2013. március 1. péntek

márc. 1
5:54
Piros vagy vörös? (nyest.hu)
A szótörténeti kutatások nyelvi adatokon alapulnak. Adatok híján a szakértők sem boldogulnak. Olvasónk kérdez, házi szakértőnknek pedig ki kell mondania a két bűvös szót...
márc. 1
6:00
Csomós a nagytömegû csillagok csillagszele (csillagászat.hu)
Az XMM-Newton röntgenteleszkóppal végzett átfogó vizsgálat alapján a ζ Puppis jelû nagytömegû csillag csillagszele nem egyenletesen kásás , hanem rengeteg kisebb és kevesebb nagyobb csomósodást tartalmaz.
márc. 1
8:24
Amerika húzta a BUX-ot (orientpress)
A jó amerikai adatok felfelé húzták az európai tőzsdéket, köztük a magyar parkettet is. A hazai értéktőzsde részvényindexe 1,6 százalékkal emelkedett, 18 805 pontra.
márc. 1
8:26
Matolcsy György az új jegybankelnök, Varga Mihály az új nemzetgazdasági miniszter (orientpress)
Bejelentette Orbán Viktor az új jegybank elnököt. Meglepetés nincs, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz a Magyar Nemzeti Bank új elnöke.A miniszterelnök egyúttal bejelentette, hogy Varga Mihály váltja Matolcsy Györgyöt, tehát Ő lesz az új nemzetgazdasági miniszter. A forint gyengülésnek indult Orbán Viktor bejelentése után, az euróval szembeni jegyzés 296 forint fölé került.
márc. 1
9:09
Boszorkányhisztéria Salemben (Múlt-kor)
Elizabeth meggörnyedt és elvágódott, majd elvékonyodó hangon sikoltozni kezdett. Samuel Parris tiszteletes falfehér arccal, tehetetlenül szemlélte földöntúli transzba eső lányát.
márc. 1
9:18
Mérőórapiacon a Magyar Posta, indul a menzateszt és késik az osztrák posta - Lapszemle (orientpress)
A jelenleginél nagyobb szeletet hasítana ki a mérőóra-leolvasási piacból a Magyar Posta Zrt., amely ajánlataival újabb szolgáltatókat is megkeresett - írja a Napi Gazdaság. Hamarosan elindul az a több hónapig tartó felmérés, amelyben azt vizsgálják, mennyire jutnak egészséges ételekhez az óvodai és iskolai menzákon a gyerekek - tájékoztat a pénteki Metropol. A Világgazdaság közlése szerint…
márc. 1
9:20
Kudarc - nincs megegyezés az amerikai költségvetésről (orientpress)
Az amerikai költségvetési megegyezés ismételt elmaradása mínuszba lökte a New York-i tőzsdéket.A szenátus tegnap leszavazta a demokrata és republikánus javaslatokat, így 85 milliárd dolláros költségvetési kiadásra kerülhet sor.A sikertelen szavazás eredményeképp már ma elindulhat a kiadáscsökkentés, de Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők ma még egy kísérletet tesznek a megegyezésre.
márc. 1
9:36
Tömegek akarnak dohányboltot nyitni (orientpress)
Rengeteg, szám szerint 15 633 pályázat érkezett a dohányboltok koncessziós pályázati kiírására, a frekventált megyei és fővárosi területekre négy-ötszörös, vagy annál magasabb a túljelentkezés - ez áll a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közleményében. Az elvárásoknak megfelelően, a frekventált megyei és fővárosi területekre 4-5-szörös, vagy annál magasabb a túljelentkezés. A feldolgozásra…
márc. 1
9:54
Már kétezer éve importálták az egyiptomi cipőket (MaHu)
Külföldi gyártmányúak lehettek a kétezer éves egyiptomi cipők.
márc. 1
10:06
A macskától tanult dorombolni a mókus? (nyest.hu)
Egy amerikai család otthonába egy nap egy kismókus érkezett. A mókust a család anyamacskája gondozni kezdte, és ezzel nem csak az életét mentette meg.
márc. 1
10:12
Külföldön készülhettek a kétezer éves egyiptomi cipők (Múlt-kor)
Külföldi készítésűek lehettek azok a kétezer évesnél is régebbi cipők, amelyek egy korsóba rejtve kerültek elő Egyiptomban egy luxori templomból - állítja egy holland szakértő.
