2013. február 14. csütörtök

febr. 14
4:48
Fény derült a rejtélyes jelenségre (168 Óra Online)
Különös, repülő tintahalakról érkeztek jelentések Japánban, melyek az óceán felszíne felett száguldoznak. A Hokkaido Egyetem tudósai megmagyarázták a bizarr jelenséget.
febr. 14
5:21
Légyszem: a teljes égboltot figyeli majd a hazai fejlesztésû kamerarendszer (csillagászat.hu)
Az MTA Lendület programja keretében egy 19 kamerából álló mûszert fejlesztenek az MTA CSFK Csillagászati Intézetének kutatói.
febr. 14
5:57
A második magyar műhold előkészítésére 6,4 millió forint jut (Infostart)
A kormány 6,4 millió forintot csoportosít át a Masat-2 műhold előkészítéséhez - a kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
febr. 14
7:27
A hét csillagászati képe - A felhõk felett (csillagászat.hu)
Távcsöves-csillagos életkép a Nagy Hideg-hegyrõl, az MCSE téli csillagásztáborából.
febr. 14
8:06
Támogatás a központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásaira (orientpress)
Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a 'Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai' című (KEOP-2012-5.6.0 kódszámú) pályázati kiírás, amely hozzájárul az épületek energiatakarékosság, - hatékonyság és megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához.
febr. 14
8:24
Változás az épületenergetikai fejlesztések programban (orientpress)
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tudatta, hogy épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva című kiírás felfüggesztésre kerül a kisebb támogatási igényű projektek esetében. A teljes anyag elérhető nfu.hu
febr. 14
9:36
A Volán társaságok átalakításáról tárgyalt a Nemzeti vagyonkezelő (orientpress)
A szakszervezetek bevonásával egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tegnap a Volán portfólió átalakításának előrehaladása kapcsán. Az egyeztetés központi kérdései az állami tulajdonban lévő Volán társaságok részvényeinek apportálása valamint a társaságok bérfejlesztési lehetőségei voltak. Az MNV Zrt. a jelenleginél hatékonyabb struktúra megteremtéséhez szükséges új irányok kijelölésében…
febr. 14
9:48
Frissült a PlayBook OS -- még nem BB10-re (BerryBlog)
Valószínűleg a PlayBook-tulajok tűkön ülve várják, hogy a BlackBerry mikor teszi elérhetővé a cég tabletjeire a BlackBerry 10 operációs rendszert, ahogy azt korábban Thorsten Heins lényegében megígérte korábban. Tegnap a cég a BlackBerry 10 megjelenése óta először adott ki szoftverfrissítést a PlayBookhoz, de a BB10-re még azért a jelek szerint várni kell. A mostani, 2.1.0.1526-os verziószámot…
febr. 14
9:54
Minisztériumot vált a KIM államtitkára (orientpress)
Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős jelenlegi államtitkára elfogadta Balog Zoltán miniszter felkérését, így a jövőben ő lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára - tudta meg a Magyar Nemzet az államtitkár környezetéből.
febr. 14
9:57
Heródest akarják a palesztinok (Múlt-kor)
Nem szabadott volna elvinni Nagy Heródesnek a Heródium nevű erődítmény feltárása közben még 2007-ben megtalált mauzóleumát - állítja a Palesztin Hatóság, amely a nemzetközi jog megsértésével vádolja a júdeai király életéről rendezett tárlat szervezőjét és Izraelt.
febr. 14
9:57
Másképp facebookozunk, mint a kínaiak (nyest.hu)
Egy új kutatás szerint éles a különbség az amerikaiak és a kínaiak közzöségioldal-használata között. Míg Amerikát elsősorban az egyén érdekli, addig a Kínát a kollektív jó.
