2013. október 1. kedd

okt. 1
0:51
Slota már nem térhet vissza (Kripto Akadémia)
Bár a gazdasági válság nyomán Szlovákiában is nőtt a jövőtől való félelem, az országban jelentéktelen tényező az euroszkepticizmus - fejtette ki lapunknak Peter Weiss, Szlovákia Magyarországra akkreditált nagykövete, aki azt is elmondta, a közös európai valutát a gazdasági stabilitás biztosítékának tartják. A diplomata szerint az utóbbi húsz évben talán most a legjobb a magyar-szlovák viszony.
okt. 1
5:57
Washingtoni válságtervek (Kripto Akadémia)
Ha az amerikai képviselőháznak és a szenátusnak az utolsó pillanatban (helyi idő szerint hétfőn éjfélig, közép-európai idő szerint ma hajnalig) nem sikerült kompromisszumra jutni, akkor mától bezár számos kormányhivatal, s fizetés nélküli kényszerszabadságra küldenek több százezer szövetségi alkalmazottat.
okt. 1
6:33
Martonyi: Iránnal kapcsolatban megváltozott a hangulat (Infostart)
Iránnal kapcsolatban megváltozott a hangulat, és ha sikerül megoldást találni Teherán atomprogramjára, akkor nagy lehetőségek nyílhatnak majd a magyar kivitel számára - jelentette ki az MTI-nek hétfőn New Yorkban Martonyi János külügyminiszter, aki a nap folyamán találkozott Mohamad Dzsavad Zariffal, az iszlám köztársaság diplomáciájának vezetőjével.
okt. 1
6:35
Kisebbségi jobboldali kormány alakul Norvégiában (Infostart)
Kisebbségi kormány alakul Norvégiában, méghozzá a bevándorlásellenes jobboldali populista Haladó Párt részvételével.
okt. 1
6:37
Fizetésképtelenséget mondott ki a Fehér Ház (Infostart)
Nem sikerült megállapodást elérni az amerikai kongresszusban az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról hétfőn, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, közép-európai idő szerint kedd reggel hat órától függesszék fel tevékenységüket.
okt. 1
7:45
„Ez nem mehet így tovább” – Megszólal-e végre az államfő? (168 Óra Online)
Állásfoglalásra szólította fel François Hollande francia államfőt hétfőn több segélyszervezet és a sajtó az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán a kormánytagokat is megosztó, csaknem egy hete tartó közéleti vitában.
okt. 1
8:03
Kisebbségi jobboldali kormány alakul Norvégiában (Metropol)
Kisebbségi kormány alakul Norvégiában, méghozzá a bevándorlásellenes jobboldali populista Haladó Párt részvételével.
okt. 1
8:03
A németek szerelték fel vegyifegyverrel Aszadot? (Kitekintő)
Német cégek több mint 360 tonna kettős felhasználású vegyi anyagot exportáltak Szíriába 1998 és 2011 között- derült ki a német Szövetségi Gazdasági Minisztérium hétfőn közzétett jelentéséből.
okt. 1
8:05
Obama megállapodásra szólított fel a határidő közeledtével (Metropol)
Hamarosan lejár az úgynevezett áthidaló költségvetési törvény elfogadására szabott éjféli határidő.
okt. 1
8:07
Kiutasítottak három amerikai diplomatát Venezuelából (Metropol)
A vád: együttműködtek az ellenzékkel, és megpróbálták destabilizálni az országot.
okt. 1
8:21
Aknatámadás érte Kína damaszkuszi nagykövetségét (Infostart)
Aknagránát csapódott be Kína damaszkuszi nagykövetségének területén, egy szíriai alkalmazott könnyebben megsérült, az épületkomplexum falában kár keletkezett, ablaküvegek törtek be - jelentette a kínai média kedden.
okt. 1
8:21
Vietnam középső részén pusztított a Wutip (Metropol)
Három ember meghalt, huszonhat megsérült a tájfun pusztításában.
