2013. március 1. péntek

márc. 1
6:06
Születőben lévő bolygót fedeztek fel (HVG)
Vélhetően most először sikerült kutatóknak születőben lévő bolygót felfedezniük a Naprendszeren kívül. A "magzatot" svájci csillagászok azonosították.
márc. 1
6:06
Aszad ideje lejárt (Népszava)
Az Egyesült Államok 60 millió dollárnyi nem katonai segélyt nyújt a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen küzdő szíriai lázadóknak - ezt John Kerry amerikai külügyminiszter jelentette be tegnap a "Szíria barátai" elnevezésű országcsoport és a szíriai ellenzék képviselőinek római találkozóján.
márc. 1
6:08
Halálba küldöd a szüleid, mert erre neveltek (HVG)
Az észak-koreai lágerekben ma is arra nevelik a gyerekeket, hogy árulják be a szüleiket. Ez ellen kampányol világszerte Szin Donghjok, akinek sikerült megszöknie egy munkatáborból. Kínzással, veréssel, éhezéssel töltött életéről és szökéséről Blaine Harden újságíró írt könyvet, akinek évekbe telt, míg szót tudott érteni a lágerben szocializálódott Szinnel. Interjú Blaine Hardennel.
márc. 1
6:08
Szlovén kormányválság (Népszava)
Hosszas belpolitikai csatározások után leváltották Janez Jansa szlovén miniszterelnököt. Utódjának, Alenka Bratusek kijelölt kormányfőnek két hete van arra, hogy ütőképes, széles bázisra támaszkodó koalíciót hívjon életre. A miniszterelnöknek azonban nem lesz könnyű dolga, mert ideológiailag különböző pártokat kellene közös nevezőre hoznia.
márc. 1
6:42
Elsüllyedt egy étteremhajó a Tigrisben (HVG)
A parton összegyűlt seregnyi érdeklődő szeme láttára süllyedt el egy étteremhajó a Bagdadot átszelő Tigris folyóban. A szerencsétlenség következtében heten meghaltak.
márc. 1
7:18
Chávezért imádkoznak a venezuelaiak (HVG)
A venezuelaiak még hisznek Hugo Chávez felépülésében, noha az elnök az általa kijelölt utód szerint az életéért küzd.
márc. 1
7:18
Kerry második állomása: Berlin (Kitekintő)
John Kerry Berlinben tárgyalt Angela Merkel, német kancellárral és Guido Westerwelle, német külügyminiszterrel.
márc. 1
7:18
Elborzasztó: a gyerekek többsége öngyilkos merénylő akar lenni (168 Óra Online)
Hogyan változtatta meg a közel-keleti erőviszonyokat az arab tavasz, és hogyan tette még aktuálisabbá a terrorfenyegetettség témáját egy demokratikus társadalom számára? Erről beszélt csütörtökön Budapesten a Szent Pál Akadémián Dr. Uzi Rabi, a Tel-Aviv Egyetem tanszékvezető professzora, a Kneszet tanácsadója. Dr. Anat Berko az „emberbomba” nemzetközi hírű szakértője pedig a terror és az öngyilkos…
márc. 1
7:36
A kormány is rászállt a lebukott biciklistára (Kitekintő)
Az Egyesült Államok kormánya csatlakozna a Lance Armstrong ellen indított perhez, melyet korábbi szponzora komoly pénzkiesésre hivatkozva indított a klasszis kerékpáros ellen.
márc. 1
7:54
Van Rompuy marasztalná a briteket (HVG)
Egy hosszú házasság utáni váláshoz hasonlította Nagy-Britannia esetleges kilépését az Európai Unióból Herman Van Rompuy, aki szerint egy ilyen lépés negatív következményekkel járna London számára.
márc. 1
7:54
Netanjahu élesen bírálta Erdogant (MaHu)
Élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt az izraeli kormányfő, amiért egy bécsi nyilatkozatában a cionizmust a nácizmushoz hasonlította.
