2013. február 28. csütörtök

febr. 28
5:30
Leváltották a szlovén kormányfőt (HVG)
Konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta a ljubljanai parlament szerda késő este a korrupcióval meggyanúsított Janez Jansa miniszterelnököt, és Alenka Bratuseket választotta meg új kormányfővé.
febr. 28
6:06
Martonyi: Európa iránti elkötelezettségét hangsúlyozta Kerry Rómában (Infostart)
Európa iránti elkötelezettségét hangsúlyozta az olasz fővárosban tett látogatása alkalmából rendezett transzatlanti vacsorán John Kerry amerikai külügyminiszter - mondta el az MTI-nek Martonyi János.
febr. 28
6:06
Nincs előrelépés az iráni atom ügyében (Népszava)
Eredmény nélkül zárult a találkozó Almatiban: egyetlen dologban értettek egyet a felek, hogy nem tudnak megegyezni.
febr. 28
6:08
Százezrek búcsúztak XVI. Benedek pápától (Népszava)
Több százezren búcsúztak tegnap a pápától XVI. Benedek utolsó nyilvános fellépésén.
febr. 28
6:10
Aggódnak Róma miatt (Népszava)
Akár az Európai Unió irányvonalát is módosíthatja a hétfőn lezárult olasz parlamenti választás, amely patthelyzetet eredményezett. Az EU-nak hasonló gondokkal kell szembesülnie, mint tavaly, az első görög választás után, amikor Görögország vált kormányozhatatlanná. Akkor egy új választás jelentette a kiutat, most azonban ez több okból sem működhet.
febr. 28
6:12
Egymásra mutogatnak Washingtonban (Népszava)
Újra megkezdődött az egymásra mutogatás Washingtonban. Március 1-én - ha Obama elnök és a kongresszus nem jut megállapodásra - most már menthetetlenül beindul a "fűnyíró", mintegy 85 milliárd dollár értékben kötelező költségvetési lefaragások lépnek életbe.A republikánusok a demokrata elnököt hibáztatják, a Fehér Ház a kongresszusi obstrukciót okolja, de mintha mindenki beletörődött volna a…
febr. 28
6:14
Államok bomlófélben (Népszava)
A területi államok, melyek a Közel-Keleten mindig is mesterséges képződménynek, egyfajta nyugati importnak számítottak, az Arab Tavasz eseményei nyomán bomlásnak indultak, különösen az úgynevezett Termékeny Félhold térségében - mutatott rá a Magyar Külügyi Intézetben tartott tegnapi előadásában Uzi Rabi izraeli tanszékvezető, politológus, a Kneszet tanácsadója, aki ma a Gyömrői úti Szent Pál…
febr. 28
6:24
Putyin: a Nyugat felborítaná a hadászati erőegyensúlyt (HVG)
Az orosz fegyveres erők harckészültségének fokozását, a haderő korszerűsítését és fejlesztését sürgette szerdán magas rangú katonai vezetők előtt mondott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint csak így lehet meghiúsítani a hadászati erőegyensúly felborítására irányuló nyugati törekvéseket.
febr. 28
6:42
“Saját házunkban rabok a gyerekeink” – miért verik a magyarokat Szerbiában? (HVG)
Szaporodnak a szerbiai magyar kisebbség tagjai elleni erőszakos bűncselekmények. Hogy az incidensek a fellendült általános bűnözési kedvnek köszönhetőek-e, vagy az ismét fellángolt etnikai erőszaknak, abban a magyarok véleménye is megoszlik. Szerbek és magyarok is úgy látják azonban: a Vajdaság békéje megromlott, a közösségek szeparálódnak, a szerb (és magyar) nacionalisták pedig élezik a…
febr. 28
7:00
Két év múlva még mindig egymilliárdan élnek mélyszegénységben (HVG)
Bár a mélyszegénységet a millenniumi célkitűzéseknek megfelelően sikerült - már 2010-re - az 1990-es mértékhez képest a felére csökkenteni, 2015-ben még így is hozzávetőleg egymilliárd embert sújt majd az extrém szegénység a Világbank és az ENSZ becslése szerint.
