2013. február 19. kedd

febr. 19
0:42
Elhunyt Ratko Mladic egykori helyettese (MaHu)
Egy belgrádi kórházban elhunyt Milan Gvero tábornok, az 1995-ös srebrenicai mészárlás fő felelőse, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok egykori helyettese.
febr. 19
6:06
Harmadszor is nyert az ecuadori elnök (Népszava)
Beigazolódott a papírforma a vasárnap tartott ecuadori elnökválasztáson. Ahogy az előzetes felmérések jósolták, harmadszor is újraválasztották a dél-amerikai ország baloldali elnökét. A 49 Rafael Correa 2007 óta áll Ecuador élén.
febr. 19
6:08
Szász elszólta magát? (Népszava)
Óriási felháborodást váltott ki a kolozsvári maszol.ro portál által közzétett azon információ, hogy a pénteki Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának zárt ajtók mögött zajló ülésén Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felállítására és irányítására felkért elnök az intézet céljai között említette a magyar szórvány irányított áttelepítésének lehetőségét.
febr. 19
6:10
Előkerültek a meteorit darabkái Szibériában (Népszava)
Megtalálták a darabjait annak a meteoritnak, amely péntek reggel robbant fel a szibériai Cseljabinszk felett.
febr. 19
6:12
Személycserék Athénban (Népszava)
Kormányátalakítás várható Görögországban, mert a tavaly elfogadott reformok, kemény költségcsökkentő intézkedések gyakorlatba való átültetése sokkal lassabban halad a vártnál - adta hírül a Kathimerini című lap. Német médiaértesülések szerint a nemzetközi hitelezők nem zárják ki az újabb adósságelengedést.
febr. 19
6:24
Cementeshordóban bukkantak egy képviselő holttestére Oroszországban (HVG)
Cementeshordóban találták meg Oroszországban egy múlt héten eltűnt önkormányzati képviselő holttestét. A gyanú szerint Moszkva régió tartományi kormányának egy volt tagja rendelte el a képviselő megölését egy 2,6 millió dolláros tartozás miatt.
febr. 19
6:42
"Ezrekről beszéltek, milliók érkeztek" - szigorúbban ellenőriznék a britek a bevándorlókat (Infostart)
A brit kabinet szigorítaná a szociális juttatások feltételeit. A konzervatív-liberális kormánykoalíció így akadályozná meg, hogy a kontinensről csak a jóléti ellátások miatt érkezzenek uniós bevándorlók a szigetországba.
febr. 19
7:00
Újabb öt évre Szerzs Szargszján lesz Örményország elnöke (HVG)
Az elnökválasztás az örmény demokrácia tesztje is volt, a jelenlegi államfő a szavazatok 59 százalékát szerezte meg hétfőn.
febr. 19
7:00
Kényes kérdésekről is tárgyal Budapesten a szlovák államfő (Infostart)
Kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre érkezik kedden Ivan Ga¹paroviè szlovák államfő. Kilenc év után ez az első alkalom, hogy a szlovák köztársasági elnök hivatalos látogatást tesz Magyarországon.
febr. 19
7:36
Olcsóbb lesz az áram díja? (Kitekintő)
A magas áramdíjak megfékezése kampánytéma lett Németországban. Az árakat nem akarják növelni - de ki fizesse a kiesést?
febr. 19
7:54
Klicsko az ukrán parlamentben is osztja a pofonokat (Infostart)
Hetek óta nem tud ülésezni az ukrán parlament, mert az egyik frakció elfoglalta a törvényhozás nagytermét. Az ellenzéki párt így tiltakozik az ellen, hogy a képviselők rendszeresen egymás helyett szavaznak.
febr. 19
7:54
Eltűnt egy mexikói város rendőrfőnöke (MaHu)
Eltűnt a Mexikó és az Egyesült Államok határán fekvő Nuevo Laredo város rendőrfőnöke.
febr. 19
7:56
Cementeshordóban találták meg egy orosz képviselő holttestét (MaHu)
Cementeshordóban találták meg Oroszországban egy múlt héten eltűnt önkormányzati képviselő holttestét.
febr. 19
8:12
Két év börtönre ítéltek egy határőrt a plüssmackó-incidens miatt (MaHu)
Két év börtönre ítéltek hétfőn Fehéroroszországban egy határőrt, mert tavaly nyáron nem jelentette, hogy egy kisgép Litvániából behatolt a fehérorosz légtérbe.
febr. 19
8:12
A szórvány kitelepítését tervezik Szász Jenőék? (Kitekintő)
Szász szerint  kutatás tárgya lehet annak felmérése, nem jelent-e alternatívát az egyes magyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett az „önkéntes területfeladás".
febr. 19
8:14
Csökkent az afganisztáni háború civil áldozatainak száma (MaHu)
Az ENSZ friss jelentése szerint 12 százalékkal, 2754-re csökkent tavaly az afganisztáni fegyveres konfliktus polgári halálos áldozatainak száma.
