2013. február 22. péntek

febr. 22
5:30
Mennydörgéses hóvihar csapott le az USA-ra (HVG)
Mennydörgéses hóvihar bénította meg a közlekedést csütörtökön az Egyesült Államok középső régióiban. Az ítéletidő összesen mintegy 60 millió embert érint, 20 államban, csaknem kétmillió négyzetkilométeren.
febr. 22
5:30
Baloldali támogatás a pápának (Népszava)
XVI. Benedek alighanem maga sem számított arra, hogy a világ mely fertályáról kapja a legtöbb együttérzést lemondása kapcsán: a latin-amerikai marxista mozgalmaktól, illetve szocialista elnököktől.
febr. 22
6:06
Tart az unió az olasz választástól (Népszava)
Olaszországban már sokszor elhangzott a soron következő választásról, hogy az sorsdöntő lesz, s nincs ez másként most sem. De nemcsak az ország sorsáról van szó, hanem az euróövezetéről is. Ha Silvio Berlusconi szövetsége jól szerepelne, az a közös európai valuta árfolyamára is hatással lenne. A nemzetközi piacok tartanak a médiacézártól.
febr. 22
6:08
Előrehozott választás lesz Bulgáriában (Népszava)
Előrehozott választást rendezhetnek Bulgáriában, miután a tegnap a szófiai törvényhozás megszavazta a Bojko Boriszov vezette kormány lemondását.
febr. 22
6:10
Ígérgetések kampánya (Népszava)
Az olasz választási kampányban nemcsak Silvio Berlusconi, hanem a tavaly év végén lemondott Mario Monti is egy sor olyan ígéretet tett, amelyeket aligha tudnának teljesíteni. Ugyanakkor mindhárom jelölt több szolidaritást várna el az Európai Uniótól.
febr. 22
6:12
Véres csütörtök a szír fővárosban (Népszava)
Merényletet hajtottak végre tegnap a szír fővárosban. A lázadók stratégiai központok elleni támadásokkal próbálkoztak.
febr. 22
6:24
Nincs "sárga veszedelem"? (MaHu)
Washingtonban "bolhából elefántot csinálnak", amikor túlhangsúlyozzák a "kínai fenyegetést" - vélik a Global Times című angol nyelvű kínai napilap szakértői, akik szerint a vádaskodásnak kereskedelmi háború lehet a vége.
febr. 22
6:24
Új reptér épült Quitóban (Kitekintő)
2400 méteres magasságban építették meg az új repteret Quitoban.
febr. 22
6:42
Figyelmeztetés volt a meteoreső az orosz államfő szerint (HVG)
A cseljabinszki meteorit becsapódása lecke volt az egész emberiségnek – közölte az orosz miniszterelnök, aki szerint közös erővel kell keresni a megoldásokat az ilyen természeti jelenségek okozta fenyegetések elhárítására.
febr. 22
7:00
Chavez légzési problémájának "kedvezőtlen a lefolyása" (HVG)
A műtét utáni szövődmények miatt Hugo Chávez venezuelai elnök továbbra is légzési elégtelenséggel küzd, aminek "kedvezőtlen a lefolyása" - közölte pénteken Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter.
febr. 22
7:00
Az Európai Bíróság elé került a pálinkafőzés (Kitekintő)
Az Európai Bíróság elé utalta az Európai Bizottság a pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást.
febr. 22
7:18
Felpörgött a pápatotó (HVG)
A lengyel és német egyházfő után Olaszországban ismét hazai pápát látnának legszívesebben XVI. Benedek utódjaként, amit a konklávé olasz bíboroscsoportjának számbeli előnye is elősegíthet.
febr. 22
7:18
Német katolikus püspökök: Alkalmazható nemi erőszak esetén az esemény utáni tabletta (168 Óra Online)
Németországban a katolikus egyházi fenntartású egészségügyi intézmények orvosai felírhatnak úgynevezett esemény utáni tablettát megerőszakolt nőknek, amennyiben a szer kizárólag fogamzásgátló hatást fejt ki, és nem szakítja meg az esetleges terhességet – döntött a csütörtökön véget ért tanácskozásán a német katolikus püspöki konferencia.