febr. 14
10:51
A hóhér a halálraítéltnek drukkolt (168 Óra Online)
1793. január 21-e Charles-Henri Sanson életének legnehezebb napja volt. A köztársasági főhóhérnak a Konvent utasítása szerint ezen a napon kellett nyaktilóval lefejeznie a hazaárulás vádjával halálra ítélt XVI. Lajost, az ítélet-végrehajtó azonban az utolsó percig bízott abban, hogy a kivégzés elmarad. Az esemény előtti napon tucatnyi névtelen levélben figyelmeztették: a royalisták a Temple…
febr. 14
11:06
Kilenc új rendőrőrs lesz Pest megyében (orientpress)
Kilenccel bővül a Pest megyei rendőrőrsök száma az év első felében egy átfogó programnak köszönhetően. A jászkarajenői létesítményt már fel is avatták - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ambrus András, a Pest megyei önkormányzat hivatalának sajtófőnöke azt közölte, hogy pénteken Ócsán is rendőrőrsöt avatnak, az elkövetkező időszakban pedig Acsán, Budakalászon, Dunavarsányban,…
febr. 14
11:24
FEOSZ: tudatos fogyasztásra is 'nevel' az új közüzemi számla (orientpress)
2013. február 4-én került kihirdetésre az a jogszabály, amely a villamos energia- és a földgáz szolgáltatók által alkalmazható számlaképre vonatkozóan tartalmaz új rendelkezéseket. Ennek köszönhetően a jövőben a fogyasztókat valóban érdeklő információk kerülnek az egyes számlákon feltüntetésre és érthetőbb tájékoztatást kapnak az általuk fizetendő díj pontos összegéről és magáról a szolgáltatásról…
febr. 14
12:03
A magyar nyelvű oktatás kezdetei (nyest.hu)
Új sorozatunkban a magyar nyelvtan tanításának történetét járjuk körül. Az első részben azt a korszakot mutatjuk be, amikor az önálló magyar nyelvű oktatás elkezd kialakulni. Ekkor még a műveltség nyelve elsősorban a latin, másodsorban a német, de már kialakul az igény a magyar nyelv iskolai oktatására.
febr. 14
12:36
Szőcs Géza kormánybiztos lett (orientpress)
Szőcs Gézát nevezték ki a 2015. évi milánói világkiállításért felelős kormánybiztossá. Az erről szóló kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Feladata lesz egyebek mellett a magyar részvétel várható hatásainak vizsgálata, programjának kidolgozása, illetve az időbeli ütemtervek elkészítése. Díjazásban, juttatásban nem részesül, tevékenységéről negyedévente számol be a kormánynak.
febr. 14
12:54
Elemző: 'ha az ársokkok kikerülnek a bázisból, az inflációs cél elérhetővé válik' (orientpress)
Februárban folytatódik a tavalyi áfa emelés hatásának kiesése, míg megjelenik a gáz-, áram ás távhő árának 10 százalékos csökkenése, így az infláció a következő hónapokban 3,3 százalékig csökkenhet Mivel a belső kereslet hiánya továbbra is az infláció csökkenése irányába hat, valamint az idei év második felében feltehetően a tavalyi élelmiszerár emelkedés hatása is kiesik a bázisból, az infláció…
febr. 14
13:06
1935-ben is nagy volt a hírverés III. Richard körül (Múlt-kor)
Nem ma kezdődött az 1485-ben elhunyt III. Richard sírja utáni hajsza: egy 1935 szeptemberében megjelent cikk azt állította, hogy valószínűleg a bosworthi csatában kegyetlenül meggyilkolt angol uralkodó koporsóját és csontjait találták meg Leicesterben.
febr. 14
13:06
Új online finnugrisztikai folyóirat (nyest.hu)
Új finnugrisztikai folyóirat indult a neten. Miben tér el az eddigi folyóiratoktól, és mi lehet a jelentősége? Belenéztünk az első számba.
febr. 14
14:06
KIM: újabb korrupcióellenes intézkedésekről döntött a kormány (orientpress)
A kormány megalakulása óta az elmúlt húsz év legintenzívebb korrupcióellenes intézkedéssorozata zajlik Magyarországon. Ennek újabb lépéseként a kormány döntött és akciótervben rögzítette hazánknak a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében teendő vállalásait. Emellett rögzítette a közszférában bevezetendő, a korrupció megelőzését segítő integritásirányítási…
febr. 14
14:09
Ilyen 52 éve nem történt Budapesten (168 Óra Online)
Több mint fél évszázad után újra elefánt született a budapesti állatkertben, de a kicsit egyelőre csak a gondozók és az állatorvosok láthatják.
febr. 14
14:24
A vendéglátósoknak biztosan lesz helye a munkaerőpiacon (orientpress)
A turizmus évente a hazai GDP tíz százalékát adja: mintegy ezerötszáz milliárd forintot költenek el a turisták hazánkban, a közvetett költéseik aránya pedig ennek duplája. 'A turizmus és vendéglátás szektor közel négyszázezer embernek ad munkát ma Magyarországon, ebből a szállodák, éttermek, gyógyfürdők, utazási irodák több mint háromszázezer munkahelyet biztosítanak. Ezek a számok jól mutatják,…
febr. 14
15:12
1500 éves szeméttelepet fedeztek fel (Múlt-kor)
Prekolumbiánus szeméttelepet fedeztek fel Egyesült Államokhoz tartozó Virgin-szigeteken egy köztér felújítása közben.
