2013. március 4. hétfő

márc. 4
8:06
Közigazgatási egyeztetésen a készülő meteorológiai törvény (orientpress)
A Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási egyeztetésre bocsátotta a meteorológiai tevékenységről készült törvénytervezetet. A meteorológiai törvény célja, hogy egységesen szabályozza az ágazatot. Véleményezési határidő: 2013. március 7.
márc. 4
8:24
Ombudsmanhoz fordult nyugdíjügyben a Magyar Orvosi Kamara (orientpress)
Az alapvető jogok biztosához fordult a Magyar Orvosi Kamara a közszféra új nyugdíjszabályai miatt. A tagok között szétküldött ombudsmani beadvány szerint, túl azon, hogy erős kételyeik vannak a szabályozás, illetve az előírt kormányzati intézkedések társadalmi hasznosságát illetően, a szabályozással létrejött rendszert diszkriminatívnak, az alaptörvénybe ütközőnek tartják - írja a Népszava.
márc. 4
8:33
Sztálin halálának titkai (Múlt-kor)
Kóros félelmein és előrehaladott betegségén túl környezete késlekedésének és talán tevőleges beavatkozásának is szerepe volt abban, hogy 60 éve öt napig tartott a rettegett szovjet diktátor haláltusája.
márc. 4
8:42
Alkotmánybíróság előtt a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó törvények vizsgálata (orientpress)
Az Alkotmánybíróság 2013.március 4-én teljes ülést tart, melynek keretében az alábbi három kérdéskör alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálatával foglalkozik.
márc. 4
9:00
Matolcsyra egyelőre nem reagált a forint (orientpress)
Egyelőre meg sem rezzent a forint euróval szembeni árfolyama az új MNB elnök megnevezése után. Sőt, ma reggelre 294 és 295 közé jött le az árfolyam. Igaz, Matolcsy György pénteki bizottsági meghallgatásán kevés konkrétum hangzott el a jövőbeni tervekről. Általános vélemény, hogy az utóbbi évek legvisszafogottabb nyilvános szereplését adta elő a nemzetgazdasági tárca bársonyszékéből a Nemzeti Bank…
márc. 4
9:03
HIV-fertőzés: szenzációs eredményt jelentettek be a tudósok (168 Óra Online)
Sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban – jelentették be vasárnap egy atlantai tudományos konferencián.
márc. 4
9:18
Nagyhalak lehetünk az uniós piacon (orientpress)
Hiába olcsó a tengeri hal, ha rosszabb minőségű, és kitermelése pusztítja a természeti erőforrásokat. A környezet és a vásárló is jobban járna magyar tavi ponttyal és más édesvízi hallal, az Unióban mégis az utolsók között járunk fogyasztás szempontjából. A most elfogadott közös halászati politika ugyanakkor változtathat ezen, fellendítve a hazai halgazdaságot és védve a tengerek élővilágát is -…
márc. 4
9:30
Kérészéletű szabályok? (nyest.hu)
Állandó szerzőnk, Szabó Tamás Péter „Szabály, vélemény vagy hagyomány? Nyelvi értékítéletek nyomában” címmel tart előadást Debrecenben, a Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport előadás-sorozatának keretében.
márc. 4
9:54
Hungarikum grafikai pályázatot hirdet a Vidékfejlesztési Minisztérium (orientpress)
Már lehet pályázni a hungarikum tanúsító védjegy grafikai megjelenésének kidolgozására. A grafikának ki kell fejeznie a hungarikum fogalomhoz kapcsolódó szellemiséget, meg kell testesítenie és szimbolizálnia annak jellemzőit. A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt grafikai pályázat benyújtására május 2-áig van lehetőség-írják közleményükben.
márc. 4
10:06
Már csak egy hónap a magyar BB10 rajtig... (BerryBlog)
Bár aki akarja, már most is megveheti magának különböző forrásokból a BlackBerry első BB10-es telefonját, a Z10-et, egyelőre hiába is keresitek a telefont a magyar mobilszolgáltatóknál. De már nem kell sokáig várni, ha minden a tervek szerint halad, az újdonság éppen egy hónap múlva, pár nappal húsvét után tűnhet fel a hazai mobilcégeknél, vagy legalábbis azok közül néhánynál. Hogy pontosan ki,…
márc. 4
10:12
Közel 7 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet (orientpress)
Tavaly decemberben az export volumene 9,9, az importé 7,4 százalékkal csökkent, az egyenleg 143 millió euróra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az év egészében a külkereskedelmi termékforgalom volumene közel megegyezett az előző évivel. A híradás-technikai termékek exportvolumene ötödével csökkent, a járműipari termékeké dinamikusan nőtt.
