2013. március 1. péntek

márc. 1
11:03
Freund Tamást Barroso tudományos tanácsadó testületének tagjává választották (Infostart)
Freund Tamás Agy-díjas akadémikust beválasztották José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének tudományos és technológiai tanácsadó testületébe (Science and Technology Advisory Council), amelynek tizenöt tagja között olyan neves tudósok vannak, mint Ada Jonat izraeli kémiai Nobel-díjas vagy Cedric Villani Fields-érmes francia matematikus.
márc. 1
12:21
Így mentené át tanárait az ELTE-BTK (168 Óra Online)
Az ELTE rektora azt kezdeményezi, hogy több olyan egyetemi professzort, akit a bölcsészettudományi karon érintene a nyugdíjazás, de személyisége meghatározó az oktatásban, terjesszenek fel professor emeritus címre – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
márc. 1
15:39
Narancsszínű, unortodox formájú ufót vettek videóra (168 Óra Online)
A Youtube-ra feltöltött felvétel Barnual városában készült, Oroszországban.
márc. 1
19:24
Külföldi gyártmányúak lehettek a kétezer éves egyiptomi cipők (Infostart)
Külföldi készítésűek lehettek azok a kétezer évesnél is régebbi cipők, amelyek egy korsóba rejtve kerültek elő Egyiptomban egy luxori templomból - állítja egy holland szakértő.
márc. 1
22:03
Gondok a Dragon teherszállító űrhajó indulása után (Infostart)
Gondok adódtak a pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé elindított Dragon teherszállító űrhajóval, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.

2013. március 2. szombat

márc. 2
20:12
Már „hazaszólt” az okostelefonos műhold (168 Óra Online)
A kedden indiai rakétával pályára állított brit STRaND-1 nanoműhold lelke egy Google Nexus One okostelefon.

2013. március 3. vasárnap

márc. 3
6:39
Tabudöntögetés: az antioxidánsok nem segítenek (168 Óra Online)
Az antioxidánsokban gazdag étrend nem szükségszerűen előzi meg az agyi érkatasztrófát és a szellemi képességek hanyatlását az idős embereknél, jóllehet léteznek bizonyítékok arra, hogy egyes vitaminok védőhatással vannak az agyra – derül ki egy hollandiai tanulmányból.
márc. 3
11:36
Obama feltérképezteti az emberi agyat (168 Óra Online)
Az amerikai kormány arra készül, hogy tízéves projektet hirdessen meg az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére. Az Agyi Tevékenység Térképe (Brain Activity Map – BAM) elnevezésű projekt, amelyet márciusban szándékoznak útjára indítani, ugyanazt célozza az agykutatás terén, mint amit a Humán Genom Projekt (1990-2003) elért a genetikában.
márc. 3
15:06
Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson a Dragon (Infostart)
Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) vasárnap a Dragon teherszállító űrhajó, amely élelmet, tudományos eszközöket és más fontos berendezéseket szállított.

2013. március 4. hétfő

márc. 4
9:03
HIV-fertőzés: szenzációs eredményt jelentettek be a tudósok (168 Óra Online)
Sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban – jelentették be vasárnap egy atlantai tudományos konferencián.
márc. 4
12:54
Meglepő dolog derült ki az ősemberről (168 Óra Online)
Kizárólag bálnák bőrén élő kagylók maradványait fedezték fel kutatók a spanyolországi Nerja közelében található barlangoknál, amiből arra következtettek, hogy már a kőkorszaki ember is fogyaszthatott bálnahúst.
márc. 4
16:18
Magyar siker az Apple-nél (Adó1százalék)
Az App Store napjainkban a világ egyik legdinamikusabban fejlődő internetes-alkalmazás gyűjteménye, az itt elérhető tartalmak szigorú ellenőrzést követően kerülnek fel, például az Apple elektronikus sajtótárába, a Newsstand-be.
márc. 4
19:30
Elképesztő sok, a Földre veszélyes kisbolygó létezik (168 Óra Online)
A Földre nézve veszélyt jelenthető égitestek elleni felkészülés – előrejelzés és védekezés – újbóli végiggondolására késztette a tudományos-szakmai világot az utóbbi hetek két kozmikus eseménye, a cseljabinszki régió fölött felrobbant, több mint ezer embert megsebesítő meteor darabjainak becsapódása és a Föld mellett rekordközelségben elsuhanó, 2012 DA14 katalógusjelű kisbolygó (aszteroida)…