márc. 1
10:42
Mobile World Congress 2013 -- az Android kiállítása (BerryBlog)
Na, visszajöttem Barcelonából, ahol szerintem utoljára a jégkorszak idején lehetett ilyen hideg, ami a jelek szerint nem csak az éppen ott tesztelő Formula 1-es csapatoknak volt rossz ómen, hanem a katalán főváros focicsapatának is, ami éppen a héten szenvedett jelentős zakót az ősellenségnek tekintett Realtól. A hét eseménye mégsem a teszt és a meccs volt, hanem a Mobile World Congress 2013, ami…
márc. 1
11:03
Freund Tamást Barroso tudományos tanácsadó testületének tagjává választották (Infostart)
Freund Tamás Agy-díjas akadémikust beválasztották José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének tudományos és technológiai tanácsadó testületébe (Science and Technology Advisory Council), amelynek tizenöt tagja között olyan neves tudósok vannak, mint Ada Jonat izraeli kémiai Nobel-díjas vagy Cedric Villani Fields-érmes francia matematikus.
márc. 1
11:06
Az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma pályázati felhívásai (orientpress)
A Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma pályázati felhívásokat tett közzé az alábbi témákban. A pályázati cél megvalósításának időtartama: 2013. március 1.-2014. február 28. Benyújtási határidő: 2013. március 25.
márc. 1
11:15
Emlékhely a délvidéki razziák szerb és magyar áldozatainak (Múlt-kor)
Emlékhelyet alakítanak ki a vajdasági Csúrogon (Curug) az 1942-es délvidéki razzia szerb áldozatai számára a magyar állam költségén - közölte Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet, aki csütörtökön felkereste a községet, és aláírta az erről szóló megállapodást.
márc. 1
12:18
Virágport találtak Oroszlánszívű Richárd szétporladt szívében (Múlt-kor)
Virágporokat is találtak Oroszlánszívű Richárd angol király szívében francia kutatók. A több mint 800 éves, már rég szétporladt szív maradványait először vizsgálták tudományosan.
márc. 1
12:21
Így mentené át tanárait az ELTE-BTK (168 Óra Online)
Az ELTE rektora azt kezdeményezi, hogy több olyan egyetemi professzort, akit a bölcsészettudományi karon érintene a nyugdíjazás, de személyisége meghatározó az oktatásban, terjesszenek fel professor emeritus címre – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
márc. 1
12:36
Nőtt a napi átlagforgalom a Budapesti tőzsdén (orientpress)
Idén februárban további 4,8 százalékkal emelkedett a napi átlagforgalom a Budapesti Értéktőzsde részvény szekciójában az előző hónaphoz képest, ami a tavaly év végi értékhez viszonyítva 24,5 százalékos többletet jelent.
márc. 1
12:54
Növeli a várható élettartamot az önkéntes munka (orientpress)
Sokan vállalnak önkéntes munkát, vagy csak segítenek önként másokon, mely pozitív érzéssel társul. Ennek hosszú távon jótékony egészségügyi hatásai vannak, többek között az élettartam növekedése várható - írja a Fox News.
márc. 1
13:21
Amikor majdnem demokrácia lett Kína (Múlt-kor)
Száz évvel ezelőtt egy politikai gyilkosság vetett véget Kína rövid találkozásának a demokráciával. Szung Csiao-zsen halála után a kétezer éves császári korszakot lezáró birodalom ismét anarchiába süllyedt.
márc. 1
13:30
Közel a fizetőképesebb és biztonságosabb európai pénzügyi rendszer megteremtése (orientpress)
Hamarosan hatályba léphet az EU teljes területén a tőkekövetelményekről szóló Európai Uniós rendelet, amely unió szerte egy átfogó és kockázat-orientált szabályozási keretet kíván teremteni. Néhány tagállam kész volt 2013. január 1-jéig életbe léptetni a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó Basel III szabályozást.
márc. 1
13:51
Jönnek az első frissítések BlackBerry 10-hez (BerryBlog)
A BlackBerry 10 platform éppen most egy hónapos, ami még mindig bőven újszülött kor, amit az is jelez, hogy kezdenek szállingózni az első hibajavítások a rendszerhez. Az új BlackBerryket éppúgy két módon lehet frissíteni, mint a régieket: egyrészt Over The Air, vagyis OTA frissítéssel (ilyenkor a mobiltelefon szól, hogy van elérhető frissítés és saját maga tölti le és telepíti), másrészt a PC-s…
márc. 1
14:06
Tizenhárom város adósságát vállalta át az állam Fejér megyében (orientpress)
Fejér megyében tizenhárom, ötezer lakosúnál nagyobb város adósságát vállalta át az állam, 26,5 milliárd forint értékben - közölte Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott a megállapodások csütörtöki aláírását követő sajtótájékoztatóján, Székesfehérváron, a megyei kormányhivatalban.
