2013. július 1. hétfő

júl. 1
6:15
Fiatal magyar innovátorok és a Nobel-díj (nyest.hu)
Zsombori Balázs PictoVerb nevű programjával első helyezést ért el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen. A mindössze 17 éves feltaláló beszédkészségükben korlátozottaknak akart segíteni az ötlettel, de az androidos alkalmazás magyarul nem tudó külföldieknek is hasznos lehet.
júl. 1
8:30
Hatályba lépett az új Btk. (orientpress)
Hétfőn lépett hatályba az új, a korábbinál több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv, amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállította le a büntethetőség korhatárát, szigorított egyes büntetési tételeket, bevezetett új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást, megszűntek a drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb…
júl. 1
9:18
Hogy hívták a kutyákat a középkorban? (Múlt-kor)
Őseink a középkorban a kutyák mellett macskákat, madarakat, sőt még majmokat is tartottak. Habár elsősorban határozott feladata volt minden állatnak, sok forrás szerint a munkakapcsolaton kívül a tulajdonosok nagy szeretettel fordultak a háziállatok felé.
júl. 1
10:00
Kevés lakást árvereznek el (orientpress)
Az elárverezésre kijelölhető ingatlanok kis hányadát jelölték ki kényszerintézkedésre a pénzügyi szolgáltatók - írja a Világgazdaság a PSZÁF adataira hivatkozva. A második negyedévéig összesen 20 ezer 912 lakást és házat jelöltek ki árverésre a piaci szereplők, ami az érintett 115 ezer lakás nem egészen egyötöde - írja a Világgazdaság.
júl. 1
10:21
Pinochet titkos könyvtára (Múlt-kor)
Augusto Pinochet néhai chilei diktátor, aki az utcán könyveket égettetett és írókat küldött börtönbe vagy száműzetésbe, titokban hatalmas, több mint 50 ezer kötetes könyvtárat gyűjtött össze - derítette ki egy chilei újságíró.
júl. 1
10:21
Kicsit szomorkás a hangulatom... (BerryBlog)
Múlt pénteken a BlackBerry az előzetes elemzői várakozásokat többségében alulmúló első üzleti negyedévről számolt be, amire azonnal hisztérikusan reagált a tőzsde és persze a cégről az utóbbi időben már-már pozitívan megnyilvánuló sajtó sem mulasztotta el az alkalmat, hogy újra temetni kezdje a kanadaiakat. Bár az eredmények valóban lehettek volna jobbak, azért nem kell még kongatni a…
júl. 1
11:24
Csizmák miatt hullottak a katonák Gettysburgnál (Múlt-kor)
Százötven éve, 1863. július 1-jén kezdődött az amerikai polgárháború menetében fordulópontnak számító gettysburgi csata, amelyben az északiak szörnyű vérveszteség árán megállították a déliek előrenyomulását, és átvették a kezdeményezést.
júl. 1
11:26
A Dreyfus-ügynek köszönhetjük a 110 éves Tour de France-t (Múlt-kor)
Száztíz éve, 1903. július 1-jén rajtolt el az első francia kerékpáros körverseny, a Tour de France. A világ legismertebb kerékpáros versenyének mezőnye éppen a mai napon indul útnak századik alkalommal.
júl. 1
13:00
Ideiglenes bolt pótolhatja a trafikot (orientpress)
Az első trafikpályázati szakaszban érvénytelennek minősített 1415 helyen nem mozgó árusítással, hanem - ideiglenes kijelöléssel rendezhető a dohánykereskedelem - közölte Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.
júl. 1
13:02
Ukrajna felajánlja gáztározóit Európának (orientpress)
Ukrajna már júliusban megállapodást készül kötni a német RWE gázszállító vállalattal és más európai cégekkel arról, hogy saját földgáztározóiban raktározza el a téli időszakra szükséges mennyiséget az európai országok folyamatos energiaellátása érdekében - jelentette ki Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter a Kommerszant-Ukrajina című lap hétfői száma szerint.
