2013. február 15. péntek

febr. 15
5:54
A tudós is ember? (nyest.hu)
A tudós is ember? Mi közük a tudományos felfedezéseknek az emberi érzelmekhez? – Az alábbiakban tudósok vallanak arról, hogyan fonódik össze munkájukban a racionalitás az érzelmekkel. Vallomásaik alapján talán azt is megérthetjük, milyen motívumok hajtják a tudományos felfedezéseket.
febr. 15
9:24
Középkor: Most mutasd meg! (168 Óra Online)
Február 16-án kezdődik visegrádi Mátyás Király Múzeum, az Archeologia – Altum Castrum Online és a műemlékem.hu fotópályázata.
febr. 15
9:36
NGM: bővülő együttműködés az egészségipar területén (orientpress)
Megtartotta első ülését a Magyar-Szerb Egészségipari Munkacsoport Hódmezővásárhelyen. A rendezvényen a további együttműködés elmélyítéséről megállapodott Dr. Feketéné Dr. Fényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője, valamint Tijana Radojičić, a Szerb Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője.
febr. 15
9:57
Majdnem csináltam BerryBlog-alkalmazást... (BerryBlog)
Lövésem sincs az alkalmazások fejlesztéséről, most mégis majdnem összedobtam életem első BB10-es appját, nem egészen negyed óra alatt. Igen, jól olvastátok, mindenféle előképzettség nélkül nekiálltam egy alkalmazás elkészítésének, ami a finisben hasalt végül el. És nem az én hibámból. A BerryBlog hírolvasó appját szerettem volna elkészíteni a BlackBerry App Generator nevű, roppant egyszerű webes…
febr. 15
10:06
Rákosi vonyított 1962-es kihallgatásán (Múlt-kor)
Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártja bukott főtitkára 1962-es szovjetunióbeli kihallgatásakor Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt akkori első titkárának felelősségét is emlegette a Rákosi-korszak törvénysértéseivel kapcsolatban.
febr. 15
10:06
Megfejtették a jó nyelvérzék titkát (nyest.hu)
Kutatók képalkotó eljárásokkal térképezték fel kisgyermekek agyát. Kiderült, hogy különböző agyi területek – például a hippokampus és a kisagy – anatómiájábaól megjósolhatók az egy éves gyerekek nyelvi képességei.
febr. 15
11:09
Királyok is nyúltak a kannibalizmus csodaszeréhez (Múlt-kor)
Emberhús az influenza ellen? Bizarrnak tetsző gondolat, pedig korábban az ágynak esett emberek mindent megpróbáltak gyógyulásuk érdekében. Az orvosi célú kannibalizmus évszázadokon át nagy népszerűségnek örvendett Európában.
febr. 15
11:30
A C-vitamin hatásos a melanóma és a mellrák ellen (Népszava)
A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az International Journal of Oncology idei első számában közölték megállapításaikat.
febr. 15
12:12
Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? (nyest.hu)
Miért gondoljuk, hogy az iskolában a „jó”, a „tökéletes” nyelvet tanuljuk meg? Honnan származik az az elképzelés, hogy a nyelv nyelvtana egységes és logikus? – A válaszhoz kevés fellapoznunk ezeknek az elképzeléseknek a forrását, azaz nyelvtankönyveinket. Időutazást kell tennünk, egészen a 18. század végére.
febr. 15
13:15
Évszázados rejtély lett az 1908-as tunguszkai üstökösből (Múlt-kor)
Kisebb károkat okozott és több száz sérüléssel járt pénteken az a meteoritfelhő, amely az oroszországi Cseljabinszk megyében csapódott be. Nem ez az első eset Oroszországban, ahol 1908-ban, Szibéria középső részén szintén a Tunguzka okozott meglepetést.
febr. 15
13:27
Az RTL Klub HD minőségben is elérhető a UPC Direct -en - 2013-02-15 13:11:13 (sat.hu)
A UPC DTH S.à r.l. örömmel értesíti a UPC Direct magyarországi ügyfeleit, hogy az RTL Klub adását már HD minőségben is elérhetik.
febr. 15
15:21
10 tény a Dreyfus-ügyről (Múlt-kor)
febr. 15
15:27
Orbánék lassúságán csúsztak el a népszámlálási adatok (168 Óra Online)
A 2011-es népszámlálás óta ugyan megjelentek előzetes adatok, a végleges eredmények közzététele még várat magára. A KSH elnökhelyettese szerint bár lehetett volna gyorsabb is a feldolgozási folyamat, nemzetközi szinten sem számít kiugróan hosszú időnek ez a másfél év. A cenzus eredménye a 2011. októberi állapotot rögzíti, de a statisztikai hivatal folyamatosan követi a születés, halálozás,…
febr. 15
17:27
Castro Kuba élén (Múlt-kor)
Fangio egy pillanatra meghökkent, valami tréfát sejtett, de a fickó határozott fellépése és a kezében tartott pisztoly meggyőzte őt, hogy jobb, ha engedelmeskedik. A Forma 1-es sztárpilóta, hátában a pisztolycsővel és kísérője feltűnés nélkül elhagyta a hotelt.
febr. 15
18:54
Csökkenti a tengerek mélyének oxigénellátását a klímaváltozás (MaHu)
Négyezer méteres mélységben is befolyásolja az életet a klímaváltozás: a mélytengerek oxigénhiányát eredményezi az északi sarkvidéki jég nyári, nagy tömegben való olvadása.
febr. 15
19:33
Fittyet hánynak a szabályokra (nyest.hu)
Új sorozatunkban hétről hétre egy iskolai nyelvtani problémát mutatunk be. Első alkalommal a „fittyet hány” kifejezés mondattani elemezhetőségéről ejtünk szót.
febr. 15
22:48
A kozmikus sugárzás szupernóva-robbanás következménye (MaHu)
Valóban a szupernóvák felrobbanásából keletkeznek a kozmikus sugarak, a Földet bombázó nagyenergiájú részecskék.
febr. 15
23:06
Elszáguldott a Föld mellett a 130 ezer tonna tömegű égitest (Infostart)
Rekordközelben száguldott el a Föld mellett pénteken a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida - közölte a NASA amerikai űrkutatási ügynökség.

Keresés