2013. december 1. vasárnap

dec. 1
3:51
Nemzetközi kutatások a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (MaHu)
Nemzetközi jelentőségű tudományos kutatásokat végeznek európai uniós források felhasználásával a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
dec. 1
6:51
Bűnbak minden időben - könyvbemutató az állambiztonsági levéltárban (MaHu)
A Bűnbak minden időben című történészek, szociálpszichológusok és más tudományágak képviselőnek közreműködésével készült tanulmánykötetet mutatják be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában hétfőn.
dec. 1
7:12
Tesztelik az orosz robotasztronautát (168 Óra Online)
A Moszkva mellett fekvő csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző-központban bemutatták a SAR-401-es orosz humanoid robotot, amelyet október óta tesztelnek. A tervek szerint néhány éven belül a Nemzetközi Űrállomáson segédkezhet a NASA fejlesztette Robonauta mellett.
dec. 1
9:15
Megremegett a föld - Erdősmecske közelében volt az epicentrum (MaHu)
A katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete Versendről, Szellőről, Szederkényből, Babarcról és Belvárdgyuláról kapott bejelentést, miszerint az ottani lakosság tíz másodpercig tartó rezgést észlelt.
dec. 1
12:09
A NASA növényt fog termeszteni a Holdon (168 Óra Online)
Bazsalikom-, fehérrépa- és zsázsanövesztésre készül a Holdon az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy 2015-ös misszió keretében.
dec. 1
16:24
Úton van a Mars felé az indiai űrszonda (MaHu)
Vasárnap elhagyta Föld körüli pályáját és úton van a vörös bolygó felé vezető 680 millió kilométeres úton az első indiai Mars-szonda, a Mangaljaan.
dec. 1
16:30
Erdély elvész a román nemzeti ünnepen (Múlt-kor)
Erdélyt már jó másfél évvel Trianon előtt elveszítette a magyar állam, amikor 1918. december 1-jén a Román Nemzeti Tanács kinyilvánította Erdély elszakadását Magyarországtól és csatlakozását a Román Királysághoz.
dec. 1
17:39
Így próbált 120 évig élni az észak-koreai diktátor (168 Óra Online)
Százhúsz évig akart élni Kim Ir Szen, Észak-Korea örök elnöke, ezért 1977-ben orvoscsoportot bízott meg azzal, hogy kidolgozzák az ezzel kapcsolatos ütemtervet. A programról egykori személyi orvosa, az 1992-ben emigrált dr. Kim Szojon mesél nemrég megjelent könyvében – írja az Index.
dec. 1
19:24
Elindult a Holdra a kínai űrszonda (Infostart)
Sikeresen útnak indították a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal majd leszáll a Holdon - jelentették helyi idő szerint hétfőn kora hajnalban a Szecsuan tartományi Hszicsang űrközpontból.
dec. 1
19:24
Órák kérdése, és Kína beveszi a Holdat (MaHu)
Sikeresen útnak indították a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal majd leszáll a Holdon.
dec. 1
19:45
Októberben tovább nőtt a digitálisan tévézők száma - 2013-12-01 19:00:02 (sat.hu)
Októberben, az NMHH gyorsjelentésében szereplő szolgáltatók előfizetőinek 67,1 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.
dec. 1
22:42
Kutyák ugatnak, emberszabásúak beszélnek, szerkezetek táncolnak - fura múzeum Madridban (MaHu)
Alapítói szerint Európa legnagyobb robotgyűjteménye látható a minap Madridban megnyílt múzeumban. Videó!

