2013. február 5. kedd

febr. 5
6:06
Tízmillió éves bolygógyár? (csillagászat.hu)
A TW Hydrae fiatal csillagról azt gondolják, hogy már túl van azon a koron, amikor bolygók keletkezhettek a körülötte lévõ anyagkorongból, de az a Napénál sokkal nagyobb bolygórendszerre elegendõ gázt tartalmaz még most is.
febr. 5
6:18
A csillagászokat is meglepték az új felfedezések (168 Óra Online)
Egy új kutatás eredményei szerit beköszönthet az ultranagy tömegű fekete lyukak korszaka, mivel az eddig vizsgált szupermasszív objektumok tömege a korábban gondoltaknál tízszer nagyobb, akár negyvenmilliárd naptömegnyi is lehet.
febr. 5
8:45
Hogyan látta Kína a Római Birodalmat? (Múlt-kor)
Az, hogy a civilizáltság és szervezettség tekintetében hasonló államalakulatok, a korabeli Kína császárságai miként képzelték el a távoli nyugat lakóit, és írták le azok országát, értékes adalékokkal szolgálhat a Római Birodalom alaposabb megismeréséhez.
febr. 5
8:57
Kiakasztották a tőzsdéket az olaszok és a spanyolok, a forint sem bírta (orientpress)
Jelentős eséssel fejezték be a napot a tőzsdék, Nyugat-Európában 2 - 3 százalék fölötti volt az esés, a New York-i indexek 1,-1,5 százalék körüli veszteséggel zártak és mindez kedd hajnalra átterjedt az ázsiai tőzsdékre is. A rossz hangulatért pedig az olaszok és a spanyolok voltak a felelősek.
febr. 5
9:15
Nyugdíjba menekülnek a nők (orientpress)
Csaknem százezer nő élt a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével a jogszabály hatályba lépése óta eltelt két évben - írja a Világgazdaság. Számukat olyannyira alábecsülték, hogy a valódi kiadások tavaly 80 százalékkal meghaladták az előirányzatot. Míg 2011-ben 26,3 milliárd forintot, tavaly ennek több mint a négyszeresét, 109 milliárd forintot fordítottak a 40 évnyi szolgálati…
febr. 5
9:30
Ennyire vártátok a BlackBerry 10-et (BerryBlog)
Azzal kezdeném, hogy becsület szavamra utálom az önfényezésnek még a látszatát is. Szóval ez most nem önfényezés lesz, hanem inkább amolyan köszönetféle, mégpedig mindenkinek, aki velünk együtt követte, pontosabban követi figyelemmel a BlackBerry 10 születését itt a BerryBlogon. Ahhoz képest, hogy a BlackBerryk itthon mennyire háttérbe szorultak az elmúlt években, a BlackBerry 10 iránt óriási…
febr. 5
9:36
Brutális részletek derültek ki az év régészeti szenzációjáról (168 Óra Online)
Az 1400-as évek végén uralkodó III. Richárd alakját Shakespeare drámái tették hírhedtté, és a történészek között máig vitatott téma, hogy hogyan halt meg, és ha megölték, ki tette.
febr. 5
9:48
Menyasszony és protézis (nyest.hu)
Február 8-án, pénteken tartja az Erasmus Kollégium szokásos pénteki szemináriumát. Ezúttal Gaál Xénia fog előadást tartani.
febr. 5
10:27
Devizapiac: Erősödött a forint délelőtt (orientpress)
Erősödött a forint kedden délelőtt a főbb devizákhoz képest az előző esti értékekhez viszonyítva. Az eurót 10 órakor 292,57 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, szemben a hétfő esti 293,42 forintos jegyzéssel. Előző nap reggel ugyanakkor ennél erősebben, 292,50-es szinten is járt a forint az euróval szemben. Kereskedők szerint ez a szint kedden is erős ellenállási határnak…
febr. 5
10:36
Dinoszauruszmaradványt találtak Tunéziában (MaHu)
Dinoszauruszcsigolyákat találtak egy nemzetközi régészcsoport tagjai Tunézia déli vidékén: a tizenöt méter hosszú farokrész feltehetően egy növényevő őslényé volt.
febr. 5
10:45
BDO: aranybánya a Belvárosban (orientpress)
A budapesti ingatlanpiac gyengélkedéséről szóló tudósítások mindennaposak a sajtóban, és a kilátásokat sem ítéli biztatónak a szakértők többsége. Ám korántsem minden ingatlan szenved a válságtól. A folyamatosan bővülő zónáknak és a megbízhatóan emelkedő díjtételeknek köszönhetően a parkolóhelyek az elmúlt években messze a legjövedelmezőbb ingatlantípusnak bizonyultak. A növekedés várhatóan az idén…
febr. 5
10:51
Mit keres egy egyiptomi nyakék egy szibériai sírban? (Múlt-kor)
Különleges, színes üvegékszert találtak egy 2400 éves temetkezési helyen Szibériában, az Altáj-hegységben. A rendkívül ritka lelet Egyiptomból származik, s egy szűz szibériai papnő nyakát ékesíthette - állítják kutatók.