2013. március 5. kedd

márc. 5
9:15
Így rendeződnek a viták a Wikipédián (168 Óra Online)
Kutatók megalkottak egy, a Wikipedia, a szerkesztői együttműködésen alapuló enciklopédia szócikkeiben fellépő ellentétes vélemények feloldását leíró matematikai modellt. A tanulmány a vélemények időbeli fejlődését térképezi fel úgy, hogy végül még a nagyon eltérő vélemények is közeledhetnek. A kutatók azt állítják, hogy ez a minta a szerkesztők közötti kölcsönhatások eredményeként létrejövő…
márc. 5
9:33
Tudományos eredmények népszerűsítésére nyert pénzt a Pannon Egyetem (Infostart)
Tudományos eredmények népszerűsítésére nyert százötvenmillió forintot a Pannon Egyetem - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közleményben az MTI-t.
márc. 5
12:33
Százmillió cápát ölnek meg évente (168 Óra Online)
Százmillió cápát ölnek meg évente – figyelmeztet egy új tanulmány, amely szerint az agresszív túlhalászat a kihalás szélére sodor egyes cápafajokat.
márc. 5
13:36
Az ókori rómaiak többsége "állattakarmánnyal" táplálkozott (Adó1százalék)
Az ókori Rómában élő átlagemberek zöme kölessel - a tehetősebbek által csak állattakarmánynak tekintett gabonafélével - táplálkoztak - derült ki egy új tanulmányból.
márc. 5
17:30
Tényleg öl, butít és nyomorba dönt (168 Óra Online)
A kanadai Addiktológiai és Mentálhigiéniai Központ (CAMH) új tanulmánya szerint ma már az alkohol a harmadik vezető oka a betegségeknek és sérüléseknek globálisan, függetlenül attól, hogy a felnőttek többsége tartózkodik az alkoholfogyasztástól világszerte.

2013. március 6. szerda

márc. 6
12:42
Másképpen használják a nők az okostelefont (168 Óra Online)
Az okostelefonok rohamos térnyerésével a készülékek mindennapi használata is változik, mivel a kapcsolattartás, a tájékozódás, a szórakozás és a zenehallgatás eszközei lettek, igaz, a nők másképpen használják telefonjukat, mint a férfiak – derül ki egy magyarországi felmérésből.
márc. 6
19:54
Őskori temetkezési helyet fedeztek fel Szudánban (Infostart)
Őskori temetkezési helyet fedeztek fel cseh kutatók Szudán középső részén, a Sabaloka-szoros térségében.

2013. március 7. csütörtök

márc. 7
6:18
A gyomorrák egyetlen leheletből kimutatható (168 Óra Online)
Kutatók szerint egy gyors és egyszerű leheletteszttel kilencvenszázalékos biztonsággal megállapítható a gyomorrák.
márc. 7
12:42
A vulkanikus gázok és nem a környezetszennyezés csökkenti a Föld melegedését (Adó1százalék)
A vulkánkitörések eredményeként légkörbe kerülő kén-dioxid, nem pedig az ipari környezetszennyezés lassítja le a Föld felmelegedését - állapították meg amerikai kutatók új tanulmányukban.
márc. 7
13:18
A császárpingvinek láthatatlan légpáncéllal védekeznek a hideg ellen (Adó1százalék)
A császárpingvinek láthatatlan, a környező levegőnél hidegebb légpáncéllal védekeznek a Déli-sarkvidék nulla Celsius-fok alatti, fagyos időjárása ellen - állapította meg a Biology Letters című szaklapban közzétett tanulmány.
márc. 7
13:36
Földönkívüli eredetű a földi élet? (Infostart)
A világűrben uralkodó állapotokat szimulálva amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kozmoszban található objektumok - például porfelhők - jeges felületén létrejöhettek olyan komplex szerves molekulák, amelyek a Földre jutva az élet alapvető építőelemeiként szolgálhattak.
márc. 7
16:12
Újabb aszteroida a Föld veszélyes közelségében (168 Óra Online)
Egy nemrég felfedezett aszteroida suhan el a Föld mellett szombaton. A száz méter átmérőjű égitest 960 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót. Ez nagyjából a Föld és a Hold távolságának a 2,5-szöröse.

