2013. április 1. hétfő

ápr. 1
6:39
A nyár nélküli év: június 10-én 30 cm vastag volt a hótakaró (168 Óra Online)
Senki nem gondolta volna, hogy az Indonéziában található Tambora vulkán kitörése Észak-Amerikában és Európában is éreztetni fogja a hatását.
ápr. 1
16:33
Ilyen se történt még soha (168 Óra Online)
Először győzedelmeskedett egy hivatásos játékossal szemben egy számítógépes program a japán sakként is ismert sógi játékban a hétvégén.
ápr. 1
17:06
Meglátogathatták otthonukat a kísértetváros volt lakói (168 Óra Online)
Rövid időre hazatérhettek egykori otthonukba a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően kiürített japán Namie város lakói hétfőn. A Fukusima prefektúrában található település azután vált világszerte ismertté, hogy a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően a múlt héten virtuálisan bejárható lett az interneten.
ápr. 1
23:03
"A természet igyekszik kiegyenlíteni a szeszélyeit" (Infostart)
A télies hideg és a március végi havazás a klímaszakértő szerint nem a klímaváltozás számlájára írandó. Láng István azt mondja, a tavalyi aszály után idén nagy valószínűséggel lehetett ilyen időjárásra számítani. Az akadémikus a felkészülés fontosságát hangsúlyozza.

2013. április 2. kedd

ápr. 2
14:18
Nem a következő jégkorszak előhírnöke a hosszú tél (Adó1százalék)
A megszokottnál hosszabban tartó tél nem a következő jégkorszak előhírnöke, bár jelenleg a Nap viszonylag gyengébb aktivitása figyelhető meg, ami elméletileg a Föld klímájának lehűléséhez is vezethetne.
ápr. 2
17:51
A rágás segíti a gondolkodást (168 Óra Online)
A rágás nem csupán az emésztésre, a fogazatra hat, hanem még az arcformát is tartósan megváltoztathatja, mindezen túl pedig jótékonyan hat a gondolkodásra – erősítette meg a tézist egy újabb, japán kutatás.

2013. április 3. szerda

ápr. 3
11:00
Kihalt egy kagylófaj a fukusimai erőmű környékén (Adó1százalék)
Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.
ápr. 3
14:45
DNS-profil: korlátozzák az osztrák rendőrséget (168 Óra Online)
Túlságosan megengedő az osztrák szabályozás a DNS-adatok bűnügyi nyomozásban való felhasználása terén – állapította meg az osztrák alkotmánybíróság egy szerdán közzétett határozatában.
ápr. 3
19:15
Gyene István testnevelő tanár a Kopp-Skrabski-díj első kitüntetettje (Infostart)
Gyene István testnevelő tanár, öttusaedző vehette át szerdán a fővárosban az egy éve elhunyt professzorról, Kopp Máriáról, valamint férjéről, Skrabski Árpádról elnevezett és első alkalommal átadott díjat. Az elismeréssel az ifjúsági egészségnevelésben kimagasló szerepet betöltőket díjazzák, a kitüntetést Nagy Tímea gyógypedagógus, olimpiai bajnok vívó adta át.

2013. április 4. csütörtök

ápr. 4
7:15
Kétbalkezes lakatosok tehették tönkre a Szent Koronát (168 Óra Online)
A magyar korona különleges ismertetőjegye, a ferde kereszt egy szerencsétlen baleset eredménye – legalábbis ezt látszanak bizonyítani a legutóbbi évek kutatásai.
ápr. 4
13:18
Házaspárt küldenének Mars körüli utazásra 2018-ban (168 Óra Online)
Kevesebb mint öt év múlva egy kalandos, de spártai magánvállalkozás keretében egy házaspárt küldene Mars körüli utazásra Dennis Tito amerikai multimilliomos, a világ első űrturistája – jelentették be Washingtonban az Inspiration Mars elnevezésű nonprofit szervezet képviselői.
ápr. 4
21:12
Százmilliárd Föld-szerű bolygó lehet a Tejútrendszerben (Adó1százalék)
Százmilliárd Föld-szerű bolygó lehet a Tejútrendszerben új-zélandi és japán csillagászok becslése szerint, akik új módszert ajánlanak a Naprendszeren kívüli lakható égitestek felderítésére.