febr. 19
8:16
Mississippi állam csak most ratifikálta a rabszolgaság eltörlését (MaHu)
Mississippi állam formailag csak idén februárban ratifikálta az amerikai alkotmánynak a rabszolgaság eltörléséről rendelkező kiegészítését, amelyet még 1865-ben fogadtak el.
febr. 19
8:18
CIA-ügynöknek nevezték Brazíliában a legismertebb kubai ellenzékit (MaHu)
Amerikai ügynöknek nevezték hétfőn Brazíliában a havannai kormányt is gyakran bíráló, ismert kubai bloggert, Yoani Sánchezt, aki tíz év után először utazhatott külföldre, miután a kubai hatóságok több mint húsz alkalommal megtagadták tőle a kiutazást.
febr. 19
8:30
"Észak-Korea még inkább elszigetelte magát a világtól" (HVG)
Az atomrobbantás miatt Dél-Korea is szorgalmazza, hogy az ENSZ szigorítsa meg az Észak-Koreával szembeni büntetőintézkedéseit. A leköszönő dél-koreai elnök regnálása idején megromlott a két Korea viszonya.
febr. 19
8:30
Újraválasztották Szerzs Szargszjánt (MaHu)
Újabb öt évre Szerzs Szargszján lesz Örményország elnöke, a jelenlegi államfő a szavazatok 59 százalékát szerezte meg a hétfői elnökválasztáson.
febr. 19
8:30
Az állam és az újságírók harca (Kitekintő)
Harcban állnak a német újságírók az állammal, a tét az újságíróknak kedvező jelenlegi jog megtartása, miszerint kérdéseikre választ kell kapniuk a hivataloktól.
febr. 19
8:32
Leköszönő dél-koreai elnök: Phenjan még inkább elszigetelte magát (MaHu)
Észak-Korea még inkább elszigetelte magát a világtól a múlt héten végrehajtott kísérleti atomrobbantással.
febr. 19
8:48
Megállapodtak a nepáli pártok az átmeneti kormányról és választásokról (MaHu)
A legnagyobb nepáli pártok megegyeztek abban hétfő éjjel, hogy átmeneti kormányt alakítanak a legfelsőbb bíróság elnökének vezetésével, és júniusban választásokat tartanak.
febr. 19
9:24
Még szigorúbban büntetnék a pénzhamisítókat (Kitekintő)
A Bizottság javaslatot tett az eurót hamisító bűnözőkkel szembeni fellépésre. A hamisítással szembeni fellépés különösen fontos, hiszen a világ második legfontosabb fizetőeszközéről van szó, amely 17 ország mintegy 330 millió lakójának fizetőeszköze.
febr. 19
9:42
Pistoriust hallgatja meg a bíróság (Infostart)
Ma hallgatja meg a johannesburgi bíróság a gyilkossággal vádolt Oscar Pistoriust.
febr. 19
10:00
"Lelőtt egy fegyvertelen, ártatlan nőt" - megkezdődött Pistorius pere (HVG)
Kedd reggel kezdődött Oscar Pistorius dél-afrikai olimpikon bírósági meghallgatása. A művégtaggal versenyző férfit azzal vádolják, hogy lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. Védői azért harcolnak, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Nőszervezetek tüntetnek a helyszínen és Twitteren.
febr. 19
10:00
Adományt küldtek Amerikának (Kitekintő)
Az Egyesült Arab Emirátusok több ok miatt is felajánlotta segítségét a tornádó sújtotta Joplin városának.
febr. 19
10:18
Változás: nyugat felé menne az ország (Kitekintő)
Az USA keletre, Kína nyugatra terjesztené ki befolyását.
febr. 19
10:36
Che Guevara elfogóját is megvádolták Tóásó ügyében (HVG)
A hétfői tárgyaláson meg tudott jelenni a kerekesszékben ülő, agg Prado Salmón tábornok is, akit eddig a nagy távolság miatt nem tudtak a vádlottak padjára ültetni.
febr. 19
10:36
Che Guevara elfogójának meghallgatásával folytatódott a Tóásó-per (MaHu)
Folytatódott Bolíviában a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 terrorizmussal vádolt személy pere, amelynek fő újdonsága az volt, hogy megjelent a tárgyaláson a súlyos beteg Gary Prado Salmón tábornok, aki 1967-ben elfogta Ernesto Che Guevara argentin-kubai gerillavezért.
febr. 19
10:36
Bölcsességet várnak a Kígyó Évétől (Kitekintő)
Több ezer látogató volt kíváncsi a Millenárison megrendezett Holdújév Fesztiválra, ahol változatos programok során ismerkedhettek meg az érdeklődők a kínai kultúrával, miközben megünnepelhették a Kígyó Évének kezdetét.
febr. 19
10:54
Ponta márciusban Budapestre jön az MSZP meghívására (HVG)
Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy március 9-én Budapestre látogat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) meghívására - közölték kedden a román hírügynökségek a politikus egy hétfő éjszakai tévéinterjúját idézve.
febr. 19
10:54
Megvonják a támogatást az Észak-Korea-barát iskoláktól (MaHu)
Kizárja a tandíjmentességet biztosító támogatási programból az Észak-Korea-barát középiskolákat a japán kormány.