okt. 1
8:21
Snowden versenyben a Szaharov-díjért (Kitekintő)
Három fehérorosz politikai fogoly, egy 16 esztendős pakisztáni lány és Edward Snowden közül kerül majd ki a Szaharov-díj idei nyertese. A kitüntetéssel 50 ezer euró pénzdíj is jár.
okt. 1
8:23
Fizetésképtelenséget mondott ki a Fehér Ház (Metropol)
Nem sikerült megállapodást elérni az amerikai kongresszusban az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról.
okt. 1
8:57
Az új Kína megalakulását ünneplik a kínaiak (Metropol)
Pekingben kedden reggel nem sokkal hat óra után körülbelül 110 ezer ember volt élőben tanúja a nemzeti zászló Tienanmen téri felvonásának.
okt. 1
9:15
Végérvényesen lezárult a KAP reformja (Kitekintő)
Jóváhagyta hétfőn az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a Tanáccsal múlt héten kötött politikai megállapodást a közös agrárpolitika reformjáról.
okt. 1
9:33
Hangárban égett szét egy kisgép Kaliforniában (Kitekintő)
Egy üzleti gép sikeres leszállást hajtott végre a kaliforniai Santa Monica repülőtéren, utána azonban - vélhetőleg egy durrdefekt miatt - szénné égett a hangárban. Túlélők nincsenek.
okt. 1
9:33
Fizetésképtelenséget jelentett a Fehér Ház (168 Óra Online)
Nem sikerült megállapodást elérni az amerikai kongresszusban az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról hétfőn, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, vagyis közép-európai idő szerint kedd reggel hat óra egy perctől függesszék fel tevékenységüket.
okt. 1
10:27
Romániában ugyanannyian tartják jónak, mint rossznak a román-magyar viszonyt (Kitekintő)
Egy most közzétett közvélemény-kutatás szerint Romániában ugyanannyian tartják jónak, mint rossznak a román-magyar viszonyt.
okt. 1
11:03
Maradt az alapkamat (Kitekintő)
Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 2,5%-on hagyta az irányadó rátát.
okt. 1
11:21
Kiürült az államkassza: nem kapnak fizetést a közalkalmazottak (Kitekintő)
Tizenhét éve nem volt ekkora válsághelyzetben az USA: a törvényhozás képtelen volt megegyezni a kormányszervek finanszírozásáról.
okt. 1
11:23
Diszkriminálták a nagybányai romákat (Kitekintő)
A román legfelsőbb bíróság megerősítette, hogy Nagybánya polgármestere hátrányos megkülönbözetést gyakorolt, amikor másfél méteres betonfallal vetetett körül egy romák által lakott nyomornegyedet.
okt. 1
11:57
Berlusconi Napolitanót rágalmazta (Metropol)
Magasra csaptak a belpolitikai indulatok Olaszországban egy nappal a kormány által kért parlamenti bizalmi szavazás előtt.
okt. 1
12:15
Bosznia-Hercegovinában népszámlálás kezdődött (Metropol)
Először lesz népszámlálás 1991-óta az országban. Akkor 4,37 millióan éltek Boszniában.
okt. 1
12:15
Kuvait: vízum nélkül Schengenbe! (Kitekintő)
Idén októbertől a speciális útlevéllel rendelkezők élveznek könnyítést, ha Nagy-Britanniába utaznak, a kuvaiti külügyminisztérium azonban szeretné, hogy jövőre egyetlen kuvaitinak se kelljen vízumért folyamodnia. Sőt, Schengenre is kiterjesztetnék az engedményt.
okt. 1
12:15
Berlusconit őrjöngőnek és rágalmazónak nevezte Napolitanó (Kripto Akadémia)
Magasra csaptak a belpolitikai indulatok Olaszországban egy nappal a kormány által kért parlamenti bizalmi szavazás előtt, mivel Giorgio Napolitano államfő őrjöngőnek és rágalmazónak nevezte a kormányválságot előidéző Silvio Berlusconit.