2013. április 5. péntek

ápr. 5
6:18
Durva mesterek miatt sérült meg a Szent Korona (168 Óra Online)
A magyar korona különleges ismertetőjegye, a ferde kereszt egy szerencsétlen baleset eredménye – legalábbis ezt látszanak bizonyítani a legutóbbi évek kutatásai.
ápr. 5
7:33
Százmilliárd lakható bolygó lehet a Tejútrendszerben (Infostart)
Százmilliárd Föld-szerű bolygó lehet a Tejútrendszerben új-zélandi és japán csillagászok becslése szerint, akik új módszert ajánlanak a Naprendszeren kívüli lakható égitestek felderítésére.
ápr. 5
10:42
Angolnanyálkából textilipari termékek (Adó1százalék)
Az óceán mélyén élő primitív teremtmények, a közönséges nyálkás angolnák váladékában látják kanadai tudósok azt a természetes alapanyagforrást, amelyből a megfelelő módszerek kidolgozásával textilipari termékek készülhetnek a jövőben, kiváltva a szintetikus szöveteket.
ápr. 5
11:45
Wallenberg-kiállítás nyílt Debrecenben (Infostart)
Raoul Wallenberg egykori zsidómentő svéd diplomata emlékére fotó- és dokumentumkiállítás nyílt pénteken a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában Ember az embertelenségben címmel.
ápr. 5
14:33
Több millió életet menthet meg az atomenergia (168 Óra Online)
Jelentősen csökkenti a környezetszennyezéssel kapcsolatos halálozást és az üvegházhatású gázkibocsátást az atomenergia használata – derítette ki egy amerikai tanulmány.
ápr. 5
18:57
Egy szupernóva hozta lázba a tudósokat (168 Óra Online)
Az eddigi legtávolabbi, több mint tízmilliárd fényévnyire lévő szupernóvát fedezték fel amerikai csillagászok, akik azt remélik, hogy a világegyetem „ifjúkorában” felrobbant csillag tanulmányozása egyfelől rávilágíthat a sötét energia, az univerzum gyorsuló tágulásáért felelős rejtélyes erő természetére, másfelől adalékot szolgáltathat arra, hogy miként mentek végbe a kozmikus csillagrobbanások az…
ápr. 5
21:09
Meglepő élőlények érkeztek Amerikába (168 Óra Online)
Több ezer kilométert tett meg öt hal egy sodródó csónakban a Csendes-óceánon. Az öt és fél méter hosszú ladik Japánból szabadulhatott el a 2011. március 11-ei földrengést követő szökőárban.
ápr. 5
21:39
A mediterrán étrend jótékony hatása (Infostart)
Jelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkenhet az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázata az erre hajlamos embereknél, ha hosszabb ideig mediterrán étrendet követnek - derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.

2013. április 6. szombat

ápr. 6
13:42
A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban (Adó1százalék)
Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége, amely évi 157-215 milliárd dollárjába kerül az amerikai társadalomnak és a családoknak - derült ki a RAND Corporation nevű nonprofit szervezet legfrissebb jelentéséből.
ápr. 6
14:54
Újra Fukusima: Sugárszennyezett víz szivárgott a talajba (Adó1százalék)
Mintegy 120 köbméter sugárszennyezett víz szivároghatott a talajba a tavalyelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű hét földalatti tartályainak egyikéből.

2013. április 7. vasárnap

ápr. 7
8:39
Magyarok a Marson (Infostart)
A zord marsi körülményeket idéző akadálypályán mérték össze képességeiket a nyolcadik alkalommal megrendezett Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén induló csapatok robotjai szombaton Szegeden; a végső győzelmet 2012-höz hasonlóan a műegyetemisták alkotta Mars Poetica szerezte meg.
ápr. 7
13:24
Elképesztő: az ellopott mobilokból még a hitelkártya adatai is kinyerhetőek (Adó1százalék)
Miközben a felhasználók Európában egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak mobil eszközeiknek, biztonsági tudatosságuk aggasztóan alacsony szintű, állapítja meg a Symantec kiberbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat tanulmánya.
ápr. 7
17:54
Egyre több medve bóklászik a Tátrában (Adó1százalék)
A korábbi évekhez képest némileg nagyobb, de semmiképpen sem nevezhető túlszaporodottnak a medveállomány Szlovákia legmagasabb hegységében a Magas-Tátrában Pavol Majko a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója szerint.