febr. 22
7:54
Egyiptomban négy szakaszban rendezik a parlamenti választásokat (MaHu)
Április 27-én kezdődnek a parlamenti választások Egyiptomban - idézte csütörtök este a helyi média Mohamed Murszi államfő erre vonatkozó rendeletét.
febr. 22
7:54
Újabb külföldi támadás indulhat az ország ellen (Kitekintő)
Egyre kockázatosabb Szomáliában kalóznak állni, Nyugat-Afrikában azonban jól fizet a fosztogatás.
febr. 22
7:56
28 olasz bíboros lesz a konklávén (MaHu)
A lengyel és német egyházfő után Olaszországban ismét hazai pápát látnának legszívesebben XVI. Benedek utódjaként, amit a konklávé olasz bíboroscsoportjának számbeli előnye is elősegíthet.
febr. 22
7:58
Cháveznek továbbra is légzési gondjai vannak (MaHu)
A műtét utáni szövődmények miatt Hugo Chávez venezuelai elnök továbbra is légzési elégtelenséggel küzd, aminek "kedvezőtlen a lefolyása" - közölte pénteken Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter.
febr. 22
8:12
Oroszország a szíriai béketárgyalásokat sürgeti (Kitekintő)
Oroszország szíriai kormánypárti és ellenzéki vezetőkkel is egyezkedni próbál. Eközben újabb robbantásokról számoltak be Damaszkusz belvárosából.
febr. 22
8:48
Tanulhatnának a magyaroktól – megdicsért minket Barroso embere (HVG)
A magyar tudomány nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, ezért "ezeket az eredményeket világgá kell kürtölni" – mondta a Napi Gazdaság szerint Anne Glover, az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett kerekasztal-beszélgetésen.
febr. 22
9:24
Véget ért a Dreamlinerek üzemanyag-szivárgásával kapcsolatos japán vizsgálat (MaHu)
Lezárta a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító repülőgépek üzemanyag-szivárgásával kapcsolatos vizsgálatát a japán közlekedési minisztérium, és a problémát pedig megoldottnak tekinti - jelentette a Nihon Keidzai Simbun japán üzleti lap pénteken.
febr. 22
9:24
Székelyzászló-ügy: Szolidaritási nyilatkozatot adtak ki Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek (Kitekintő)
Szolidaritási nyilatkozatban állt ki a székelyek mellett több Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezet a székelyzászló-üggyel kapcsolatban.
febr. 22
10:18
Magyarok ellen uszít a legbefolyásosabb kárpátaljai oligarcha-családhoz közeli sajtó (Kitekintő)
Rendszeresen közöl magyarellenes uszító cikkeket a Kárpátalján legjelentősebb politikai és gazdasági befolyással bíró ukrán nyelvű sajtó.
febr. 22
10:54
Botrányt keltett a javaslat, hogy az éhezőknek kellene adni a lóhúsos termékeket (HVG)
Kiakadtak a németországi segélyszervezetek egy CDU-s politikus azon felvetésén, hogy a lóhúsbotrányban érintett élelmiszereket a rászorulóknak kéne adni.
febr. 22
10:54
Fontos adatok jönnek ma az eurózónában (Kitekintő)
Az eurózónában a 11 órás IFO-index lesz fontos, de a figyelem a 12 órakor esedékes EKB LTRO-bejelentésreösszpontosul.
febr. 22
10:57
Magyarellenes uszítás Kárpátalján? (nyest.hu)
Magyarellenes uszítást követett el egy ukrán hírportál azáltal, hogy kifogásolta: Kozma Miklós arcképe is szerepel Kárpátalja kormányzói között – állítja egy kárpátaljai magyar nyelvű portál.
febr. 22
11:12
Egy igazi hős: ő mentette meg az egész világot (Kitekintő)
Idén egy olyan férfi kapta a Drezdai Békedíjat, akinek a helyén volt az esze, jó döntést hozott egy nehéz helyzetben, és így akadályozta meg a harmadik világháború kitörését.
