2013. február 26. kedd

febr. 26
7:24
Félmillió dollárért árulnak egy Nobel-díjat (168 Óra Online)
A 2004-ben, 88 éves korában elhunyt brit biológus, Francis Crick családja úgy döntött, elárverezik a tudós Nobel-díját, amit 1962-ben kapott két kollégájával, Maurice Wilkinsszel és Rosalind Franklinnel megosztva a DNS-molekula felfedezéséért. A család a díj eladásából befolyó összeg nagy részét amerikai és brit tudományos alapítványoknak ajánlja fel, a maradékból pedig Francis Crick Institute…
febr. 26
7:30
A császármetszés sem segített a gorilla-bébin (MaHu)
Császármetszéssel hozták a világra a prágai állatkert legidősebb gorillájának kölykét, ám az elpusztult.
febr. 26
9:18
Különleges Nobel-díjat árvereznek el (Infostart)
Több mint 70 éve első ízben fordul elő, hogy árverésre bocsátanak egy Nobel-díjat, ráadásul nem is akármelyiket: azt az elismerést, amelyet 1962-ben Francis Crick angol tudós vehetett át megosztva a DNS struktúrájának felfedezéséért.
febr. 26
10:39
Ma is használható az egyiptomi kék (Múlt-kor)
Az ötezer éves, egyiptomi kéknek nevezett színezőanyag tanulmányozása lehet a kulcs a tudósok számára az újfajta, korszerű technológiákban felhasználható nanoanyagok kifejlesztéséhez.
febr. 26
12:42
A világ két legkisebb űrteleszkópját bocsájtották fel (Népszava)
A parányi berendezéseket egy indiai hordozórakéta fedélzetén indították útnak a szriharikotai űrtelepről. Bár korábban is felbocsátottak már hasonló "nanoműholdakat", a feladatuk a Föld megfigyelése, illetve új űrtechnológiák kipróbálása volt, nem pedig a világűr vizsgálata.
febr. 26
12:45
A februári pátens (Múlt-kor)
I. Ferenc József 1861. február 26-án bocsátotta ki a Habsburg birodalom átszervezéséről szóló úgynevezett februári pátenst. A dokumentum egy díszes példánya az Abszolutizmuskori Levéltárban található.
febr. 26
13:30
Pálinkás: szabadon hozzáférhetőek lesznek az MTA kutatóhálózat eredményei (Infostart)
Bárki számára elérhetővé válnak az MTA közpénzből létrehozott tudományos eredményei, a Magyar Tudományos Akadémia idén életbe lépett Open Access (nyílt hozzáférés) irányelvei ugyanis kimondják, hogy a kutatóknak lehetőség szerint szabad hozzáférésű folyóiratokban kell publikálniuk - hangsúlyozta Pálinkás József.
febr. 26
13:48
Rasszista volt-e Lincoln? (Múlt-kor)
Eltúlozza Lincolnnak a rabszolgaság eltörléséért tett erőfeszítéseit, s gondosan szemet huny kevésbé szerethető tulajdonságai felett – ezzel vádolják történészek Steven Spielberg Lincoln című, 12 Oscar-díjra jelölt filmjét.
febr. 26
14:51
Kukába kerültek Mátyás király koszorúi (Múlt-kor)
Műemlékvédelmi okokra hivatkozva a szemétbe dobatta a Mátyás király kolozsvári szülőházában működő Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem vezetősége azokat a koszorúkat, amelyek a hét végén a király születésének 570. évfordulója alkalmából kerültek az épületre.
febr. 26
16:57
Egymillió dollárért biztosan utazhatunk a Titanic II-n (Múlt-kor)
Sajtóértesülések szerint dúsgazdag amerikaiak 1 millió dollárt is készek áldozni arra, hogy részt vehessenek a Titanic replikájának tervezett új luxushajó 2016-os útján.
febr. 26
18:00
10 tény az italozó hírességekről (Múlt-kor)
febr. 26
18:57
Világok harca (BerryBlog)
Míg Tom bátyánk úgy tesz Barcelonában, mintha dolgozna, addig vessünk egy gyors pillantást a BB10 jelenlegi helyzetére. Ha valaki próbálta követni a fejleményeket, az valószínűleg két egymának teljesen ellentmondó hangvételt talált: egyikük szerint a Z10 rendkívül jól fogy és a jelek bizakodásra adnak okot a BlackBerry jövőjére nézve, míg a másik szerint a Z10 gyengén fogy valójában és egyébként…
febr. 26
19:03
Ki írta a Zsidókhoz írt levelet? (Múlt-kor)
Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói közelebb kerültek két szöveg – A föderalista című amerikai esszégyűjtemény és az újszövetségi Zsidókhoz írt levél – régóta vitatott szerzőinek kilétéhez.
febr. 26
19:06
Sznob – aki többnek mutatja magát, mint ami (nyest.hu)
Legyünk trendik és sznobok; nyelvünkben is feleljünk meg korunk kihívásainak és elvárásainak! – olvassuk ezt a felhívást a Tinta Kiadó tavaly kiadott Első magyar sznobszótárának bevezetőjében. Így lehetünk sikeresek és trendik, mi több, miénk lehet a topkarrier, akármi is legyen az – legalábbis ezt ígérik.
febr. 26
19:30
Ezért hosszú a dinoszauruszok nyaka (Infostart)
Valamennyi dinoszaurusz sokkal hosszabb nyakú volt a Földön élt bármely állatnál, ennek egyik fő okát a tudósok a nagyon üreges nyakcsigolyákkal magyarázzák.
febr. 26
21:03
Mi is átadtuk az Oscar-díjakat! - 2013-02-26 10:33:32 (sat.hu)
Na nem óriási csinnadrattával, sőt vörös szőnyeg sem volt! Visszanéztünk a tavalyi évre, és mi is kiosztottunk pár díjat.
febr. 26
21:05
Mennyire védik a kiskorúakat a TV készülékek? - 2013-02-26 20:29:14 (sat.hu)
A Médiatanács egyik kiemelt feladata volt 2012-ben, hogy felmérje azokat a műszaki lehetőségeket, amelyeket a kábeltévé- és műholdastelevízió-szolgáltatók biztosítanak a szülők számára a gyermekek és kiskorúak védelmében.

Keresés