júl. 1
14:30
A cseheknél is lesz kettős állampolgárság (orientpress)
Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot, a prágai parlament által elfogadott törvényt Milos Zeman köztársasági elnök már aláírta - közölte az MTI tudósítójának kérdésére Hana Burianová elnöki szóvivő hétfőn.
júl. 1
14:32
Zöldebb légtérhasználatot teszteltek Budapesten (orientpress)
Környezetkímélőbb légtérhasználatot kívánnak bevezetni Budapesten, ezért új fel- és leszállási módokat teszteltek az elmúlt hónapokban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.
júl. 1
14:33
Lappangónak gondolt Benczúr-képet azonosítottak (Múlt-kor)
A művészettörténeti szakma lappangóként tartotta nyilván Benczúr Gyula Mátyás és Beatrix esküvője című képét. A szakértők úgy vélték, magángyűjteményben lappanghat Benczúr értékes műalkotása.
júl. 1
14:33
Nincs BB10, tényleg annyi a PlayBooknak? (BerryBlog)
Még mindig a múlt pénteki eseményeknél maradva az üzleti jelentést követő elemzői konferenciahívás egyik fontos momentuma volt, hogy Thorsten Heins bejelentette, nem készül el a BlackBerry 10 operációs rendszer a PlayBook tabletre. A PlayBook-tulajok a hír hallatára egy mozdulattal kaptak a szívükhöz, amit részben megértek, részben meg azt gondolom, valahol várható volt, hogy ez lesz a vége.…
júl. 1
15:36
Képeken az érintetlen perui királysír (Múlt-kor)
Peruban egy egyedülállóan ritka és érintetlen királysír került elő, amelyben három, a Wari Birodalomhoz tartozó királynő aludta örök álmát hihetetlen gazdag, arany és ezüst leletek mellett, hatvan másik elhunyt társaságában, akiket valószínűleg feláldoztak.
júl. 1
15:42
Csillagok és bolygórendszerek a Kepler-ûrtávcsõvel (csillagászat.hu)
A Kepler konzorciumegyik legfontosabb feladata a Naphoz hasonló csillagok, különösena bolygórendszerekkel rendelkezõk alapos vizsgálata - újabb beszámoló a múlt heti ausztrál konferenciáról.
júl. 1
16:00
Tragédiák után fellendülés: így született meg Ferencváros (orientpress)
1873 óta a Ferencváros szerves része a fővárosnak, története Zsigmond király koráig nyúlik vissza. Az iparosodás több hullámban hozott fellendülést a városrésznek. Fontos kereskedelmi központként kezdetben a vendéglátó- majd az élelmiszeripara fejlődött nagy ütemben: gőzmalmok, vágóhidak, szalámi- és csokoládé- és italgyárak létesültek. Az 1838-as árvíz pusztítását követő városrendezés új…
júl. 1
17:30
Gazdasági válságok sorát hozhatja az apadó kőolajkincs (orientpress)
Egy új energiaszegény korszakra készülhetünk, amely könnyen állandósuló gazdasági válságokat is eredményezhet. A Washington Postban megjelent interjú szerint beléptünk a veszélyzónába. Az olcsó energia szűkössége a modern civilizáció alapjait is veszélyeztetheti -diézi az autolaj.hu a Washington Post Chris Nelderrel, a neves független energetikai szakértővel készített interjúját.
júl. 1
18:45
„A beszolgáltatás során az ország készleteit nagyrészt kimerítettük” (Múlt-kor)
A kisgazdapárt politikai napilapja, az Alföldi Népújság 1946. július 24-i számában „A beszolgáltatás során az ország készleteit nagyrészt kimerítettük” címmel közölt beszámolót a békés vármegyei közellátási értekezletről.
