gyógyítására is jobb kezeléseket dolgozhatnak ki.
dec. 16
19:27
Végzetes lehet a kutyák függősége (168 Óra Online)
Függőséget okozhat az óriásvarangy tudatmódosító hatású, egyben mérgező váladéka kutyáknál – hívták fel a figyelmet állatorvosok Queenslandben, Ausztrália északkeleti részén, ahol elterjedt a varangyféle.

Keresés