márc. 1
14:24
Születõ bolygót fotózott a VLT? (csillagászat.hu)
Az ESO VLT távcsõegyüttesének NACO mûszerével olyan fényes csomót fotóztak a HD 100546 katalógusjelû csillag körüli protoplanetáris por- és gázkorongban, amely akár egy születõben lévõ óriásbolygó is lehet.
márc. 1
14:24
Ellopták II. Rákóczi Ferenc borsi mellszobrát (Múlt-kor)
Ellopták péntekre virradóra II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely szülőháza előtt állt a kelet-szlovákiai Borsiban (Borsa) - tájékoztatott Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke pénteken délelőtt.
márc. 1
14:42
Mennie kell a Ludwig igazgatójának (orientpress)
Lejárt csütörtökön Bencsik Barnabásnak, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójának ötéves vezetői megbízatása, mivel a posztra eddig nem írtak ki pályázatot, az intézményt egyelőre a gazdasági igazgató vezeti - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
márc. 1
15:00
Április 14-én tartanak európai parlamenti választásokat Horvátországban (orientpress)
Április 14-re írta ki a horvátországi európai parlamenti választásokat Ivo Josipovic köztársasági elnök. Az államfő pénteken jelentette be döntését - közölte a horvát tömegtájékoztatás. Horvátország várhatóan július elsején válik az Európai Unió teljes jogú tagjává. A horvát választópolgárok 12 képviselőt küldhetnek az EP-be. Horvátországban a tervek szerint május 19-én helyhatósági választásokat…
márc. 1
15:39
Narancsszínű, unortodox formájú ufót vettek videóra (168 Óra Online)
A Youtube-ra feltöltött felvétel Barnual városában készült, Oroszországban.
márc. 1
15:54
Újabb bizonyíték arra, hogy a dohányzás mellrákot okozhat (orientpress)
A dohányzás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, különösen akkor, amikor a nők korán rászoknak. A szakértők ezt az összefüggést sokáig megkérdőjelezték, mondván, hogy a legtöbb nő, aki dohányzik, sok alkoholt is fogyaszt, ami szintén megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát - írja a Health Day.
márc. 1
16:12
Visszaköltöztek otthonukba az ipolytarnóciak (orientpress)
Visszaköltöztek otthonukba azok az ipolytarnóci lakók, akiknek hétfőn az Ipoly áradása miatt kellett elhagyniuk házukat - tájékoztatott a település független alpolgármestere pénteken. Bolyós Gáborné elmondta: az ingatlanok bejárataitól visszahúzódott a víz, a házakat nem öntötte el a hétfői áradás, de a kertek most is víz alatt állnak. A visszaköltözés előtt a területet fertőtlenítették, a…
márc. 1
16:30
Videójátékkal kezelhető a diszlexia? (orientpress)
Megtalálták a diszlexia egyik lehetséges kezelési módját, amire biztosan nem fognak panaszkodni a gyerekek: ez a videójáték. Olasz kutatók ugyanis arról számoltak be, hogy az olvasási problémával küzdő gyerekek jobban teljesítettek a különböző teszteken azt követően, hogy egy órát játszottak videójátékkal - írja a Health Day.
márc. 1
16:30
Újra megnyílt a Habsburgok kincseskamrája Bécsben (Múlt-kor)
Hosszú évek után péntektől újra látogatható a Habsburgok kincseskamrája, a bécsi Kunstkammer, és benne a gyűjtemény legértékesebb darabja, a Saliera néven ismert arany sótartó.
márc. 1
17:06
Balettesttel nyílik meg az Erkel Színház (orientpress)
A részben felújított Erkel Színház péntektől összesen nyolcvanegy estén várja opera- és balettelőadásokkal a közönséget. A péntek este ismét megnyíló Erkel Színház színpadára elsőként három táncegyüttes lép: a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Balett. Ókovács Szilveszter főigazgató hangsúlyozta, hogy a kétezer személyes Erkel Színház nemcsak a Magyar Állami Operaházé, hanem más…
márc. 1
17:33
Átpolitizált magyar ünnepek – megjelent a Múlt-kor tavaszi száma (Múlt-kor)
Hogy emlékeztek meg 1956-ról a Kádár-korszakban? Miért március 15. az ünnepek ünnepe?  Ki volt az a magyar orvos, aki a Titanic utasait mentette? Mi a hátborzongató Dyatlov-rejtély? Mi köze Zichy Mihálynak az orosz cári pornográfiához?