2013. április 8. hétfő

ápr. 8
14:54
Jégkorszak közeleg (Adó1százalék)
Mintegy 2050.-ig tartó kis jégkorszakot vizionál egy szentpétervári kutatócsoport, amelyik szerint a következő évtizedekben a sarki jégsapkák is visszaépülnek.
ápr. 8
14:56
Átlátszó vérű hal a tokiói akváriumban (Adó1százalék)
Teljesen átlátszó a vére és nincsenek pikkelyei egy tokiói akváriumban megtekinthető rejtélyes mélytengeri jéghalfajnak, amely az Antarktisz ezer méter mély vizeiből származik.
ápr. 8
16:15
Az átalakulást az egyik legdrámaibb éghajlati változás idézte elő (168 Óra Online)
Vízilovak és zsiráfok otthonául is szolgáló, tavakkal tarkított füves vidékből vált hatalmas sivataggá Észak-Afrika hatezer évvel ezelőtt: a rövid idő alatt végbement gyors földrajzi átalakulást a földgolyó egyik legdrámaibb éghajlati változása idézte elő.

2013. április 9. kedd

ápr. 9
15:21
Ez segíthet az elhízás megelőzésében (168 Óra Online)
Az étvágy ellenőrzésére képes agysejteket azonosítottak brit tudósok, akik úgy vélik, hogy a felfedezett sejtegyüttes lehet a fő tényező olyan étkezési rendellenességek kialakulásában, mint amilyen az elhízás.
ápr. 9
20:30
Vízzel kapcsolatos magyar innovációk (Infostart)
Vízzel kapcsolatos magyar innovációk, gyermekfoglalkozások, vetélkedők, tudományos talkshow, kiállítások várják a látogatókat április 18-tól 20-ig, 10 és 18 óra között a Magyar Nemzeti Múzeumban és a múzeum kertjében megrendezendő harmadik Tudományfesztiválon.
ápr. 9
22:00
Így győzhető le az elhízást okozó túlzott étvágy (Infostart)
Az étvágy ellenőrzésére képes agysejteket azonosítottak brit tudósok, akik úgy vélik, hogy a felfedezett sejtegyüttes lehet a fő tényező olyan étkezési rendellenességek kialakulásában, mint amilyen az elhízás.

2013. április 10. szerda

ápr. 10
6:03
A leukémia genetikai eredete már a magzatban megtalálható (Infostart)
Leukémiában szenvedő egypetéjű ikrek teljes génállományának szekvenálásával brit kutatók megállapították, hogy a betegséget előidéző első génmutáció már a méhben lévő magzatban megtalálható.
ápr. 10
12:15
23 nyelven beszél ez a 16 éves fiú (168 Óra Online)
Huszonhárom nyelven tud egy 16 éves New York-i fiú, egyebek közt beszéli a hébert, a szuahélit, az arabot, a kínait, de japánul és hindiül sem tudják „eladni”.
ápr. 10
16:42
Egyre kevesebb a pocok Európában (Adó1százalék)
Egyre kevésbé szaporodnak túl a pocokpopulációk szerte Európában, amely komoly hatással lehet az érintett ökoszisztémákra - derült ki egy új tanulmányból. A növényevő pockok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a táplálékláncban. Számos ragadozónak szolgálnak zsákmányul és jelentős fogyasztói a növényzetnek.
ápr. 10
22:48
A vérnyomás csökkentése tojással (Infostart)
Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők.

2013. április 11. csütörtök

ápr. 11
6:24
A leukémia benne van a magzati génekben (168 Óra Online)
Leukémiában szenvedő egypetéjű ikrek teljes génállományának szekvenálásával brit kutatók megállapították, hogy a betegséget előidéző első génmutáció már a méhben lévő magzatban megtalálható.
ápr. 11
13:33
Áttörés: bele tudnak nézni az álmokba (168 Óra Online)
Japán tudósok kidolgoztak egy eljárást, amellyel az alvó agy aktivitását megfigyelve részlegesen rekonstruálni lehet az álomképeinket.
ápr. 11
16:51
Új NASA-rakéta: egy hónap alatt a Marsra (168 Óra Online)
Olyan rakéta fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Államokban, amely harminc nap alatt eljuthatna a Marsra. Ez jelentős áttörés lenne az űrkutatásban, mert a jelenlegi technikával négy évig tartana az út. A fejlesztést az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is támogatja.