márc. 1
7:54
Kiszabadult jemeni fogságából a svájci tanárnő (Kitekintő)
Egy év után szabadult fogságából a svájci angoltanár. Még két finn és egy osztrák állampolgár vár arra, hogy szabadon engedjék őket.
márc. 1
7:56
Az IMF veszélyre figyelmeztette Amerikát (HVG)
Miközben Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők pénteken még egy kísérletet tesznek a megegyezés híján március 1-jén automatikusan életbe lépő büdzsécsökkentés ügyében, a felek egymást hibáztatják a várható kudarc miatt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig arra figyelmeztetett, hogy a megszorítás lelassítja majd az amerikai és a világgazdaság növekedését.
márc. 1
8:30
Párizs: Kerry harmadik állomása (Kitekintő)
John Kerry, amerikai külügyminiszter megérkezett diplomáciai körútjának harmadik állomására, Párizsba.
márc. 1
8:48
Elsüllyedt egy étteremhajó Bagdadban - hét halott (MaHu)
A parton összegyűlt seregnyi érdeklődő szeme láttára süllyedt el egy étteremhajó a Bagdadot átszelő Tigris folyóban. A szerencsétlenség következtében heten meghaltak.
márc. 1
8:48
McCain nem szavaz, amíg nem kap válaszokat (Kitekintő)
John McCain beváltja fenyegetését és nem szavazza meg John O. Brennant a CIA élére, amíg nem kap válaszokat Bengáziról és a CIA vallatási technikáiról.
márc. 1
8:50
Újabb összecsapások Bangladesben egy ítélet miatt, halálos áldozatok (MaHu)
Újabb összecsapások voltak pénteken Bangladesben egy muzulmán fundamentalista pártvezető elleni, előző napi halálos ítélet miatt, így 42-re nőtt a zavargások halálos áldozatainak száma - jelentette az UNB helyi hírügynökség.
márc. 1
9:06
Schmitt Pál bizottsági elnök marad a NOB-nál (HVG)
Továbbra is Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke vezeti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sport- és környezetvédelmi bizottságát.
márc. 1
9:06
Indul a lett eurócsatlakozási folyamat (Kitekintő)
Lettország jövő héten fogja kérni az Európai Bizottságtól annak megállapítását, hogy Riga teljesíti az euróövezeti tagság feltételeit – jelentette be a lett jegybank elnöke Brüsszelben. A balti ország a tervek szerint január elsejétől az eurózóna 18. tagja lesz.
márc. 1
9:24
Gajdos István: nyíljon határátkelő! (Kitekintő)
A kárpátaljai Nagypalád és a magyarországi Kispalád közötti határátkelő megnyitását szorgalmazta Mikola Azarovhoz, Ukrajna kormányfőjéhez írott levelében Gajdos István, tájékoztatta lapunkat a parlamenti képviselő sajtószolgálata.
márc. 1
10:00
Elítélték a japán nőt erőszakoló amerikai katonákat (HVG)
Kilenc, illetve tíz év börtönre ítélt két amerikai katonát egy japán bíróság nemi erőszak és testi sértés vádjával pénteken - jelentette a Jiji Press hírügynökség.
márc. 1
10:00
Bersani kizárja a koalíciót Berlusconival (MaHu)
Az olasz parlamenti választásokon győztes balközép pártszövetség vezetője kizárta, hogy nagykoalícióra lépjen a második helyen végzett jobbközép tömbbel.
márc. 1
10:00
Répás: a nemzeti elkötelezettséget erősítheti a Határtalanul! program (Kitekintő)
Döntő fontosságúnak nevezte a jövő generációjának nemzeti elkötelezettsége szempontjából a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
márc. 1
10:18
Virágport találtak Oroszlánszívű Richárd szívében (HVG)
Virágporokat is találtak Oroszlánszívű Richárd angol király szívében francia kutatók. A több mint 800 éves, már rég szétporladt szív maradványait először vizsgálták tudományosan.
