2013. augusztus 1. csütörtök

aug. 1
5:30
A németek a válság után is csak gazdagodnak (Infostart)
A nemzetközi pénzügyi válság ellenére is a németek tovább vagyonosodnak. A magánháztartások tulajdonát képező vagyon értéke megközelíti az 5 ezer milliárd eurót és ebbe a csillagászati összegbe még nem vették be az ingatlanok értékét. Tény, hogy az elmúlt két évtized során a németek magánkézen lévő vagyona töretlenül növekedett.
aug. 1
6:06
A leválthatatlan matuzsálem (Kripto Akadémia)
Parlamenti- és elnökválasztást rendeznek ma Zimbabwében. A voksolás kimenetele kérdéses, de könnyen lehet, hogy újraválasztják elnöknek a 89 éves Robert Mugabét, aki képtelen búcsút inteni a hatalomnak. Az országban ismét egyre népszerűbbek a Nyugat-ellenes, a külföldi cégek kisajátítását célzó szólamok.
aug. 1
6:08
Felszámolják Kairóban az iszlamista sztrájkot (Kripto Akadémia)
Egyiptom hadsereg által támogatott átmeneti kormánya elrendelte tegnap a Muzulmán Testvériség demonstrációinak felszámolását. "A kormány arra utasította a biztonsági erőket, hogy a törvény keretein belül tegyenek meg mindent az iszlamisták ülősztrájkjának felszámolására" - hangzott el az állami televízióban sugárzott beszédben.
aug. 1
6:10
Túlélte a válságot a szerb kormány (Kripto Akadémia)
Nem tartanak előrehozott választást Szerbiában. Így döntött tegnap a koalíció legnagyobb tömörülése, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökségi ülése után. A szerb kormányalakítási tárgyalások során kedden teljesen új helyzet állt elő, mivel Ivica Dacic kormányfő kitette a kabinetből a Szerbia Egységes Régióit (URS). Ezzel a pártelnök Mladjan Dinkic a befolyásos gazdasági tárcát is elveszítette.
aug. 1
6:12
Maga a mozdonyvezető sem érti, hogy mi történt (Kripto Akadémia)
Telefonon beszélt, és feltehetően egy térképet tanulmányozott a múlt héten kisiklott spanyol expressz mozdonyvezetője, amikor a 79 halálos áldozatot követelő baleset történt - derült ki a feketedobozból kinyert adatokból. Ennek ellenére Francisco José Garzón Amo nem érti, mi történt, mert mint mondja, ő bekapcsolta a fékrendszert. Csakhogy a fékezéssel együtt is a megengedett sebesség duplájával…
aug. 1
6:14
Nőtt az áldozatok száma Afganisztánban (Kripto Akadémia)
Az idei év első felében jelentős mértékben, 23 százalékkal növekedett az afganisztáni konfliktus civil áldozatainak száma a tavalyi év hasonló időszakához képest, derült ki a tegnap közzétett ENSZ-jelentésből.
aug. 1
7:36
Megbocsáthat a bűnösöknek az adóhatóság (Kitekintő)
Hiába tett még januárban önfeljelentést Uli Hoeneß Svájcban tartott adózatlan vagyona ügyében, a müncheni tartományi bíróság könnyen elmarasztaló ítéletet hozhat a bajor sportmenedzserrel szemben.
aug. 1
7:54
Szuperkommandóval az adócsalások ellen (Kitekintő)
Értesülések szerint az adócsalás elleni küzdelemben a szlovák  állam az ún. szupekommandót is beveti, azaz az ügyészek speciális csoportját.
aug. 1
8:12
Minden online tevékenységet lát az NSA (168 Óra Online)
Minden online tevékenységbe akadálytalanul beleláthat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy szupertitkos program segítségével, amellyel a szolgálat email-üzeneteket, internetes csevegő fórumok tartalmát és magánszemélyek böngészési előtörténetét is szabadon kutathatja – írta szerdán a The Guardian online kiadása.
aug. 1
8:12
Felzárkóztatnák a hátrányos helyzetű fiatalokat Székelyföldön (Kitekintő)
Négy székelyföldi: három Hargita, és egy Kovászna megyei ifjúsági tanács pályázott sikeresen az Európai Bizottság május elsejei határidővel meghirdetett nemzetközi ifjúsági pályázatán különböző képzések, programok megszervezésére.
