2013. február 1. péntek

febr. 1
6:03
Összeomlás szélén Kairó (Kripto Akadémia)
Tegnap már ötödik napja folytak a csatározások Egyiptomban.Mohammed Murszi elnök európai programját lerövidítve Berlinből azonnal hazatért. A vezérkari főnök a helyzet stabilizálására szólította a politikai feleket. Elemzők utolsó figyelmeztetésként értelmezték szavait.
febr. 1
6:05
Leköszön Hillary Clinton (Kripto Akadémia)
Ma köszön le posztjáról Hillary Clinton. Az Egyesült Államok harmadik női külügyminisztere, volt szenátor és First Lady arra készül, hogy egy darabig magánember lesz, s végre megpróbálja kialudni magát.
febr. 1
6:07
Véget ért a hadművelet első szakasza Malin (Kripto Akadémia)
Tegnap a Mali északi részét elfoglaló iszlamisták utolsó fellegvárát is bevették a francia katonai csapatok - jelentette a BBC brit közszolgálati adó. A csapatok ellenállás nélkül visszafoglalták a várost, ugyanis az iszlamisták már korábban elhagyták Kidalt, s a környező hegyekben húzták meg magukat.
febr. 1
6:09
Ausztrál szenátor lesz a Wikileaks-vezérből? (Kripto Akadémia)
Indulni kíván az ausztrál szenátusi választáson Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója. Az információt a parlamenti választások dátumának kitűzése után néhány órával adta hírül a Wikileaks a Twitter mikroblog szolgáltatón keresztül.
febr. 1
6:11
Kínai hackertámadás a New York Times ellen (Kripto Akadémia)
Állandó hackertámadás érte a New York Times szervereit Kína felől - adta hírül a patinás lap. A számítógépes kalózok vélhetően arról próbáltak információkat gyűjteni, milyen értesülései vannak az amerikai újságnak a márciusig hivatalban lévő miniszterelnökről, Ven Csia-paóról.
febr. 1
7:15
Kártérítést követelnek a Dreamlinerek miatt (Infostart)
Kártérítést követel a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító repülőgépeinek sorozatos hibái miatt az amerikai gyártótól az egyik japán légitársaság.
febr. 1
7:17
Megszavazta a szenátus az adósságplafon alkalmazásának felfüggesztését (Infostart)
Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta az adósságplafon alkalmazásának felfüggesztését május 19-ig.
febr. 1
7:33
Félmeztelenül tüntetett a reptéren (Kitekintő)
Egy amerikai vetkőző polgárjogi aktivista pert nyert az egyik repülőtérrel szemben.
febr. 1
7:33
Észak-erdélyi autópálya: felbontanák a szerződést (168 Óra Online)
Dan Şova, az országos projektekért felelő tárca nélküli miniszter szerint fel kellene bontani a Bechtel autópálya-építő konzorciummal kötött szerződést, mind a megrendelőnek, mind a kivitelezőnek be kellene ismernie tévedéseit és életképes finanszírozási lehetőségeket kellene találni az építkezés befejezésére.
febr. 1
7:33
Clinton: az új világhoz újfajta architektúra kell (Kripto Akadémia)
Az új világhoz újfajta architektúra kell - hangoztatta helyi idő szerint csütörtökön, a tárcavezetői minőségében elmondott utolsó hivatalos beszédében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
febr. 1
7:51
Így búcsúzott Clinton (Infostart)
Erősíteni kell a világon az amerikai befolyást - hangsúlyozta külügyminiszterként elmondott utolsó hivatalos beszédében Hillary Clinton. A politikus pénteken adja át a hivatalát John Kerrynek, az amerikai diplomácia új irányítójának.
febr. 1
8:09
Murszi rövid látogatása Berlinben (Kitekintő)
A keddi egyiptomi tüntetések miatt Mohammed Murszi egy nappal lerövidítette németországi látogatását.