2013. március 8. péntek

márc. 8
6:30
Újabb aszteroida közelíti meg a Földet (168 Óra Online)
Egy nemrég felfedezett aszteroida suhan el a Föld mellett szombaton. A száz méter átmérőjű égitest 960 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót. Ez nagyjából a Föld és a Hold távolságának a 2,5-szöröse.
márc. 8
11:27
Lehetséges a fénynél is gyorsabban kommunikálni (168 Óra Online)
A fény sebességénél több mint négy nagyságrenddel gyorsabban végbemehet az az esemény, amely az összefonódott kvantumrészecskék között történik – állítják kínai fizikusok, akik megpróbáltak ezzel kapcsolatban méréseket végezni. Bár sem a műszerek, sem pedig a módszer nem teszi lehetővé a pontos mérést, de a kutatók az eredmények alapján arra következtettek, hogy az interakció sebessége a 3 billió…
márc. 8
17:30
A tudósokat is megdöbbentette az oroszlánok siralmas helyzete (168 Óra Online)
Sürgős és hathatós állatvédelmi intézkedések nélkül az afrikai oroszlánállomány fele a kipusztulás szélére sodródhat a következő 20-40 éven belül – állapították meg szakemberek egy új, az Ecology Letters című tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.
márc. 8
21:54
Üstökösnéző utat kínál egy német légitársaság (168 Óra Online)
Üstökösnézőbe visz repülőgépen 88 utast egy német légitársaság: a járat március 16-án 11 ezer méteres magasságban repked majd ide-oda, hogy az utasok kedvükre csodálhassák a Pan-STARRS nevű üstököst. Ehhez hasonló légi jelenség legutóbb 1997-ben volt, akkor a Hale-Bopp nevű üstökösnek köszönhetően. A Pan-STARRS a héten jutott legközelebb a Földhöz, 161 millió kilométeren belülre.

2013. március 9. szombat

márc. 9
20:27
Amikor rálőttek De Gaulle-ra (168 Óra Online)
E lapszámunk megjelenésének napján lép negyvenedik évébe Párizs pompás légikikötője, a Charles de Gaulle reptér. Négy úr azonban másra koccint ilyenkor: a tábornok tizedik orgyilkosa elfogásának évfordulójára. Ha a Guinness jegyezné az államfők elleni merényletkísérleteket, Castro után ő következne a listán. BOKOR LÁSZLÓ írása.

2013. március 10. vasárnap

márc. 10
5:48
Hajnali hír: mától Magyarországról is látható az üstökös (168 Óra Online)
A Panstarrs üstökös ma – március 10-én – kerül legközelebb a Naphoz (ún. perihélium), így tisztán kivehető lesz szabad szemmel is.
márc. 10
6:21
A méhek mérge megöli a HIV vírust (168 Óra Online)
Óriási áttörést hozhat az AIDS elleni küzdelemben a Washington University kutatóinak felfedezése, akik kísérletikkel azt bizonyították, hogy a háziméh mérgének, az apitoxinnak a hatóanyaga, a melittin képes elpusztítani a HIV vírust, a betegség okozóját.
márc. 10
8:48
Idén beköszönthet a tabletkorszak (Adó1százalék)
2013 második negyedévének elejére 300 ezer tablettulajdonost prognosztizál a KutatóCentrum. A Tablet Reportból az is kiderül, hogy a tábla PC tulajdonosok eszközüket leggyakrabban e-mail olvasására, hírfogyasztásra, illetve információkeresésre használják.
márc. 10
10:18
Tízezer évig ihatatlan lesz víz - atomszennyezés szivárog a folyóba (Adó1százalék)
A helyszín még húsz éve is annyira radioaktív volt, hogy védőfelszerelés nélkül belépve két másodperc alatt halálos dózist lehetett kapni.
márc. 10
16:15
A Földön kívülről érkezhettek az élet alkotóelemei (168 Óra Online)
A világűrben uralkodó állapotokat szimulálva amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kozmoszban található objektumok – például porfelhők – jeges felületén létrejöhettek olyan komplex szerves molekulák, amelyek a Földre jutva az élet alapvető építőelemeiként szolgálhattak.

