2013. február 7. csütörtök

febr. 7
5:48
Hat távközlési műholdat állított pályára a Szojuz orosz hordozórakéta (MaHu)
A Globalstar mobil telekommunikációs rendszer hat távközlési műholdját juttatták Föld körüli pályára szerdán egy Szojuz hordozórakétával - közölte az orosz űrkutatási hivatal.
febr. 7
5:54
Szexi dalok a Kelemen Kabátbantól (nyest.hu)
Tulajdonnevekkel, főleg címekkel gyakran előfordul, hogy nem lehet őket csak úgy beletenni egy mondatba. Ilyen eset az, amikor toldalékolni szeretnénk egy olyan címet, amely egy toldalékos szószerkezet. Így futottunk bele Kelemenbe kabátban.
febr. 7
9:03
Nem tudjuk meg, gyilkolt-e hercegeket III. Richard (Múlt-kor)
III. Richard csontjainak exhumálását követően újabb információkkal gazdagodhattunk az angol király életével kapcsolatban, azt azonban valószínűleg már soha nem fogjuk megtudni, hogy valóban megölte-e rokonait a londoni Towerben az 1485-ben elhunyt uralkodó.
febr. 7
9:27
Giró-Szász szerint kacsa az orosz állampapír-vásárlás (orientpress)
Hatalmas sajtókacsának minősítette Giró-Szász András kormányszóvivő a HVG írását, amely szerint Oroszország magyar állampapírokat vásárolna.A szóvivő ezt a Fidesz-KDNP gyulai frakcióüléséről nyilatkozta szerda délután telefonon az MTI-nek.
febr. 7
9:48
Mese a három fiúról és a BlackBerry Z10-ről (BerryBlog)
A következő, mesébe illő történet akár az Ezeregyéjszaka meséi modern feldolgozásának a része is lehetne, annyira jó és persze tanulságos, mint minden mese. És nem csak azért, mert történetesen éppen az arab világban játszódik. Történt, hogy három szegény fiú, Aman, Adzsaj és Palas, akik alkalmazásfejlesztéssel ütötték el idejüket, amikor éppen nem a gimibe jártak, egyszer csak felfigyeltek rá,…
febr. 7
10:00
Munkatársunk, Pungor András nyerte a Média az orvosokért-díjat (168 Óra Online)
Munkatársunk, Pungor András vehette át a Média az orvosokért díjat a tegnap megrendezett gálán. Kollégánk az első helyezést című írásával érdemelte ki , amely Nemes János gyermekkardiológust mutatja be. A díjat független és jelentős szakmai múlttal rendelkező bíráló bizottság ítélte oda.
febr. 7
10:57
Mesés profitot ért el a Walt Disney (orientpress)
Jól sikerült a legfrissebb gyorsjelentése a cégnek és a részvények új csúcsra emelkedtek. A vállalat jó eredményeihez az elmúlt években hozzájárult számtalan felvásárlás, így került a cég portfoliójába a Pixar és tavaly a Star Wars birodalom.
febr. 7
11:09
A Népszövetségben követelt revíziót a 80 éve elhunyt Apponyi (Múlt-kor)
Nyolcvan éve halt meg gróf Apponyi Albert, a dualizmus és Horthy-kor nagyformátumú politikusa. Apponyi volt az, aki a trianoni béketárgyalásokon három nyelven elmondott beszédben érvelt - hiába - a békediktátum, Magyarország megcsonkítása ellen.
febr. 7
12:12
Megkezdődött Pompeji restaurálása (Múlt-kor)
Kezdetét vette szerdán a pompeji régészeti ásatás épületeinek helyreállítása az Európai Unió finanszírozásával. A munkára az ókori város romjainak korábbi pusztítása és elhanyagolása vet árnyékot. A Dioszkuroszok-háza és az alagsori boltíves folyosójáról (cryptoporticus) ismert domus születik elsőként újjá Pompejiben hatmillió euróból.
febr. 7
12:12
Munkatársunk, Krug Emília riportját díjazta a HBLF (168 Óra Online)
Idén másodszor vehette át a Hungarian Business Leaders Fórum Média a Társadalomért díját Krug Emília, a 168 Óra újságírója. A riport a Józan Babák Klub anonim szolgáltatásáról szól, ahol a tudatmódosító szerekkel, elsősorban droggal élő édesanyáknak, terhes nőknek adnak szakértői tanácsokat, segítséget.
febr. 7
12:12
Képzelt tudósok, néma magánhangzók (nyest.hu)
Joruba anyanyelvű nyelvészeket képzelünk el, akik a szótagszerkezetről gondolkodnak. Az anyanyelvükből hiányzó zárt szótagokat ők két szótagnak fogják gondolni, amelyek közül a másodiknak hiányzik a magánhangzója. Ezt erősítő példákat találunk a magyarban, valamint a Jolie–Pitt házaspár japánosított nevében.