febr. 28
7:00
A pápa utolsó napja a Vatikánban (Infostart)
Csütörtök este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza. Távozásával az apostoli szék megüresedik az új egyházfő megválasztására várva.
febr. 28
7:36
XVI. Benedek lemondása: cáfolta a találgatásokat a német bíboros (HVG)
A leghatározottabban visszautasította a pápa lemondásával kapcsolatos sajtótalálgatásokat a német katolikusok vezetője.
febr. 28
7:36
Magánrepülőt vett az elsikkasztott pénzből a szakszervezeti vezető (Kitekintő)
Börtönben Mexikó legbefolyásosabb szakszervezeti vezetője, az oktatásban dolgozók érdekeit évekig képviselő Elba Esther Gordillo. A vád sikkasztás. Az eltulajdonított összegeket szépeszeti műtétekre, külföldi ingatlanokra és magánrepülőgépre költötte.
febr. 28
7:54
Parlament előtt a japán jegybankelnök-jelölt (MaHu)
A japán kormány a parlament elé terjesztette csütörtökön jegybankelnök-jelöltjének, Kuroda Haruhikónak, az Ázsiai Fejlesztési Bank agresszív monetáris lazítást támogató vezetőjének a kinevezését.
febr. 28
7:54
EP-képviselők: Fico nincs köszönőviszonyban az európaisággal (Kitekintő)
Mészáros Alajos és Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártjának két európai parlamenti képviselője közleményben reagált a szlovák kormányfő nyilatkozatára.
febr. 28
8:12
Újraindítanák a japán atomreaktorokat (HVG)
Japán újraindítja leállított atomreaktorait, amint végeztek biztonsági átvizsgálásukkal - közölte Abe Sindzó japán miniszterelnök csütörtökön.
febr. 28
8:12
Virágzik a fegyvereladás az Egyesült Államokban (Infostart)
Virágzik a fegyverkereskedelem az Egyesült Államokban, a fegyvereladás az egyik legjövedelmezőbb üzletté vált.
febr. 28
8:12
Újraindítják a japán atomreaktorokat (MaHu)
Japán újraindítja leállított atomreaktorait, amint végeztek biztonsági átvizsgálásukkal.
febr. 28
8:30
Helikopterrel távozik utolsó napján a pápa (MaHu)
Csütörtök este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza.
febr. 28
8:30
Szlovákia: Csökken a magyar érdekeltségű pártok népszerűsége (Kitekintő)
Bár a Smer továbbra is toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi listáját, lassan csökkennek a preferenciái.
febr. 28
8:32
Védik a pápát: elfogyott az ereje (MaHu)
Visszautasította a lemondással kapcsolatos találgatásokat a német katolikusok vezetője.
febr. 28
8:34
Külföldön is besegít a kínai rendőrség (MaHu)
A kínai rendőrség Argentínában lebuktatott több olyan bűnbandát, amelyeknek a tevékenysége a védelmi pénzek beszedésétől az emberrabláson át a gyilkosságig terjedt.
febr. 28
8:48
Ma távozik a pápa – íme a menetrend (HVG)
Ma este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza. Távozásával az apostoli szék megüresedik az új egyházfő megválasztására várva.
febr. 28
8:48
Első körben pert vesztett a MOGYE magyar tagozata (Kitekintő)
Az Orvosi és Gyógyszerészeti Képzés Magyar Egyesülete (AMPCMF) elveszítette a pert, amelyet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) Chartája ellen indított.
febr. 28
8:50
Külföldön is bevetik a kínai rendőröket (HVG)
A kínai rendőrség Argentínában lebuktatott több olyan bűnbandát, amelyeknek a tevékenysége a védelmi pénzek beszedésétől az emberrabláson át a gyilkosságig terjedt - adta hírül a közbiztonsági minisztérium közleményére hivatkozva a kínai média csütörtökön.