febr. 22
11:14
Ünnepélyes eskütétel Szabadkán az anyanyelv nemzetközi napján (Kitekintő)
Az anyanyelv nemzetközi napján Korsós Tamás, szabadkai főkonzul a magyar nyelv fontosságára hívta fel a figyelmet, melynek ismerete alapvető feltétele a magyar állampolgárrá válásnak.
febr. 22
11:30
Ide költözik a pápa – fotók (HVG)
Munkások és kertészek hada dolgozik XVI. Benedek pápa leendő rezidenciájának kialakításán, a vatikáni dombon magasodó, a Szent Péter-bazilika kupolájára és az Örök Város háztetőire páratlan kilátást nyújtó egykori kolostorépületben.
febr. 22
11:30
Lemond a pápa - Erdő Pétert méltatta az Il Foglio (Népszava)
Erdő Péter bíboros vatikáni elismertségéről írt pénteken az Il Foglio című olasz napilap.
febr. 22
12:06
Erdő Pétert XVI. Benedek "természetes utódjának" nevezte egy olasz lap (HVG)
Erdő Péter bíboros vatikáni elismertségéről írt pénteken az Il Foglio című olasz napilap.
febr. 22
12:24
Damaszkuszban 83-an haltak meg a csütörtöki támadásokban (MaHu)
Legalább 83-an haltak meg Damaszkuszban a csütörtöki pokolgépes merényletekben egy civilszervezet legfrissebb, pénteki adatai szerint, ami azt jelenti, hogy a szíriai konfliktus csaknem két évvel ezelőtti kezdete óta ez volt a legvéresebb nap a fővárosban.
febr. 22
12:24
Irányelvbe építenék képviselők a sajtószabadság követelményét (Kitekintő)
Az audiovizuális irányelv módosításával tenné az uniós jog részévé az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága a sajtószabadság és a független médiahatóságok meglétének követelményét. A testület csütörtök délelőtt fogadta el az erről szóló jelentéstervezetet.
febr. 22
12:26
Sok iszlamista fegyverest megöltek a gaói harcokban (MaHu)
Legalább 15 iszlamista fegyverest öltek meg a mali katonák és az őket támogató francia gyorsreagálású erők tagjai azokban a gaói harcokban, amelyek csütörtökön robbantak ki az észak-mali városból korábban elűzött iszlamisták és a várost ellenőrző katonák között.
febr. 22
13:00
Mozgalmas nap vár ma a forintra (Kitekintő)
Magyarországon sem unatkozunk, mivel 10 órakor az MNB teszi közzé legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseit.
febr. 22
13:18
„Nemzeti minimum legyen a nyelvtörvény betartása” - Konferencia a nyelvtörvényről Ukrajnában (Kitekintő)
Az ukrajnai magyar oktatásban a nyelvtörvény széles körű érvényesítésének szorgalmazását fogalmazták meg a konferencia résztvevői.
febr. 22
13:54
Ez biztosan jót tesz majd a gazdaságnak (Kitekintő)
Cusco 250 millió dollárt kap a turizmus támogatására, amelyet új szállodák építésére szánnak.
febr. 22
14:12
Lehet-e csalni a pápaválasztáson? (HVG)
A pápaválasztást nehéz megbundázni, viszont napokig is eltarthat, mivel kétharmad kell az új pápa megválasztáshoz. A Sixtus-kápolnából nem szivároghat ki semmi, csak a fehér (vagy a fekete) füst. Bent viszont mindenki lát mindenkit. A poloskákat kiszűrik, a szabályok ellen vétő bíborosokat pedig kiközösítik.
febr. 22
14:12
Kampányzárási lázban az olasz pártok, a szavazók bizonytalanok (MaHu)
A péntek éjfélkor véget érő kampány utolsó óráiban a még bizonytalan szavazókat igyekeznek megszólítani a pártok, amelyek az olasz nagyvárosok terein és színháztermeiben zárják a két hónapos választási előcsatározásokat a vasárnap-hétfői voksolás előtt.
