2013. február 21. csütörtök

febr. 21
5:33
Ritka robbanás hozhatta létre a legfiatalabb fekete lyukat (csillagászat.hu)
A NASA Chandra röntgenmûhold új megfigyelései alapján a legfiatalabbnak gondolt tejútrendszerbeli fekete lyukat egy ritka szupernóva-robbanásból származó, erõsen aszimmetrikus maradvány tartalmazza.
febr. 21
6:00
II. Ramszesz korabeli miniszteri sírt találtak (Infostart)
Egy II. Ramszesz korabeli jelentős egyiptomi miniszter sírját találták meg belga régészek Luxor közelében.
febr. 21
8:09
Interneten nyomon követhetők a fehér gólyák (168 Óra Online)
Interneten követhetik nyomon a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólyák útját az érdeklődők.
febr. 21
9:54
Egy napig volt az övé a világ legfontosabb állása (Múlt-kor)
David Rice Atchison. Bizonyára alig akad olyan amerikai választópolgár, aki a Presidents’ Day alkalmával felidézné alakját. Pedig a missouri szenátor legalább 24 órán keresztül Amerika legfontosabb tisztjének birtokosa volt. Vagy mégsem?
febr. 21
9:57
Korea és Japán közel van (nyest.hu)
Február 22-én, pénteken tartja az Erasmus Kollégium szokásos pénteki szemináriumát. Ezúttal Sándor Angelika fog nyelvészeti előadást tartani.
febr. 21
11:24
Tizenegy tudós részesült az új, 3 millió dollárral járó díjból (Infostart)
Tizenegy, többségében amerikai kutató részesült egy újonnal létrehozott, a Nobel-díj összegénél több mint kétszer nagyobb, három millió dolláros pénzjutalommal járó tudományos díjból, amelyet informatikai-internetes óriáscégek alapítói hoztak létre a biológiai tudományokban elért kimagasló eredmények jutalmazására és a jövőbeni kutatások ösztönzésére.
febr. 21
11:54
Öt fontos különbség az új és a régi BlackBerryk közt (BerryBlog)
Talán nem árulok el senkinek sem nagy titkot azzal, ha azt mondom, az új BlackBerry 10 operációs rendszer és a rá épülő telefonok nagyon sok szempontból különböznek a régi, vagyis még most is piacon lévő, BlackBerry operációs rendszertől, valamint a telefonoktól. Az Inside BlackBerry Blog összegyűjtötte az öt legfontosabb hardveres és szoftveres különbséget, vagyis azokat a sarokpontokat, amikben…
febr. 21
13:03
Az MTI és az 1944-es sikertelen kiugrás (Múlt-kor)
1944. október 15-én a nyilasok megszállták az MTI székházát. Az új direktíva: jogok nincsenek, csak kötelezettségek. Az 1944-es sikertelen kiugrás és a Magyar Távirati Iroda.
febr. 21
14:54
A Merkúrnál is kisebb exobolygót talált a Kepler (csillagászat.hu)
A Kepler ûrteleszkóp ultrapontos fotometriai adatai alapján olyan kisméretû bolygórendszert azonosítottak, melynek legkisebb planétája kisebb a Merkúr bolygónál és pályaparaméterei alapján a jellege is hozzá hasonló lehet.
febr. 21
15:09
Aki megmentette a világot az atomháborútól (Múlt-kor)
Egy szovjet katonatiszt, Sztaniszlav Petrov nyerte el a 2013-as Drezdai békedíjat. Petrov arról vált ismertté, hogy ő volt az, aki 1983-ban megakadályozott egy lehetséges atomháborút, amely majdnem egy téves atomtámadás riasztás miatt robbant ki.
febr. 21
16:12
Meghalt Alekszej German, a sztálinista múlt feltárója (Múlt-kor)
Hetvennégy éves korában csütörtökön meghalt az idősebb Alekszej German, a sztálinista múlt feltárójaként nemzetközi elismertséget szerző orosz filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer.
febr. 21
17:24
A plazma még mindig a legjobb technológia - 2013-02-21 16:48:40 (sat.hu)
A Panasonic úgy véli, ha új tévét veszünk, és a képminőség mindennél fontosabb számunkra, akkor a plazma a legjobb technológia, amely mellett letehetjük a voksunkat.
febr. 21
18:03
A nagyközönség szavazatai alapján kap nevet az elefántbébi (168 Óra Online)
Hétfőtől lesz látható élőben az Állatkert új kedvence, a Valentin napkor született elefántkoslány. Egyelőre nincs neve. Az Állatkert hat lehetséges nevet választott ki. A nagyközönség szavazással dönthet a végleges névről.
febr. 21
18:18
Férgek is jöttek a keresztesekkel (Múlt-kor)
A keresztesek által kialakított latrinák segíthetik a kutatókat a parazita fertőzések elterjedésének, illetve az emberi migrációk történetének pontos rekonstruálásában.
febr. 21
19:15
Ennyi mindenre jó az új BlackBerry 10 (BerryBlog)
Ha még emlékeztek rá (hogyne emlékeznétek, nem volt olyan régen!), a BlackBerry az amerikai foci szuperdöntő a Super Bowl szünetében arról nyomott le egy reklámot, hogy mi mindenre nem jó egy BlackBerry Z10. Brenden, a Sortable videós műsorának vezetője most megmutatja, mire jó (annak, aki esetleg az elmúlt hetekben nem olvasott volna egyáltalán BerryBlogot).  Ha tetszik, igény szerint forgatunk…
febr. 21
19:21
Építs a múltra: a régészet ideológiai szerepe Izraelben (Múlt-kor)
2009-ben az izraeli Negev-sivatagban található Avdat Nemzeti Park régészeti emlékeiben beduin elkövetők súlyos károkat okoztak, a regionális tanács azonnal megkezde a törzsek elleni harcot. Azonban a történet nem itt kezdődött.
febr. 21
19:24
A trollok győznek? (nyest.hu)
Egy felmérésben arra keresték a választ az online kommunikáció kutatói, hogy mennyiben befolyásolja a kommentek stílusa az új tudományos eredmények megítélését. Tanulmányuk szerint a durva kommentek elrettentőek, és tévképzetekhez vezethetnek.
febr. 21
20:24
Megváltoztatták a csirkeembriók nemét (Infostart)
Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.
febr. 21
22:30
Cápafaló óriásemlőst fedeztek fel (MaHu)
Sose lehet tudni, mit talál az ember, ha ásni kezd! Pontosan emiatt él az a szabály Kaliforniában, hogy minden nagyobb építkezésnél jelen kell lenni egy régésznek és a paleontológusnak.

Keresés