aug. 1
8:30
Kína a szuverenitás kérdésében nem enged (Infostart)
Kína tengeri területi vitáinak békés, tárgyalásos megoldására törekszik, de a szuverenitását érintő kérdésekben nem hajlandó kompromisszumra, és növeli védelmi képességeit - idézte az államelnök-pártfőtitkárt a kínai média csütörtökön.
aug. 1
8:48
A koszovói bírák rendőri védelmet kaphatnak (Kitekintő)
A független igazságszolgáltatás védelmében tett lépéseket a Balkán legfiatalabb állama.
aug. 1
9:06
Aktivisták: valaki hazudik a csallóközi kőolajvezetékről (Kitekintő)
A csallóközi, Pozsonyból Ausztriába tervezett kőolajvezeték ellen tiltakozó aktivisták úgy vélik, hogy az építkezési munkálatokkal kapcsolatban vagy a Transpetrol, vagy pedig a gazdasági minisztérium hazudik a nyilvánosságnak.
aug. 1
10:18
Dengue-láz szedi áldozatait (Kitekintő)
Hondurasban egyre több halálos áldozattal jár a dengue-láz terjedése. A kormány szükségállapotot rendelt el.
aug. 1
10:54
Növekedésnek indult a német feldolgozóipar (Infostart)
Júliusban ismét növekedésnek indult a német feldolgozóipar, a Markit piackutató intézet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 50,7 pontra emelkedett a júniusi 48,6 pontról.
aug. 1
10:54
Két kézzel szórják a pénzt (Kitekintő)
A válság ellenére a kormányzatok még mindig igen bőkezűek a szociális támogatások terén, bár egyre több országban valósulnak meg a kiadások megnyirbálását célzó reformok.
aug. 1
11:12
Távolodik a cseh lakosság életszínvonala az EU átlagától (Infostart)
A Cseh Köztársaság lakosságának életszínvonala 2010-től kezdve távolodik az Európai Unió országainak átlagos életszínvonalától - állapította meg a csehországi recesszióról készített elemzésében a cseh statisztikai hivatal (CSÚ).
aug. 1
11:30
Irán már Amerika "kiskertjében" van (Kitekintő)
Legalábbis erre figyelmeztetnek külügyminisztériumi jelentésekre hivatkozva republikánus képviselők.
aug. 1
12:06
Franciaországban elfogták a sikkasztással vádolt egykori kazah bankelnököt (Infostart)
Őrizetbe vették a francia Riviérán a szökésben lévő Muhtar Abljazov kazah üzletembert, akit azzal vádolnak, hogy hatmilliárd dollárt (1360 milliárd forint) sikkasztott el a BTA banktól, amelynek korábban elnöke volt.
aug. 1
13:00
Orosz kezdeményezéssel oldódhat meg Edward Snowden helyzete (Kitekintő)
Az orosz minisztertanács vezetője új megoldási javaslatot tett az Egyesült Államoknak a volt CIA ügynök helyzetének megtárgyalására: a jövőben egy orosz-amerikai tanács létrehozását szorgalmazzák.
aug. 1
13:18
Nagy bajban van a CIA (Kitekintő)
A CIA belső jelentései és több korábbi hivatalnok szerint a rossz vezetők miatt a legtehetségesebb tisztviselők közül sokan otthagyják az ügynökséget.
aug. 1
13:36
Repülő strucca van egy holland férfinak (Kitekintő)
Repülő strucca van egy holland férfinak, bár nem önerőből repülő: Bart Jensen helikoptert csinált egy döglött példányból.
aug. 1
14:12
Kína békét szeretne a tengereken (Kitekintő)
Kína tengeri területi vitáinak békés, tárgyalásos megoldására törekszik, de a szuverenitását érintő kérdésekben nem hajlandó kompromisszumra, és növeli védelmi képességeit - idézte az államelnök-pártfőtitkárt a kínai média csütörtökön.
aug. 1
14:30
Megint sztrájkolnak az állami alkalmazottak Görögországban (Infostart)
A várható tömeges elbocsátások elleni tiltakozásul számos közalkalmazott kezdett ismét sztrájkot Görögországban: csütörtökön három órán át, pénteken pedig egész nap szüneteltetik a munkát.
aug. 1
14:30
Panama: könnyebb eljutni a Holdra, mint csatornát építeni Nicaraguában (Kitekintő)
A panamai kormány esélytelen próbálkozásnak tartja a nicaraguai csatorna megépítéséről szóló tervezetet.