febr. 19
10:56
Ponta Budapestre készül az MSZP meghívására (MaHu)
Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy március 9-én Budapestre látogat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) meghívására.
febr. 19
11:12
Galéria: Yoko Ono 80 évesen vázát tör és új életet kezd! (HVG)
Yoko Ono február 18-án Berlinben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Új kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy új életet akar kezdeni.
febr. 19
11:12
Konfrontációk nélküli külpolitikáról beszélt Putyin (Kitekintő)
Oroszország külpolitikáját elsősorban a világban betöltött szerepének megerősítése és nemzeti érdekeinek védelme fogja meghatározni a február 15-i tárgyaláson hozott döntések alapján.
febr. 19
11:30
10 kiló gyémántot raboltak az audis gengszterek (HVG)
Luxusautókón érkező fegyveresek raboltak el 10 kiló gyémántot hétfő este a brüsszeli reptérről.
febr. 19
11:30
Nem sokat ér Obama akciója (Infostart)
Úgy tűnik, nincs túl sok foganatja Barack Obama lőfegyverellenes kampányának, ugyanis a hétvégén újabb fiatalkorú lett áldozat. Eközben bírálják a kongresszusi törvénytervezetet, mert több veszélyes puska mentesülne a majdani korlátozás alól.
febr. 19
11:30
Megölték, illetve elfogták a síiták elleni erőszak több felelősét (MaHu)
A pakisztáni biztonsági erők megöltek kedden négy férfit, akit vallási gyűlöletből fakadó terrorcselekményekkel gyanúsítottak, és elfogtak hét másikat, köztük a szombati, síiták ellen elkövetett súlyos kvettai merénylet egyik kitervelőjét.
febr. 19
11:48
Színtiszta ukránok is vehetnek magyar állampolgárságot (HVG)
Egy cég vállalja, hogy 6-25 ezer euróért gondoskodik magyar felmenőről azok számára, akiknek nincsenek magyar gyökereik, de szeretnének állampolgárságot az EU-tag országban.
febr. 19
11:48
Budapestre jön a román kormányfő (Infostart)
A román kormányfő és a külügyminiszter is Budapestre látogat a közeljövőben, hogy egyebek mellett a székely zászló használatáról tárgyaljon.
febr. 19
11:48
Megfeneklett egy orosz tankhajó a Japán-tengeren (Kitekintő)
Egy orosz tankhajót motorjának meghibásodása miatt már nem először kellett kivontatni a Japán-tegerről.
febr. 19
12:06
Szélhámosok árulják a neten a cseljabinszki meteorit állítólagos darabjait (MaHu)
A Cseljabinszki régióban a rendőrök elkoboztak egy állítólagos meteoritdarabot egy internetes hirdetőtől, és továbbra is ellenőrzik a maradványokkal való kereskedést, mivel néhány ajánlat szélhámosságnak bizonyult.
febr. 19
12:06
A lengyelek is érintettek kisebbségi kérdésekben (168 Óra Online)
Az onet.pl lengyel hírportál a PAP hírügynökségi anyaga alapján számolt be a székely zászló Országházra való kifüggesztése miatti román-magyar konfliktusról. A Rzeczpospolita című lap saját tudósítói anyagát használta a helyzet elemzésekor.
febr. 19
12:24
330 német katona megy Maliba (HVG)
Németország legfeljebb 330 katonával vehet részt a Maliban indított nemzetközi műveletben a kormány kedden elfogadott javaslata szerint, amelyet a törvényhozás várhatóan napokon belül jóváhagy.
febr. 19
12:24
Japán részt vesz Kazahsztán atomerőmű-építéseiben (MaHu)
A tervezett kazahsztáni atomerőmű-építési beruházásokban való japán részvételről, valamint a két ország közti befektetési egyezmény előkészítéséről állapodott meg kedden Tokióban a japán és a kazah ipari miniszter.
febr. 19
12:24
Székelyzászló-ügy: magyar-román egyeztetések lesznek (Kitekintő)
Martonyi János külügyminiszter a közeljövőben Bukarestbe látogat, ahol a magyar-román kapcsolatokat érintő kérdésekről, köztük a székely zászló használatáról is tárgyal majd román kollégájával.
febr. 19
12:26
Phenjan Pekingnél is kihúzta a gyufát (HVG)
Peking cáfolja, hogy Phenjan előre tájékoztatta volna a kínai vezetést idei évre tervezett kísérleti atomrobbantásairól, illetve rakétakísérleteiről - derült ki keddi sajtójelentésekből.
febr. 19
12:42
Lakóövezetre zuhant egy gép Jemenben (HVG)
Legalább hat ember meghalt, amikor lakóházakra zuhant egy gyakorlatozó harci repülő a jemeni fővárosban. A pilóta katapultálhatott a zuhanás előtt.
febr. 19
12:42
Több tízmillió eurós gyémántrablás Brüsszelben (MaHu)
Fegyveresek kiraboltak egy gyémántot szállító teherautót a brüsszeli repülőtéren: zsákmányuk értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót.

Keresés