márc. 1
10:18
Mindenki tarthatna otthon lőfegyvert? (Kitekintő)
Újra fellángolt a fegyvertartási vita az Egyesült Államokban. A két tábor szószólói, az Obama-Biden páros és az NRA képviselői eltérő módokon látják megvalósíthatónak a biztonság megerősítését az országban.
márc. 1
10:36
Bersani: Berlusconival semmiképp (HVG)
Az olasz parlamenti választásokon győztes balközép pártszövetség vezetője kizárta, hogy nagykoalícióra lépjen a második helyen végzett jobbközép tömbbel.
márc. 1
10:36
Legalizálták az online szerencsejátékot (Kitekintő)
Nevada egy eddig illegális iparágat tesz törvényessé a gazdasági fellendülés reményében.
márc. 1
10:54
Sokéves csúcson az olasz munkanélküliség (HVG)
Olaszországban 21 éves csúcsra, 11,7 százalékra nőtt a munkanélküliség januárban a decemberi 11,3 százalékról - közölte pénteken az olasz statisztikai hivatal.
márc. 1
11:12
Óriási lyuk nyelt el egy férfit a hálószobájában (HVG)
A háza hálószobája alatt keletkezett víznyelő lyukba zuhant bele egy 36 éves férfi a floridai Brandonban – közölték floridai lapok. A ház egy része is összeomlott, a csapdába esett férfit végül holtan hozták a felszínre.
márc. 1
11:12
Dél-Korea, USA: megkezdődött az éves közös hadgyakorlat (MaHu)
Az Észak-Korea februári kísérleti atomrobbantása okozta feszültségek közepette kezdte meg több mint 200 ezer katona részvételével zajló éves közös hadgyakorlatát Dél-Korea és az Egyesült Államok pénteken.
márc. 1
11:12
Obama utolsó kísérlete (Kitekintő)
Miközben Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők pénteken még egy megegyezési kísérletet tesznek a megegyezés híján március 1-jén automatikusan életbe lépő büdzsécsökkentés ügyében.
márc. 1
11:30
Furcsa felhőt fotóztak le az Etna felett - műholdképek (HVG)
A napok óta ismét vulkáni aktivitást mutató Etna felett tegnap délelőtt egy zivatarfelhőhöz hasonló képződmény jelent meg rövid időre – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), amely műholdképeket is közzétett a jelenségről.
márc. 1
11:30
Olaszországban 21 éves csúcson a munkanélküliség (MaHu)
Olaszországban 21 éves csúcsra, 11,7 százalékra nőtt a munkanélküliség januárban a decemberi 11,3 százalékról - közölte pénteken az olasz statisztikai hivatal.
márc. 1
11:30
Elítéltek két amerikai katonát Japánban (Kitekintő)
Kilenc, illetve tíz év börtönre ítélt két amerikai katonát egy japán bíróság nemi erőszak és testi sértés vádjával pénteken - jelentette a Jiji Press hírügynökség.
márc. 1
11:48
Külföldi gyártmányúak lehettek a kétezer éves egyiptomi cipők (Kitekintő)
Külföldi készítésűek lehettek azok a kétezer évesnél is régebbi cipők, amelyek egy korsóba rejtve kerültek elő Egyiptomban egy luxori templomból - állítja egy holland szakértő.
márc. 1
11:50
Martonyi: mindkét félnek előnyös lesz a megállapodás (Kitekintő)
Nehéz és hosszadalmas feladat lesz az Európa és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás létrehozása, de ha sikerül úgy megoldani, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek, akkor mindenki jobban jár majd az övezet megteremtésével - mondta Martonyi János külügyminiszter az M1 Ma reggel című műsorában pénteken.
márc. 1
12:06
Elajándékozzák a határátkelőket Burgenlandban (HVG)
Elajándékozza Burgenland tartomány a határátkelőhelyek szerkezeti elemeit az egykori vasfüggöny mentén - jelentette az osztrák rádió (ORF).
márc. 1
12:06
Bezárja üzleteit Kínában a Media Markt (Kitekintő)
A kiélezett verseny és piaci helyzetének gyengesége miatt kínai üzleteik bezárása mellett döntöttek a Media Markt China tulajdonosai.