febr. 5
10:51
Kerekasztal-beszélgetés a fordításról (nyest.hu)
Első workshopját rendezi 2013. február 12-én a Professzionális Fordításszolgáltatók Egyesülete (Proford). A rendezvényre minden érdeklődőt várnak.
febr. 5
11:18
Elhunyt Ádám György professzor (Infostart)
Életének 91. évében, vasárnap elhunyt Ádám György professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az Állami és Széchenyi-díjas pszichofiziológus, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának tagja, a tudományos ismeretterjesztés egyik jeles képviselője volt - hangsúlyozza az MTA keddi közleménye.
febr. 5
11:48
A zsidómentő olasz (168 Óra Online)
A nagypapa hadbíró, a papa jogász. Ifjú hősünket megbolondítja a zsenge olasz fasizmus – Mussolini önkénteseként harcol Afrikában, majd Franco oldalán a spanyol polgárháborúban. A világháború idején kereskedő, a Balkánon és Budapesten. A náci-nyilas terrorral szembesülve azután 44-ben úgy érzi, cselekednie kell. Spanyol ügyvivőnek adva ki magát, elképesztő bátorsággal kel a budapesti zsidók…
febr. 5
11:54
Egyszerű angol nyelvtan (nyest.hu)
Az, hogy a újlatin nyelvekben van kötőmód, nem nagy újdonság. Az, hogy a magyarban is van, már sokkal inkább… De mi a helyzet az angollal? Az angolban nincsenek igazán esetek, sem bonyolult igeragozás, ez egy könnyű nyelv. Vagy mégsem? A cikkben az angol kötőmód nyomába eredünk, és ezen keresztül persze az „egyszerű nyelv” képét is megpróbáljuk árnyalni.
febr. 5
11:57
NFM-államtitkárt neveztek ki a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Monitoring Bizottsága elnökének (orientpress)
A miniszterelnök Hegmanné Nemes Sárát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkárát nevezte ki a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Monitoring Bizottsága elnökének január 17-ei hatállyal - áll a Magyar Közlöny legújabb számában.
febr. 5
12:57
III. Richárdé a leicesteri parkolóban talált csontváz (Népszava)
III. Richárd néhai angol király földi maradványait találták meg tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt - közölték hétfőn a közép-angliai nagyváros egyetemének szakértői.
febr. 5
12:57
Helyre kis igazítás, avagy vihar a biliben (nyest.hu)
A Finnugor Világ szerzője felhasználja cikkünket, de elfelejti megemlíteni. Amikor megkeressük, először tagad, majd felajánl egy helyreigazítást, és mindent magára vállal. Véleményünk szerint azonban nem csak övé a felelősség – mi azonban nem fejthetjük ki a véleményünket, sőt, válaszra sem méltatnak minket. Vihar a biliben.
febr. 5
13:27
Erősíti az alkotmányosság kultúráját az Alkotmánybíróság eljárásának nyilvánossága (orientpress)
Az elmúlt héten sajtónyilvánosságot kapott hírek szerint az előkészítés alatt álló alaptörvény-módosítás egyik fontos újdonsága lehet az alkotmánybírósági működés nyilvánosságának növelése. Orbán Balázs András, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint az egyes konkrét ügyekben egymásnak feszülő alkotmányos érvek sajtónyilvánosság előtti ütköztetése - az eddigi kiszivárogtatások és…
febr. 5
13:42
A RIM halott és élvezi (BerryBlog)
Hahahaha, most jól bedőltetek, halott a RIM, hahaha! Pedig a címrészlet (a RIM halott) nem kamu, más kérdés, hogy a BlackBerry 10 rajtját megelőzően elég sok helyen lehetett hasonló című cikkeket látni a sajtóban, persze a legtöbben minden alapot nélkülözve írogattak ilyeneket, vagy legjobb (?) esetben is a wishful thinking szólalt meg belőlük. És bakker végül igazuk lett, a RIM tényleg meghalt.…
febr. 5
13:45
Szijjártó Péter: kormányzati eszközök segítik a kkv-k külpiaci tevékenységét (orientpress)
A magyar kis- és középvállalkozások külpiaci tevékenységét a kormány több eszközzel is támogatja - ezt mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Ezek között említette a kereskedői házakat, a nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodásokat, az exportfinanszírozás segítését.