2013. december 2. hétfő

dec. 2
5:15
Az öt legrosszabb tudományos elfoglaltság (nyest.hu)
Gyűjtene adatot illegális afrikai húspiacon? Megfürdene a Hepatitis-tóban? Esetleg fölboncolna egy halott jávorszarvast? Netán lemenne a metró alagútjába? Vagy szereti az ágyi poloskákat? – Ha nem, ne ezeket a foglalkozásokat válassza!
dec. 2
6:18
Teljesen eltűnt az üstökös (168 Óra Online)
Sajnos a legutóbbi képek alapján szinte semmi remény nincs arra, hogy láthassuk a poraiból feltámadt, de aztán valószínűleg végleg elenyésző üstököst.
dec. 2
8:24
Dívák és díványok (nyest.hu)
Olvasónk azt kérdezte, hogy összefügg-e a „díva” és a „dívány” szó. Utánanéztünk...
dec. 2
9:18
Feltárhatja titkait az olvashatatlan pergamen (Múlt-kor)
Megoldódhat a nyelve az évszázadok óta olvashatatlan Bressingham-tekercsnek, állítják brit kutatók, akik háromdimenziós technikával gyakorlatilag virtuálisan akarják kinyitni a pergament, amely a 15. századi falu életének titkaiba engedne bepillantást.
dec. 2
10:21
80 éves Magyarország legmagasabb építménye (Múlt-kor)
Nyolcvan éve, 1933. december 2-án avatták fel a Csepel-szigeti Lakihegyen a szivar alakú országos rádióadót, amely ma is Magyarország legmagasabb építménye.
dec. 2
10:23
Magyarok ásnak a thébai nekropoliszban (Múlt-kor)
Vélhetően az egyiptomi Újbirodalom előkelőinek eddig feltáratlan sírjainak kutatásába kezdtek magyar régészek Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyiptológiai tanszékvezetője irányításával a thébai nekropolisz területén.
dec. 2
10:36
Íme a Kepler második elsõ fénye (csillagászat.hu)
A Kepler-ûrtávcsõmûködésképtelenségérõl szóló hírek erõsen eltúlzottak: atervezõi és mûködtetõi kidolgozták az új, K2-nek nevezettküldetés részleteit, és már az ûrtávcsõ új elsõ felvételeis megérkezett.
dec. 2
11:24
Mengele második élete (Múlt-kor)
Miután a holokausztot követő felelősségre vonásokat és kivégzéseket sértetlenül elkerülte, 1979-ben, több mint harminc évvel a nácizmus összeomlása után távozott az élők sorából Josef Mengele – anélkül, hogy akár egy napot is börtönben töltött volna.
dec. 2
12:21
Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon (168 Óra Online)
Leesett a szomszédos épület vakolatrétege is. A kárt hétfőn méri fel a nápolyi műemlékvédelmi és régészeti felügyelet. A helyreállítást december közepén kezdik meg – jelentették az olasz napilapok.
dec. 2
12:27
Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon (Múlt-kor)
Az eső újabb falat mosott el a pompeji ásatásokon. Ezúttal a Via Stabiana utca egyik üzlethelységének oldalsó fala omlott le a vasárnapi heves esőzésben.
dec. 2
12:36
Itt a december, itt az új BerryBlog! (BerryBlog)
Ismét eltelt egy év, és bár még nincs vége a decembernek, az év utolsó hónapjának a kezdete mindig is fontos momentum volt itt a BerryBlogon, az első, egyben legnagyobb magyar nyelvű, BlackBerrykkel foglalkozó blogon. Három évvel ezelőtt, 2010. december 1-jén indult a blog, azóta rengeteg minden történt a BlackBerry háza táján, melyről eddig csaknem 1600 posztban számoltunk be nektek. Többször is…
dec. 2
13:30
10 tény Al Caponéről (Múlt-kor)
dec. 2
15:36
Az eddig ismert legrégebbi maja freskót fedezték fel (Múlt-kor)
Spanyol és guatemalai régészek a belizei határhoz közel egy új freskót fedeztek fel, amelyet a szokásos eljárástól eltérően nedves vakolatra vittek fel a maják. A kutatók szerint ez az eddig ismert legrégebbi falfestmény, ugyanis az i. sz. 8. században készült.
dec. 2
15:45
Brutális áron a Z10 a Telekomnál! (BerryBlog)
Gőzerővel beindult a karácsonyi bevásárlási szezon, ilyenkor minden kereskedő akciózik, leporolja az adventi naptárat és kisöpri a készleteket. A Telekom (korábban T-Mobile) is így tesz, a szolgáltató a BlackBerryvel karöltve elképesztő akciót hirdetett a kanadaiak első BB10-es okostelefonjára, a BlackBerry Z10-re. Gyorsan a lényeg: a telefon, amiért alig pár hónapja még több mint százezer…
dec. 2
16:36
Már 40 éve is gyárthattak volna városi dzsipet Csehszlovákiában (Múlt-kor)
Már a múlt évszázad hetvenes éveiben sport-haszongépjárműveket, (SUV) ismertebb megnevezésükön városi terepjárókat gyárthattak volna a volt Csehszlovákiában, ám a terveket lesöpörte az asztalról az akkori kommunista pártvezetés.
dec. 2
19:54
A Netflixnek nagy tervei vannak - 2013-12-02 19:21:19 (sat.hu)
Az online videókölcsönző óriás, a Netflix Ultra HD-val bővíti kínálatát 2014-ben, a legújabb mozifilmeket pedig már a megjelenés napján elérhetővé teszi majd tervei szerint.
dec. 2
20:33
Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon (Infostart)
Az eső újabb falat mosott el a pompeji ásatásokon. Ezúttal a Via Stabiana utca egyik üzlethelyiségének oldalsó fala omlott le a vasárnapi heves esőzésben.