júl. 1
18:47
Megelőzték Cook kapitányt? (Múlt-kor)
Egy 1600-as évekből származó koponyára bukkantak Kelet-Ausztráliában; a lelet valószínűleg magángyűjtemény részeként kerülhetett a déli kontinensre, de nem kizárt, hogy egy olyan férfié volt, aki a keleti partvidéket feltérképező Cook előtt járt a területen.
júl. 1
19:00
Hollywood állatidomára (168 Óra Online)
A magyar származású Hubert Géza Wells 1956-ban emigrált Amerikába. Mintegy nyolc évvel később az addig kisegítő munkákból élő fiatal Hollywood állatidomára lett. Madaraktól a nagyragadozókon át minden állatot idomított már. Tapasztalatait könyvben is összefoglalta, amely nemrég magyarul is megjelent Az állatidomár is ember címmel. Herskovits Eszter interjúja.
júl. 1
19:54
Sötétségbe borul Párizs (MaHu)
Többé nem Párizs lesz a Fények városa, július 1-jétől ugyanis miniszteri rendelet tiltja éjjel 1 és reggel 7 óra között Franciaországban a kirakatok és a nem lakóépületek megvilágítását. Az Európában úttörőnek számító intézkedés célja az energiapazarlás csökkentése.
júl. 1
19:54
Itt a gyors és olcsó influenzateszt (Infostart)
Gyors és olcsó módszert fedeztek fel az influenza felismerésére cseh tudósok. Kvantumpontokkal, azaz mesterségesen előállított, nanoméretű kristályokkal ellátott szűrőpapír mutatja ki a kórokozó jelenlétét.
júl. 1
23:48
Az éghajlatváltozás megfékezheti a legagresszívabb hangyafaj terjeszkedését (MaHu)
Az éghajlatváltozás megállíthatja a legagresszívabb hangyafaj világméretű terjeszkedését, sőt, tudósok szerint szűkülni fog a harcias rovarok élettere a következő évtizedekben.

2013. július 2. kedd

júl. 2
2:48
Jobb- vagy balkezűek a molekulák? (MaHu)
Új módszert dolgoztak ki amerikai tudósok a molekulák "jobb- vagy balkezűségének" a megállapítására: az eljárás nemcsak a tudósok munkáját egyszerűsítheti le, hanem előmozdíthatja nanoméretű anyagok, optikai érzékelők és új gyógyszerek kifejlesztését is.
júl. 2
5:21
Születõ bolygórendszert fotózott a Hubble? (csillagászat.hu)
A Hubble-ûrteleszkóp által a TW Hydrae vörös törpe körüli protoplanetáris korongról készített felvételen jól látható egy rés a diszkben, melyet nagy valószínûséggel egy formálódó bolygó hatása okoz.
júl. 2
9:06
Tűzcsóvaként zuhant le az indítás után egy orosz hordozórakéta - VIDEÓ! (MaHu)
A rakéta forgott a levegőben, majd darabokra szakadt, és tűzcsóvaként zuhant le a bajkonuri rakétaindító állomás területén.
júl. 2
9:27
Eltűnhet a Szentföld legrégebbi kolostora (Múlt-kor)
Kritikus a helyzet a Gázai övezet középső részén található Tel Umm al-Amrnál, ahol a Szentföld legrégebbi, Szent Hilarion emlékére emelt kolostora áll. A helyzet súlyosságát már a palesztinok is felismerték.
júl. 2
10:00
Ingyenes lesz a lakossági gázkészülékek felülvizsgálata (orientpress)
Összhangban a Kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló célkitűzéseivel, a Kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja. A fogyasztónak a szolgáltatónál kell bejelenteni, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul. 2013. december végéig az 1981 vége előtt, vagy ismeretlen időpontban üzembe…
júl. 2
10:02
A kiviteli vámeljárásban 2013. július 1-jétől bekövetkező változások (orientpress)
A kiviteli vámeljárások folyamatának zökkenőmentessé tétele érdekében a normál kiviteli vámeljárásokat érintő informatikai fejlesztésre került sor. A fejlesztés alapján 2013. július 1-jétől a normál kiviteli vámeljárás során- az egyszerűsített eljáráshoz hasonlóan-automatikusan történik meg a vámáru-nyilatkozat elfogadása, illetve az áru kiadása a váminformatikai rendszerben és lehetővé válik az…
júl. 2
10:30
Elveszítheti Pompeji védett világörökségi címét (Múlt-kor)
Magántőkével igyekszik Pompejit megmenteni az olasz kulturális tárca, miután az UNESCO azzal fenyegetett, hogy a délolasz régészeti helyszíntől visszaveszi a védett világörökség címét.