febr. 1
8:09
Megerőszakolt egy nőt az olimpiai bajnok dzsúdózó (Kripto Akadémia)
Ötéves börtönbüntetésre ítélték Ucsisiba Maszato kétszeres olimpiai bajnok dzsúdózót Japánban pénteken, amiért megerőszakolta az általa edzett egyetemi női dzsúdóklub egyik tagját.
febr. 1
8:27
Új drónbázis épül Nyugat-Afrikában (Kitekintő)
Az USA új létesítményére Predátor típusú drónok kerülnek, melyek elsődlegesen megfigyelési funkciókat látnak el, de szükség esetén harci beavatkozások elvégzésére is alkalmasak lehetnek.
febr. 1
8:45
USA: a bevándorlási reformterv kedvez a mexikóiaknak (Kitekintő)
Mexikó üdvözli az illegális bevándorlók státuszának törvényesítéséről szóló amerikai reformtervet
febr. 1
8:45
Robbanás egy mexikóvárosi toronyépületben (Metropol)
A Pempex mexikói állami olajtársaság belvárosi irodaházában sokan meghaltak a robbanás miatt.
febr. 1
9:03
Nem tudja követni az EU a drogpiac változásait (Kitekintő)
A rendkívül gyorsan változó drogpiaci trendek követését, a kiemelt bűnözői körök előtérbe helyezését és komolyabb piaci elemzést kér a tagállamoktól az Európai Bizottság és az Europol a kábítószer-fogyasztás és –kereskedelem visszaszorítása érdekében.
febr. 1
9:03
Széttárta combjait a riporterhölgy a szerb kormányfőnek (Kripto Akadémia)
A szerb rendőrszakszervezet követeli annak megállapítását: ki a felelős azért, hogy megszégyenítették Ivica Dacic szerb miniszterelnököt egy televíziós műsorban, és ezért mekkora a felelőssége a kormánytagok biztonságáért felelős testület vezetőjének. Eközben a kormányfő is eljárást kezdeményezett a felelősök ellen - jelentette a vajdasági magyar sajtó internetes honlapjain.
febr. 1
9:21
Katonákat és orvosokat ajánlott fel Magyarország (Kitekintő)
10-12 katonai kiképzőt, illetve orvost ajánlott fel Magyarország a Maliban felállítandó kiképzőmissziónak – erősítették meg a BruxInfónak uniós diplomáciai források. A tagállamok külügyminiszterei a csütörtöki brüsszeli ülésükön vitáztak a szíriai fegyverembargó esetleges felfüggesztéséről, amelyről február 18-án dönthetnek a tárcavezetők.
febr. 1
9:39
Teljes kudarc: nem lehet erdélyi Fideszt építeni (168 Óra Online)
„Lelépési pénznek” nevezte a Jobbik politikusa, Szávay István az 1,3 milliárd forintot, amelyet a kormány a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Intézet létrehozására fordított. Valóban, az új intézet megalakításával szinte egy időben közölte a székelyudvarhelyi politikus, a Magyar Polgári Párt volt elnöke, hogy visszavonul – ebben az értelemben tehát egyértelműen politikai „lelépésről” van szó.…
febr. 1
9:39
Petárdákat szállító teherautó robbant fel Kínában (Kripto Akadémia)
Petárdákat szállító teherautó robbant fel péntek reggel egy hídon, Kína középső részén; a detonációban a hivatalos adatok szerint - a hírügynökségek által korábban közölt 26 áldozattal szemben - legalább öt ember halt meg, nyolc pedig megsérült. A jármű égő darabjai szanaszét repültek a környéken.
febr. 1
9:57
Szorosabb együttműködés Törökországgal (Kitekintő)
A gazdasági kapcsolatok erősítéséért érkezik hazánkba a török miniszterelnök
febr. 1
9:57
Lemondott a tajvani miniszterelnök (Metropol)
A 63 éves Csen elismert pénzügyi szakértőként egy évvel ezelőtt lett miniszterelnök.
febr. 1
9:57
A Csendes-óceánba zuhant egy orosz hordozórakéta (Kripto Akadémia)
A Csendes-óceánba zuhant pénteken egy Zenit típusú orosz hordozórakéta, amelynek az Intelsat-27-es távközlési műholdat kellett volna pályára állítani - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.