márc. 4
10:30
Visszadrágulhat a KGFB (orientpress)
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac szereplői közül szinte mindegyik változtat márciusban vagy áprilisban a tarifáin a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapja szerint. Sok biztosítónál a változtatásra azért is szükség volt, mert a felügyelet kifogásolta a korábbi hirdetményeket, így ezekben korrigálni kellett a hibákat - írja a Világgazdaság.
márc. 4
10:48
Tovább bővülhet az Eszközkezelő program (orientpress)
A Kormány elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-vel kapcsolatos egyes jogszabályok módosításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztést. Az Országgyűlés támogatásával a változásoknak köszönhetően még több rászoruló kapcsolódhat majd be a devizahitel-adósok megsegítésére létrehozott programba.
márc. 4
11:06
Meggyógyítottak egy HIV-fertőzött csecsemőt (orientpress)
Meggyógyítottak egy HIV-fertőzéssel született csecsemőt Mississippiben - jelentették a tudósok. A gyermek jelenleg két és fél éves, s immár egy éve nem kap gyógyszeres kezelést, a fertőzésnek pedig nincs nyoma szervezetében. Bár arra nincs garancia, hogy a gyermek egészséges marad, ez a kezelés új utakat nyithat, és különösen hasznos lehet az afrikai gyermekek kezelésében, ahol nagyon sok gyermek…
márc. 4
11:24
1,6 milliárd forintos pályázat gázüzemű autóbuszok beszerzésére (orientpress)
Összesen 1,6 milliárd forint támogatást nyújt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új, gáz meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára. A pályázati úton elnyerhető forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.
márc. 4
11:42
A közigazgatás átalakításának utolsó lépései - beszélgetés Zöld-Nagy Viktóriával (orientpress)
Megtörtént a járási hivatalok kialakítása, biztonságosan és jól működik az új rendszer, amiről folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések. Megkezdődött a kormányablakok munkatársainak képzése és március 2-ig kellett megalakítani a közös önkormányzati hivatalokat. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár nyilatkozott a még előttük álló feladatokról és felmerülő kérdésekről.
márc. 4
12:00
Négy hónap alatt ellenőriznék a kistelepülések gazdálkodását (orientpress)
Egyelőre ugyan fizikai képtelenségnek tűnik, hogy a kistelepülések többsége nullszaldós költségvetést fogadjon el, a kisközségek és a jelentős saját bevétellel nem rendelkező települések ugyanis képtelenek idei költségvetésüket hiány nélkül tervezni. Az állam pótlólagos támogatásával azonban több önkormányzat is megmenekülhet - írja a Napi Gazdaság.
márc. 4
12:36
A fapados túlmegy minden határon (orientpress)
Egyre jobban elmosódik a határ a fapados és a hagyományos légitársaságok szolgáltatásai között - írja a Világgazdaság. A régi nagy cégek többfajta tarifát is kínálhatnak, eltérő szolgáltatáscsomagokkal, de a fapados társaságok is biztosítanak többletszolgáltatásokat, extra áron. Júliustól például a Germanwings egy vadonatúj termék- és márkakoncepciót vezet be, amely lehetővé teszi az utasok…
márc. 4
12:45
Válságkezelés amerikai módra (Múlt-kor)
Annak ellenére, hogy néhány rendelkezést a legfelsőbb bíróság érvénytelenített, a 80 éve, 1933. március 4-én bejelentett New Deal jelentős és hosszan tartó hatást gyakorolt az amerikai gazdaságra, társadalomra és kormányzatra.
márc. 4
12:54
Együttműködik a Déli Gázfolyosó megépítésében a NABUCCO és a TANAP (orientpress)
A NABUCCO Gas Pipeline International GmbH hétfőn bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Transz-Anatóliai Gázvezeték (TANAP) képviselőivel, amelyben a két fél hivatalosan is megállapodott a Déli Gázfolyosó megépítésében való együttműködésről.
márc. 4
12:54
Meglepő dolog derült ki az ősemberről (168 Óra Online)
Kizárólag bálnák bőrén élő kagylók maradványait fedezték fel kutatók a spanyolországi Nerja közelében található barlangoknál, amiből arra következtettek, hogy már a kőkorszaki ember is fogyaszthatott bálnahúst.
márc. 4
13:12
Várjunk a tankolással - szerdától csökkennek az üzemanyagárak (orientpress)
Csökkenti bruttó 6, illetve 2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol - értesült piaci forrásokból azt MTI. A csökkentéssel a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi átlagára 429-430 forint, a 95-ös benziné 432-433 forint lesz.