márc. 1
12:24
Baseballütőkkel támadtak egy német tévéstábra Kínában (HVG)
Autóval üldözték és baseballütővel támadtak a német ARD televízió urbanizációról forgató tévéseire Kínában. A héten két, újságírókat érintő atrocitás is történt az országban.
márc. 1
12:24
Megtámadtak egy német tévéstábot Kínában (MaHu)
Autóval üldözték és baseballütővel támadtak rá a német ARD televízió urbanizációról forgató tévéseire Kínában. A héten két, újságírókat érintő atrocitás is történt az országban.
márc. 1
12:42
Ellopták a Rákóczi-szobrot Borsiban (HVG)
Ellopták péntekre virradóra II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely szülőháza előtt állt a kelet-szlovákiai Borsiban (Borsa) - tájékoztatta az MTI tudósítóját Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke pénteken délelőtt.
márc. 1
12:42
Ellopták II. Rákóczi Ferenc borsi mellszobrát (Infostart)
Ellopták péntekre virradóra II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely szülőháza előtt állt a kelet-szlovákiai Borsiban (Borsa) - tájékoztatta az MTI tudósítóját Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke pénteken délelőtt.
márc. 1
12:42
Elfogadták a tagállamok az ifjúsági garanciát (Kitekintő)
Elfogadták az uniós foglalkoztatási miniszterek az ifjúsági garanciával kapcsolatos ajánlást, amely alapján a tagállamoknak munka-, gyakornoki, vagy továbbtanulási lehetőséget kellene biztosítaniuk a 25 év alattiaknak, legfeljebb négy hónappal a tanulmányaik befejezése után. Persze csak akkor, ha az ajánlás alapján jogszabályt is alkotnak erről, ami viszont nem kötelező.
márc. 1
13:00
Hétfőn már elkezdik előkészíteni a pápaválasztást (HVG)
Összehívta az új pápát megválasztó konklávét előkészítő első bíborosi tanácskozást a Bíborosi Kollégium dékánja - közölték vatikáni források pénteken.
márc. 1
13:00
40 százalékkal nőhet az EIB támogatása (Kitekintő)
40 százalékkal növelheti a következő három évben az Európai Beruházási Bank a hitelkapacitásait.
márc. 1
13:18
Áprilisban választják a horvát EP-képviselőket (HVG)
Április 14-re írta ki a horvátországi európai parlamenti (EP) választásokat Ivo Josipovic köztársasági elnök. Az államfő pénteken jelentette be döntését - közölte a horvát tömegtájékoztatás.
márc. 1
13:18
Izrael új csodafegyvere (Kitekintő)
Izrael a nagy hatótávolságú rakéták elleni fegyverrendszerét tesztelte. Az eredményeket látva a kormány magabiztos.
márc. 1
13:20
Újra felszállhatnak az F-35-ös vadászok (HVG)
Nem tervezési, hanem egyedi hiba volt az a turbinarepedés, amely miatt az egész flottát letiltották a múlt héten - adta hírül a BBC.
márc. 1
13:36
Összeugrott Obamáékkal a Watergate-botrány egyik kirobbantója (HVG)
Az amerikai költségvetésről szóló cikke miatt fél óráig ordítozott vele telefonban, majd megfenyegette egy e-mail-ben az amerikai elnök stábjának egyik munkatársa – állítja Bob Woodward, aki a hetvenes években vált ismertté a Watergate-botrány kirobbanásakor. Az újságíró csütörtökön nyilvánosságra hozta az elektronikus levelet, amelyet Gene Sperling gazdasági tanácsadó írt neki a…
márc. 1
13:36
Felszámolták Románia legnagyobb kenderültetvényét (MaHu)
Románia eddigi legnagyobb kenderültetvényét számolták fel a román hatóságok, akik pénteken Aradon egy kendertermesztéssel és -forgalmazással foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezetre csaptak le.

Keresés