okt. 1
12:51
Válságüzemmódban Washington (Kripto Akadémia)
Washingtonban a kongresszus két háza nem tudott hétfő éjfélig megállapodni a kormányzat átmeneti finanszírozásáról, így életbe kellett léptetni a beígért szükségintézkedéseket. A válság oka nem gazdasági, hanem politikai. A republikánus többségű képviselőház a sokat bírált, új egészségügyi törvényt akarta volna elgáncsolni azon a napon, amikor az Obamacare több rendelkezése életbe lépett. Mintegy…
okt. 1
13:09
Bejelentették: jövőre emelik az áfát (Kitekintő)
Japán jegybankelnök tegnapi bejelentése alapján 2014 áprilisától 5%-ról 8%-ra emelkedik a forgalmi adó, a várakozásoknak megfelelően.
okt. 1
13:27
Anarchistaveszély Verespatak-ügyben? (Kitekintő)
Ökoanarchista szélsőséges csoportok megkísérelték kiaknázni és kisiklatni a verespataki bányanyitás ellen kezdődött tüntetéseket – jelentette ki a Román Hírszerzőszolgálat parancsnoka.
okt. 1
13:45
Így változtatja meg az egyházat Ferenc pápa (Infostart)
Az egyház szemléletét megváltoztató terveiről, a kor legsürgetőbb társadalmi gondjairól, szentekről és labdarúgásról is beszélt Ferenc pápa a La Repubblica olasz balközép napilapban kedden megjelent terjedelmes interjújában.
okt. 1
14:03
Berlusconi ellen fordultak párttársai (Kripto Akadémia)
Mind több jel utal arra, hogy igencsak cserbenhagyta politikai szimata Silvio Berlusconit. A médiacézár szombaton kényszerítette pártja, a Szabadság Népe (PdL) öt tagját arra, lépjen ki Enrico Letta kormányából. Ám azóta valóságos zendülés kezdődött a konzervatív pártban.
okt. 1
14:21
Megalázó helyzetbe hozza az EU az országot (Kitekintő)
Az Európai Parlament 2013. szeptember 12-én úgy határozott, hogy néhány nyugat-balkáni állammal szemben szükséges lenne a vízumkényszer ismételt bevezetése.
okt. 1
14:21
Tiszteletben tartani a jogállamiságot (Kripto Akadémia)
Magyarországnak a jogállamiság határain belül kell maradnia, mert ha bármi más utat választ, annak negatív következményei lennének az országra nézve - hangoztatta lapunknak adott interjújában Franz Voves, Stájerország tartományi vezetője. A szociáldemokrata politikus kifejtette, pártja, az SPÖ nem kíván koalícióra lépni Heinz-Christian Strache bevándorlás- és unióellenes Szabadságpártjával.
okt. 1
14:23
Halállal fenyegetik a Verespatak-bizottság tagjait (Kitekintő)
A román parlament Verespatak-bizottságának több tagja arra panaszkodik, hogy halállal fenyegető üzeneteket kapott telefonon és emailen.
okt. 1
14:57
Újabb bankadót terveznek Orbánék? (Kitekintő)
Az Origo értesülései szerint egy új egyszeri 19%-os adót tervez kivetni a kormány a banki céltartalékok csökkenése után.
okt. 1
15:15
Elutasították a magyar iskolák kérelmét (Kitekintő)
Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium nem engedélyezte a magyar iskoláknak, hogy bővített óraszámban tanulják az ukrán nyelvet a kötelező második idegen nyelv bevezetése helyett.
okt. 1
16:27
900 polgári személyt öltek meg szeptemberben Irakban (Metropol)
Az ENSZ közleménye szerint a vérengzések többségét szunnita iszlamista fegyveresek követték el.
okt. 1
16:27
Nem hátrálnak a képviselők a kohéziós vitában (Kitekintő)
Sokan remélik, hogy a Bizottság kompromisszumos javaslata átvághatja a gordiuszi csomót a Tanács és az Európai Parlament között a kohéziós pénzek felhasználásának szabályairól kialakult elhúzódó vitában.