aug. 1
14:48
A beszélgetés növeli a gyerekek magabiztosságát (Kitekintő)
A közös családi étkezések során való beszélgetés segít fejleszteni a gyerekek kommunikációs képességeit és ezáltal a magabiztosságukat - derült ki az írni-olvasni tudás fontosságát népszerűsítő National Literacy Trust nevű londoni jótékonysági szervezet tanulmányából.
aug. 1
15:06
Snowden elhagyhatta a tranzitvárót (Infostart)
Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező informatikus csütörtökön elhagyta a moszkva-seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, miután megkapta az orosz hatóságoktól az Oroszországban való tartózkodáshoz szükséges okmányokat.
aug. 1
15:24
Kína nagyvárosait szmog borítja (Kitekintő)
Kína nagyvárosait szmog borítja, a településeken a nap felében egészségtelen a levegő, negyedében súlyosan szennyezett, a legrosszabb Pekingben és a környékén a helyzet - erre a következtetésre jutottak 74 város első féléves adatait elemezve a kínai környezetvédelmi minisztériumban.
aug. 1
15:42
Távolodik a cseh lakosság életszínvonala (Kitekintő)
A Cseh Köztársaság lakosságának életszínvonala 2010-től kezdve távolodik az Európai Unió országainak átlagos életszínvonalától - állapította meg a csehországi recesszióról készített elemzésében a cseh statisztikai hivatal (CSÚ).
aug. 1
16:00
Romániában kötelezővé vált a mediátori eljárás (Infostart)
Romániában kötelezővé vált csütörtöktől a mediátori eljárás: a vitázó feleknek meg kell jelenniük egy igazságügyi közvetítő előtt, mielőtt bizonyos polgári és büntetőjogi ügyekben a bíróság elé kerülnek.
aug. 1
16:36
El akarják csalni a választásokat (Kitekintő)
Robert Mugabe idén eltekintett a választások előtti erőszaktól, cserébe ellenzéke szerint egyre szemtelenebbül próbálja manipulálni az eredményt.
aug. 1
16:36
Készen állt II. Erzsébet királynő atomháborús beszéde 1983-ban (Kripto Akadémia)
II. Erzsébet királynő személyesen igyekezett volna tartani a lelket alattvalóiban, ha Nagy-Britanniát nukleáris támadás veszélye fenyegette volna a Varsói Szerződés részéről. Ez is kiderül a szokásos harmincévi titkosítás alól csütörtökön feloldott, 1983-ban kelt brit kormányzati feljegyzésekből.
aug. 1
16:54
Rossz irányba tart a republikánus párt? (Kitekintő)
A Republikánus Párt ugyan felismerte, hogy nyitnia kell a kisebbségi csoportok felé, ha valaha még választásokat akar nyerni, a hagyományos szavazóbázisának azonban nem tetszik ez az új irányvonal.
aug. 1
17:12
Két évnyi várakozás után hibáktól hemzsegő diplomát kaptak (Kitekintő)
Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszékének hallgatói két évet vártak a diplomájukra, de helyesírási hibákkal „tarkítva” kapták meg azt.
aug. 1
17:12
Családtámogatási reform Németországban (Kripto Akadémia)
Egyszerre két reformintézkedés lépett életbe a családtámogatás területén Németországban, ahol csütörtöktől alanyi jogon jár a bölcsődei férőhely, és külön támogatást kaphat, aki nem állami keretek között oldja meg 3 évesnél fiatalabb gyermeke napközbeni ellátását.
aug. 1
17:48
Nem lesz MKP-Híd koalíció Kassa megyében (Kitekintő)
Problémát okozott a járási és kerületi együttműködés összehangolása, nem lesz koalíció.
aug. 1
18:06
Roma integráció: "Adják, ne csak ígérgessenek" (Kitekintő)
Gyermekvédelmi programot indít Hargita Megye Tanácsa, amelynek célja az iskolások lemorzsolódásának megfékezése és a nem kívánt terhességek megelőzése.
aug. 1
18:42
Az erdélyiek már regisztrálhatnak a magyarországi választásokra (Kitekintő)
Csütörtökön kezdődik a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja - jelentette be a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
aug. 1
19:00
Izrael nem adja fel (Kitekintő)
Három év után újrakezdődtek a palesztin-izraeli béketárgyalások. Látva az utóbbi évtizedek sikertelen próbálkozásait, valószínűtlen, hogy a számos konfliktus közül majd pont a palesztin-izraeli szembenállást sikerülne a közeljövőben megoldani. Egy próbát viszont mindenképpen megér.