febr. 28
9:06
Kelemen Hunor: a nyelvi jogokat törvények szentesítik (Kitekintő)
Szolidaritásáról biztosítja Kelemen Hunor szövetségi elnök Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét, miután az Országos Diszkriminációellenes Tanács pénzbüntetéssel sújtotta a helyi önkormányzatot amiatt, hogy a főépítészi állás meghirdetésekor a magyar nyelv ismeretét is a kritériumok közé sorolta.
febr. 28
9:24
Fellegi: Orbán zéró toleranciát hirdetett a rasszista politikával szemben (Népszava)
Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett a rasszista politikával szemben - jelentette ki Fellegi Tamás volt nemzeti fejlesztési és tárca nélküli miniszter az amerikai képviselőház külügyi bizottságának egyik albizottságában szerdán, egy kérdésre válaszolva.
febr. 28
9:42
Pekinget beterítette a sivatagi homok (Infostart)
Beterítette az északról érkezett finom szemcséjű, apró, sárgás sivatagi homok a kínai fővárost csütörtökön. A levegő minősége ismét a veszélyes tartományba került - közölte a pekingi környezet-megfigyelő központ.
febr. 28
9:42
Történelmi megbékélést szorgalmaz a szlovák külügyi bizottság elnöke (Kitekintő)
A magyar-szlovák történelmi megbékélés és a két ország közötti kényes témákról megkezdett párbeszéd fontosságáról beszélt Frantisek Sebej, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyet a magyar és a szlovák parlament külügyi bizottságának találkozója után tartott Balla Mihállyal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével.
febr. 28
9:42
Ilyen sem volt még: egy semmiből jött párt elvitte a szavazatok egynegyedét (168 Óra Online)
Ilyen sem volt még Nyugat-Európa háború utáni történelmében! Egy semmiből jött párt, voltaképp nem is párt, hanem mozgalom, amelyet egy blogjáról híres bohóc, egykori televíziós celeb fémjelez, a vasárnap–hétfői olasz választásokon elvitte a szavazatok egynegyedét. A párt neve „5 Csillag Mozgalom”, vezére Beppe Grillo, akinek koherens programja ugyan nincs, de nálánál senki nem tudja szebben…
febr. 28
10:00
A kutyákat és a japánokat is kitiltotta egy kínai étterem (HVG)
A japánokat, a Fülöp-szigetieket, vietnamiakat és a kuytákat is kitiltotta egy kínai étterem. A lépés nagy felháborodsát keltett.
febr. 28
10:00
Fordulóponthoz érkezhetett az iráni atomprogram évtizedes vitája (Infostart)
Valóban áttörés történt az iráni atomprogramról indult nemzetközi tárgyalásokon? Irán mérföldkőnek nevezte az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaival folytatott kazahsztáni megbeszélését. A többi atomhatalom enyhítené a Teheránnal szembeni szankciókat.
febr. 28
10:00
Lemondott a boszniai szerb kormány (Kitekintő)
Lemondott a boszniai Szerb Köztársaság kormánya - jelentette szerdán a boszniai és a horvát média.
febr. 28
10:18
Ágyúval lőtték át a drogot az USA-ba (HVG)
13,6 kiló marihuánával töltöttek meg egy légágyút Mexikóban, hogy így lőjjék át az anyagot az Egyesült Államokba.
febr. 28
10:18
A bolgár államfő kiírta az előre hozott választásokat (Infostart)
Roszen Plevneliev bolgár államfő csütörtökön bejelentette, hogy május 12-én tartják meg az előre hozott választást Bulgáriában, amely a gazdaság stabilitást fenyegető politikai válságba sodródott.
febr. 28
10:18
Értékes római pénzérméket foglalt le a spanyol rendőrség (MaHu)
Kétezer éves, rendkívül értékes római érméket foglalt le a spanyol rendőrség, amely szerint a világon egyedülálló pénzdarabokról van szó.
