2013. február 22. péntek

febr. 22
6:54
A meteor jó lecke volt az emberiségnek (ma.hu)
A cseljabinszki meteorit becsapódása lecke volt az egész emberiségnek - közölte az orosz miniszterelnök, aki szerint közös erővel kell keresni a megoldásokat az ilyen természeti jelenségek okozta fenyegetések elhárítására.
febr. 22
9:57
Tíz dolog, ami a hiányzik a BlackBerry 10-ből (még) (BerryBlog)
Nemrég a kommentek azzal a váddal illette a BerryBlogot valaki, hogy túlságosan elfogultak vagyunk a BlackBerrykkel szemben -- mondjuk nem tudom, mire számított egy olyan blogtól, aminek a nevében szerepel a "berry" szó, mindenesetre értem én a kritikát, úgyhogy ezúttal, ebben a posztban kivételesen nem magasztalni fogom a céget, illetve az új operációs rendszert, a BlackBerry 10-et, hanem éppen…
febr. 22
10:03
Mesés sírja volt a kaukázusi harcosnak (Múlt-kor)
A Kaukázus egyik vonulatában megbújva került elő az a több mint kétezer éves nekropolisz, amely egy férfi harcos csontjait tartalmazta. A férfit sodronyingben, arany ékszerekkel, s számos fegyverrel temették el.
febr. 22
11:06
Új, angol nyelvű magyar történelmi folyóirat indul (Múlt-kor)
A Fodor Pál főszerkesztésével nemrég indult The Hungarian Historical Review az egyetlen olyan folyóirat, amely magyar történelemmel foglalkozik angol nyelven. A lap célja, hogy a magyar történetírás eredményeit elérhetővé tegye a nemzetközi közönség számára.
febr. 22
12:09
Apokaliptikus képek az első világháború pusztításairól (Múlt-kor)
Ritka képeket mutatott be a Daily Mail az első világháború nyugati frontján történő pusztításról, amely közel 7,5 millió emberéletet követelt. A világégés nem kímélte a középkori katedrálisokat, az évszázados fasorokat és a stratégiai pontoknak számító hidakat sem.
febr. 22
12:12
Példátlan reformok (nyest.hu)
A magyar nyelvű oktatás 18. századi kezdetei után majdnem száz évet kellett várni arra, hogy a nyelvtan tanítása elszakadjon a latinos, grammatizáló hagyománytól. A tanügyi reform vezetője Kármán Mór volt, a iskolai nyelvtan megújítása pedig Simonyi Zsigmond nevéhez köthető.
febr. 22
13:12
Bocsánatot kért a cseh kormányfő a szudétanémetektől (Múlt-kor)
Történelmi tettként értékelik a vezető cseh napilapok pénteken Petr Necas cseh miniszterelnök csütörtöki müncheni beszédét, amelyben bocsánatot kért a szudétanémetektől a második világháború utáni kitelepítésükért Csehszlovákiából.
febr. 22
13:18
Beismerték: hátborzongató falvak léteznek Kínában (168 Óra Online)
Elismerte a kínai vezetés, hogy az elmúlt évtizedek ellenőrizetlen környezetszennyezése több tucat „rákos falu” kialakulásához vezetett az országban.
febr. 22
16:18
Már alakul az Ultra HD forradalom - 2013-02-22 15:31:20 (sat.hu)
Ultra HD kimenettel érkezik a Sony titokzatos Playstation 4-e, célközönséget nem a játékosok, hanem tévénézők jelentik.
febr. 22
16:21
Fegyvertelenül szálltak szembe a nácikkal a fehér rózsák (Múlt-kor)
70 évvel ezelőtt, 1943. február 22-én végezték ki az árulással vádolt ulmi testvérpárt, Hans és Sophie Schollt, amiért négy nappal korábban felforgató tartalmú röplapokat dobtak le a müncheni egyetem egyik épületében
febr. 22
20:42
Teljes betűkészletének megőrzéséért küzd Lengyelország (ma.hu)
A teljes lengyel betűkészlet és írásmód megőrzését célzó kampányt indítottak útjára helyi nyelvszakértők, arra hivatkozva, hogy a lengyel ábécé egyes karakterein található diakritikus jelek - éles ékezet, felső pont és a jobb farok (ogonek) - egyre inkább a feledés homályába merülnek a gyorsaság és az informatika jelentette nyomás hatására.
febr. 22
21:54
Új nanoanyagok az egyiptomi kék mintájára (ma.hu)
Az ötezer éves, egyiptomi kéknek nevezett színezőanyag tanulmányozása kulcsot adhat a mai tudósok kezébe újfajta, korszerű technológiákban felhasználható nanoanyagok kifejlesztéséhez.

Keresés