aug. 1
19:00
Magyar látogató a harkivi börtönkórházban (168 Óra Online)
Gurmai Zita szocialista párti EP (európai parlamenti) képviselő a napokban a vinnyicai nőszervezet meghívására Ukrajnába látogatott, és a programhoz kapcsolódóan kért – és kapott – lehetőséget a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtön kórházában fekvő Julija Timosenko volt kijevi kormányfő felkeresésére.
aug. 1
20:12
Snowden megköszönte Oroszországnak (Infostart)
Köszönetet mondott az ideiglenes menedék biztosításáért Oroszországnak Edward Snowden, aki csütörtökön ismeretlen helyre távozott a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójából.
aug. 1
20:30
Életfogytiglant kapott a clevelandi emberrabló (Infostart)
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy chicagói bíróság csütörtökön Ariel Castrót, aki clevelandi házában egy évtizeden át fogságban tartott három fiatal lányt.
aug. 1
20:48
Börtönre ítélték Berlusconit (Kripto Akadémia)
Salamoni döntést hozott az olasz semmítőszék Silvio Berlusconi ügyében. Bár bűnösnek találta a Mediaset korrupciós ügyben, s a négy éves börtönbüntetését is jóváhagyta, a taláros testület úgy döntött, a közügyektől való eltiltás kapcsán új ítéletet kell hozni. Berlusconi tábora vereségről beszélt.
aug. 1
20:50
Magyar siklóernyős balesete Karintiában (Kripto Akadémia)
Egy 60 éves magyar siklóernyős súlyos sérüléseket szenvedett csütörtökön Ausztriában - írja az oe24.at hírportál.
aug. 1
22:00
Vasárnap zárva tart több amerikai nagykövetség (Infostart)
Biztonsági okokból világszerte zárva tart több amerikai nagykövetség és konzulátus vasárnap - jelentette be csütörtökön az Egyesült Államok.

2013. augusztus 2. péntek

aug. 2
4:54
Padlóra küldték, újrakezdi Orbán példaképe (168 Óra Online)
Ártatlanságát és politikai elkötelezettségét hangsúlyozta Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke a saját televízió-csatornáin sugárzott videóüzenetében, miután az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.
aug. 2
6:06
Történelmi ítélet Fort Meade-ben (Kripto Akadémia)
Julian Assange, a Wikileaks portáljának alapítója, valamint emberi jogi szervezetek bírálták tegnap a Bradley Manning egykori amerikai közlegénnyel szembeni keddi bírósági döntést, melynek értelmében bűnösnek találták a vádpontok túlnyomó többségében. A több százezer részben titkos amerikai dokumentum kiszivárogtatóját ugyanakkor felmentették az egyik legsúlyosabb vád, az "ellenség megsegítése"…
aug. 2
6:08
Pornográfiába fektetett két szlovén érsek (Kripto Akadémia)
Néhány nappal azután, hogy hazatért Brazíliából a Vatikánba Ferenc pápa, rendet tett a szlovén egyházban, s leváltotta az ország két érsekét, a két legfontosabb egyházi személyiséget. Anton Stres ljubljanai és Marjan Turnsek maribori egyházmegyei vezető "megértéssel" fogadta a döntést.
aug. 2
6:10
Túl nagy a görög költségvetési hiány (Kripto Akadémia)
Hét elején zárult le az euróövezeti országok azon eljárása, melynek során elismerték, hogy Görögország teljesítette a hitelezők újabb feltételeit. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóváhagyták Athén számára a következő hitelrészletet. Hasonló segítséget kapott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is. Athén ezzel némi lélegzetvételhez jutott, de még nagyon messze az alagút vége.
aug. 2
6:12
Jórészt otthon nyaralnak a politikusok (Kripto Akadémia)
Az augusztus általában uborkaszünet a világpolitikában, hiszen a politikai vezetők ilyenkor jól megérdemelt szabadságukat töltik. Igaz, több országban csak hosszú hétvégékre mennek el a politikusok, mert úgy látják, a gazdasági válság miatt több napos távollétet már nem engedhetnének meg maguknak. Oroszországban Putyin elnök szokásához híven nyaralását idén is imázsának javítására használta fel.

Keresés