2013. december 3. kedd

dec. 3
4:51
Papírforma: másképp kapcsolódnak egymáshoz a női és a férfi agy sejtjei (MaHu)
A férfi és a női agy "huzalozása" különbözik egymástól: a női agyban sokkal több idegi kapcsolat köti össze a két agyfélteke távoli területeit, a férfiaknál ellenben az egyes féltekéken belül alakul ki több idegsejt-összeköttetés.
dec. 3
6:21
Bonyolult küldetésen a kínai Holdistennő (Infostart)
Eddig csak a volt Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak sikerült űrszondát küldenie a Hold felszínére. Most sikeresen útnak indították és pályára állították a Holdistennő-3 elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint leszáll majd a bolygón. Erre december közepén kerülhet sor.
dec. 3
8:33
Tanuljon németül a neten! (nyest.hu)
Meg szeretné tanulni a német összetettszó-gyártás rejtelmeit? Az alábbi videó segítségével ráérezhet Barbara rebarbarás sütijének ízére.
dec. 3
10:00
Ölni lehetett a kínai agyaghadsereg fegyvereivel (Múlt-kor)
Igazi és nem másolatok voltak a kínai agyaghadsereg katonáinak fegyverei, amelyekkel akár ölni is lehetett - állítja egy új dokumentumfilm, amelyből az is kiderült, hogy milyen színekben pompáztak az első kínai császár sírját őrző katonák.
dec. 3
10:02
Ősi emberáldozás Kínából (Múlt-kor)
Több mint nyolcvan női koponyát tártak fel régészek a kínai Sanhsziban; a nőket valószínűleg feláldozták.
dec. 3
10:39
Melyik lesz 2014 hala? (nyest.hu)
Az év utolsó hónapja nemcsak a halfogyasztásban, hanem a halainkkal kapcsolatos ismeretterjesztésben is csúcsidőszak. Ilyenkor érkezik ugyanis finiséhez az a közönségszavazás, amelyen eldől, hogy a Magyar Haltani Társaság jelöltjei közül melyik viselheti 2014-ben az Év Hala címet.
dec. 3
11:03
Feltárnák a középkori kínai hajóroncs kincseit (Múlt-kor)
A világ legnépesebb állama a valaha volt leghatalmasabb tengeri régészeti expedíció keretében hozná helyre a nyolc évszázadig a Dél-kínai-tenger fogságában levő több ezer középkori kincset rejtő hajóját, amelyre hat évvel ezelőtt bukkantak rá a kutatók.
dec. 3
12:00
Ebben különbözik a férfi és a női agy (Infostart)
A női és a férfi agy sejtjei nem egyformán kapcsolódnak egymáshoz - állapította meg egy amerikai tanulmány.
dec. 3
12:06
Ő volt Hasfelmetsző Jack? (Múlt-kor)
Egy, a brit királyi családhoz kötődő festőművész lehetett a legalább öt nő meggyilkolásával vádolt Hasfelmetsző Jack, állítja Patricia Cornwell krimiíró, aki 11 éven át kutatta az 1888 és 1891 között tevékenykedő sorozatgyilkos aktáit.
dec. 3
13:09
Öt röhejes régészeti átverés (Múlt-kor)
Az Indiana Jones-filmeken felnövő nemzedék szívébe a tévéképernyőkön át költözött be a kalandos, veszélyekkel teli régészet iránti szeretet. Az elmúlt században sokat olvashattunk különleges ereklyék felfedezéséről, ám legtöbbjük légből kapott fantáziaszülemény.
dec. 3
13:48
Mindent az alapoktól kezd a BlackBerry (BerryBlog)
Tegnap ismét nyílt levéllel kereste meg a BlackBerry felhasználói tábort a cég újdonsült vezére, az átmeneti irányítást novemberben átvevő John Chen. Ezúttal a vállalati felhasználókhoz szólt az a nyílt levél, amit most itt szóról-szóra nem fordítanék le, mindenesetre azért van benne néhány olyan üzenet, amit érdemes lehet felidézni. A szokatlanul őszinte hangvételű levél legfontosabb…