júl. 2
10:30
HD hanghívás a Telekomnál -- BlackBerryn is (BerryBlog)
Talán emlékeztek rá, márciusban volt már itt egy poszt a BerryBlogon arról, hogy a T-Mobile Telekom rövidesen egy új beszédkódolási algoritmust vezet be, ami jobb minőségű hanghívásokat eredményez a 3G-s hálózatokon keresztül. Ez tegnap megtörtént, a korábban csak tesztüzemben elérhető szolgáltatást mindenkinél bekapcsolták, akinek a készüléke támogatja ezt a funkciót.  A szolgáltató weboldalán…
júl. 2
11:30
Miért nem fenyegeti Kínát hitelválság? (orientpress)
Az utóbbi hetekben és napokban gyorsan emelkedtek a kamatok a kínai bankközi piacon, a bankok közötti kihelyezések kamatainak emelkedését egy kisebb kínai bank likviditási problémáiról és a távol-keleti óriás kezdődő hitelválságáról szóló híresztelések váltották ki. 'A bankközi kamatok ingadozásában önmagában véve semmi szokatlan sincs. Az utóbbi években több olyan időszak is volt, amikor rövid…
júl. 2
11:33
Leromboltak egy 5000 éves piramist Peruban (Múlt-kor)
Helyrehozhatatlanul leromboltak egy 5000 éves piramist a perui főváros térségének legjelentősebb régészeti lelőhelyén feltételezett ingatlanspekulánsok az elmúlt hét végén.
júl. 2
11:35
Hasonlít Hitlerre? Eljött az Ön ideje! (Múlt-kor)
Fellélegezhetnek az Adolf Hitlerre hasonlító, a náci fizimiskájuk miatt munkát nehezen találó férfiak.
júl. 2
12:36
Elsüllyeszthetetlen Molly egyiptomi szobrának rejtélye (Múlt-kor)
Két évvel ezelőtt került egy amerikai múzeumba egy kopott és elfeledett usébti (ushabti) figura, amely túlélte a Titanic elsüllyedését, s ma már elérhető a nyilvánosság számára.
júl. 2
12:38
Rejtő Jenő halála utáni peres ügye (Múlt-kor)
Rejtő Jenőt mindenki ismeri. Művei, figurái, humora beépültek a köztudatba. Élete azonban kevéssé ismert. Életrajzát pontosan nem is lehet rekonstruálni, hiszen utazásait ma már lehetetlen vállalkozás nyomon követni.
júl. 2
13:00
Több rendőr lesz Békés megyében (orientpress)
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányág vezetője, dr. Polyák Zsolt hétfőn délután fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, valamint a rendészeti szakközépiskolákban végzett, és a jövőben Békés megyében szolgálatot teljesítő fiatal rendőröket.
júl. 2
13:06
A hús dönti cukorbajba az embert (Népszava)
Akik több vöröst hús esznek, azoknál klasszisokkal nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye, úgyhogy nem árt visszafogni a marhafogyasztást.
júl. 2
14:30
Így pusztít az El Nino (Infostart)
Egy évvel előre jelezhetők az El Nino csendes-óceáni időjárási jelenség hatásai egy új módszerrel, amelyet kutatók nemzetközi csoportja fejlesztett ki.