febr. 28
10:18
Luxemburg is rábólinthat a melegházasságra (Kitekintő)
A törvényhozás júniusban dönthet  az azonos neműek házasságkötéséről, az örökbefogadás kérdése azonban megoldatlan marad.
febr. 28
10:36
Kiírták az előre hozott választásokat Bulgáriában (HVG)
Roszen Plevneliev bolgár államfő csütörtökön bejelentette, hogy május 12-én tartják meg az előre hozott választást Bulgáriában, amely a gazdaság stabilitást fenyegető politikai válságba sodródott.
febr. 28
10:36
"Példás" a román kisebbségpolitika (Kitekintő)
Elégedett Románia kisebbségpolitikájával Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke.
febr. 28
10:54
Ötezer borz lemészárlását engedélyezte a brit kormány (HVG)
Engedélyezte a brit kormány, hogy négy év alatt ötezer borzot pusztítsanak el Angliában a szarvasmarhák körében terjedő tbc-járvány megfékezése céljából.
febr. 28
10:54
A bolgár államfő kiírta az előrehozott választásokat (MaHu)
Roszen Plevneliev bolgár államfő csütörtökön bejelentette, hogy május 12-én tartják meg az előre hozott választást Bulgáriában, amely a gazdaság stabilitást fenyegető politikai válságba sodródott.
febr. 28
10:56
Tizennégy év után fogták el Kanadában a csalót (MaHu)
Kanadában fogták el a rendőrök azt a magyar férfit, aki 1999-ben rendelt meg két cégtől 30 ezer liter hidraulikaolajat, de nem fizette ki, több mint 15 millió forint kárt okozva ezzel.
febr. 28
11:12
Izrael egyezségre jutott két éhségsztrájkoló rabbal (MaHu)
Az izraeli hatóságok megegyeztek az utóbbi hetek ciszjordániai zavargásait okozó négy palesztin éhségsztrájkoló fogoly közül kettővel.
febr. 28
11:12
Külföldre is hívják a kínai rendőrséget (Kitekintő)
A kínai rendőrség Argentínában lebuktatott több olyan bűnbandát, amelyeknek a tevékenysége a védelmi pénzek beszedésétől az emberrabláson át a gyilkosságig terjedt - adta hírül a közbiztonsági minisztérium közleményére hivatkozva a kínai média csütörtökön.
febr. 28
11:30
Elmarasztalta Magyarországot az EU-bíróság (HVG)
Magyarország nem teljesítette a vasúti közlekedés területén az uniós jogból fakadó kötelezettségeit - állapította meg csütörtökön kihirdetett ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.
febr. 28
11:30
Béketárgyalást kezd a thai kormány egy szakadár csoporttal (MaHu)
Béketárgyalások indításáról állapodott meg a thaiföldi kormány csütörtökön az egyik szakadár muzulmán fegyveres csoporttal.
febr. 28
11:30
Környezetkímélő elektromos autót fejlesztett ki Brazília (Kitekintő)
Az új fejlesztésű nátrium-akkumulátoros autó már nem környezetszennyező.
febr. 28
11:32
Megint az a hír járja, hogy meghalt a súlyos beteg Hugo Chávez (HVG)
Újra felröppent a hír, hogy elhunyt a súlyos beteg venezuelai elnök, Hugo Chávez. A hír gyorsan terjed az interneten, egyelőre csak egyetlen forrásra, a panamai exnagykövetre hivatkozva.
febr. 28
11:34
Felrobbant egy autó Izraelben, a maffia lehet a háttérben (HVG)
Felrobbant egy ház parkolójában álló autó Izraelben, a Tel-Avivhoz közeli Risón-Lecijón városban csütörtök délelőtt, az autóban ülő két ember meghalt - jelentette az izraeli katonai rádió.
febr. 28
11:48
Magyar rendőr kapott vezető posztot az Interpolnál (HVG)
Titkos szavazással az Európai Bizottság elnökévé választották Hegyaljai Mátyás rendőr ezredest az Interpolnál - közölte a rendőrség.

Keresés