dec. 3
14:57
Útirány: a Szivárvány-öböl - elindult az új kínai holdszonda (csillagászat.hu)
Magyar idõ szerint vasárnap este 18:30-kor új kínai ûrszonda indult útnak a Hold felé, fedélzetén egy terepjáróval. A tervek szerint a leszállás után a hatkerekû terepjáró a Szivárvány-öbölben fog mozogni és vizsgálja égi kísérõnk felszínét.
dec. 3
15:15
Megtiltotta volna a hadifoglyok és a nők közti szexet London (Múlt-kor)
Az erkölcstelenség elburjánzásától félt a brit kormány a második világháborúban, érzékelve az angol nők és a hadifoglyok közötti kapcsolatok intenzívebbé válását - olvasható a Journal of Contemporary History legújabb számában publikált tanulmányban.
dec. 3
16:18
Eltűntnek hitt Mattis Teutsch-festmények kerültek elő (Múlt-kor)
Mattis Teutsch János korábban eltűntnek hitt hét festménye került elő a hagyatékból, ezeket kiállításon mutatja be a MissionArt Galéria szerdától Az Új Ember - Mattis Teutsch János újjászületett képei címmel.
dec. 3
17:54
A földönkívüliek már köztünk vannak, csak nem vettük észre? (MaHu)
Eddig ismeretlen, szinte minden szélsőségnek ellenálló organizmusra bukkantak két űrhajó-szerelőcsarnokban.
dec. 3
18:24
Antik iratokat tett közzé a Vatikán (Múlt-kor)
Antik iratokat tett közzé az interneten a Vatikáni Könyvtár és az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára egy nagyszabású digitalizációs program első részeként: a projekt keretében mintegy 1,5 millió oldalnyi antik szöveget fognak virtuálisan elérhetővé tenni az intézmények.
dec. 3
18:36
Újra a régi (168 Óra Online)
A Lajos utca végén, háttal a Dunának áll egy klasszicista építmény. Hat korinthoszi oszlopával, timpanonos előcsarnokával kisebb reformkori palotára hajaz, de beúszik a Deák téri evangélikus templom képe is. Ám ha az ember kicsit hunyorít, s az ég felé emeli fejét, kettős kőtáblát lát a kereszt helyén. A márványon héber betűkkel a tízparancsolat. A homlokzati frízen szintén ószövetségi a felirat:…
dec. 3
19:03
Rántott karaj helyett fekáliát kapott? (nyest.hu)
Milyen lehet a Déli-sarkon kutatni télen? Milyen az élet egy olajfúrótoronyban? Milyen, ha az embernek az a feladata, hogy különböző termékeket tönkretegyen? És végül: mekkora az öröm, ha fekália helyett rántott husit talál a kutató egy dobozban? – Most megtudhatjuk személyes történeteken keresztül.

2013. december 4. szerda

dec. 4
8:12
Csúcstechnológiás csillagvizsgáló épül München mellett (MaHu)
Csúcstechnológiás csillagvizsgáló épül az Európai Déli Obszervatórium (ESO) németországi központjában. Az intézményben egy több mint 2000 négyzetméteres állandó kiállítótér is helyet kap.
dec. 4
8:12
A kardszárnyú delfin hallás után is vadászik? (Infostart)
A kardszárnyú delfin valószínűleg hallás után is tud vadászni - állapították meg brit biológusok, akik az Amerikai Akusztikai Társaság (ASA) San Franciscó-i konferenciáján ismertették kutatásuk eredményét.
dec. 4
8:12
Élet az ISON után (csillagászat.hu)
Lassan magunkhoz térünk a csalódásból, amit az ISON-üstökös pusztulása okozott, így a jó idõnek köszönhetõen egyre több figyelem fordul a kárpótlásként szabad szemmel is látható Lovejoy-üstökös felé.

Keresés