febr. 1
10:15
Yoáni Sánchez elhagyhatja Kubát (Kitekintő)
A Castro-rezsimmel szembeni egyik legkritikusabb kubai blogger bejelentette, hogy útlevélhez jutott.
febr. 1
10:33
Elítéltek egy olimpiai bajnokot nemi erőszakért (Metropol)
Ötéves börtönbüntetésre ítélték Ucsisiba Maszato kétszeres olimpiai bajnok dzsúdózót Japánban pénteken, amiért megerőszakolta az általa edzett egyetemi női dzsúdóklub egyik tagját.
febr. 1
10:51
Bajorország nemet mondana a tandíjra (Kitekintő)
A bajorok nemet mondanának a tandíjra - a választásra jogosultak több mint 14%-a írta alá a tandíj eltörlésére vonatkozó népszavazási kezdeményezést.
febr. 1
10:51
Országos botrány a villantós interjú miatt (168 Óra Online)
Bár csütörtök délelőtt még csak egyszerű tréfának tűnt, estére már nemzetbiztonsági botránnyá dagadt az a kandikamerás tévéinterjú Szerbiában, mely során a riporternő lábát széttárva megvillantotta nemi szervét a szerb miniszterelnök, Ivica Dačić előtt.
febr. 1
10:51
Bóvliba sorolta Horvátországot a Moody's (Kripto Akadémia)
Megvonta Horvátország befektetési ajánlású államadós-minősítését pénteken a Moody's Investors Service, a gazdasági növekedés hiányára és a cég által elégtelennek tartott államháztartási konszolidációra hivatkozva.
febr. 1
11:27
Bejelentették az ausztrál választások időpontját (Kitekintő)
A miniszterelnök-asszony nyolc hónapra előre jelentette be a választások pontos idejét, ezért elemzők egy elnyújtott választási kampányra számítanak.
febr. 1
11:45
Folytatódik a „cirill–latin háború” Újvidéken (Kitekintő)
Kizárólag cirill betűkkel írják ki az utcaneveket és más feliratokat Újvidéken – kérte a Szerbiai Demokrata Párt. A beadványt az újvidéki Nemzetek Közötti Kapcsolatokkal Megbízott Tanács elutasította.
febr. 1
12:03
Jelentős mértékben veszített népszerűségéből a Most-Híd (Kitekintő)
A Most-Híd vegyespárt jelenlegi 5,2 %-os eredményével éppen csak bejutna a legfelső törvényhozásba. Az MKP 4,3 %-os támogatottságot tudhat maga mögött.
febr. 1
12:39
Nem az RMDSZ fúrta meg a kovásznai prefektust? (Kitekintő)
Cáfolja Horea Grama, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke, hogy az RMDSZ kérésére hívták volna Bukarestbe a magyarellenességéről elhíresült Codrin Munteanu volt Kovászna megyei prefektust.
febr. 1
12:57
Pokolgépes merénylet Pakisztánban (Infostart)
Pakisztánban legkevesebb 19 ember meghalt, 45 megsebesült, amikor pokolgép robbant egy mecset előtt az ország északnyugati részén, egy törzsi területekkel határos tartományban.
febr. 1
12:57
A Híd jogilag pontosítaná a nemzetiségi oktatást (Kitekintő)
Elkészült a Híd módosító javaslata, amely a nemzetiségi oktatás jogi pontosítását tartalmazza a közoktatási törvény keretein belül. A belső dokumentációt csak a nemzetiség nyelvén kellene vezetni.
febr. 1
12:57
Egyeztetés a budapesti sportparkról (Metropol)
6-8 év múlva lehet kész a Puskás Ferenc Stadion körüli területen kialakítandó új sport- és szabadidőpark.
febr. 1
12:57
Autóvásárlási próbaút közben rabolt bankot (Kripto Akadémia)
Autóvásárlási próbaút közben rabolt bankot egy nő az Egyesült Államokban. A kocsi használt, eladójának fogalma sem volt róla, hogy akaratlanul gengsztersofőrré vált.