2013. április 12. péntek

ápr. 12
6:48
Magasabb áron kelt el a Nobel-díj (Infostart)
Az előzetesen reméltnél jóval magasabb áron, 2,2 millió dollárért kelt el egy csütörtöki aukción Francis Crick angol biokémikus Nobel-díja, amelyet 50 évvel ezelőtt a DNS felfedezéséért kapott.
ápr. 12
7:09
Az isteni részecske felfedezőjének elege lett (168 Óra Online)
A laikusok és a szakemberek is gyakran nevezik „isteni részecskének” a tavaly felfedezett Higgs-bozont. Az elemi részecske létezésének előrejelzője, Peter Higgs azt kéri az emberektől, ne használják ezt az elnevezést, mert ő ateista.
ápr. 12
11:36
Rejtélyes kőépítményt találtak régészek a Kineret-tó mélyén Izraelben (Adó1százalék)
Hatalmas kőépítményt találtak régészek az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt - közölte a Live Science című tudományos ismeretterjesztő honlap.
ápr. 12
11:54
Új kísérletek szerint a lustaság genetikai hajlam lehet (Adó1százalék)
Amerikai tudósok szerint az eredmény megmagyarázhatja, hogy egyes embereknek miért okoz szörnyű gondot, hogy felálljanak a kényelmes fotelból. A kísérletek első szakaszában patkányokat helyeztek egy folyamatosan forgó kerékkel felszerelt ketrecbe: a szerkezet arra szolgált, hogy mozgásra "motiválja" a rágcsálókat.
ápr. 12
14:51
Rejtélyes kőépítményre bukkantak a Kineret-tóban (168 Óra Online)
Hatalmas kőépítményt talált egy régészcsoport az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt.
ápr. 12
20:21
Ritka kincsre bukkantak az őserdő mélyén (168 Óra Online)
A világ legritkább orangutánalfajának kétszáz egyedből álló populációját fedezték fel Borneó sűrű erdőinek a mélyén.

2013. április 13. szombat

ápr. 13
8:51
A hangyák is előre megérzik a földrengést (Infostart)
A hangyák előre megérzik a földrengést, jóllehet ennek ára az, hogy csapnivalóan választják ki lakóhelyüket - hangzott el az Európai Földtudományi Szövetség bécsi éves közgyűlésén.

2013. április 14. vasárnap

ápr. 14
18:30
A tengerek túlhalászatának veszélyeire figyelmeztet a Greenpeace (168 Óra Online)
A Greenpeace szerint Magyarország számára is fontos az európai uniós halászati politika reformja, mert ennek keretében több forrás juthat a fenntartható édesvízi haltenyésztés támogatására.

2013. április 15. hétfő

ápr. 15
6:36
Stephen Hawking: az emberiség még ebben az évezredben ki fog halni (168 Óra Online)
Stephen Hawking arra figyelmeztet, az emberiség nem éli túl a következő ezer évet, ha nem menekül el a törékeny bolygónkról. Nem túl optimista jóslata szerint az emberiség ki fog halni még ebben az évezredben.
ápr. 15
20:54
Az állatoktól megtanulhatjuk az öngyógyítást (168 Óra Online)
Lényegesen elterjedtebbek az öngyógyítás különböző formái az állatok körében, mint korábban gondolták – állítja Mark Hunter, a Michigani Egyetem ökológusa, aki szerint a jelenség tanulmányozásával hasznos következtetésre lehet jutni az emberre nézve is.

2013. április 16. kedd

ápr. 16
10:39
Tudta? Ez majdnem olyan jó, mint a szex (168 Óra Online)
A zenehallgatás hasonló élvezetet nyújthat, mint a szeretkezés, mert hasonló gyönyörhormonokat szabadít fel – állítják kanadai kutatók.
ápr. 16
14:54
Az öngyógyítás nagymértékben elterjedt az állatok körében (Adó1százalék)
Lényegesen elterjedtebbek az öngyógyítás különböző formái az állatok körében, mint korábban gondolták - állítja Mark Hunter, a Michigani Egyetem ökológusa, aki szerint a jelenség tanulmányozásával hasznos következtetésre lehet jutni az emberre nézve is.

Keresés