júl. 2
14:30
Népszerű az amerikai részvénypiac a magyar befektetők körében (orientpress)
A világ egyik legegészségesebb gazdaságára épülő stabil teljesítményt és továbbra is kedvező hozamot kínálnak az amerikai részvénypiacok. Mindez a csökkenő kamatkörnyezetben a magyar befektetők számára is vonzó lehetőség, ennek is köszönhető, hogy a Budapest Alapkezelő amerikai részvényekbe fektető US95 Plusz és US100 Plusz alapjainak befektetési jegyeit másfél hónap alatt több mint 3,6 milliárd…
júl. 2
14:42
Hány maja élt Tikalban? (Múlt-kor)
Egy ősi kukoricaföld maradványai segíthetik a kutatókat abban, hogy megállapítsák, hozzávetőleg hányan éltek egy időben a legendás maja település, Tikal területén.
júl. 2
14:42
Mikor lesz LTE-képes itthon a Q10? (BerryBlog)
Az LTE, vagy ahogy a szolgáltatók előszeretettel nevezik, a 4G az egyik legtöbbet emlegetett rövidítés manapság a mobiltelefónia világában: az a menő szolgáltató, akinek van ilyen hálózata, és az a menő okostelefon, amelyik tud LTE-n kommunikálni. Persze ez így nagyon le van egyszerűsítve, de tény, hogy az LTE, vagy 4G, vagy nevezzük ahogy akarjuk jó dolog, és -- nevéből is eredően -- előrelépés a…
júl. 2
14:48
Előre jelezhetők az El Nino pusztításai (MaHu)
Egy évvel előre is jelezhetők az El Nino csendes-óceáni időjárási jelenség hatásai egy új módszerrel, amelyet kutatók nemzetközi csoportja fejlesztett ki.
júl. 2
16:00
25 millió forint bírságot szabott ki a PSZÁF a Lombard Lízing-re (orientpress)
Devizában számolta fel fogyasztóival szemben a járművek forintban megállapított casco díját a Lombard Lízing Zrt., emellett egyik díjtétele többszöri emelése során elmulasztotta előzetesen időben tájékoztatni fogyasztóit. A PSZÁF kedden publikált határozataiban összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a társaságra, megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását, s kötelezte a törvénysértően…
júl. 2
17:51
Kigyulladt a 13. századi vietnámi hajó, mielőtt elsüllyedt (Múlt-kor)
Több mint négyezer műkincset hoztak a felszínre egy évszázadokkal ezelőtt elsüllyedt hajó roncsai közül a közép-vietnami Quang Ngai tartomány Binh Son körzetében.
júl. 2
17:53
Ihatatlan a sumérok söre (Múlt-kor)
Kissé savanyú, meleg és tele van baktériummal. Az eredmény lehangoló, de így is egy évbe telt, mire a clevelandi Great Lakes Brewing Company-nak régészek segítségével sikerült újra előállítania a sumérok sörét, amihez kizárólag agyagedényt és fakanalat használtak.
júl. 2
18:54
Befolyásos tanácsadók a középkortól a hidegháborúig (Múlt-kor)
Ki a jó tanácsadó? Aki egyszerűen tanácsokat osztogat, aki valamilyen tisztsége révén meg is valósítja azt, vagy esetleg az, aki teljesen befolyása alá vonja feljebbvalóját? Mindháromra találhatunk példát a történelemben.
júl. 2
19:54
Befolyásolja az életkor a házaspárok konfliktuskezelését (Infostart)
Hatással van az életkor a házaspárok konfliktusok idején mutatott viselkedésére új tudományos eredmények szerint.

2013. július 3. szerda

júl. 3
3:06
A Cerberus és a Sztüx nevet kapta a Plutó két holdja (MaHu)
Mindkét név a görög mitológiából származik: Stüx az élők és a holtak birodalmát elválasztó határfolyó, Cerberus a három lábú kutyának a neve, amely az alvilág kapuját őrizte.

Keresés