febr. 14
15:36
Ajándék Valentin-napra: kiselefánt született az Állatkertben (orientpress)
Csütörtökön hajnalban szenzációs esemény történt a Fővárosi Állat- és Növénykertben: megszületett a régóta várt aprócska ormányos! 1961 óta nem történt ilyen csodálatos dolog a fővárosi intézményben. Az esemény gond nélkül zajlott, az elefántborjú eleven és virgonc, de amíg el nem kezd szopni, némi aggodalom is vegyül a hatalmas örömbe.
febr. 14
15:54
Műszaki vizsga - nem tartanak fennakadástól Budapesten (orientpress)
Jobban nyomon követhető a műszaki vizsgák címkéje, a forgalmi engedélyek cseréje pedig folyamatosan zajlik - közölte a fővárosi kormányhivatal, amely nem tart fennakadástól a vizsgáztatás műveletében sem.
febr. 14
16:15
Miről szól Malakiás jóslata? (Múlt-kor)
Szent Malakiás, az írországi Armagh püspökének sokat citált jövendölése szerint XVI. Benedek, azaz a 265. pápa regnálása után már csak egy szentatya fog Szent Péter trónjára ülni.
febr. 14
16:17
Dominikánus kolostormaradványokat találtak Prágában (Múlt-kor)
Cseh régészek a prágai Klementinum épületegyüttese alatti kutatásoknál megtalálták annak a 13. századbeli dominikánus kolostornak a maradványait, amelyről eddig az írásbeli említéseken kívül semmiféle bizonyíték nem létezett.
febr. 14
17:06
Nyomoz a rendőrség debreceni HaHa-gyűlés megzavarása miatt (orientpress)
A rendőrség hivatalból indított nyomozást garázdaság gyanújával a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfői debreceni rendezvénye kapcsán, amelyet futballszurkolók zavartak meg - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-vel.
febr. 14
17:09
Sokkal könnyebb az új BlackBerry Worldből alkalmazást telepíteni (BerryBlog)
A BlackBerry 10 érkezésével átalakult a BlackBerry alkalmazás-piactere is, ahonnan most már nem csak alkalmazásokat, hanem zenéket és videókat is le lehet tölteni (csak nem nekünk egyelőre). A BlackBerry Worldre nevet változtató piactér természetesen más tekintetben is változott, így például BlackBerry 10-es telefonokkal rendelkezők mostantól sokkal egyszerűbben tudnak tartalmat telepíteni a…
febr. 14
17:24
Napenergiára kapcsolt az Állami Szívkórház (orientpress)
Befejeződött az Állami Szívkórház energetikai fejlesztése. A közel félmilliárdos összértékű beruházás a történelmi múltú kórház épületeinek egyik legjelentősebb felújításának tekinthető - ennek köszönhetően az intézmény a jövőben gazdaságosabban működhet ,és nagyobb komfortot biztosíthat a betegeknek. A beruházás részét képezte a kórház épületenergetikai fejlesztése, a világítás korszerűsítése és…
febr. 14
19:24
Ősi templomot találtak Peruban (Múlt-kor)
Akár ötezer éves is lehet az a templom, amit Peru fővárosa, Lima mellett, az ősi El Paraisónál találtak.
febr. 14
19:24
Ámor nyilai, avagy mitől lesz vonzó valaki? (nyest.hu)
Valentin-nap idején felmerül a kérdés bennünk, mit is jelent az, hogy „szerelem első látásra”, vagy hogy „csak a belső szépség számít”, vagy hogy „az ellentétek vonzzák egymást”...
febr. 14
19:51
Európa legerősebb szuperszámítógépét adták át Németországban (Infostart)
Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a JuQueent helyezték üzembe csütörtökön a németországi Jülichben.
febr. 14
20:03
Csillagnézés a Hárs-hegyen (csillagászat.hu)
Februári csillagnézõ sétánkon a Hárs-hegyre látogattunk el. Találkozunk február 17-én, vasárnap délután 4-kor a Szépjuhásznénál.
febr. 14
20:12
Visszatértek a farkasok Magyarországra (168 Óra Online)
Nem tekintik zsákmánynak az embert a farkasok, de nem érdemes kekeckedni velük, mondta az a magyar farkaskutató. Szabó Ádám naponta jár a hazai farkasok nyomában, és rendszeresen találkozik is velük.
febr. 14
20:45
"Kikapcsolták" a hidegérzékelő idegsejteket egerek bőrében (MaHu)
Sikerült "kikapcsolniuk" amerikai tudósoknak az egerek bőrében található hidegérzékelő idegsejteket, amelynek eredményeként az állatok közömbössé váltak a hideggel szemben.

Keresés