febr. 7
12:39
A szuperföldek valójában mini Neptunuszok? (csillagászat.hu)
Egy tanulmány szerint a szuperföldek nem csak méretükben térnek el bolygónktól, felépítésük valójában inkább a Neptunuszéhoz hasonlít és így soha nem is válhatnak a Földhöz hasonló égitestekké.
febr. 7
12:57
A BlackBerry 9900 és a Q10 egymás mellett (BerryBlog)
Nem vitás, hogy a jelenlegi BlackBerry 9900 tulajok közül sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy az új, BB10-es QWERTY-s modell, a BlackBerry Q10 miben különbözik és miben hasonlít a nagy elődhöz. Ami a rendszert illeti, teljes a különbözőség, de a külső jegyeket illetően annál több a hasonlóság -- bár azért össze nem fogjuk keverni a két telefont. Az N4BB jóvoltából ezeken a képeken együtt…
febr. 7
13:15
Ünnepi pompa közepette fejezték le Stuart Máriát (Múlt-kor)
Életem vége, hírnevem kezdete - summázta életművét a lefejezése előtt álló Stuart Mária, akit 1587. február 7-én, miután egy zárt tárgyaláson felségárulás vádjával elítéltek, Fotheringhay kastélyában kivégezték.
febr. 7
13:57
Mediterrán diétával kezelhető a cukorbetegség (orientpress)
A sovány húsok és az egészséges zsírokkal, mint az olíva olajjal készült ételek, az alacsony szénhidrát és magas fehérjetartalmú ételek, valamint a kevés cukor a leghatékonyabbak egyrészt fogyás, másrészt a vércukorszint csökkentésére a cukorbetegek között - írja a Fox News.
febr. 7
14:18
Ősi piramisokat találtak Szudánban (Múlt-kor)
Legalább 35, szorosan egymás mellé épített, kis méretű piramist fedeztek fel Szudánban, a szedeingai nekropoliszban. Az ókori Kusita Királyság valószínűleg egyiptomi hatásra kezdett el piramisokat építeni a halottak számára.
febr. 7
15:27
Javítana az internet-biztonságon az EB (orientpress)
Új irányelv tervezetet ismertetett csütörtökön Neelie Kroes, digitális területért felelős biztos, Cecilia Malmström belügyi biztos és Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Az irányelv annak a tágabb stratégiának a része, amelynek keretében a bizottság öt célt szeretne elérni az internetes biztonság területén.
febr. 7
15:45
A nyaralást is felülírhatja a tunéziai konfliktus (orientpress)
Sorra látnak napvilágot azok a hírek, amelyek szerint forradalom közeli helyzet alakult ki Tunéziában. Mit tehetnek ilyenkor azok, akik már lefoglalták nyaralásukat az adott országba? Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület nekik próbál meg segíteni a közvetkező összeállítással.
febr. 7
16:24
Korábban haltak ki a neandervölgyiek (Múlt-kor)
Több ezer évvel korábban halhatott ki a neandervölgyi ember, állítja egy friss tanulmány. A legújabb eredmények arra utalnak, hogy nem volt olyan időszak, amikor a neandervölgyiek Ibéria déli részén párhuzamosan éltek volna a modern emberrel.
febr. 7
18:12
Az eddigi legjobban fogyó BlackBerry a Z10 (BerryBlog)
Jól indult a BlackBerry 10, illetve az arra épülő első telefon, a BlackBerry Z10 életpályája, tegnap meg is írtuk, hogy az eladások -- noha a BlackBerry nem közölt számokat -- meghaladják az elvárásokat. A készletek apadnak, illetve el is apadtak, az eBayen pedig nincsenek fent tömegével a telefonok, ami jó jel, nem a nepperek veszik őket, hanem hús-vér felhasználók. BlackBerry Z10-re váró sor az…
febr. 7
18:30
Jártak-e a Feröer-szigeteken a vikingek előtt? (Múlt-kor)
Pollenelemzésekkel próbálják bebizonyítani, hogy már jóval a vikingek érkezése előtt is volt élet a Feröer-szigeteken.
febr. 7
19:54
Szekrénykészítő-bútorasztalos DNS-ével azonosították III. Richárdot (168 Óra Online)
Leicester városának helytörténészei több éves kutatás után könnyen ásatási engedélyt kaptak a városháza előtti autóparkolóban tervezett feltáráshoz, mivel a hatóságok úgy vélték, úgysem találnak semmit. Tavaly ősszel hozzáfogtak a munkához, és legnagyobb megdöbbenésükre egy koponyát találtak, pontosan azon a ponton, ahol a történelmi források III. Richárd király temetkezési helyét jelölik.
febr. 7
21:51
A Wikipédiáról neveztek el egy kisbolygót (Infostart)
A milliók által használt webes világenciklopédiában rengeteg cikk található a világűrről, mostantól viszont már a világűrben is található egy Wikipédia: az eddig 274301-es jelölésű kisbolygót ugyanis a nyílt tartalmú lexikonról nevezték el.

Keresés