márc. 1
17:35
Hadijáték a szolnoki csata emlékére (Múlt-kor)
Látványos hadijátékon mutatják be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat nyitánya, a szolnoki csata főbb mozzanatait március 9-én a Tisza-parti városban.
márc. 1
17:57
Új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel (MaHu)
Új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel amerikai kutatók, akik a fosszíliák tanulmányozása közben rájöttek arra is, hogy az őshüllők apró kicsinyei krokodilszerű ragadozók prédái voltak.
márc. 1
18:12
Elindult az űrállomás felé a Dragon (MaHu)
Elindult pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a Dragon teherszállító űrhajó, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.
márc. 1
18:36
A kukorica volt a perui civilizáció felemelkedésének kulcsa (Múlt-kor)
A kutatók éveken keresztül azt gondolták, hogy a korai perui civilizáció felemelkedése mögött a tengeri táplálékok elterjedése állt. Egy új kutatás megcáfolná az elméletet.
márc. 1
18:48
Hiba történt a Dragon napelemeinek kinyitásakor (MaHu)
A sikeres indítás után gondok adódtak a Dragon teherűrhajó napelem tábláinak kinyitásakor.
márc. 1
19:24
Külföldi gyártmányúak lehettek a kétezer éves egyiptomi cipők (Infostart)
Külföldi készítésűek lehettek azok a kétezer évesnél is régebbi cipők, amelyek egy korsóba rejtve kerültek elő Egyiptomban egy luxori templomból - állítja egy holland szakértő.
márc. 1
19:33
Tényleg megállapították-e az Iliász korát? (nyest.hu)
Nem csak a sajtó jelentései homályosak, maga a kutatás is gyanús. Az egyik tudományág módszereit csak akkor lehet alkalmazni egy másik tudományágban, ha a vizsgált anyag is hasonló.
márc. 1
19:57
Kinyíltak a Dragon napelemtáblái (MaHu)
Jelentős késéssel, de kinyíltak a Dragon teherszállító űrhajó napelemtáblái.
márc. 1
20:33
Új gorilla érkezett Budapestre (MaHu)
Új nősténnyel egészül ki a budapesti gorillacsapat. A Hakuna Matata nevű nőstény múlt csütörtökön érkezett meg, és ma találkozott először a már régebben itt élő gorillákkal. Az ismerkedés azonban most még egy elválasztó rácson keresztül történik.
márc. 1
20:35
Új sugárzási öv a Föld körül (MaHu)
Egy eddig ismeretlen, harmadik sugárzási övet fedeztek fel a Föld körül az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói.
márc. 1
22:03
Gondok a Dragon teherszállító űrhajó indulása után (Infostart)
Gondok adódtak a pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé elindított Dragon teherszállító űrhajóval, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.
márc. 1
22:18
Komoly gondok a Dragonnal (MaHu)
Gondok adódtak a pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé elindított Dragon teherszállító űrhajóval, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.
márc. 1
23:48
Kutatással a környezetszennyezés ellen (MaHu)
A gyógyszerek okozta környezetszennyezés ellen is dolgoz ki módszereket az elkövetkező két évben összehangolt, egymásra épülő munkával, mintegy 900 millió forintos pályázati forrásból a Debreceni Egyetem (DE) több kutatócsoportja.

2013. március 2. szombat

márc. 2
10:15
Tuti módszer mondatelemzéshez (nyest.hu)
A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyik fő mondatrész, az állítmány megtalálása nem mindig a legegyszerűbb feladat a diákok számára. Az alábbiakban igyekszünk csoportosítani az állítmányokat; számba vesszük a kacifántosabb eseteket is.
márc. 2
13:30
Csodaszép üstökösök a déli féltekérõl (csillagászat.hu)
Már csak egy hetet kell várni, hogy tõlünk is látható legyen a PANSTARRS-üstökös, amely most még - egy másik kométa társaságában - a déli féltekén élõket kápráztatja el csóváival.
márc. 2
17:06
Bemutatták a szegedi füvészkert új üvegházát (orientpress)
Az uniós fejlesztések nyílt napján, szombaton bemutatták a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének új, 641 négyzetméteres üvegházát. Mihalik Erzsébet igazgató elmondta, reményei szerint egy újabb uniós pályázat segítéségével hamarosan a füvészkert régi, 1952-ben épült üvegházának rekonstrukciója is megkezdődhet.

Keresés