febr. 1
12:59
EBRD-elnök: Kelet-Európa elérte a mélypontot (Metropol)
A kilencvenes évek előnyben részesített Magyarországától elfordultak a befektetők. Ezt a folyamatot meg kell fordítani.
febr. 1
13:15
Robbanás a vállalatban - 30 halálos áldozat (Kitekintő)
Robbanás történt Mexikó legnagyobb olajvállalatában. A tragédiának közel 30 halálos áldozata és több mint 100 sebesültje van, 3500 embernek pedig ki kellett telepíteni.
febr. 1
13:15
Több nyugati újságot is támadtak a kínai hackerek (Kripto Akadémia)
A The New York Times után a Wall Street Journal és a Bloomberg informatikai rendszerébe is betörtek a kínai hackerek - vált ismertté pénteken Sanghajban.
febr. 1
13:51
Robbanás az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége előtt (Infostart)
Öngyilkos merénylő hozott működésbe egy robbanószerkezetet pénteken Törökországban, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál. Legalább ketten meghaltak, sok a sebesült - közölte egy rendőr.
febr. 1
13:53
A HRW bírálja a magyar alaptörvény egyes rendelkezéseit (Infostart)
A magyar alaptörvény egyes rendelkezéseit is bírálja éves jelentésében a Human Rights Watch.
febr. 1
14:09
Pedofilgyanús ügyek aktáit tették közzé (Metropol)
Mintegy száz katolikus pap pedofilgyanús ügyeinek aktáit tette nyilvánossá a Los Angeles-i érsek.
febr. 1
14:27
Cseh napilap: Orbán növekedési vízióját kikezdte a válság (Kripto Akadémia)
Orbán növekedési vízióját kikezdte a válság címmel közöl összeállítást a magyarországi helyzetről a Právo című független cseh baloldali napilap pénteken. Ivan Vilcek, a szerző szerint Orbán ugyan állandóan a "magyar út" sikeréről beszél, de ennek a valóság ellentmond.
febr. 1
14:45
Az érsek teregette ki a pedofilügyeket (168 Óra Online)
Mintegy száz katolikus pap pedofilgyanús ügyeinek aktáit tette közzé helyi idő szerint csütörtökön a Los Angeles-i érsek. Bejelentette, hogy megvont minden egyházi megbízatást elődjétől, akinek szerepe volt a visszaélések eltussolásában.
febr. 1
14:45
Üzentek az újságíróknak: a szólásszabadság nem egyenlő a lejáratással (Kripto Akadémia)
Mikola Azarov ukrán kormányfő pénteken kijelentette, hogy alapvető értéknek tartja a szólásszabadságot, de szerinte a média képviselői felelősek az általuk közölt információk hitelességéért.
febr. 1
15:03
Közel kétmillióval nőtt egy év alatt a munkanélküliek száma (Kitekintő)
Az EU egészének átlagában 10,7, az eurózónán belül pedig 11,7 százalékos volt a munkanélküliség 2012 utolsó hónapjában, 0,7, illetve 1 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban.
febr. 1
15:03
A HRW bírálja az alaptörvény egyes rendelkezéseit (Metropol)
A Human Rights Watch emberi jogi szervezet a család fogalmát, az egyházi újraszabályozást, a médiatörvényt is bírálja.
febr. 1
16:15
Újságíró mellére tett megjegyzést a politikus (Kitekintő)
A német liberálisok kancellárjelöltje igen kényes helyzetbe került. Rainer Brüderle alig hogy megkapta megbízását a párt elnökségétől, a Stern magazin újságírónője egy tavalyi történettel tálalt ki, melyben a liberális politikus a 29 éves Laura Himmelreich kebelméretére vonatkozó megjegyzést tett.
febr. 1
16:33
Elhunyt Ed Koch (Metropol)
Ed Koch 1978 és 1989 között három cikluson át volt New York polgármestere.

Keresés