okt. 1
16:45
Pusztítják az orrszarvúkat a Dél-afrikai Köztársaságban (Metropol)
A rinocéroszok szarva drágább az aranynál, 14 millió forintnyi összegbe kerül kilója.
okt. 1
16:47
Megérkeztek Szíriába az ENSZ-ellenőrök (Metropol)
Az ellenőröknek kilenc hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy meggyőződjenek az 1000 tonnásra becsült szíriai vegyifegyver-készlet felszámolásáról.
okt. 1
17:03
Nem változtat osztalékpolitikáján a Telekom (Kitekintő)
A Magyar Telekom tegnapi befektetői napján megerősítette, hogy tartja korábbi osztalékpolitikáját, vagyis akkor fizet részesedést a nyereségből, ha az adósságráta 30-40% között mozog.
okt. 1
17:21
Újabb háborús bűnös kerül szabadlábra (Kitekintő)
Újabb háborús bűnös került szabadlábra a Hágai Nemzetközi Törvényszék döntése alapján. Momcilo Krajisnik, Radovan Karadzic egykori közeli együttműködője ezentúl a megbékélést fogja hirdetni Bosznia-Hercegovina népei között.
okt. 1
17:39
2018-ban is maradhat a jelenlegi kormány (Kitekintő)
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaji Nemzetközi Vitaklubon fejtette ki véleményét Szíriáról, a nyugati nagyhatalmak szerepéről a konfliktusban, valamint az orosz belügyekről, melyeknek szerinte távolt kell tartania magát a nyugati elképzelésitől.
okt. 1
17:57
Athén: Neonáci verőlegények rémtettei (Kripto Akadémia)
Ma jelenik meg a bíróság előtt az Arany Hajnal hétvégén letartóztatott négy parlamenti képviselője, Iliasz Kaszidiarisz, Iliasz Panaiotarosz, Jannisz Lagosz, valamint Nikosz Mihosz. Felolvasták a vádpontokat ellenük: bűnszövetkezetben való részvétellel, gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják őket. A neonáci párt elnöke, Nikosz Mihaloliakosz és helyettese, Hrisztosz Pappasz szerdán, illetve…
okt. 1
18:15
A horvát bíróság letartóztatási parancsot adott ki Hernádi ellen (Kitekintő)
Újabb fejezetéhez érkezett a MOL megvesztegetési ügye Horvátországban. A horvát bíróság döntése alapján letartóztatási parancs léphet életbe Hernádi Zsolt ellen.
okt. 1
18:51
Egymillió dollárt dobtak ki drogkereskedők egy repülőgépből (Metropol)
Több mint egymillió dollárt dobtak ki fizetség gyanánt drogkereskedők egy repülőgépből Bolíviában.
okt. 1
18:51
A Fehér Ház eleste (168 Óra Online)
A címben szereplő Fehér Ház nem a washingtoni White House, hanem a moszkvai Bjelij Dom, az orosz parlament székhelye, jelképe, amely húsz esztendeje, 1993 őszén hadat üzent a Kremlnek, az elnöki hatalomnak. Ez az utcai harcokhoz vezető, súlyos véráldozatokat is követelő szembenállás több mint két héten át folytatódott, és tartotta izgalomban Oroszországot és a világot. KULCSÁR ISTVÁN írása.
okt. 1
19:09
Befejezte az éhségsztrájkot a Pussy Riot egyik bebörtönzött tagja (Metropol)
Nagyezsda Tolokonnyikova a múlt hétfőn tagadta meg, hogy ételt vegyen magához.
okt. 1
19:09
Gyorsít a gazdaság (Kitekintő)
Szlovákia idén gyorsabb gazdasági növekedésre számíthat, mint azt a jegybank korábban várta.
okt. 1
19:27
Vízalatti hálózatot tervez a Pentagon (Kitekintő)
Az új rendszer hatékonyságát használná ki a Védelmi Minisztérium.

Keresés