márc. 4
13:48
Elkészült a 120 évet átfogó tisztviselői adattár (orientpress)
Közel másfél éves munka hívta életre Jász-Nagykun-Szolnok megye történeti archontológiáját. Az elkészült adatbázis 1876 és 1990 között mutatja be a megye szervezeti és személyi változásait. Az archontológia tartalmát Dr. Fülöp Tamás, a megyei Levéltár igazgatója ismertette a sajtónak. A többéves kutatásra épülő, hiánypótló tisztviselői adattár több mint 2.600 nevet tartalmaz - írja a…
márc. 4
13:48
Fociedzés több száz éves maradványok társaságában (Múlt-kor)
Régészek Peru egyik legnagyobb sportcentrumában nyolc 700 éves és három több mint egy évezredes csontvázra bukkantak.
márc. 4
14:06
Civilekkel tárgyal a földtörvényről Fazekas (orientpress)
Civil szervezetek véleményezték a földforgalmi törvényhez benyújtott módosító javaslatokat, amely állásfoglaláshoz már 168 szervezet csatlakozott. A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a földforgalmi törvény jelenlegi formájában a nagybirtok rendszert erősítené hazánkban, ami ellentétes a kormány hivatalos agrárprogramjával. A nyilatkozatot aláírók által támogatott módosításokkal azonban…
márc. 4
14:08
Új tehetséggondozási program indul a PTE roma szakkollégiumában (orientpress)
A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Romológia és Nevelésszociológia Tanszék keretei között működő Wlislocki Henrik Szakkollégium modellértékű projektet indít 'Komplex hallgatói szolgáltatások fejlesztése hátrányos helyzetű hallgatók számára a Wlislocki Henrik Szakkollégium szervezésében' (TÁMOP 4.1.1.D -/2/KONV-2012-0009) címmel az Új Széchenyi Terv keretében.
márc. 4
14:24
Románia és Bulgária messze van még Schengentől (orientpress)
Nem árt tudni, hogy mennyire kemény a német külpolitika. Németország egyelőre elutasítja ugyanis Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Sőt, vétót emelnek, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán.
márc. 4
14:42
Varga Mihály: az eszközök változhatnak, az irány nem (orientpress)
A gazdaságpolitika irányában nem, annak eszközeiben lehet változás, ez azonban az idei költségvetés számait alapvetően nem érinti - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a parlament költségvetési bizottságának meghallgatásán hétfőn. A testület 19 támogató, 4 elutasító és egy tartózkodó szavazat mellett támogatta a miniszterjelölt kinevezését.
márc. 4
15:00
Pszichiátriai betegségek táptalaja lehet a gyermekkori ADHD (orientpress)
Egy nagyméretű tanulmány megállapította, hogy a gyermekkori figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar sok esetben felnőttkorra is kitolódik, ráadásul megnöveli a különböző pszichiátriai betegségek kialakulásának kockázatát - írja a USA Today.
márc. 4
15:18
Római régiségeket csempészett egy bolgár kisbusz (orientpress)
Közel 10 ezer darab régiséget, köztük római érméket és egy kelta kardot is csempészett az a bolgár rendszámú kisbusz, amit a NAV bevetési osztálya fülelt le Hegyeshalom térségében. A műtárgy szállítmány összértéke eléri a 45 millió forintot.
márc. 4
15:36
Gyenge forinttal várja Matolcsy terveit a piac (orientpress)
Várhatóan jóval 290 forint/euró felett marad a forintárfolyam mindaddig, amíg a piac nem ismeri Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új elnökének terveit - jósolták hétfőn londoni pénzügyi elemzők.
márc. 4
15:54
'Vesd bele magad!' - diákok a kertészkedésben (orientpress)
Idén négyszáz általános iskola csaknem 25 ezer diákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Vesd Bele Magad! Programnak köszönhetően. A Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 8 millió forinttal, az után-követéshez kapcsolódó kiadványok, rendezvények támogatásával segíti a kezdeményezést - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.
márc. 4
15:54
10 tény a római rabszolgákról (Múlt-kor)
márc. 4
16:12
Megnő a lábméret a terhesség alatt? (orientpress)
A terhesség sokszor megváltoztatja a nők lábának méretét és alakját - állapították meg az Iowa Egyetem kutatói. A terhesség alatt legtöbbször kialakul a lúdtalp is, valószínűleg azért, mert az extra súly összeolvasztja a láb ívét - írja a Medical News Today.