febr. 5
14:00
Nagy Alfréd nyomában a régészek (Múlt-kor)
III. Richard csontjainak azonosítása után sem állnak le a brit régészek, akik most azt tervezik, hogy megkeresik a másik legendás középkori angol király, Nagy Alfréd elveszett sírját.
febr. 5
14:21
Növekszik az Astra HD+ - 2013-02-05 13:32:29 (sat.hu)
Az Astra HD+ platform HD csatornák ingyenes vételét kínálja a német nézőknek, a szolgáltatásért azonban egy év elteltével fizetni kell.
febr. 5
15:03
Aki Rákosit, Kádárt és Szálasit vádolta (Múlt-kor)
Egy hajdani világ ügyészeként és közéleti alakjaként a csúcsokat és mélységeket megjárt Miskolczy Ágost élete és sorsa egy olyan emberét példázza, amilyenben sokaknak volt része a múlt századi viszontagságos történelmünk során.
febr. 5
15:39
Megmutatjuk, hogyan mosnak kezet az űrhajósok – videó (168 Óra Online)
A gravitáció hiánya: még a legegyszerűbb feladat is bonyolulttá válik
febr. 5
16:27
Ismét Gombold Újra! (orientpress)
A Design Terminál immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! kortárs öltözéktervezési pályázatot. Újdonság, hogy 2013-ban a pályázat témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépi az országhatárt: a Gombold újra! Közép-Európa a cseh, lengyel, szlovák és magyar kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vár, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy…
febr. 5
17:51
Új repülő őshüllő maradványait fedezték fel (168 Óra Online)
A pteroszauruszok – repülő őshüllők – új fajának maradványait azonosították a kutatók az erdélyi Szászsebes közelében. A megkövesedett csontokat az Erdélyi-medence késő kréta kori szikláiban fedezték fel, amelyek hozzávetőlegesen 68 millió évesek. A földrajzi tájegység világhírű késő kréta kori fosszíliáiról, találtak már ott Crocodylomorpha (ősi krokodil) és Magyarosaurus (nagy testű, növényevő…
febr. 5
17:54
Akcióban a BlackBerry 10 időutazó kamerája (BerryBlog)
A BlackBerry 10 operációs rendszer fejlesztése során viszonylag hamar kiderült, hogy a BlackBerry a kamerafunkciót mindenképpen erősíteni szeretné az új platformmal. A mobilokba épített kamerák fejlődéstörténete a megapixel-hajhászásról szerencsére áthelyeződött a hozzáadott funkciókra, a kanadai gyártó pedig történetesen egy időgépet adott hozzá a kamerájához. Azt hiszem senkinek nem kell…
febr. 5
18:12
Egy tudományos plágiumvita az 1840-es években (Múlt-kor)
A magyar tudományos és művészeti élet történetében külön fejezetet alkotnak a másoktól eltulajdonított szellemi termékek ügyei.
febr. 5
19:15
A Bánk bán ősbemutatójára emlékeznek Kassán (Múlt-kor)
A Bánk bán ősbemutatójának emléket állítva kívánja meghonosítani a Kassai Magyar Kultúra és Történelem Napját a Csemadok helyi szervezete, amely a bemutató idei kerek évfordulója alkalmából először tart ünnepi megemlékezést Kassán.
febr. 5
20:18
Nem viccelnek az indiai Hitler-imádók (Múlt-kor)
Ruhabolt, kávézó, film és szappanopera is emléket állított már Hitlernek, akire az indiaiak egy része hősként tekint, igaz, a Führer kultusza nem az antiszemitizmusból táplálkozik Indiában.
febr. 5
22:45
Megérkeztek Európába a Samsung TV-k új generációi - 2013-02-05 22:08:10 (sat.hu)
A Samsung Electronics Európai Regionális Fórumán bemutatta 2013-as TV termékpalettáját. A vállalat új Smart TV kínálatát megújult Smart funkciók, rendkívüli képminőség és elegáns kialakítás jellemzi.
febr. 5
22:48
Mágneses hidrodinamikai hullámok - ami miatt forróbb a Nap koronája, mint a felszíne (MaHu)
Brit tudósok magyarázatot találtak arra a több évtizedes rejtélyre, hogy miért forróbb a Nap koronája, mint a felszíne: megfigyeléseik szerint a szükséges energiát a mágneses hidrodinamikai (MHD) hullámok szállítják a csillag belsejéből a légkör külső rétegeibe.
febr. 5
23:42
Nikkelt használ a tengeri sün a szén-dioxid hatékony megkötéséhez (MaHu)
A tengeri sün természetes képessége a szén-dioxid elnyelésére modellként szolgálhat a szén-dioxid hatékony befogására és tárolására - vélik brit kutatók.

Keresés