febr. 22
14:12
Gál Kinga európai kerettervet szorgalmaz a nyelvi kisebbségi jogok támogatására (Kitekintő)
A brüsszeli tanácskozást a nyelvi sokszínűség támogatása jegyében szervezték.
febr. 22
14:30
Kampányzárási lázban az olasz pártok (Népszava)
A péntek éjfélkor véget érő kampány utolsó óráiban a még bizonytalan szavazókat igyekeznek megszólítani a pártok, amelyek az olasz nagyvárosok terein és színháztermeiben zárják a két hónapos választási előcsatározásokat a vasárnap-hétfői voksolás előtt.
febr. 22
14:48
A lengyel ábécé megőrzéséért indult küzdelem (HVG)
A teljes lengyel betűkészlet és írásmód megőrzését célzó kampányt indítottak útjára helyi nyelvszakértők, arra hivatkozva, hogy a lengyel ábécé egyes karakterein található diakritikus jelek - éles ékezet, felső pont és a jobb farok (ogonek) - egyre inkább a feledés homályába merülnek a gyorsaság és az informatika jelentette nyomás hatására.
febr. 22
14:48
Kelemen Hunor székely zászlót ajándékozott Antonescunak (MaHu)
Székely zászlót ajándékozott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Crin Antonescu román liberális pártelnöknek a román szabadelvűek tisztújító kongresszusán pénteken.
febr. 22
14:48
Kelemen Hunor székely zászlót ajándékozott a román liberális párt vezetőjének (Népszava)
Székely zászlót ajándékozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Crin Antonescu román liberális pártelnöknek a román szabadelvűek tisztújító kongresszusán.
febr. 22
14:50
Az indiai kormányt figyelmeztették a haidarábádi terrorveszélyre (MaHu)
Az indiai kormányt pár napja figyelmeztették egy haidarábádi merénylet veszélyére, a kiszemelt helyszínről azonban nem volt értesülése.
febr. 22
15:06
Irán tagadja a nigériai terroristák támogatását (MaHu)
Irán tagadta pénteken azt a vádat, hogy kiképzésben részesített volna Nigériában letartóztatott terroristákat, akik merényleteket terveztek ottani izraeli és amerikai célpontok ellen.
febr. 22
15:06
Ragadósnak bizonyult a tőzsde rossz hangulata (Kitekintő)
A szerdai rossz hangulat ragadósnak bizonyult a tegnapi napon is.
febr. 22
15:24
18+ videó: Cellájában vertek agyon egy férfit a rendőrök Belgiumban (HVG)
Megdöbbentő felvételeket hozott nyilvánosságra egy belga televízió csütörtök este egy rendőrségi cellában történtekről. A felvételeken az látszik, ahogy kommandósok agyonvernek egy 26 éves fiatalt.
febr. 22
15:24
EU-s polgárnak érzi magát a szlovák lakosság több mint kétharmada (MaHu)
Szlovákiában a lakosság 71 százaléka érzi magát Európai Uniós (EU) polgárnak, ez magasabb arány mint az EU 27 tagországában mért átlag, amely azt mutatja, hogy az unió lakosságának 63 százaléka vélekedik így.
febr. 22
15:24
Tovább gyűrűzik a szórványvita – széles körű egyeztetést sürget az EMNP (Kitekintő)
Egyre nagyobb vita van kibontakozóban, az erdélyi magyar szórványközösség áttelepítésének gondolata kapcsán.
febr. 22
15:42
Szabadlábon védekezhet Oscar Pistorius (HVG)
Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet a gyilkossággal vádolt Oscar Pistorius, de továbbra is szándékos emberöléssel vádolják – így döntött a sportoló ügyében eljáró bíróság a dél-afrikai Pretoriában pénteken. A műlábakkal versenyző olimpikon múlt csütörtökön lőtte le barátnőjét, Reeve Steenkampot. A 29 éves modell belehalt sérüléseibe.

Keresés