márc. 4
16:18
Magyar siker az Apple-nél (Népszava)
Az App Store napjainkban a világ egyik legdinamikusabban fejlődő internetes-alkalmazás gyűjteménye, az itt elérhető tartalmak szigorú ellenőrzést követően kerülnek fel, például az Apple elektronikus sajtótárába, a Newsstand-be.
márc. 4
16:24
Ezért késik a Z10 dokkolója (BerryBlog)
A BlackBerrykhez kétségtelenül az egyik legmenőbb tartozékkategória a dokkoló, ami amellett, hogy folyamatosan tölti a telefont, többnyire jól is néz ki és rendkívül praktikus. A BlackBerry Z10-hez is lesz ilyen tartozék, de egyelőre sajnos nem lehet kapni. Az ok roppant prózai: a BlackBerry 10 egyelőre nem működik maradéktalanul együtt a dokkolóval. A Z10 dokkolójáról tudni kell, hogy az egyik…
márc. 4
16:57
Festhetett-e antiszemita képet Munkácsy? (Múlt-kor)
Kizártnak tartja az MTI által megkeresett Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, hogy a közelmúltban előkerült Vérvád című festmény Munkácsy Mihály alkotása lenne.
márc. 4
17:06
NFÜ: több millió magyar lakos életkörülményei javulhatnak (orientpress)
Az elmúlt években országszerte 20 projekt vette kezdetét az Új Széchenyi Terv szociális városrehabilitációjának keretében. Összesen közel 24 milliárd forint uniós forrásból újulhatnak meg többek között Kecskemét, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Szolnok, Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Szigetszentmiklós elmaradott városrészei és Budapest négy kerülete is…
márc. 4
17:24
Mesterségem címere - különleges szerszámkiállítás a Közlekedési Múzeumban (orientpress)
Különleges eszközök, különleges mesterségek mutatkoznak be a Magángyűjtők Hónapján a Közlekedési Múzeumban. A 'Mesterségem címere' című időszaki kiállításban négy mesterség ma már elfeledett, vagy a kívülállók részére soha nem látott munkaeszközei láthatók.
márc. 4
17:42
A Monetáris Tanács tagja lesz Pleschinger Gyula (orientpress)
Az Országgyűlés Pleschinger Gyulát, a a Nemzetgazdasági Minisztérium volt államtitkárát választotta meg hat évre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává hétfőn.A képviselők 232 igen, 82 nem és 5 tartózkodó szavazattal döntöttek erről.
márc. 4
18:00
Már nyolcszáz évvel ezelőtt is dohányoztak Kaliforniában (Múlt-kor)
Már nyolcszáz évvel ezelőtt is dohányoztak azon a vidéken, ahol ma Kalifornia amerikai szövetségi állam terül el - állapították meg amerikai tudósok.
márc. 4
18:57
Mi hozhatja el a világbékét? (nyest.hu)
Egy szíriai származású, Nagy-Britanniában élő üzletember egységesítené a nyelvek ábécéit. Ezzel megkönnyítené a különböző nyelveken kommunikálók dolgát, és elhozná a világbékét. Lássuk a SaypU-t!
márc. 4
19:03
Rejtélyes lövedék fenyegette II. Miklós cárt (Múlt-kor)
1905-ben II. Miklós orosz cárt a Vízkereszt napi Néva-parti ünnepélyen a tisztelgő sortüzet nézte, amikor hirtelen mellé csapódott egy kartácslövedék.
márc. 4
19:30
Elképesztő sok, a Földre veszélyes kisbolygó létezik (168 Óra Online)
A Földre nézve veszélyt jelenthető égitestek elleni felkészülés – előrejelzés és védekezés – újbóli végiggondolására késztette a tudományos-szakmai világot az utóbbi hetek két kozmikus eseménye, a cseljabinszki régió fölött felrobbant, több mint ezer embert megsebesítő meteor darabjainak becsapódása és a Föld mellett rekordközelségben elsuhanó, 2012 DA14 katalógusjelű kisbolygó (aszteroida)…
márc. 4
23:45
A Financial Times a Z10-ről (BerryBlog)
Fél percen belül, hogy kézbe fogtam, úgy éreztem, mintha az iPhone 6 lenne a kezemben. Az iOS 7-et futtatva. Ez egy félelmetesen jó telefon egy megnyerő új operációs rendszerrel, a BB10-zel. Mind a BlackBerry Z10 hardvere, mind az operációs rendszere - egy kanadai-svéd-ausztrál koprodukció - valószínűleg fogcsikorgatásra készteti a cupertinóiakat, ugyanis bármilyen iPhone frissítéssel is lépnek…

Keresés