2013. március 11. hétfő

márc. 11
6:33
Elképesztő eredményre jutottak a tudósok (168 Óra Online)
Óriási áttörést hozhat az AIDS elleni küzdelemben a Washington University kutatóinak felfedezése, akik kísérletikkel azt bizonyították, hogy a háziméh mérgének, az apitoxinnak a hatóanyaga, a melittin képes elpusztítani a HIV vírust, a betegség okozóját.
márc. 11
13:39
Megmérik az alvásminőséget (Infostart)
Az alváslétről, az alvásgyógyítás módszereiről, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének új lehetőségeiről is hallhatnak az érdeklődők kedden az alvás világnapja alkalmából Budapesten.
márc. 11
16:54
Megtermett kisbolygó robogott el a Föld mellett (Adó1százalék)
A legfélelmetesebb az, hogy nem is tudtunk róla, kommentálta a NASA csillagásza annak a háztömbnyi aszteroidának a felbukkanását, amelyik épp most száguldott el a föld mellett.
márc. 11
18:39
Fogínysejtekből növesztettek új fogat (168 Óra Online)
Hiányzó fogak pótlását segítheti majdan az az új technológia, amelyet brit kutatók dolgoztak ki: fogínysejtekből növesztettek új fogat.
márc. 11
22:03
Levették a jeladót Lehel hátáról (Infostart)
Levették Lehel, a kerecsensólyom hátáról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai azt a jeladót, amely 2007 óta szolgáltatott adatokat a madár mozgásáról.

2013. március 12. kedd

márc. 12
6:42
A testmozgás megvédi a gyerekeket a stressztől (Adó1százalék)
A testmozgás kulcsszerepet játszhat a gyermekeknél a stresszes szituációkkal való megbirkózásban - derült ki egy új tanulmányból, amely elsőként mutatott ki kapcsolatot a fizikai aktivitás és a stresszhelyzetekre adott hormonális válaszreakció között gyermekeknél.
márc. 12
20:42
Ekkor a legjobb a férfi ivarsejtek minősége (Infostart)
Télen és kora tavasszal a legjobb a férfi ivarsejtek minősége - állítják izraeli kutatók 6500 férfi spermamintájának elemzése eredményeként, hozzátéve, hogy ez a normál megtermékenyítő képességűekre áll. A gondokkal küszködők spermája ősszel és tavasszal a jobb.
márc. 12
21:33
Mikrobiális élet feltételeit találta a Marson a Curiosity (Infostart)
Lehetséges volt a mikrobiális élet a Marson a Curiosity első kőzetelemzése szerint.

2013. március 13. szerda

márc. 13
8:12
Újabb fúrást hajt végre a Curiosity a Marson (Adó1százalék)
Újabb fúrást hajt végre májusban a Marson a bolygót kutató űrjármű, a Curiosity, hogy megerősítse az első kőzetelemzések most közzétett eredményeit, amelyek szerint a bolygón lehetséges volt a mikrobiális élet.
márc. 13
15:06
Többezer éves probléma (Adó1százalék)
Már a négyezer évvel ezelőtt élt emberek is érelmeszesedéssel küzdöttek - derült ki az eddigi legátfogóbb múmiatanulmányból, amely a betegség nyomai után kutatva vizsgálta a holttesteket.
márc. 13
16:18
Mintegy 100 ezren felvételiztek felsőoktatási intézményekbe (168 Óra Online)
Szerda délig 93 509 jelentkezés érkezett be a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire: 51 083 e-felvételit hitelesítő adatlap futott be, 24 072-en hitelesítettek az ügyfélkapun keresztül, 18 354 jelentkezési lapot pedig postai úton kaptak.

2013. március 14. csütörtök

márc. 14
5:30
Fogínysejtekből növesztettek fogat (168 Óra Online)
Hiányzó fogak pótlását segítheti majdan az az új technológia, amelyet brit kutatók dolgoztak ki: a Londoni King's College kutatócsoportja felnőtt ember fogínyszövetének sejtjeit és egerekből vett sejteket használt fel fognövesztéshez.
márc. 14
11:33
Napi négy deka hús az optimális: se több, se kevesebb (168 Óra Online)
A napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálozás veszélyét – derült ki egy svájci kutatók vezetésével Európa-szerte 450 ezer ember bevonásával készült hosszú távú kutatásból. Az idő előtti halálozás kockázata már 18 százalékkal nő napi 50 gramm feldolgozott hús bevitele esetén a Zürichi Egyetem…
márc. 14
17:03
Egy szeretkezés csak 21 kilokalóriát éget el (168 Óra Online)
A szeretkezés messze nem éget el annyi zsírt, mint azt korábbi tanulmányok szerzői állították, és miként hiedelemként elterjedt. Mindössze 21 kilokalóriát (kcal) veszítünk egy átlagos együttléttel.

2013. március 15. péntek

márc. 15
6:15
Új dimenziók bizonyításán fáradoznak (168 Óra Online)
Új számítógépes modellek szerint a mikroszkopikus fekete lyukak létrehozásához sokkal kevesebb energia kell, mint gondolták.

Keresés